Ongeveer 80 procent klanten kan niet op wifi-hotspots T-Mobile in Rotterdam

T-Mobile begint in Rotterdam met zijn proef met wifi-hotspots voor alleen klanten in Rotterdam. De hotspots moeten klanten sneller internet geven en het 3g-netwerk ontlasten. Slechts 20 procent van de klanten bij T-Mobile heeft een telefoon die geschikt is voor de wifi-hotspots.

Het wifi-netwerk met de naam WifiZone werkt via de 5GHz-band, vermoedelijk omdat de 2,4GHz-band in het centrum van steden vaak drukbezet is. De telefoon moet dan wel geschikt zijn voor die band: onder meer de iPhone 5, Galaxy S-serie van Samsung sinds de S II en recente high-end toestellen van veel andere fabrikanten zijn geschikt, maar oudere en goedkopere toestellen kunnen niet op het wifi-netwerk komen. Daarmee is een aanzienlijk deel van de in Nederland gebruikte telefoons ongeschikt voor de wifi-hotspots. T-Mobile zegt tegen Tweakers dat ongeveer 20 procent van de telefoons geschikt is voor de wifi-hotspots. "Maar dat aantal zal snel toenemen", zegt woordvoerder Michael Vos. "Omdat veel van de nu verkochte telefoons ondersteuning hebben voor wifi op 5GHz."

Het gebruik van de wifi-hotspot heeft in tegenstelling tot wat de provider eerder zei geen invloed op de databundel. Dat gebeurt 'in ieder geval' niet tijdens de periode dat de proef loopt, zegt de provider tegen Tweakers. Daarmee laat de provider de optie open om dat later wel te doen, als de proef is afgelopen. T-Mobile zegt bovendien op zijn eigen pagina dat nog niet zeker is of de wifi-hotspots blijven bestaan: "Aangezien het om een test gaat, kan T-Mobile niet garanderen dat deze dienstverlening na afloop van de test blijft bestaan."

Er zijn drie hotspots in het centrum van Rotterdam: eentje op het Schouwburgplein, eentje op de Lijnbaan en de laatste bij de Beurstraverse. Klanten kunnen automatisch inloggen met hun telefoon op de hotspot: authenticatie gaat via de simkaart, zo laat de provider weten. Dat gaat via EAP-sim-authenticatie. Gebruikers met een Android-toestel moeten wel een aparte app downloaden om van de hotspots gebruik te kunnen maken.

Het experiment van T-Mobile is een van de manieren waarop een provider zijn 3g-netwerk kan ontlasten. Vanwege het snel toegenomen aantal gebruikers en verbruik van 3g en de beperkte capaciteit van draadloze netwerken hebben providers moeite om gebruikers op drukke plekken en momenten snel mobiel internet te blijven aanbieden. Providers experimenteren ook met het prioriteren van verkeer, maar T-Mobile gaat ook 3g aanbieden via de 900MHz-band

Door Arnoud Wokke

Redacteur

23-07-2013 • 09:46

93 Linkedin

Reacties (93)

93
88
46
7
1
26
Wijzig sortering
Is het dan niet een kwestie van tijd tot de 5 GHz band ook helemaal vol zit? Je ziet het met de 2.4 GHz ook. Overal hotspots in de centra's van steden maar door het overvolle frequentiegebied heb je er vaak geen drol aan.
5GHz zal per definitie nooit zo vol raken als 2.4GHz:

- 2,4GHz kent 13 kanalen (van 20MHz), maar ze overlappen waardoor je er nooit meer dan 4 tegelijk kunt gebruiken. 5GHz kent 19 kanalen (van 20MHz) die niet overlappen, waardoor je sowieso bijna vijf keer zoveel kanalen ter beschikking hebt.
- 5GHz heeft verplicht dynamic frequency selection en transmit power control. Daardoor zendt een access point niet harder dan nodig en kan het van kanaal wisselen indien nodig. Dit is voor large-scale implementaties als die van T-Mobile niet zo relevant (die gebruiken ongeacht frequentieband een netwerkcontroller die dergelijke zaken beheren), maar zorgen er wel voor dat prive AP's in de omgeving 'slim' uit de weg gaan ipv te interfereren hiermee.
- 5GHz signalen dempen sneller uit en penetreren minder diep door muren/vloeren/andere obstakels. Dat klinkt slecht, maar juist voor interferentie is dat goed. Signalen zijn dichtbij AP sterk, verder weg heb je er geen last van.

Kortom, drie redenen waarom 5GHz nooit zo vol zal raken als 2.4GHz. Zelfs als we met 802.11ac gaan naar 80MHz of 160MHz kanalen blijven de overige twee argumenten overeind. Je gaat in een high-density, large scale deployment sowieso nooit grotere kanalen dan 20MHz gebruiken.

802.11ac is trouwens 5GHz-only en is daarmee gelijk de reden dat T-Mobile terecht aanneemt dat in de toekomst telefoons (bijna) allemaal op 5GHz gaan zitten. Ondanks dat 802.11ac weinig practische voordelen voor kleine devices met beperkte antennes (telefoons) biedt, kun je ervan uitgaan dat alle mainstream toestellen vanaf moment van definitief vaststellen van 802.11ac-standaard (verwacht in november dit jaar) om marketingtechnische redenen de nieuwe ac-sticker willen, en daarvoor moeten ze 5GHz supporten. Gezien gemiddelde smartphone minder dan twee jaar in gebruik blijft kun je er dus vanuit gaan dat het snel gaat:

Nu 20% 5GHz support
Over 6 maanden: 30% 5GHz support
Over 12 maanden: 50% 5GHz support
Over 18 maanden: 70% 5GHz support
Over twee jaar: 80% 5GHz support (dan blijft in beginsel alleen de extreme low-end over, en de mensen die significant langer met hun telefoon doen).

Dus naar de toekomst toe alleszins begrijpelijk dat T-Mobile deze keuzes maakt.
Daarbij komt dat de meeste data verbruikt wordt door high-end Smartphones, die dus 5GHz support hebben. En het doel is juist data offloading van het 3G netwerk. Niet het aanbieden van een alles omvattend Wifi netwerk.
Daarbij komt dat de meeste data verbruikt wordt door high-end Smartphones, die dus 5GHz support hebben. En het doel is juist data offloading van het 3G netwerk. Niet het aanbieden van een alles omvattend Wifi netwerk.
Om vervolgens de databundel ermee te verrekenen ....
Ik snap de strategie erachter niet, men biedt WiFi aan, maar het "kost" evenveel als de dataverbinding.
tegelijkertijd ben je 'gebonden' aan de locatie, want roaming over wifi is niet zo simpel als over 3G
Je bent helemaal niet gebonden aan locatie aangezien je telefoon automatisch terugvalt op 3G zodra je buiten WiFi-bereik komt. Dat gaat erg soepel - ik heb het hiermee nog niet geprobeerd, maar wel al met Ziggo's hotspots (die muv authenticatie zeer vergelijkbaar werken). Gaat prima :)
Ik gebruik nu een paar weken hotspot van Ziggo, en werkt Super.
Hier in Roosendaal bijna overal wifi, gem 6mb download en3up.
Het kost wellicht (als T-mobile daartoe besluit) evenveel in termen van geld, maar wifi is (bij een goed dekkend netwerk) sneller dan 3g terwijl het minder stroom kost. Zeker in een omgeving waar 3g beperkt wordt door een grote hoeveelheid telefoons kan wifi een interessant alternatief zijn. Ook voor de 3g-gebruikers die niet overstappen, want dat netwerk wordt ontlast als een deel van de gebruikers overstapt op wifi.
Misschien een kwestie van tijd, maar een groot verschil tussen 2.4GHz en 5GHz is dat je bij 2.4 GHz eigenlijk maar 3 kanalen hebt die elkaar niet al te veel overlappen. Bij 5GHz zijn alle kanalen separaat en overlappen ze niet, dus heb je dit probleem met de ca. 20 kanalen van 5GHz veel minder snel. Bovendien is het bereik van 5GHz minder, dat heeft voordelen en nadelen: minder interferentie, maar ook meer AP's nodig voor dezelfde dekking.
de vraag is dan of we niet moeten gaan denken aan regulering van de 2.4 band zodat mensen thuis zelf alleen nog de 5gb band hebben, zoals je zelf al aangaf, de 2.4banden overlappen te veel, maar als we bijv de 2100mhz band zouden her-licencen voor wifi (voor 3g 4g is het toch niet geschikt... ) zou je misschien wel eens hele mooie en vooral goed dekkende wifi netwerken kunnen uitrollen in de grotere steden.

de 5ghz ruimte wordt echt nouwelijks gebruikt en het berijk is ook een stuk minder, veel beter geschikt dus voor jan met zijn pet...
Anoniem: 19339
@i-chat23 juli 2013 15:40
de vraag is dan of we niet moeten gaan denken aan regulering van de 2.4 band zodat mensen thuis zelf alleen nog de 5gb band hebben
Dat gaat niet gebeuren... Die band is nu juist vrijgegeven voor van alles en nogwat, succes met dat achteraf te gaan reguleren. Daar zou elk wifi-enabled device dan onder gaan vallen.

In de 2.4GHz-band zitten ook wel meer dingen dan wifi: Magnetrons, DECT telefoons, babyfoons, en niet te vergeten bluetooth. Die band ga je dus ook nooit enkel voor wifi kunnen gebruiken.
Anoniem: 461593
@WoBBeL23 juli 2013 10:14
Je hebt in de 5GHz band wel 22 afzonderlijke kanalen terwijl je in de 2.4GHz maar 3 afzonderlijke (zonder overlap) kanalen hebt.

Daarnaast gaat de meeste energie in de frequentie zitten waardoor je dus maar de helft aan bereik hebt. Een zender bij mensen thuis zal dus niet zo snel een probleem zijn omdat deze niet zo ver buiten zijn eigen woning zend.
Anoniem: 126717
@WoBBeL23 juli 2013 09:52
De verbinding op het Plein in Den Haag is anders nogal rap. Down 6.75, up 3.1 Mbps. En die WiFi kan je met alle telefoons gebruiken. Met een willekeurige Lumia kan je niet terecht in het Rotterdamse WiFi.
Een lumia 920, 820, 720, 620 en 520 bijvoorbeeld ondersteunen nochtans 5 GHz wifi en EAP-SIM.

[Reactie gewijzigd door elmariachi op 23 juli 2013 10:22]

? Voor zover ik weet ondersteunt WP8 geen EAP-SIM?
De SoC ondersteunt het, maar WP8 nog niet. Op het moment zijn dit alleen iOS en Blackberry die dit out-of-the-box doen.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 23 juli 2013 12:43]

Hoe zit 't dan met de iphone 4S?
4S heeft geen 5GHz internet.
5ghz kun je niet met een "update" doen het is fysieke hardware (kleinere antenne die de goede golflengte kan ontvangen)
Is het dan niet een kwestie van tijd tot de 5 GHz band ook helemaal vol zit? Je ziet het met de 2.4 GHz ook.
Liever traag internet dan geen internet.

Maar zo praatten we vroeger ook. 2,4GHz was "lekker snel" om de ether nog vrijwel leeg was. Nu 10-15 jaar later hebben we talloze toepassingen op 2,4GHz en gaan we massaal (nouja..) naar 5GHz. Probleem wordt dus verschoven.

De overvolle ether is overigens deels te verhelpen door meer antennes met een kleiner bereik te plaatsen. Dat gebeurt met 3G, maar ik weet niet of dat voor Wi-Fi ook zou werken.
Gelukkig is er in heel Rotterdam centrum al Wifi internet en hebben we T-Mobile helemaal niet nodig

http://www.rotterdam.nl/gratiswifiinbinnenstad
"We" hebben het niet nodig als we geen T-Mobile klant zijn, maar voor T-Mobile klanten biedt dit om twee redenen meerwaarde:

- als je telefoon verbinding kan maken met de hotspot, kun je veel hogere throughput krijgen via WiFi dan je via 3G zou krijgen. Dit gaat ook niet af van je databundel.
- als je telefoon geen verbinding kan maken met de hotspot, maar andere mensen in dezelfde 3G cel maken wel verbinding ermee, dan heb je in ieder geval alvast geen last van hun dataverkeer en heb je dus een snellere verbinding.

Sowieso is dat waar het om gaat, offload van mobile data. Het is veel duurder om data over GSM/3G/4G te sturen dan over WiFi/Ethernet (en allicht glas daarachter). Alles wat je dus kunt offloaden van de mobile netwerken scheelt geld. Hoe de provider die besparing inzet is een tweede, je zou kunnen denken aan lagere tarieven, maar bijv ook hogere datalimieten, data over WiFi offload niet ten koste van datalimiet, hogere snelheden - of (en dit gebeurt zeker) meer aandeelhouderwaarde.

Dat is waarom T-Mobile dit doet, dat is waarom Ziggo en UPC ermee bezig gaan. KPN, Vodafone en T-Mobile doen het nog niet, maar dat is puur een kwestie van tijd.
Dit gaat ook niet af van je databundel.
Niet? Ik had begrepen van wel:
nieuws: T-Mobile verrekent dataverbruik op nieuwe hotspots met databundel

of zijn ze er op teruggekomen?
Staat gewoon in het artikel:
Het gebruik van de wifi-hotspot heeft in tegenstelling tot wat de provider eerder zei geen invloed op de databundel.
Maar al zou het er wel vanaf gaan, dan heb je in ieder geval betere performance en minder kans op compleet verliezen van verbinding bij piekdrukte (stel dat Feyenoord weer eens iets wint ofzo)
ah, overheen gelezen.
Al vertrouw ik ze zover als ik ze kan gooien, met dit soort opmerkingen:
'in ieder geval' niet tijdens de periode dat de proef loopt
Ik vind het gebruik van EAP-sim wel geniaal! Ik wist dat 'ze' hier mee bezig waren, maar ik wist niet dat telefoons dit al ondersteunden?

Een van de problemen die ik inderdaad zag met WiFi access points was dat niemand er op gaat inloggen omdat het manuele actie vereist.

Heeft iemand enig idee of dit ook met alle telefoons werkt? Een zoektocht levert me op dat iOS 6 dit zou moeten kunnen. Ik vind het wel een slim idee.
Een lumia 920, 820, 720, 620 en 520 bijvoorbeeld ondersteunen 5 GHz wifi en EAP-SIM.


Reactie: Nou, waarom dit -1 offtopic gemodereerd wordt is me een raadsel. Snow_King wist niet dat er al telefoons waren die dit ondersteunen en ik noem er een paar op, én die geen iOS6 gebruiken.

[Reactie gewijzigd door elmariachi op 23 juli 2013 10:34]

Kun je mij uitleggen wat precies '' EAP-SIM '' is?
Google is your friend ;-)

https://en.wikipedia.org/...e_Authentication_Protocol

Het is een authentificatieprotocol/framework voor draadloze netwerken waarbij de SIM-kaart gebruikt wordt om een gebruiker te authentificeren voor een draadloos netwerk.
Google is your friend ;-)
ook daar zijn de meningen over verdeeld
EAP-SIM support zit inderdaad nog niet (standaard) in Android en WP8, wel in iOS 6 en Blackberry (BB10 en OS7).

Ik gebruik het in Zwitserland met een iPhone 4 op de Swisscom hotspots, werkt heel aardig. Zodra er een hotspot in de buurt is, verbindt hij automatisch.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 23 juli 2013 10:11]

ik vind dit zowiso een stom plan, ik respecteer ieders mening, maar het vervuilen van het spectrum ruim voor deze onzin is onnodig, waarom?

a) ik ga mijn wifi niet aanzetten om nog sneller door mijn bundel te gaan en dan t-mobile kosten te laten besparen hierdoor. zet gewoon masten neer als je capaciteitsproblemen hebt.
b) waarschijnlijk heel inlog gedoe en dan val je ineens uit het bereik en moet het overschakelen.
c) nog heel wat andere redenen.

Voor de mensen die het wel waarderen, prima. Maar voor mij, nee danku. :O
Sowieso blijkt dat je het artikel niet goed hebt gelezen en/of totaal geen kaas van de materie hebt gegeten.

a) Kosten besparen? Jij denkt dat zo'n proef incl materiaal/support/tests niets kost? Dit is niet zozeer om kosten te besparen maar meer om de klantervaring te verbeteren. Je hebt met deze hotspots geen last van congestie op 3G in drukke (winkel)gebieden.

b) Het verloopt via https://en.wikipedia.org/...e_Authentication_Protocol waardoor je dus geen 'inloggedoe' hebt.

c) *zucht*

Ach, dat is weer wat meer bandbreedte voor de mensen die er wel gebruik van willen maken :z
Het bespaart wel degelijk geld, en niet zo'n klein beetje ook. Even een relevant document:
https://www.wi-fi.org/kno...-fi-mobile-operators-2013
Our TCO analysis explores the costs of deploying carrier Wi-Fi and cellular small cells, either in separate deployments or jointly, sharing the same physical enclosure. We show that carrier Wi-Fi has a lower TCO than cellular (62% of 4G’s) and that the addition of Wi-Fi to 3G and 4G small cells only marginally affects the TCO (a 2% increase when adding Wi-Fi to 4G).

The per-bit TCO shows that Wi-Fi provides an even bigger cost advantage over 3G and 4G. A combination of Wi-Fi and cellular provides the most cost-effective solution to increase capacity in high-traffic areas. Operators may deploy small cells with Wi-Fi from the beginning, or deploy carrier Wi-Fi initially and then add 4G to their Wi-Fi network when capacity requirements dictate it.
Total Cost of Ownership voor WiFi is dus slechts 62% van 4G, en per bit is het nog goedkoper. Ik heb per bit TCO gezien die slechts 25% is van 3G. Dat zijn enorme besparingen per bit.
a) uhuh, je betaalt de wi-fi vanuit je bundel, dus ben je sneller door die bundel heen.
Voor al die mensen die er niets tegen geconfigureerd hebben en wiens smartphone op standje 'hee-ik-heb-wifi' staat, kan dat voor een vervelende verassing zorgen.

b) behalve wanneer je telefoon dat niet ondersteunt, of je de app niet hebt, of dat die niet werkt om wat voor reden dan ook

c) ja, daar heb je dan wel weer gelijk in :)
a) als T-Mobile dit daadwerkelijk ook uit bundel laat komen is dat inderdaad stom en gaat het uptake belemmeren. Maar 'gewoon masten neerzetten' kost een veelvoud hiervan, en daar betaal je sowieso voor. Dit kost minder, hoe T-Mobile het ook verrekent is dat gunstig voor je als klant.
b) die handover is uitermate soepel. WiFi->3G gaat naadloos. WiFi naar andere WiFi hotspot is minder elegant, maar goed, terugvallen op 3G werkt wel gewoon.
c) vast nog veel andere antwoorden :+

Bottom line is dat je dit sowieso niet hoeft te gebruiken, en je hebt er zelfs voordeel bij als anderen het wel doen omdat op de drukste plekken minder mensen in jouw cel zitten. Mooi toch?;)
Dus een groot gedeelte van de telefoons is niet geschikt omdat ze de 5GHz band niet ondersteunen en alle android-gebruikers moeten een aparte app installeren, wat lang niet iedereen gaat doen. Android heeft een groot marktaandeel en vertegenwoordigd dus een hele berg gebruikers. Zolang gebruikers meer moeten doen dan alleen WiFi aan hebben staan zie ik dit niet direct een succes worden. Hoeveel procent van de gebruikers gaat en kan hier nou echt gebruik van maken? Best een klein deel denk ik zo.

Oh het artikel is aangepast. 80% kan er dus niet op, waarvan een gedeelte op android ook nog handmatig een actie moet uitvoeren. Lijkt me een behoorlijke fails eerlijk gezegd.

[Reactie gewijzigd door Luuk1983 op 23 juli 2013 10:16]

Als ze nu een app maken, die ervoor zorgt dat wifi automatisch aangaat als ik in de buurt ben van zo'n hotspot, dan is het de moeite wel waard. als ik wifi aanlaat terwijl ik van huis ben, is die wel constant op zoek naar netwerken dus battery drain.

als de app op basis van triangulatie wifi aan en uit kan zetten en verbinden, is het wel een meerwaarde denk ik. En een goede reclame-campagne kan altijd zorgen dat meer mensen zo'n app installeren. Bijvoorbeeld zoals Ziggo nu doet met hun wifi-hotspots
Anoniem: 120539
@Waah23 juli 2013 10:18
Er wordt vaak gelachen om Windows Phone 7.8 omdat wifi daar uit gaat als het scherm uit is, maar een belangrijk voordeel daarvan is toch echt dat je het probleem zoals hierboven omschreven dus niet hebt.
iPhone doet dat ook hoor :) Al sinds de orginle iPhone n 2007 :+ Dus ja..
Tenzij de iPhone een WIFI netwerk heeft gevonden.. en kan gebruiken zal WIFI aan blijven staan..

WIFI is dan een stuk zuiniger in gebruik dan 3G :)

[Reactie gewijzigd door To_Tall op 23 juli 2013 10:32]

iPhone doet dat ook hoor :) Al sinds de orginle iPhone n 2007 :+ Dus ja..
Tenzij de iPhone een WIFI netwerk heeft gevonden.. en kan gebruiken zal WIFI aan blijven staan..

WIFI is dan een stuk zuiniger in gebruik dan 3G :)
Tja, en om dan verder te lachen, bij Android heb je die keuze ook gewoon ...

Dus het hele punt is weer bij het begin, welk voordeel ?
Anno 2013 een klein deel. Maar je moet niet engineeren voor nu, je moet engineeren voor de toekomst. Zoals ik al hierboven aangaf, binnen twee jaar kun je ervan uitgaan dat 80% van in gebruik zijnde smartphones 5GHz ondersteunt. EAP SIM idem, dat kan Google met een software update aan Android toevoegen, dan heb je gelijk al meer dan 80% van smartphonemarkt (Android + iOS + BB).

Voor EAP SIM geldt ook: kijk eens naar de alternatieven. Die zijn nog minder aantrekkelijk.

Meest gangbaar is PEAP met MSCHAPv2. Daarvoor moet je een gebruikersnaam en wachtwoord hebben. Die moet je per toestel die je hebt invoeren om dat toestel op basis van MAC-adres (die provider niet per definitie weet) te koppelen aan de dienst. Als je op enig moment 'forget connection' doet (bijv omdat je een OS upgrade gedaan hebt) mag je dat nog een keer doen. Dat vraagt dus veel meer communicatie vooraf (zorgen dat iedereen gebruikersnaam en wachtwoord heeft), meer handelingen aan klantzijde (invoeren meuk) en meer support (gebruikersnaam of wachtwoord verkeerd ingevoerd).

Daarmee vergeleken is een oplossing waarbij 30% nu volledig automatisch kan verbinden en nog eens 50% met download van simpele app een stuk eleganter en makkeljiker voor alle betrokkenen en goedkoper voor de provider (en dus uiteindelijk ook voor de klant).
Ik denk dat die 80% een beetje een sensatiekop is á la Telegraaf. De meeste nieuwe devices die uitkomen ondersteunen 5GHz. Misschien heeft Tnet gekeken naar alle toestellen die de afgelopen 10 jaar zijn uitgekomen ofzo ;)

Vwb de app: het gros van de android 4.x devices kan connecten zonder de HotSpot Login App, echter moet je in de meeste gevallen handmatig connecten en aageven dat je via EAP-SIM wilt authenticeren. De app doet dat allemaal voor je, wat een hoop handelingen scheelt en het voor de non-Tweakers een stuk eenvoudiger maakt om te verbinden.
Ben helaas bang dat 20% 5GHz support op dit moment een overschatting is :0

Ik denk dat 20% van nu verkochte telefoons 5GHz supporten, maar er zijn nog zat oudere foons in gebruik...

De echte topmodellen van nu hebben 5GHz support, maar meeste mensen (niet meeste Tweakers ;) ) kopen oudere modellen. En zo oud hoef je niet te kijken, een Asus/Google Nexus 7 doet alleen 2.4GHz, een iPhone 4S doet alleen 2.4GHz - dat zijn apparaten in een duur segment die anno vandaag nog verkocht worden.

Relevanter is om te kijken naar de sub-EUR 200 segment (waar meeste telefoons verkocht worden). Snelle kijk op T.net Pricewatch toont 464 toestellen in dat segment. Welgeteld 11 hebben 5GHz support...
Anoniem: 120693
@Luuk198323 juli 2013 12:46
Oh het artikel is aangepast. 80% kan er dus niet op, waarvan een gedeelte op android ook nog handmatig een actie moet uitvoeren. Lijkt me een behoorlijke fails eerlijk gezegd.
Dus jij vind de redenatie achter de redenen voor de beperkingen onzin. Dat frequencies vol raken maakt niets uit?
Klinkt als een goed plan om het op 5 GHz te doen. Ook al is het bereik minder groot, dat weegt zeker op bij het tegengaan van drukte in de 2.4 GHz-band, want da's gewoon niet meer te doen eigenlijk. Ook heel erg goed dat ze het via EAP-SIM-auth doen.

En ook heel positief dat ze het zonder extra datakosten doen; ze verdienen er dus niet per se heel veel mee.

5 GHz raakt niet zomaar vol, er is 600 MHz(!!!) ruimte in die band. Da's echt heel veel, een veelvoud van wat er vrij is op 2.4 GHz. Enkel het kleine bereik (vanwege muren enzo) is dan nog een issue, capaciteit van het spectrum niet, want zelfs in grote steden is er vaak nog spectrum op vrij.
600MHz in totaal ja, maar die is niet allemaal beschikbaar voor WiFi. In EU heb je 19 kanalen van 20MHz. Dat is nog altijd een indrukwekkende 380MHz, maar vooralsnog geen 600MHz. Er lopen wel besprekingen om meer ruimte voor WiFi toegankelijk te maken, maar dat kan jaren duren (veel stakeholders waaronder militaire partijen en veel bureaucratie).

Kort bereik is juist grootste voordeel van 5GHz. 2.4GHz gaat aan z'n succes te onder. Overal heb je tegenwoordig AP's en omdat die signalen ver reiken en door muren en andere erfafscheidingen heen gaan heb je een "WiFi-jungle" (term van TNO, zeer toepasselijk) van netwerken op alle openbare ruimtes en in veel priveruimtes. Bij mij detecteer ik 54 netwerken in de 2.4GHz-band in m'n woonkamer. Op alle 13 kanalen dus gemiddeld 4 netwerken, maar aangezien netwerken overlappen interfereert met iedere willekeurige netwerk zeker 13 andere. Moge duidelijk zijn dat performance en stabiliteit niet optimaal zijn, en alles wat ik doe om dat te verbeteren gaat ten kosten van de buren - je krijgt een wapenwedloop. In 5GHz detecteer ik met ramen en deuren dicht alleen m'n eigen netwerk, met ramen en deuren open twee andere, maar heel zwak en bovendien op totaal andere kanalen dan m'n eigen geval. Ik haal overal in m'n (weliswaar vrij kleine) appartement >150Mbps netto TCP throughput met een goede 5GHz WiFi client :)

Daarom 5GHz ;)
Ondersteund Android standaard geen EAP-sim of is die app bedoelt om extra data te verzamelen? Op internet kom ik berichten tegen dat het al geruime tijd prima werkt op meerdere Samsung toestellen.

Kan natuurlijk dus ook dat op een select aantal toestellen gebruik gemaakt moet worden van die app om te compenseren voor gebrek aan ondersteuning voo die EAP-sim standaard in de software van de telefoon. Mocht dat zo zijn dan is het artikel natuurlijk een beetje verwarrend.
Het bereik van 5Ghz is minder groot, dus minder storingsgevoelig. Het is de juiste keuze in mijn ogen.

Dat niet iedereen gebruik kan maken is een beetje eigen probleem van de mensen, 5 Ghz bestaat al jaren en als je besluit een el cheapo telefoon te kopen dan zijn dit de consequenties.

Ik vind de kop dan - zeker voor hier op Tweakers - tendentieus, welke Tweaker koopt nou een telefoon zonder 5 Ghz??

edit: Ik zie dat de titel is gewijzigd. Ik vraag mij af wat de meerwaarde van dit bericht is voor Tweakers, want weet zeker dat de mensen hier eerder een telefoon zullen hebben met 5Ghz dan de gemiddelde klant van T-mobile...

[Reactie gewijzigd door LauPro op 23 juli 2013 11:46]

Ik zou niet eens weten of mijn Nexus 4 5ghz ondersteund, nooit op gelet, zeker niet bij aankoop.
The Nexus 4 includes dual band (2.4 and 5 GHz) Wi-Fi support, which as far as I can tell is supplied by the Qualcomm “WCNSS” solution leveraging the digital baseband onboard APQ8064 and some external RF.
Source: http://www.anandtech.com/show/6440/google-nexus-4-review/8

Ergo, ja, de Nexus 4 heeft 5GHz WiFi support
Misschien omdat mensen al een prima werkende telefoon hebben en niet elk half jaar een nieuwe kopen?

En wat vindt jij el cheapo? Bv de iPhone 4s vorig jaar? Die heeft geen 5Ghz ondersteuning.

...
5Ghz is al sinds 2006 op de markt en de afgelopen jaren ook aanwezig bij veel mobiele telefooons.

Van de iPhone 4s werd destijds al gezegd dat het qua techniek niet veel verbetering was en dat je beter kon wachten op de iPhone 5.

Zeer vreemd dat Apple niet eerder 5Ghz-chips in de iPhones heeft gezet aangezien ze met Airports/Macbooks al jaren deze chipset er standaard in hebben zitten.
Ik vind de kop dan - zeker voor hier op Tweakers - tendentieus, welke Tweaker koopt nou een telefoon zonder 5 Ghz??
Nou, laat fabrikanten dan maar telefoons met 5GHz wifi uitbrengen die ik daadwerkelijk wil kopen. Ik heb ze nog niet gezien namelijk...
(enige eis die ik eigenlijk echt heb is dat een telefoon een hardwaretoetsenbord heeft)

[Reactie gewijzigd door dcm360 op 23 juli 2013 10:18]

RIM brengt toch een nieuwe BB uit :+

Verder ja steeds meer zal veranderen vanuit de wijze hoe we nu iets gebruiken.. Vroeger had je zwart wit TV en nu heb je Kleuren TV...
Dan wordt het waarschijnlijk een los Bluetooth toetsenbordje (zoals bij sommige HDMI-sitcks met Android zit), lijkt mij nog makkelijker ook, keuze of je hem meeneemt of niet.

Wie weet er trouwens goedkoop zo'n toetsenbord (MET F-toetsen)?
das wel wat kort door de bocht niet? ik snap de keuze voor 5ghz ook prima, maar "welke Tweaker koopt nou een telefoon zonder 5 Ghz??" vind ik een rare opmerking...

jij hebt dus ook de laatste ipad/tablet? en de nieuwste haswell processor? en die nieuwste lijn videokaart? en de laatste spiegelreflex-camera? en een arduino bordje?

als Tweaker moet je toch wel het laatste, beste en nieuwste hebben van alles.....

ik denk dat elke tweaker zo zijn eigen specialisatie heeft, en een smartphone van 400-600 euro zit daar niet altijd bij.
Zoals dat Tweakers specs vergelijken van moederborden/CPU's zullen ze dat ook doen met telefoons. En dan kom je er snel achter wat de voor of nadelen van 5 Ghz zijn.

Ik heb bijvoorbeeld al jaren een 5Ghz policy in mijn huis, dat wil zeggen dat je alleen met het WiFi kan verbinden als je 5Ghz hebt. Oudere devices hebben pech. 5Ghz is veel stabieler en sneller en als je huis niet te groot is is het bereik geen probleem.

Je hoeft echt niet meteen het nieuwste en het laatste te hebben maar wel gewoon devices die up to date zijn met de laatste standaarden. 5Ghz is al sinds 2006 op de markt dus waarom zou je nog een toestel kopen zonder?
Ik vind toch dat je wat kort door de bocht gaat. Je kijkt toch niet, als tweaker en als normale consument, of je telefoon de 5Ghz-band ondersteund? Bij de aanschaf van een telefoon die Wi-Fi ondersteund mag je er hopelijk vanuit gaan dat je daarmee van elk Wi-Fi netwerk gebruik kan maken. Anders heb je toch geen volledige Wi-Fi ondersteuning? Probeer het ook maar eens te vinden bij de productinformatie van een telefoon. Waarschijnlijk zul je bij elke telefoon diep moeten graven wil je er iets over vinden.

Het lijkt mij logisch dat je voor aanschaf van een nieuwe telefoon kijkt naar:

- Prijs
- Besturingssysteem
- Functionaliteiten
- Batterijduur

Daar valt 5GHz ondersteuning toch echt niet onder. TENZIJ je echt specifiek gebruik gaat maken van 5Ghz netwerken. En die zijn er nog haast niet.
das wel wat kort door de bocht niet? ik snap de keuze voor 5ghz ook prima, maar "welke Tweaker koopt nou een telefoon zonder 5 Ghz??" vind ik een rare opmerking...

jij hebt dus ook de laatste ipad/tablet? en de nieuwste haswell processor? en die nieuwste lijn videokaart? en de laatste spiegelreflex-camera? en een arduino bordje?

als Tweaker moet je toch wel het laatste, beste en nieuwste hebben van alles.....

ik denk dat elke tweaker zo zijn eigen specialisatie heeft, en een smartphone van 400-600 euro zit daar niet altijd bij.
DE tweaker bestaat niet (meer)
Het groepje waarin ik terecht gekomen ben een aantal jaren geleden, waren mensen die zelf op onderzoek gingen, zelf oplossingen konden vinden, en als dat niet helemaal lukte, om bijval vroegen.

Een overgroot deel van de tweakers die nu de pagina's bevolken zijn soms misschien net een slag technischer dan de nujij / geenstijl bezoekers, maar aan zelfhulp is het minimaal.

Er lopen huilende kinderen op de speelplaats, die klagen over minimale verschillen, elkaar afbekken om een app of OS, en van het graag gehoorde respect krijgen ze liever, dan dat ze het geven.

Nee, Tnet is een infobron, en geen community meer, helaas !
om eerlijk te zijn is Tnet nooit een community geweest. GoT was een community :+
Sorry hor meneer i-chat, ik zit hier al sinds 2001. Het is toch volkomen logisch dat je gaat kijken naar de specs van een toestel. En dat vergelijk je wat er op de markt is met andere toestellen. Volkomen normaal, dat doen mensen ook met CPU's en moederborden.

Een goede smartphone met 5Ghz kost zo'n 500 euro, als je die afschrijft over 24 maanden dan is dat 20 euro per maand, met een leuke simonly erbij maximaal 35-40 euro per maand. Dat zijn geen 'honderden euro's per maand'. Als je hem over 3 jaar af schrijft kost het toestel nog maar 14 euro per maand.

Dat overclocken gewoon bijna uit de gratie is geraakt vanwege de nadelen staat hier los van. Natuurlijk weet je dat je voor top-of-the-line producten meer betaalt.

Het probleem is gewoon dat het gros van de mensen een abonnement met toestel heeft waar die telco's lekker op verdienen. Ze pakken het meest uitgeklede toestel en zetten die voor een gigantische prijs weg.
Klinkt als behoorlijk amateuristisch geneuzel. Wat is het probleem om je gebruikers met een gewoon userid & wachtwoord te registreren?

Ze betalen immers toch al gewoon vanuit hun bundel voor dit dataverkeer, dus die gebruiker gaan hun account echt niet delen.

Lijkt wel alsof een pipo met een iphone 5 heeft verzonnen dat het wel met EAP-sim kan om er vervolgens achter te komen dat er op android iets extra's moet gebeuren. en WP7/8 ? (of zijn er nog geen WP toestellen beschikbaar die op de 5GHz band kunnen?)
Wat het probleem is met gebruikersnaam en wachtwoord? Zeker nooit op helpdesk gewerkt :P

- veel meer communicatie nodig
- klanten houden niet van dingen invullen
- klanten vullen dingen fout in
- klanten vergeten credentials
- klanten hebben met bovenstaande zut support nodig, dat kost geld wat uiteindelijk op klanten verhaald wordt.

Samenvattend krijg je er als klant en als bedrijf punthoofd van en het kost geld. Moet je dus niet willen.
Nee, dit werkt lekker voor de helpdesk:

- wat voor telefoon heeft u?
1. gaat niet werken, onze welgemeende excuses, wilt u nog in het bel-me-niet register?
2. dan moet u de app installeren...hoe dat moet?
3. heeft u uw telefoon al eens helemaal uitgezet? hallo?
4. maakt Windows telefoons dan?

:+

Oh en ik heb toevallig wel op een helpdesk gewerkt, lang geleden, maar gelukkig eentje voor service engineers en niet voor eindgebruikers :)
Lijkt me een stuk minder werk zo. Om te beginnen gaat 30% gelijk verbinding hebben zonder eigen inspanning. Dat is alvast gewonnen. Vervolgens info (pro-actief) voorzien aan de gebruikers met ander type toestel. Komen ze er niet uit, dan inderdaad app installeren, zonder gedoe met gebruikersnaam of wachtwoord.

Windows telefoons hebben een marktaandeel van bijna niks. Zodra daar verandering in komt gaan providers er rekening mee houden, vooralsnog is dat minimaal. Beetje jammere kip-ei-situatie, want Windows 8 Mobile is daadwerkeiljk een verfrissende en goedwerkende OS, maar met de brakke browser ervan moet je snel richting apps, en die heb je er nog weinig voor.

En helpdesk voor non-eindgebruikers... heb ooit dealerondersteuning moeten doen. Beleefder en meer geduld dan eindgebruikers, maar minder gepruts? No way :z
Die ervaring deel ik zeker: de betreffende service engineers wisten net genoeg om er een zootje van te maken, om je vervolgens te bellen dat ze het volstrekt via het boekje hadden gedaan, maar..... :)
Een lumia 920, 820, 720, 620 en 520 bijvoorbeeld ondersteunen 5 GHz wifi en EAP-SIM.
De Lumia's doen nu nog geen EAP-SIM, komt waarschijnlijk pas met de GDR2 of GDR3 updates.

Kijk maar in de Franse en Zwitserse forums (waar EAP-SIM gebruikt wordt door telco's), daar wordt flink geklaagd.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 23 juli 2013 11:16]

Anoniem: 80466
@Dreamvoid23 juli 2013 15:09
Volgens Nokia ondersteunen de Nokia toestellen wel al EAP-SIM.
Het kan echter best zijn dat die implementatie in de Lumia's niet goed functioneert met de implementatie van de Freemobile hotspots in frankrijk en zwitserland.

Ik las wel ergens op een franstalig forum dat het eerst wel functioneerde op een lumia maar na de portico update niet meer.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80466 op 23 juli 2013 15:25]

EAP-SIM is voor de eindgebruiker veel simpeler; je raakt bijv. je username/pass niet kwijt als je je telefoon een factory reset e.d. hebt gegeven. Je verbindt automatisch of via een app en je hebt er an sich geen omkijken naar. Al je klanten een unieke username/pass toesturen terwijl ze die wellicht nooit gaan gebruiken, dàt is pas amateuristisch geneuzel :)
Alleen voor de gebruiker met een sim die EAP kent :)

Ik weet niet hoe vaak jij de wachtwoorden van je wi-fi verbindingen instelt, maar ik doe dat maar 1 keer en verbinden gaat ook automatisch. Factory resets daargelaten idd.

Sterker nog, zo heeft Ziggo het hier ook opgelost met wi-fi in de hele stad, werkt prima!

Maar ik ben wel met je eens dat een t-mobile klant uit Jubbega niet zoveel heeft aan een account voor een hotspot in Rotjeknor. Da's alleen handig als ze meer hot-spots op deze manier gaan gebruiken.
De SIM van de klant zal het niet aan liggen, daar hoeft qua EAP-SIM helemaal niets op ingesteld te worden door de eindgebruiker. Het is daarom ook een stuk minder arbeidsintensief dan username/pass aanmaken en uitsturen.
voor t-mobile is het minder arbeidsintensief idd.

Ach en de mensen die het niet in de gaten hebben, pruttelen gewoon lekker verder op 3G, zo is het natuurlijk ook nog een keer.

Mijn ouwe buurvrouw zei het al:
Die hard loopt merkt het niet, en die langzaam loopt, let er niet op :+

*het is eigenlijk ook te warm om er over te zeuren
5 Ghz... 2.4 Ghz.... waarom staat er niet gewoon in het artikel dat de telefoon 802.11n moet ondersteunen... dat weten de meeste mensen namelijk wel. (ipv. 802.11 b/g)
5GHz support is optioneel in 802.11n. Dat is sowieso een van de grote problemen met WiFi - er zijn veel nuttige features die stabiliteit, interoperability en throughput verbeteren, maar meeste ervan zijn optioneel. Gevolg is dat je 802.11n apparaten hebt die slechter presteren dan goede 802.11g apparaten 8)7

Enige standaarden die 5GHz-only zijn, zijn 802.11a en 802.11ac. Als je die stickers op een doos ziet weet je dat er 5GHz support is. 802.11n zegt qua frequentieband niets.
802.11n kan zowel 2.4GHz als 5GHz.
Bijna iedere accesspoint is nu wel N, maar ik zie 5GHz nog maar weinig gebruikt worden.
802.11n kan ook op 2.4 GHz.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee