Jaarbeurs neemt Computable over van Tweakers-eigenaar Persgroep

Jaarbeurs-onderdeel Marqit neemt ict-vakuitgave Computable over van De Persgroep, ook eigenaar van Tweakers. De overname vindt dinsdag plaats. Er gaan acht medewerkers mee. Computable bestaat sinds eind jaren zestig.

De Persgroep zegt Computable te verkopen, omdat de ict-uitgave zich primair richt op bedrijven, terwijl andere media van De Persgroep juist gericht zijn op consumenten. Onder meer de hele redactie van de uitgave zal meegaan naar de nieuwe eigenaar met de overname, die dinsdag plaatsvindt.

Computable en Tweakers vallen beide onder De Persgroep Automotive & Technology en delen momenteel samen nog een verdieping in Amsterdam-Noord. Computable is een ict-uitgave met een website, evenementen als de Computable Awards en een papieren tijdschrift. Het blad bestaat sinds 1968 en behoort daarmee tot de oudere ict-uitgaven van Nederland.

De Persgroep maakte zelf maandag bekend Mecom over te willen nemen, de eigenaar van onder meer negen regionale dagbladen. Daarvoor wil het Belgische bedrijf omgerekend 245 miljoen euro op tafel leggen.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

30-06-2014 • 14:02

44 Linkedin

Reacties (44)

44
43
30
1
0
5
Wijzig sortering
Ik mis wat verdieping over wie Marqit en Mecom zijn. Wel Persgroep en Computable, die twee niet (op zich niet gek natuurlijk, want die zitten niet aan het bureau aan de overkant van het looppad, maar toch).
Ik heb tussen 2011 2013 gewerkt bij Marqit, zij zijn een online media bedrijf en doen (online) lead generatie voor (IT) B2B bedrijven. Zie ook: http://www.marqit.com/. Marqit is ergens vorig jaar weer overgenomen door VNU Exhibitions, wat weer onder de Jaarbeurs NV valt (als ik het wel heb).
Volgens mij wordt computable ook veel minder gelezen dan tweakers.net. Ik snap niet waarom tweakers.net geen eigen tijdschrijft uitbrengt. Op die manier kunnen ze computable helemaal weg concurreren, en hebben ze nog een paar miljoen euro gekregen ook. Of ben ik nu te gemeen?

Edit:
De Persgroep zegt Computable te verkopen, omdat de ict-uitgave zich primair richt op bedrijven, terwijl andere media van De Persgroep juist gericht zijn op consumenten.
Ah, het zal hier wel in zitten dat bovenstaande niet gebeurt.

[Reactie gewijzigd door Frozen op 30 juni 2014 14:26]

Waarom zou Tnet in godesnaam aan een papieren tijdschrift moeten beginnen?

Papier (zeker voor tijdschriften, maar ook voor kranten) heeft zijn beste tijd gehad, en Tnet is altijd sterk geweest op het Internet. Ze bereiken heel veel mensen de laatste tijd, lang niet alleen maar "Tweakers" meer.
Zou echt niet een al te slimme stap zijn om dan in eens een blaadje proberen uit te gaan geven.

Totaal geen meerwaarde.
De site is zeer goed, en tabs vervangen papier. Of zoals ik, nog lekker achter mijn mooie Desktop.
Ja en Nee, voor het 'nieuws' zou het geen toevoeging zijn maar een blad met reviews van ict -gerelateerde- onderdelen kan echt wel een maand -of 2- op een tafel liggen bij een bedrijf.
Inderdaad naast de Donald Duck, ik zou het wel prettig vinden als ik ergens moet wachten er een tweakers.magazine ligt met daarin artikelen over de Philips 47PFK7509 of de Nokia Lumia 630.
Denk dat dit commercieel ook interresant zou kunnen zijn, zo zouden de merken ook kunnen sponseren hierin.
Nu zijn bovengenoemde reviews over een aantal dagen al verdwenen maar in een tijdschrift is dit na een aantal weken nog terug te lezen.

Daarbij kijk naar coolblue, deze zijn begonnen als webshop en openen nu winkels op diverse lokaties, het een kan het ander dus juist aanvullen.
Nu zijn bovengenoemde reviews over een aantal dagen al verdwenen maar in een tijdschrift is dit na een aantal weken nog terug te lezen.
Op Tweakers.net verdwijnt NIETS.
Alles zit in de archieven, en is altijd en overal op te zoeken, door iedereen.
ik zou het wel prettig vinden als ik ergens moet wachten er een tweakers.magazine ligt met daarin artikelen over de Philips 47PFK7509 of de Nokia Lumia 630.
Zeker prettig. Daarom heb je ook je mooie phone en tab altijd bij je, zodat je die kan gebruiken voor precies dat waar jij het over hebt.
En over tien jaar staan die reviews ook nog gewoon op deze site, alhoewel ze dan wel wat minder relevant zijn natuurlijk
Met verdwijnen bedoelde ik niet dat het weg gaat maar omdat het naar onder schuift is het niet zo snel meer terug te vinden en dan is het verdwenen,...

En ook al heb ik mijn phone of tablet bij me, dan nog heb ik niet altijd de mogelijkheid, om deze te gebruiken, kom soms op plekken waar bereik slecht is en geen wifi aanwezig is.
Daarnaast zou de insteek ook niet 'voor de tweaker' moeten zijn, maar is de doelgroep veel breder.
In een wachtkamer van een tandarts of als ik op een gesprek kom bij een ICT bedrijf waar ik even moet wachten vind ik het netter om een blad van tafel te pakken en die te lezen dan met mijn neus in mijn iphone te gaan bladeren.
Anoniem: 591901
@GB230 juni 2014 17:03
Ja, want een review opzoeken in een tijdschrift is sneller dan op tweakers.net? 8)7

Tik in Lumia 630, klik op de Lumia 630, klik op reviews, en alle reviews op een rijtje. Hoe moeilijk kan het zijn?
Hoeft uiteraard niet perse op papier, maar het idee van een digitale Tweakers magazine klinkt mij niet eens gek in de oren. Ieder kwartaal een mooi overzicht van al het belangrijke nieuws e.d. Geadviseerde producten, reviews. Het is uiteraard allemaal aanwezig op de website, maar nooit als een alomvattend bericht over zaken die al langer spelen. De 'feed' die je krijgt zijn in principe allemaal losse flodders... die weer linken naar eerdere artikelen etc. Het kan ook een methode zijn voor wat extra reclameinkomsten... Ik zie er absoluut meerwaarde in... de echte vraag is hoe rendabel is het?
Waarom zou je nu nog een tijdschrift uitbrengen? Je bent er veel later mee dan digitaal, je moet verspreiding regelen (kost geld), en wie betaalt er nog direct X euro voor een blad? Ik ben al jaren gestopt met bladen, en lees goeie review-sites, die leveren het gratis (of ik sponsor ze vrijwillig), en zijn bliksemsnel.
Computable is typisch zo'n blad dat in de foyer van een ICT bedrijf op de tafels ligt (voor mensen die hun smartphone vergeten zijn). Net zoals de kapper de donald duck heeft.
hehe, misschien tijd voor een andere kapper dan?
Bij mijn kapper liggen meerdere kappersberoepsbladen. Heb dan toch liever de Donald Duck :p
Wat? nee! Heerlijk om de Donald Duck even te lezen!
Linda doet het anders uitstekend

[Reactie gewijzigd door PcDealer op 30 juni 2014 22:12]

Er blijven enkele nichebladen over.. Alleen de sterksten met een echte sterke eigen identiteit zullen overblijven (voorlopig) Daarom is bijvoorbeeld de Power Unlimited er ook nog steeds, terwijl niemand nog voor de reviews een boekje nodig heeft. Het heeft (of je er nou van houd of niet) een eigen identiteit die opzichzelf wel voor veel mensen interessant is.
Goed lezen: voor Computable is geen 245 mio gevangen, dat is uitgegeven aan de overname van Mecom.
Het geld wat De Persgroep voor Computable krijgt, wordt gewoon weer opnieuw geinvesteerd in andere bladen. Deze overnames staan niet los van elkaar, denk ik. ;)
Ongetwijfeld, maar de beide bedrijven verschillende dusdanig in omvang en omzet, dat ik met redelijke zekerheid kan zeggen dat het bedrag wel zal verschillen ;)
Waarom Tweakers geen eigen blad uitbrengt? Lijkt mij vrij logisch. Nieuws gaat zo snel dat een blad niets toevoegd.
Reviews en diepgaande artikelen zijn echter wel leuk en geschikt voor een magazine. Het KAN zeker wel, maar lijkt me niet dat Tweakers er op zit te wachten.
Computable is meer voor de managers en beheerders dan voor ontwikkelaars.

Als je van papier houdt en meer "tweakerachtige" onderwerpen wilt lezen, zul je C'T prettig vinden.
Als je van papier houdt en meer "tweakerachtige" onderwerpen wilt lezen, zul je C'T prettig vinden.
Is dat niet het overblijfsel van de HCC :?
Naar mijn weten niet.

C'T komt net als CHIP uit Duitsland.
Bij CHIP kon je dat vooral merken dat er soms in de tekst plotsklaps Duitse woorden stonden :P

Ik heb ooit bij een "pakket" van 3 verschillende computer magazines een paar kleine magazinnetjes van A5-formaat erbij gekregen, maar dat heette weer "HCC!Link". Puur consument-gericht.
Nee, dat is C!T (Computer!Totaal) van uitgever IDG. Dat was jarenlang hét huisblad van de HCC. Op een gegeven moment kwam daar verandering in, en toen was het ook snel gedaan met de populariteit. Computer!Totaal richt zich op een breder publiek, C'T is wat technischer.
Tweakers doet het het goed omdat het actueel is, de tijdschriften business heeft het zwaar omdat het daar niet tegen op kan. De enige manier om goed lopende tijdschriften te hebben is diepgaande artikelen op basis van reviews/onderzoeken. Dat kost veel meer, ik denk dat het zeer lastig is om er nog goed mee te verdienen.
Zal Computable dan ook uit de tracker verdwijnen?
Dat is wel waarschijnlijk ja :)
Ik blader Computable maandelijks nog even door. Helaas gaat het de laatste tijd steeds meer reclame/advertenties bevatten dan goede artikelen.
Waar ging het in 1968 over? Ponskaarten en Enigma machines? Kan me er weinig bij voorstellen.
Ik ben lang geleden al gestopt met het lezen van de Computable. Lees iemand het nog?
Nee. Heb het heel kort gehad nadat ik afstudeerde als Informatica student. Kreeg je hem een periode gratis. Maar eigenlijk nooit gelezen.
Die periode duurt bij mij al zo'n 13 jaar. ;)
Anoniem: 126717
@alienfruit30 juni 2014 14:16
Ik wist niet dat het nog bestond! Vroeger wel eens gelezen maar er waren veel alternatieven die m.i. beter waren.
Jazeker. Regelmatig nog. Nadat de prijs van de Automatiseringgids toch wel erg hoog werd opgevoerd bleek de Computable best wel een gunstig alternatief en kwalitatief niet eens veel minder. De wijze waarop websites nieuws verzamelen is vaak toch net wat minder handig.
Ja, ik lees hem nog, maar steeds vaker via de app.
http://www.windowsphone.c...5f-436d-aee6-ffa89775a495

[Reactie gewijzigd door Franckey op 1 juli 2014 00:39]

kan het weer niet lezen, banner zit wederom volledig voor het kopstuk.
Ik weet niet of je nou vrolijk moet worden van (indirect) de Jaarbeurs als eigenaar. Papieren media zitten al in zwaar weer maar beurzen helemaal.
Kan iemand mij a.u.b. eerlijk vertellen WAAROM je bij Margit je adresgegevens moet opgeven als je je wilt registeren voor hun whitepapers?
Wat denk je zelf? Nog nooit eerder whitepapers gedownload zeker. Dat is hun Businessmodel.
Nee heb niet eerder whitepapers gedownload. Ik lees meestal online artikelen maar ik was toch klein beetje benieuwd. Dus heb ik maar een fictief adres ingevoerd, niet helemaal netjes van mij want nu krijgt wellicht iemand anders hun spam thuisbezorgd :*
Daar hebben we een sneltoets voor. Tegelijk ALT en F4 indrukken :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee