Tweaker plaatst met fietsdynamo oplaadbaar accupack-project op Kickstarter

Tweaker Emile Nijssen is een project op Kickstarter begonnen voor de PowerCycle. Dit portable accupack kan onder andere via een fietsdynamo worden opgeladen, terwijl de elektronica en de accu's eenvoudig zijn te verwisselen.

Nijssen is op Tweakers bekend onder het pseudoniem Mux en heeft vorig jaar in de categorie 'duurzaamheid' de Wereldprijs-wedstrijd van ASN gewonnen met zijn ontwerp voor de energiezuinige power-supply Madpsu. Inmiddels is Nijssen samen met de Amerikaanse zakenpartner Joel Edelstein een nieuw project begonnen onder de naam PowerCycle. Via Kickstarter hopen de twee ondernemers minimaal 70.000 dollar te verzamelen voor de verdere ontwikkeling van dit accupack en het marktrijp maken van dit product.

PowerCycleVolgens Mux weet de PowerCycle zich op een aantal punten te onderscheiden van reguliere portable accupacks. Zo kunnen de batterijen opgeladen worden via een fietsdynamo, waardoor het accupack bijvoorbeeld gebruikt kan worden om een smartphone van voldoende stroom te voorzien tijdens een lange fietstocht. De accu's kunnen ook opgeladen worden via een netadapter of via een usb-aansluiting.

De accu's en de benodigde elektronica van de PowerCycle zijn verpakt in een behuizing van geanodiseerd aluminium. De behuizing is eenvoudig te openen en zowel de pcb als de accu's zijn volgens Mux eenvoudig te vervangen en daarmee erg 'hackvriendelijk'. Ook kan de goedkopere B-versie, die niet via een fietsdynamo is op te laden, later alsnog deze oplaadfeature krijgen door een andere pcb te plaatsen.

Mux stelt verder dat de PowerCycle apparaten rapper kan opladen als zij een snellaadoptie hebben. Daarbij kan tot 1900mA gegenereerd worden, terwijl bijvoorbeeld een doorsnee telefoonoplader 750mA via een usb-aansluiting levert. De PowerCycle kan de oplaadmogelijkheden van een aangesloten apparaat automatisch detecteren, maar bij 'domme' randapparatuur, zoals speakers of fans, kan met een schakelaar de stroomoutput eventueel verlaagd worden.

De PowerCycle meet 100x60x25mm en wordt volgens de huidige plannen standaard geleverd met minimaal 5200mAh li-ion-batterijen. Mogelijk zal het definitieve ontwerp krachtiger accu's krijgen. Voordat het product op de markt moet komen, pogen de twee ondernemers via Kickstarter voldoende bètatesters en investeerders te vinden.

PowerCycle

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

18-07-2013 • 19:40

153

Submitter: mux

Reacties (153)

153
152
109
20
3
17
Wijzig sortering
Ook ik ga hem backen!

Ik heb op dit moment de lader van dit nieuwsbericht ( http://webwereld.nl/devel...phones-op-met-fietsdynamo ) op mijn fiets gemonteerd zitten.

Die "usb-bike" werkt reeds heel mooi. Een HTC Incredible S wint op 5 kilometer ong. 3% batterij. Bij ong. 10-15 km per uur ging m'n Incredible S al laden. Dit heb ik ervaren bij een test met de smartphone die direct op de dynamo-usb is aangesloten. Wel heb ik bij gewoon gebruik een 'gewone' power pack als buffer tussen de dynamo-usb en m'n smartphone zitten.

Maar dit apparaat is natuurlijk veel mooier! In een mooie weerbestendige aluminium case en met de accu ingebouwd :).

