Advertorial

Door Tweakers Partners

Tweakers-community neemt Mitsubishi Outlander PHEV onder de loep

01-08-2019 • 08:00

132 Linkedin

Onze oproep van enige weken geleden om aanwezig te zijn bij een evenement rond de nieuwste generatie Mitsubishi Outlander PHEV was succesvol. Voor een doordeweekse avond was het op 4 juli behoorlijk druk bij Mitsubishi-dealer Peter Ursem in Purmerend, waar zo’n dertig tweakers zich uitgebreid lieten informeren over de techniek van de plug-in hybride en kans maakten om deze hightech auto een week te mogen proberen.

Praktijkonderwijs bij de dealer

Tijdens het geanimeerde evenement gaven experts aan de hand van diashows, demonstratiemodellen en natuurlijk de auto zelf inzicht in de hybride techniek van de Outlander PHEV, die vorig jaar een belangrijke upgrade heeft ondergaan. Daarover in een later artikel meer, maar we vertellen nu alvast dat het vermogen van de generator, de accu en de achterste elektromotor is verhoogd, waardoor langer elektrisch rijden mogelijk is, zelfs tot een volledig elektrische top van 135km/u. Het systeemvermogen bedraagt nu 165kW (225pk), mede dankzij een nieuwe, speciaal voor de plug-in hybride vervaardigde benzinemotor van 2,4 liter.

Bij de dealer kregen de aanwezige tweakers een gevarieerd programma voorgeschoteld met glasheldere uitleg over de verschillende facetten van de hybridetechniek, zoals de aandrijflijn, de accu’s, de energieregeneratie en het verbruik. Fried Lommerse van Mitsubishi Motors Nederland verzorgde een PowerPoint-presentatie, terwijl aan de hand van opengewerkte modellen en diverse voertuigen in de werkplaats ‘praktijkonderwijs’ werd gegeven. Dat er een goede sfeer heerste, is te zien in de video onderaan dit artikel. Voor de deelnemers was er nog een aardige afsluiting: een automotive quiz, waarbij hun kennis van onder meer hybridetechniek op de proef werd gesteld. Onder meer werden er vragen gesteld over de verschillende modi waarin de Outlander PHEV kan rijden en over het soort motor waarover de auto beschikt. De vier winnaars mochten ieder een week lang met de Mitsubishi Outlander PHEV rondrijden. Wij vroegen twee van hen naar hun bevindingen.

Rijden met fluwelen voet

Gerard Bruijnzeels, tweakers-username Hunter3315nl, was met zijn 76 jaar volgens eigen zeggen 'de oudste van het hele spul' op het dealerevenement. Hij is al twintig jaar gepensioneerd, maar was tijdens zijn werkende leven rayonmanager van een staalmultinational uit België en doet op dit moment 'zo min mogelijk'. Bruijnzeels: “Zelf rijd ik al een aantal jaren plug-in hybride; ik ben het dus wel gewend. Per jaar zo’n 25.000 kilometer, dus ik rijd behoorlijk wat afstanden. Daarom was de meeste informatie die we kregen mij wel bekend, maar dat je de motor ook al generator kunt gebruiken was nieuw voor me.”“Hij rijdt prettig, ligt goed op de weg en heeft ook nog eens 1.500 kilo trekgewicht.”

“Maar natuurlijk was het leuk om de Outlander een week te mogen uitproberen. Hij is me prima bevallen. Hij rijdt prettig, ligt goed op de weg en heeft ook nog eens 1.500 kilo trekgewicht. Niet dat ik er nu meteen een caravan of boot achter hang, maar het zegt wel wat. Het is een dijk van een auto mede dankzij die hybride aandrijving. Natuurlijk heb ik de acceleratie een keer getest – hij trekt echt verbazingwekkend snel op – maar verder heb ik geprobeerd er zo efficiënt mogelijk mee te rijden, met fluwelen voet. In de stad dus voornamelijk elektrisch.”

De kick van zuinig rijden

Een van de andere quizwinnaars was toevallig ook een Gerard, nu met de achternaam Van de Groep. Deze Gerard (tweakers-username MrBreaker), een 41-jarige technicus, bezat ooit zelf een Outlander PHEV en had dus eveneens ervaring met hybride rijden, maar nog niet met dit nieuwste model. “Prima auto, ligt als een blok op de weg en is heel comfortabel. Hij heeft ook een scala aan technische mogelijkheden. Mijn uitgangspunt was elektrisch te rijden waar het kon en anders voornamelijk in Eco-modus. In totaal heb ik er tijdens de testperiode zo’n 1.850 kilometer mee gereden, ook in Duitsland en België. Hij voldeed uitstekend. Ik heb wel een paar keer moeten tanken, maar dat had te maken met het feit dat laadpalen in het buitenland lastig te vinden waren, ook in de steden.”“Het liefst rijd ik zo economisch mogelijk. Ik vind het een kick om de verbruiksmeters te zien teruglopen. De Outlander PHEV past uitstekend in dat idee”

“Liever had ik vrijwel alleen elektrisch gereden. De voornaamste reden dat ik zelf voor hybride heb gekozen is dat ik zo economisch mogelijk wil rijden. Ik vind het een mooi om bijvoorbeeld op vakantie de verbruiksmeters te zien teruglopen van 5,6 naar 5,4, om maar wat te noemen. Een snelle acceleratie of een hoge topsnelheid vind ik minder belangrijk. Neem nu die nieuwe zonnecelauto, de Lightyear One. Die filosofie erachter spreekt me wel aan, namelijk dat je uitgaat van zo zuinig mogelijk rijden in plaats van het leveren van veel power. De Outlander PHEV past uitstekend in dat idee.”

Zijn er verbeterpunten? Ja, die zijn er uiteraard ook. Beide heren merkten op dat je in vol-elektrische modus de cruisecontrol niet kunt gebruiken. MrBreaker zou verder graag zien dat de Eco-modus niet telkens opnieuw geactiveerd hoeft te worden als je de auto start, maar als een soort voorkeursinstelling gehandhaafd blijft. Vanuit zijn visie op economisch rijden wijst hij er ook op dat hij niet op de meters heeft kunnen zien wat precies het benzineverbruik op hogere snelheden is. “Als je daarvoor wordt gewaarschuwd, ga je er bewuster mee om”, verklaart hij.

De nieuwe Mitsubishi Outlander PHEV is dus volgens de tweakers die hem hebben kunnen ervaren een veelzijdige en comfortabele plug-in hybride die een fantastische rijervaring biedt, alles dankzij een veelheid aan hightech aan boord.


Brandstofverbruik gecombineerd 1,8 l/100km, CO2 gecombineerd 40 gr/km (NEDC 2.0).
De verbruikscijfers zijn gemeten volgens de World Harmonised Light Vehicle Test Procedure (WLTP) en teruggerekend naar NEDC waarden (NEDC2.0) in overeenstemming met EU 715/2007*2017/1347. De resultaten van de testcyclus kunnen afwijken van het praktijkverbruik. Het praktijkverbruik is sterk afhankelijk van het rijgedrag, de rijomstandigheden, andere invloeden zoals weer, verkeer en de toestand van het voertuig.


Dit artikel is geen redactioneel artikel, maar een advertorial. Mocht je ideeën met ons willen delen over deze vorm van adverteren, dan horen wij dat graag. Hierover kun je met ons in gesprek via [Discussie] Reclame algemeen, daar zullen collega's aanwezig zijn om jouw vragen en/of opmerkingen te bespreken/beantwoorden.

Edit 7 augustus 2019: in het oorspronkelijke artikel stonden uitspraken die in strijd waren met de Code voor Personenauto's van de Reclame Code Commissie. Er zijn daarom twee aanpassingen gedaan in het artikel:

 1. De ervaring van de tweakers met betrekking tot het (brandstof)verbruik is verwijderd uit de interviews.
 2. De correcte disclaimer is onderaan het artikel toegevoegd als het gaat om het brandstofverbruik van de Mitsubishi Outlander PHEV.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (132)

Wijzig sortering
Ik heb een vraag, een klein beetje offtopic, maar wel relevant. Kan iemand mij uitleggen waarom autonieuws (in dit geval advertorial, maar ook bijvoorbeeld het nieuwsbericht over de nieuwe Opel Corsa-E) opeens op Tweakers komen te staan, enkel wanneer deze electrische aandrijving hebben?

Ik begrijp niet helemaal waarom nieuws over electrische auto's Tweakers-waardig zijn wanneer het overige autonieuws dat niet is. Qua technologie aan boord heeft (ik noem een voorbeeld) een Audi A6 minstens net zo veel relevantie voor deze website als bijvoorbeeld een Tesla, Corsa E of deze Outlander. Maar toch wordt daar niet over gerept hier, want het is immers geen auto-website maar een technologie website.

Ik begrijp de afweging van Tweakers in dit niet helemaal dat indien een auto batterij-aangedreven is, dit nieuws opeens onder technologie valt en een auto met verbrandingsmotor niet. En over de technologie aan boord (veiligheidssystemen, multimedia, sensoren) worden bij andere auto's op fosiele brandstoffen ook niet over gerept hier.
Elektrische auto's zijn ook technologie }>
Alle auto's zijn technologie. Waarom vind jij alleen elektrische auto's technologie?
Omdat auto’s al 100 jaar geleden zijn uitgevonden. Elektrische auto’s zijn vrij nieuw.

Maar auto’s zijn ook wel technologie inderdaad. Er zullen vast steeds nieuwe technologieën komen om nog snellere benzineauto’s te maken.

[Reactie gewijzigd door thijs96 op 2 augustus 2019 15:03]

fyi, de eerste elektrische auto waren er al in de 19e eeuw. :+
Blijkbaar wordt het door genoeg mensen gelezen anders waren ze er al mee opgehouden. Jij vond het zelf blijkbaar ook de moeite waard om dit artikel te openen anders stond je reactie hier niet. If you don't like it, don't click it.

Persoonlijk ben ik voorstander omdat andere Nederlandse nieuws sites vaak niet diep genoeg in gaan op de techniek
Ik vind het ook zeker interessant, dat ontken ik dan ook niet. Ik zou zelf graag meer (in-depth) informatie willen lezen hier over techniek in auto's. Enkel beperkt Tweakers zich tot de aandrijflijn als nieuwswaarde en daarom zet ik vraagtekens bij het feit dat alleen e/hybrids blijkbaar nieuwswaardig zijn. Dit terwijl er zo veel meer tech in auto's zit waar met geen woord over wordt gerept hier, waar zoals jij ook aangeeft veel andere media inderdaad niet diep genoeg op in gaan. Hier zou Tweakers ook aan bij kunnen dragen.

Dit vind ik een vreemde afweging en het voelt bijna alsof Tweakers een politieke statement probeert te maken door alleen te te berichten over electrisch rijden en niet over techniek in het algemeen. Met een klein beetje aandikken neigt het bijna naar propaganda. Tweakers zou objectief moeten zijn en hier geen onderscheidt in maken.

[Reactie gewijzigd door TimmiX op 1 augustus 2019 09:18]

Als je maar genoeg aandikt kan het naar alles neigen ;) Ik kan je verzekeren dat wij hier op de redactie niet bezig zijn met politieke statements maken. Wij volgen simpelweg de interesse van de bezoekers. De laatste jaren zien we dat auto's vanwege de overgang naar elektrisch en vanwege de opkomst van autonoom rijden steeds populairder worden binnen de doelgroep. Nieuwsberichten erover worden erg goed gelezen en ook in het forum is er veel discussie over. De serie achtergronden die we de laatste tijd gepubliceerd hebben werden ook erg goed ontvangen en slingerde mooie inhoudelijke discussies aan. Dat is de reden dat we als redactie steeds meer kijken hoe we hier invulling aan kunnen geven en voor een site over technologie is het dan natuurlijk logisch om naar de nieuwe technologische ontwikkelingen te kijken :)
hoe we hier invulling aan kunnen geven en voor een site over technologie is het dan natuurlijk logisch om naar de nieuwe technologische ontwikkelingen te kijken
Hiermee kan ik het volledig eens zijn, maar bij andersoortige nieuwsberichten (dus niet bovenstaand achtergrondartikel) ontbreekt deze vertaalslag c.q. invalshoek vrijwel altijd. Bijvoorbeeld bij auto- en ruimtevaartnieuwsberichten.

Toegegeven dat is tot op zekere hoogte logisch, want het in eigen woorden opschrijven van een algemeen nieuws- of persbericht kost vele malen minder tijd dan dat bij dergelijke berichten ook nog de invalshoek of een vertaalslag naar de reguliere inhoud van Tweakers moet worden gemaakt.

Gelukkig ga ik niet over de inhoud en de praktijk is nog weerbarstiger.

Zou Tweakers haar contacten binnen de Persgroep niet eens kunnen inzetten om auto- of ruimtevaartjournalisten van zusterpublicaties te vragen achtergrondartikelen (in samenwerking met een Tweakers-auteur) aan te leveren waarbij de focus wel ligt op de inhoud waarover Tweakers normaliter schrijft?

Daarmee zou je veel wind uit de zeilen kunnen wegnemen, w.o. deze reactie.
Wat bedoel je hier met 'vertaalslag naar reguliere inhoud'?
Tweakers is in mijn opvatting een website over (in ruime zin) ICT en consumentenelektronica. Hierop valt nog wel het e.e.a. op en aan te merken maar een afbakening is nodig maar zonder te beweren dat de piketpalen exact op de juiste plaats zijn geslagen) en niet een allesomvattende technologiewebsite die over elke vorm van techniek en technologische ontwikkelingen bericht.

Auto- en ruimtevaartartikelen vallen m.i. hier buiten, tenzij een invalshoek of vertaalslag wordt gemaakt naar de inhoud van Tweakers en wat ik het omschreven als "ICT en consumentenelektronica".
In nieuwsartikelen ontbreekt dat laatste vrijwel altijd maar nieuwsberichten zijn vluchtig van karakter.

Neem bijvoorbeeld de nieuwsberichten over ruimtevaart (bijvoorbeeld zoekterm SpaceX).
Voldoen deze artikelen aan journalistieke principes (ja, dat trek ik niet in twijfel en passen derhalve prima op een ruimtevaartwebsite of in een ruimtevaartijdschrift), gaan ze over technologie (ja), wordt er een link gelegd naar de reguliere inhoud op Tweakers (nee, niet naar wat ik "ICT en consumentenelektronica" heb genoemd, maar ook in een ruimere opvatting valt ruimtevaart daar niet zonder meer automatisch onder).

Een autotijdschrift kan bijvoorbeeld schrijven over in car entertaiment-producten maar niet over een 75" televisie of high end audiosysteem voor in de woonkamer. Tenzij het er aan de haren wordt bijgesleept.

Voor Tweakers geldt hetzelfde, al is de afbakening waarschijnlijk minder gemakkelijk te maken.
Het blad Quest heeft daarentegen veel meer manoeuvreerruimte om te schrijven over verschillende onderwerpen dan Tweakers.
Interessante uitleg, dank je daarvoor. Ik begrijp goed dat mensen een eigen gevoel hebben bij wat ze wel en niet bij Tweakers vinden passen, maar intern gebruiken we iig niet de afbakening 'ICT en consumentenelektronica'. We houden het eerder op 'technologie'. Ik snap dat dat heel breed is, maar het geeft je ook de ruimte om mee te bewegen wanneer nodig. Als Femme helemaal in de begintijd had gezegd dat Tweakers draaide om computers (want dat was toen de facto zo) en daar aan had vastgehouden, dan had Tweakers nu denk ik niet meer bestaan.

Ook intern hebben we vaak de discussie wat inhoudelijk wel en niet past. Dat blijft uiteindelijk iets dat je niet compleet in regels kunt vangen, maar ook van inzicht en gevoel afhangt. En die inzichten en gevoelens verschuiven over tijd. Wat we onder de streep belangrijk vinden is dat we over de onderwerpen schrijven die onze bezoekers bezighouden, dat technologie daarbij in de regel centraal staat en dat we inhoudelijk dieper gaan dan veel andere media. Dat zal niet altijd voor elk stuk content allemaal opgaan, maar het is wel het kader waarbinnen we werken.
Dank voor deze toelichting en uiteraard was mijn afbakening verre van juist.
Wellicht is het verstandig dit toe te voegen aan/uitgebreider te verwoorden onder de tab "Over Tweakers" (en "Wat is Tweakers").
Objectief zijn is een sprookje. Media heb je ook in vele soorten en maten en neem een nieuwsbericht de ene media zit het zus en de ander precies anders.

Tweakers is gewoon onderdeel van een mediagroep waar geld verdiend moet worden. Met alleen berichten voor tweakers verdienen ze blijkbaar te weinig dus moet er een verbreding van de doelgroep komen en hup beetje autonieuws erbij en gaan. Dit is trouwens een betaald bericht.

Het hele artikel lees ook als een betaald bericht, kijk eens hoe zuinig deze auto wel niet is. Het is gewoon een dikke slecht gestroomlijnde auto, niet ideaal qua cw waarde dus.

Als ik dan moet geloven dat zo een auto 125 watt per km verbruikt, wat neerkomt op 12.5 Kwh per 100 KM dan is deze zware auto met slechte cw waarde wel een absoluut spaarmonster, als je dat wil geloven tenminste.

Dan lees ik dit:
In totaal heb ik er tijdens de testperiode zo’n 1.850 kilometer mee gereden, ook in Duitsland en België. Hij voldeed uitstekend en was behoorlijk zuinig. Ik heb hem drie keer helemaal volgetankt, maar dat had ook te maken met het feit dat laadpalen in het buitenland lastig te vinden waren, ook in de steden.”
Tankinhoud van deze outlander is 45 liter. Dus zeg dat er 3x40 liter is 120 liter getankt is op 1850 km.
dan zit je aan een verbrui van 1:15,4 of 6,5 liter per 100 km.

Kijk je dan naar de specs dan is het EV bereik maar liefst 54 km, wow. (specs van Mitsubishi)

Laten we dus gewoon eerlijk zijn 54 km is nu niet echt veel en vergeet men natuurlijk in dit artikel even te vermelden.

Het is dus een bijzonder gekleurd artikel en daarom adv er voor.
De nuance:

Twee keer vol getankt met ongeveer 35 lliter (tanken bij bijna leeg melding) en nog een keer afgetankt voor het inleveren van de auto (ongeveer 20 liter).

In Nederland zowat uitsluitend elektrisch gereden (is hier heel goed te doen), in het buitenland is elektrisch echt een uitdaging :'( , vaak ook omdat je wel graag op de plek van bestemming wilt parkeren.
Kijk die nuance mis ik dan in het artikel. Er staan cijfers die totaal niet onderbouwd of controleerbaar zijn.

Hoeveel km is er nu echt ev gereden en hoeveel km nu niet ev.
Door dat niet te melden krijg je een totaal verkeerde indruk en is het artikel gewoon misleidend en wekt het bepaalde verwachtingen.

Maar goed is het een betaal artikel waar jullie aan meegewerkt hebben en het doel van een betaald artikel is antuurlijk om zaken heel mooi te brengen en de onderbouwing laten we dan maar achterwege. Jammer.
FYI: De redactie werkt nooit mee aan betaalde artikelen. Die worden door een andere afdeling gemaakt. Zie ook deze pagina
Met jullie reageerde ik op Mrbreaker die in het artikel genoemd wordt, niet naar tweakers.
mrbreaker wordt in het artikel genoemd, het artikel zelf geeft gewoon wat data zonder te specificeren hoe ze aan die verbruikswaarden komen. Mrbreaker heeft nu iets meer info gegeven. Maar op zich nog te weinig om nu echt het verbruik te kunnen meten.

Hierdoor is het een bijzonder gekleurd artikel omdat er total geen nuance in staat. Het is mij ook duidelijk dat tweakers dit aangeleverd krijgt en er voor betaald wordt. Diegene die het aanlevert heeft in die zin goed zijn werkt gedaan door alles heel mooi te maken.
Het is absoluut niet zo dat we vanuit een commerciële noodzaak moeten verbreden. De gebruiker / community staat altijd centraal in beslissingen of we verbreden, of het nu gaat om meer artikelen of reviews over televisies, smarthome, automotive of e-sports. Deze verantwoordelijkheid en beslissingen liggen 100% bij de redactie.

Commercie volgt altijd, op gepaste afstand, de inhoud. Ofwel als een topic aanslaat (data informed) dan pakken we dat als commerciële afdeling op en komen we tot mooie inhoudelijke samenwerkingen zoals met Mitsubishi (dat laatste is btw mijn mening).

Ik denk dat het goed is dat we ook in deze nieuwe topics geld kunnen verdienen, dat is hard nodig, want met het percentage adblockers dat we helaas hebben op Tweakers is het runnen van een financieel positief Tweakers op z'n minst uitdagend en wellicht in de toekomst (op de huidige manier) onmogelijk.
Leuk verhaal maar laten we eerlijk zijn ook bij tweakers moet er geld verdiend worden om iedereen te betalen. Jullie zijn geen non prosit instelling.

Bij verbreding van artikelen kijk je natuurlijk ook of dat een doelgroep aanspreek en een adv van in dit geval automerk spekt dan toch leuk de kas. Auto is gewoon een brede doelgroep, net als EV ook maatschappelijk thema is.

Het % adblockers en dat zullen jullie ook weten zie je ook meest bij tweakers omdat die veel meer met dit thema bezig zijn dan een doorsnee gebruiker. Verbreeding betekend dan ook een doelgroep die daar veel minder mee bezig is en meer bezoekers meer ads die je kan laten zien.

Je geeft zelf al aan dat het goed is met nieuwe topics geld te verdienen en dat het nodig is.

In dit geval is de adv naar mijn mening echt totaal gekleurd. De verbruikscijfers zijn slecht onderbouwd en komen niet eens overeen met de specs die ze zelf opgeven. Het is leuk te laten zien wat met een slappe voet mogelijk is maar realistisch is het niet. Het een goed artikel te nomen, nee is echt qua verbruik een puur marketing verhaaltje waarbij verbruikswaarden in de praktijk totaal anders zullen zijn.
Er moet zeker geld verdiend worden Tweakers heeft bijna 60 medewerkers, een kantoorpand en van allerlei andere faciliteiten. En ja de Persgroep wil ook nog rendement (geldwolven! ;) ).

We kijken bij verbreding niet in de eerste plaats naar de commerciële kansen. Kijk bijvoorbeeld naar Smarthome of onze video producties. Die zijn zwaar verliesgevend mocht je daar zo naar kijken, maar dat doen we dus niet.

Onze stellige overtuiging is dat als er een doelgroep voor is (goed gelezen, goede interactie) dan kunnen we direct of indirect altijd een verdienmodel vinden om de schoorsteen te laten roken. Het is dus echt niet zo dat ik bij Wout aan zijn bureau sta en bijvoorbeeld zeg; hé in voetbal is veel geld te verdienen en we bereiken mannen en die kijken ook veel naar voetbal, we moeten over voetbal gaan schrijven (extreem voorbeeld, ik weet het). Maar zo werkt het dus niet.

De verbreding in content is absoluut niet bedoeld om een bredere gebruikersgroep binnen te hengelen. De beslissing om topics op te pakken komt vanuit behoefte (pure data en kwalitatief onderzoek) vanuit de huidige gebruikersgroep. We zijn geen seconde bezig om bezoek binnen te krijgen die minder adblocken als doel op zichzelf. Dat zou ook extreem kortzichtig en daarmee korte termijn zijn.

Over de .adv (als onderdeel van een hele leuke oproep en activatie / event) verschillen we van mening.
van mij mogen jullie dan ook wel stoppen met smartphone reviews... heeft ook niks met tweaken te maken... zolang ze niet getweaked zijn.
https://www.reclamecode.nl/nrc/code-voor-personenautos-cvp/

Als ik dit lees is er toch een probleem met bovenstaand artikel. Het is een betaalde advertentie en daarvoor zijn als het goed is afspraken gemaakt volgens bovenstaande link
lid 1
Het brandstofverbruik mag uitsluitend worden vermeld in overeenstemming met het bepaalde in het Besluit Etikettering energiegebruik (Staatsblad 2000-475)

lid 2
Een reclame-uiting dient informatie te bevatten omtrent het energiegebruik van de modellen personenauto’s waarop deze reclame betrekking heeft. Deze informatie voldoet aan de eisen van bijlage 3 bij bovengenoemd Besluit indien:

Het gemiddelde brandstofverbruik en de gemiddelde CO 2-uitstoot volgens de officiële testcyclus, worden weergegeven:
Verbruikswaarden dienen alleen te worden weergegeven volgens de geldende standaard. Dat is hiet in de vorm van een betaalde advertentie waar mensen iets vertellen niet gedaan. Het is dus sterk de vraag of deze betaalde advertentie wel in overeenstemming is met de branche code voor reclame.

In het artikel worden uitdrukkelijk waarden genoemd zonder deze feitelijk te onderbouwen. De ene zegt dit de ander zegt dat. Als Mitsubishi hiervoor betaald heeft zouden ze dit sowieso hebben moeten controleren maar volgens de code mogen ze dit soort uitspraken helemaal niet doen als autofabrikant.

Het lijkt me dus dat jullie een volgende keer advertorials eens moeten toetsen aan afspraken volgens de reclamecode. Daar zullen jullie ook vast een jurist voor hebben.
Ik zal het intern meteen laten toetsen, al is het maar omdat ik ook voor dit geval zeker wil weten dat we aan de goede kant van de wet staan.

Persoonlijk (mening/gedachte) verwacht ik dat het niet van toepassing is omdat het een gebruikersreview betreft en daarmee een live test is geweest en geen marketing en officiële getallen. Maar goed mijn gedachte zijn vooral interessant voor mezelf en eventueel de discussie hier. We kijken er even naar. Dank voor het aangeven.

P.s. Ik ben op vakantie in Italië, dus draag deze meteen over aan een collega, wellicht dat hierdoor reacties iets vertraging hebben.

[Reactie gewijzigd door Bart Zoetmulder op 2 augustus 2019 13:51]

Bart, denk dat het wel een probleem is, ondanks dat het om een gebruiksreview gaat is het een door Mitshibishi betaald review en staat het als advertorial. Een advertorial is niets minder dan een advertentie alleen dan in de vorm van een geschreven tekst al dan niet met foto's.
Mijn mening is dat een advertentie gewoon moet voldoen aan de reclamecode voor de autobranche en dat hier dus niet het geval is.

Was het geen adv geweest dus ook niet betaald dan was het ook geen betaalde reclame en zou het geen probleem geweest zijn. Probleem zit hem juist in adv en dat het betaald is. Betaald wil naar mijn mening zeggen dat het aan reclame code voorwaarden moet voldoen.

Maar goed dat je het laat uitzoeken.

[Reactie gewijzigd door bbob op 2 augustus 2019 14:15]

We hebben het uit laten zoeken en het lijkt te kloppen dat de advertorial niet in lijn is met de Code voor Personenauto's (CVP). We daarom 2 aanpassingen gedaan in de advertorial zoals je hierboven kan zien:
1. De ervaring van de tweakers met betrekking tot het (brandstof)verbruik is verwijderd uit de interviews.
2. De correcte disclaimer is onderaan het artikel toegevoegd als het gaat om het brandstofverbruik van de Mitsubishi Outlander.

Nogmaals dank voor je reactie, we hechten eraan dat we volgens de regels handelen.
Dit artikel is inderdaad een adv, dus dat is begrijpelijk.
Als je echter gaan zoeken door het nieuwsarchief hier vind je tientallen berichten over e/hybrids.

Dit zijn allen geen betaalde berichten. Ik vind het een beetje jammer dat het dus niet écht over de techniek gaat hier, maar meer over wat politiek correct/wenselijk en is dus enorm selectief in plaats van objectief.
Tweakers is gewoon onderdeel van een mediagroep waar geld verdiend moet worden. Met alleen berichten voor tweakers verdienen ze blijkbaar te weinig dus moet er een verbreding van de doelgroep komen en hup beetje autonieuws erbij en gaan.
Niks van waar :) Tweakers is financieel gezien een gezond bedrijf en het idee dat mensen vanuit de Persgroep zouden bepalen over welke onderwerpen we schrijven staat heel ver van de werkelijkheid af. En zoals ik hier al schrijf, zijn we juist meer over technologie in auto's gaan schrijven omdat de tweakers er interesse in hebben.
Het is dus een bijzonder gekleurd artikel en daarom adv er voor.
Het zou wel heel erg zijn als het label .Adv op die manier bepaald wordt. Nee, het is compleet omgekeerd. Een .Adv is een advertorial, een artikel dat tot stand komt bij onze salesafdeling in samenwerking met een adverterende partij. In dit geval Mitsubishi. Dit gaat dus compleet buiten de redactie om. De aanduiding .Adv in de listing en de rode balk bovenaan het bericht geven de afzender en totstandkoming aan, het is niet afhankelijk van de inhoud of iets een Adv is. Ook een inhoudelijk kneitergoede advertorial is nog steeds een advertorial.
Een gezond bedrijf wordt je door inkomsten en daar is een adv onderdeel van.

Ik ging in op de discussie over meer en meer auto nieuws, dat zie ik gewoon als een verbreding van de doelgroep.

Als je het over it nieuws hebt kun je ook nieuws gaan brengen over industriële it toepassingen nieuwe robots enz. De doelgroep die dat aanspreekt is echter maar marginaal. Met auto spreek je een vele grotere doelgroep aan. Dat is een gewoon een verbreding van de inhoud en doelgroep. Een keuze die gemaakt mag worden.
Ik kan je de foto sturen van de 126 watt per km of 12,6 kWh op 100/km..
Alles stadswerk bij hoge temperatuur, 3x een 30km zone van ongeveer 2 km lang.
Mocht je dit willen laten blijken richting de redactie kan je dat het beste in dit topic plaatsen.
Tweakers vs Autoweek

Ik ben het met je eens, echter is dit ook een Advertorial. Er zit dan ook iets meer achter dan enkel een artikel over een auto :P

[Reactie gewijzigd door Yariva op 1 augustus 2019 08:52]

Er zit reclame achter en het artikel beschrijft hoe zuinig dit ding is. Zie mijn reactie hierboven.
Echt ev bereik een waanzinnig hoge 54 km,
Het verbruik van 5,6 5,4 is als je de tekst goed leest 1750km 3x tanken eerder 6,5 liter.

allemaal dus heel erg gekleurd en reclame, reclame die de waarheid een beetje wil verbergen.
Je hebt grotendeels gelijk. Tesla zou ik alleen niet in hetzelfde rijtje zetten met de Audi A6 en Corsa e, want de Tesla heeft vele malen meer technologie aan boord.
Elektrische technologie gaat steeds meer de autowereld overnemen, dan heb je het niet alleen over de motor maar over het laden, de batterijen, 5G, autonome, snelwegen en nog zoveel meer. Dus ja ik ben het met je eens dat wanneer een auto een elektromotor heeft het niet opeens op deze site moet komen maar als het nieuwe technieken bevat zeker wel en dat zijn meestal elektrische auto's.
Ik was ook op dit evenement. Het was een heel leuk en leerzaam evenement. Tweakers is ook aan het uitbreiden. Wij zijn inderdaad geen autoweek. Maar wij proberen het ook anders te doen en meer naar de technologie te kijken achter deze auto's.
Je hebt helemaal gelijk, en vooral de Tesla gekte is veel te groot. Het is ronduit gestoord dat er over elk miniem updateje van tesla. Een nieuwsbericht komt.
Ik denk dat elektrische auto's ook gaan over elektro-tech ontwikkelingen waar tweakers over gaat. Net zoals elektrische vliegtuigen, drones, boten etc.
Als je zoekt op bijv. een merk als BMW krijg je ook artikelen terug over heel veel andere technische zaken, zoals een Apple CarPlay storing, iets over zelfrijdende auto's en iets over het toevoegen van een stemassistent. De helft gaat inderdaad wel over elektrisch rijden, maar dat is ook logisch, want dat is nieuwe techniek. Bij brandstofmotoren worden er nog wel eens kleine iteraties gedaan, maar eigenlijk weinig echt vernieuwends.

Zelfde als je zoekt op Toyota, je krijgt dan o.a. nieuws terug over Android Auto, zelfrijdende auto's, waterstofvrachtwagens en het terugroepen van 2,4 miljoen Prius en Auris modellen ivm een softwarefout.
Aangezien ik intussen al bijna toe ben aan mijn 3de Foutlander (ja ik noem hem ook zo) wil ik toch wat punten recht zetten die hierboven genoemd worden. De cruisecontrol is gewoon te gebruiken bij volledig elektrisch, ben niets anders gewend. Ik gebruik de auto als een gewone auto, ga niet speciaal langzamer rijden of achter vrachtauto's hangen. Rij regelmatig 130 op de teller (zal wel iets afwijken) terwijl de auto aangeeft volledig elektrisch te rijden. Voor mijn woonwerk verkeer dat dagelijks zo'n 34km is rij ik dan ook volledig elektrisch. Ik laad hem op op bij mijn werk, rij naar huis en de volgende dag weer naar mijn werk waar ik hem weer oplaad. Hierbij verbruik ik geen druppel benzine. En rij ik verder dan de accu capaciteit heeft? Dan schakelt de auto vanzelf over in 2 stappen naar benzine (aggregaat stand en volledig op de benzine motor). Hier merk en voel je niets van, er is niet zo iets als een "EV" knop. Verder gebruik ik de auto regelmatig om mijn boot te trekken en bij een trailer helling help ik ook vaak mensen hun auto (en boot) weer de helling op te krijgen of uit de modder te trekken. De Foutlander is namelijk naast bere sterk ook permanent 4wd en heeft goeie bodem vrijheid. Dit maakt hem voor dit doel een perfecte auto. Ook wil ik Tweakers bedanken voor de uitnodiging, ik heb me kostelijk vermaakt bij een presentatie over 2 van mijn interesses. Computers en Techniek. Ook de heren en dames van Mitsubishi en natuurlijk Mitsubishi dealer - Peter Ursem hartelijk bedankt. Mooie combinatie van de techniek achter een semi electrische auto (heb weer wat dingen geleerd) en het gebruik van zonne energie in een modern bedrijf. Mijn conclusie na vele veilige kilometers in een Foutlander? Voor mijn doel en eisen de perfecte auto. Dit zal voor andere mensen compleet anders zijn, maar voor mij is er op dit moment geen betaalbaar (relatief natuurlijk) alternatief. Ik ga me de komende tijd eens druk maken over welke kleur ik deze keer neem, en laat verder iedereen zijn eigen mening hebben zolang het maar op waarheid is gebaseerd.

ps: Voor al die mensen met zo'n mooie 6 liter v8 hemi Pickup op 22inch laag profiel bandjes. Mooie auto (ben jaloers, echt), maar laat hem boven aan de boot helling staan. Ook ik krijg die 2,5ton niet meer uit de blubber.
Vanwaar de naam "Foutlander" want je bent er gewoon tevreden mee begrijp ik ?
Foutlander vooral omdat een 1800kg zware, permanente 4 wiel aangedreven, met de aerodynamic van een blok beton, semi electrische auto natuurlijk niets te maken heeft met Energie efficient auto rijden. Maar ben inderdaad zeer tevreden met de auto.
Ik neem aan dat rsoeting refereert naar de tijd dat de Outlander als PHEV met 4% bijtelling was te leasen, waarbij een grote groep leasers vervolgens alsnog praktisch alleen op de verbrandingsmotor reed/rijdt.
Dus wel profiteren van de lage bijtelling, maar niet of nauwelijks elektrisch rijden.
Mijn eerste was zelfs 0% en mijn huidige 7%, maar inderdaad bij het bedrijf waar ik werk hadden we er in het begin de halve eerste verdieping van de parkeergarage mee vol staan. En sommige vonden het niet eens nodig om ze op te laden.
Ik heb zelf ook de eerste versie gehad. Ik kwam zelf nooit verder dan 30KM ver met elektrisch rijden.
Echt snel rijden deed ik niet maar ik rij wel vlot. Elke dag 80km naar mijn werk heen en weer 80km terug. De tank reed ik vlot leeg (rustig rijden 1:14/15 - vlot rijden 1:11/12) Vergeet echter niet dat er ook geld in gaat met de stroom. Dus ook 1:20 rijden kan gewoonweg niet omdat je ook de elektriciteit moet 'tanken' en dat kost ook geld. Dus het verbruik is fictief. Ik kan met niet echt herkennen in bovenstaand verhaal van verbruik en elektrisch bereik. De folder gaf aan 60km elektrisch maar dat is echt een testbereik.

De auto is wel fijn in gebruik en overschakelen van elektrisch naar benzine is naadloos. Ik werd s ochtend wel gek van de piepjes en dat ik remmen op de motor (elektrisch terugwinnen) elke rit weer op stand 5 moest zetten. De stereo is fenomenaal qua geluid. Bediening ervan was samen met de navigatie middelmatig. Het leer was na 5 jaar gebruik niet van de kwaliteit van de premium merken. Het is te dun en er ontstaat snel schade in.
In 5 jaar tijd en 170K km heb ik geen noemenswaardig onderhoud gehad buiten banden, ruitenwissers, vloeistoffen, remblokjes. Banden gaan lang mee, schijfremmen gaan heel lang mee door elektrisch terugwinnen = remmen elektrisch en dus ook de remblokjes. Erg fijne auto en ook best ruim.
Let op. In tegenstelling tot 100% elektrisch rijden betaal je nu wel gewoon wegenbelasting 100%. Dat in combinatie met 1800+KG gewicht dan maak je best wat kosten.
Deze haalt bij de huidige temperatuur 50 km elektrisch. Maar het is nu idd wel een dure auto geworden om te rijden.
Zowel op de snelweg als in de stad heb ik in 5 jaar dit niet voor elkaar gekregen. :+
2019 versie kan dat wel.
...

Hier merk en voel je niets van, er is niet zo iets als een "EV" knop.
Toch wel:
http://cleartechnology.nl...s/2017/07/EV-button-1.jpg


En heb die knop vaak gebruikt tijdens het testen.

[Reactie gewijzigd door MrBreaker op 1 augustus 2019 11:08]

Ik begrijp dat ik toch binnenkort maar eens een proefrit moet gaan maken in de nieuwe. Mijn huidige Foutlander is van 2017 en heeft deze knop niet.
Kan kloppen, pas op de meer recentere modellen zit die EV knop.

Door In eco mode en niet te veel gas geven (binnen ongeveer 80% vam de groene zone blijven ~42% van de hele power schaal) kan je ook puur ev rijden, de cc doet dit niet standaard en vraagt dus meer vermogen dan uit de accu kan worden geleverd, dan springt de motor bij als aggregaat om de elektromotoren het volle vermogen te kunnen geven.

Ik heb zelf een PHEV box ingebouwd om puur ev af te dwingen, alleen bij kick down start dan de motor. Niet geschikt voor lange afstanden maar zorgt er in de winter met name voor dat mijn motor niet start zolang er nog genoeg prik in de accu zit.
Deze, nieuwe, Outlander heeft wel een EV-knop. Gebruik daarvan schakelt gelijk de cc uit.
Mooie bak hoor maar gemiddeld voor een plug-in 5.4/100km? Daar had ik echt wel meer van verwacht, zeker als je actief zo zuinig mogelijk probeert te rijden.

Beetje topic vervuiling maar ik heb net een aantal maanden de laatste Toyota C-HR Hybrid, die inmiddels 725kg mag trekken. Mijn gemiddelde de afgelopen 5800 km (50/50 vakantie en ww verkeer) staat nu op 4.8/100km. Geen stekker bij nodig, kan als je 'in the flow' zit ook nog volledig elektrisch rijden bij 100km/u. Is echt super zuinig.
Dat haalt mijn prius 3 nu ook! Fantastisch voor de mensen die op zuinigheid kicken. Voorlopig nog geen reden om een lease voor mijn werk af te nemen.

De CHR vind ik soms wel leuk om naar te kijken. Leuk gegeven dat hij tot 100km/u elektrisch kan rijden. Die van mijn gaat tot 70.
Die 100km/u staat nergens in het boekje maar hij doet dat regelmatig. Ik denk dat het vooral een weerstand kwestie is, met tegenwind of bergop stopt ie er snel mee.
Kan je daarbij ook volledig electrisch rijden op lagere snelheid voor 10-20km?

Dat is wat mij aantrekt aan zo'n hybride plugin: voor de meeste korte afstanden 100% electrisch maar als nodig kan je ook makkelijk langere afstanden doen.
De Outlander heeft een "EV" knop waarmee 100% electrisch rijdt (tot relatief hoge snelheid precieze snelheid weet ik niet zo 123 uit mijn hoofd) , maar dan kun je niet cruise control gebruiken.
Je kan tot 129km electrisch rijden met het oude model moet je we heel precies zijn met je gaspedaal :) iets te ver intrappen is motor starten.
Onze v60 doet 3.1/100km, omdat we thuis en op werk kunnen laden.
De andere ritjes waar we niet geladen van terugkomen maken het slechter, anders was het vast rond de 2/100km geweest.
Maar dat is dan weer een diesel neem ik aan.
yes, dus goedkoper per lieter :P
Zeker, voor mij echter te weinig ruimte, de phev was dan de enige andere (2de hands) optie met trekvermogen en experimenteren met iets van een EV component.
Mooie bak hoor maar gemiddeld voor een plug-in 5.4/100km?
Zoals ik het lees was dat het gebruik op de snelweg (met 105km/h), niet perse het gemiddelde gebruik dus. Maar ook niet perse heel zuinig.
Reken op 1:10 met de oude Outlander PHEV. Ik was helaas niet uitverkoren om de nieuwe een week te testen om dit te vergelijken. De nieuwe motor heeft technisch echter wel de potentie om zuiniger dan met het oude model te rijden.
Dat stukje van 5,4 gaat over mijn eigen huidige auto.
Mijn Golf GTE haalt 7.nogwat/100km doe ik het fout?
Persoonlijk ben ik nog op zoek naar de exacte doelgroep van deze auto. Voorheen werd deze auto volgens mij voornamelijk verkocht vanwege de lage bijtelling. Maar dat is nu niet meer van toepassing? Ik lees leuk als je binnen 30 km van je werk woont, maar dan zou je eventueel ook kunnen fietsen met een elektrische fiets. Deze vraag kun je ook stellen bij de meeste hybride, e-tron, gte, etc leuk 50km op papier maar wordt vaak niet gehaald, los van de bijtelling zou je zoiets ook privé kopen? Enige uitzondering hierop is volgens mij de Opel ampèra die haalt wel 70km. Dus wat is de beweegreden om een dergelijke auto te kopen los van de eventuele fiscale voordelen? Waarom niet een gewone benzine of volledig elektrische auto? Ik snap dat het verbruik lager is, maar de aanschaf is vaak ook een stuk duurder.

[Reactie gewijzigd door KraveN op 1 augustus 2019 10:01]

Elektrische range is (huidige omstandigheden) real-life 50 km.

Daarnaast biedt deze auto veel comfort, rijdt super fijn (op de ACC na) en heeft mega veel ruimte (wat ik als engineer vaak nodig heb).

Dus voor mij wel echt een fijne auto en eentje om weer mee te nemen in de overweging voor een nieuwe auto.

[Reactie gewijzigd door MrBreaker op 1 augustus 2019 10:19]

De ACC is wel even wennen inderdaad, in de file of op binnen wegen werkt het het beste, op de snelweg is het vaak irritant omdat de wagen dan te vroeg gaat afremmen bij een voorligger tov het moment waarbij het gebruikelijk is van baan te wisselen om in te halen of te veel afstand houd zodat er tekens vlotte gastjes in golfjes e.d. rechts inhalen en dan voor je duiken.
In belgie is de gemiddelde afstand woon-werk 20km en is de gemiddelde verplaatsing per auto 17km.

Volk genoeg dus die dit vol electrisch zouden kunnen gebruiken dagdagelijks en toch met gerust hart naar het zuiden van frankrijk kan vertrekken.
Bedankt @MrBreaker en @k995 ik heb nu een beter beeld van de mogelijke doelgroep en het marktsegment.
Een 1kWh PHEV? Als in "Plugin Hybrid Electric Vehicle"? Waarom kan je een PHEV met een accu van 1kWh opladen?

Edit: Ah het is een 13.8kWh accu - ik dacht dat de accu 1kWh groot was!

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 1 augustus 2019 09:57]

Als jij deze gewoonlijk gebruikt voor korte stadsritjes, zoals boodschappen, en slechts onregelmatig lange ritten doet, dan is plug-in ook handig.

Overigens is de accu-capaciteit volgens mij 13,8 Kwh. In het artikel berekent Gerard gewoon de gem. afstand/Kwh bij stadsverbruik.

Met zijn berekening kom je dus uit op ruim over de 100km op een acculading.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 1 augustus 2019 08:43]

Met zijn berekening kom je dus uit op ruim over de 100km op een acculading.
En dat terwijl Mitsubishi zelf 45km (WLTP) roept...
Nou, dit gaat om nadrukkelijk stadsverkeer en volgens mij een zeer zuinige rijstijl. Dan geloof ik wel dat je wat meer uit een accu kunt persen dan WLTP.
Dit zal wel 30km zone in stad rijden zijn. Leuk om record te breken maar totaal niet overdraagbaar naar de realiteit en de doorsnee bestuurder.
Dit betaalde bericht wekt daarmee een bepaalde indruk van een bereik die in de praktijk voor doorsnee gebruiker gewoon totaal niet haalbaar is.
Er staat alleen stadsverkeer niet hoe hoog de gemiddelde snelheid was. Het geeft gewoon een totaal verkeerde indruk.

Als je verder kijkt verbruiksnormen zijn er niet voor niet, zodat fabrikanten niets uit hun duim zuigen en jij eerlijkheid kan verwachten.
Wat er nu gebeurt is dat er betaald is voor een advertentie en men gebruikers uitspraken laat doen hoe fantastisch zuinig deze auto wel niet is. Wat mij betreft is dit op of over het randje. Er wordt namelijk gestrooit met waardes die 2x hoger liggen dan het EV bereik waarop getest is. Er wordt nergens iets gezegd over hoe dit nu echt bereikt is.
Mensen die dit lezen krijgen wat mij betreft verkeerde verwachtingen over het verbruik. Niet erg als je dit gewoon schrijft als gebruiker maar er is nu voor betaald. Dat is wat mij betreft erover.
Dit zal wel 30km zone in stad rijden zijn.
Welk gedeelte van mijn eerste zin van mijn bericht was daar onduidelijk over?
Mijn ervaring is hoe zacht je ook rijdt, ik haal de WLTP echt never..
Ik kan je de foto sturen met 12,6 kWh op 100/km.
Uitsluitend stadsverkeer met 3x een 30km zone
Dan heb je echt een fluwelen voetje, of ik een loden..
Jij geeft het al aan jij haalt het niet een ander wel.

Waar het om gaat is dat dat fluwelen voetje totaal niet representatief is als de massa er in gaat rijden. Probleem wat ik heb is dat het artikel zo geschreven is dat het wel mooi verkoopt.

Als je met een dikke auto 80-100 km per uur over de snelweg gaat rijden kun je ook laag verbruik halen. De vraag is hoe realistisch dat is.
Daarom meldde ik het ook dat ik de WLTP echt never haal, en ik denk met mij veel mensen!

Maar bijzonder en kuddo's dat het een enkeling wel lukt, is wel leuk om dan eens te testen, maar goed, mijn w-w verkeer is slechts enkele KMs in de stad en de rest op snelweg, dan werkt het al niet meer..
Goed dat je dit idd meld.

Daarom heb ik een probleem met deze advertorials, er worden waarden genoemd door iemand die ruim2x zuiniger zijn dan de WLTP test. Hoe die behaald zijn snelheid afstand vermelden ze niet. Echter het artikel wekt natuurlijk dan wel de indruk dat het extreem zuinig kan.

Zoals jij zelf al aangeeft zal het voor een doorsnee bestuurder die niet actief bezig is met zachte te voet te rijden totaal niet haalbaar zijn.

Als bedrijf moet je reële waarden opgeven daar is de WLTP voor. Als je verkeerde waarden opgeeft en de werkelijkheid blijkt anders heb je een probleem.

Bovenstaand artikel is een betaald artikel waar een loopje met de werkelijkheid genomen wordt. Ja het zal allemaal best haalbaar zijn onder hele ideale omstandigheden maar de werkelijkheid is het niet, dan doen ze echter wel zo voor.
Gelukkig staat er wel .adv voor het artikel en kun je zoals eigenlijk bij elke advertentie alles met een korreltje zout nemen :-)
Ja en nee, als Mitshibishi in zeg de telegraaf reclame maakt en ze noemen verbruikscijfers moeten die overeenstemmen met de werkelijkheid. Zo niet dat geef je verkeerde informatie en heb je een probleem.

Nu misbruikt men een advertorial om zogenaamd anderen aan het woord te laten die iets over verbruik roepen. Die cijfers worden niet onderbouwd met hoe ze tot stand gekomen zijn en zijn dus niet controleerbaar. Ze geven echter wel een idee hoe extreem zuinig de auto kan zijn terwijl hun echte verbruikscijfers stukken hoger liggen.

Wat mij betreft zit dit op over over het randje van een reclame. Als het gewoon een niet betaald artikel was zou het anders liggen, nu is het betaald en dat maakt het dat de adverteerder er invloed om gehad heeft en dus ook heel gekleurd feiten weergeeft.
Je hebt helemaal gelijk, echter aangezien deze gebruiker wel écht deze verbruikcijfers heeft weten te produceren, is het niet persé liegen..

Misleiden wel eigenlijk..
Exact daarom gaat het mij, daar komt bij dat er totalen gegeven zijn, dus niet hoeveel 800 km 22 liter, leuk maar dat zegt totaal niet als je de afstand niet weet. Artikel heeft het ook over3x voltanken, tank heeft 45 liter maar er is dan weer minder getankt. Welke gemiddelde snelheid.
'Over de top is natuurlijk de 126 watt per km die 2x onder de opgegeven waarde zit.
Verbruik in de stad maar ja zeker in een 30km zone 3 uur rijden ?

Het is naar mijn mening gewoon pure betaalde misleiding die totaal niets met de realiteit van de doorsnee gebruiker te maken heeft, hetgeen door andere gebruikers en hun opmerkingen bevestigd wordt.
Klopt, de Outlander is prefect voor woon-werk als je binnen een straal van 30 km van je werk woont en bij beide mogelijkheid tot laden hebt.
Scoor dan een de hands Volvo v60 hybrid, die redt dat ook prima, is zuiniger te rijden, want kleiner en aerodynamischer en heeft meer vermogen als je t wel nodig hebt.
Klopt maar die ligt lager op de weg en heeft minder ruimte.
Die v60 is inderdaad erg krap.
Er zit een 13,8 kWh accu in deze auto.Gerard geeft voor het gemak aan hoeveel km je per kwh haalt, alhoewel je dat met een behoorlijke korrel zout moet nemen. Mitsubishi zit zelf op 3,2 km per kwh. Ik denk dat hij dat een keer heuvel af heeft gemeten ofzo. ;)
Volgens de officiële opgave is het ev bereik 54 km.

Het verbruik komt dan neer op ca 255 watt per KM. ca 3,9KM per KM.
Een autoblad zelf meet 45 KM is ca 306 watt per km / 3,26 Km per Kw

Het reclamepraatje hierboven heeft het over 125 watt, per KM, tja sprookjes bestaan nog of je rijd als een slak om dit te bereiken. m.a.w 125 watt per km totaal niet realistisch te noemen.

Je kan ook boven aan een berg beginnen en kom je onder aan heb je geen verbruik maar opbrengst. Als je wil kun je cijfers heel mooi maken. De werkelijkheid is echter anders.
Wil je de foto hebben van 126 watt pkm?
Heb zelf een Ioniq plug in en haal, met warm weer, 68km, accu is iets van 8,7 kWh, bruikbaar is 7,1 kWh.
Reken maar uit. Heb nu 15020 km met de Ioniq plug in gereden en 432 liter verstookt. Tevens 911,1 kWh geladen. Ik rij wel rustig maar toch al 2x naar Polen en 1x naar Tsjechië geweest.
Met 8,6 kWh haal ik net aan 30 km op 80km wegen met mijn phev. ( ongeveer 3,5 dus).
Een 1kWh PHEV? Als in "Plugin Hybrid Electric Vehicle"? Waarom kan je een PHEV met een accu van 1kWh opladen?
Omdat de naam het zegt? Plug in? :? Of wat is jouw vraag nu?

[Reactie gewijzigd door D-Three op 1 augustus 2019 08:24]

Nee, je leest de advertentie verkeerd. De Outlander PHEV heeft een accu van 13,8kWh. Wat hierboven staat is hoe ver je kunt komen met 1 kWh.
Ja hoor, de Foutlander op Tweakers. We hebben nu echt alles gehad. Wie moet er nog zo'n bak hebben nu je gewoon 22% bijtelling moet aftikken?
- Niet iedereen is een leaserijder (bijtelling niet relevant, wel gehalveerde mrb)
- Volledig elektrische auto's zijn nieuw te duur en tweedehands te oude techniek om bruikbaar te zijn
- Je kunt er op beperkte afstand volledig elektrisch mee rijden
- Je kunt lange afstanden rijden zonder range-anxiety of verplichte koffiepauzes
- Je kunt er een aanhanger mee trekken, en je hebt genoeg ruimte voor je gezin/hond/etc

(Ok, ook de nadelen, de auto is enorm maar qua binnenruimte heb je daar weinig voordeel van, als de stroom op is zuipt hij als een ketter, en het multimediadisplay in de auto is een schande voor welke auto dan ook uit dit decennium)

Het is leuk om deze auto af te zeiken omdat er misbruik van werd gemaakt door leaserijders, maar voor een ieder die graag (deels) elektrisch rijdt en graag een allround auto heeft (voor woon/werk, gezin, vakantie, huisdieren, klussen) is de praktische keuze echt beperkt en een (tweedehands) phev dus mogelijk interessant: Tesla is gewoon nieuw en tweedehands te duur voor de meeste mensen, andere plugin-hybrides zijn boodschappenkarretjes of alsnog heel duur en sowieso beperkt (geen trekhaak bv). Tweedehands elektrische auto's zijn kleine autootjes met zeer laag bereik. Nieuwe elektrische auto's zijn praktisch niet te krijgen (papieren launch of levertijden richting 2021).
Toch niks mis met deze auto? Heb de ASX (kleine broertje) en die gaat al 6 jaar goed zonder problemen en de mogeklijkheid om zowel volledig electrisch te rijden voor korte afstanden en zonder problemen lange afstanden te kunnen doen spreekt me wel aan.
Zijn er verbeterpunten? Ja, die zijn er uiteraard ook. Beide heren merkten op dat je in vol-elektrische modus de cruisecontrol niet kunt gebruiken.
Dit kan toch zeker niet een bewuste keuze zijn geweest van Mitsubishi ? Lijkt me eerder een bug..
Vond het ook echt super vaag, maar is wel een bewuste keuze van Mitsubishi.
Bijzonder, juist in bv een file zet ik altijd ACC aan en schakel ik de auto op vol elektrisch rijden (normaal op de snelweg doe ik gecombineerd).
Dat was juist een ergenis, die adaptive cruise control werkt voor geen meter op (deze) Outlander :'( . En dan ook nog geen eens elektrisch.
Buiten de stad haalt een moderne benzine auto dit ook. Heb Opel Astra 1.4 turbo 150PK, station uit 2018 waarmee ik 1000km rij op 48 liter benzine. Beetje zonde om al dat accu gewicht mee te nemen. Milieu aspect van accu is groter dan dat beetje brandstof besparing
Maar deze auto is een stuk groter en ruimer dan de gemiddelde benzine auto.
Klopt, maar vergelijk dan maar eens met Toyota Corolla hybrid of Auris. Dit zou een betere keuze zijn geweest van Tweakers. Gemiddelde NL heeft niet groter nodig.
Als de (C-HR) accu vol is en je niet hard accelereert rij je volledig elektrisch tot 60, 70km/u. Daarboven ligt het aan andere factoren die ik noemde. Kortom, je rijd heel veel electrisch, veel meer dan bij m'n vorige (Auris hybrid).

BTW, in Frankrijk maakten we er een sport van om op glooiende stukken het maximale eruit te halen en als je niet gast haalt je 2 a 2,5l/100km. Als je dan stopt heb je een fantastisch milieu gevoel. Rij je echter de snelweg op zie je wat hard rijden voor impact heeft. Ik hou best van gassen maar de natuur absoluut niet!
Was bijzonder (leuk) om bij te zijn! Het team van Mitsubishi (en de mensen van het pand zelf) was erg enthousiast en daadwerkelijk intrinsiek gemotiveerd om op een erg leuke manier uitleg te geven over de fijne details van deze wagen. Het is niet mijn auto, maar dit was erg leuk om bij te zijn.
Was zeker heel tof, kudos aan Tweakers voor dit event!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee