Nike stopt met maken van fitnesstrackers

Nike stopt definitief met het ontwikkelen van fitnesstrackers zoals de Nike+ FuelBand. Het kledingbedrijf wil zich meer toeleggen op het maken van sport-apps, zoals NikeFuel. Eerder ging het gerucht al dat de ontwikkeling werd gestaakt.

Nike bevestigt een eerder gerucht dat Nike zou stoppen met de ontwikkeling van zijn fitnesstrackers. Het bedrijf liet eerder al weten 55 van de 70 mensen die aan de FuelBand werken te ontslaan, al ontkende het toen dat het helemaal met de ontwikkeling van het apparaat zou stoppen.

Het bedrijf zet in op sport-apps nu het met de ontwikkeling van de fitness-tracker stopt. Nike-ceo Mark Parker zegt tegen CNBC dat hij hoopt dat het aantal gebruikers van de sport-app NikeFuel zal stijgen van 30 miljoen naar 100 miljoen. Parker zegt te denken dat sport-apps een 'groeiende rol' zullen gaan spelen.

De Nike-baas wil niet reageren op de vraag of er een gezamenlijk product van Apple en Nike aankomt. Wel zegt hij dat Nike erg positief is over de huidige samenwerking met Apple.

Door Taco Blauw

Stagiair

28-04-2014 • 10:57

49 Linkedin

Reacties (49)

49
47
30
2
0
5
Wijzig sortering
Anoniem: 126717
28 april 2014 11:03
Nike stopt definitief met het ontwikkelen van fitnesstrackers zoals de Nike+ FuelBand.
...
Nike-ceo Mark Parker zegt tegen CNBC dat hij hoopt dat het aantal gebruikers van de sport-app NikeFuel zal stijgen van 30 miljoen naar 100 miljoen.

Hoe rijm je dat met elkaar? En als het alleen bruikbaar is met Apple spullen zie ik die 100 miljoen nooit gebeuren.
Elke 5s heeft een M7 chip die voor een deel doet wat Nike+ FuelBand doet. De band is beter omdat je die om hebt en dus beter telt dan een mobiel dat soms gewoon ergens ligt. Ook is de Fuelband iets wat je zichtbaar draagt en makkelijker checkt.
Die m7 zal zeker blijven en over niet al te lange tijd in alle modellen zitten (doordat de ouden uitfaseren) en je kunt er op wachten dat er binnenkort een gadget komt die ook wearable is. Ik blijf express vaag omdat het tot nu toe allemaal geruchten zijn wat Apple nu echt aan het maken is.

In ieder geval kun je er vanuit gaan dat er voor een app als NikeFuell binnen een aantal jaren een potentiële markt van honderden miljoenen iOS devices hebt. Met sales van alleen al 150 miljoen iPhones per jaar duurt dat niet zo heel lang; alleen even wachten tot de oudere modellen zonder M7 chip eruit zijn.
Daar willen ze blijkbaar een procentje of wat van pakken, vast door de m7 te ondersteunen.
Iets meer uitleg over het verschil tussen de twee producten was misschien wel handig geweest inderdaad. Het lijkt er in ieder geval op dat ze verschillende sport gerelateerde platformen onderhielden waarbij ze nu de keuze maken voor één van beiden.

Wellicht dat iemand dit verder kan uitleggen?
De Nike-baas wil niet reageren op de vraag of er een gezamenlijk product van Apple en Nike aankomt. Wel zegt hij dat Nike erg positief is over de huidige samenwerking met Apple.
Misschien moesten ze wel stoppen van Apple om de samenwerking te behouden. Het mag natuurlijk niet gaan concurreren met de nog ooit uit te brengen Apple Watch.

[Reactie gewijzigd door Whatson op 28 april 2014 11:01]

Nike heeft sowieso geen behoefte aan het opereren in een overvolle hardware markt. De FuelBand was ooit redelijk uniek, maar dalijk is de markt van wearables in 1 klap oververzadigd.

Kan Nike 2 dingen doen: Bakken met geld gaan investeren in een hardware-tak om mee te kunnen blijven spelen. Of ze stoppen met zelf hardware maken en focussen zich meer op hun core business.
Of drie: investeer in een bedrijf dat er iets vanaf weet in ruil voor het Nike-logo op de hardware.

Je zou zeggen dat de merknaam Nike een sterker imago heeft bij sporters (en fakers) dan de meeste techbedrijven (bemand door het soort mensen die ze op school in de kleerkastjes stopten). Dat de hardware dan van pakweg Razer komt, hoeft de koper niet te weten.
Nike heeft, net als Apple, de reputatie kwaliteitsproducten te maken, en niet random chinese rommel met een eigen logo erop.

Over het algemeen zitten dergelijke merken dus niet te wachten op het verhuren van hun merknaam.

[Reactie gewijzigd door Bosmonster op 28 april 2014 13:45]

Nike maakt helemaal geen producten; dat besteden ze uit. Wel dicteert Nike de keten. Ze bepaalt het ontwerp, materiaal en prijs en daarmee indirect, arbeidsomstandigheden.
Je zou ook kunnen stellen dat als een bevoorrechte partner ze weten wat de toekomst brengt en dat het dergelijke hardware eigenlijk overbodig maakt. Tuurlijk kneejerk reacties naar Apple toe, daar scoor je makkelijk mee op t.net.

Eigenlijk moet je zelf niet eens wachten op een apple watch want er is bvb alternatieve hardware genoeg (allemaal BT smart devices) die dergelijke dingen overbodig maken en waar je uzelf niet beperkt tot 1 platform.

Koop je een BT HRM band voor 30 euro en in combinatie met de sensoren in uw smartphone ben je klaar. Heb je volledige app vrijheid en ben je een stuk goedkoper uit.

[Reactie gewijzigd door simplicidad op 28 april 2014 11:14]

Toestellen als de Galaxy S4 ontvangen ook ANT+ signalen. Je kunt dan een standaard borstband van bijvoorbeeld Garmin gebruiken. Voor een iPhone heb je een ANT+ dongle nodig.
Ook sensoren voor snelheid en cadans (voor de fiets) werken vaak met ANT+.
Ant+ zal op termijn echter wel het veld gaan ruimer. TomTom heeft sinds eind vorig jaar de multi-sport. Die werkt met Bluetooth smart sensoren voor hartslag en cadans/snelheid. En Polar is natuurlijk een grote speler die komt binnenkort met de V800 en V650. Beide werken ook met Bluetooth smart sensoren. Garmin heeft in al zijn recente toestellen en horloges ook Bluetooth smart zitten, dit wordt enkel gebruikt voor communicatie met een smartphone. ik geloof dat ook zij op termijn overschakelen op Bluetooth of op ant+ en Bluetooth.
Weten hoe fit je bent doe je toch gewoon door naar je eigen lichaam te luisteren?!?
Ik heb dus werkelijk nooit de behoefte gehad om zo'n fitnessband te kopen.
Tijdens bijv. het hardlopen is het wel handig te weten wat je hardslag is. Dan kan je in de juiste hardslag zone trainen om zo maximaal resultaat te halen.

Na je training kan je dan kijken wat je resultaat is en zien of je er op vooruit of achteruit bent gegaan.
Er is natuurlijk een kans dat Nike weer gaat samenwerken met Apple, net zoals ze in het verleden ook al hebben gedaan. De Nike+-app in combinatie met de sensor werkte aardig op de Iphone. Mogelijk wordt de software van Nike gedeeltelijk geintegreerd in de ooit uit te brengen smartwatch van Apple. Geruchten gaan dat die IWatch op het einde van het jaar aangekondigd wordt. Dit zou dan qua tijd mooi aansluiten op het afstoten van de hardware van Nike. Ik ben benieuwd of dit zo ver komt.
Logisch, zeker als Apple gaat samenwerken met Nike. Dan kunnen ze veel beter samen energie steken in een nieuw product. Ik ben opzich wel benieuwd wat ze op de markt gaan brengen.
Anoniem: 544923
28 april 2014 11:01
Logisch dat het niet een groot succes werd als het alleen met IOS werkt. Als het ook met Android en Windows Phone zou werken hadden ze meer kunnen verkopen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 544923 op 28 april 2014 11:26]

Ja inderdaad de markt van bedrijven die zich enkel op iOS peripherals richten is een kerkhof van bedrijven... Valt totaal niets mee te verdienen :+

Schaal is niet alles en dat moet je ergens wel beseffen anders haal je het niet in je hoofd om WP te noemen.

[Reactie gewijzigd door simplicidad op 28 april 2014 11:18]

Dat heb ik niet gezegd. Ik zei alleen dat je meer kan verkopen als het ook werkt met andere besturingssystemen. Er valt heus wel wat te verdienen in de IOS markt. Dat ontken ik niet.
Die discussie blijft steeds maar woeden maar ik zou toch graag eens een paar voorbeelden zien van prehiperals van niet-Android-telefoonfabrikanten voor Android die een groter succes zijn dan de fuelband van Nike. Ik zie sowieso al weinig accessoires voor Android telefoons en behalve de Pebble ken ik er geen enkele die echt succesvol is en de Pebble is dan nog vooral populair omdat hij compatible is met de iPhone.
Voorlopig halen ontwikkelaars 60% van de inkomsten uit ios, ondanks de moordende concurrentie van android/windows. Blijkbaar geven mensen eerder geld uit op ios dan android en blijft het voor ontwikkelaars nog steeds het belangrijkste platform. Vergeet niet dat het grootste deel van android budget gebruikers zijn die over het algemeen weinig kopen in de app store. Qua marktaandeel heb je helemaal gelijk maar het gaat uiteindeljk om het verdienmodel en dit is gewoon vele male lucratiever op ios dan andere platformen.
Ik heb sinds enige tijd nu een iPhone en ik moet zeggen dat ik het kwaliteit verschil van app store/play store ook wel groot vindt.

Ik vind (mening dus helemaal persoonlijk) dat er simpelweg leukere zo niet betere Apps in de app store staan. Daardoor koop ik ook sneller Apps uit de app store.
Ik heb geen idee of de apps van daadwerkelijk mindere kwaliteit zijn, denk dat het anno 2014 wel mee valt. Wat ik wel denk is dat als je een iphone koopt je €600 kwijt bent en mensen die geld hebben kopen over het algemeen een duurdere telefoon. Mensen die dit bedrag spenderen doen denk ik ook niet moeilijk over app aankopen. Als je een scholier bent en je koopt een android van €300 dan is dat al duur genoeg en ga je heen apps meer kopen. Apple bedient alleen de high end markt en dit zien ze terug in de omzet die gedraaid wordt met de AppStore. Alle andere fabrikanten bedienen elke markt wat je ook terug ziet in minder app aankopen.
Geen 89 cent voor een app, maar wel geld om je wekelijks vol te gieten met bier...

Heeft 0,0 met geld hebben te maken, maar met bereidheid om ergens voor te betalen.
Tegenwoordig is zowat elk telefoon een smartphone. Een grote groep Android gebruikers, gebruiken hun telefoon blijkbaar als dumbphone.
Als je €600 overhebt voor een telefoon dan is de kans inderdaad groter dat je ook meer geld over de balk smijt in de appstore.
Waarom geld over de balk smijten, ontwikkelaars doen moeite om een kwalitatief goede app te maken, wat veel tijd kost. Vervolgens vind ik het normaal om een app te kopen dan alles maar gratis binnen te halen. Verder staan gratis apps vaak vol advertenties etc. Voor niets komt de zon op. En als we alleen android hadden dan zouden de apps een dusdanig slechte kwaliteiten krijgen aangezien de ontwikkelaar er niks aan verdient. Eigenlijk moeten mensen in hun handen klappen dat Apple nog bestaat anders had het er droevig uitgezien qua apps.
€4.99 voor een app is niet geld over de balk smijten.

€200 voor microtransacties om je gewassen sneller te laten groeien is dit wél.
Dat zegt hij helemaal niet. Wat hij WEL zegt is dat je in feite een "functie" apparaat, dus niet noodzakelijk een accessoire/speakertje/hoesje bouwt wat toch wel wat jaartjes mee moet kunnen, wat vervolgens alleen met iOS werkt, in een toenemend competatieve markt waar je concurrenten samen werken met meer apparaten (iOS heeft maar een 17% marktaandeel in veel regio's...), en tevens meer kunnen. Samsung heeft de API voor Gear Fit vrijgegeven, en je ziet nu al dat apps als Strava er mee kunnen werken, en binnen no-time zie je ook dat endomodo etc.. het aan zullen pakken, terwijl je tegelijk ook zult zien dat de "andere kant", de Galaxy beperking, ook weg gaat. Indien niet, tsja, dan zal de samsung fitness band ook richting fuelband gaan. Fitbit is juist succesvol OMDAT het niet iOS beperkt is.

Zie dit niet als een iOS accesoire, maar als een sportaccesoire, en dan zie je gelijk in dat het beperken/vendor locken nogal apart is. Ze kunnen gewoon niet concurreren DOOR de Apple samenwerking, en Apple zelf zal misschien ook wel op die markt willen inspringen, waardoor ze Nike zullen zeggen: stop er mee!
Het totale marktaandeel Android is groter, maar het marktaandeel met Bluethooth 4 LE is een stuk kleiner. Het is natuurijk een feit dat het ook aanspreken van de Android markt, het aantal potentiële klanten groter maakt.

Echter, uitspraken als:
Fitbit is juist succesvol OMDAT het niet iOS beperkt is.
en
Ze kunnen gewoon niet concurreren DOOR de Apple samenwerking, en Apple zelf zal misschien ook wel op die markt willen inspringen, waardoor ze Nike zullen zeggen: stop er mee!
Zonder enige referentie slaan deze opmerken niet echt ergens op. Met name je hoofdletter woorden zijn uit de lucht gegrepen. Het marktaandeel fitbit is 6.7x dat van Nike. Het lijkt me zeer discutabel dat dat allemaal Android devices zijn.
(http://www.cnet.com/news/...e-force-wristband-recall/)
The company, founded in 2007, led the fitness tracker market in 2013 with 67 percent of units sold through brick-and-mortar and large e-commerce retailers. That's nearly triple that of Jawbone, which claimed 19 percent with its Up band, and far ahead of the FuelBand's 10 percent share the fitness tracker market.
Ook lijkt het me zeer onwaarschijnlijk dat Apple Nike zegt te stoppen met Fuelband. Daar zijn ook totaal geen aanwijzingen voor, zeker gezien de 'goede samenwerking' volgens de Nike CEO. Hooguit kan ik me voorstellen dat Nike een al minder lopende gadget (zie sales vs fitbit) helemaal de nekslag gaat geven omdat ze een idee hebben wat Apple gaat maken. Een app is nu eenmaal vele malen makkelijker te maken dan een gadget.

Btw: de M7 processor wordt ook al gewoon uitgelezen door 3rd party apps. Ik weet niet waarom je de Gear Fit erbij haalt..? Die wekt zover ik weet alleen met Samsung Galaxy devices, dat is juist een overeenkomst met de Nike Fuelband: beperkte support.
Eigenlijk zegt hij dat wel en jij eigenlijk ook. Je kan niet met het marktaandeel van Android staan pronken om te stellen dat er veel geld wordt verloren als je Android niet ondersteund. Je moet het marktaandeel van Android gaan splitsen voor je zoiets kan beweren want een heel groot deel van de Android phones wordt gekocht als vervanger voor een dumbphone en blijft dienst doen als dumbphone. Je moet eerst zien te weten wat het percentage is binnen het android marktaandeel van mensen die accessoires willen kopen voor hun toestel en ik denk dat percentage wel eens bedroevend zal uitkomen. Om een voorbeeld te geven: Android heeft nog maar recentelijk iOS voorbijgestoken qua online gebruik en dan is dat nog maar iets van een 54%. Het gebruik van Android functies staat dus al zeker niet gelijk in vergelijking met het aantal toestellen dat word verkocht.

Bedrijven als Nike weten beter dan wij hoe ze hun producten moeten verkopen. Ik begin het dan ook stilletjes aan beu te worden om al die Android fanaten hier op Tweakers zich te zien gedragen alsof ze captains of industry zijn en constant liggen beweren dat wie niet overstapt op Android geen kans op slagen heeft want ik zie toch maar heel weinig bedrijven slagen door over te stappen op Android of producten te maken die Android compatible zijn.
De Nike Fuel band gebruikt bluethooth LE:
http://androidcommunity.c...ooth-le-support-20131030/
It seems, however, that Nike might have valid technical reasons for ignoring Android, at least for the time being. Nike vice-president of Digital Sports Stefan Olander says that the lack of consistent and mature Bluetooth LE (Low-Energy) support on Android has prevented the company from committing to the platform. The FuelBand SE, in particular, uses Bluetooth LE to connect to a smartphone, in this case, an iPhone, in order to minimize battery usage. Bluetooth LE support on Android is still somewhat new, having been added only in Android 4.3 a few months ago. Support is rumored to have been improved in the upcoming Android 4.4 release, which is still a no-show.
Inmiddels is dit verbeterd, maar de markt voor Bluetooth LE Android devices is niet/niet veel groter vergeleken met de iPhone markt hiervoor (vanaf de iPhone 4s).
Ik heb zelf een keertje gekeken naar de nike fuelband maar toch voor de concurrent gekozen omdat Nike een enorm gesloten ecosysteem heeft/had met geen tot weinig export mogelijkheden met 3rd party apps. Daar ligt voor mij juist de kracht, combineren van verschillende data. Dat doe je het liefste in 1 portaal en niet op 3 verschillende. Daarnaast het "fuel" systeem wat ook niet echt tot de verbeelding spreekt.

Jammer dat ze stoppen, kwa design zat het goed.... maar als ze voor een iets opener ecosysteem hadden gekozen denk ik dat ze wellicht iets succesvoller waren geweest.
Gesloten ecosystemen zijn een showstopper en het is jammer dat vele mensen dit nog niet inzien. Wat als je leverancier ermee kapt? Vaarwel content. En de kans is groot dat je leverancer er inderdaad mee kapt voordat je apparatuur/software end of life is.

Je fuelband is nu in een klap waardeloos. Je Galaxy Gear wellicht ook zodra Samsung de stekker eruit trekt. Games For Windows Live sluit, FUEL is niet langer speelbaar. Etc etc.
Deze Nike+ Fuelband werkt alleen met apple's IOS als het zou werken met Android hadden ze naar mijn mening veel meer kunnen verkopen. Jammer ik dacht een tijd terug om er een te kopen. Goedkoop is 'ie ook nooit geweest.
Anoniem: 482815
28 april 2014 11:09
tjah was te verwachten :) p/q verhouding slaat nergens op tegenwoordig kan alles met een mobiel die je om je arm kunt doen
Let ook op de financiële kant. Hoe succesvol ook, de marges op elektronische hardware zijn een stuk kleiner dan die op kleding/schoenen. De marge van Nike als geheel zou dus ook omlaag gaan bij succes van de Fuelband.
Het horloge en de iPhone zouden een duo moeten worden die beide een bewegingsensor hebben, dus al die zooi van Nike of andere vendors heb je dan in principe niet meer nodig, de keynote van 2 Juni a.s. zal dit ook bevestigen. Ik hoor van een goede relatie van mij binnen Apple dat Jony Ive ook hardlopend het podium zal betreden bij de productpresentatie..... zal mij benieuwen!

Hoe dan ook, die iWatch is wel handig als je gekidnapped wordt en hierna je iPhone word afgepakt...
Ik wacht al heel lang op innovatie van Apple. kan ik mijn Galaxy Note 3 in het najaar eindelijk inruilen voor een iphone 6 5,5" met iwatch. .hardlopen zal nooit meer hetzelfde zijn.. ben benieuwd of de schoenen de nieuwe wearables worden..
Tim Cook (Apple) zit al jaren (sinds 2005) in de Boardroom van Nike, daarom ook zoveel connecties met iOS.
Zal wel een vergaande samenwerking tussen beide partijen op stapel zijn.
Zou de opkomst van smartwatches de oorzaak zijn voor het staken van de ontwikkeling van Nike's fitnesstrackers? :?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee