Seagate introduceert nieuwe nas-systemen

Seagate heeft zijn op de zakelijke markt gerichte nas-serie vernieuwd. Naast een tweetal basismodellen met twee en vier drivebays brengt de fabrikant ook drie Nas Pro-modellen op de markt die over meer processorkracht en werkgeheugen beschikken.

De twee Nas-basismodellen zijn voorzien van een dualcore Marvell-cpu en 512MB werkgeheugen. De opslagsystemen bestaat uit diskless-uitvoeringen en modellen leverbaar met schijfconfiguraties van 2TB tot 5TB per drivebay, waarmee het model met vier drivebays een bruto-opslag van maximaal 20TB toegankelijk maakt. Het model met twee drivebays biedt één gigabitaansluiting en het model met vier drivebays telt er twee. Volgens de fabrikant zijn de nas-modellen geschikt tot 25 gebruikers.

Seagate mikt met de Nas Pro-lijn op bedrijven met maximaal 50 gebruikers. Hierbij is ook een opslagsysteem in de serie opgenomen die goed is voor zes drivebays, waardoor de maximale opslagcapaciteit 30TB kan bedragen. De Nas Pro-systemen zijn voorzien van een krachtiger dualcore Atom-processor samen met 2GB werkgeheugen en usb 3.0-aansluitingen.

Volgens de fabrikant zorgt zijn SimplyRAID-algoritme voor de nodige veiligheid en worden raid-opstellingen snel opgebouwd. Verder laat de zakelijke firmware, met de naam NAS OS 4, apps voor de veiligheid in een sandbox draaien. Het besturingssysteem ondersteunt standaard een aantal cloudopslagdiensten, maar volgens TechReport is het verdere app-aanbod nog beperkt. Wel heeft Seagate zogeheten Sdrive-apps voor mobiele apparaten uitgebracht om zo op afstand toch bestanden te kunnen benaderen.

In totaal levert Seagate 25 verschillende configuraties van de nieuwe modellen, waarbij de prijzen beginnen bij 199 dollar, circa 145 euro, en eindigen bij 2500 dollar, ofwel 1837 euro. De nas-systemen zijn al leverbaar, al komen de 5TB-schijven pas volgende maand beschikbaar. Seagate belooft verder NAS OS 4 als upgrade te gaan aanbieden voor de twee nas-modellen die het vorig jaar uitbracht met vier en acht drivebays.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

15-07-2014 • 15:41

44 Linkedin

Reacties (44)

Wijzig sortering
"al komen de 5TB-schijven pas volgende maand beschikbaar"

Volgens amazon.de komen de desktop versies over 3 dagen al uit.

Even offtopic: Kan ik zo'n NAS rechtstreeks aansluiten met mijn pc met een ethernetkabel zonder via een modem of iets dergelijks? Heb geen behoefte
Ja tuurlijk kan dat, maar waarom zou je dat willen? Dan heb je toch niks aan een NAS..? 8)7
Waarom niet.... je kan op die manier je storage buiten je kamer houden, wel zo prettig qua geluid. Echter gaat het wel een beetje voorbij aan de normale doestellingen van een NAS. :)
Bij mij hangt ie gewoon aan mijn router. En die staat vrolijk in de meterkast te snorren met mijn NAS. En dat is maar goed ook, want die rammelende HD's in mijn Qnap zouden mijn plezier danig verstoren tijdens het kijken van al mijn (il)legale materiaal.

Natuurlijk kun je je NAS ook aan je PC hangen, maar ik snap het nut daar niet helemaal van. Dan lijkt een USB-schijf een goedkopere oplossing.
Rammelende HD's??? Hoe oud zijn die dan? Ik hoor de HD's van mijn PC al jaren niet meer. (hhmmm...kan aan mij liggen :P )
Dan ben ik blij voor je. Maar de gemiddelde consumentenharddisk maakt toch nog altijd storend veel geluid. Moet ik wel zeggen dat ik daar (wetende waar mijn NAS kwam te staan) niet op geselecteerd heb. Ik heb puur gekeken naar prijs per Gb en de te verwachten levensduur oftewel ervaringen met het merk.
Probeer eens een Seagate Cheetah of een WD Raptor :P 10.000 rpm, die ga je wel horen. De meeste normale 7200 rpm schijven maken wel wat geluid tijdens gebruik (ook nieuwere). Dus ik snap dat @hoppa! zijn hdd's ergens anders wilt laten draaien.
Waarom niet.... je kan op die manier je storage buiten je kamer houden, wel zo prettig qua geluid. Echter gaat het wel een beetje voorbij aan de normale doestellingen van een NAS. :)
Dat is een externe HD met netwerkaansluiting praktischer. Een NAS is uitgebreider en betaal je ook meer voor.
Anoniem: 120539
@Wildfire15 juli 2014 16:02
Dat is een externe HD met netwerkaansluiting praktischer. Een NAS is uitgebreider en betaal je ook meer voor.
Kun je het verschil nog eens uitleggen tussen een 'externe HD met netwerkaansluiting' en een NAS?
Hij verward de mega capaciteiten van sommige NASsen met, inderdaad, de letterlijke vertaling Network Attached Storage.

Tegenwoordig is het bijna 'verwacht' dat een NAS andere functionaliteiten heeft, zoals printserver, DLNA, CloudSync, Backup etc. :")
Alhoewel een externe HD met netwerkaansluiting natuurlijk ook een NAS is, is het niet echt wat we vandaag de dag onder een NAS verstaan. Puur een schijf die op het netwerk hangt is natuurlijk heel iets anders dan een Synology of QNAP.
Want een NAS kan geen backup zijn ?
Dan regel je toch gewoon een usb schijf?
Om jezelf lekker te beperken in de capaciteit en raid setup?
Om jezelf lekker te beperken in de capaciteit en raid setup?
Dan koop je een USB 3.0 RAID HDD behuizing. Of als je een torentje heb, stop lekker alle schijven daar in en gebruik de MoBo's onboard RAID controller. Een NAS is echt bedoeld als Network Attached Storage. Het heeft een eigen OS, eigen software, en de nodige internals om het allemaal te kunnen draaien. Je bouwt toch ook niet een nieuwe PC, stopt daar wat schijven in met RAID configuratie, om vervolgens direct en exclusief aan te sluiten op een andere PC, toch? :)
Mijn NAS is wel verbonden met de router maar voor die doeleinden gebruik ik het maar zelden. Het is gewoon een data-storage en backup unit met als voordeel dat deze ook werkt wanneer de computer uit staat. Een RAID-box kan mijn data niet automatisch overkopiëren naar een andere locatie, etc. En oh ja, een goede kwaliteit RAID-box kost ook nog eens net zoveel als een multi-bay, consumer-grade NAS.
En zo worden de tweakers weer wakker geschud, omdat iemand een wens heeft die niet naar verwachtingen is.

En nas is een network attached storage, een PC met crosscable naar een NAS = OOK een netwerk, hetzij wat kleinschalig ...

Ik heb hier 3 Nas'sen staan, waarvan 2 nog nooit "buiten" het netwerk geweest zijn, via de gescheiden vlan's bieden die hun diensten aan IN mijn netwerk, nr3 zorgt voor downloads en externe toegang.
Je bouwt toch ook niet een nieuwe PC, stopt daar wat schijven in met RAID configuratie, om vervolgens direct en exclusief aan te sluiten op een andere PC, toch?
Behalve dan dat het geen RAID draaide: ja hoor, dat heb ik ooit gedaan (die "andere pc" was een laptop, dus daar kon ik geen extra schijven in prikken).

Als je primaire computer een laptop is (of een zo klein mogelijke desktop, zodat je hem af en toe mee kunt nemen naar lan parties), of als je vaak voor langere tijd van huis bent (en je uiterst waardevolle bestanden gedurende die tijd in een brandkast of kluis gaan), of als je elke jaar een nieuwe computer koopt (snellere CPU / GPU / meer geheugen) maar je hebt geen zin je schijven elke keer over te zetten, ...

Het zijn allemaal rare uitzonderingsgevallen, maar dat betekent niet dat er per definitie geen goede reden zou kunnen zijn om voor segascope's oplossing te kiezen.
Dan kun je een DAS/external enclosere nemen met raid mogelijkheden ;)
Koop gewoon een Drobo met USB3 als je dat wilt: http://www.drobo.com/storage-products/
En waarom zou je dat willen, als je voor een Drobo Mini meer betaalt dan voor een Synology Diskstation 2-bay NAS? Oke, de Drobo is lekker klein en snel. Maar dat is het.
5Gbps vs 1Gbps, de Drobo heeft betere RAID mogelijkheden.
Dat kan. Maar een USB3 enabled schijf geeft je 5GBit/s. Een netwerkkabel maar 1GBit/s.

Verder betaal je je dan blauw aan de software/power op die systemen die je niet gaat gebruiken. Iets uit deze lijst is dan meer voor jou geschikt (als je uberhaubt meerdere bays wil)

[Reactie gewijzigd door Kees op 15 juli 2014 16:11]

Dat kan. Maar een USB3 enabled schijf geeft je 5GBit/s. Een netwerkkabel maar 1GBit/s.

Verder betaal je je dan blauw aan de software/power op die systemen die je niet gaat gebruiken. Iets uit deze lijst is dan meer voor jou geschikt (als je uberhaubt meerdere bays wil)
En wat heb je daar in dagelijks gebruik aan?
De meeste mensen vullen hun nas vanaf een PC/laptop waar nog een gewone HD of SSD in zit.
Dat ding kan wel 5gbps aan, het zal voorlopig alleen totaal niet benut worden gezien de bottleneck vaak aan de andere kant zit.
Dat is niet het punt hier. Ja, je zal er mischien niet volledig gebruik van maken maar 1GBit halen de meeste schijven met gemak, helemaal de ssd's.

En deze enclosures zijn ook nog eens veel goedkoper dan een volledige NAS want het zijn 'domme' dozen. Dus als je de NAS functionaliteit niet gebruikt is dit een goedkopere en snellere oplossing.
Nope... een beetje (consumenten) SSD zit op z'n max toch nog een paar honderd megabit onder de gigabit.
Beetje zonde van de NAS dan om heel eerlijk te zijn.
Tuurlijk kan dat, ik heb er zelf alleen een gigabyte switchje tussen staan, maakt het iets fijner werken met een NAS :p
Ja dat is mogelijk... cross-cable en klaar.
Nou iptje instellen mss..
Nou iptje instellen mss..
zal die wel zelf doen, mijn NAS heeft standaard een IP in de 192.x range, pas als er een DHCP geboden is, gaat hij daar in mee
Sja als je nas 192.168.100.x heeft en jij 192.168.10.x kan je het dus vergeten..
Tja, als je daar al niet uitkomt .... RTFM ?

Ik kan gewoon over ipadressen mijn subnets benaderen ... dus PEBKAK ??
Dat is sterk afhankelijk van je netwerk instellingen... Jouw opmerking klopt alleen indien je in 'standaard' subnet zit (zoals veel mensen). Echter ik zit binnen mijn eigen netwerk in subnet 255.255.0.0 en IP range 192.168.x.x, Met deze instellingen is het gewoon mogelijk om je NAS te bereiken op de IP's zoals jij ze aangaf.

EDIT: Vinzz: aan je profiel te zien vertel ik je niets nieuws :-))

[Reactie gewijzigd door Munnikman op 16 juli 2014 11:34]

Vaak zat gehad dat ik hiervoor routes moest aanmaken omdat bv. 192.168.10.x al in gebruik was, en er toch een netwerkje bij moest welke 2 kanten op moet werken. Maar idd 255.255.0.0 vang je alles mee af, maar heeft ook nadelen, alleen niet zo snel voor thuis gebruik.

Edit ff thuis gekeken, dhcp Telfort modem, subnet 255.255.255.0. Vast ip geven in zelfde netwerk, of subnet aanpassen, of routetje aanleggen dat zijn wel de opties die je hebt dan.

Edit hieronder: auto-sensing bestaat al tijdje, veel 10/100 meuk heeft het al, sommig spul van jaar of 10 jaar ofzo oud nog niet.

[Reactie gewijzigd door NimRod1337 op 16 juli 2014 16:08]

Zijn de meeste netwerk kaarten tegenwoordig niet auto crossover. En is er dus helemaal geen crosscable nodig maar kun je het met een standaard kabel af. Sterker nog, je zou ze dan gewoon door elkaar heen kunnen gebruiken.
Ik ben nog van de oude stempel en gebruik her en der nog 'echte' cross-cables maar je daar heb je inderdaad wel gelijk in. Veel netwerk interfaces zijn inderdaad automatisch MDI-X.
Anoniem: 524287
@Munnikman15 juli 2014 18:05
Let op dat er nog 10/100 switches bestaan die niet auto MDI-X zijn. Laatst toevallig nog een tegengekomen bij het koppelen van twee gloednieuwe switches. Vanaf gigabit (1000BASE-T) en 10gbit (10GBASE-T) is wel alles auto MDI-X, want dat is verplicht voor de standaard.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 524287 op 15 juli 2014 18:06]

Ik zit gelukkig bij klanten die al wel afscheid hebben genomen van die ouwe zooi :-)

Maar on-topic, weer wat opgestoken... Wist niet dat MDI-X in de standaard opgenomen was.
Weet iemand de type nummers? Tweakers.net soms?
Ik moet zeggen dat de vormgeving van deze NAS mij wel aanspreekt, ook al is dat absoluut van ondergeschikt belang bij de keuze van een NAS.
Denk dat iscsi de beste manier is om je Nas direct aan je pc te hangen. Met redundante kabel (2x gbit Utp) schrijf ik met 250MB/sec naar m'n NAS, raid6. Netjes dacht ik.
Ben wel benieuwd naar een test van deze pro modellen.
Zien er veelbelovend uit !

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee