'Een op de vijf door resellers VS verkochte laptops was een Chromebook in 2013'

Waar Chromebooks in 2012 nog een marginaal marktaandeel hadden, is dat in 2013 in de VS gestegen tot 21 procent, claimt NPD op basis van marktonderzoek bij resellers. De verkoop van Windows-laptops zou gelijk gebleven zijn.

De gecombineerde Amerikaanse verkoop van desktops, laptops en tablets door het commerciële kanaal in de periode van januari tot en met november 2013 bedroeg 14,4 miljoen stuks en dat is een stijging van 25,4 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2012, claimt NPD na marktonderzoek. De stijging is volledig toe te schrijven aan Chromebooks en Android-tablets, aldus de statistieken. Ook de verkoop van Windows-tablets verdrievoudigde, maar die tablets hebben nog altijd een bescheiden marktaandeel.

Het onderzoek betreft niet de totale verkoop van alle desktops en tablets in de VS, maar geeft alleen een indicatie van de marktaandelen: het onderzoek betreft alleen de verkoop via commerciële kanalen zoals resellers. Apple verkoopt bijvoorbeeld veel van zijn laptops, desktops en tablets rechtstreeks. Ter vergelijking: volgens een andere marktvorser, IDC bedroeg de totale verkoop van pc's in de VS in 2013, dus zonder tablets, alleen al 46,2 miljoen stuks.

In het commerciële kanaal zouden Chromebooks nu een aandeel van 9,6 procent hebben op de markt voor computers en tablets samen, waar dat in 2012 nog 0,2 procent was. De toename is waarschijnlijk toe te schrijven aan het toegenomen aanbod van Chromebooks en de lage prijs van de apparaten: vrijwel alle fabrikanten hebben inmiddels goedkope laptops met Chrome OS aangekondigd of uitgebracht.

NPD Commerciale Sales 2013 Computing Units

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

26-12-2013 • 09:11

75

Reacties (75)

75
72
39
3
1
20
Wijzig sortering
Tsja, als niet alle verkoopkanalen meegenomen worden, wat zeggen dit soort cijfers dan over de echte verkopen? Statistisch gezien is het allemaal correct uitgevoerd maar als de totale markt minimaal vier keer zo groot is, dan zeggen deze cijfers en uitspraken niet zo veel.

Als in de andere verkoopkanalen geen Chromebooks verkopen, dan verwaterd het marktaandeel van 20% naar maximaal 5%. Dan is de kop (Een op de vijf door resellers VS verkochte laptops was een Chromebook in 2013) nog steeds juist, maar de echte marktverdeling is een Chromebook slechts een hele kleine speler.
Je kan wel over verdelingen praten maar feit blijft dan als nog staan dat Apple minder apparaten verkoopt dan dat ze dat vorig jaar deden en dat er groei zin in de Chromebooks. Ik zou mij daar veel meer zorgen over maken dan over markt aandeel als ik apple was.

Zo ook bij de Ipads vs windows en android based tablets. Nu kan op eens iedereen direct bij Apple gaan kopen die het eerst bij de computerzaak deden maar dan mag Apple het bewijs hiervoor ook wel de aether in slingeren.

Het kan ook allemaal toegeschreven worden aan de crisis en het besteedbare inkomen maar dan nog heeft Apple een probleem.
Het feit dat Google in absolute zin van niets naar iets groeit is op zich een opmerkelijk gegeven, en dat deze groei een grotere verandering laat zien dan vergelijkbare devices van de andere merken is ook opmerkelijk, al zegt dit minder door een te groot aantal invloedfactoren. Maar of het nu een reseller subresultaat is of niet, en er dus in een totaalbeeld iets op valt af te dingen, het gegeven van deze groei is opmerkelijk, en een nieuwsbericht waard.

Vertelt ons dit iets over Google? Misschien meer over de keuzes die Google heeft gemaakt. Google zet alle paarden op online content, software, services, inclusief opslag persoonlijke data. Dit concept, ondanks de discussie in dit topic, slaat blijkbaar aan. Blijkbaar vindt een groep mensen dit aantrekkelijk genoeg om de nadelen van internetafhankelijkheid op de koop toe te nemen. Naar de samenstelling van die groep ben ik best benieuwd. Als de groep vooral om de lage kosten voor Chromebooks heeft gekozen, dan vormt ze zonder het te willen een testpopulatie om dit concept op uit te testen. Microsoft experimenteert op bescheidener schaal met Office 365, ook internet diensten voor office software, al trekt Microsoft dit nog net door tot het OS niveau. Apple komt niet verder dan content, software en userdata opslag op internet (icloud). Apps worden online beheerd, en gesynchroniseerd met devices. Apple is echter nog niet op het niveau van services. Vanuit de optiek van online services lijkt Apple in haar filosofie nog nadrukkelijk uit de hardware te vertrekken.

Misschien dat Microsoft deze omslag nog iets sneller maakt omdat ze met haar Xbox heeft geleert dat hardware soms slechts het middel is om platform specifieke content te verkopen. Sony doorloopt dezelfde ontwikkeling maar is te veel hardware bouwer om de slag naar services te maken. Voor Microsoft echter is het loskomen van de hardware niet zo moeilijk gebleken en is de slag van content (Xbox games) naar services (Office 365) relatief vlot gemaakt.

De voorsprong van Google heeft echter geen enkel ander bedrijf. Dit kan een verworvenheid zijn, of een valkuil. Marchel vroeg zich hierboven terecht af hoe de situatie er over tien jaar uitziet. Beschikbaarheid van Wifi noemde hij als factor. Een andere belangrijke factor is op wat voor wijze mensen de online opslag gaan gebruiken. Weet cloudopslag de veiligheid te waarborgen, dan kan het een vlucht gaan krijgen. Nemen organisaties de komende jaren het minder nauw met privacy, of worden gegevens blootgesteld aan criminaliteit. In dit laatste geval wordt Google veroordeeld wordt tot een niche. De niche van de weinig vermogenden die geen andere optie hebben dan om met relatief goedkope hardware alle gegevens online te moeten zetten.

edit: taal

[Reactie gewijzigd door teacup op 24 juli 2024 13:13]

Je kan wel over verdelingen praten maar feit blijft dan als nog staan dat Apple minder apparaten verkoopt dan dat ze dat vorig jaar deden en dat er groei zin in de Chromebooks. Ik zou mij daar veel meer zorgen over maken dan over markt aandeel als ik apple was.
Dat de verkoop van Chromebooks groeit is inderdaad een feit, in dit specifieke verkoopkanaal groeit het zelfs stevig. Kudos voor Google.
Echter, je opmerkingen over Apple zijn geen feit. Daar weten we veel te weinig voor. Ten eerste zijn dit geen absolute getallen maar percentages. Het aantal verkochte apparaten van Apple kunnen makkelijk gegroeid zijn ondanks dat het marktaandeel kleiner werd. Ten tweede geeft dit onderzoek een heel onvolledig beeld omdat alleen maar een deel van de verkoopkanalen wordt bekeken. Laat Apple nu net een bedrijf zijn dat heel veel zelf verkoopt, alleen al de Apple stores (zonder eigen online verkoop) zijn al meer dan 10% van de omzet!
http://www.macrumors.com/...es-coming-in-fiscal-2014/
Apple hoeft dan ook niet te bewijzen dat 'opeens' iedereen bij Apple koopt, dat is een bekend fenomeen. Als de verkoopcijfers van het nieuwe kwartaal bekend worden gemaakt zullen we zien hoe de verkoop bij Apple gaat.

Wat we wel nog kunnen doen is de getallen absoluut maken; van jan tot nov zijn 14,4 miljoen apparaten verkocht in de onderzochte kanalen. 15,8% hiervan is iPad, oftewel 2,28 miljoen in elf maanden, nog geen 200.000 per maand. Helaas kon ik geen iPad getallen voor alleen de VS vinden, maar Apple verkoopt 14+ miljoen iPads per kwartaal wereldwijd. Zelfs als slechts 3 miljoen (<25%) in de VS verkocht worden, is dat een miljoen per maand. Veel meer dan 200K.

Ook de Chromebook sales zien er opeens anders uit in absolute getallen: 1,38 miljoen... In een jaar.
Echter, je opmerkingen over Apple zijn geen feit.
Het enige wat ik per saldo stel is dat als ze via dit kanaal minder verkopen, dat ze dat moeten goedmaken via een ander kanaal anders gaat de omzet omlaag.
Apple hoeft dan ook niet te bewijzen dat 'opeens' iedereen bij Apple koopt, dat is een
bekend fenomeen.
Om het verlies via aangehaald verkoopkanaal te compenseren moeten nog meermensen bij Apple direct kopen anders compenseren ze niet. Als ze die groei hadden leek het mij dat ze dit al bekend hadden gemaakt, een indicator voor omzet daling wil je zo snel mogelijk ontkrachten.
Wat we wel nog kunnen doen is de getallen absoluut maken..
Het absolute markt aandeel maakt niet uit. Wanneer de markt even groot blijft en je gaat van 100% naar 95% en de ander van 0->5% heb je wel nog veel meer markt in handen, echter heb je nog steeds een omzet daling en heb je per definitie overcapaciteit wat banen schrappen betekend. Wat allemaal tot vervelende dingen lijdt. Als aandeel houder wil je of gerust gesteld worden (door dat Apple dit kan ontkrachten omdat meer mensen direct bij Apple kopen) of een plan om deze trend te stoppen of om te buigen. Niets zeggen is geen optie en de keuze te wachten tot hierover een vraag gesteld wordt tijdens een aandeelhoudersvergadering wordt meestal slecht ontvangen.
En als ze het al zo raar hebben opgezet. Hoe betrouwbaar zijn de gegevens dan?
Plus: hoeveel zijn er uiteindelijk weer teruggebracht?

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 24 juli 2024 13:13]

Lees maar Chromebooks reviews op een grote site als Amazon.com of Bol.com. Want er is NIEMAND die ongelukkig is met zijn/haar Chromebook.
Niemand is natuurlijk niet helemaal waar, er zijn wel een aantal reviews met minder dan 4 sterren. Maar over het algemeen is iedereen super tevreden en gezien ik zelf een Chromebook met Intel Haswell heb (Acer C720) kan ik dat beamen, het werkt inderdaad heerlijk! :)
Anoniem: 445817 26 december 2013 09:21
Keyword "resellers". Dit laat computers verkocht via dell.com, apple.com of andere (grote) niet-resellers dus buiten beschouwing?
tja resellers verkopen ook Apples maar Apple geen Chromebooks.
Ik denkt dat ie meer doelt op t feit dat dit het marktaandeel is van bijvoorbeeld macbooks verkocht via resellers. Het daadwerkelijke marktaandeel kan anders liggen aangezien er ook veel van die dingen worden verkocht via Apple zelf. Aangezien Google zelf niks verkoopt, maar alle chromebooks via resellers verkoopt kan het percentage van daadwerkelijk marktaandeel anders uitvallen.

In theorie kan het zo zijn dat het aandeel van chromebooks verkocht via resellers 9,6% is. Maar dat het marktaandeel van chromebooks tegenover alle verkochte computers via alle kanalen misschien maar 2% is.

[Reactie gewijzigd door Mozy op 24 juli 2024 13:13]

Google verkoopt wel zelf hardware (via de Play store)
Zoals Marzman al zegt, verkoopt Google wel hardware via de Play Store, maar tevens leveren ze veel Chromebooks direct aan het onderwijs.
Veel mensen brengen hun chromebook weer terug geloof ik. Kan bron niet vinden.
Hoe zou dat in deze cijfers zijn meegenomen?
Ik moet trouwens wel zeggen dat ik de uitleg van de cijfers in het bronartikel iets duidelijker vind dan hier.

Wat ik brilliant vind in deze cijfers, zie de grafiek, het gaat om de verkoop van januari tot (en met?) november. Waar is de top verkoop maand (zeker voor tablets) december gebleven???

[Reactie gewijzigd door Commander Vimes op 24 juli 2024 13:13]

Terug brengen is vrijwel onmogelijk nadat de machine opgestart is omdat dan de online opslag capaciteit welke aan de machine is gekoppeld is geclaimd hetgeen vrijwel niet terug te draaien is.
Volgens Google zelf mag je deze binnen 15 dagen weer terugsturen, zou ook niet gekker mogen worden, koppel online services aan een device en wetgeving is niet meer van toepassing...

If, for any reason, you do not wish to keep your Chromebook, you have up to 15 days from the Receipt Date to cancel your purchase. If you exercise your right of cancellation, you are responsible for returning the Chromebook as soon as possible and at your own cost. To initiate a return, please contact Google Fiber. You must take reasonable care of the items that you wish to return, and we require that you return the Chromebook with its original packaging and any accessories. Once Google Fiber has received your returned Chromebook(s), Google Fiber will refund your previous monthly payment (if any) and you will not be charged the Outstanding Balance.

Dat is online inderdaad correct. Een fysieke winkel daarentegen mag gewoon een retour weigeren. Terugbrengen is dus inderdaad in veel gevallen onmogelijk.
Winkels proberen heel veel, maar dat bekend niet dat de winkel gelijk heeft. Consumenten hebben heel veel rechten, en winkels proberen die zo veel mogelijk te beperken (wat niet rechtsgeldig is).
Als jij een chromebook koopt met de verwachting dat het gelijk is aan een normale laptop, en je bij de installatie gepresenteerd wordt met additionele voorwaarden dan heb jij het recht om de koop ongedaan te maken (en je geld terug te krijgen) want er is sprake van dwaling door de verkoper.
Er zijn ook winkels die claim dat je maar enkele maanden garantie hebt bij die winkel, en dat je daarna direct met de producent contact moet opnemen (Bartsmit is daar nogal fan van bij console hardware), en dat is gewoon bullshit. De verkoper draagt volledige zorg voor zijn verkopen.
Klanten hebben echter wel zelf onderzoeksplicht. Als jij iets uit het schap pakt en zonder advies afrekende, kun je moelijk boos worden op je verkoper. De chromebooks staan over het algemeen heel duidelijk apart.
Dwaling gaat niet zomaar op. Je hebt als koper een onderzoeksplicht en die weegt echt wel zo zwaar dat je een klein beetje onderzoek naar een chromebook moet doen.

Ik geef alleen aan dat ruilen en retourneren een gunst van de winkel is, geen recht.

Overigens zijn het niet alleen winkeliers die 'veel proberen', klanten doen vaak exact hetzelfde. Ik gaf alleen aan wat de wet erover zegt.
In de praktijk zijn er ook de nodige fysieke winkels waar je goederen terug kunt brengen. Dat het niet wettelijk verplicht is betekend niet dat het niet mag. Zelf koop ik niet snel iets in een fysieke winkel zonder fatsoenlijke service verlening, anders is er alleen maar reden te meer om online te kopen.
ehh misschien omdat het nog december is en je eerlijk tussen de jaren moet vergelijken?
Ja, december is nog bezig maar wacht dan een maand en rapporteer over heel 2012 vs 2013 ipv 11 maanden van elk jaar.
Oh wacht, dan val je niet zo op in alle andere rapportages...
Veel mensen brengen hun chromebook weer terug geloof ik.
Hoe zou dat in deze cijfers zijn meegenomen?
Geloof je? Maar is dat ook zo, waar is dat op gebaseerd? Ik lees namelijk vrijwel alleen maar positieve reviews en als ik naar mezelf kijk ben ik zelf ook erg tevreden over mijn eigen chromebook, merk ik dat ik hem veel makkelijker pak dan mijn tablet en zie ik dat ik zowel mijn laptop als desktop veel minder gebruik. Waarom? Omdat 95% van wat je doet sowieso in de browser gebeurt of kan gebeuren. Docs werkt prima voor huis-, tuin en keukendocumenten of spreadsheets en je mail checken of schrijven, je agenda bijhouden, hangout, evernote: het kan allemaal. Het enige waar ik mijn desktop echt nog voor nodig heb is video bewerken.
Kan het artikel niet meer vinden, ik pas mijn opmerking aan.
Heb er zelf één gehad en was enorm onder de indruk.
Schitterende batterij, mooi slank ontwerp en goed klavier voor een belachelijk lage prijs.
Voor veel mensen een veel betere propositie als een tablet imho.
Tot er geen internet is, als dat probleem opgelost is dan is dat inderdaad een hele nette laptop op alle fronten, ik ben er zelf ook onder de indruk (ik ga zelfs Chrome OS op een oudere desktop installeren) maar als je offline bent is het verhaal heel snel afgelopen.
Tot er geen internet is
Maar kijk maar eens wat je met een gewone laptop kan zonder internet... Serieus productiewerk gaat wel, maar dat doet de thuisgebruiker nauwelijks. Voor bijna alle huis-tuin en keuken activiteiten heb je internet nodig. Denk maar eens na, als nu internet uitvalt, wat zou je doen met je laptop?

Overigens veel werk met documentjes kan ook al offline. In Nederland heb ik nog iet veel mensen gehoord met een Chromebook. Maar als ik dit lees snap ik ook meteen de Scroogled truth campagne van Microsoft. Met dat soort aantallen wordt het echt een bedreiging.

Overigens denk ik dat zelf installeren van Chome OS uitloopt op een deceptie. Ik heb het zelf eens geprobeerd (Chromium), maar dat OS is zonder de Google Apps en zonder die apps heb je niet veel aan dat OS. Eigenlijk ook een beetje het verhaal voor Android, ook daar heb je zonder de Google Apps een enorme teruggang in functionaliteit, als was het alleen maar vanwege Google Play.

Het enorme voordeel van een Chromebook is natuurlijk dat het helemaal dichtgetimmerd zit en de kans op problemen met virussen en andere troep veel kleiner is. Maar ook dat alleen als alles gelocked en versleuteld is, wat je dus ook niet hebt als je het zelf installeert.
Je kan veel dingen zonder internet op een laptop, ik spreek uit ervaring.

Dat terzijde je hebt wel een punt, en ja je kan offline bepertk documenten bewerken in Chrome OS.

Virussen zou je niet kunnen krijgen in Chrome OS, theoretisch zou dit kunnen als er een lek in Chrome zit, maar Chrome OS is zoals je al zelf zei dichtgetimmerd.

Android en Chromium OS kun je niet met elkaar vergelijken, Android zonder GAPPS is gewoon Android, Chromium OS is de basis van Chrome OS maar absoluut niet hetzelfde, zelf de uiterlijk is anders.

Echte Chrome OS kun je niet downloaden, maar er is een site waar iemand de officiële Chrome OS aanbod, helaas is de laatste versie uit april maargoed, om mee te spelen is wel leuk.
Je kan veel dingen zonder internet op een laptop, ik spreek uit ervaring.
Natuurlijk. Maar wat je nu doet, op tweakers kijken en reageren, nieuws sites bezoeken, marktpaats, chatten, uitzending gemist kijken, weetjes opzoeken, online gamen, emailen en ga zo maar door kun je allemaal niet.

Ja, je kan je foto's en video's bewerken maar dat doe je niet dagelijks en al helemaal niet onderweg in de trein of zo. Het is ook niet voor niets dat er overal WiFi punten ontstaan.

Julie Bort klaagde over haar ervaringen met de Chromebook bij Starbucks, maar ook Starbucks zal WiFi toegang krijgen willen ze de Chromebook klanten willen bedienen.

Ook Jeffrey Van Camp heeft veel kritiek, maar vrijwel alle problemen liggen niet aan het concept maar gewoon dat het OS nog jong is en nog te klein waardoor er nog niet voldoende voor gemaakt is. Misschien een showstopper voor nu, maar niet op lange termijn.

Afhankelijkheid van het Internet is het grootste probleem, maar voor mij is dat voor een laptop dus niet veel anders, tenminste wat Henk en Ingrid er mee doen. Zakelijk is op dit moment natuurlijk een ander verhaal, hoewel ook daar veel in de Cloud zal verdwijnen en je dus ook daar met het zelfde zal gaan zitten.
Ik ben het helemaal met je eens. Al kan ik Mizgala28 ook wel begrijpen. Er zijn nog genoeg gebruikers die uren achter een offline device kunnen werken/hobbyen.

Anno 2014 kunnen we nog zeggen dat dit voornamelijk afhankelijk is van de type gebruiker.

Maar hoe ziet deze markt er over 10 jaar uit. Ik denk dat bedrijven zoals Google een gokje wagen en inspelen op de markt zoals deze er over een x periode uit zal zien. Als ze nu al marktleider zijn in dit segment, hoe ziet deze positie er uit als internet op iedere hoek van de straat gratis verkrijgbaar is?
Ik doelde ook op het zakelijk gebied, voor privé gebruik is internet een must dus is een Chromebook een nette oplossing.

En dat alles in de cloud verdwijnt is ook bekend, wel zorgelijk gezien de berichten over NSA ect, maar dat is weer een ander verhaal.
Ik heb het zelf eens geprobeerd (Chromium), maar dat OS is zonder de Google Apps en zonder die apps heb je niet veel aan dat OS.
Uhm, juist.. Je kunt al die "apps" gewoon vanuit de Store (die ook in Chromium OS aanwezig is) gewoon downloaden en klaar. Zoals ik hieronder aangeef is het enige wat niet werkt Netflix door gebrek aan TPM.

Het installeren is wel een eitje: install /dev/sda via de CROSH command line.
Succes met het installeren van ChromeOS. ChromeOS word alleen door Google geleverd en kun je nergens downloaden.

Chromium OS is een ander verhaal, maar daar zitten een x aantal dingen niet in die in ChromeOS wél zitten (Pepper Flash e.d)
En dan is het geen officele install want die machine heeft
1) Geen TPM
2) Geen Google UEFI

Ik weet ook wel dat het kan maar dat is toch echt niet hetzelfde. Netflix zal niet gaan werken bijvoorbeeld door het gebrek aan TPM.

Bovendien ga je dan geen automatische updates en nieuwe functionaliteit krijgen. Ik kan het weten want ik heb een build machine staan voor Chromium OS voor m'n grote laptop.

[Reactie gewijzigd door sfranken op 24 juli 2024 13:13]

Dat maakt vrij weinig uit, uittesten kan altijd want ik ben al een tijdje aan het bedenken op een Chrome OS desktop aan te schaffen als die uitkomt.
Je bedoelt een chromebox? Die is er al - van Samung. Gewoon bestellen via Amazon en klaar.

Of, als de geruchten kloppen, wachten tot maart/april op die van Acer geloof ik.

En inderdaad uittesten kan altijd maar dan kun je IMO beter Chromium OS pakken dan een vage Chrome OS rip waar je niet 100% zeker van bent waar die vandaan komt en wat er aan veranderd is.

Het beste bouw je Chromium OS from source. Weet niet of je er de machine en het OS voor hebt maar echt lastig is anders.

[Reactie gewijzigd door sfranken op 24 juli 2024 13:13]

Tot er geen internet is, als dat probleem opgelost is dan is dat inderdaad een hele nette laptop op alle fronten, ik ben er zelf ook onder de indruk (ik ga zelfs Chrome OS op een oudere desktop installeren) maar als je offline bent is het verhaal heel snel afgelopen.
Dat "probleem" noemen mensen steeds weer die kennelijk zelf geen chromebook hebben en is feitelijk al lang en breed opgelost. Wat kan offline? E-mail, agenda, docs, spreadsheets wunderlist, pixlr, etc.
Zodra je weer online bent wordt alles netjes gesynchroniseerd.
Probeer gewoon eens een chromebook uit en je zult net als ik zien dat je hem veel vaker gebruikt dan je vantevoren dacht en dat je je tablet, laptop en desktop veel minder gaat gebruiken. Daar was ik zelf echt over verrast.

[Reactie gewijzigd door Leonrsv op 24 juli 2024 13:13]

Niks voor mij zo'n chromebook, maar wel mooi om te zien dat alternatieve besturingssystemen een concurrerende positie aannemen. Wie weet gaan we nog ooit linux-based OS' zien met een aanzienlijk marktaandeel.
Android heeft al een enorm marktaandeel.
Denk dat Mozy het had over desktop OS
Dat denk ik ook, want op andere gebieden is Linux al een tijdje markleider. Op mobiele apparaten (telefoons en tablets) is Android Linux marktleider, voor servers is het denk ik Redhat Linux of Ubuntu Linux, supercomputers draaien ook allemaal Linux. Alle grote cloudsystemen draaien ook op Linux (Google, Amazon, Facebook, Twitter). Ik denk dat de cloud van Apple en Microsoft ook vooral op Linux draait, hoewel ik dat niet zeker weet.
En dan heb je nog de software in auto's, televisies, dvd spelers, media spelers, routers, nas systemen etc.. Ook bijna allemaal Linux.

Spelcomputers weet ik niet precies. Heeft de playstation ook niet Linux?

Het is een kwestie van tijd voordat ook de desktop PC's voornamelijk op Linux draait. Windows zal wel blijven, net als Apple, maar ik denk dat het jaar van de Linux Desktop er uiteindelijk wel degelijk komt. Ik sluit ook niet uit dat Apple en zeker Microsoft als basis voor hun OS ooit Linux kiezen. Ik zou het geweldig vinden als Windows een Linux kernel krijgt.
Voor servers is het meer RedHat, CentOS en Debian, Ubuntu is meer voor desktop/homeserver gebruikers ;)
Ik heb zo het idee dat het ook helpt dat er heel wat leken zijn welke denken voor een prikkie een notebook te scoren en er bij binnenkomst pas achter komen dat ze er "niets" mee kunnen.

Bij ons in de winkel komt het ook vaak voor, ze pakken hem mee en rekenen hem af zonder info te vragen bij een verkoper om vervolgens kwaad terug te komen.

Let wel een leek kan hier "niets" mee, deze verwacht een machine met een regulier OS.
Anoniem: 428562 @chupie26 december 2013 10:10
Veel consumenten willen geen "advies" van een verkoper, ze hebben de ervaring dat een verkoper producten adviseert waar hij zelf de hoogste beloning voor incasseert en consumenten probeert over te halen meer te besteden dan eigenlijk de bedoeling is.
Waarom heeft iedereen zo'n beeld van ons? Tuurlijk wij moeten vaker de nadruk op bepaalde producten leggen, maar dit gaat dan meer om de marge dan voor de beloning. Want een beloning zit er tegenwoordig niet meer op. Wij verdienen net zoals jij per uur!

Gelukkig ben ik een eerlijke verkoper en adviseer ook alleen maar producten waar de klant wat aan heeft. Zo stuur ik niet iemand weg met een model wat stukke duurder is en de klant niks aan heeft.
Niet iedereen is natuurlijk zo. Het gebeurt gewoon vaak dat verkopers duurdere producten aan raden, terwijl een 100 euro goedkopere machiene meer dan genoeg biedt. 1 maal zo'n slechte ervaring laat je in de toekomst 2 maal voorzichtigere zijn.

Je moet als Tweaker maar eens naar grotere verkooppunten gaan en informatie vragen. Sommigen lullen zelfs compleet uit hun nek of lezen het plaatje af. Vooral bij de kleinere winkels krijg je dan weer wel een perfecte uitleg en advies, omdat zij het niet kunnen maken om slechte reclame te maken.

Ik krijg meestal een telefoontje van familieleden om toch maar eens te dubbel checken of ze waar voor hun geld krijgen.
Beloning is meer dan salaris, beloning is ook voetbal kaartje, weekendtrip, dinerbon, fles wijn enz voor verkoper/team dat de meeste omzet heeft gedraaid.
is dit het beeld dat je heb van verkopers en het bedrijf waar ze voor werken, of weet je dat dit uit ervaring gebeurt? het klinkt spannend, maar vind het wel een gewaagde beschuldiging.
Niet zo lang geleden bij Media Markt Amsterdam Noord een Surface RT gehaald (werk doeleinden). Volgens de verkoper zat er geen voeding bij en moest ik die er per se apart bij kopen. "Eigenwijs" als ik ben heb ik dat lekker genegeerd. In de auto de doos opengemaakt, en ja hoor, zit gewoon een voeding bij.

Dit is een waargebeurd recent voorbeeld waar weinig aan te ontkennen valt. Het pushen van producten met hogere marges vind ik overigens niks mis mee, dat zie je zelfs bij de supermarkt. Ga je echter liegen of bewust informatie achterhouden dan ga je voor mij een stap te ver.
Oooh! Een eerlijk verkoper!

Kom op jongens, we moeten hem als voorbeeld tonen in alle winkels in Nederland.

Er zijn aardig wat winkels, dus we zullen hem heel klein moeten snijden!
Vergeet niet: There are three kinds of lies: lies, damned lies, and statistics
In de tabel wordt gesproken van hoeveelheid laptops. Vergelijk bijv. de Apple notebooks met de chromebooks. Als je een nieuwe grafiek zou maken met de omzet zou je direct andere cijfers zien, het zou me dan niet verbazen als Apple notebooks op hetzelfde niveau komen als de Chromebooks. Combineer dit met het feit dat enkel "door resellers" verkochte laptops worden opgenomen...
Een onderzoek met een verborgen boodschap, zo lijkt mij.

[Reactie gewijzigd door uip op 24 juli 2024 13:13]

Omzet is niet alles, aantallen is ook een belangrijk gegeven. Voor adverteerders (dat zijn de belangrijkste klanten van Google) maakt het geen bal uit hoeveel de gebruiker voor zijn device betaald hebt, die willen zoveel mogelijk gebruikers die hun ads bekijken.
Vermoedelijk gaat het hier toch naar toe, rekenkracht uit de laptop en thuis computer en alles in het datacenter(cloud). Programma's web based en de calculaties worden gedaan in het datacenter. zoals nu de opmars al is in het bedrijfsleven. Alles gaat naar het web, exact,afas,unit4 etc.
Dat heet gewoon thin-client en dat bestaat al jaren, denk maar aan terminals.
En office pakketjes zijn helemaal niet boeiend ... ook niet in de cloud.
Veel bedrijven werken meer met maatwerk, specifiek beroeps gerichte software.
Office pakketjes zijn slechts bijzaken maar daar run je geen bedrijf mee.
Mee eens. PDM/PLM en ERP omgevingen zijn de omgevingen waarin de bedrijf kritische data wordt opgeslagen. Product Data/Lifecyle Management beheert de product data (content), Enterprise Resource Planning beheert de transactiedata van goederenstromen en geleverde arbeid. Deze twee informatiepilaren bepalen in veel productiebedrijven de core bedrijfsinformatie. PLM en ERP zijn beide vaak omvangrijke databases en bevatten concurrentiegevoelige informatie die niet snel in de cloud terecht zal komen. Veiligheid is hierbij leidend, maar in praktische zin is ook latency nog een probleem. Als er iets met centrale wereldwijde opslag wordt gedaan, betreft dit vaak een private cloud.
Ik vind dat consumenten wel wat kritischer mogen zijn over de producten die ze gebruiken. Het tendens vandaag is vooral: ach ze weten toch alles al. Of ik nou wel of niet gebruik maak van Google drive. Zolang Googles diensten meer geld oplevert met jouw data dan dat het hun geld kost zullen deze diensten bestaan. De consument heeft niet eens door wat hun gegevens waard zijn en toch zijn ze bereid om ze te ruilen voor de diensten die ze mogen gebruiken.

Dan zeggen velen dat Apple, Microsoft, Samsung, LG etc dit ook doen. Dat KAN waar zijn. Dat maakt de positie van Google niet minder gevaarlijk. Daarbij komt het feit van Googles verdienmodel. We weten dat Google geld verdient van de data die ze door middel van hun diensten verzamelen. We weten niet precies hoe en aan wie. Ook weten we dat Google er een studie van heeft genaakt hoe ze zo efficiënt mogelijk deze data kunnen verzamelen. Producten als thermostaten, Google drive, gmail, Google +, Google zoekmachine, Google earth, Picassa etc zijn dus in de eerste instantie bedacht om data te verzamelen en daarna om je leven makkelijker te maken. Dit puur zodat mensen het daadwerkelijk gaan gebruiken. Dus de volgorde: Ze willen winst. Dit doen ze door data te verzamelen en te verkopen. Dit doen ze door consumenten te verleiden om zijn diensten te gebruiken. Dit doen ze door praktische diensten aan te bieden. Bij Microsoft willen ze winst. Dit doen ze door praktische software te maken die mensen dan kopen. Ik vind het businessmodel van MS transparanter dan die van Google. En vraag mij af of we met zijn alle realiseren wat hier gebeurd en of wij dat wel zo willen. Alleen maar "gratis" diensten gebruiken lijkt mij geen wenselijke situatie.
Een computer waarmee ik niet veel meer mee kan dan contentconsuming, heb ik al. Hij heet iPad. Voor die doeleinden is dat ook stukken handzamer in mijn ogen.

Voor het echtere werk heb ik een volwaardige notebook ;)
Een iPad kan denk ik meer dan een Chromebook omdat er veel meer applicaties voor zijn. Bij een Chromebook heb je bijv nog steeds geen skype, kan je met heel veel Wifi printers niet communiceren etc etc. Maar ben het wel met je eens RubenTheys dat je voor het echte werk beter een volwaardige laptop/macbook kan nemen :D
Chromebooks hebben native geen Skype, alhoewel je natuurlijk wel gebruik kan maken van IM diensten die ondersteuning hebben voor Skype zoals Imo.im
Overigens heeft Google ook een volwaardig alternatief, namelijk Google Hangouts.
Het mooie eraan is dat die werkt in de Chrome browser en laat dat nou juist de browser zijn die vrijwel iedereen (als ik in mijn omgeving kijk!) geïnstalleerd heeft.

Een iPad is overigens niet echt vergelijkbaar met een Chromebook, de ene is voor contentconsuming, een Chromebook voor zowel contentconsuming als contentproducing.
Op een Chromebook kan je prima documenten tikken, aan websites werken, SSH gebruiken, VMWare vShere Web gebruiken, multitasken etc..
Sorry maar websites bewerken op chrome os? als dat op mijn werk zo ging diende ik spontaan ontslag in .... sorry maar dan heb ik wat meer serieuze en professionelere software nodig.
Je kan toch gewoon een online editor gebruiken? Daar is niks mis mee.
In mijn ogen is daar alles mis mee.
Een goede code editor gaat veel verder dan slechts wat code typen.
Degene die ik gebruik zitten allerlei functies en met bijna een perfecte interface.
Maar ook voor beheer/onderhoud, database management, css zit er allemaal in verwerkt. Verder heb ik ook nog degelijke beeld bewerking programma's nodig die wat verder dan google gaan. Niet te vergeten git/subversion en distributie.

Dat scheelt uren aan tijd als je aan het ontwikkelen bent.
Een investering in goede producten is uiteindelijk een besparing op tijd.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.