[Reactie gewijzigd door eymey op 24 juli 2024 04:59]

Alvast bedankt voor je backing :)

Wat je hierboven zegt is eigenlijk precies waarom we de PowerCycle ontworpen hebben. Er is een hoop concurrentie en we doen heus niet iets dat super-revolutionair is, maar niemand anders doet ehm... 'alles tegelijk'. Er zijn geïntegreerde dynamo-batterijen (bijv. SivaCycle), maar met een superkleine batterijcapaciteit, lelijk uiterlijk of belabberde USB-output. Er zijn batterypacks met hoopjes capaciteit en een sterke output, maar geen mogelijkheid om op elke willekeurige plek op te laden. En er zijn op ebay tientallen battery packs met zogenaamd '10.000 mAh' te vinden, die in werkelijkheid misschien de helft halen, en bovendien na 10 keer laden kapot zijn. Waarna je ze kunt weggooien.

PowerCycle doet alles gewoon goed ;) Relatief hoge capaciteit, mooi afgewerkt, ondersteunt de krachtigste laadprotocollen (BC1.2, Apple's fast charge, etc.) en gemakkelijk te repareren/vervangen onderdelen.

Excuses voor het 'wij van WC-eend'-verhaal.
En er zijn op ebay tientallen battery packs met zogenaamd '10.000 mAh' te vinden, die in werkelijkheid misschien de helft halen, en bovendien na 10 keer laden kapot zijn. Waarna je ze kunt weggooien.
Dat zou kunnen, maar de 10.000mAh Astro waar ik het hieronder over heb geeft 7000mAh uit door omzettingsverliezen en interne weerstand, zoals gesteld wordt door de fabrikant. Daar zal jouw modelB ook last van hebben.

Dat de opgave van de fabrikant klopt heb ik kunnen testen doordat hij gedurende ca. 17 uur een RaspberryPi model A met een 4-poorts hub, waarin een SD card reader, een barcode scanner en twee WiFi modules zitten aan de praat houdt. Ik gebruik hem nu een half jaar en heb hem al tientallen malen opgeladen.

Nogmaals veel succes, maar ik laat het product aan me voorbij gaan omdat ik het relatief te duur vind.
Yep, het is allesbehalve concurrentieloos, maar wij zijn van mening dat we de beste versie op de markt hebben. Natuurlijk zal de tijd uitwijzen of mensen het met ons eens zijn ;)
Ik denk dat jullie weldegelijk een verschil kunnen maken, maar dat ligt er wel een beetje aan wat jullie voor stip op de horizon gezet hebben. Wat is je einddoel, je droombeeld?

Ik zou het persoonlijk als missie zien dat je in de toekomst zoveel mogelijk fietsen wil voor zien van een inframe accupack, dus geintegreerd in de fiets zelf
Als je de techniek op orde hebt is imo een goede deal met een fietsfabrikant de sleutel tot succes.
Het is zeker niet nieuw, maar ik heb wel het gevoel dat dit een hoogwaardig product kan worden.

Zeker als je het specialisme van mux kent (energie efficiency)......
Netjes! Strak afgewerkt, multi inzetbaar, en ideaal voor diegene die lange stukken maken of bijvoorbeeld op fietsvakantie gaan. Ik gebruik zelf regelmatig apps om langere ritten op de fiets bij te houden, zo'n achtergrond app verbruikt behoorlijk wat stroom.

Overigens moet wel gezegd worden dat dit geen nieuw concept is: http://www.ebay.com/bhp/bicycle-cell-phone-charger
Ik dacht net hetzelfde als dat project: Waarom niet op de ketting? Het probleem ook met dynamo's is, is dat bij externe varianten (je hebt ze ook in de naaf) ze niet altijd even goed werken bij slechtere weersomstandigheden en niet te vergeten, gewoon zwaarder trappen.

Verder lijkt me het handiger om deze batterypack vantevoren op te laden aangezien hij toch je telefoon 3x kan opladen. Zelfs met GPS / hoge brightness en eventueel muziek zou ie het toch een dag vol moeten houden.

Het is een leuke gimmick, maar ik zie er niet heel erg veel heil in.
Ik heb er een in de naaf en wil toch eens gaan kijken of ik daar wat mee kan.
Helaas heb ik weinig aan dit project, ik zoek een omvormer voor een naaf dynamo om een extern battary pack (oid) te kunnen opladen als ik fiets.
Ik kan daar niks van vinden dus ga zelf maar eens aan de knutsel :)
http://www.dynalader.de/i...c68c8e89c4aa399ac84487f71

Simpele gelijk richter naar 5 volt. Kun je een usb stekkertje aan zetten en een usb accu pack aan hangen.

Voor het betere knutsel werk check
http://www.forumslader.de...d-Forum-Ladege.178.0.html

[Reactie gewijzigd door kaaas op 24 juli 2024 04:59]

Ik kan daar niks van vinden dus ga zelf maar eens aan de knutsel :)
Kant en klare oplossing: http://www.conrad.nl/ce/nl/product/860270/
Maar zelf knutselen is ook leuk natuurlijk!
Mijn eerste gedachte was dat het een redelijk onzinnig hulpmiddel is. Bedenk mij direct erna dat dit juist wel erg handig is voor lange fietstochten of fietsvakanties. Uit ervaring hiermee weet ik dat het erg handig is als je jezelf kan voorzien in stroom voor de smartphone/mobiel/navigatie.

Van een chinese webshop zou ik zoiets nooit kopen maar met Mux erachter is er goede kans dat het een fatsoenlijk apparaat wordt. :)

Ik zie overigens in de video op kickstarter wel serieuze problemen op het gebied van waterdichtheid... Vraag mij af of er hier in het team wel ervaring mee is want zelf ben ik er wel al achter dat als je electronische apparaten wil ontwerpen die ook buiten een paar jaar mee gaan dat je serieuze moeite moet doen bij het ontwerpen. Ik zie zo een usb poort en laadpoort die gewoon onafgeschermd van een op het oog corrosief materiaal zijn gemaakt.

[Reactie gewijzigd door warcow op 24 juli 2024 04:59]

Zou je niet beter kunnen investeren in een foon die wat langer als 1 dag met een battery lading doet.?

En hoever wil je wel niet fietsen zonder ook maar ergens een stopcontact tegen te komen op wat voor een plek dan ook.? Pauze, cafe even rusten en toilet met drankje terwijl de foon even aan de lader ligt.

Ga naar china en er is zat van deze zooi te krijgen. Ik zie het wel als een zinloze invest waar hierboven al door mux zelf gezegd wordt van 70.000 invest bij 1000 stuks te verwachten wat een kostprijs maakt van van 70.- euro zonder enige winst. Kortom prijs ook nog veel te duur, en zometeen te verkrijgen bij de action waar je zoveel van die troep ziet liggen voor een duppie waarbij we spreken van duurzaamheid, hoe duurzamer we worden hoe meer rommel we maken is echter de praktijk als ik om me heen kijk.

Maak dan een ingegoten snoer met electronica wat universeel op elke dynamo kan en waar een universeel accupack op kan en ingegoten een kleine accu heeft waar ook de (led)verlichting even op kan branden als je stilstaat wat de veiligheid in het donker weer ten goede kan komen. Al zullen de fiets fabrikanten ook al wel zoiets hebben.

Nederlands product via de fietsshops verkopen en exclusief houden, Dit mux idee is er eigenlijk wel eentje van twee keer een wiel uitvinden maar de mijne heeft een ander kleurtje.
Anoniem: 255178 @webcamjan19 juli 2013 02:52
Een fiets met dynamo zijn ze er nog, kom tegenwoordig alleen fietsen tegen met een led lamp op een batterij.
Mocht je wat in de modelbouw doen heb je vast een lipo lader en wat lipo accu's.
Koop voor een paar dollar http://www.hobbyking.com/...html?strSearch=usb%20char
In mijn geval een 2s 5800Mah lipo aansluiten, niet leeg te krijgen in een dag (7 uur continu laden met 5V/1A), en in minder dan 15 minuten is de lipo weer opgeladen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 255178 op 24 juli 2024 04:59]

Cheapo fietsen hebben lampjes op batterij, goede fietsen hebben een naafdynamo met ledlampjes.
Leuk en ik wens hem veel succes.

Het is echter niets nieuws, en als ik zo naar de foto's van de electronica kijk dan heeft Mux denk de nodige ervaring met electronica in de hobby sfeer, maar weinig professionele ervaring.

Het eerste wat me opvalt is dat er volgens ij bijvoorbeeld geen rekening gehouden is met derating van de elco's.
In welke zin heb ik daar geen rekening mee gehouden?
Allereerst veel succes!

Maar ik heb een Anker AstroE die 10.000 mAh heeft en met 3000mA spul kan opladen. Hij kost $39.99: http://www.amazon.com/100...=1-1&keywords=anker+astro

In vergelijking met het B type van Mux is dat toch 63-40=$23 goedkoper terwijl hij de dubbele capaciteit heeft en meer output. Dus ik begrijp nog niet helemaal wat het bestaansrecht van het type B is.

Type A lijkt me wel praktisch, maar mijn fiets staat altijd buiten en er loopt iemand rond die regelmatig in de straat komt 'shoppen' voor fietsonderdelen. Waarschijnlijk zo'n gast met opgeknapte fietsen op Marktplaats. Dus een wieldynamo kan ik me niet veroorloven, helaas.
Type B is alsnog beter geconstrueerd met betere kwaliteit cellen en meer hackbaarheid, maar ik heb gewoon type A besteld.
Anoniem: 80487 18 juli 2013 20:38
Zo kunnen de batterijen opgeladen worden via een fietsdynamo, waardoor het accupack bijvoorbeeld gebruikt kan worden om een smartphone van voldoende stroom te voorzien tijdens een lange fietstocht.
Als fietser die regelmatig voor lange afstanden op de fiets zit zie ik hier wel een toegevoegde waarde van in o.a. voor GPS op de fiets. Een probleem is echter dat mijn mountainbike geen dynamo bezit. Voor sportfietsen als de mountainbike danwel de racefiets is dit ook gewoon de norm.
Helemaal mooi zou het dus zijn als er iets kom wat mijn fietsenergie omzet in stroom EN bruikbaar is zonder dynamo. Iets met wind zou je dan aan kunnen denken gezien je per definitie rijwind hebt, en op de mooiweer dagen iets met de zon.
Tijd om je fiets te voorzien van een dynamo dan.

http://www.rose.nl/artikel/mtb-voorwiel-26-204067/aid:204069

Onder de 50E incl verzendkosten zit ie erop.
Dynamo's geven rolweerstand. Er is een reden dat dat niet op sportfietsen zit. :)
Mocht Mux hier zelf gaan reageren, ik heb enkele vragen aan hem.


Voor wie lost dit product een probleem op?

Waarom is deze oplossing beter dan bestaande oplossingen, wat is je usp?

Hoe groot is de markt voor dit product?

Wie zijn je klanten?

Waar heb je de 70k voor nodig?
USB-accupacks zijn een competitief marktsegment, geen van onze individuele features zijn volledig uniek. Wat we hier hebben geprobeerd is het samenvoegen van alles wat je wil in een USB/dynamo battery pack:
- Niet of-of, maar zowel van een dynamo als van elke USB-poort kunnen opladen. Ook bruikbaar zonder fiets dus.
- Reparabel, onderdelen blijven verkrijgbaar gedurende de levensduur van het product. Geen wegwerpproduct, maar een levend product dat geüpgradet kan worden zonder diep in de buidel te hoeven tasten voor een volledig nieuw apparaat (kuch apple kuch)
- Hoogste prestaties die momenteel mogelijk zijn (Apple fast charge, BC1.2 compatible)
- Hoge kwaliteit onderdelen en constructie, mooi uiterlijk

Volgens ons marktonderzoek zwerven er momenteel in de orde 50M USB battery packs, en ongeveer 100.000 dynamo-adapters rond. We verwachten dat we zeker ons doel van ca. 1000 units kunnen afzetten door in deze gezamenlijke vijver te vissen. We leveren voorlopig direct aan klanten.

De 70k is om aan de MOQ van spuitgieters en extruders te komen, en om het aandeel van malkosten in het product enigszins in te dammen. Als we minder dan 500 zouden verkopen zouden we onszelf volledig de markt uit moeten prijzen. Liever hadden we direct >5000 units geproduceerd, maar dat durven we niet aan met onze beperkte ervaring in productie.
Als ik je goed begrijp

Is je USP dat jullie product beter van kwaliteit is, breder inzetbaar is en de cellen door de gebruiker zelf te vervangen zijn waar andere producten in het gunstigste geval in de recycling belanden?

Dat er inmiddels 50M rondzerven toont in ieder geval aan dat er markt is. De vraag is alleen, is er ruimte voor een nieuwe speler of is de markt al verzadigd?

Op welke manier gaan jullie deze packs aan de man brengen? Verkoop via het web of komen we jullie product straks ook bij de bekende retailers in Nederland bezig.

Heb je nagedacht over partners die al een distributienetwerk hebben en eventueel een joint promotion, dus en actie met bijvoorbeeld een telco waarbij bij elke telefoon ook een pack van jullie zit?

Hebben jullie plannen om het product oko buiten Nederland te verkopen?

Heb je nagedacht over zaken als product aansprakelijkheid, garantie afhandeling, CE-KENmerk, de ROHC richtlijn?
IS het product intrinsiek veilig, en dan bedoel ik, wat als een gebruiker de batterijen er verkkerd om in plaats, kunnen er dan geen gevaarlijke situaties ontstaan?

En nogmaals, wees in je communicatie heel duidelijk welk probleem je voor wie oplost.
De tweakers snappen wel wat dit ding doet, electronice (tussentijds) opladen/bijladen maar met niet technische consmenten zul je duidelijk moeten maken wat het ding doet en waarom juist jullie universeel inzetbare pack de beste optie is.

Denk tevens even goed na over de naam waarmee jullie de markt in gaan en onderzoek of je dat merk ook vast wil gaan leggen. Op dit moment is er een bedrijf dat powercycle als merk heeft geregistreerd echter in een ander segment (klasse) als waar jullie in opereren.
Voor merkregistratie zie boip.int voor info en zoeken in de database.

Meer info over het ondernemersdeel kun je vinden op higherlevel.nl


Succes!!!
We zijn van plan om uiteraard op den duur over te gaan naar distributeurs. We willen niet zelf fulfillment blijven doen als dit een populair product blijkt te worden.

Verder hebben we inderdaad over alle punten die je noemt nagedacht, maar het is hoog tijd voor mij om naar bed te gaan ;) Ik kan er sowieso niet heel veel verder op in gaan.
duh, bedenk zelf eens wat!
duh, bedenk zelf eens wat!
Anoniem: 304426 18 juli 2013 19:43
Wow! Mooi initiatief, vooral leuk ook omdat het een van 'onze' eigen tweakers is :) Ik ga deze wel backen denk ik
Ik vind dit een heel goed idee. Maar ik weet toevallig doordat ik zelf ook op zoek was naar een dergelijke oplossing, dat het principe soort van te koop is.
Via ebay zijn kant en klare omvormers om door middel van je dynamo je telefoon op te laden. Deze omvormers zijn vooral nodig omdat een dynamo geen continue vermogen levert. Je kunt er ook zelf één maken door wat onderdelen samen te voegen (link), maar via eBay zijn er ook kant en klare sets waarvan de goedkoopste €22,90 is.

Dit project verschilt hem alleen in het feit dat ze een accupack toevoegen. Dus wanneer je een batterypack laat opladen door je omvormer, bereik je hetzelfde. Alleen nu is het een alles in 1 variant.
Bedankt voor de links, ik heb direct even gekeken.

Wat mij opviel was dat blijkbaar nog mensen zijn die een ouderwetse dynamo (zo eentje die je met een wieltje op het wiel zet) gebruikt worden om energie op te wekken, de meesten van ons weten wel dat zo'n ding nogal veel extra inspanning vergt tijdens het fietsen, vandaar de LED lampjes op batterijen tegenwoordig.

De accupack die via de ketting wordt aangedreven is al een stuk interessanter, maar het lijkt erop dat je die dan weer niet uit kan zetten (lees verwijderen van de ketting).

Er zijn echter tegenwoordig ook stroomopwekkingssystemen die volledig in het wiel geïntegreerd zijn, in de naaf zelf. Deze hebben véél minder weerstand en leveren voldoende stroom. Nadeel is dan weer dat die systemen prijzig zijn... Toch denk ik (vind ik) dat dat soort systemen de voorkeur genieten bij de mensen die het echt willen hebben (denk ook aan wielrenners). Zie naafdynamo.
Het feit blijft dat wanneer je stroom gaat trekken, je harder zult moeten gaan trappen. Ook met een naafdynamo.
Een naafdynamo zorgt altijd voor extra weerstand, maar dit is te verwaarlozen - volgens Wikipedia:
Er is nauwelijks verschil te merken tussen een niet-belaste en een belaste dynamo. Het rendement van een goede naafdynamo is door het ontbreken van mechanische verliezen hoger dan dat van een banddynamo. [...] Het nadeel van een naafdynamo is dat deze altijd een lichte weerstand zal geven, ook als er geen gebruik wordt gemaakt van de fietsverlichting, maar dat is te verwaarlozen.
Het hangt een beetje van de dynamo af. De verliezen tussen wel en niet stroom trekken verschillen wel degelijk, bij een betere naafdynamo (laten we zeggen een SON) hebben we het dan over 1W verliezen en tot 3 of 4W als ie vol vermogen levert.

Nog niet heel veel natuurlijk, maar er is wel degelijk verschil.
Alleen heb je bij een naafdynamo geen keus. Hij draait altijd mee, dus waarom zou je hem dan niet gebruiken voor het opwekken van een accupack?
Heb zelf ook een naafdynamo en het voorlicht staat bij mij dan ook altijd aan.
Anoniem: 91634 @Nicap20 juli 2013 00:37
Je hebt gelijk. geen keus altijd extra weerstand.
Dit maakte we vroeger zelf, hoe moest je anders 6 uur fietsen met een walkman?
Een extra setje AA batterijen meenemen misschien? :+ Volgens mij hebben de meeste, als niet alle walkmans, op batterijen gewerkt en niet op accu's.
Ja, dat deed ik in het begon ook. Tot dat ze om wat voor reden een beetje vochtig werden en heet :)
"Add $15 to ship outside the US" is dan wel weer jammer.
Leuk idee, maar wie gaat er nu een dynamo op zn fiets gebruiken? Niemand lijkt me.

--edit--
Ok, heb de kickstarter wat bekeken, en de naafdynamo opmerking van Mux snijdt ook wel hout. T ziet er beter uit dan ik in eerste instantie dacht.

[Reactie gewijzigd door - peter - op 24 juli 2024 04:59]

Vrijwel alle moderne stadsfietsen hebben een naafdynamo, daar is dit eigenlijk op gericht.
naafdynamo geeft maar een fractie van der weerstand vergeleken met een ouderwetse dynamo.
Dezen zitten vaak op trekking fietsen (de soort fiets waarmee je op vakantie gaat en dus je mobiel en gps moet opladen)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.