Shuttle introduceert single-bay nas met ingebouwde wifi-hotspot

Shuttle heeft de Omninas KS10 aangekondigd, een single-bay nas waarin ook een wifi-toegangspunt is geïntegreerd. Volgens de fabrikant heeft de nas een laag energieverbruik, maar de wifi-hotspot biedt alleen 2,4GHz.

De Omninas KS10 draait op een 800MHz Marvell 88F6707-soc en 256MB ddr3-werkgeheugen. Er is 1GB flashopslag aanwezig en het apparaat draait op een embedded Linux-variant. Shuttle stelt dat een 3,5"-schijf van maximaal 4TB in de nas geplaatst kan worden. Voor de wifi-functionaliteit wordt gebruikgemaakt van de 802.11n-standaard, waarbij het om singleband-wifi op 2,4GHz gaat.

Naast twee usb 2.0-aansluitingen biedt de nas ook een kaartlezer. Voor de communicatie met het vaste netwerk is een gigabit-ethernetaansluiting aanwezig. Shuttle noemt lees- en schrijfsnelheden van respectievelijk 80MB/s en 60MB/s. De KS10 heeft geen ventilator en het model verbruikt in suspend-modus 5,8W; in actieve modus is dat 11,9W, waarbij het verbruik van de hdd niet meegeteld is. Voor Android en iOS zijn apps beschikbaar. De Ominas heeft een adviesprijs van 81 euro.

Shuttle Omninas KS10Shuttle Omninas KS10Shuttle Omninas KS10

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

06-05-2014 • 16:03

33

Reacties (33)

33
33
17
4
0
10
Wijzig sortering
Is hier nou nog markt voor? Brakke low-end hardware, slechte specs (voor de mensen die specs-geil zijn), slechte UX (voor de mensen die een apparaat kopen voor de ervaring), en een relatief hoge prijs voor wat je krijgt... Het zou ook fijn zijn als fabrikanten niet van die belachelijke gesloten chips gebruiken, dan kan je op z'n minst tenminste nog normale software op deze soort apparaten zetten om ze nog een beetje zinvol te kunnen gebruiken.

[Reactie gewijzigd door johnkeates op 27 juli 2024 19:22]

Waarom is de hardware brak? Heb je er ervaring mee?
Het zou ook fijn zijn als fabrikanten niet van die belachelijke gesloten chips gebruiken
De Marvell 88F6707 is een gewone Kirkwood, wordt ondersteund in de Vanilla Linux kernel. Wat voor soort chip stel jij dan voor?
De CPU is inderdaad gewoon een ondersteunde uit de Armada 370 SoC serie, maar de WiFi chip is als het apparaat volgens een van de reference designs gemaakt is zit er ook een Marvell WiFi chip in, die als set goedkoper is dan een niet-Marvell WiFi chip. Gezien de prijs zullen ze voor een zo laag mogelijke BOM prijs willen gaan, dus dan is een package deal een must.

Probleem met Marvell WiFi chips (zoals ook in diverse routers en AP's gebruikt wordt) is dat ze in bijna alle gevallen niet onder Linux werken met open-source drivers, en de closed source drivers kan je alleen met oudere (2.6) kernels gebruiken, of je moet onder NDA een nieuwe toolchain van Marvell krijgen waarmee je op hogere kernels (3.x) zelf je blobs kan maken.

Dat betekent dat je Android-achtige scenario's krijgt waarbij je e.e.a. aan elkaar moet hacken om volledige functionaliteit met eigen software te krijgen als je niet de meegeleverde firmware wil gebruiken. Daar heb je dan doorgaans een reden voor nodig, in dit geval is dat juist die lage prijs. Dit is niet een apparaat wat je jaren lang support op zou verwachten, ik niet in elk geval. Dus als de support stopt zal ik op een gegeven moment m'n software zelf willen kunnen beheren en/of bijwerken. Die software moet dan gemaakt worden door iemand anders dan de OEM of de fabrikant Shuttle, wat je in een zeer waarschijnlijk scenario bij de open source community brengt. Die kan dan weer niet aan de slag met een paar geëxtraheerde binary blobs voor device drivers, maar kan ook niet zelf drivers van Marvell recompilen en/of patchen voor nieuwere kernels, gezien ze onder NDA de code niet mogen releasen, en niemand zo'n NDA wil tekenen, laat staan de bijbehorende fee voor de interne toolchain betalen.

Ik stel voor dat ze chips gebruiken die niet zo super gesloten zijn. Stel dat kirkwood/Armada 3xx goed ondersteund en/of gereversed is, lekker gebruiken. Maar als de reference design WiFi chip van Marvell gebruikt wordt, dan dus liever niet die.

Daarnaast had ik me vergist in de SoC zelf, ik dacht dat het juist niet in de normale reeks viel, maar dat doet deze wel. Ik dacht namelijk dat het dezelfde SoC was die je in de meeste midrange en bijna high-end routers tegen komt die ook een storage optie bieden. Maar dat was gelukkig niet zo. Probleem met die chips is dat ze niet zomaar te booten zijn met open source linux.
Anoniem: 126717 @johnkeates6 mei 2014 16:17
Is hier nou nog markt voor?
Ik denk het wel. De hulpvaardige MM verkoper laat de specs van het energieverbruik zien, het feit dat het een AP is, en verkocht is de handel.
De prijs maakt waarschijnlijk veel goed. Als je een Synogly DS114 ziet staan voor 160 euro (link) of deze voor letterlijk de helft van het geld. Dan kan die Synology nog zoveel meer bieden maar zullen er nog steeds legio mensen voor deze oplossing kiezen. Tja, ik zou het ook niet adviseren... Goedkoop is duurkoop...
Tja lijkt leuk maar je kan nog steeds niet fatsoenlijk alle video formaten streamen van deze nas systempjes.
En aangezien streamen van series en films mijn hoofd doel is heb ik nog altijd niks aan nas systemen.
Ook fotos van m'n DSLR heb ik niks aan omdat deze bijna allemaal Raw zijn en dus ook niet gelezen worden.

Het word tijd dat er een volwaardig OS op deze kastjes komt dat wel gewoon goed werkt of dat tv's slimmer worden en gewoon netwerk toegang hebben en uit gedeelde mappen kunnen lezen.
DLNA streamen is de meest kansloze onderneming op gebied van netwerken mdat je afhankelijk ben van de codecs en support van de nas.
Tja lijkt leuk maar je kan nog steeds niet fatsoenlijk alle video formaten streamen van deze nas systempjes.
Sorry, maar huh? Een NAS is bedoeld voor opslag, het weergeven van foto's en video's doe je vervolgens met een client. Dat kan een HTPC zijn, een telefoon of 'gewoon' je PC of laptop. Deze systemen zijn perfect voor het opslaan van je video's en vervolgens kan iemand anders hier zonder prbolemen vanaf streamen.

Wat jij zoekt is volgens mij een media player die tevens dienst kan doen als NAS. Is nogal een rare combinatie aangezien je mediaspeler vaak in je huiskamer staat en niet 24/7 aan wilt hebben (of je moet een Rasberry Pi hebben). Een NAS is juist het tegenovergestelde, staat ergens appart en is continu beschikbaar. Mocht je toch beide willen combineren, zal je waarschijnlijk zelf aan de slag moeten en een PC neerzetten met meerdere HDD en vervolgens geode software erbij zoeken.
Er zit een player in mijn tv echter is de NAS niet in staat om alle codecs en containers af te spelen waardoor een groot deel van de videoformaten NIET zal welken via dlna en dus kan ik deze content niet kijken op mijn tv.
Dit is een probleem van de nas en niet van de tv aangezien deze content prima werkt op een USB schijf die op de tv aangesloten is.

En nee ik zoek een nas die wel volledige support heeft voor alle codecs containers subtitles en audiostreams ipv een nas die maar de helft afspeelt.
Nas systemen zijn gewoon niet volwassen genoeg om alle content te streamen omdat ze niet in staat zijn alle content te lezen.
Een NAS is ook niet bedoeld om video's te decoderen. Het ding hoeft alleen maar het bestand te streamen, het decoderen mag de client kant doen.

NAS = Network Attached Storage. Opslag dus.
Zo simpel is het echter niet. als de nas de data niet herkend door de container of codec die gebruikt word kan hij dus de data niet streamen.

Het is niet so dat gewoon een deel van de data verstuurd word en op de client gedecodeerd. De nas moet ook in staat zijn om de data te lezen en dus de codecs en containers ondersteunen.

De nas die jij bedoeld bestond 10 jaar geleden. Moderne nassen worden verkocht voor deze niet werkende stream functie.
De naam nas is niet meer representatief voor wat de nas allemaal geacht word te doen.
en media player streaming van windows heeft trouwens exact hetzelfde probleem. de player ondersteunde de codecs niet dus kan hij niet streamen.
Anoniem: 120693 @FabianNL6 mei 2014 17:23
Sorry, maar huh? Een NAS is bedoeld voor opslag, het weergeven van foto's en video's doe je vervolgens met een client.
Of te wel streamen.... en dat moet een home NAS tegenwoordig zeker kunnen.
Volgens mij snap ik niet helemaal wat je bedoeld,
maar je kan hier toch prima je iTunes bibliotheek op zetten?
Of zelf een folder structuur aanmaken en die uitlezen met je Raspberry PI?

Zo heb ik mijn eigen NAS (iOmega) ook in gebruik.
Met deze variant heb je weliswaar geen schijf redundancy, maar wel weer een wifi-router.
Zoals eerder aangehaald had er minstens 5ghz ondersteuning in moeten zitten, maar het idee is aardig.
Mijn hele doel is juist het gebruiken van de player in de tv omdat ik deze beter vind dan alle andere opties die ik gebruikt heb. En dat is gewoon niet mogelijk omdat de tv niet over het netwerkt naar files kan zoeken zonder DLNA en DLNA niet in staat is alle codecs en containers te streamen.

Dat is dan ook meteen mijn probleem met het hele nas +dlna gebeuren. Het zijn geen totaal oplossingen omdat ze vaak niet in staat zijn alle AVI MKB MP4 Mpeg DTS DD ondertiteling dubbele audiostreams Enz Enz. af te spelen.
je kan nog steeds niet fatsoenlijk alle video formaten streamen van deze nas systempjes
Hoezo niet? Je hebt een behoorlijk obscure container als die door een moderne NAS niet wordt ondersteund.
DLNA streamen is de meest kansloze onderneming op gebied van netwerken mdat je afhankelijk ben van de codecs en support van de nas.
Je bent niet afhankelijk van codecs in de NAS. Je krijgt gewoon de data zoals die in de file zit. Het is aan de speler om die te decoden. Als de speler de codec niet ondersteund moet je de schuld daarvan niet bij de NAS leggen.
Je bent niet afhankelijk van codecs in de NAS

Dat ben je wel degelijk ik heb dit getest met dik 20 formaten codecs en containers en via een nas of DLNA server its a nogo maar zet ik deze up usb en plug ik deze direct in de tv werken ze perfect.
Mijn tv heeft een volwaardige player en speeld alles af als het via usb verbonden is dus waarom werkt er zo goed als niks via dlna ?

De fout zit wel degelijk in de nas systemen anders had diezelfde player de bestanden via usb ook niet af kunnen spelen.
DLNA is al sinds de eerste apparaten ermee uitgerust waren brak. Langzaam, foutgevoelig en daarnaast was het altijd ronduit droevig gesteld met de gebruiksvriendelijkheid (onder andere het opzetten met de 'een-klik en klaar' werkte nooooit).

Na mijn ervaringen met DLNA, heb ik me voorgenomen dat soort bagger _nooit_ meer te gebruiken. Als je dan een NAS koopt, zorg dan voor een fatsoenlijke (snelle) NAS, maar ook voor een fatsoenlijke mediaspeler, die over SMB of over een ander netwerkprotocol zelf de films decoded... Werkt naar mijn ervaring stukken betrouwbaarder ;-)
Helaas staat het hele idee van NOG een kastje en moeten switchen van input signaal me compleet niet aan. Ik ben nu op zoek naar een optie om een usb schijf ook via mijn pc te benaderen zonder de stekker om te pluggen.

Misschien door middel van een soort van switch.

De player in de tv is echt simpelweg geweldig al is hij niet zo overzichtelijk als hij zou moeten zijn en het spaard me een hoop geld uit ten opzichte van nog een mediaplayer.
Ook fotos van m'n DSLR heb ik niks aan omdat deze bijna allemaal Raw zijn en dus ook niet gelezen worden.
Valt eenvoudig op te lossen. Maak van je RAW's via een batch simpelweg ook JPEG's (met een langste zijde van 1920 - Irfanview bvb. kan dit perfect) en gebruik deze om op al je devices te tonen.

Deze gaan sowieso een pak sneller streamen over netwerk dan RAW files die vaak tussen 15 en 25MB groot zijn, soms groter, en JPEG is compatibel met alles. En de weergavekwaliteit is ruim voldoende voor smartphones, tablets en TV's.

Natuurlijk heb je dan wat overhead naar grootte toe, maar op RAW files van 15-25MB is een JPEG van < 1MB nu ook niet onoverkomelijk.

[Reactie gewijzigd door MatthiasDS op 27 juli 2024 19:22]

Na routers met NAS functionaliteit (via USB), nu ook NASsen met router functionaliteit.
Nou, router. Hij heeft maar 1 ethernet aansluiting, dus meer een AP.
Zoals ongewoongewoon ook al aangeeft, is het aantal poorten niet bepalend of het een router is. Meer zelfs, een router verbindt twee of meer verschillende netwerken. De meeste routers die je kan kopen met een wan en vier of meer lan aansluitingen hebben eigenlijk een ingebouwde switch (of eventueel hub) om die vier of meer lan poorten te verbinden.
Daarom kan het nog steeds wel een router zijn hoor, het gebrek aan ethernet aansluitingen hoeft daar niks aan af te doen.
En dan vraag je je af: waaróm nou niet dual band hé anno 2014. Hoe veel kost het nou om er een fatsoenlijk netwerkkaartje in te duwen...
Dat was exact mijn 1e gedachte.
De meesten stappen over op de ac standaard en zij blijven hangen op 2.4.

81 euro is dan wel weer een nette prijs voor de geboden functionaliteit.


edit : typo

[Reactie gewijzigd door VW-Arjan op 27 juli 2024 19:22]

Ik vind het anders best veel geld; ik heb destijds niet veel meer betaald voor een D-Link DNS325L NAS, waar ik er direct twee van heb besteld.

Bij de Paradigit verkopen ze voor enkele tientjes van die externe HDD-behuizingen die via WIFI verbonden kunnen worden. Beetje hetzelfde principe.
Dit is ook een router.
Dus alles in 1 en niet alleen maar een wifi schijf.
Voor wat geld extra heb je ook een 1bay Synology. Ik persoonlijk zou dan liever iets meer betalen voor een nas waarvan ik weet dat deze softwarematig goed werkt en dat er een grote community achter zit
Bij een synology kun je ook een usb wifi stick erin pluggen.
Wireless hotspot, Wireless router en Join wireless network optie.

Helaas is de marvel chip geen succes voor tools zoals sabnzbd en plex mocht daar ook de opties voor zijn op de shuttle nas.
Jammer dat ie slechts 4 TB schijven ondersteunt, was wel leuk geweest voor in de auto. 6 TB disk er in, een bult aan films en muziek er op, wlan aan en iedereen in de auto met een tablet / smartphone kan zijn eigen media streamen vanaf NAS dinges.
Ja , je zou het toch maar met 4TB aan storage in je auto moeten doen zeg ... ;) 4TB aan films en muziek is toch ook al best veel ?
Waarom nog altijd usb 2.0.
Laat dat nu toch eens sterven, 3.0 is toch compatibel.
dit doet mij direct aan piratebox denken... http://en.wikipedia.org/wiki/PirateBox
het idee is omgekeerd aan het externe hardeschijf aan je router hangen.

verder zou ik zelf persoonlijk zoiets wel kopen aangezien je NAS altijd aan staat en je router ook..
het bespaard weer stroom (kan nu dan ook wel dhcp draaien via de NAS maar daar zit dan weer geen wifi op)
Grappig, ik kende de PirateBox niet maar idd, ongeveer wat ik zoek ware het niet dat je in de auto geen bult aan losse hardware wil met draden of via usb verbonden. Na 1 ritje over de prachtige belgische (nietzo)snelwegen is de hele boel uit elkaar getrild. Dan is 1 geintegreerd nas ding toch wel iets meer waar voor je geld.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.