Door Frederik Zevenbergen

Productmanager Tweakers Elect

Wat doe je als tweaker bij het uitvallen van internet of energie?

19-06-2017 • 11:35

482

Als we lezen dat ergens de stroom uitvalt of internet platligt, krijgen we als tweakers koude rillingen, want internet en 230V zijn ons levensbloed. Wat moeten we zonder? Kunnen we zonder internet? Die vraag is minder hypothetisch dan je denkt.

Ook al hebben we in Nederland een van de meest robuuste infrastructuren voor energie en internet, het kan altijd misgaan. Over het algemeen zijn storingen snel verholpen, maar elke uitval heeft gevolgen. Je kan niet meer communiceren zonder internet of telefoon. Wist je dat het netwerk voor mobiele telefonie bij een grote en langdurige storing ook wegvalt?

Stratix doet in opdracht van het Agentschap Telecom onderzoek naar de 'telekwetsbaarheid' van Nederland. Wie kunnen we dan beter vragen om hun mening dan tweakers? Want jullie zijn bij uitstek de experts die hierover hebben nagedacht. Hoe zorgen jullie dat je in geval van nood verbonden blijft? Heb je een 4G backup in je router? Zonnepanelen? Een of meer UPS'en? Kortom, weet je wat je moet doen bij het langdurig wegvallen van energie of internet? We zijn benieuwd naar jullie mening en visie.

Daarom is er een vragenlijst over stroomuitval die je kunt invullen. Dan gaat het echt om langdurige storingen. Daarnaast is er de oproep om in de reacties jullie ervaringen en oplossingen rondom je eigen telekwetsbaarheid te delen. Stratix zal zelf actief meedoen in de discussie bij monde van Raindeer.

Als dank voor de moeite verloten we onder alle deelnemers aan de vragenlijst en de discussie vier noodstroomvoorzieningen, onder tweakers ook bekend als 'ups'. Twee ups'en voor de deelnemers aan de vragenlijst en twee ups'en te verloten onder alle tweakers die meedoen met de discussie in de reacties op dit artikel.

Edit: formulier vragenlijst aangepast, je nick kun je nu wel vermelden. Excuses voor het ongemak.

Reacties (482)

482
481
265
11
0
167
Wijzig sortering
Mijn omvormer valt uit als er geen netvoeding vanuit het vaste net komt. En ik geloof dat dit bij het merendeel van alle zonnepanelenbezitters voorkomt.

Ik denk dat bij veel mensen de gedachte leeft dat als de stroom uitvalt zij, onterecht, wel stroom zullen hebben als de zon schijnt.

Een van de zaken waar ik het meeste baat bij heb is mijn houtkachel. Ik heb een paar jaar geleden bijna twee dagen zonder stroom gezeten. Houtkachel aan voor warmte en als zelfs het gas wegvalt (en erger nog, water), kan ik in ieder geval nog water koken uit het WC waterreservoir.

[Reactie gewijzigd door Hoicks op 22 juli 2024 18:16]

Klopt, een inverter heeft inkomende netspanning nodig om de wisselspanning op te synchroniseren. Belangrijker nog is dat het nodig hebben van werkende 230V een veiligheidsmaatregel is.

Als de inverter het zou doen als de stroom is uitgevallen dan moet de inverter ineens vermogen gaan leveren voor je hele woning. Dat kan nogal problematisch zijn als je net even je inductiekookplaat aanzet.

De opbrengst van je PV-panelen gebruiken als de spanning is uitgevallen heet 'eilandbedrijf'. Kan wel maar dat mag in Nederland niet zomaar. Er zijn overigens wel technische oplossingen die dit mogelijk maken:
http://solar.schneider-electric.com/conext-xw-learn-more/

Maar dat vergt nogal een investering. Ook zijn die systemen vrijwel altijd gekoppeld aan een UPS.

[Reactie gewijzigd door bartvb op 22 juli 2024 18:16]

Waarom mag dat niet?
De reden waarom dit niet mag is als volgt:

Stel er is een kabelbreuk in de wijk, waardoor de stroom uit valt. Een monteur van het netwerkbedrijf komt ter plaatse, lokaliseert de breuk en begint met het opgraven.

Om een veilige werkomgeving te creëren wordt de stroom van de desbetreffende kabel/feeder afgehaald. Dit wordt in het onderstation/trafostation gedaan.

In de klassieke situatie zou er dan geen spanning op de kabel staan. Maar stel dat er woningen zijn welke PV proberen terug te leveren, dan zou op het andere uiteinde van de kabelbreuk wel 230 volt komen te staan, zonder de mogelijkheid dit af te schakelen.

De reden waarom dit dus niet mag is om monteurs van netbeheerders te behoeden voor elektrocutie.
Dan mag je hopen dat er geen wijsneus woont die zijn omvormer op een UPS aangesloten heeft, zodat z'n huis van stroom voorzien blijft als de stroom uitvalt :X

Je uitleg klinkt verder erg logisch. Toevallig hadden we een jaar geleden kabelbreuk bij ons vlak voor de deur. Ik vroeg me toen al af wat de PV-panelen zouden doen als die kabelbreuk overdag plaatsvond (het was stikdonker). Maar inderdaad, die omvormer probeert dan ineens niet alleen jouw huis, maar iedereen die afgesloten is van stroom te voorzien :D

Ik heb overigens een UPS voor mijn NAS, voor het modem en de wifi-router en een UPS op het alarmsysteem. Deze laatste om niet alleen het alarm, maar ook de 3kN-kleefmagneet op de voordeur te laten werken. Deze laatste houdt het dan een uur of 6 uit. De NAS een stuk korter.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 22 juli 2024 18:16]

In dat geval, eerst de hoofdschakelaar in je meterkast uitzetten. Op dat moment is je huis "solo", en kun je aan de gang met zaken als generatoren, UPS en/of zonnepanelen wat je wilt.

Je zult wel goed in de gaten moeten houden wat je vervolgens aansluit, en wanneer de storing weer hersteld is om alles terug te zetten.

Mijn "ideale" situatie is nog steeds: hoofd schakelaar uit, en met een aggregaat met een verlengsnoer vanuit de schuur de paar belangrijke zaken voeden. Op die manier weet je zeker dat je geen onnodige energie verbruikt aan laders etc.
Als je spanning aan beide kanten van de hoofdschakelaar hebt zal je moeten synchroniseren maar het is een stuk goedkoper om alle verbruikers en opwekkers eerst uit te schakelen.
Dan mag je hopen dat er geen wijsneus woont die zijn omvormer op een UPS aangesloten heeft, zodat z'n huis van stroom voorzien blijft als de stroom uitvalt :X
Dat lijkt me geen probleem. Je paneel zit dan aan de 'achterkant' van de UPS. Die UPS zal de spanning daar niet doorsluizen naar de voorkant. Als hij dat wel deed zou hij vanuit zijn UPS functie de hele wijk van stroom voorzien bij een stroomuitval.
Ohja, da's ook wel weer waar :D Maar dan heb je dus niks aan je panelen, behalve dat ze de accu van je UPS opladen :+
Zelfs dat niet. De UPS laadt alleen van de voorkant.
Maar het paneel zal wel de overige apparatuur aan de UPS geen voeden, waardoor je batterijen langer meegaan.
Kun je er dan misschien twee in een kring aansluiten? Zodat ze elkaar proberen op te laden, en dan panelen ook op die kring aansluiten.
Wat je dus kan doen is in geval van stroom uitval je panelen loskoppelen van het stroomnet en op een stand-alone UPS inpluggen om zo een klein prive stroomnetwerkje te maken.
Het voorziet niet je hele huis van stroom, maar met een paar verlengsnoertjes zou je toch redelijk uit de voeten moeten kunnen.
Dan moet de opbrengst en het gevraagde vermogen wel precies gelijk zijn anders vliegt de spanning omhoog of omlaag waardoor de omvormer alsnog afslaat.
Als je een dusdanig zware ups zou hebben dat hij tussen de hoofdaansluiting en het huis kan, dan zouden de zonnepanelen biljven leveren zolang de batterij van de ups het uithoudt. Maar alleen het net in de woning wordt dan gevoed.
Tja en dan de kosten. ..
er zijn daar wel oplossingen voor. Victron en Mastervolt maken omvormers en acculaders in een. De meest uitgebreide heeft een PV, 220V en generator ingang en kan de generator laten starten als de accu's spanning te laag wordt.

Gangbaar op grotere boten en gewoon te koop in de watersport winkel
>Als hij dat wel deed zou hij vanuit zijn UPS functie de hele wijk van stroom voorzien bij een stroomuitval.

Haha, ik zie het al voor me - dan heeft de hele wijk 3 seconden langer stroom ^^
Ik zou wel eerst de no-smoke patch installeren, want die komt er geheid uit :+
Wat doet een tesla powerpack eigenlijk in zo'n geval ? Afschakelen als meer dan capaciteit X% wordt gevraagd ? Die zijn juist bedoeld om bij te schakelen...
Maar dat bijschakelen mag niet als de stroom uit valt. Dan kom je weer op het zelfde probleem uit als met zonnepanelen.

Als je het huis op dat moment loskoppelt van het net mag je in je huis wel eilandbedrijf draaien.
Maar als je teveel vermogen probeert te trekken zal hij inderdaad wel in beveiliging schieten.
Dan mag je hopen dat er geen wijsneus woont die zijn omvormer op een UPS aangesloten heeft, zodat z'n huis van stroom voorzien blijft als de stroom uitvalt :X
Die persoon heeft in ieder geval een antwoord op de vraag 'wat te doen' bij stroomuitval. Zijn huis is gewaarborgd.
En niet alleen zou dan de omvormer de buren proberen te voorzien van stroom maar ook op de (mogelijke) storing gaan invoeden.
Blijft je modem werken bij (langdurige) stroomuitval?
Ik dacht dat de wijkkasten gewoon mee gingen met de alle wijk als de spanning wegvalt. Maar dat is dus niet het geval?
Vziw hebben de wijkkasten van kpn noodstroomvoorzieningen. 3g en 4g wordt afgeschakeld bij masten, ten gunste van 2g.
Wat voor noodstroomvoorzieningen zijn dat dan? Ook UPS'en? Of generators oid? En is er nog een verschil tussen (coax)kabel en telefoonleiding in het geval van een stroomstoring?
Casema heeft geen ups'en op de coaxverdelers in de straat/wijk, eenvoudigweg niet de ruimte daarvoor.
Zit er dan niet een soort verdeler in die eerst altijd aan je huis levert en dan alleen het beetje wat over is terug levert aan het net? Als t net het dan niet doet kun je gewoon maximaal aan je huis leveren (evt alleen specifieke groepen zodat bijvoorbeeld de lamp of koelkast het wel blijft doen) en alles wat over is gewoon de grond in
Wil je echter wel eilandbedrijf dan moet je een speciale schakelaar met sleutel laten installeren, welke je kan openen bij uitval om je huis in eiland te zetten. Diezelfde sleutel kan dan in de omvormer/generator om daar de eilandbedrijf modus te activeren. Op die wijze kan je nooit energie exporteren zonder net.

Alleen omvormers kunnen het net ook niet online houden. Dan krijg je een instabiel geheel van. Er moet een percentage van de energie uit een echte generator komen.
Kan zoiets ook opgelost worden met bv een Tesla Powerwall ipv een generator?
De zonnepanelen zullen in dat geval aan de powerwall worden geknoopt. Niet via een losse omvormer.
Anoniem: 388974 @Skyaero19 juni 2017 14:30
Nou, dat valt wel mee hoor, de meeste werkzaamheden doen ze aan een spanningsvoerend net .... (in het onderhavige geval heb je echter gelijk!
Het bouwbesluit 2012 (wet) zegt hier niks over volgens mij. Alleen dat er een aansluitingsplicht is.
Ga er maar vanuit dat dit in NEN1010 en alle geldende normen voor PV omvormers netgekoppelde systemen en wellicht zelfs IEC normen voor omvormers geregeld is.
Ok dit is een heel begrijpelijke uitleg, dank je wel daarvoor.
Maar het roept meteen een vraag bij me op: waarom moeten de zonnepanelen per se terug leveren? Ik denk aan een constructie die:
1. Als er stroom is als normaal werkt, inclusief eventuele teruglevering indien wenselijk
2. Indien er geen stroom is, dat de hoeveelheid energie die wordt opgewekt lokaal wordt opgeslagen. Ik ga er hierbij vanuit dat er een niet-0 capaciteit beschikbaar is, en wanneer die buffer vol zit (of alsnog afwezig is) stopt ie helemaal met leveren door bv het circuit automatisch te onderbreken met een switch.

Ik kan me niet echt inbeelden dat zoiets onmogelijk of te duur is, en sterker nog ik zou zeggen dat als we een robuust smart grid willen hebben dat we zulke faciliteiten sowieso nodig zullen hebben.

[Reactie gewijzigd door Jeanpaul145 op 22 juli 2024 18:16]

Ooit eens van een installateur te horen gehad dat het met veiligheid enzo te maken zou hebben. Het kan/mag wel mits je aan een heleboel regels voldoet.
Zo moet het bijvoorbeeld niet zo zijn dat een monteur voor reparaties/onderhoud de stroomtoevoer van het net naar een blok huizen uitschakelt en hij vervolgens alsnog een klap krijgt omdat jouw zonnepanelen het blok nog "onder stroom" zetten.
Het zelfde met aardlek etc, als een veiligheidsmaatregel in de meterkast uitschakelt, en jij hebt gewoon je omvormer boven die de boel alsnog van stroom voorziet heb je een probleem.

Dat was al heeeeeel wat jaren terug, maar zal waarschijnlijk nog steeds de reden zijn.
Dat is inderdaad nog steeds de reden. Daarnaast is jouw installatie waarschijnlijk niet sterk genoeg om de hele wijk in leven te houden, dus het is ook helemaal niet interessant.

Wat wel mag is bij stroomstoring buiten de woning de woning afsluiten van het net, en dan alleen lokaal in eilandbedrijf draaien. Maar dan moet je wel een inverter hebben die dat kan.

Aan het net hangen combineren met eilandbedrijf mag niet
Omdat een standaard omvormer dom is en niet z'n vermogen kan aanpassen aan de vraag. Daarnaast heeft een omvormer niet de mogelijkheid om een 50 Hz te creëren en heeft dus het net nodig.
Belangrijkste reden is veiligheid. Niet zozeer als je huis meer vraagt dan je panelen leveren (kookplaat aan bijvoorbeeld) maar meer in de situatie van overproductie. Als je aangesloten bent op het net kan je die energie netjes kwijt, ben je niet aangesloten moet je je overschot zelf verwerken. Technische allemaal mogelijk maar niet eenvoudig (en duur) waardoor dit dus standaard wordt opgevangen met het net. Als je dit zelf wil regelen heb je te maken met een hoop veiligheidseisen.
Dat eilandbedrijf dat je noemt, waarom mag dat niet, en heb je hier een bron van. Ik ben wel benieuwd wat er de reden achter is en hoe dit is dichtgetimmerd.
Omdat je niet gesynchroniseerd met het net bent, je voor alles en iedereen gaat leveren. Daar heb je niet genoeg energie voor dus gaat de spanning onderuit. Hierdoor kunnen apparaten stuk gaan. Mocht je het wel redden qua energie: zo snel de netfrequentie weer terug komt en je loopt niet precies gelijk gaan er enorme stromen lopen. Dit geeft doorgaans vuurwerk
Dus als ik het goed begrijp van jou moet je goed nadenken voor je het doet.

Nog even iets verder gelezen, en het kan wel maar kost gewoon meer qua hardware. bron

Ik maak er uit op: Niet verboden maar ook niet echt aan te raden behalve in uitzonderlijke situaties
Het is wetterlijk wel degelijk verboden in Nederland, je hebt een maximale standaard afwijking. Wat een mogelijkheid zou kunnen zijn: je zelf van het net afschakelen (hoofdzekering er uit) zodat je niet meer afhankelijk bent van de netfrequentie. Nu komt direct de volgende uitdaging: creëer je eigen Net frequentie ( dat is opzich best te doen), maar hoe hou je deze stabiel t.o.v. je vraag? Zo snel jij een grootverbruiker aanzet (oven, wasmachine) en je krijgt een wolk zal je spanning + frequentie instorten: je hebt dus iets van accu's nodig. En wat als je in één keer een grootverbruiker afschakelt, waar ga je met de energie heen?
Praktisch gezien heb je altijd een opslag nodig, anders gaan er dingen stuk.
Wat nou als je theoretisch een aggregaatje van zeg 2KW in zou schakelen ná de hoofdzekering? Dan heb je toch weer een (redelijk) stabiele frequentie om spanning bij op te zetten? Zou dat gaan werken, en is dat legaal?
zo lang je maar niet gekoppeld bent met "het" net gaat dit prima werken, maar wat gebeurd er wanneer de panelen meer vermogen leveren dan je gebruikt? Dan ga je vermogen terug stoppen in je aggregaat. Sommige overleven dit, sommige zullen heel erg stuk gaan. Leuk feitje: de meeste torenkranen draaien op een aggregaat, en vooral de oudere types vermoorden aggregaten door het terug leveren (bij bijvoorbeeld het zakken van de last). Grote zwarte rookpluimen gegarandeerd!
Dan moet je met remweerstanden gaan werken
En dan ben je dus echt energie aan het verspillen...
Nooit van softstarters gehoord?
Natuurlijk wel, maar wist jij dat een Senseo aan fase aansnijding doet, en daarmee menig omvormer over de zeik helpt?
de meest huis- tuin- en keuken apparatuur doet niet aan soft starters, waarom zouden ze?
Zo snel jij een grootverbruiker aanzet (oven, wasmachine) en je krijgt een wolk zal je spanning + frequentie instorten.
Spanning wel, maar frequentie? Bij een 'klassieke' centrale zakt de frequentie bij belasting omdat de generator minder toeren gaat maken.
De omvormer zet de gelijkstroom van het paneel om in wisselstroom, en ik betwijfel of het afgenomen vermogen hier invloed op de frequentie zal hebben.
De frequentie wordt inderdaad kunstmatig opgewekt, gesynchroniseerd aan het net. Als een inverter buiten zijn werkingsgebied valt (bij te groten vermogensvraag) zal deze vrijwel altijd uitschakelen.
een stroomonderbreking van een paar mili seconden door een omschakeling in een schakelstation kan er al voor zorgen dat er een noodafschakeling plaats vindt van je converter en deze daarbij in storing vliegt.
Ik heb een keer een noodafschakeling zien gebeuren bij een 1400kw biogasmotor. eerst werd onder vollast de netparalelbedrijf verbroken en vervolgens sloeg de motor in storing vanwege een plotseling te hoog toerental. Na navraag gedaan te hebben bij de netbeheerder bleek dat er een schakelfout geweest is op een trafo/schakel station waardoor er een stroomonderbreking was van een paar miliseconden
Goed om te weten dit! Eigenlijk heel logisch, maar nooit bij stilgestaan en altijd gedacht dat je met zonnecellen gewoon stroom zou hebben. Probleem is vooral dat module die met de netstroom synced ertussenuit moet, ofwel een oplossing die uit zichzelf overschakelt naar eilandbedrijf ... De oplossing die je linked is een leuk apparaat, maar nogal prijzig.

Ergens vind ik het namelijk wel een geruststellende gedachte om tot op zekere hoogte 'zelfvoorzienend' te kunnen zijn. Houtkachel staat al in huis, nu nog zonnepanelen en een waterput :P.

[Reactie gewijzigd door iWishmaster op 22 juli 2024 18:16]

Dat kan dus, met een UPS voor die module. Maar dat mag dus absoluut niet.
Het kan/mag wel als je fysiek los zit van de netstroom.
Op zich is dat allemaal wel te maken:
Zodra de netspanning wegvalt laat je een UPS inschakelen die de voorziening voor de module overneemt en tegelijk de teruglevering uitschakelt. Dan nog een lijntje zodat de UPS ook via de zonnepanelen opgeladen wordt, her en der wat vertragingen inbouwen, zorgen dat de relais niet blijven 'plakken' en een UPS die de stroomvoorziening tijdens die vertragingen overneemt.

Maar dan loop je wel te rommelen in je meterkast met delen van de leidingen die door gecertificeerde mensen aangelegd dienen te worden. Kan me goed voorstellen dat onze netbeheerders niet zo zitten te wachten op hobbyisten die dat zelf doen.
Dat, en je zult altijd even powerloss moeten hebben voordat je terug het net op gaat - of je moet frequentie syncen maar da's een duur grapje en niet alle apparatuur kan daar evengoed mee omgaan.
Als je jezelf loskoppelt van het net en een inverter heeft die eilandbedrijf kan (ergo: zijn eigen 50Hz maken) of op een andere manier een spanning genereerd. Dan mag het.

Maar de combinatie van eilandbedrijf en verbonden zijn met het stroomnet is verboden
Ik kan enkel praten over het AREI en de regels in België (maar wel gebaseerd op Synergrid).

Eigenlijk is het enkel nodig om een isolatie te maken naar net toe als het net uitvalt. Er staat niet echt expliciet dat je omvormer moet uitvallen. Dat is nu eenmaal de meest eenvoudige maatregel, maar een loskoppeling van het net mag ook.

Een afscheiding van het net met een backup systeem bestaat reeds jaren, of het financiëel interessant is, is een andere vraag, maar het kan. Je backup systeem moet dan toch over wat batterijcapaciteit beschikken denk ik.

Meestal wordt er wel in de toelatingsvoorwaarden van een omvormer gezet, dat hij zichzelf moet uitschakelen als er geen synchronisatie met of spanning van net is. Dat is een eenvoudige maatregel om de omvormer toe te laten zonder dat er een aparte loskoppelingsmodule is vereist.

Een SMA omvormer kan je gerust in "island mode" laten draaien. Je moet dan wel de loskoppelingsmodule hebben en een geschikt (batterij)backup systeem. niet iedereen kan de aanpassing doorvoeren, je hebt een soort van installateurs-sleutel of code nodig.
De opbrengst van je PV-panelen gebruiken als de spanning is uitgevallen heet 'eilandbedrijf'. Kan wel maar dat mag in Nederland niet zomaar. Er zijn overigens wel technische oplossingen die dit mogelijk maken:
http://solar.schneider-electric.com/conext-xw-learn-more/
Is het zo moeilijk dan om automatisch te schakelen van normale werking naar eiland bedrijf bij uitval netwerk ?
ik neem aan dat dit ook een van de redenen is dat je Tesla powerwall neemt...

edit: typo op laatste regel

[Reactie gewijzigd door Deakers op 22 juli 2024 18:16]

Je kan inderdaad een scheidingsschakelaar plaatsen tussen de binneninstallatie en de teller. Indien je een moderne omvormer hebt (bv powerrouter of mppsolar) dan kan die de stroom van je panelen gebruiken voor de binneninstallatie, om op het net te zetten of te bufferen in accu's. Je bepaalt zelf in de omvormer wat de voorkeur geniet.
Indien de stroom langdurig uitvalt en je scheidingsschakelaar heeft zijn werk gedaan dan kan je die mpoderne omvormers inderdaad gebruiken om je huis van (beperkte) stroom te voorzien. De beperking zit niet langs de kant van de omvormer, maar langs de kant van de dure accu's (denk hier niet aan Tesla, eerder aan stationaire accu's speciaal voor dit soort toepassingen).
Voor nog langere onderbrekingen bestaat van mppsolar er zelfs een omvormer (4kVA) die net, accu, PV én genset aansluiting heeft.De genset kan max stroom leveren en de omvormer gebruikt deze om eerst de wisselende belasting te voorzien van stroom en de overschot gaat in de accu. Accu vol en de genset schakelt zich voor een tijd uit.
Eenmaal mijn domme omvormers de geest hebben gegeven zal ik overschakelen naar dit type van omvormer, vermoedelijk eerst nog zonder accuset, tenzij ze de saldering of terugdraaiteller vroegtijdig zouden afschaffen.

Echter in de nabije toekomst zou een BEV ook als buffer kunnen dienen voor langdurige onderbrekingen, immers een e-Ampera heeft 60kWh aan boord waarvan er 50 van bruikbaar is, minus natuurlijk de stroom die verbruikt werd tijdens uw laatste rit. En als je enkel de broodnodige stroom verbruikt tijdens de uitval moet dit toch lang bruikbaar zijn.
Een oplossing kan natuurlijk zijn een powerpack die slechts energie levert op de direct daaraan aangesloten apparatuur, hierop kan je PV installatie direct op aangesloten worden en dient dus gelijk als omvormer. Dit geeft geen risico bij werkzaamheden door de netwerkbeheerder.

De consumenten units zijn vaak beperkt tot circa 2kva, sluit hier enkel je apparatuur aan die voor jouw grootste belang zijn (bijv. modem/koelkast/(LED) verlichting e.d.)

Edit a.d.h.v. bouwfraude ;): En natuurlijk de cv als je niet van een koude douche/huis houdt.
TV/radio evt. ook om evt. belangrijk nieuws te volgen (mits dit niet online al te vinden is)
Maar een ieder zal natuurlijk zijn eigen prioriteiten hebben.

[Reactie gewijzigd door Marko3333 op 22 juli 2024 18:16]

Het pompje van de CV niet vergeten anders moet iedereen met een combiketel met koud water douchen. :)
De opbrengst van je PV-panelen gebruiken als de spanning is uitgevallen heet 'eilandbedrijf'. Kan wel maar dat mag in Nederland niet zomaar. Er zijn overigens wel technische oplossingen die dit mogelijk maken:
http://solar.schneider-electric.com/conext-xw-learn-more/

Maar dat vergt nogal een investering. Ook zijn die systemen vrijwel altijd gekoppeld aan een UPS.
Hoe zit dat met de Tesla Powerlwall dan? Zij geven aan dat het goed werkt met zonnepanelen ook tijdens storingen. Alleen heb je dan atijd je huis in Sola staan over schakelt hij automatisch de terugvoer naar het net uit?

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 22 juli 2024 18:16]

Bedank voor die laatste hint: als bij jullie het licht het niet doet sla ik toch maar het kopje thee af de volgende keer :P
Niet de Wc-pot maar het het WC-water reservoir... Dat zijn twee verschillende dingen ;)
als je t maar genoeg doorkookt is ook het water uit de pot nog wel t doen :*)
Moet je wel de stukjes eruit filteren :+
Haha, alleen heb ik een inbouw reservoir dus dat is al een stuk lastiger om bij te komen.
Stukje van je tuinslang knippen en overhevelen in de waterkoker ;)
Je hebt geeneens duct-tape nodig.
Tss.. niks meer gewend ook ;) Is gewoon thee met een smaakje dan :-)
Pißwasser lol
't is offtopic: maar ik kan nu wel een biermerk noemen ;)
Dacht dat o.a. SMA bezig was met batterij omvormers die ook zonder netstroom zouden werken? Of werken die ook alleen als er een externe noodstroom voorziening op staat?
Klopt, je kan ook met SMA Sunny Island een noodstroom oplossing bouwen. Deze batterijomvormers kunnen in eilandbedrijf. Moet je nog wel een geschikte schakelaar vinden om bij uitval door te kunnen blijven werken. Maar aan zo'n systeem zijn wel kosten verbonden.
Klopt, om stroom te kunnen leveren aan het vaste net moet de wisselstroom die door de omvormer wordt opgewekt gesynchroniseerd zijn met de spanning op het net. Zodra daar iets mee is schakelt hij direct uit.
Bij kortere storingen houden mijn UPSsen ( is dat een woord ? ) me wel even in de lucht.

Bij langere storingen wordt het zonder een Accusysteem in de Garage toch wel een probleem, ik kan natuurlijk mijn Zonneomvormers in de maling nemen zodat ze wel spanning leveren. Maar dat geld dan ook alleen maar overdag en als de zon schijnt. Misschien toch maar eens op het internet zoeken naar de moglijkheid van Off Grid op deze omvormers zolang het Internet nog werkt.

Water maak ik me niet druk om, hebben we zat hier in de buurt.
UPSsen ( is dat een woord ? )
Ik zou het als "UPS'en" schrijven. ;)

Ontopic
Ik heb vorig jaar met verbouwingen gezeten. Toen hebben ze hier een paar dagen tijdens de dag de stroom afgesloten om een nieuwe zekeringskast te kunnen plaatsen en deze uit te kableren, ik geloof in januari of februari.
Qua eten konden we nog naar de afhaalchinees. En aangezien het winter was, kon de diepvries het wel enkele uren zonder stroom hebben.
Mezelf heb ik toen bezig gehouden met een grote lego-doos in elkander te steken. Na een tijdje kreeg ik het toch wel frisjes (verwarming zit op elektriciteit), en heb ik een trui aangetrokken.
Tijdens die verbouwing is ook de badkamer eruit gegaan. Dat heeft 2 weken geduurd. Persoonlijk vond ik dat veel erger. Een geluk dat we nog een 2de (gasten-)toilet hadden, en een kleine wasbeurt kon wel gebeuren aan de afwasbak in de keuken, maar voor een douche was ik wel aangewezen op familie en vrienden.
Diezelfde gedachte speelt al bij mensen met een laptop. Brengen het ding voor reparatie zonder adapter en met een lege accu. En het raar vinden dat je om de adapter vraagt. :P
kan ik in ieder geval nog water koken uit het WC waterreservoir.
Het WC reservoir wordt bij ons gevuld met regenwater, dus met een elektrische pomp. Dat gaat dus ook niet meer werken als de elektriciteit is uitgevallen.

Of ja, het gaat wel werken, maar dan kan je niet meer doortrekken. Dat worden verhitte discussies bij een uitval :+ .
Het schijnt dat je de omvormer op de vebruikskant van een ups kan aansluiten dat hij dan begint te leveren. Andere verbruikers sluit je dan ook op de verbruikskant aan. Redelijk eenvoudig om te bouwen tot eilandbedrijf dus. Weet niet of er nog andere voorwaarden zijn -> moet de opbrengst / afname in balans zijn met bijv een instelbaar elektrisch kacheltje?
Helaas werkt dit niet zo goed bij een houtkachel die warmte aan de CV-installatie levert. Als door stroomuitval de pomp niet draait om de warmte naar de CV(-buffer) af te voeren, raakt de kachel oververhit. Dat lost hij op door te koelen met drinkwater. Als het water ook is uitgevallen kan het dus gevaarlijk worden.

En dan zie je dat zo'n UPS toch meer bedoeld is voor rustig afschakelen van elektronica dan voor draaiend houden van zoiets. Lijkt erop dat de relevante pompen geen uur doordraaien gaan halen op de UPS bij dit artikel en geen twee uur op een zwaar model.
Ik heb wel ooit overwogen om een apart 12V-netwerk aan te leggen:

Een paar kleine zonnepanelen, batterijen (die bijv. onder de keukenkastjes liggen), en lampen natuurlijk. Veel meer niet.

Maar ja, om een hele nieuwe, volledig losstaande kabelboom in huis aan te leggen ging me wat te ver en ik besteed mijn tijd liever aan andere projectjes.
Zou ik het wel gedaan hebben, dan zou ik inderdaad nog licht gehad hebben als in de rest van de wijk de stroom uitvalt ;-)
Een leuke serie om te kijken gerelateerd aan dit onderwerp is Connections van James Burke, eerste aflevering: http://www.dailymotion.co...1-the-trigger-effect_tech

Hier wordt dieper ingegaan over de vraag wat als de stroom uitvalt, maar dan voor onbepaalde tijd. Wat doe je dan? Hoe kom je aan eten? Trek je naar het platteland? Weet je uberhaubt zonder internet hoe je eten moet verbouwen? En wat als alle andere mensen besluiten hetzelfde te doen? Hoe gaan we daar als maatschappij uitkomen?

De serie laat zien hoe simpele gebeurtenissen en uitvindingen in het verleden invloed hebben over hoe wij als mensen gegroeid zijn op deze aarde en hoe deze verbonden zijn aan elkaar.

En hoewel de serie al meer dan 30 jaar oud is is de vraagstelling tegenwoordig nog even actueel en zelfs meer toepasbaar omdat we nu ook steeds meer afhankelijk zijn van moderne telecommunicatie en internet.
Zeer terechte vraag.

Mijn werk is ook het in de lucht houden van Internet, maar als een storing echt langere tijd duurt, dan houdt ook dat een keer op. Bij de meeste netwerken die ik ken worden alle locaties geacht op UPS minimaal een uur of 4 zelfstandig te overleven, en de grotere locaties enkele dagen op dieselgenerator. Maar daarna... dat hangt echt van de situatie af.

Ik moet dan denken aan een groot datacenter die een deur op de eerste verdieping had, "dan kunnen de netwerkbeheerders met een bootje langskomen als de dijken doorbreken". Ik denk dat als mijn huis onder water staat ik eerst aan mijn gezin denk, dan pas aan mijn werk. Ze hadden ook nog contracten met twee dieselleveranciers, die bij overstroming het met een boot zouden leveren. Toen ik vroeg wat Rijkswaterstaat zou zeggen van de suggestie om met een boot vol diesel door een gat in de dijk te varen, gaven ze wel toe dat dit vooral PR-maatregelen waren om (met name Amerikaanse) klanten gerust te stellen dat het feit dat half Holland onder NAP ligt echt geen probleem is.

[Reactie gewijzigd door MacFreek op 22 juli 2024 18:16]

Dus, geen stroom en geen internet.
Prima, dan begin ik gewoon met een stevig rondje wandelen (km of 15), bij terugkomst plons ik even in het zwembadje, de kids zitten er dan al in. Daarna waarschijnlijk ff wat ballen met de oudste (dat doen we toch bijna dagelijks).
Ondertussen is het vlees in de vriezer aan het ontdooien, dus tijd om de BBQ aan te steken.
Na een rustige avondmaaltijd (de e-reader pakken en) lekker een boekje lezen.
Of, als de hele buurt problemen heeft, van de nood een deugd maken, de muziekkist (dat ding is opgeladen en kan pakweg 4 uur op standje geluidsoverlast muziek leveren, USB stick met allerlei muziek zit er in) voor op straat zetten en met de hele buurt ervoor zorgen dat de drank en ingevroren snacks niet kunnen bederven.

's Avonds de telefoon aan de powerbank, de wekker op de telefoon zetten (ja, ik heb nog een wekkerradio op mijn nachtkastje staan). De volgende dag hopen dat de netbeheerder zijn werk heeft gedaan en alles weer werkt. Zo niet, de volgende dag gewoon weer op een zelfde manier doorbrengen.

Ik geloof niet dat ik écht heel veel problemen zou hebben. Belangrijkste voor mij bij een stroomstoring is toch het feit dat je bederfelijke waar in de koelkast en vriezer hebt liggen. je moet er voor zorgen dat het of op gaat, of toch op een of andere manier ingevroren blijft (terwijl je ook een klein voorraadje hebt).

[Reactie gewijzigd door walteij op 22 juli 2024 18:16]

Maar dan ben je dus in en dag door al je noodvoorzieningen heen; ik blijf bij stroomstoring bij voorkeur zoveel mogelijk overal vanaf om nog wat te hebben als de nood echt aan de man is.
Dat zou je wel denken, toch is het iets genuanceerder. Ik heb een 11100 mAh powerbank, met daarbij een 2 x 5 V / 2000 mA zonnepaneel.
Ik kan dus mijn powerbank opladen met zonnecellen. De telefoon(s) zullen het dus blijven doen.
Niet bederfelijke etenswaren heb ik ook aardig wat. Sowieso hebben we wat blikvoer in de kast staan. De bederfelijke waar is natuurlijk te bereiden en goed ingepakt weg te leggen in de berging. Het zal de smaak niet ten goede komen, maar het blijft nog wel in orde.

Daarnaast: Hoe groot is de kans dat we in Nederland een stroomstoring zullen krijgen die langer dan 24 uur duurt?
In 2015 duurde een stroomstoring gemiddeld nog geen 35 minuten.
De enige meerdaagse stroomstoring die Nederland in de afgelopen 30 jaar heeft meegemaakt, kwam door een Apache helicopter in December 2007.

[Reactie gewijzigd door walteij op 22 juli 2024 18:16]

Hoe groot is de kans dat we in Nederland een stroomstoring zullen krijgen die langer dan 24 uur duurt?
Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Hieronder waarom:

Het probleem is dat zonne- en windenergie 'intermittant' bronnen van energie zijn, waarbij de gebruikers juist een constante (fase) stroom verwachtten. Dit is een technisch ZEER uitdagend probleem naarmate het aandeel van wind en zon toeneemt.

Ik heb hierover bij EPFL ("TU" in Lausanne) een interessant college gehad van (Prof. Dr. Friedrich Wagner) die o.a. wil weten of kernfusie nog onderzocht moet worden. Zijn antwoord is ja, want we hebben een non-intermittant, stabiele bron van energie nodig (waterkracht, kolen, fission, fusie) om de stabiliteit (phasing) van het net in de toekomst te kunnen garanderen.

Zoniet, dan zullen veel meer aan 'demand side management' moeten gaan doen, ofwel sommige serverparken alleen draaien als het hard waait :+

Bonus, leuke data van dezelfde professor.
Jaarlijks verbruik in Duitsland:
520 TWh electrisch verbruik
730 TWh verkeer (koolwaterstof)
697 TWh industrie (koolwaterstof)
615 TWh huishouden (verwarming, koken op koolwaterstof)
Anoniem: 388974 @Wilglide19 juni 2017 14:40
Gezochte conclusie dus .... er zijn maar weinig energiebronnen die aan piek vraag kunnen voldoen, en daar is kernfusie of kernreactie er geen van, dan kom je bij gasgestookt of beter nog accu's, beste optie zou een bergmeer zijn kun je bijna instant de kraan los draaien en meer opwekken ... (accu is natuurlijk niet echt milieuvriendelijk.)
piek vraag
De (piek)vraag is niet zozeer het grote toekomstige probleem, het is het afstemmen van de fasering, frequentie van de stroom. Die dus zeer, zeer variabel is in het geval van zonne- en windenergie. Dit is een technisch moeilijker probleem dan afstemmen van (piek)vraag en aanbod.
bergmeer
Waar stuwmeren gebouwd konden worden zijn die er al. Ook is het transport van energie een groot probleem over deze afstanden. Ook heeft men (bijv. zweden) de (beperkte opslag) capaciteit deze waterkrachtcentrales zelf nodig.

Voor wie geinteresseerd is, hier zijn nog de slides van de professor.
Anoniem: 388974 @Wilglide20 juni 2017 08:22
Met name in Noorwegen wordt dit veel toegepast en hebben een zeer groot reserve vermogen, en die hebben een nieuwe kabel naar O.A. Nederland :)
Wat betreft de variatie in het aanbod (denk aan wolk voor de zon, wat kan resulteren in een grote daling van het aanbod) daarom is er o.a. ook een vrij grote variatie gespecificeerd (=/-10% op het net.
Moderne Smart trafo's kunnen ook al vrij veel bij regelen
...en daar is kernfusie of kernreactie er geen van...
Tuurlijk wel. Behalve dan het kleine dingetje dat we 'even' een werkend prototype moeten doen om het dan als een malle te gaan fabrieken.

Ik vraag me nog steeds af hoe moeilijk dat nou werkelijk is. Er zijn op dit moment 3 serieuze routes naar kernfusie (zie ook o.a. https://www.ipp.mpg.de/16355/demo voor eerste twee):

1. ITER -> DEMO. Ze zitten nu op 14 mld euro. Laten we even aannemen dat het 15 mld wordt bij ITER, en 25 mld voor DEMO.
2. W7-X -> Stellerator ITER. W7-X kostte 1,06 mld euro. Ik zou bijna zeggen, ga het ding maar vast bouwen voor -zeg- 5 mld euro. Nog een keer 25 mld voor DEMO erbij.
3. NIF. Kostte 3,5 mld euro, gooi er nog een keer 10 mld tegenaan en je kan weer verder (zie http://large.stanford.edu/courses/2015/ph241/baumer1/ ).

Ik ben best schappelijk geweest met mijn bedragen (snap bijv. niet waarom je ITER zou bouwen als je toch DEMO gaat bouwen daarna)... Tel het allemaal op en je komt op 66 mld euro wat nog nodig is. Ja, dat is een serieus bedrag - maar als je het afzet tegen de rest van de energiemarkt valt het wel weer mee. (Alleen Shell doet al 233 mld / jaar omzet!) En als je het afzet tegen de financiele markt valt het al helemaal mee (Het opkoopprogramma van de ECB is al 60 mld / maand!)

tl;dr: Volgens mij zeiken we te veel en moeten we gewoon gaan bouwen.

[Reactie gewijzigd door atlaste op 22 juli 2024 18:16]

Anoniem: 388974 @atlaste20 juni 2017 09:27
Ik reageerde niet technisch maar functioneel, response tijd van kernfusie is veel te traag op piek vraag op te vangen, en terug schakelen nog trager ...
Ah. Op zich kan je natuurlijk gewoon standaard te veel elektriciteit produceren en pieken bufferen met bijv hydro of zelfs elektrolyse/brandstofcellen. Het voordeel van kernfusie is immers dat je zo lekker veel energie krijgt... Lijkt me oplosbaar...
Anoniem: 388974 @atlaste20 juni 2017 13:40
Is ook een manier :)
Je hebt inderdaad een ruimere marge in je stroomopslag/voorziening dan de gemiddelde Nederlander, dus gemiddeld loopt dat wel los bij jou.
Hoe groot is de kans dat we in Nederland een stroomstoring zullen krijgen die langer dan 24 uur duurt?
Tja, de kans is minimaal en de impact ook; hulpdiensten staan de eerstvolgende dag uit een andere regio op de stoep. Maar zoals Wilglide aangeeft: "Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst". Hoe groot is de kans dat er een virus opduikt dat zich richt op energiecentrales? De kans dat er nog een keer een hele regio dagen lang zonder stroom zit omdat er een bosje kernreactors in Frankrijk uitgezet worden is zeker aanwezig.
Wat is er mis met back to the basics leven voor je basisbehoeften en je UPS, Powerbank en 4G router alleen voor het hoognodige te gebruiken. Dan houdt je het echt wel een tijdje vol. :)
Helemaal mee eens! Langer dan een halve dag zou wel echt voor problemen kunnen zorgen in de vorm van onkosten door inderdaad zaken die gaan ontdooien etc. De volledige inhoud van de diepvrieskist kan zelfs met de hele straat niet weggewerkt worden op een avondje :Y)

Overigens vind ik het wel prettig (zeker ook uit veiligheid) om via 1 mobiele telefoon binnen het hele gezin bereikbaar te blijven en daarnaast de mogelijkheid te hebben om het belangrijkste nieuws te volgen (met name regionaal).
Zeker waar dat de meeste gebruikers, inclusief ikzelf, zelden ernstige overlast hebben van een (korte) stroom of netwerk-uitval. Toch heb ik al een aantal computers data vanaf moeten halen en. Windows opnieuw moeten installeren omdat de stroom was uitgevallen tijdens een windows update. Ik vind zelf het risico voor mezelf niet zo groot omdat ik een goede back-up van mijn bestanden heb en windows in 15 minuten installeer, maar voor velen zal het toch lastig zijn. Meteen voor iedere desktop een UPS? Lijkt mij een beetje overdreven voor de gemiddelde consument, maar als je het geld hebt, zijn er slechtere investeringen.
internet/telefonie heb ik niet geclassificeerd als primaire levensbehoefte, dus hier heb ik geen investeringen voor gedaan.
Wat wel in huis is :
-communicatie: walky talky set + hand am/fm radio inclusief setjes batterijen beschikbaar.
-drinkwater: een handpomp met koolstoffilter.
-verwarming: een petroleum kachel met reserve voorraad petroleum.
-voedselbereiding: gas kooktoestel met volle gastank.
Gewoon wachten en buiten gaan kijken :D

Als internet wegvalt, dan is er ook geen tv meer... dan zetten we maar een filmpje op of ik ga op het internet van de buren.
En wat als het internet van de buren ook uitvalt? :+ 8)7
In mijn geval zal dat niet zo snel gebeuren. De 1 heeft Ziggo. De andere glas van KPN. Ik heb Glas van Tweak. En dan hebben nog 4g met onbeperkt Internet. En een 4g modem voor wanneer het nodig is. Als er dan nog steeds geen internet is is er iets flink mis.
Bij stroomuitval op grote schaal zullen je buren dus ook geen stroom hebben ;).
En als het echt een grote storing is de providers ook niet.
Tja. Maar met een beetje pech ligt je zendmast er uit en is 4g ook offline. Maar zo kan je eeuwig door gaan.
Dat wordt dan toch de deur uit om te socializen :p
Ja maar dat is eng.... ik kom zelden van mijn zolderkamer... Ooh wacht dit is geen dumpert :)
Het Nederlandse elektriciteitsnet is erg goed.
Een 380kV/150kV station (Diemen) wat plat gaat omdat een component stukging hadden ze in een uur gefixt. (Transport van component inclusief)
Inschakelen van onderliggende netten duurde 12 uur... (vergelijkbaar met soft-start van versterkers)

Nee geen garantie voor de toekomst.... maar ons net is juist zo robuust dat het de meeste problemen aankan.

Er moesten nog ca. 4 specifieke andere 380kV/150kV stations tegelijkertijd platgaan en dan wordt het uitdagend.
Daarom bouwen ze nog een paar aanvullende 380kV/150kV stations.


Mocht internet en elektra uitvallen....
Koken? op gas (uit flessengas)
Lezen? papier/ebook
Verlichting? Gaslamp (uit flessengas)... heb genoeg flessengas voor een paar dagen.
Douchen? Camping douche.. heb zo'n zak.. koudwater douche is niet zo erg
Verwarming? Dikke trui als ik het koud dreig te krijgen... of hout stoken
Nieuws? Dat zijn wijzelf... dus niet belangrijk
Social? Really? Dat doe ik online nog offline.

Water heb ik voldoende en ook eten heb ik zat in blik... en anders woon ik in de buurt van boeren.
Heb ook altijd barbecue tools (coal en BBQ) genoeg.
Die boeren hebben ook gewoon elektriciteit nodig om hun werk te kunnen doen hoor, de tijd van ossen en ploegen is voorbij ;).

Natuurlijk hebben we het hier goed voor elkaar. Maar een EMP of zonnevlam kan toch echt alles in 1 keer platleggen. Daar doe je niets tegen. Hoe erg dat is? Daar gaan we achter komen als het ooit zo ver is, ik denk dat het moeilijk is om je in te denken hoe dat is.

P.S. je hebt ook geen water, althans, schoon drinkwater uit de kraan, zonder stroom. Dat is op alle fronten lastig, zeker in droge tijden als op dit moment.
Zitten op andere provider :)

Ik heb DSL, zij hebben kabel :D
als bij jouw de stroom uitvalt , grote kans dat minimaal heel je straat zonder zit..
Dan heb je niet veel meer aan een modem, ongeacht je provider..

[Reactie gewijzigd door fraggie op 22 juli 2024 18:16]

Het gaat over stroom OF internet.
veel woningen zijn enkel fase, en uitval is ook vaak op slechts één fase. dan hebben bij jouw uitval je buren en hun buren wel stroom. de buren daar weer naast niet
Dan heb ik nogsteeds 4G en een powerbank 8)7
Man dan ben ik blij met mijn kabelabonnementje, als internet wegvalt heb ik in elk geval nog tv :+
Gaat NPO 1, 2, 3 sowieso niet bijna altijd over de coax-kabel?
Wanneer je die kabel hébt wel, maar veel klanten van bv KPN smeren de hoofdaansluiting dicht aangezien ze die toch niet gebruiken :P
Als ik de kabel in je straat er uit trekt is het ook weg TV. Maar vaak genoeg zit ook bij glasvezel internet en IPTV op aparte server/apparatuur. En kan prima dat 1 van de 2 geen storing hebben.
Geen last van. Ik gebruik Digitenne voor NPO123 en regionaal en ik heb een satelliet schotel voor de Engelse en Duitse zenders.
Ik kan prima zonder internet.
Mijn tv kan ook op 12/24 volt, dus ook met stroom uitval nog beeld.
Gewoon wachten en buiten gaan kijken :D

Als internet wegvalt, dan is er ook geen tv meer... dan zetten we maar een filmpje op of ik ga op het internet van de buren.
Ik kijk via de schotel, dus mijn tv valt niet weg bij internetproblemen.
Zijn er uberhaupt mensen met internet van 2 verschillende ISP's? Voor een bedrijfje kan ik het begrijpen maar voor thuisgebruik ben je wel erg verslaafd. Als de internetverbinding wegvalt ga je toch even een rondje fietsen?
Bijna iedereen lijkt mij, tethering via je mobiele telefoon ;) Met 4g soms nog sneller dan je vaste lijn ook.
Ja maar in het onderzoek vragen ze specifiek of je extra betaald aan backup voor het internet (dus buiten je mobiele telefoon om).
Nou, ik maak gebruik van dezelfde aanbieder voor mobiel (voor ons allebei) en vast. Dus nee, dat is geen echte backup.
Niet helemaal waar. Hier lag glasvezel van tmobile er toevallig deze avond even uit, maar 4G werkte nog wel gewoon.

Dat is dus ook meteen mijn back up voor een stroom en internet storing. Powerbank met zonnepaneeltjes, laptop en telefoon. Anders maar de deur uit of offline dingen doen (eindelijk de cursus Swift doen) .
Ja, het kán helpen, maar het ligt er aan waar in het netwerk van je aanbieder iets fout zit. Als dat op een plek zit waar zowel vast als mobiel last van hebben, dan heb je een probleem en is het dus geen "echte" backup.
Fietsen !? En als de accu van m'n e-bike nou net leeg is dan??
Dan moet je daadwerkelijk fietsen i.p.v. de e-bike het werk te laten doen :P
*Ziet in één klap 2000 jaar technologische vooruitgang verdampen*
Nee hoor , stoommachines werken dan nog , dus geen 2000 jaar , eerder laatste 100.
Ja maar om nou met een stoommachine rond te gaan touren... dan bouw ik wel een makeshift trekschuit.
Zal je vrouw/vriendin leuk vinden als je haar het tuigje omhangt... :+
Serieuze en/of professionele online pokerspelers hebben ook soms een 2e vaste internetverbinding. Vaak gebruiken ze tethering als backup
Ik denk dat ik wel onder "erg verslaafd" val. Ik heb namelijk 2 FTTH-verbindingen tegelijk gehad bij 2 verschillende providers. (Daarnaast ook nog eens een MiFi in de auto met 100GB/maand, en dan mijn mobiele data op mijn telefoon (30GB/m) bij een andere provider. Altijd bereik dus.)

De reden waarom ik 2 glasvezels had, was omdat ik al 1 goedkope glasvezel had, en ik mijn mobieltjes bij een andere provider wilde hebben. Bij de andere provider moest ik persé glasvezel nemen, om op mijn mobiel 30GB data te kunnen krijgen. Omdat de eerste glasvezel zo goedkoop was (30 EUR/maand) heb ik het gehouden. Ik heb toen beide routers in 1 netwerk gezet en 1 FTTH gebruikt voor alle troep (torrents, bezoekers op mijn WIFI) en 1 FTTH voor mijn eigen PCs/mobieltjes/PS4.
Ik stond op het punt om een dual WAN router te kopen om dan 2x 300mbit te hebben, maar mijn eerste FTTH abonnement is toen flink duurder geworden, en ik moest een beetje op de centjes letten, dus toch maar 1 glasvezel weggedaan.

[Reactie gewijzigd door Rex op 22 juli 2024 18:16]

hoe gaat dat in z'n werk, 2x een glasvezel abo? Want ik neem aan dat je dan ook 2 fysieke glasvezel verbindingen hebt liggen naar je woning en dat zal weinig voorkomen denk ik.
Ik weet niet hoe het precies geregeld is in NL, omdat ik nu al jaren in het buitenland woon, maar hier in Spanje zit er een glasvezelkastje aan een elektriciteitspaal in mijn straat. Van daar hebben ze dus 2x glasvezels getrokken die allebei naar mijn huis gaan.
Het is misschien een beetje lelijk omdat de meeste glasvezelkabels in Spanje via de buitenmuren lopen (ipv in de grond zoals in NL), maar het maakt het wel 100000x goedkoper waardoor Spanje (volgens mij) koploper is in Europa qua FTTH-bereik. In 2020 moet bijna heel het land FTTH landen. ADSL klanten in FTTH gebieden worden nu al gratis omgezet naar FTTH om ADSL centrales te sluiten. Voor 2022 moet de helft van de ADSL centrales gesloten zijn.

[Reactie gewijzigd door Rex op 22 juli 2024 18:16]

Heb me ook al afgevraagd waarom men niet wat meer FTTH of glasvezel voor wijkcentrales voor VDSL2 mee aan de bovengrondse elektriciteitspalen hangt. Er zijn hier in Vlaanderen voorlopig in vele plattelandsdorpjes nog zulke bovengrondse systemen te vinden (denk dat mijn eigen dorp bijna uitsluitend uit bovengronds bestaat, enkel nieuwbouwwijken niet). Zou een tussenoplossing zijn om toch sneller internet uit te rollen zonder de hoge kost van het graven te hebben.
In Spanje zie je hele steden waarbij de kabels bovengronds lopen. Ze gaan dan via de buitenmuren en dan van gebouw naar gebouw. (foto). Iedereen moet maar accepteren dat de kabels langs je voorgevel lopen, anders word je voorgevel onteigent door de gemeente :9 en worden de kabels alsnog geplaatst.
Het is heel lelijk (zie foto), maar over 2,5 jaar heeft 99% toegang tot glasvezel. :9~
Ziet er inderdaad erg slordig uit. Denk dat als je het samen met de elektriciteit die hier bij ons aan betonnen palen hangt, en vervolgens samen met de stroomkabels naar de huizen brengt het er minder opvallend uit ziet. Je ziet waarschijnlijk zelfs geen verschil. Maar voor FTTH zou het me helemaal niets uitmaken om het aan m'n gevel te hebben.
Ik heb ook gewoon 2 vezels liggen. 1 is maar aangesloten, geen idee waar de 2de voor is.
Die 2e vezel is voor DVB-C dacht ik maar niet overal in gebruik. Maar volgens mij is het in NL niet mogelijk om een 2e abo te krijgen.
Ik had vroeger ADSL en UPC als internet verbinding, maar dat was in een periode waarbij UPC veel internet problemen in het gebied waar ik woonde.

Tegenwoordig heb ik niet het gevoel dat het nog nodig is.
Zijn er uberhaupt mensen met internet van 2 verschillende ISP's?
Met 4G is dat ook bijna niet meer nodig / heb je dat automatisch. En het is altijd handig om op te kunnen zoeken of de internetstoring bij jou ligt of bij de provider :)
Simpel, ik woon slechts enkele kilometers van de grens. Ik pak de auto en ga binnen het bereik van de Duitse 4G masten zitten. Roaming is afgeschaft, dus daar kunnen we dan dankbaar gebruik van maken. Ook direct even tanken als ik daar ben; scheelt weer € 0,20 per liter.
Bij een langdurig stroomuitval heb ik daar ook een probleem: ik heb alleen een 100% elektrische auto die ik thuis oplaad. Als in de winter ergens aan het begin van de avond de stroom uitvalt kan ik de volgende dag bijna niet meer naar m'n werk :P

Maar verder, ach, ik ga ook wel eens op vakantie naar the middle of f*cking nowhere zonder stroom of communicatie, en daar red ik me ook prima. Boekje erbij, Cards Against Humanity, dat soort dingen.

De enige noodvoorzieningen waar ik toegang tot heb zijn dingen als een batterypack, een kleine solar USB charger en reservebatterijen voor m'n Maglite :P
Nu we het over elektrische voertuigen hebben, ik vraag me af of de NS nog diesel treinen heeft staan die ze in zo'n situatie kunnen inzetten. Anders ligt het spoor in elk geval ook zo goed als plat (zeker bij langdurige problemen).
NS heeft volgens mij dieselgeneratoren zodra het net uitvalt. Dus Dieseltreinen zul je niet nodig hebben volgens mij.

Hooguit dat ze wat langzamer rijden en wat minder frequent om de generatoren niet te zwaar te belasten.
ik heb een paar keer stroomuitval meegemaakt met de NS, maar dan rijd er niks meer geen enkele trein en voordat de eerste trein dan weer mag vertrekken duurt het ok wel even omdat de sein en wisselsystemen dan ook van slag zijn
Kan het zijn dat voor langere storingen generatoren worden ingezet? Als er storing aan het NS stroomnet zélf is kan ik me voorstellen dat ze even niet rijden.

Ik baseer mijn reactie ook op vermoedens, misschien is er iemand die dichter bij de NS staat die er meer van weet.
Dat moeten dan wel dieselmotoren zijn die anders in een olietanker zitten. Denk dat het benodigd vermogen enorm zal zijn. Of ze moeten maar een paar treinen laten rijden.
Lijkt me eigenlijk niet aangezien ze toen er een storing in Amsterdam was ook niet reden :
https://www.businessinsid...-plat-zware-ochtendspits/
Heb je een bron?
Er zijn noodstroomvoorzieningen getroffen in de beveiligingsapparatuur van het spoor, zodat een korte stroomstoring niet meteen het hele beveiligingssysteem plat legt. Of hier generatoren achter zitten of alleen een grote accu weet ik niet zeker, zal ik eens navragen.

Voor de bovenleiding zijn geen noodstroomvoorzieningen getroffen, simpelweg omdat een vertrekkende trein rustig 2000A elk kan vragen, wat lastig met noodstroom is op te vangen.
NS heeft nog wel een paar dieseltreinen, die rijden bijvoorbeeld richting Kampen of Nijverdal, maar verreweg de meeste treinen zijn elektrisch.
Dank je voor de info. De bovenleiding van het spoor is meen ik 1500 volt. Bij 2000A maakt dat 3 megawatt. Is dat niet erg veel, ook voor het normale stroomnet?
"Een wegtrekkende zware goederentrein kan een stroom trekken van 2000 à 3000 A" (http://irse.nl/resources/...roomlopen-theoriedeel.pdf)

Daar hebben ze het over zware goederentreinen, maar elk onderstation (station Arnhem heeft er bijvoorbeeld al 2) kan maximaal 8000A leveren bij 1800V. De spanning wordt geleverd vanuit het 10kV net en in de onderstations omgevormd tot 1800V en nog wat andere voltages voor de beveiligingsapparatuur. Op het 10kV net zit geen noodstroomvoorziening, dat zou veel te duur worden.

offtopic:
De HSL en Betuweroute hebben 25kV op de bovenleiding staan, omdat 1800V niet altijd voldoende vermogen kan leveren voor hele zware goederentreinen en zeker niet voor hogesnelheidstreinen.
Ook al hebben ze dieseltreinen, alle systemen zullen dan plat liggen. Ik denk niet dat ze nog handmatig een dienstregeling gaan bijhouden. Daarnaast ligt de signalering dan ook snel plat, dus ik denk dat in zo'n geval alleen bussen blijven rijden en wellicht ingezet worden op vaste treintrajecten.
Treinverkeersleiding is als het goed is niet makkelijk offline te krijgen, daar is het te belangrijk voor (ook i.v.m. goederen vervoer, veiligheid, eventueel militair transport etc.).
Dienstregeling, mwah, ik denk dat dat concept even overboord gaat, ze komen als ze komen. Signalering weet ik niet zeker, maar als de inzet wordt verlaagd kan de verkeersleiding dat wel manueel af qua communicatie.
Blijft natuurlijk de vraag of personenvervoer een hoge prioriteit is op zo'n moment, maar ach.
De NS heeft niet eens een stroomstoring nodig om de hele dienstplanning in de soep te laten draaien, maar dat terzijde O-)
Zolang ik nog bier in huis heb maak ik me geen zorgen. Dan steek ik wel gezellig een kaarsje aan :Y)
Je opmerking over de grens triggerde me wel even. Ik woon in Groningen, werk in Drachten, m'n ouders wonen bij Sneek en mijn vriendin in Bremen. Dus afhankelijk van de grootte van de regio waarin storing optreedt kan ik ook gewoon verkassen mocht het heel lang gaan duren. Als het Groningen is, dan kan ik ook vanuit mijn ouders naar m'n werk. Mocht het heel Noord Nederland zijn, dan hebben we op een deel van mijn werk ook een probleem; een groot deel kan over op eigen noodvoorzieningen, maar volgens mij niet alles. In dat geval heb ik vrij weinig te doen en kan ik altijd wellicht nog naar Bremen gaan. Maar dan heb ik wel een lift nodig als mijn auto niet geladen is, en het Nederlandse openbaar vervoer ligt dan waarschijnlijk ook plat. En met communicatie en stroomstoring, hoe bereik je dan mensen voor een lift 8)7
Ja, maar hoe hou je dat koud bij langdurige stroomuitval?
Lauw bier is misschien nog wel erger dan geen bier!
In de kruipruimte van je huis natuurlijk.
In de kruipruimte van je huis natuurlijk.
Duh. Als kruipruimte de ruimte onder de vloer is.. daar wonen mijn benedenburen.
Ja, maar hoe hou je dat koud bij langdurige stroomuitval?
Goede isolatie en een brandblusser ?

Er worden trouwens twee verschillende problemen aangekaart. Energie-uitval en geen internet. Geen stroom voor de hele regio of heel Nederland lijkt me vervelender dan een dag of wat geen internet.
Als je de deur van de koelkast niet te lang open houdt met een nieuwe pakken, dan blijft die kast nog wel een dag of 2, 3 koel genoeg.
Meer bier kan er toch niet in, toch? ;)
Dataroaming is er toch met een limiet dus helemaal afgeschaft is het ook weer niet. Geen onbeperkt data over de grens met je nederlands onbeperkt aboo.
Dat klopt, maar als je even wil bellen of wil opzoeken of er nieuws is over de storing dan is dit wel een mogelijkheid.
Mocht alles uitvallen, dan verwacht ik dat men (ik in ieder geval) niet zo heel erg let op wat er wel in mijn bundel zit of dat ik extra moet gaan betalen.

Als ik het echt nodig heb, dan betaal ik wel extra. Hoewel ik dat nooit zomaar zou doen voor internet (ik bedoel, Facebook......)
Als de stroom en/of internet uitvalt worden de kaarsen en bordspellen tevoorschijn gehaald. Of we gaan een keer op tijd naar bed.
http://cf.geekdo-images.com/images/pic852433.jpg

Goed voor de sfeer, en met Arkham Horror ben je wel 'n dag of twee verder.
Eldritch Horror al eens geprobeerd? Hetzelfde verhaal, persoonlijk vind ik hem een stuk toffer : ) Ik dacht ook meteen, als de stroom uitvalt ga ik toch gewoon bordspellen doen? En communiceren? Wat dacht je van een stukje lopen en de eerste beste medemens opzoeken.
Nog niet, wel veel goeds over gehoord!

Misschien voor de wishlist ;)
En 9 maanden later...
Ik ben niet zo'n doomsday-denker. Mocht zoiets 9 maanden aanhouden dan zullen er vast grotere problemen zijn dan geen stroom/internet hebben. Een storing van enkele dagen zullen we vast overleven.
VIRGIN ALERT!

Hint: het "probleem" dat je 9 maanden later hebt is ongeveer 68 centimeter groot en weeg zo'n 8 pond ;)

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 22 juli 2024 18:16]

Wat voor een reuzen baren ze bij jou in da family? :)
Haha.. oops.. denkfout van me.
68 centimeter groot? Daar zal je vriendin niet zo gelukkig mee zijn ;-)
Gemiddeld 50 cm en circa 3400 gram... ;-)
Nou, hier in Groningen....... 😉
Ik ben zelf 2 meter maar was bij geboorte "maar" 51 cm... Dus dat zegt weinig. :)
Ik denk dat Wesley-groet een babyboom bedoeld ;)
Dat ik die niet door had 8)7

Gelukkig hoef je een condoom (nog) niet met het internet te verbinden
De een noemt het een probleem en de andere het nageslacht :9
ik denk eerder dat er gehint wordt op de gebruikelijke geboorte piek 9 maanden na een grote stroomstoring ;)
9 maanden later is de stroomstoring hopelijk al lang opgelost... al zul je nu om andere redenen gestoord worden :o
Inderdaad, bordspellen en boeken zorgen dat tijd te overbruggen valt.
Ook het moment van uitval speelt een rol, in de zomer kan vaak buiten ook iets gedaan worden. In de winter is het vaak wel moeilijker.

Wat veel mensen over het hoofd zien, zijn dingen waar ze niet direct een link leggen met de beschikbaarheid van elektriciteit. Circulatiepompen van verwarming werken niet, automatische poorten, (stijgend aantal) elektrische auto's opladen, seinen en overwegen van treinen, verkeerslichten, wegvallen van communicatie.

Het (langdurig) uitvallen van elektriciteit en/of communicatie zou wel zorgen voor een impact op onze huidige maatschappij en levenswijze.
Na een kopstoot van een zonnevlam doet een UPS ook niet veel vermoed ik zo
EMP is gevaarlijk voor alle ongeschilde elektronica. Echter kan een faraday kooitje al je problemen wegnemen
Dat zal dan een flinke kooi moeten zijn - niet alleen je UPS moet daarin, ook je PC/laptop, je router, je accesspoint. En dan eigenlijk ook de wijkkast van je provider, het Amsterdam Internet Exchange, etc.

Want als een EMP van de zon de stroomtoevoer weet te onderbreken zal er wel meer stuk zijn dan alleen ons energienetwerk.

Overigens, laten we ons vooral niet blindstaren op die ene ramp die ons zou kunnen treffen. De kans dat je door waterschade, ransomware of brand je bestanden kwijt raakt is vele malen groter dan de impact van een uurtje/dagdeel zonder internet...
Tsja als je het goed wilt doen kan je ook gewoon een grote rol gaas kopen en in de muur stucen. Je ziet er niets meer van en je hebt een (server?) ruimte die vrijwel helemaal shielded is. Je hebt dan nog wel een extra accespoint nodig als je zowel in als buiten die ruimte wifi wilt hebben.

Ik maak mij niet zo druk over internet dat uit valt of stroom die uit valt. Ik kan mij prima een tijd zonder redden. Met een voorraadje blikvoer, een bbq en een goed boek kom je een heel eind. Genoeg batterijen in huis hebben is ook geen overbodige luxe.
Overigens, laten we ons vooral niet blindstaren op die ene ramp die ons zou kunnen treffen.
Daarom. Als de ramp tevens de energietoevoer treft, valt er meer uit dan een computer.
Pompen, gemalen, en nog zo wat. Dan kom ik niet ver met een fles water en een sixpack Radler.
Je hebt kans,risico en gevaar.
Risico is een afschatting van kans x gevaar.
De kans op totale vernietiging van het stroomnet kan laag zijn, de gevolgen zullen echter zodanig ernstig zijn ( reken op zeker 90 à 95% doden) dat het risico toch nog significant kan zijn.

Het enigste wat de hoeveelheid menselijk leven van nu mogelijk maakt
Is de grote hoeveelheid makkelijk verkrijgbare energie. Electriciteit neemt nu daarin een sleutel positie in.
Alles waar op het moment van de EMP stroom door gaat, en voldoende binnen bereik is, is definitief "electrisch dood". Zelfs als je weer stroom zou krijgen, waarvoor eerst de leidingen moeten worden verniewd, doet niets het meer.
Daar ben ik ook bang voor. En het is niet dat het in de recente geschiedenis niet is gebeurd: https://en.m.wikipedia.org/wiki/March_1989_geomagnetic_storm. En er is ergens een verhaal over uitgebrande telegraafapparatuur in de voor-vorige eeuw.

Als dat zou gebeuren met de huidige stand van electronica: ik hou mijn hart vast. Je vraagt je toch af in hoeverre apparatuurmakers (in de breedste zin van het woord) hier rekening mee houden. Het lijkt wel onbestaand, je hoort er nooit wat over.

Edit: typo.

[Reactie gewijzigd door Chinco op 22 juli 2024 18:16]

Is de wapening in de betonnen muren fijnmazig genoeg om als een kooi van Faraday te kunnen fungeren?
Dan nog zul je iets moeten doen aan de puls die over stroomkabel komt, Faraday kooi houd die niet tegen
Ik heb de vragen lijst ingevuld, ben benieuwd of ik in de prijzen val ;). Mijn noodstroomvoorziening is al aan het piepen dat de batterypack vervangen moet gaan worden. Toch wel weer een prijzige investering.

[Reactie gewijzigd door Rolfie007 op 22 juli 2024 18:16]

@zeef
Ook hier de vragen lijst in gevuld, maar kreeg geen vraag voor e-mail of GoT naam.
Hoe worden de UPS'en verloot?
Oeps, dat zou niet zo handig zijn. Ik ga het checken en zonodig laten aanpassen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.