Gerucht: LG presenteert smartphone met eigen soc deze maand

LG zal zijn eerste smartphone met een eigen soc binnen anderhalve week presenteren, zo claimt ZDNet. De LG Odin-soc is een octacore met vier Cortex A15- en vier Cortex A7-kernen, maar de gpu in de soc is onbekend.

De smartphone met de LG Odin-soc valt volgens ZDNet in de G3-lijn van toestellen, die inmiddels naast de originele G3 al meerdere varianten omvat. Het typenummer is volgens eerdere geruchten F490L, waarmee het in lijn ligt met de G3 (F460L) en G3 mini (F470). Het typenummer wijst er ook op dat het toestel is bedoeld voor de Zuid-Koreaanse thuismarkt van de fabrikant, maar LG brengt veel toestellen voor de Zuid-Koreaanse markt ook uit in de rest van de wereld.

Er is weinig bekend over de Odin-soc, maar het zou gaan om een octacore-processor met vermoedelijk vier krachtigere Cortex A15-kernen en vier zuinigere Cortex A7-kernen. De gpu in de soc is onbekend, maar het gaat vermoedelijk om een Mali-gpu. Ook zou de smartphone 4g-ondersteuning hebben.

ZDNet zegt dat LG het toestel voor het einde van de maand zal presenteren, dus binnen ongeveer anderhalve week. Verdere details van het toestel zijn nog onbekend. LG zou al twee jaar werken aan zijn Odin-soc en in die tijd kwamen er veel geruchten over naar buiten. LG zou na Samsung, Apple en Huawei de vierde smartphonemaker zijn die toestellen uitbrengt met een eigen soc.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

21-10-2014 • 13:49

19

Reacties (19)

19
19
11
3
0
0
Wijzig sortering
Het mag misschien lijken op een kloon volgens sommige, maar vergeet ook niet hoe een bedrijf als Apple is begonnen met het ontwikkelen van een eigen SOC eerst een off-the-shelf SOC en vervolgens steeds meer haar eigen IP in een SOC stoppen, dus gun LG aub dezelfde kans.

Het probleem met het ontwerpen van een eigen SOC is tegenwoordig dat de meeste SOC ontwerpers niet in staat zijn om de baseband ook in de SOC te integreren. Dit zorgt ervoor dat het energieverbuik hoger is dan bij een SOC waar de baseband wel in is geintegreerd, zoals Qualcomm dus al een tijdje doet. En het dus beter is voor fabrikanten om deze SOC's te nemen.

[Reactie gewijzigd door moh.moh op 3 augustus 2024 12:03]

Mooi argument.
Toch brengt het niet alleen voordelen met zich mee om een eigen soc te ontwikkelen. Je stipte al het punt aan van energiebeheer. Daarnaast heb je de R&D kosten die (zeker in het begin) erg hoog zijn, wat weliswaar d.m.v. scaling kan worden terugverdiend met meer afname. Vervolgens heb je het feit dat de drivers onderhouden moeten worden door de afdeling met de verschillende Android versies wat ook kosten met zich mee brengt. Gebeurd dat slecht, dan heb je een gebruikerservaring die achterblijft en zodoende je imago schaadt. Iets dat geen fabrikant wil. Dat is aardig wat en ik denk dat uitbesteden van deze kosten geen verkeerde zet zou zijn.
Vergelijkingen met Apple lopen spaak qua soc gebied. Waarom? Ze beheren de gehele chain, van software tot hardware. Je kunt alles precies op elkaar afstemmen. Vandaar dat Apple ook zo snel is met de ontwikkeling van de eigen soc. Daarnaast is de afname van de soc zo groot dat de R&D kosten relatief snel worden terugverdiend. Dat is nog maar de vraag bij LG.
Dus, hoewel ik het met je eens ben dat LG een kans verdiend op de soc-markt en dat het lucratief zou kunnen zijn voor de firma denk ik dat er behoorlijk wat kantaantekeningen zijn voor een eigen soc-ontwikkeling.
Klinkt als een kloon van de Samsung 8core soc.
Die is net als deze Odin-chip gewoon gebaseerd op het ARM ontwerp (big.LITTLE).
Hopelijk niet want dat is geen succes. De firmware ervan in Android en hoe alles samenwerkt met elkaar is een stuk minder dan van Qualcomm. Samsung volgt trouwens ook de ARM richtlijnen en gebruikt ARM cores. Het is dus geen Samsung-kloon zoals jij zegt.
Klinkt een beetje als een 13 in een dozijn SOC, ik zie niet echt unieke dingen die Qualcomm nog niet heeft. De prijs misschien?
Sony n LG zouden samen toch een soc gebruiken of is dat alleen bij geruchten gebleven?
Zucht... Waarom nu nog in hemelsnaam een 32 bit armv7 soc bouwen als 64 bit armv8 al verkrijgbaar is?
Prijs. Een armv8 vereist een duurdere licensie en is vermoedelijk ook duurder om te maken (hoewel ik dacht dat veel legacy features mochten weggelaten worden).
En compatibiliteit ie gewoon nog ver te zoeken is.
Op papier zit het er in maar in werkelijkheid duurt dit nog wel even.
En nu nog van de LG Bloatware af en ik ben zeer tevreden met LG!
welke lg bloatware?
Die van de G2 of van de G3.
Overigens kun je bij LG bijna alle bloatware verwijderen.
ZOOO nutteloos behalve in benchmarks.

mijn tegra 3 van 3 jaar geleden draait prima op 2 cores uitgeschakeld en de overige 2 op 640 mhz.
Zolang de rom goed is is dit alleen leuk voor benchmarks en slecht voor mijn accuduur.

ook mijn zenfone 6 heb ik nu gelocked op 2x 800 mhz.(laagste wat de soc kan helaas maar weet zeker dat lager goed genoeg was geweest).
Hou toch op, die Tegra 3 is niet meer van deze tijd.
Qua tech niet meer maar qua snelheid is hij gewoon prima. hij draait gewoon ALLES. zelfs shadowgun kan ik er prima op spelen met 2 cores uit.
Alleen het laden duurt iets langer meer de rest is allemaal GPU GPU GPU.

Al die quad core ,octa core en 2,8 ghz zooi is gewoon onzin en vreet in notime door je accu heen en dan maar zeuren dat de accu zo snel leeg is.
Ja man, met paard en wagen kan je ook best van A naar B komen.

ZOOO nutteloos om te roepen dat ouwe meuk nog best mee kan.
Stilstand is achteruitgang, of het altijd nuttig of nodig is laat ik in het midden maar vooruitgang moet er zijn.
Het zijn gewoon feiten het werkt goed hij is alleen niet zo energie zuinig door het 40nm procedé waar hij mee gemaakt is maar dezelfde snelheid in zuinige vorm zou prima mee kunnen op de benchmarkjes na dan maarja daar heb je helemaal niks aan.

Laat ze liever aan vooruitgan qua accuduur werken.
Als er een telefoon uit komt die zuiniger is minder snel maar daardoor wel 20 uur gebruiksduur heeft en 5 dagen standby staat denk ik iedereen vooraan en kan het makkelijk als high end verkocht worden.
Accuduur is het grootste verbeterpunt en iedereen zeikt er altijd over.

Ik downclock ondertussen lekker en doe vaal tot 40% langer met mijn accu zonder lag of andere irritaties zo nuttig zijn all die cores en duizenden mhzen dus.

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 3 augustus 2024 12:03]

LG gaat de concurrentie aan met Samsung. Hulde.
G2, ooh dan ga ik eens even kijken hoe en wat..

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.