Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Van gamen tot solderen: veel te doen op het Abofest

24-10-2016 • 15:15

77 Linkedin

Afgelopen zaterdag trok een grote horde tweakers weer van heinde en verre naar Neêrlands hoofdstad om de jaarlijkse dag voor Tweakers-abonnees bij te wonen op Tweakers HQ. Bij deze derde editie van de dag, vanaf dit jaar omgedoopt in Abofest, was er meer te doen dan ooit.

Niet alleen waren een kleine honderd abonnees afgereisd naar HQ, ook waren er een boel HQ-medewerkers aanwezig, die tijdens de rondleidingen vertelden waar zij van dag tot dag mee bezig zijn. Zo leerden aanwezigen over hoe het devteam werkt, wie waar zit op de redactie en dat aan een tof evenement als de Tweakers Express maanden werk voorafgaat. Ook de terugkerende bezoekers wilden maar al te graag weer een rondje maken over de zevende etage van het Persgroep-pand in Amsterdam-Noord. Een aantal wist zelfs op te merken wat er in het afgelopen jaar allemaal aan de inrichting was veranderd.

Communitybaas zeef opent de dag om precies de juiste tijd

Wie niet mee ging met een rondleiding, kon zich vermaken met een heleboel andere zaken, want de nadruk lag dit jaar op dingen doen. In tegenstelling tot vorig jaar waren er dus minder presentaties en PowerPoint-slides, en meer activiteiten in kleine kring. Zo konden mensen dankzij de Oculus Rift- en HTC Vive-set-ups van The Virtual Dutch Men zelf ervaren hoe het is om met vr aan de slag te gaan, was 4Launch aanwezig met een brute racingset-up en hadden onze vrienden van Tweakers Elect een Nerf-gun-shootingrange opgesteld. Wie het wat rustiger aan wilde doen, kon in een van de ruimtes meespelen met Weerwolven van Wakkerdam.

Gameredacteur Paul had zijn gamepet verruild voor een soldeerpet en hielp een groep enthousiaste aanwezigen met hun eerste stapjes in de wereld van het solderen. In de ruimte ernaast kregen mensen van oppertweaker Femme en productmanager Maite een sneak preview van lay-outwijzigingen waar op dit moment hard aan gewerkt wordt, met daarbij de kans om input te geven. Ook werd nog een variant van planning poker gespeeld, om te kijken hoe goed de huidige features op de site gewaardeerd worden.

Voordat Paul zich op het solderen stortte, had hij nog een kleine lan-omgeving gebouwd, bestaande uit vier Raspberry Pi's met daarop Quake III. En voor wie het zich afvraagt: ja, datzelfde spel waarvoor je ooit nog een dure 3d-kaart kocht, draait nu als een zonnetje op een bordje van een paar tientjes. Verder kon natuurlijk de Mario Kart-set-up met de Wii U niet ontbreken.

Met dit alles wist iedereen zich een middag lang uitstekend te vermaken. Tegen het einde van de dag voegde onze frituurkoning Ch3cker zich nog bij de groep om meer dan vijfhonderd stuks bruin fruit in de vetpot te kieperen, wat vervolgens door onze kersverse projectmanager Ilonka onder de hongerige aanwezigen werd verdeeld. Samen met een paar kilo strooigoed, emmers knabbels, meer dan twintig zakken chips en een dikke vierhonderd blikjes fris en bier zorgde dit ervoor dat niemand dorstig of met een lege maag naar huis ging.

Vet! dit wil ik ook

Wil je hier volgend jaar ook bij zijn? Dat kan. Het Abofest is toegankelijk voor alle Tweakers Plus- en Elite-abonnees. Behalve van de toegang tot het Abofest geniet je natuurlijk ook van alle andere voordelen. Zo krijg je toegang tot alle karma-features, zoals custom css, kortingen bij verschillende organisaties, voorrang bij kaartverkoop van Tweakers-evenementen, live stats over je gedrag op de site, controle over de weergave van reclame op de site en nog veel meer. Daarnaast verloten we onder de abonnees elke week een prijs. Dat kan een headset zijn, een kast, nog een behuizing of iets anders. Elke week weer kans op iets leuks van Tweakers en daar hoef je, behalve abonnee worden, verder niets voor te doen. Dus waar wacht je nog op?

Reacties (77)

Wijzig sortering
Het was zeker weten een zeer geslaagde dag :)

Voor de mensen die graag een extra impressie willen van de virtual reality setup en de sfeer willen proeven van het Abofest, hier een korte impressievideo: https://youtu.be/NKisDt6cCwM

Een aantal van jullie heeft ons goede feedback kunnen geven op de Oculus Touch ervaring die we aan het ontwikkelen zijn. Daarvoor dank, ik hoop dat jullie het leuk vonden om te proberen!

Namens ons allemaal van The Virtual Dutch Men: iedereen bedankt voor de geweldige middag.

PS> De bitterballen waren geweldig! :o

[Reactie gewijzigd door stimmits op 24 oktober 2016 15:55]

Jullie ook bedankt voor de VR opstelling! VR was enorm gaaf om eens te ervaren! Met name de HTC Vive was tof!
Jullie ook bedankt voor de VR opstelling! VR was enorm gaaf om eens te ervaren! Met name de HTC Vive was tof!
Tweakers-Elect bedank voor het mogelijk maken van de VR opstelling. ;)
Jullie ook bedankt. Het was erg gezellig om met andere VR fanaten te spreken.
Ook geweldig om de Oculus Touch een keer te ervaren. Ik ben blij voor de Oculus bezitters dat er ook tracked controllers voor de Rift beschikbaar komen en het zijn zeer interessante controllers. Maar jullie hebben me al helemaal nieuwsgierig gemaakt naar de controllers waar Valve nu aan werkt. VR gaat een hele mooie toekomst tegemoet.
Ik baal giga dat ik er niet bij kon zijn zaterdag, hoop dat jullie je vermaakt hebben :)
Voor de volledigheid. Nee, dit heeft niks te maken met weddenschappen maar met een grote hobby van mij. Ik doe graag aan cosplay.
Cosplay is het kleden en acteren naar fictieve personages (regelmatig in zelfgemaakte kostuums). In mijn geval cosplay ik als het iconische Nintendo personage Link uit The Legend of Zelda game reeks. Cosplay wordt meestal op grote conventies gedaan waar honderden tot wel duizenden cosplayers samen komen. Gamescom waar de Tweakers Express heen gaat is zo een conventie en daar is de verhouding cosplayers nog extreem laag vergeleken andere conventies.

Ieder heeft andere redenen om aan cosplay te doen. De ene vind het leuk om kostuums te maken. De ander vind het leuk om fotoshoots te doen. De ander doet het om even iemand anders te zijn dan de persoon uit hun dagelijkse leven. Of puur omdat het een gezellige sfeer geeft samen met andere cosplayers. Zelf vind ik alles wel wat hebben, maar zelf vind ik het vooral leuk om anderen te entertainen, een blij gezicht zien maakt ook mij blij. Ik schaam mij absoluut niet voor mijn creatieve en zeer gezellige hobby en loop er gewoon vol trots mee rond openbare plekken, met meestal positieve reacties.
Aangezien ik op de Tweakers Express al een keer als Link was gekomen heb ik de bijnaam 'Tweakers Link' zelfs gekregen. Mijn profielfoto op Tweakers is ook gewoon in cosplay, dus dan kan ik net zo goed ook naar bijvoorbeeld een abonnementen dag komen in cosplay, is alleen maar leuk om te doen.
Bedankt voor je heldere uitleg, ik kan nu de link leggen met Zelda en Cosplay. Ik wist wel van het bestaan af maar ben er zelf nooit mee in aanraking geweest.

Ik denk dat ik te nuchter ben om Cosplay te begrijpen. Ik vind het niet minder waardig maar ik begrijp het gewoon niet waarom mensen in de meest rare pakjes rondlopen.. Ik heb het idee dat die mensen compleet wereldvreemd zijn. Het komt op mij over als een bepaalde aandacht trekkerij, alsof ze vroeger te kort zijn gekomen.

''Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg'' Iedereen is waardevol op zijn eigen manier zonder rare pakjes in mijn optiek.

Het is niet om je belachelijk te maken maar ik moest echt lachen om je pakje, ik kan er gewoon niet bij dat je zo over straat durft. Ballen heb je wel.
ik kan er gewoon niet bij dat je zo over straat durft. Ballen heb je wel.
Link is 'The Hero of Courage', daarom durf ik het ;)
Het ergste is dat het nog half waar is ook. Cosplay heeft mij veel meer zelfvertrouwen gegeven. Vroeger was ik extreem verlegen, cosplay heeft mij extra geholpen hier overheen te stappen.

Aandacht trekkerij is bij sommige cosplayers zeker het geval, maar bij de meeste draait het gelukkig daar totaal niet om, laatst nog 1 ontmoet die bijvoorbeeld totaal niet van foto's en aandacht houdt maar puur vanwege de leuke sfeer aan cosplay doet. Ik krijg vaak veel aandacht, maar voor mij persoonlijk draait het totaal niet om mij, maar de personen die ik blij maak ermee. Ik geef juist anderen de aandacht wanneer ik in cosplay ben. Ook het grappige is dat ik me soms meer mezelf voel wanneer ik in cosplay ben, dat zijn namelijk de momenten dat ik mijn fantasy vrij laat en doe wat ik wil doen. Het is haast onmogelijk uit te leggen en ieder zal het anders ervaren. Maar de opmerking dat mensen meer hunzelf zijn wanneer ze een cosplay aan hebben heb ik ook van anderen vandaan horen komen, dus ik ben daar niet de enige in.

En het is inderdaad zo dat iedereen al gek genoeg is wanneer ze de norm willen volgen, de norm komt van het gemiddelde van de bevolking waarbij iedereen juist afwijkt van die norm. De norm veranderd ook eindeloos met de tijd of de cultuur waar jij in zit. Zo heeft een conventie al zijn eigen cultuur waarbij cosplay juist heel normaal is. En hoe jij je nu kleed is over honderd jaar misschien ook een belachelijke kleding stijl. Er bestaat toch geen vaste norm, waarom zou je dan moeite doen om het te volgen? Ik vorm wel gewoon mijn eigen normen die zeer vrij denkend zijn.
Voor haast alles is wel een fetish en vrijwel elk soort fetish heeft wel zijn eigen benaming. Haast alles wat je kan bedenken bestaat wel porno van, maar dat maakt het niet normaal. En het is al helemaal niet normaal om vervolgens zo iets te vragen...

Helaas heeft de cosplay wereld, voornamelijk de furry subgroep (omdat deze meestal iets verder gaat), het probleem dat de 'gewone mens' niks van de hobby begrijpt. Het helpt ook absoluut niet dat de media vaak de meest extreme types interviewt zonder zich van te voren te verdiepen in het onderwerp. Of zelfs nog erger, een vriend van me is eens geïnterviewd waarbij bijna al zijn antwoorden compleet uit verband getrokken waren, puur voor het sensatie publiek. Hierdoor is de hobby zo vaak in zwart daglicht gezet dat zelfs een familielid van me dacht dat mijn hobby iets met pornofeestjes te maken had... dat gaf mij echt een WTF! moment :(
Cosplay en de subgroep furry heeft hier absoluut niets mee te maken en het is zwaar kwetsend als je dat wel denkt.

[Reactie gewijzigd door Musical-Memoirs op 26 oktober 2016 08:54]

Anoniem: 170109
@C00P26 oktober 2016 02:12
Je bedoeld mensen die furry zijn?
en nee ik doe er niet aan maar mijn ex wel. Het feit dat het in tosh.o zat betekend niet dat alle furry's zo zijn, ja sommige zullen dat misschien wel doen maar het groote deel van de furry's niet :)
Als je dat pak niet herkent... |:(

Dat heet cosplay en hij deed dat in de vorm van Link. Mooi pak en stoer dat ie er mee naar de Abofest-dag gaat.
Eerste Tweakers Express had 'ie het ook aan, volgens mij zelfs iets vollediger. Echt super toffe gozer is't.
Mijn Link cosplay heeft wat kleine aanpassingen gehad, maar is niet extreem veel veranderd sinds ik het met de Tweakers Express aan had. De malienkolder die ik toen haastig af had gemaakt en niet wou blijven zitten heb ik nu vele malen beter gemaakt en blijft nu perfect zitten (en ben nog bezig met een kleine verbetering). Ik heb een nieuw zwaard, maar die had ik niet bij me. Ik werd het helemaal zat om de slechte broek die ik had steeds te repareren dus heb nu een nieuwe broek die ik samen met het shirt binnenkort door een beige verf wil halen. Helaas zijn mijn bracers ook steeds verder kapot aan het gaan dus besloot die maar niet om mijn armen te doen.
Verder had ik misschien andere ocarinas bij me en was mijn potion misschien rood of groen in plaats van blauw.

Verder ben ik nog met wat projecten bezig om mijn cosplay mee te verbeteren. Ben bezig een 2e dungeon map te maken. Ook ben ik best ver met mijn megatonhammer, alleen wat detail werk en verf er over. Mijn 2e bom hoeft ook alleen maar een verf laag te krijgen (ik had al een bom maar die is geïmplodeerd, iemand ging er per ongeluk op zitten en is nu plat). En nog zo veel andere toekomst plannen voor het kostuum.
Je potion was wel degelijk blauw, iedergeval, tijdens de Abo-dag nog wel.
Ik vroeg me al af of hij bij de crew van de VR-opstelling hoorde, maar blijkbaar dus niet. :P

Aparte kledingkeuze wel, imo.
Als hij een weddenschap had verloren dan was het een Zelda pakje.
En het ergste is dat de trolls me dan pas Link zouden noemen :+
Het is toch wel een zeer bijzonder phenomeen dat iemand op Tweakers Link niet herkent
Ziet er erg tof uit! Iemand een linkje hoe je Quake 3 op een RPi draaiend krijgt.. klinkt wel interessant :P
Erg genoten de hele dag! Dit was voor mij de eerste keer, maar wel een geweldige eerste keer!

Gesproken met iedereen over vanalles, uiteraard ook het Tweakers team! Helaas niet de rondleiding meegemaakt, we waren iets te veel (en te lang) heerlijk aan het discussieren over onderdelen van de Tweakers website met (Femme en Maike Maite) zo uit mijn hoofd..

Top dag!

Ook de potjes Quake waren ouderwets leuk, ben het nog niet verleerd }>

Edit: Niet te vergeten.. De snacks bij Weerwolven _/-\o_ Het spel was trouwens ook geweldig.. Cupido heeft alles overwonnen! _/-\o_

[Reactie gewijzigd door Rann op 24 oktober 2016 16:05]

[...] aan het discussieren over onderdelen van de Tweakers website met (Femme en Maike Maite) zo uit mijn hoofd..
;)

[Reactie gewijzigd door P1nGu1n op 24 oktober 2016 15:30]

Jep.. dat verkeerd lezen in het eerste antwoord op de quiz boorde me de prijzen door de neus.. 4e, verdorie.. :(

:)
Het was juist mijn redding, ik steeg toen van de 5e naar de 2e plaats _O-
Haha.. Graag gedaan! :)
Ch3cker en Ilonka, wat een team!

Even zonder dollen. Het was een geslaagd feestje met alle dingen die we konden doen.
4Launch had een leuke opstelling met de racestoel, jammer dat ik er uit moest kruipen. Ardana zal er minder last van hebben gehad ;)

Tip voor de volgende keer: van te voren de timetables bekend maken in het topic of per DM. Ik heb bijvoorbeeld de presentatie/workshop van Maite en Femme gemist, wat mij juist erg leuk leek.
Ja, dat vind ik ook jammer, ik had graag wat sneak previews gehad van wat er ons te wachten staat. En inderdaad, wat waren Ch3cker en Ilonka populair! :D
Het is inderdaad jammer als mensen niet aanhaken omdat ze onbekend zijn met het programma en de tijden. We zullen er op letten de volgende keer :) . Dit was voor ons ook de eerste keer op deze manier en het leverde nuttige feedback en nieuwe inzichten op.
Anoniem: 372172
24 oktober 2016 16:06
Het was een topdag ! Ik wil iedereen van Tweakers bedanken _/-\o_ en tot volgend jaar :D
Maar we staan wel op de kiek
w00t :9
Het was echt een top dag! Iedereen van Tweakers en The Virtual Dutchmen bedankt!
Graag gedaan namens Sanne, Ruben, Stefan, Tim en ik zelf uiteraard 8-)

Heb door de drukte van de andere activiteiten niet zo veel meegekregen, maar er heerste in onze VR 'corner' iig een gezellige sfeer!

Tweakers bedankt!
Ziet eruit als of het een gezellig dagje was. Fun fact; duidelijk te zien dat we met IT'ers te maken hebben (houding en kleding) O+ Bedoel er niets slechts mee, maar valt wel op :Y)
was mij niet opgevallen :X

Al met al was het een mooie dag :)
Precies wat ik ook dacht, maar niet wist of ik het wel zou posten ;)
Gaaf! Zou hier ook ooit wel eens willen zijn.
Hoe zit het trouwens met de mogelijkheid maandelijks te betalen? Las zoiets destijds in een .Plan rond de berichten van Tweakers Express.
Druk mee bezig. Voor 't einde van het jaar waarschijnlijk beschikbaar.
Hmmm.. die eerste foto is heel toevallig om 13:37 gemaakt zeker? ;).

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee