'Processorfabrikanten laten TSMC minder socs voor dure smartphones maken'

Makers van processors hebben aan foundry TSMC laten weten minder chips voor high-end smartphones nodig te hebben, claimt Digitimes. De vraag van onder meer Qualcomm loopt terug, terwijl die van MediaTek op peil blijft.

Digitimes meldt een terugloop in de vraag naar processors voor onder meer high-end smartphones en pc's, vooral van fabrikanten als Qualcomm, Nvidia en Broadcom. Ook de opdracht van Apple voor de nieuwe iPhones zou geen soelaas brengen.

De vraag van MediaTek, van wie de processors worden gebruikt in veel goedkopere smartphones en tablets, blijft op peil. Digitimes zit er vaak naast met geruchten over specifieke modellen van tablets en smartphones, maar de informatie op het gebied van processors van een Taiwanees bedrijf als TSMC is vrijwel altijd wel juist.

Volgens Digitimes komt de daling doordat de vraag naar high-end smartphones afneemt ten gunste van goedkopere modellen. De productie van processors loopt een tijdje voor op de verkoop, waardoor de nu gemaakte processors vermoedelijk pas begin 2014 in smartphones te vinden zijn. De verkoop van high-end smartphones is afgelopen jaren nooit gedaald.

TSMC meldde vorige maand al in zijn kwartaalcijfers dat de mindere vraag naar processors voor high-end smartphones tot een daling van 10 procent in de omzet zou kunnen leiden. Volgens TSMC is dat een tijdelijke ontwikkeling, vooral ingegeven door het feit dat veel fabrikanten een te grote voorraad hebben opgebouwd.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

08-11-2013 • 09:19

26 Linkedin

Reacties (26)

26
24
14
0
0
9
Wijzig sortering
Ik had toch al een tijdje t gevoel dat we aan onze tax gekomen waren wat smartphones betreft. Zo heb ik mijn moeder mijn samsung galaxy s gegeven waar ze nu alweer 2 jaartjes mee aan t bellen is. Er is gewoon niks wat ze daar niet mee kan en eerlijk gezegd vraag ik me zelf af waarom ik eigenlijk een quadcore htc one x heb. Ja om gta vice city of een ps one emulator op te installeren en t daarna verder niet te spelen omdat t schermpje wel errug klein is. Zelfs videootjes met dlna naar te tv streamen kan ook gewoon met de samsung. Een telefoon die dat dus kan is goed genoeg voor iedereen. De rest is meer een soort luxe omdat t kan en misschien om je gevoel voor eigenwaarde wat op te vijzelen:) Is whatssapp nou echt zo veel beter op een hd schermpje? En wil je daarom 400 euro meer betalen voor je mobiel? Van mij mag t hoor, maar voor t gros der telefoonbezitters is t weggegooid geld.
Ik denk ook dat we zo een beetje de limieten hebben bereikt wat betreft eisen die je kan stellen aan een telefoon.

Misschien is de 4 inch iPhone daarom nog steeds populair?

Omdat het voor de meeste mensen waarschijnlijk gewoon goed genoeg is.

Ik heb nu een Note 2 en ik zie ook geen noodzaak om een nieuwe telefoon te kopen, als het niet kapot gaat de komende 2 jaar denk ik dat ik pas in 2015 misschien een nieuw toestel zal moeten halen.

En dat is dan waarschijnlijk omdat de accuduur wat minder wordt of compatibiliteit.
Dat is dan ook de reden dat fabrikanten nu met gebogen schermen komen e.d. Niet omdat het zinvol is maar omdat ze desperaat zijn om nieuwe dingen te proberen in de hoop de verkoop op peil te houden. Het is wat dat betreft net zo als met de situatie met PCs, alleen in een veel kortere tijd bereikt. De huidige producten zijn voor het gros van de consumenten goed genoeg en worden alleen nog maar vervangen als ze kapot zijn. Blijft over de doelgroep die sowieso altijd het nieuwste koopt, maar daar kan je niet echt van leven.
Logisch, nu ook de minder high-end modellen de standaard taken van een smartphone fatsoenlijk kunnen uitvoeren is er minder noodzaak om voor de high-end modellen te gaan. Zelfde als je ook ziet in de laptopmarkt.
en bijkomend dat apple zn eigen processor (laat maken?) maakt en samsung ook grotendeels zelf zn processoren maakt.

dan heb je de 2 grootste high end fabrikanten die geen gebruik maken van tsmc.
Apple ontwikkelt ze zelf maar produceert ze niet. Samsung produceert de meeste processoren voor Apple maar als ik mij niet vergis heeft TSMC ook een deal gesloten onlangs met Apple.
dat samsung veel chips maakt voor apple wist ik wel.
dat tsmc ook een gedeelte maakt heb ik net via google inderdaad kunnen bevestigen.
Je had een vraagteken erbij gezet dus vandaar dat ik even reageerde, leek er namelijk op dat je het niet wist.
Een andere mogelijke verklaring is dat high-end toestellen langer gebruikt kunnen worden omdat ze niet langzaam worden. Je hebt al eens de hoofdprijs betaald, dat wil je niet jaarlijks doen.
Ik heb een Lumia 520 van 140 euro en die draait alles prima zonder te haperen. Als iedereen nou eens af zou stappen van het hopeloos trage en inefficiënte Android zouden er wat hardware betreft veel goedkopere telefoons gebruikt kunnen worden.
Net zoals een T-Ford ook overgeslagen had kunnen worden en we meteen Tesla Model S-en hadden kunnen gaan maken? Een beetje tijdsbesef kan soms geen kwaad.

Microsoft/Nokia hebben EINDELIJK een antwoord op (goedkope) Androids en dat heeft maar 5 jaar geduurd. Dus in plaats van te 'klagen' dat iedereen af moet stappen van het 'hopeloos trage en inefficiënte Android', mag je de handen dichtknijpen dat er eindelijk iets is.

Overigens ben ik wel heel benieuwd wat Google/Android nog kan doen aan versnelling, er zijn nu al 3 versies uitgekomen die weer sneller zouden moeten zijn, zeker op mindere hardware terwijl de hardware er niet minder op wordt. Dan moeten dit soort klachten toch een keer 'weg' zijn.
Net zoals een T-Ford ook overgeslagen had kunnen worden en we meteen Tesla Model S-en hadden kunnen gaan maken? Een beetje tijdsbesef kan soms geen kwaad.
Het is ooit al eens bewezen dat als Android herschreven zou worden in bijvoorbeeld .NET dat het iets van 10x sneller zou draaien. Dat Google dit niet doet jaagt de halve wereld op hogere kosten dan noodzakelijk voor dezelfde performance. Leuk dat Android voor een groot deel op Java draait (wat verder nergens voor nodig is aangezien cross platform support hier nergens voor nodig is) maar het vreet performance en power. Het is toch van de zotte dat Android pas redelijk soepel draait sinds er quad-core processoren zijn voor smartphones en dat je je smartphone 2x per dag aan een infuus moet hangen als je hem fanatiek gebruikt. Google heeft iets op de markt gedumpt om niet te laate te zijn, gegokt (en goed gegokt) dat mensen het toch wel zouden kopen omdat het label Google eraan hangt.

[Reactie gewijzigd door HerrPino op 8 november 2013 11:10]

Simplify, then add lightness.
Android hinkt op teveel gedachtes. Het feit dat high-end toestellen soms ook haperen geeft aan dat hardware vaak niet het probleem is, maar dat het een softwarematig probleem is.

Daarnaast heeft Google zelf de fout gemaakt door de markt te kannibaliseren met hun goedkope Nexus toestellen. Andere fabrikanten zien te weinig marge om softwarematig en/of hardwarematige te investeren. De noodzaak wordt ook steeds kleiner nu alternatieven steeds serieuzer worden.
Windows RT, Firefox OS, Ubuntu, tizen etc.
Ik vind het altijd zo vreemd, dat sommige mensen blijven zeggen dat android toestellen haperen, terwijl ik een no-name chinees toestel liggen heb, met Quad A9 ( Samsung ), en dat draait vloeiend... En kwa generatie is die hardware intussen 3 jaar oud, en de Android versie is nog 4.0.

En zover ik zie, is de rek uit Android nog lang niet uit, nu dat men de JIT compiler wilt gaan vervangen door een pre-compiler. Als de boel toch al soepel draait voor mensen zoals mij, op een "oudere generatie A9", met de oude android, met de JIT compiler... Dan zou de boel toch soepel moeten draaien op mensen hun toestellen met nieuwe sneller versies van hardware, software enz?

Zou het niet eerder dat mensen is moeten zoeken naar de oorzaak, van bijhorende rommel dat mogelijk geïnstalleerd is door bepaalde fabrikanten? Of zijn de haperingen wegens bepaald flash toegang beperkingen?

Mijn vrouw heeft recent ook een "oudere" Samsung Galaxy III gekocht, wat ook een oude generatie smartphone is ( Tegra 3 ), met al de Samsung rommel erop, en .. ik merk geen problemen op van vertragingen, en zij ook niet.

Soms denk ik dat het probleem niet puur op de software zit, maar de perceptie dat sommige mensen hebben.

En om op HerrPino te antwoorden: Als het echt 10* sneller zou werken als zaken op .net herschreven werden, waarom is die zelfde snelheidswinst niet terug te zien op de Surface RT tablets? Volgens die claim, dan zou alles 10* zo snel moeten draaien. En toch blijkt de praktijk niet zoveel verschil te geven bij onafhankelijke cross platform benchmarks.
Alle dingen hebben problemen, behalve die van fanboys. Dat is inmiddels net zo'n wetmatigheid als de 1ste wet van Newton.
Even je zin gefixed want het gaat voor alle fanboys zo op.

Op een redelijk nieuw toestel (nexus 4) heb ikzelf nooit problemen met vertragingen. Als ik dan kijk naar mijn broertjes HTC One met een tegra3 chip dan is dat een ander verhaal, deze heeft soms vertragingen. Dit kan misschien zijn omdat hij van de zuinige cpu core naar de snelle schakelt.

Sowieso vind ik smartphones erg duur, maar dat komt misschien ook omdat ik voorheen altijd oude toestellen kreeg ;). Voor dat geld kan ik namelijk mijn pc een upgrade geven :(.

[Reactie gewijzigd door Sp3ci3s8472 op 8 november 2013 14:36]

*wow* ... Ben verbaast van die reactie. Ik zou mezelf zeker niet als een fanboy omschrijven.

* Ik gebruik persoonlijk nog altijd een HTC HD2 met WINDOWS 6.5! *lol*
* Een Chinese el-cheapo tablet met een oude versie van Android
* En men vrouw dat een Samsung Galaxy III gekocht heeft ( met android ).

Is het omdat we een aantal Android producten hebben, en dat we geen problemen opmerken, dat we ineens fanboys zijn?

Ik zal niet ontkennen dat ik persoonlijk geen fan ben om 700€ te betalen voor een Apple merk product, terwijl ik dezelfde mogelijkheden kan hebben, voor de helft van de prijs ( minus het "merk" ).

Je moet een leren dat er een grondig verschil is tussen een "fanboy" en gewoon mensen dat producten kopen omdat ze werken / goedkoper zijn / of gewoon geen merk producten willen kopen, omdat je de merk "premium" betaald.

Waarom zou ik 200€ betalen voor een jeans van Calvin Klein, terwijl ik een el-cheapo jeans koop voor 15€, met "bijna" dezelfde kwaliteit. Tja ... En als dat betekend dat ik een nieuwer iets sneller moet kopen, so bet it. Spaart me nog altijd geld uit :)

Feit is, het is niet omdat iemand positief spreekt over Android, dat die persoon ogenblikkelijk een fanboy is. Men maat is een Apple lover... iPhone's, iPad's, Mac's ... betekend het dat die persoon iedere maal dat we over technische zaken spreken zoals android/ios, enz, dat hij als een verziekte hond zijn producten zit te verdedigen. Nee ... De term fanboy is in mijn mening, gewoon voor mensen dat buiten enige logica een product verdedigen.

Zie ik die vertragingen waarover gesproken word? Nee ...Ofwel draai ik geen stress programma's, of specifieke programma's waar dat voorkomt, of wat de reden ook mag zijn. Zijn mijn toestellen zonder fouten? Hell nee ... men tablet heeft de lastige gewoonte om te veel batterij gebruik te hebben bij sleep ( omdat er een programma weigerde in slaap te gaan ), is dat het OS zijn schuld? Nee ... dat is gewoon dat programma zijn schuld.

Al te vaak heb ik de indruk dat bepaalde mensen soms een een cursus maatschappelijke integratie moeten ondergaan, want hun gedrag vind ik aanstotelijk. Mensen beschuldigen van iets, omdat men niet akkoord is. Wat is de volgende stap? Ik zou zeggen, grow up, en leer eens beseffen dat de mensen andere meningen kunnen hebben, dan die van jezelf zonder dat je er een label moet aanhangen.
niet helemaal mee eens.
voordat er een iphone was, kostte een htc tytn (windows mobile) ook rond de 500-600 euro.
dit is dus niet iets wat apple bedacht heeft.

wat wel zo is, is dat goedkopere telefoons ook goed kunnen functioneren.
al zul je altijd wel een trade off hebben.
Een ander effect zal zijn dat de twee TSMC klanten nVidia en Qualcomm de afgelopen anderhalf jaar vrijwel de complete markt van (non-Apple) high-end smartphones bedienden.

Als Samsung zijn problemen met hun Exynos chips oplost de volgende generatie, valt Samsung als Qualcomm/TSMC klant grotendeels weg, en dat zijn tientallen miljoenen chips. Verder zien we de opkomst van Intel in de high end (tablets met Bay Trail, binnenkort Merrifield telefoons, en zelfs de oude Clover Trails verkopen aardig). Dat betekent allemaal dat Qualcomm niet meer zo dominant blijft als ze nu zijn.

De opkomst van Mediatek en Rockchip speelt natuurlijk ook :).
Mediatek is ook veel interessanter. Voor nog geen €100,00 heb je een erg leuke mediatek smartphone in china waar 99% van de mensen mee uit de voeten kan. Bovendien zijn ze ook nog geen erg mild voor de accu. De aankomende MTK6592 8-core gaat nu ook nog het leven zuur maken van alle highend telefoons voor de prijs van een budget telefoon. Laat maar komen die mediateks.
Het probleem met de MTK6592 als ik me de specs nog herinner, is dat het 8 * A7 cores draait en niet bijvoorbeeld een 4 * A7+4 * A15 big.little setup.

Het is een leuk marketing trucje, maar als je realiseert, dat de meeste applicaties nauwelijks meer dan 2 cores gebruiken,... De snelheidswinst op de MTK6592 zit hem meer op de hogere snelheid van de cores ( 2Ghz ), en de verbeterde GPU dat het onboard heeft.

Door de MTK6592 met 8 cores uit te rusten zal het in multi-thread benchmarks prachtige scores geven, omdat die benchmarks, zoveel threads kunnen gebruiken, maar in je praktijk zal je voor hebben dat 5 a 6 van de cores bijna nooit zullen werken. Of men moet een manier vinden om de cores te "pippelingen" achter elkaar.

Daar heeft een big.little meer voordeel, want je hebt het voordeel van energie besparing bij weinig gebruik ( A7 cores ), maar je hebt de A15 cores in "reserve" wanneer je intensieve taken draait.

Neem van mij aan, de MTK6592 is geen slechte SOC, maar men moet ook niet overdrijven met het wonder effecten te aanmeten. Kwa performance in realistische situaties, zal het nog deftig nalopen op de sterke A15 core setups ( of het nu puur A15's zijn, of big.little, of krait ).

Een algemene tip, kijk niet te veel naar de benchmarks, omdat die enorm beïnvloed worden door manipulatie, en de hoeveel cores. Maar deze benchmarks hebben totaal geen enkel deftig "real life" ervaring.
Big.little icm Cortex A15 cores is ook weinig succesvol gebleken: Tegra 4 en Exynos Octa zijn beide geflopt. De twee wel succesvolle fabrikanten (Qualcomm en Intel) gebruiken gewoon cores die ook in idle zuinig zijn. Ook ARM zelf heeft nu de zuiniger Cortex A12 ontwikkeld die de noodzaak voor Big.little wegneemt.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 8 november 2013 16:37]

Ik zeg niet dat het een wonder SoC is. Zeker niet, maar een hele leuke betaalbare SoC die zijn weg wel naar de consument gaat vinden. De A7 cores zijn erg zuinig en 8 van dingen icm de SGX544MP maakt een erg leuke BETAALBARE SoC. Ik heb momenteel 2 chinese toestellen met mediatek SoC's. Beiden bevallen uitstekend en kosten bij elkaar iets meer dan een halve Nexus 5. Daarom: laat maar komen die Mediateks.
Mooi, dan is er meer ruimte voor gpu's. :)
Anoniem: 482251
@haarbal8 november 2013 22:00
Haha denkt niej eerder de accu!
Goed nieuws voor Apple - moet men minder cpu's bij samsung kopen...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee