Kobo introduceert waterdichte e-reader

Kobo heeft de eerste waterdichte e-reader op de markt gebracht. Het apparaat kan gedurende dertig minuten een meter onder water worden gehouden, mits de usb-aansluiting op het apparaat wordt bedekt met een schuifje.

Het is de eerste e-reader die standaard waterdicht wordt geleverd, al heeft het Amerikaanse bedrijf Waterfi al een waterdichte versie van de Kindle gemaakt. De Kobo Aura H2O is daarnaast stofvrij. Volgens de chief content officer van Kobo gaven klanten aan dat ze minder e-books kochten omdat ze bang waren om een e-reader te gebruiken met water in de buurt. Dat zegt hij tegenover de website The Bookseller. De waterdichte e-reader moet die zorgen wegnemen.

Het scherm van de waterdichte e-reader biedt een resolutie van 1440 bij 1080 pixels en heeft een pixeldichtheid van 265 dots per inch. Het scherm beschikt daarnaast over een backlight. Verder heeft het apparaat ondersteuning voor wifi aan boord, evenals micro-usb. Die micro-usb-poort moet overigens worden bedekt met een schuifje om het waterdichte effect te bereiken.

De Kobo Aura H2O is vanaf oktober verkrijgbaar en kost in Nederland 180 euro. Dat is circa twintig euro duurder dan de Aura HD, de niet-waterdichte e-reader van Kobo die over een vergelijkbaar scherm beschikt.

Kobo Aura H2O

Door Joost Schellevis

Redacteur

27-08-2014 • 10:02

100

Reacties (100)

100
100
71
5
1
16
Wijzig sortering
Is dit effectief een backlight?
Bij mijn weten hebben de andere kobo's (Glo, Aura en Aura HD) eigenlijk eerder een front-light.

Edit: Wel degelijk een frontlight, geen backlight. Het licht wordt van voor het scherm naar het scherm gericht, niet van achter het scherm richting je ogen. Zelfde technologie als de vorigen (geen verrassing), veel rustiger voor je ogen dan een backlight.

[Reactie gewijzigd door Xzylvador op 29 juli 2024 07:09]

Thanks, naar deze info zocht ik! (+3 dus :-) )
Foutje/onduidelijk van tweakers dan.

Frontlight zoals bij de paperwhite van Kindle dus. Backlight zou nefast zijn voor een ereader want dan ben je plots een deel van het lezen op papier voordeel kwijt. Je ogen worden mee vermoeid.

Zelf vind ik deze best wel duur. 70 euro meer dan de Kindle paperwhite (als je hem bij amazon.de haalt en even over de grens laat leveren).
Deze heeft wel meer dots per inch dan de paperwhite.
221 ppi bij de paperwhite
Geloof me, elke boekenwurm die niet volledig technofoob is "de geur van papier" en zo, en zo'n ding koopt doet de aankoop van zijn leven.... nooit meer iets anders!

Goed, het hangt er natuurlijk vanaf hoeveel je leest en ook wel wat van hoeveel geld je hebt. Voor mij is er nauwelijks geen betere investering te bedenken... dan is €180 helemaal niets.

Vergelijk het eens met de kosten van een nieuwe TV of de de abo kosten van de kabelaar.
Ik besteed veel meer tijd aan lezen dan aan TV kijken.

Ik heb een prima kindle paperweight van 2014. Als de reviews binnen zijn, koop ik deze zonder daar lang over na te hoeven denken. Bevalt hij minder goed, is ie ook zo weer terug richting winkel.
Met alle respect, ik ben totaal niet technofoob en al helemaal geen overdreven romanticus waar het nostalgie aangaat ofzo. En ik vind het ook heerlijk dat ik op een kleine device al mijn boeken mee kan nemen als ik op vakantie ga en niet meer hoef te proppen in een koffer.

Toch gaat er met een e-reader wel wat charme verloren. Elk boek heeft dezelfde afmetingen, dezelfde geur (ja, sorry..), hetzelfde lettertype. Je voelt niet meer via je hand hoe ver je bent in het boek (en nee, een streepje op je scherm geeft een andere ervaring).

Net als dat je eten niet alleen met je mond doet, doe je lezen niet alleen met je ogen. Het voelen van het boek, het ruiken van de bladzijdes. Het heeft wel degelijk invloed op de beleving.

Een uitgever kiest bewust voor een bepaalde form factor voor een boek. Bij een e-reader gaat dat per definitie verloren. Dat vind ik wel eens jammer, maar niet zo jammer dat ik weer met stapels papier ga slepen.
Als het verhaal maar genoeg je interesse heeft maakt dat allemaal weinig uit naar mijn mening ;). Je kijkt een keertje op en realiseert dan dat het 2 uur daarvoor etenstijd was.

Lees zelf niet zoveel maar de Kindle paperwhite die ik m'n vader cadeau heb gedaan maakt overuren. En in tegenstelling tot de laptop/tablet/smartphone 0,0 klachten over de leesbaarheid in fel daglicht :)
Je zegt het zelf al, je leest zelf niet zo veel.

Weet je dan eigenlijk wel echt waar je over praat?

Je hoeft niet ver te zoeken voor wetenschappelijke onderbouwing dat secundaire of zelfs tertiaire zintuigenlijke waarnemingen een ervaring beïnvloeden, één van de redenen waarom men bijvoorbeeld in sommige delen van Azië zweert bij eten met de handen.

[Reactie gewijzigd door Hoppa! op 29 juli 2024 07:09]

Zelf heb ik de kindle paperwhite en ben wel van plan gewoon bij deze te blijven.

Ook zeer tevreden van!
Ze zijn ook weer terug naar IR i.p.v. capacitief scherm omdat IR onder vochtige omstandigheden beter werkt.
De Pocketbook Aqua is ook waterdicht en gewoon leverbaar. Minder goede specificaties, maar ook wat goedkoper.
Hopelijk komt Tweakers met een volledige review die eindelijk ook eens aandacht besteed aan:
  • synchroniseren uitsluitend werkt met Kobos eigen kepub formaat
  • De verschillen tussen Kobos eigen kepub formaat en het reguliere epub formaat en dat het niet alleen een andere DRM-schil betreft, en
  • dat de toegevoegde opmaakcode aan kepubs de opmaak/weergave kan verslechteren in vergelijking met het reguliere formaat. En dat de oorzaak niet gezocht moet worden bij de gebruikte renderengine (Access PUBLUS Reader) voor kepubs omdat van DRM-vrije reguliere epubs eenvoudig de bestandsextensie kan worden gewijzigd naar .kepub.epub zodat de Access renderengine wordt gebruikt voor de weergave in plaats van de Adobe Reader Mobile engine en de problemen dan niet optreden. Welke problemen: o.a. uitlijnen van gecentreerde tekst of afbeeldingen worden links uitgelijnd. Witregels tussen elke paragraaf (p-tag). Hierdoor worden heel veel boeken onjuist weergegeven.
  • waarom is deze 'kobocode' toegevoegd aan de software (epub) en waarom wordt deze niet - aan de hardwarezijde/user-agent in de firmware - geparsed met de xml, html, css van het boek? Dan zijn veel van de weergaveproblemen op te lossen met firmwareupdates en hoeft niet elk boek (kepub) met een foutieve weergave opnieuw geconverteerd te worden om deze weergave problemen op te lossen. Het herconverteren van dergelijke boeken doet Kobo overigens niet met Nederlandstalige boeken, dat schijnen ze alleen te doen voor grote taalgebieden.
  • weergaveproblemenlettertype met embedde (de door Kobo meegeleverde lettertypen), waardoor bijvoorbeeld een cursief of vet sublettertype niet als zodanig wordt weergegeven. Deze problemen zijn met firmwareupdates nooit opgelost. Sterker nog, eerder verslechterd.
  • reader niet beschikt over een mono space lettertype
Zie voor afbeeldingen MobileRead: Some serious issues with kepubs

Aanvulling: Voor de goede orde Kobo is uiteraard bekend met deze problemen maar stelt zich op het standpunt dat dit de leesbeleving en/of -plezier niet aantast.

[Reactie gewijzigd door ariekanari op 29 juli 2024 07:09]

Met Calibre gaat syncroniseren ook uitstekend, dus niet ALLEEN met Kobos eigen kepub (ik heb al enige tijd een Kobo Glo, maar ik wist geeneens af van het bestaan van kepub). Daarnaast verschijnen al mijn epubs inmiddels ook automatisch op de Kobo-app op mijn androidtelefoon. Noot: Dit zijn DRM-vrije epubs die niet bij de Kobo Store zijn gekocht.
Dat klopt, maar Kobo gebruikt "synchronisatie" tussen reader en apps als selling point. Dit valt in de praktijk dus vies tegen omdat dit alleen geldt voor kepubs en niet voor overige formaten.
Zoals ik al zei zijn ook mijn 'gewone' epubs gesynchroniseerd. Ik heb verder geen kepubs. Dit is mijn ervaring dus niet.
Hopelijk komt Tweakers met een volledige review die eindelijk ook eens aandacht besteed aan:

[list]
• synchroniseren uitsluitend werkt met Kobos eigen kepub formaat
• …
Daarom altijd calibre gebruiken. Kun je gewoon epub's downloaden, en werkt het toch allemaal op je Kobo.
Er zijn enkele alternatieve oplossingen om de aangestipte problemen te omzeilen maar daar heb je third-party apps voor nodig zoals een Calibre content server.
Het gaat mij er overigens uitsluitend om dat dergelijke features of weergave problemen nooit genoemd worden in een review en wat naar mijn mening een omissie is.
Tijdens test/review wordt er waarschijnlijk geen gebruik gemaakt van de Kobo Desktop Software en/of boeken gedownload van de Kobo website. Ook niet de gratis previews van boeken waardoor enkele weergave problemen heel snel aan het licht zouden komen.
Waarschijnlijk komt de review explaar kantenklaar aan: deze is al geregistreerd en geactiveerd en voorzien van boeken.
Oops, de verhalen over de software heb ik ook al op andere punten gehoord....... eerst fixen voordat ik zo'n ding koop. eigen formats verzinnen lijkt me per definitie een slecht idee.
Oei, bedankt voor de informatie! Ik zat er al heel hard over na te denken om dit apparaat aan te schaffen. Denk je dat Android een goede oplossing kan zijn voor zulke problemen? (Mits dat ook op de H2O mogelijk is.)
@Frenziefrenz. De door mij genoemde punten zijn geen aankoopadvies of een niet kopen advies. Het zijn slechts enkele punten die nooit in reviews aan de orde worden gesteld maar in de praktijk van grote invloed zijn op de genoemde lees- en gebruikservaring.

Heb je ook gezien hoe groot de afmetingen zijn van kop- en voettekst op iedere pagina?
M.a.w. de effectieve ruimte voor het weergeven van tekst is aanzienlijk beperkt. Waarschijnlijk kan elke niet-Kobo ereader van 6" nagenoeg evenveel tekst weergeven als een Kobo 6.8" reader omdat deze een normaal formaat hanteren (dus niet onnodig groot) voor een kop- en voettekst op iedere pagina. Door het hoge resolutiescherm is de tekstweergave natuurlijk wel heel erg scherp.

Of Android een goed alternatief is? Ja, als je andere leesapps kan installeren en toegang biedt tot de Play Store. Deze hack heb ik overigens niet uitgeprobeerd.
Alle Kobo readers en de Aura H2O worden gemaakt door Netronix dus kan het apparaat ook met Android als OS op de markt worden gebracht. De Aura H2O gebruikt echter Linux als OS (net als alle andere Kobo ereaders). Minder flexibel, ze willen vooral boeken verkopen via hun eigen toko.
Netronix ereader 6.8" met Android als OS: https://www.youtube.com/watch?v=ldvk_jAGjQI

De Onyx Boox T68 kan een goed alternatief zijn. Deze reader draait op Android met toegang tot de Play Store. Deze reader is vergelijkbaar met de Aura HD en daarmee zou je deze reader moeten vergelijken en niet per se met een Aura H2O.

[Reactie gewijzigd door ariekanari op 29 juli 2024 07:09]

De door mij genoemde punten zijn geen aankoopadvies of een niet kopen advies. Het zijn slechts enkele punten die nooit in reviews aan de orde worden gesteld maar in de praktijk van grote invloed zijn op de genoemde lees- en gebruikservaring.
Juist daarom is het toch op zijn minst gebruiksadvies? Geen kepub gebruiken als ook epub kan lijkt me de boodschap.
Door het hoge resolutiescherm is de tekstweergave natuurlijk wel heel erg scherp.
Ja, precies, juist daarom dat ik het liefst iets als deze zou hebben als ik er een koop. :) De Onyx Boox T68 klinkt ook wel interessant. Op zich vind ik het nieuwere eInk Cartascherm, waterdicht, e.d. wel iets om mee te nemen in de vergelijking. Bluetooth en geluid doet me verder niets. De reactie van @KWOAD dat het met Calibre prima werkt stelt me verder wel gerust overigens.
het zijn de kleine dingen die je leven verbeteren zoals lezen in bad. :P
ligt er maar net aan hoe waterdicht die eigenlijk is.
Nouja als ze zeggen dat hij dertig minuten vol kan houden op een meter diepte zullen ze daar vast niet over liegen toch?
Ik neem aan dat het hier om de IPx7 gaat.
http://en.wikipedia.org/w...Liquid_ingress_protection
Immersion up to 1 m

Ingress of water in harmful quantity shall not be possible when the enclosure is immersed in water under defined conditions of pressure and time (up to 1 m of submersion).

Test duration: 30 minutes
Immersion at depth of at most 1 m measured at bottom of device, and at least 15 cm measured at top of device
Sterker nog, hij zal waarschijnlijk nog dieper en langer onder water kunnen maar fabrikanten bouwen altijd een marge in zodat ze 100% zekerheid kunnen aanbieden.
Anoniem: 550642 @biglia27 augustus 2014 11:52
Op 100% zekerheid zou ik niet gokken. Ze ontwikkelen zo snel dat de eerste versie nooit 100% zijn op soft- en hardware vlak. Pas na een aantal sprints gaat het ergens op lijken als het type dan nog verkrijgbaar is.
Dat is echt onzin. Ze testen een pre-productiemodel op waterdichtheid en gaan daar in hun reclamewerk wat onder zitten qua belasting (half uur ipv een uur), zodat ze niet snel claims krijgen van mensen die serieus een half uur gaan lezen onder water 8)7 Iets nieuwers dan zo'n model _kunnen_ ze gewoon niet testen en wat wil je anders? Reclamepraat die belooft dat iets kan, maar wat pas in revisie 3 of 4 mogelijk is? Een batch die pas na een half jaar op de markt komt? Dan kun je revisies 0 (strik genomen geen revisie), 1 en 2 bijna gegarandeerd weer terugroepen :) Het zou wel kunnen dat latere revisies nog beter afgedicht worden en daardoor nog langer cq. dieper onder water kunnen, maar dat neemt niet weg dat dit apparaat vanaf het eerste verkochte exemplaar minstens een half uur een meter onder water kan worden gehouden.

Je moet dit soort mechanische ontwikkeling niet vergelijken met soft- en hardware ontwikkeling. Een probleem met hardware of software is met een patch of driver update vaak wel te fixen. Een probleem met de afdichting betekent dat het apparaat retour moet.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 29 juli 2024 07:09]

ligt er maar net aan hoe waterdicht die eigenlijk is.
Uit de tekst:
Het apparaat kan gedurende dertig minuten een meter onder water worden gehouden, mits de usb-aansluiting op het apparaat wordt bedekt met een schuifje.
Dat is voldoende voor in bad. Als je hem boven water houdt en hij er een keertje inglipt, dan is er niets aan de hand (mits het schuifje voor de USB aansluiting zit).
Ware het niet dat zeep de oppervlaktespanning van water verlaagt. Ik gok dat zeepwater een kwieke dood kan zijn voor een waterdichte reader.
Mijn waterdichte smartföhne overleeft het anders prima in bad.

Fun fact: met telefoon en oren onderwater klinkt muziek beter dan over telefoon speaker zelf :D
Onder water gaan de geluidsgolven veel sneller en kun je dus normaal niet links van rechts waarnemen... maar met oortjes mss nog wel ... moeten we proberen :D
Met duiken en natuurlijke geluiden kan dat een probleem zijn (niet weten hoe dichtbij een boot boven je is, of vanuit welke richting het komt).

Maar voor muziek is dat niet zo'n ramp. Stereo heb je toch niet echt omdat als je telefoon stereo is, de speakertjes nog te dicht bij elkaar zitten om een goed stereogeluid te kunnen produceren ;)
Bij de HTC One merk je stereo zeker. :Y
"tru.dat!"

Zelf nooit met een waterdichte telefoon geprobeerd, maar toen ik nog een kleine jongen was hadden ze in het zwembad een speciale onderwater speaker, echt bizar goed geluid, en is me altijd bij gebleven :+
Het is het beste verkoop argument dat ik kan verzinnen voor m'n Xperia Z2: hij geeft echt HEUL goed geluid in bad :+ (daar buiten over de speakerts niet zo...)
Water is elastischer dan lucht en de snelheid van geluid is in het water 4x zo snel als door lucht. M.a.w.: water is een betere geluidsdrager dan lucht ;)
Meestal ga ik pas zeep gebruiken als ik besluit dat ik lang genoeg in bad gelegen en er uit wil dus nog moet gaan wassen. Eerst even lekker weken en dan pas schoonmaken en er meteen uit springen.
De Kobo readers worden gemaakt door Netronix en de hardwarekwaliteit gegarandeerd is. Ze fabriceren degelijke, robuste producten.
Bij Kobo moet je je vooral druk maken over de soft- en firmware daar zijn ze echt niet goed in. En reken er maar niet op dat het oplossen van bugs een hoge prioriteit heeft.
Bij firmware- en softwareontwikkeling is shopintegratie vrijwel het enige Kobo aan werkt.
Bij Kobo firmwareupdates gaan heel veel functies onnodig vaak kapot en is het maar afwachten of ze überhaupt (weer) verholpen worden.
Ik moet zeggen dat ik die software problemen niet herken. Weet je zeker dat je niet Onyx bedoeld? Daarmee had ik zulke problemen, echt drama. Ik had een M90, nooit weer. Nu een Kobo aura HD. En geen enkel probleem gehad met de software.
Ik heb nu bijna jaar een kobo aura hs en nog nooit problemen mee gehad. Gebruik hem dagelijks en ben er dan ook ergtevreden mee. Bedoelen ze met de verwijzing naar de aura hd dat deze ook een 6.3inch scherm krijgt 6vind ik net te klein
Hier kobo glo eigenaar, ik herken mee niet in jouw omschrijving. Firmware is eigenlijk alleen maar beter geworden. Nooit last van grote bugs.
Dan hebben jullie kennelijk geluk. Andere merken zijn overigens ook niet vrij van problemen en of bugs. Maar een iets voortvarender aanpak zou wel zo prettig zijn.
Willekeurige selectie.

Overzicht met bugs
http://www.mobileread.com/forums/showthread.php?t=211721
FW 3.5.0
http://www.mobileread.com/forums/showthread.php?t=242460
http://www.mobileread.com...hp?p=2894954&postcount=13
CBR/CBZ-problemen
http://www.mobileread.com/forums/showthread.php?t=244035
Kobo apps
http://www.mobileread.com...hread.php?t=243967&page=2
Ik overweeg een ereader idd omdat het handzamer is en nu zelfs veiliger in bad. Anders maak ik er te weinig tijd voor vrij of vind ik het gewicht/de kwetsbaarheid van boeken een beperkende factor.
Dit is inderdaad ideaal, ik heb een Kobo Glo, maar het is toch een probleem dat je zo'n ding niet mee durft te nemen naar een (zwem)bad of strand omdat de kans dat 'ie dan nat wordt of er overal zand tussen komt natuurlijk wel erg groot is. En dat zijn natuurlijk juist fijne plekken om een boek te lezen :)

Bij de Kobo Glo is ook een probleem dat er rommel tussen de rand van het scherm komt. Blijkbaar is daar bij dit model ook beter over nagedacht (dat moet wel, want anders kan 'ie onmogelijk waterdicht zijn ook).
edit : oops dit had geen reply moeten zijn :+

Damn dit had ik wel willen hebben in Toscane vorige week. lekker in het zwembad ronddobberen op een luchtbed en gewoon lekker door lezen. Heb pas mijn oude Kobo vervangen door de Aura dus even geen zin om weer te upgraden. Daarnaast ben ik ook wel het type dat dan het klepje van de USB weer vergeet te sluiten :p

[Reactie gewijzigd door Beakzz op 29 juli 2024 07:09]

neem een kobo aura, die heeft ander scherm dan touch en glo, zonder randje waar rotzooi in kan komen. Heb touch gehad (kapot gemaakt) heb nu aura: honderdmiljoen keer beter ;)
Ok dank voor de tip. Mocht deze ooit stuk gaan dan koop ik zeker weer een Kobo, ding werkt prima :)
Mss een case kopen dan als dit zo'n probleem vormt? http://www.amazon.ca/gp/aw/d/B009VIVU10
wat ik mezelf altijd afvraag is, waarom is 30 minuten geen probleem maar vanaf daarna wel?
Dat is vanwege het vochtbeschermingsgraadcertificaat (zie nummertje 7). Zoals het op de Kobo site staat: "IP certified, can be immersed for up to 30 minutes in up to 1 meter of water with port cover closed" (nadruk toegevoegd).
ok, dus jij kopieert nou gewoon een feitje zonder de vraag te beantwoorden.

Ik vind de vraag van frere een goeie. wat nou als ik onder water m'n boekje wil lezen en even de tijd uit het oog verlies.
vliegt de reader dan na 35 minuten onderwater spontaan in de fik?
Er staat een klokje met een vochtigheidsmeter en deze telt af. Na 30 minuten ontploft die en ben je je handen kwijt.
Dus je kan best je eierkoker opzetten of even adem komen happen binnen de 30 minuten.

Einde troll en begin reactie :p :

De 1 meter aanduiding is omdat de waterdichtheid altijd maar een bepaalde druk aankan.
Vb.
Een duikboot is in de marianetrog ook niet meer waterdicht ;-).
Een regenjas met 10 000 mm waterkolom is ook maar waterdicht bij die druk, dus niet bij een brandweerspuit.
Cfr. het snijden van metaal met water (puur met druk te maken).

Een half uur is ook gewoon de range dat het nog veilig is. Ze dekken hun in omdat je net zoals bij een jas of bij een tent of welk materiaal dan ook na een tijd altijd lekken gaat krijgen. Het moet maar lang genoeg nat blijven en het water komt toch langs de seal. Dit heeft ook weer met die druk te maken. Als je lang genoeg de druk blijft uitoefenen komt het erdoor. Op een halve meter kan je hem waarschijnlijk X tijd langer houden. Dit omdat de druk daar lager ligt.

Waarom het 1 m is en 30 min? En niet 2 m en x min?
Een arbitraire waarde gekozen voor de certifiëring.
Deze IPX7 is specifiek voor in water laten vallen ofzo.
Test duration: 30 minutes
Immersion at depth of at most 1 m measured at bottom of device, and at least 15 cm measured at top of device

Edit: dit gaat ook altijd over zoet water. zout water is de IP certifiëring niet geldig zover ik weet.
Edit 2: Inderdaad alleen zoet water dus zoals Frenziefrenz vermeld is zeepwater daar ook niet geldend.
Dit gaat alleen over de IP certifiëring, wat de real life situatie is met deze 2 kan je dus niets over zeggen.

[Reactie gewijzigd door DaemonAngel op 29 juli 2024 07:09]

En het gaat ook niet over zeepwater. :P (In bad, je weet toch.)
Maar zou je bijv na een half uur 5 minuten boven water houden hem weer een half uur onderwater kunnen houden? Of heeft het dan langer nodig?
Zou u een situatie willen schetsen waarin dit voorkomt?

Momenteel stel ik mij voor dat u in uw badkuip met een snorkel onderwater zit te lezen :p

Al zou dat niet kloppen in deze situatie en zou u dus eigenlijk met een zuurstoffles op de bodem van een zwembad moeten zitten lezen (anders kom je niet aan 1 m onder water).

Het idee van deze certifiëring is dat je zonder problemen onder de douche kan lezen of in bad of naast of in het zwembad. Waar je dus in de situatie van het bad of zwembad met de ereader boven water zit (ik zou niet weten waarom die onder water zou zijn want met de lichtbreking leest dit vervelend - tenzij je zelf onder water zit maar dan wordt het een absurde situatie) en dat je hem dan perongeluk laat vallen en het ding zinkt naar de bodem. Kan je hem rustig nemen en niets aan de hand.

De 1 m en 30 minuten is een certifiëring dat ze gehaald hebben en waarmee je dus zeker kan zijn dat deze situaties geen problemen zouden mogen geven. Dit is veel nuttiger dan de melding "waterbestendig" of "waterdicht"
Maar er wordt hier nogal hard gemuggenzift op die definitie :p
Mijn gok: de combinatie waterdruk + rubberen sluitingen. Die houden ongeveer een uurtje tot het water ze aan de kant drukt. Met een half uur spelen ze op safe.

[Reactie gewijzigd door Firefly III op 29 juli 2024 07:09]

Het apparaat zal het hoogstwaarschijnlijk flink langer dan 30 minuten onder water uithouden, want er zal heus wel een fatsoenlijke marge aanwezig zijn. Nogmaals, de reden dat er 30 minuten staat is omdat dat nu eenmaal een standaardtest is. Dus op 1 meter kan je het apparaat minstens 30 minuten onder water laten. Misschien houdt het apparaat het ook wel een paar minuten uit op bv. -10 m. Als je het in een paar centimeter water zet zou het waarschijnlijk vele uren zo niet dagen duren voordat er iets gebeurt.
waarom onder het water een boek lezen..

je kan hem onder water houden, net zoals de pocketbook aqua die ik in mijn bezit hebt.

Aangezien deze ereader touchscreen is drukt het water op het scherm waardoor je niks kan lezen, de ereader denkt dat je iets in drukt.

het is dus niet gemaakt om onder water een boek te lezen, dit is gewoon weg onmogelijk omdat water best wat druk geeft op het scherm (geprobeert omdat het kan :))

Pocketbook bleef netjes werken nadat ik hem uit de badkuip haalde.. :)

[Reactie gewijzigd door JerVR6 op 29 juli 2024 07:09]

Ik zat nog wat meer informatie over dit apparaatje te zoeken en kwam dit tegen:

http://allesebook.de/e-bo...uro-in-deutschland-51403/
Wie alle modernen eBook Reader besitzt der Kobo Aura H2O natürlich einen Touchscreen, wobei hierbei wieder auf die mittlerweile kaum noch zum Einsatz kommende Infrarot-Technik gesetzt wird. Bereits vor über einem Jahr hat Neonode (Hersteller der Infrarot-Touchscreens) ein E-Ink Konzept präsentiert, das die Funktionsfähigkeit des berührungsempfindlichen Displays unter Wasser demonstrierte. Es macht daher nur Sinn, die Technik auch im Aura H2O einzusetzen.
Dus omdat de touch niet capacitive is maar infrarood zou het in principe wel onder water moeten kunnen werken. Waarom je dat zou willen is een tweede. :)
Maar....
blijft ie drijven?
Als ik in de boot zit te lezen, heerlijk stil ergens op de gouwzee lekker insectenloos
maar hij valt over boord, zinkt ie dan?

Zelfdrijvend vermogen zou toevgevoegde waarde hebben !!
Ach, valt toch eenvoudig zelf iets voor te maken. We zijn toch tweakers! ;)
Colsonbandje, stukje touw en wat schuim, ballonnetje, hout of weet ik veel welk drijvend materiaal je leuk vind en opgelost!
Of een speciale cover/hoes, had sony al kunnen doen bijv.
'Vroegah', een jaar of 5 geleden, was het niet waterdicht zijn van 'den ouderwetsche boeck' geen punt. Toen werd er niet gezeurd dat de boeken/tijdschriften nat werden in een (zwem)bad..
Nu moet alles waterdicht..

Ja ik snap het al: een boek kost geen 180 euro.. |:(


Oeh, gezien de reacties en beoordelingen, heeft #sarcasme blijkbaar ook zijn grenzen... 8)7

[Reactie gewijzigd door Macchill op 29 juli 2024 07:09]

Ook ben je als je e-reader in het water valt op vakantie meteen al je boeken kwijt (in elk geval tot je weer thuis bent). De kans dat je per ongeluk je hele stapel boeken in het water laat vallen lijkt me een stuk kleiner :D
De kans dat je ereader in je koffer erbij past, is 99,9%.

De kans dat je nog genoeg ruimte in je koffers hebt om er 25 boeken bij te stoppen, is zeer veel kleiner.

Dus de kans om op vakantie 25 boeken tegelijk in het water te laten vallen is heel, heel klein!
'Vroegah', een jaar of 5 geleden, was het niet waterdicht zijn van 'den ouderwetsche boeck' geen punt. Toen werd er niet gezeurd dat de boeken/tijdschriften nat werden in een (zwem)bad..
Nu moet alles waterdicht..

Ja ik snap het al: een boek kost geen 180 euro.. |:(
Waarom zouden we nog innoveren. En zodoende 15 kilo aan boeken mee te slepen op vakantie in plaats van 200 gram. Dit is toch een erg goede toevoeging aan de ereaders op de markt? Voor sommige mensen is een boek lezen in bad een reden dat ze nog geen ereader hebben gekocht. Snap niet waarom je je hoofd tegen een muurtje aan moet slaan.
Ik heb het niet over vakanties.. Mijn vrouw heeft ook een ereader, want ik weet niet waar ik die 1000 boeken had moeten laten in een Daewoo Kalos... ;)

Het punt is: als je iets mee in bad neemt (boek of ereader), ben je toch voorzichtig?
En ja, met een ereader wat meer dan een boek. Dat snap ik.

En die |:( is een soort van zelfspot..
Excuses als dat niet door de sarcasme heen komt.. :+
Het punt is: als je iets mee in bad neemt (boek of ereader), ben je toch voorzichtig?
En ja, met een ereader wat meer dan een boek. Dat snap ik.

Inderdaad! Ik lees al jaren mijn boeken op een elektronisch apparaat, ook in bad. En ze doen het allemaal nog... En geen van allen waren ze waterdicht.

Ik vind het wel een goed idee, een waterdichte reader. Ik zou dan bijvoorbeeld ook kunnen lezen als het regent terwijl ik sta te wachten op de auto :P (carpoolen) Nu blijft m'n reader dan lekker in de tas zitten... Maar ik recentelijk al een nieuwe gekocht, en ben dus voor de komende paar jaar weer zoet.
Je boek is ook niet kapot als hij nat wordt... Sowieso is het maar een boek. Je e-reader zijn al je boeken.
Stoppen boeken met werken zodra er wat druppels in het "binnenwerk" komen?

Zodra je een E-reader gebruikt op je vakantie weet je waarom mensen overstappen. Was van plan om een Glo te kopen, maar nu deze er is... is dit de betere keuze.
Whahaha! Was al bang dat er iemand zo zou reageren! :+
Maar dat kan beter: http://www.bol.com/nl/p/peter-beard/1001004003038906/
Als je er bij nadenkt is het vreemd dat we dit niet eerder op de markt zijn tegengekomen. Dit is toch een van de ontwikkelingen dat je denkt 'waarom niet een paar jaar eerder'. Kan me voorstellen dat dit voor sommige mensen ideaal is in het zwembad of in bad. Je ziet genoeg mensen een boek lezen bij het zwembad, met e-reader zal ik toch lichtelijk ongerust zijn met al het water in de buurt, dit zal dan de oplossing zijn. Prijs lijkt mij redelijk, niet veel duurder dan andere e-readers die net op de markt zijn.
Vermits je een basic ereader voor 50 euro kan kopen en sommige boeken al over de 20 euro gaan vind ik het nog wel meevallen.
Het is ook niet zeker dat water op je ereader hem kapot maakt. Een dipje in het zwembad wel, maar dit geldt voor je boek ook.
Mijn paperwhite, ipad air, htc smartphones (geen van alle waterdicht) hebben toch al zeker spatwater gehad van ofwel morsen van drinken of regen en geen problemen.
Dus hoeveel schrik je met een gewone ereader moet hebben vind ik wel nog een beetje te kaderen

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.