Intel sluit zijn app-winkel

Intel stopt met zijn app-winkel voor Windows-systemen. De AppUp-store sluit zijn deuren op 11 maart en vanaf 15 maart 2015 werken sommige apps niet meer. Met AppUp hoopte Intel zich te onderscheiden door fabrikanten en winkels eigen app-stores te laten aanbieden.

Intel heeft de sluiting van AppUp bekendgemaakt op de pagina van het platform. Het bedrijf geeft geen uitleg over de sluiting, anders dan 'bij het nadenken over de toekomst moet je vaak in het heden veranderingen doorvoeren'. Vanaf 11 maart 2014 kunnen geen apps meer uit het AppUp-center gedownload worden. Apps blijven wel werken zolang de gebruikers de client geïnstalleerd houden. Downloaden en openen van apps via de client stopt echter en apps die een verbinding met de client vereisen werken niet meer na 15 maart 2015.

Met het AppUp-center probeerde Intel in te haken op de groeiende populariteit van app-winkels. In 2010 opende het platform zijn deuren voor Europese gebruikers. Intel zag vooral kansen bij netbooks en later bij tablets en ultrabooks. AppUp was er voor Windows-gebruikers maar moest ook de functionaliteit van Intels eigen Moblin-, later Meego-besturingssysteem uitbreiden.

Intel wilde vooral fabrikanten en winkels zelf de mogelijkheid geven app-winkels te openen op het platform en onder andere Asus, Acer, Best Buy en Dixons deden dit ook. Veel gebruikers kreeg AppUp echter niet en na de komst van de Windows Store leek de kans klein dat hier verandering in zou komen.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

30-01-2014 • 10:06

60 Linkedin

Reacties (60)

Wijzig sortering
Ik had ook Angry Birds via deze store gekocht. Ik kreeg vandaag inderdaad een mail. Maar wel netjes dat ik mijn geld terugkrijg:

You can claim a full refund of €X.XX through our AppUp refund program, for the amount you paid for apps. Your transaction history appears at the bottom of this email.

En dat wordt dan op mijn PayPal account teruggestort.

link: https://intelapprefund.order2u.com/rebate/existingUser.htm

[Reactie gewijzigd door paella op 30 januari 2014 10:44]

Geen flauw idee waarom ze ooit gedacht hebben dat dit zou aanslaan.
Onder het mom van niet geschoten..

Een van de problemen met deze app store is dat het voornamelijk gebaseerd was op PC/laptop operating systems van Microsoft. Hoewel Windows 8 bijna overal standaard in de strot geduwd wordt van de consument, is het idee van Apps installeren op volledige computer devices nog niet aangeslagen en prefereren mensen nog steeds de executables en de oude desktop.

Intel heeft de focus gelegd op bijna alle varianten van Windows, zowel 7 als 8 als XP.. En wie wil er nou Apps downloaden voor XP en 7? Ook ik heb nooit de logica achter deze ontwikkelingen begrepen. De algemene consument ziet Apps nameijk als programma's voor smartphones en tablets en 'volledige programma's geinstalleerd met executables' als applicaties voor Windows.
Ik ben het hier niet mee eens. Ik geloof niet dat iemand blij wordt van allemaal aparte websites, installers, betaalmethodes en update mechanismes voor losse software op Windows 7 en 8 in desktop modus.

Het feit dat het niet "aanslaat" is enkel omdat het niet bestaat. Er is geen desktop app store, althans niet een store waar alles instaat. Als die er wel was, zou het zeker aanslaan. Sterker nog, ik zie het als een onvermijdelijke feature voor een volwassen OS. Centrale repositories zijn een no-brainer. Dat is op Linux zo, op OSX, op alle mobiele systemen. Denk eens na over de enorme voordelen van een dergelijk systeem:

- Automatische compatibility checks
- Een enkele betaalmethode
- Gegarandeerd veilig
- Een enkel update mechanisme
- Eigendom van software over meerdere computers, met slechts 1 klik
- Developers die centraal kunnen adverteren

Een gigantische berg ergernis zou weggenomen worden, de wereld zou er veiliger van worden, en het zou veel gebruiksvriendelijker worden voor menig gebruiker.

[Reactie gewijzigd door Knippr op 30 januari 2014 13:12]

Dat kan, maar hoeft niet. Linux-versies hebben al eeuwen een appstore/repository (goed te combineren), zonder dat ze je gegevens of computer misbruiken. Als mensen het toestaan kan een fabrikant dat wel aanpassen, maar het hoeft bepaald niet.
De eigenaar van een app store is ook de eigenaar van het OS. Als deze eigenaar kwade bedoelingen heeft omtrent je gegevens dan kan men die nu al uitvoeren, met of zonder app store.
is het idee van Apps installeren op volledige computer devices nog niet aangeslagen en prefereren mensen nog steeds de executables en de oude desktop.
Bij OS X wordt het anders behoorlijk veel gebruikt.
Ja dat zeker.. maar dat is ook sinds een geruime tijd een soort van standaard geworden bij Apple. Intel komt dus met eenzelfde concept voor alleen Windows..
Onder een willekeurige Linux distro installeer je ook de meeste software via de repository van de desbetreffende distro. De Windows-kloon ReactOS heeft ook een vergelijkbaar concept, de ReactOS Application Manager.

De laatste keer dat ik Windows heb gebruik, installeerde Flash een eigen updater, installeerde Java een eigen updater. Allemaal processen die resources verbruiken, terwijl als dit soort activiteiten via een centraal platform lopen, zoals een repository van een linux distro, kan alles in een keer geupdate worden en niet elk programma op zich.

Maar goed, in zo'n repository, staat dus volledige software, en geen 'apps' (hetgeen de suggestie wekt dat het om versimpelde software gaat)
Aangezien de meeste Windows applicaties de Windows installer gebruiken, wat een Windows service is, valt het wel mee met hoe decentraal geregeld het is.
[...]

Bij OS X wordt het anders behoorlijk veel gebruikt.
Ik gebruik hem idd ook alleen nog maar.
Anoniem: 120693
@cc1230 januari 2014 13:19
Leg dat 'standaard bespioneert wordt' eens uit? Klinkt alsof jij iets weet wat wij niet weten.
Er waren een paar jaar terug wel meer app winkels, toen het nog niet zo duidelijk was dat de OS makers de touwtjes zo strak zouden gaan aantrekken. Niet veel mensen weten het, maar er is bv ook een app winkel in de Chrome browser.
maar dat zijn gewoon addons. net als firefox die heeft. of invoetoepassingen voor internet explorer.
Kijk maar linksboven in je Chrome, daar staat toch echt "Apps", en Google pretendeert dat dit volwaardige (HTML5) apps zijn.
Dat zijn ze ook. Ik draai bijv Google Music als een app in eigen window. Je ziet echt niet dat dit een webapp is. Met een kleine extension om de media toetsen te laten werken gedraagt het zich volledig "native". Heb zelfs een shortcut ervan op mijn taakbalk staan.

Je hebt ook games die standaard fullscreen (kunnen) draaien.

Het is nog niet op niveau van native apps in de meeste gevallen, maar ze zijn zeker nuttig. Het is natuurlijk geen substituut voor native code, maar wel een complement.
Zou je misschien de naam van de app willen geven.
Google music: https://chrome.google.com...ource=chrome-ntp-launcher

media keys: https://chrome.google.com...ource=chrome-ntp-launcher

Om het te openen als apart window, gewoon naar je app grid gaan en rechtsklikken -> open as window.
wel ideaal voor een Chromebook :)
Eigenlijk precies hetzelfde dus als apps op een OS, ook die zijn uit te leggen als addons, immers voegen ze functionaliteit aan het OS toe, zoals addons ook functionaliteit aan je browser toe voegen...
Dit is werkelijk waar de eerste keer dat ik van Intel's app winkel hoor...
Dit is voor mij ook echt de eerste keer. Laat weer zien hoeveel moeite ze gestoken hebben in het promoten. Zal wel op driver cd'tjes gestaan hebben. De programmatjes die je nooit echt installeert.

In zekere zin is Steam ook een app store, maar deze weet WEL hoe je jezelf promoot en aan de man brengt. Tevens weet Steam vaak zelfs erbij nog hardware te promoten zoals Alien Ware PC acties, Novint Falcon actie, Oculus Rift nieuws en ondersteuning en binnenkort hun eigen console/os.

Hoe dan ook, het einde van deze app store is gelukkig niet het einde van de wereld!
Tot nu toe heb ik dit vooral gezien bij OEMs (Asus, HP, Lenovo) op systemen met Windows 8. Is meestal een van de dingen die ik door PC Decrapifier laat weghalen voor ik een systeem uitlever aan een klant.
Zelf zou ik het nooit installeren, maar dat geldt ook voor de "gratis" virusscanner die je bij OEMs krijgt.
Vroeg me al af waar deze app-store vandaan te vinden was. Ik heb ook vaak met laptops en kant en klare systemen dat ik vaak veel tijd kwijt ben om eerst alle bloatware te verwijden. Voordeel is wel dat erna de pc stukken sneller opstart.

Tevens, maar dat is meer een offtopic mening dan een feit, vind ik Windows 8 ook een soort van Bloatware, aangezien je via een Live account verbonden bent met een app store, dus gelijk ongevraagd een hoop reclame ziet voor de oh zo geweldige Angry Birds. Ik hou er niet van voor een product te moeten betalen en daar naast ook nog eens reclame te moeten aan zien. Zelfde met 10 voorstukjes voor films die ik toch nooit ga kijken op een DVD die je koopt.
Anoniem: 120693
@Dostar30 januari 2014 13:20
De Live account inlog van Win8 is optioneel.
Toch is het een functionaliteit die mee geïnstalleerd wordt met het OS nietwaar?
Ik ben zelf erg fan van kale besturingssystemen waar je naderhand extra functies door middel van updates en downloads toevoegt.

Zie je trouwens de store en al hun aanbiedingen ook als je geen live account linked aan win8?
Ik begon al aan mezelf te twijfelen, maar ik dus ook :D
I'm in! Ook nooit van gehoord. Nou werk ik niet met Windows maar dan nog! Ook niet eerder iets erover gelezen hier.
Had er ook nog nooit van gehoord.
De eerste keer dat ik van Intel App-Up hoor. Geeft ook wel aan hoe succesvol het is geweest :)
Ik zie weinig animo voor App-winkels die niet direct aan het OS gelinked zijn. Naast Steam natuurlijk, wat tegenwoordig steeds meer non-game producten aanbiedt.
Net zoals de anderen, nog nooit van gehoord.
Natuurlijk wel moeilijk om zoiets zichtbaar te maken tov. de OS-gebonden app stores tenzij je serieus investeert in reclame, wat ze blijkbaar niet gedaan hebben.
Ongekend is onbemind.
Ik kende het niet of ik was het echt snel vergeten, maar hij bestaat dus sinds 31 maart 2010.

Door Olaf van Miltenburg, vrijdag 26 maart 2010 16:45, reacties: 29, views: 10.001 • Feedback

Op 31 maart maakt Intel zijn Intel AppUp Center Beta-app voor de Europese markt beschikbaar. Vanaf die datum kunnen Europese gebruikers van een netbook met Windows of Intels Moblin 2.1-OS de applicatiewinkel benaderen.


Het doet me ook een beetje denken aan de appstore van Opera die wellicht ook weinig mensen kennen ;)
Http://apps.opera.com
"Opera Mobile Store is one of the leading mobile app stores & digital application distribution platform for the developers of mobile apps in the world"

ontzettend leading inderdaad.. nooit van gehoord
Dit zou ook goed te verklaren zijn door het gebrek aan bekendheid. Mensen gaan geen uitgaven doen in een winkel die ze niet kennen. Ik had er nog nooit van gehoord, en aan de schrijfstijl van Tweakers te lezen ben ik waarschijnlijk niet de enige. Of was deze winkel niet gericht op de Europese markt?
Geeft maar weer eens aan dat gekochte apps ineens gestopt worden. Apps binnen een OS dus niet echt duurzaam.
Zoals je kan lezen 1 reactie boven de jouwe krijg je netjes je geld terug, volgens mij een superoplossing :)
Daar gaat het toch niet om? Het gaat erom dat het bedrijf kan besluiten om zonder toestemming van de gebruiker de App te verwijderen als ze dat willen. Jij als gebruiker hebt zodoende niets meer te zeggen omdat van 'bovenaf' bepaalt wordt wat jij wel of niet gebruikt.
Daar heb je wel toestemming voor gegeven bij het accepteren van de voorwaardes :)

Snap dat het bezwaarlijk kan zijn, maar dan moet je al niet in zee gaan met dat soort app stores...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 30 januari 2014 14:35]

Wat een raar argument want als je een mobiele telefoon of tablet koopt zit bijna altijd aan dat soort voorwaarden vast aangezien Apple en Google de markt domineren. En natuurlijk is het leuk dat je je geld terugkrijgt maar het is verre van een superoplossing.
Wat een raar argument want als je een mobiele telefoon of tablet koopt zit bijna altijd aan dat soort voorwaarden vast aangezien Apple en Google de markt domineren.
Het gaat hier om een optionele store dus die opmerking gaat toch duidelijk niet op...

Bij je telefoon is het wel heel bezwaarlijk als die store inderdaad de enige is die je kan gebruiken, wat op Android dus het geval al niet kan zijn...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 30 januari 2014 15:22]

Bij Android heb je inderdaad het grote voordeel dat er verschillende appstores zijn.
En daarnaast kan je zelf ook nog eens de installatiebronnen ( apk bestandjes ) binnen harken.
Dus als er een dergelijke app verdwenen is uit de store hoeft dat nog geen ramp te zijn.
Ik heb het hier opstaan, maar het doet het niet eens...
AppUp-center nooit van gehoord....

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee