Vodafone laat klanten WK voetbal kijken via mobiele site

Vodafone laat zijn klanten in de komende weken kijken naar het WK voetbal via een mobiele site. Daarvoor geeft de provider klanten een maand gratis zijn Mobile TV-dienst, die het in de afgelopen jaren heeft getest. Daarna kost de dienst 7,95 euro per maand.

De dienst is te bekijken via mobiletv.vodafone.nl en dus niet via een app, zegt de provider, die de dienst vrijdag wereldkundig maakte. De provider bleek vrijdagochtend niet bereikbaar voor aanvullende vragen over de tv-dienst.

Klanten kunnen naar zes zenders kijken: Nederland 1,2 en 3, CNN, National Geographic en 24Kitchen. Waarom zenders van onder meer RTL en SBS niet in het pakket zitten, is onbekend, maar vermoedelijk heeft Vodafone die deals niet rond. Of die zenders er later bijkomen, is onbekend.

Welke technologie Vodafone gebruikt is onduidelijk; de aangewezen technologie hiervoor is lte-broadcast, maar het zou ook kunnen dat de provider de streams gewoon via 4g over het netwerk stuurt. De data die klanten verbruiken met de dienst gaat niet van de databundel af. De streams werken ook via 3g, zo laat de provider weten.

Update, 11:27: Vodafone laat weten dat Mobile TV werkt via reguliere 3g- en 4g-netwerken en niet via lte-broadcast. De provider maakt geen apps en heeft gekozen voor een mobiele site om zoveel mogelijk klanten in een keer gebruik te laten maken van de dienst, zonder dat daarvoor een specifiek mobiel platform nodig is.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

13-06-2014 • 08:28

70 Linkedin

Reacties (70)

70
69
39
7
0
14
Wijzig sortering
Handig dat het zonder app te benaderen is. Helaas niet voor mij (getest op WP8.1):
"Helaas, Vodafone Mobile TV is niet beschikbaar voor Windows Phone."

[Reactie gewijzigd door Spare op 13 juni 2014 10:20]

Inderdaad, toch weer een beetje jammer, dat alles via de browser gaat impliceert toch min of meer dat het een html5-video is, of gewoon een simpele stream, en ik zie geen reden waarom dat dan niet op Windows Phone kan werken...

Edit:
Even gevraagd aan Vodafone via Facebook:
Hoi Tim, helaas is op dit moment niet bekend of/ per wanneer dit ook beschikbaar zal zijn voor Windows Phone toestellen. Groet, Tom
Hebben we dus ook niet zo super veel aan...

[Reactie gewijzigd door beste-spellen op 13 juni 2014 11:36]

Zoals ik hierboven zeg, het is een RTSP stream. Er is ook geen reden dat het niet zou kunnen werken, alleen heeft WP zelf geen ondersteuning voor RTSP maar een app kan het wel ondersteunen. Een basic implementatie lijkt me simpel genoeg.
Realplayer doet dat geloof ik
Zoveel dingen doen dat. Of bedoel je dat er een Realplayer app is in de WP Store? Ik kan die niet vinden.
Ja idd. is echt balen :( Hopen dat ze dit nog snel fixen.(maar denk het niet gebeurd helaas ;( )
Out of the box niet, en helaas vindt ie geen app in de Store voor het RTSP protocol, maar als je handmatig zoekt vindt je wel Yxplayer die zegt RTSP streams te kunnen spelen. Helaas kost de app €4,49, is er geen trial beschikbaar en wordt ie slecht gereviewd.
Aardige faler dit inderdaad. Ik wilde het ook even proberen, niet mogelijk dus op Windows Phone. Zo lastig hoeft dit toch niet te zijn? Windows Phone biedt voldoende mogelijkheden om het gewoon te laten werken.

Toch weer overwegen om Vodafone de deur te wijzen.
Doen ze het via een website om niet gebonden te zijn aan een specifiek platform, kun je het nog alleen gebruiken met Android en iOS. Of werkt BlackBerry 10 bijvoorbeeld wel? Goed bezig daar bij Vodafone 8)7 Een flinke tijd aan deze dienst gewerkt en wat meer platformen ondersteunen is blijkbaar onmogelijk.
Let op! Als je gebruikt maakt van deze gratis maand, dien je hem hierna (indien gewenst) ook tot maximaal 3 dagen voor het einde van deze maand weer stop te zetten. Doe je dit niet dan betaal je de volgende maanden automatisch 7,95 euro per maand.

Bron.

[Reactie gewijzigd door GebakkePizza op 13 juni 2014 08:55]

Er staat "tot 3 dagen voor het einde van de maand vrij opzegbaar" dus je moet binnen 27 dagen opzeggen lijkt me dan :)
Gewoon per direct opzeggen, dan hoef je je ook geen zorgen te maken over die 27 dagen :)
Ja, maar mocht je deze opzeggen, stopt dit dan ook per direct? Of blijft het nog doorgaan tot het einde van je "opgezegde abonnement"?
Net even getest. Ik kan nog steeds hockey kijken na opzeggen.
Bij aanmelden zag ik iets van u heeft betaald en kan nu gaan kijken. Beter heb ik niks betaald anders ga ik hun chat weer even spammen.
Nee, het werkt zoals een Blox. Zodra je het aanzet en weer uitzet mag je het blijven gebruiken tot het einde van de maand.
Welke technologie Vodafone gebruikt is onduidelijk; de aangewezen technologie hiervoor is lte-broadcast, maar het zou ook kunnen dat de provider de streams gewoon via 4g over het netwerk stuurt.
Het lijkt mij niet dat LTE-Broadcast gebruikt wordt. Aangezien het gewoon via de browser gaat zal het dus via HTTP moeten verlopen, en dat is gewoon een point-to-point protocol, en ik zie dan ook geen mogelijkheid om dit via de browser met lte-broadcast te laten verlopen.
Daarnaast werkt dit ook gewoon op 3G, staat zelfs in het bericht. Ik ga er van uit dat tijdens de omschakeling van 4G(LTE-Broadcast) naar 3G(Stream) de verbinding opnieuw opgebouwd moet worden en dat je een paar seconden/minuten achterloopt.
Het slechte is dan weer dat je op moet zeggen en dit verder niet heel duidelijk vermeld wordt.
Dit bezorgt Vodafone weer veel betalers die achteraf door hun rekeningen erachter komen dat ze betalen voor een dienst die ze waarschijnlijk niet meer gebruiken.
Behalve het feit dat het een maand gratis is, is ook dit nieuwtje wel erg netjes: de data die klanten verbruiken met de dienst gaat niet van de databundel af.
Dat in helemaal niet netjes. Dat is volledig oneerlijke concurrentie ten opzichte van andere partijen die hetzelfde (willen) aanbieden.
Was juist niet hiervoor de netwerkneutraliteitswet?

/Edit/
Ik snap niet zo goed dat niet begrepen wordt wat ik bedoel. Of het nou wel of niet onder die wet valt is niet zo relevant. Relevant is wel wat dit met de concurrentiekansen doet van eventuele andere aanbieders. En dat lijkt mij helder: Andere partijen maken absoluut geen kans meer bij Vodafone klanten, op basis van de machtspositie die Vodafone als netwerkaanbieder zich toe eigent. Dat vind ik best tricky.

[Reactie gewijzigd door kamerplant op 13 juni 2014 10:17]

Waarom zou dit onder de netwerkneutraliteitswet vallen? Het is een TV dienst die je apart afneemt en niks met je mobiele abonnement te maken heeft.

Daarnaast is de NPO app gratis, Ziggo TV app werkt alleen onder Ziggo wifi en naar mijn weten zijn er geen andere live streaming diensten.
Waarom zou dit onder de netwerkneutraliteitswet vallen? Het is een TV dienst die je apart afneemt en niks met je mobiele abonnement te maken heeft.
Als ik deze dienst af neem heb ik mijn dataverkeer nog, als ik een andere even dure dienst af neem gaat dat wel van mijn bundel af. 3x raden welke in het voordeel is en waar ik mijn geld aan uit geef?

Niet dat ik tegen ben, maar het is wel degelijk oneerlijk in die zin!
Ziggo TV app werkt prima over een VPN verbing met "thuis"... Al gaat deze data wél van mijn bundel af (van 10 GB)!
Waarom zou dit onder de netwerkneutraliteitswet vallen? Het is een TV dienst die je apart afneemt en niks met je mobiele abonnement te maken heeft.

Daarnaast is de NPO app gratis, Ziggo TV app werkt alleen onder Ziggo wifi en naar mijn weten zijn er geen andere live streaming diensten.
Mtv doet het ook met mobiel volgends mij:)
Hoe die wetgeving precies in elkaar zit weet ik niet. Maar Hi (of KPN) doet hetzelfde met Spotify, dat schijnt ook niet van je bundel af te gaan.
Anoniem: 483276
@JunkieXP13 juni 2014 11:21
Dat doen Hi en kpn toch alleen met deezer music? Of ook met Spotify? Is allemaal hetzelfde idee natuurlijk daar niet van maar toch. :P
Ook spotify gaat niet van KPN/Hi databundels af. Ook niet als je zelf Spotify aanschaft en niet via een duurder KPN/Hi abbo.
Bij mij gaat dit wel degelijk van mijn mb 's af. Heb kpn mobiel en heb mijn Spotify via mijn alles in een pakket. Dus weet niet waar jij deze wijsheid vandaan haalt?
Anoniem: 59483
@Julius13 juni 2014 13:55
Geldt alleen voor nieuwe Hi abonnementen waarbij je Spotify afneemt via Hi zelf, dus niet vanuit je KPN Alles-in-1 abonnement.
Maar hij zegt hierboven dus iets anders
Oja, mijn excuus. dacht even dat Hi en KPN het hetzelfde hadden. Bij KPN krijg je 500mb bij je bundel ~.~
Anoniem: 483276
@batjes13 juni 2014 12:35
Oh dat wist ik niet. :P weer wat geleerd. :P
Anoniem: 126717
@kamerplant13 juni 2014 08:58
Was juist niet hiervoor de netwerkneutraliteitswet?
Nee, dit valt daar niet onder.
Van de infrastructuurpartijen wordt verwacht dat zij zo open en neutraal mogelijk vrije uitwisseling en communicatie over hun netwerken toestaan en geven hiertoe een 'best effort'-garantie af.
Ze sturen dit rond zonder daarvoor andere streams te benadelen.
Ze benadelen echter wel andere streams, omdat die streams van het datalimiet afgaan en hun eigen stream dus niet.

Of dit wel of niet mag is discutabel. Hi levert Spotify ook op deze manier.
Met de doorgifte van de data doen ze niets, het enige verschil is de facturatie.
Hoe verschilt dit dan met Spotify van KPN? Daar gaat ook geen data van je abonnement eraf als je van Spotify streamt.

Dit heeft m.i. niets met netneutraliteit te maken, al lijkt het er wel op. In die wet is namelijk opgenomen dat je alle diensten op de zelfde manier levert (niets bevoor- of benadeeld t.o.v. elkaar), tenzij het noodzakelijk is om een bepaalde dienst te laten functioneren (bijv. VOIP). Het gaat dus in principe over de levering. Wat Vodafone hier doet is de geleverde dienst niet van je databundel afhalen.
Opzich is het een leuke service maar het schaad wel degelijk de netneutraliteit.
Ipv van met snelheid wordt er nu met het al dan niet gratis zijn van bepaalde delen van het het internet koehandel gedreven. en benadelt omdat deze geen onderdeel zijn van vodaphone.

Isp Moeten gewoon niet met de inhoud van het dataverkeer rommelen en hun werk doen doorgeven en afrekenen per kilo..
Waarom oneerlijk, uiteindelijk gaat deze dienst € 7.95 per maand kosten.
Als 1 het beter kan aanbieden dan is het hun goed recht.
Als buitenstaander kan ik geen dienst aanbieden waarbij het dataverbruik niet meetelt in de bundel. Sterker nog, de bundels zijn zo krap zodat het überhaupt aanbieden van zo'n mobiele dienst volledig kansloos is.

Dus nee, een buitenstaander wordt het zeer lastig gemaakt te concurreren. Vreemd dat dit niet goed wordt begrepen door techneuten.
Ja, maar dat is toch hun probleem. Daar gaat toch de hele geld wereld over. Iets beter kunnen/aanbieden als een ander en zo geld binnen te harken.
Daar is dus werkelijk niets nieuws aan. In 2008 bestond er al Vodafone MobileTV. Ook vrij van de databundel via 3G. En ook de eerste maand gratis. Heb zo toen nog de Tour gekeken op mijn werk. Aanbod van zenders was ook groter. Viel onder Vodafone Live.
Dit is zeker leuk gedaan helemaal om het niet van je bundel af gaat, ik ga vanavond denk ik even proberen.
Ik ben dan wel geen voetbal fan maar benieuwd hoe het eruit ziet op htc one M8, dus die 1ne keer voetbal kijken met wk eens met mobiel proberen.
Inderdaad netjes ja. Ga ik ook maar eens proberen, leuk initiatief...
gaat wel in tegen het principe van netneutraliteit
Live tv van de publieke omroep waar het WK wordt uitgezonden zijn al voor iedereen beschikbaar via NPO.nl of via de NPO apps.

[Reactie gewijzigd door miezke op 13 juni 2014 08:37]

Het is wel een voordeel dat de gebruikte data niet van de bundel af gaat. Het gaat toch hard met die streams.
Je verbruikt geen data van je bundel. Toch best een toegevoegde waarde
Maar ik vind dat heel erg ziek hoor dat het niet van je databundel af gaat.. ben daar een beetje skeptisch over. Lijkt me wel dat het om de hele maand gaat toch en niet alleen de NL voetbalwedstrijden.

Dus kan ook gewoon lekker in bed van al het eten genieten van 24 kitchen :P
Enkel de NL voetbalwedstrijden zou wat te kort zijn om de dienst te kunnen uittesten. Het is heel het WK. De finale wordt gespeeld over exact 1 maand, net zolang als deze gratis periode. Het heeft eigenlijk niet bijzonder met voetbal te maken, want je kan ook andere zenders kijken. Maar ze zullen willen meesurfen op de WK hype.
Goed bezig bij Vodafone, en die eerste maand gratis met het oog op het WK is natuurlijk een super slimme zet. Ik ben benieuwd naar de kwaliteit !
ik kom er nog niet via mijn mobilo op de website
Kan de site (mobiletv.vodafone.nl) nu al slecht benaderen, hopelijk wordt dat wat beter..

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee