Ontwikkelaars maken fork van Android die naast Windows kan draaien

Een aantal ontwikkelaars hebben op Kickstarter Console OS aangekondigd, een Android-fork die op desktop-pc's met x86-processors kan draaien. Onder andere OpenGL ES 3.1 wordt ondersteund, waardoor Android-games ook soepel zouden draaien.

Console OS is een fork van Android 4.4 en kan volgens de makers geheel met muis en toetsenbord bediend worden. Ook ondersteunt Console OS dualboot, zodat het besturingssysteem naast bijvoorbeeld Windows geïnstalleerd kan worden. Het OS zou succesvol aan de praat zijn gekregen op diverse tablets en laptops met een Intel-cpu. Onder andere de Transformer Book T100 van Asus, diverse XPS-modellen van Dell en de Intel NUC-systemen worden officieel ondersteund.

Het besturingssysteem biedt nog geen toegang tot de Google Play-winkel, maar de makers beloven dat aangekochte apps eenvoudig zijn te importeren. Ook wordt er gewerkt aan tools om snel te kunnen schakelen tussen Windows en Console OS. OpenGL ES 3.1 wordt al wel ondersteund, waardoor Android-games op een normale pc of laptop speelbaar worden.

De makers, die inmiddels 18 maanden hebben gesleuteld aan Console OS, hopen op Kickstarter voldoende geld op te halen om de Android-fork interessant te maken voor pc-fabrikanten. Wie 10 dollar doneert krijgt recht op de Pro-versie met levenslange updates. De makers beloven een maand na het verlopen van de Kickstarter-inzameling een eerste versie van Console OS voor developers uit te brengen.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

12-06-2014 • 17:25

30 Linkedin

Reacties (30)

30
28
25
9
2
0
Wijzig sortering
Titel van het artikel is bijzonder misleidend. Het impliceert een afhankelijkheid van Windows. Ik interpreteerde het als een soort voor Windows ontworpen Android VM. Dit is echter gewoon een voor x86 ontworpen compilatie van Android, welke gewoon in een willekeurige dual boot werkt, en dus ook bruikbaar is op computers zonder Windows, net zoals vrijwel elk ander voor x86 ontworpen besturingssysteem. "Ontwikkelaars maken fork van Android voor x86 hardware" was een betere titel geweest.

Dit is net als een artikel op een auto forum "bandenfabrikant levert banden die op auto's van Mitsubishi te gebruiken is" wanneer het gaat om een nieuw type winterband met een extra goed werkend profiel, en dat ook op andere merken auto's te gebruiken is. Bij zowel het geval van die autobanden als dit Tweakers.net artikel is de titel wel waar, maar heeft het totaal geen relatie met het onderwerp van het artikel.

Ik vind de naam van de fork overigens bijzonder. Voor mij heeft het woord console voornamelijk twee betekenissen: een terminal emulator en zo'n ding onder je TV waar je Final Fantasy op speelt. Op zich heb je wel Final Fantasy ports voor Android, maar het is niet helemaal een echte console. En hoewel je het een en ander aan terminal werk kan doen op Android ben je toch niet echt bezig met wget of apt-get.

[Reactie gewijzigd door Amanoo op 12 juni 2014 18:34]

Inderdaad. Bij 'Naast Windows draaien' denk je meer aan een OS zoals CoLinux of andLinux, daar draait de Linux kernel gelijktijdig met die van NT, en hoef je niet eerst te rebooten om iets op te starten. Technisch zou zoiets voor Android ook mogelijk moeten zijn, al is de overhead van een VM tegenwoordig zo laag dat het weinig meerwaarde zal bieden.
Volgens mij doelen ze hier op het feit dat ze het in een secure boot "omgeving" (?) willen laten draaien.
Dit bestaat al veel langer in de vorm van Android x86.
http://www.android-x86.org/

[Reactie gewijzigd door Nbgangsta op 12 juni 2014 17:35]

De android-x86.org versie zit nog steeds vol met bugs en werkt nog lang van vloeiend. Op de officiële site staat onder andere (http://www.android-x86.org/):

What we are working on now
Port KitKat-MR1 (Android 4.4.2) to x86 (kitkat-x86 branch)
OpenGL ES hardware acceleration for intel/radeon platform (cwhuang)
OpenGL emulation layer (cwhuang)
Improve multimedia support (cwhuang)

To do list
integrate multiple targets support
support external monitor
better power management
multi-touch touchpad support
test out all default applications

Er missen dus nog een aantal hele belangrijke functies. De Console OS website (http://consoleos.com/) geeft aan dat Android-x86 niet als dual-boot installatie werkt in samenwerking met Windows (secure boot). Een ander groot verschil is dat er nog steeds een aantal flinke bugs in Android-x86 zitten en dat Console OS onder andere beschikt over OpenGL ES 3.1 support en een legale manier om de Google Play aankopen te importeren (al heb ik geen idee hoe ze dat gaan invullen).

Console OS heeft ook een paar handig functies ontwikkeld zoals WindowFlinger, hier kunnen Android apps in Windows worden gedraaid en zitten er een aantal codecs standaard ingebakken net als DVR support.

Ik heb een lange tijd gespeeld met Android-x86, een heel leuk project maar het blijft toch echt in de categorie hobbyen en knutselen. Heel interessant voor een Tweaker maar het zal niet snel mainstream worden. Console OS wil juist graag dat OEMs gebruik gaan maken van dit OS in samenwerking met Windows.

[Reactie gewijzigd door ObAt op 12 juni 2014 19:54]

Is dat niet appart gemaakt en dus niet geforkt waardoor de drivers etc nog niet goed werken ?
Androidx86 werkt heel goed op computerhardware. Ik heb het ooit op mijn laptop laten draaien en alles werkte prima. Geen games geprobeerd, maar de interface was vloeiend en alles.

De Intel port van Android draait ook gewoon op Bay Trail tablets dus dat is ook geen probleem. (Bijvoorbeeld de T100 tablets).

Ik vraag me ook echt af waarom ze geld willen zien. Mag dat uberhaupt?
Anoniem: 67950
@ikt12 juni 2014 20:38
tabletsx86.org had voorheen aparte builds voor een aantal specifieke systemen. Die waren speciaal op maat gecompileerd en werkte bij mij perfect voor mijn Asus Laptop. Ik heb zelfs destijds een build met X64 kernel gedraaid (Android met 8GB intern!!).

Geen idee waarom ze zijn gestopt. Ik kan ook nergens meer links van deze builds van destijds vinden. Inderdaad www.android-x86.org is het waard om te proberen maar dan loop je tegen hardware-issues aan. Bijvoorbeeld camera, graphics hardware etc. Zo is er goede ondersteuning voor de intel iGPU HD-serie maar op met desktop met alleen discrete NVidia krijg ik hem niet aan de praat. HW-accelerated dan, VESA mode is voor mij geen optie..

Edit: Ik zie wel dat Android-x86-4.0-r1 releases voor specifieke platforms gedateerd zijn van May 20, 2014 http://www.android-x86.org/
Wellicht ontvangen die 4.0 releases toch nog wel update.. straks proberen...

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 67950 op 12 juni 2014 21:29]

Anoniem: 118226
@ikt12 juni 2014 21:35
Open source is free as in free speech, not free as in free beer. Je mag gewoon geld vragen voor open source.

Ik heb trouwens wat mindere ervaringen met Androidx86. De oude 4.0 versie die nog specifiek voor asus eee netbookjes was startte in ieder geval nog op. De interface was dan wel vloeiend maar je kwam er al snel achter dat android niet voor muis en toetsenbord gemaakt is. De nieuwste Android versie wordt alleen nog maar als als generieke x86 distributie gemaakt en die werkt niet op mijn hardware.

Androidx86 is leuk als hobbyprojectje, maar meer ook echt niet.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 118226 op 12 juni 2014 22:01]

hangt ook van de licentie af waarmee de code vrij is gegeven natuurlijk.

maar je hebt gelijk, hele hoop mensen denken nog steeds dat opensource = gratis betekend wat absoluut niet zo is....
Hier gaat het over, nee de versies achter de link die jij deelt zijn alles behalve optimaal. Vaak oudere versies van Android voor specifieke laptops of tablets, geen degelijke drivers voor sommige onderdelen van een apparaat, veel gedoe om het te installeren, amper support, etc etc.

Ik ben bereid om dit initiatief te steunen, zodat ik op elk apparaat dat ik bezit degelijk android kan gebruiken, van native apps (bijvoorbeeld Ziggo TV heb je niet voor Windows en werkt amper op niet main-stream android apparaten) tot touch based games (die je maar erg weinig hebt voor Win8).

[Reactie gewijzigd door XanderDrake op 12 juni 2014 19:23]

Games zijn vaak native dus daar zullen er niet erg veel van beschikbaar zijn. Ik ben echter wel geinteresseerd in Android op desktops, maar dan moet het wel een fatsoenlijke desktop UI krijgen (applicaties in vensters bijvoorbeeld). Maar dezelfde applicaties via Dalvik kunnen draaien (en dan zonder emulator) op alle apparaten dat lijkt me wel wat.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 12 juni 2014 20:00]

Persoonlijk zie ik hier heel veel nut in. Bijvoorbeeld iets als een surface pro 3 met full 8.1 als werkstation en daarnaast Android voor casual media consuming.

Gezien windows 8.1 app aanbod nog steeds achterloopt in app aanbod en features m.b.t. Android. Iets als blue stacks is leuk maar (zover ik weet) draait dat bovenop je bestaande Windows. wat naar mijn idee dubbel batterijverbruik geeft en dus inefficiënt zou werken correct me if I'm wrong).

Windows op de werkvloer en Android in OV/achtertuin is naar mijn idee de ideale combinatie zonder meerdere devices mee te sjouwen (surface pro 3 zou immers een laptop vervanger zijn, aldus Microsoft).

[Reactie gewijzigd door Rhoxus op 12 juni 2014 18:06]

Qua batterij valt bluestacks best mee, performance is een ander verhaal. Android draait op bluestacks(op ongeveer de surface pro 3 hardware) zo snel als op een midrange samsung telefoon(best wat lag dus). Ik gebruik effectief bijna alleen mn browser dus ik heb aan windows genoeg eigenlijk.
Dan heb je geen SP3 hardware gebruikt. Zelfs de recentste Atoms draaien Bluestacks heel behoorlijk. Op SP3 hardware, i3/i5 mobile haswell, loopt Android/Bluestacks zelfs beter als de meeste native Android tablets.
Voor mensen die nu alvast de normale versie van Android op hun computer kunnen draaien is er het Android x86 project (http://www.android-x86.org/download).

Het kan multiboot naast Windows geinstalleerd worden en het ondersteund voor een paar apparaten ook de webcam en andere "speciale" hardware. Daarnaast kan het ook vanaf usb stick of cd gedraaid worden zonder installatie. Soms is het wel instabiel en meestal ontbreekt ondersteuning voor je hardware, het is nog niet klaar voor de "normale" gebruiker.

Misschien dat het project in deze kickstarter Android x86 als basis neemt?

[Reactie gewijzigd door -iemand- op 12 juni 2014 17:42]

Misschien dat het project in deze kickstarter Android x86 als basis neemt?
In het artikel staat dat ze zijn vertrokken van Android 4.4. Het lijkt me sterk als die x86-versie in jouw link daar ook op gebaseerd is, aangezien ze wel al een tijdje beschikbaar is.
Edit: net even gekeken naar je link en er zijn maar twee van de vele versies die gebaseerd zijn op 4.4.

[Reactie gewijzigd door skrall op 12 juni 2014 18:00]

Ik dacht dat Atom win8 tablets geen dualboot konden draaien? Ik heb zelf een Asus Vivotab Smart (voorloper van t100) en Intel support daar linux (en dus Android) niet op, ik krijg het niet geboot in ieder geval.
En heeft ConsoleOS ook een desktop style launcher? Die stock Android launcher lijkt me op een desktop/laptop niet zo prettig...
Verder een mooi idee :) als ze dit werkend krijgen op de vivotab smart koop is het XD
Edit: ik zie nu dit op de kickstarter pagina:
WindowFlinger – A true window manager for Android – run Android apps in windows (Console OS will run two apps side-by-side without Pro)

[Reactie gewijzigd door brick5492 op 12 juni 2014 18:40]

Ik dacht dat Atom win8 tablets geen dualboot konden draaien? Ik heb zelf een Asus Vivotab Smart (voorloper van t100) en Intel support daar linux (en dus Android) niet op, ik krijg het niet geboot in ieder geval.
Oh, maar is dat niet gewoon door UEFI met secure boot? Die kan alleen booten als de bootloader ondertekend is met een certificaat van een gerenomeerde partij. Linux boot loaders zijn niet ondertekend en weigert de UEFI Bios te starten. Voor Linux moet je wat moeite doen.

Bij de T100 kan het uitgeschakeld worden, maar het is er allemaal met die extra beveiliging niet eenvoudiger op geworden. Maar dat is niet de schild van de support van Intel voor Linux en Android.
Zo'n window manager kunnen ze dan ook wel op de gewone android verkopen. Voor grotere tablets word android vaak als productief aangeprijst, maar op de enkele samsung-apps op samsungtablets kun je nog niks naast elkaar draaien.

Zover ik weet is dualboot gewoon mogelijk. Op de atom z2760 heb in ieder geval wel eens fedora gedraait naast windows(acer iconia w510). Ik zou ook niet weten wat het tegen moet houden, usb-boot ondersteunt ie sowieso wel.
het zou knapper zijn geweest als ze een vork van Android maken die naast Windows kan draaien :)
Anoniem: 125509
@cdnr113 juni 2014 08:43
Heeft dan niemand het Kickstarter bericht gelezen? :?
InstaSwitch will leverage cutting-edge XenGT technology. It's the one feature that we know will be the most challenging, but will eventually deliver instant toggling between native Android, and other operating systems. Imagine editing a document in Microsoft Office®, playing Half-Life 3™ in SteamOS™, and reviewing your Gmail™ inside Android... all from the same tablet or gaming rig.
InstaSwitch – Building a new hypervisor to instantly toggle between native Android and native Windows
Dat lijkt me redelijk *naast* elkaar.
Wat dacht je van Windows dat op Android kan draaien...
Anoniem: 225842
12 juni 2014 17:39
En blijft nog altijd het grote probleem: touch input simuleren. Want geef toe de meeste phone games hebben touch nodig.
Precies, hoe ga je bijvoorbeeld bij Carmageddon gas geven en sturen tegelijk? :?
Eigenlijk moeten ze je plekken in laten stellen op het scherm waar je knoppen aan kan verbinden, wanneer je die knop indrukt komt er op die fixed plek dan touch-input. Dan kan je gewoon wasd gebruiken.
Ik heb ooit wel eens Bluetooth keyboard aangesloten op Android. Veel games werkten perfect, maar veel touch based games op Android kun je ook niet spelen. Angrybirds kan bijvoorbeeld prima met een bluetooth muis of usb muis.

Android is verder een volledig OS. Keyboards, Muizen en alles werkt erop.
Hmm, dan zou zo'n ASUS TB Duet ineens weer mogelijk lijken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee