'Amazon breidt advertentiedienst uit om concurrentie met Google aan te gaan'

Amazon zou van plan zijn om zijn advertentieplatform uit te breiden. Daarmee zou de webreus willen concurreren met marktleider Google. Allereerst zou Amazon de advertenties op zijn websites onder eigen beheer willen brengen.

Dat meldt het doorgaans goed ingelichte The Wall Street Journal, die stelt over bronnen te beschikken. Met het nieuwe advertentiesysteem zou Amazon de concurrentie met Google aan willen gaan: volgens de zakenkrant vertoont het advertentiesysteem gelijkenissen met Adwords van Google. Waarschijnlijk wil het bedrijf de grote hoeveelheden gebruikersdata die het vergaart met zijn webdiensten inzetten om de advertenties te personaliseren.

Aanvankelijk zou Amazon het advertentieprogramma willen gebruiken om zelf de advertenties op zijn websites te verzorgen. Pas later zou het onlinewarenhuis ook advertenties op andere websites willen gaan verzorgen. Met de advertentiedienst zou Amazon een nieuwe inkomstenbron willen aanboren.

Amazon heeft al een beperkte advertentiedienst, waarmee het onder andere adverteerders zogenaamde Product Ads laat maken of laat adverteren op Amazon-websites of -producten. Het bedrijf is echter nog vooral afhankelijk van Google voor het tonen van advertenties.

Door RoD

Admin Mobile

23-08-2014 • 11:13

36 Linkedin

Reacties (36)

36
32
24
1
1
3
Wijzig sortering
Hopelijk eindelijk een serieuse concurrent voor Google Adsense. Google misbruikt(e) weleens zijn marktleiderschap door zomaar gebruikers levenslang te bannen. In dat geval hebben webmasters een alternatief.
Maar zover is het natuurlijk nog niet. Velen willen Google Adwords concurreren, maar niemand slaagt er in. Als het zo makkelijk was, was Facebook er al lang mee op de proppen gekomen.
Ik ben er ook blij mee. Meer keuzevrijheid voor adverteerders én websitebeheerders leidt tot meer concurrentie. En hopelijk zakt hierdoor het aandeel vd advertenties dat Google voor zichzelf neemt. Want vergeet niet: 32% van de inkomsten per advertentie blijven plakken bij Google. Dit zou best wat lager mogen.
Anoniem: 595621
23 augustus 2014 11:28
Als je op websites van Amazon zit dan wil je meestal al iets kopen, niet? Of heeft Amazon nog andere producten/websites ook?

Alleja het lijkt me raar dat ik op Amazon zoek naar bijvoorbeeld een nieuwe laptop van HP en dat er dan plots reclame komt van DELL? Of is dat niet wat ze bedoelen?
Amazon is wel wat meer als alleen de amazon webiste.

ze hebben tablets, telefoons, diverse websites (imdb bijvoorbeeld) cloud storage een eigen OS.

dus wat dat betreft genoeg ruimte om advertenties te serveren.
Anoniem: 595621
@-BaJo-23 augustus 2014 11:39
Ik weet dat ze een eigen smartphone hebben, maar zoveel reclame kan je daar toch niet genereren dan dat google kan? En google heeft al zoveel jaren voorsprong in het verbeteren van hun algoritmes.

Niet dat ik wil zeggen dat Amazon zich daardoor moet laten afschrikken. Is trouwens goed voor bedrijven, meer concurrentie=lagere prijzen. Alleen vind ik dat als consument niet zo fijn. Ik krijg nu al genoeg reclame naar mijn hoofd geslingerd.
Amazon heeft ook al jaren ervaring met het matchen van advertenties aan gebruikers. Voorspellen wat voor product een consument hoog in zijn resultatenlijst wilt zien is conceptueel weinig verschillend van voorspellen welke advertenties een consument relevant zal vinden - beide komen in essentie neer op een beeld van iemand's voorkeuren en financiële mogelijkheden destilleren uit surfgedrag.

Die achterstand qua algoritme zal dus wel meevallen. Blijft nog over dat Google voorlopig een breder publiek kan bereiken met zijn advertenties, maar dat sluit niet uit dat Amazon een kleinere maar even winstgevende niche kan vinden.

[Reactie gewijzigd door Silmarunya op 23 augustus 2014 11:57]

Pas later zou het onlinewarenhuis ook advertenties op andere websites willen gaan verzorgen. Met de advertentiedienst zou Amazon een nieuwe inkomstenbron willen aanboren.
Amazon wil, net als Google, een ad provider worden. De tussenpersoon tussen de adverteerders en de sites die hun bedrijf financieren uit ads.

Verder is het ook niet zo dat bijv. elke ad op Android van Google komt. Veel ads komen daar van kleine ad netwerkjes.

Amazon wil het nu groot genoeg opzetten om daadwerkelijk concurrentie aan te kunnen gaan met Google.
Amazon heeft meerdere diensten, audible bijvoorbeeld of een hele grote AWS (amazon web services) kan je ook websites laten hosten geloof ik.
AWS is meer dan websites hosten. Het doet quasi alles wat je nodig kan hebben. Je kan normale servertjes hosten, maar ook infrastructuur voor opslag, routing, databases, supercomputing, etc. Onder andere Reddit en Netflix draaien op Amazon.

Qua technologie moet Amazon niet onderdoen voor Google. Amazon heeft al bewezen dat als ze iets willen, ze het echt wel gedaan krijgen. Amazon vs Google in de advertentiewereld gaat een gevecht tussen titanen worden. Makkelijk de grootste uitdaging voor beide bedrijven ooit. Amazon heeft nog nooit een gigant zoals Google proberen zo direct "aan te vallen" en voor Google staat hun voornaamste inkomsten bron op het spel.

Ik ben benieuwd.
amazon heeft ook een heel scala aan webservices Van cloud opslag, tot lange tijd opslag (tegen erg intressante tarieven) Content Delivery Network. DNS systemen. Virtuele servers waarvan een micro instance bij het gratis proefjaar hoort (erg handig om dingen uit te testen of gewoon voor simpele web toepassingen)
Anoniem: 234453
23 augustus 2014 17:57
Advertenties, advertenties, advertenties... het is de nieuwe godsdienst geworden. Alles draait om advertenties; het perfecte advertentieplatform uitvinden is het ultieme doel van het leven. Compleet uit de hand gelopen hebzucht waar je moet en zult in gaan geloven. Alle psychologische truken, elke technologie en elke andere vorm van wetenschap moet tegenwoordig ingezet worden om je advertenties door je strot te duwen. Ik begin er serieus van te walgen.

Zelfs Tweakers staat bovenaan mijn scherm constant te zeuren dat ze een ad-blocker gedetecteerd hebben op mijn systeem. Welnu, zeur maar lekker verder maar ik wil die vunzigheid niet op mijn scherm. En probeer me maar geen schuldgevoel aan te praten of te jammeren over misgelopen inkomsten, want daar trap ik niet in. Net zoals ik het recht heb om een stickertje "geen reclame" op mijn brievenbus te plakken, heb ik het recht om een ad-blocker te gebruiken.

Ik vraag me af hoe lang het nog gaat duren voor websites hun content niet meer willen tonen als ze een ad-blocker detecteren, want dat komt er heus wel van. Maar dan ga ik gewoon op zoek naar een andere informatiebron, zo simpel is het.
Zelfs Tweakers staat bovenaan mijn scherm constant te zeuren dat ze een ad-blocker gedetecteerd hebben op mijn systeem.
Je kan bij Tweakers gewoon kiezen of je ads wil of niet.

reviews: Tweakers FAQ

Kennelijk ben jij er zo een die vindt dat jij recht hebt op loon, en dat de rest van de wereld gratis voor jou moet werken. Triest dit soort kortzichtigheid. Die ads zijn niet om jou te pesten, maar om te voorkomen dat nieuws achter de betaalmuur verdwijnt.
"Gratis, gratis, gratis... het is de nieuwe godsdienst geworden. Alles draait om gratis. IK wil alles gratis hebben. IK heb recht op alles voor niets. Iedereen die mijn hebzucht naar gratis in de weg staat is een boze schurk. Betaald krijgen is vuiligheid, behalve als het mijzelf betreft".
Niets houdt je tegen om gewon te betalen voor content. Veel advertentiegebaseerde diensten bieden tegen betaling een advrije versie - deze site inclusief en voor sites die zo'n versie niet hebben is er altijd wel een betalend alternatief.

Maar wat jij wilt - én gratis én vrij van reclame - is diefstal. Niet meer en niet minder. Wees maar trots op jezelf.
Ja hoor, ik ben trots op mezelf. Dat argument van diefstal slaat helemaal nergens op, ik steel niets. Internet is een openbaar medium waarvoor ik mijn toegangsticket maandelijks betaal aan mijn provider, en voor dat geld verwacht ik dat ik vrijelijk kan surfen en voor mezelf mag kiezen of ik geconfronteerd wil worden met reclame of niet. Wie daar niet mee akkoord is en vindt dat zijn content zo waardevol is dat ervoor betaald moet worden verdwijnt maar netjes achter een betaalmuur. Het gaat gewoon niet op om de content van je site op een openbaar medium te zetten en dan te verwachten dat iedereen zijn principes aan de kant zet. Je zet ook de inhoud van je boekenkast niet op straat en verwacht dan ook niet dat er niemand stiekem in je boeken komt neuzen.

Zoals ik al zei: donder op achter een betaalmuur (ik zal die heus niet omzeilen) of laat me met rust. Ik heb het recht om een stickertje "geen reclame" op mijn brievenbus te plakken, en ik heb het recht om een ad-blocker te gebruiken. De drukker van de reclamefoldertjes hoor je ook niet klagen over misgelopen inkomsten. Ik moet die reclamevunzigheid niet, punt.
Je betaalt voor toegang tot een fysiek netwerk, niet voor de content daarop. Je redenering komt neer op zeggen 'ik betaal wegenbelasting, dus ik heb recht op gratis benzine'.

Wat we hier zien is een mooi voorbeeld van tragedy of the commons: individuen schenden de regels die een gemeenschappelijk goed in stand houden (hier: reclame bekijken) waardoor op termijn de commons instort en de toegang ertoe moet beperkt worden voor iedereen.

Het is simpel: Tweakers heeft een vrijwillige betaalmuur. Betaal.
Wat een ongelofelijk kromme vergelijking. De content van Tweakers is noch een vereiste, noch een noodzakelijkheid om het gebruik van mijn internetverbinding te doen functioneren. Benzine voor een auto is dat wel. Ik verwacht geen gratis benzine als ik wegenbelasting betaal, maar ik verwacht wel dat ik door het betalen van die belasting van Gent naar Antwerpen of Brugge mag rijden. En op internet verwacht ik dus dat ik op openbare sites mag komen mét mijn voorkeur om reclamevrij te surfen. Als dat niet mag, dan is een betaalmuur de oplossing.

Je voorbeeld van tragedy of the commons raakt bovendien kant noch wal: ik schend geen regels die een gemeenschappelijk goed in stand houden. Je kunt mij niet laten opdraaien voor het businessmodel dat Tweakers kiest en de regeltjes die ze daarbij verzinnen. Ik maak bovendien geen deel uit van welke "gemeenschap" dan ook, ik kom hier regelmatig wat artikeltjes lezen, meer niet. Als dat niet bevalt, dan opdonderen achter een betaalmuur. Ik blijf gebruikmaken van datgene waar ik recht op heb: van site A naar site B surfen, of van Antwerpen naar Brugge rijden.

En die arrogante gebiedende wijs "betaal" waar je mee afsluit zal ik maar wijselijk negeren.
En op internet verwacht ik dus dat ik op openbare sites mag komen mét mijn voorkeur om reclamevrij te surfen.
De voorkeur is een recht wat je neemt, niet een recht wat je hebt. Dat Tweakers het gedoogd is een voordeel wat je nu hebt.
Ik begin er serieus van te walgen.
Dat Tweakers zeurt over het recht wat je neemt, geeft aan dat dit een probleem is voor het verdienmodel van de site. Dat jij daar niets mee doet is jouw keuze, net zoals het de keuze is van Tweakers om jouw wel of niet de toegang te ontzeggen.

Je recht om te walgen van een site die geld probeert te verdienen... Ik vind het nogal raar. Om voort te bestaan zal een bedrijf voldoende moeten verdienen. Ads zijn (helaas) de manier om geld te verdienen zonder achter een betaalmuur te moeten verdwijnen.

Dat content bij de grote sites achter een ad-blocker muur gaat verdwijnen zie ik nog wel gebeuren. Dan heb jij de vrijheid om je content bij de kleintjes te zoeken, die het daardoor alleen nog maar moeilijker krijgen.

[sarcasme] Dus bedankt voor het stimuleren een open en divers internet waar vrijdenken mogelijk is.[/sarcasme]
Duivels dilemma, een concurrent voor Google is welkom, maar nog meer advertenties niet echt.
Anoniem: 125509
@mashell23 augustus 2014 17:22
Ik kan me niet echt bedenken waarom dit zou leiden tot meer ads. Tweaker gaat vast niet ineens twee keer zoveel ads tonen op de site omdat er een advertentie aanbieder bij komt. Tenmiste, het lijkt mij niet logisch.

Ik hoop dat het een succes wordt, want te machtige partijen op één markt zijn onwenselijk.
Als door concurrentie de kosten per advertentie dalen dan lijkt het mij dat ook de opbrengsten per advertentie voor een webmaster dalen.
Dus om dan dezelfde inkomsten te blijven houden zul je meer advertenties moeten tonen op je site.
Het kan ook zijn dat de marge voor Google/Amazon onder druk komt te staan. Niet alleen adverteerders krijgen meer keus, ook webmasters kunnen nu kiezen tussen twee grote platforms.
Anoniem: 125509
@djiwie25 augustus 2014 08:10
Blij dat er mensen zijn die hier nog wel serieus op in willen gaan. In de praktijk zie je inderdaad vaker bij concurrentie dat de marges voor de aanbieder omlaag gaan.

De kans dat Google en Amazon genoegen nemen met een lagere marge per ad is groter dan de kans dat webmasters genoegen nemen met de lagere vergoeding.

Dat laatste zal misschien wel gebeuren voor kleinere sites, maar dat middelt zich wel weer uit via de grote sites. Dat is het spel van onderhandelen en concurrentie.
Mooie theorie. We zullen zien.
Anoniem: 125509
@mashell25 augustus 2014 08:15
Ik denk dat de kans groter is dat dat budget wordt opgemaakt aan een betere kwaliteit dan aan een groter volume. Er is denk ik een grens aan wat je kan bereiken met nog meer ads.
Dat gaat Google dus centjes kosten.

Kan me ook voorstellen dat dit soort concurentie op termijn de prijs per advertentie gaat drukken, of de inkomsten voor de site beheerder omhoog gaan, als je kunt kiezen tussen twee reuzen.

[Reactie gewijzigd door -BaJo- op 23 augustus 2014 11:29]

Als de prijs voor advertenties omlaag gaan, komen er door marktwerking meer (irritante) advertenties.

Voor de eind-gebruiker niet echt leuk.
Anoniem: 415197
@GeoBeo23 augustus 2014 19:18
En meer advertenties betekent meer "ruis", en daarmee gaat dus de effectiviteit van advertenties omlaag, waardoor je als adverteerder nog meer moet adverteren voor gelijk resultaat, waardoor er nog meer (irritante) advertenties worden getoond.
komt de microsoft ads nog naar NL (voor publishers)? Weet iemand dat?
Wal en schip? Het is meer gebeten worden door de hond of de kat.
Als jij de enige reden dat enorme hoeveelheden waardevolle content nog niet achter een betaalmuur verdwenen 'gebeten worden' wilt noemen...
Voor bezoekers van een website niet, maar wel voor de mensen die inkomsten genereren door ads op hun websites te plaatsen. Het gaat hier dus ook om een alternatief voor webmasters, niet voor gewone gebruikers.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee