'Nieuwe Google-dienst moet gebruikers helpen spullen te delen'

Google werkt naar verluidt aan een dienst die gebruikers moet helpen bij het uitlenen of weggeven van spullen aan vrienden. De dienst werkt via Google+, waarbij het onder andere mogelijk is om lijstjes op te stellen van gewenste spullen.

De nieuwe dienst, die Mine genoemd wordt, is niet door Google officieel aangekondigd, maar er zijn wel aanwijzingen voor gevonden, online gezet door Google Operating System, een fanblog die vaker nieuwe Google-diensten als eerste nieuwe naar buiten bracht. Volgens de site kunnen gebruikers met Mine via de app en Google+ vragen om spullen, die bijvoorbeeld uitgeleend of weggegeven kunnen worden. Ook zouden gebruikers met Mine kunnen tonen wat voor bezittingen zij hebben.

Het moet bij Mine ook mogelijk worden om te zoeken naar spullen, waarbij wordt gezocht naar aanbieders. Tevens zou de nieuwe Google-dienst de mogelijkheid bieden om wenslijsten op te stellen, waarin gebruikers gewenste spullen kunnen opsommen. Het systeem geeft vervolgens aanbevelingen, al is onduidelijk waar deze op zijn gebaseerd. Ook wordt er geen melding gemaakt van het verhandelen van spullen tegen betaling.

Het is nog onduidelijk wanneer Mine officieel aangekondigd en uitgebracht zal worden. Momenteel lijkt het er op dat de dienst intern wordt getest bij Google. Naast een webdienst zou Google ook werken aan een Android-versie van Mine.

Google Mine

Door RoD

Admin Mobile

22-06-2013 • 07:14

35 Linkedin

Reacties (35)

35
34
22
2
0
3
Wijzig sortering
Anoniem: 399807
22 juni 2013 09:26
Google is een bedrijf dat informatie beschikbaar maakt voor de advertentie- en reclame industrie. Ze hebben weer iets gevonden dat ze kunnen delen, waar die klanten van hun wat aan hebben. Namelijk:

- wat heb je
- wat wil je

Ze kunnen je al tracken en tracen op allerlei wijzen en weten al je interesses al. Zo kunnen ze gepersonaliseerde advertenties op websites plaatsen die je bezoekt.

En nu gaan mensen delen wat ze hebben en dat weet google dan ook. Weer meer data over die persoon.
Bovendien krijgen ze informatie over wat iemand wil, om daaruit ook weer beter en meer te kunnen profileren.

En de NSA kijkt mee, uiteraard.

Tot nu toe wist google en de ad-bedrijven waar je interesses lagen, straks weten ze ook de inventaris (deels) van je huis en wat je daarin wilot opnemen. Als dan zo'n deal gemaakt wordt tussen jouw en een ander, dan registeren ze de stroom van goederen van de ene gebruiker naar de andere.

Mensen kunnen gevolgd werden via hun mobiele track & trace mobieltjes en handhelds etc. En nu ook hun onderlinge goederenstroom.

Het idee dat mensen spullen delen is al op tv geweest, hoe dat meer en meer gebeurt, mensen delen spullen i.p.v. kopen, ze lenen elkaar dingen, zelfs auto's. Op zich goed voor de Aarde, er wordt immers minder geconsumeerd. En nu komt google en gaat dat systeem hijacken voor eigen gewin.
Het idee dat mensen spullen delen is al op tv geweest, hoe dat meer en meer gebeurt, mensen delen spullen i.p.v. kopen, ze lenen elkaar dingen, zelfs auto's. Op zich goed voor de Aarde, er wordt immers minder geconsumeerd. En nu komt google en gaat dat systeem hijacken voor eigen gewin.
Er zit wel een keerzijde aan voor google: als iedereen elkaars spullen zou gebruiken, dan zou er veel minder ruimte zijn voor echte economische activiteiten, en zouden de advertentie-inkomsten voor google ook naar nul gaan.

Dus mijn vermoeden is dat ze deze service alleen willen gebruiken om inderdaad meer inzicht te krijgen in wat mensen (nog niet) hebben en wat ze willen, maar als het gebruik van de dienst een te grote vlucht gaat nemen, dat ze de service dan weer gaan dichtgooien.
Ik denk niet dat Google een dienst gaat opzetten om spullen te delen met onbekende. Het zal wel net als Google Keep een vrij eenvoudige vorm van spullen registeren worden met een drop down boxje waar je een contact kan selecteren uit jouw Google + contacten om aan te geven dat het is uitgeleend. Wat ze vast wel goed zullen doen is cloud synchronisatie en direct items op jouw G+ stream gooien (Wat ik zelf niet zou willen overigens)

Laten we eerst afwachten wat het uiteindelijke resultaat wordt. Voor mijzelf is het wel weer slecht nieuws. Nadat Google Keep uit bracht zag ik een grote daling in de actieve gebruikers van mijn notitie app voor Android, dit zal ook weer een klap uitdelen voor mijn wenslijst app. Het is al moeilijk concurreren op de Android markt.
Is een beetje hetzelfde als deze startup: https://peerby.com/
Hier kun je bij mensen uit jouw buurt spullen lenen en/of uitlenen.

[Reactie gewijzigd door Murdock1985 op 22 juni 2013 10:12]

Volgens mij begint Google last te krijgen van de wet van de remmende voorsprong.
De laatste jaren zijn ze steeds meer de concurrentie aan het volgen en minder zelf met innovatieve ideeen gekomen.

En het volgen van de concurrentie levert minder aantrekkelijke producten op dan zelf baanbrekende producten introduceren.
Ik denk dat Google nog altijd één van de meest innoverende bedrijven is:

Zie maar naar hun labs projecten als:
 • Google Glass
 • Google Balloon (of hoe dat ding ook noemt :) )
 • Een auto die zo compleet autonoom laten rijden.
Maar je hebt wel gelijk dat heel hun social gebeuren van Google+ niet echt heel innovatief is. Al gebruik ik het wel, er zijn redelijk veel tech/science websites die actief op Google+ zijn en die volg ik daar dan ook.

Ik denk dat bedrijven als Google 100de ideen lanceren (het één dommer als het andere) en dan af en toe hebben ze is de jackpot als bij Android & Google Chrome.

[Reactie gewijzigd door Nactive op 22 juni 2013 08:03]

Android is geen idee van Google, maar werd in 2005 door hen gekocht. Het werd ontwikkeld o.l.v. Rubin.
Maar het idee om daar wat mee te gaan doen wel natuurlijk...

Android was never ever wat het nu is als Google het niet had overgenomen....
Aanvulling: Dan was Android een fotocamera-OS geweest. Alleen dan wat eerder dan Samsung nu doet xD.
Anoniem: 499360
@Nactive22 juni 2013 17:24
Oh ja is dat zo? Waar zie jij dan al die Google Glass brillen? Waar zie jij die Loons? Waar zie jij die self driving cars? Ik zie ze totaal niet.

Microsoft is ook zo'n grote "innovator" geweest. Veel PR rond zaken die het van het ging worden en die ofwel nooit werden uitgebracht of grandioos flopten eens ze op de markt kwamen.

Mensen noemen tegenwoordig snel iets innovatief. Men wil een aankoop al snel gaan justifiëren door het de goddelijke status van innovatief toe te dichten terwijl er eigenlijk zelden innovatieve zaken op de markt komen. Een product is pas innovatief als het de wereld verovert en onze manier van werken veranderd. Tot dat gebeurt hoef je niet op elk product de status innovatief te plakken. Rally heeft gelijk wanneer hij zegt dat Google achter de feiten aanloopt. Ze willen wel kost wat kost de status van innovatief bedrijf krijgen maar tot de dag van vandaag is hen dat enkel met Google search gelukt en dat is toch al weer meer dan 10 jaar geleden.
Ik vind het wel mee vallen. Ik vind de glass persoonlijk niet zo speciaal. Het is meer een al oud idee wat nu met hedendaagse technologie eindelijk mogelijk wordt. Datzelfde geld voor autonome auto's.

Echte innovatieve nieuwe ideeën zijn er niet zoveel uit Google gekomen meer de laatste tijd.
Google koopt al jaren andere bedrijven op voor hun innovatie. Al sinds ze geld hebben om uit te geven ongeveer. Daarnaast is kijken naar de concurentie een eeuwenoude en beproevde manier om aan ideeen te komen. Dat moedig ik ook aan want concurentie is in mijn voordeel. Het heeft ook een nare kant. Maak je gebruik van Google om aan geld te komen en lukt dat, dan is google ineens je concurent geworden. Gelukkig is dat geen belangen verstengeling want het is Google dus alles wat ze doen is goed.

Daarnaast doet Google nog best veel aan interne ontwikeliing. Daar zie je niet altijd direkt iets van maar er gebeurt van alles. Google realiseert zich (vooralsnog) dat het allemaal begonnen is met een slim idee. Hopelijk houden ze dat vast want traditionele bedrijven die gaan liever kapot dan investeren in innovatie.

Ik kijk overigens altijd argwanend naar nieuwe dingen bij Goolgle want ze zijn te groot geworden om gezond te zijn voor concurentie.
Ik ben benieuwd hoe dit gaat uitpakken! Erg leuk idee, maar aangezien haast niemand google+ gebruikt, moet ik nog zien hoe "populair" dit gaat worden.
Ik zou toch maar eens gaan kijken Google+ is niet zo klein als je zou denken.

http://www.forbes.com/sit...oogle-inc-could-catch-up/
Leuke stats, maar uiteindelijk ken ik niemand die het gebruikt. Wellicht een enkele persoon om eens te kijken of het wat is, maar meer ook niet.

[Reactie gewijzigd door ro8in op 22 juni 2013 22:24]

Er zijn hier zoveel offline varianten al van te vinden, elk database programma voor wat dan ook heeft wel zoiets ingebouwd. Leuk dat het nu online kan, maar ergens ben ik bang dat er wel alternatieven zijn. Hoewel ik daar niet zeker van ben, nooit naar gezocht of het belang van ingezien.

Voor de aluhoedjes: niet gebruiken! Dan weet google ook wat je allemaal in huis hebt! :p
oja? ik ben anders al een tijdje op zoek naar een gratis programma of website die het makkelijk maakt materiaal te verhuren. Kon enkel zaken vinden voor uitlenen boeken...
Grappig ....
Wel verhuren, maar niet betalen voor zo'n programma, wat dat kan bijhouden ?

minimailistische bedrijfsvoering :)
"elk database programma voor wat dan ook heeft wel zoiets ingebouwd."

Dit volg ik niet helemaal?
wat volg je niet? Er zijn tal van database programmaatjes om je eigendommen in te registreren. Hierbij bedoel ik dus niet MariaDB of MSSQL, maar dingen als wat collectorz.com bijvoorbeeld aanbied.
Leuk dat google dit, delen van spullen, idee aan het grote publiek bekend maakt. Alleen ben ik wel bang dat dit typisch zo'n dienst is die er bij een volgende opruim ronde er weer uit gaat. Ik kijk in iedere geval de kat eerst uit de boom voor ik er gebruik van zou maken.
Ik wilde precies dezelfde opmerking maken. Bij alles wat Google lanceert wat niet tot de kerndiensten behoort (mail, search, google+, android), moet je je afvragen of het over 1 jaar nog bestaat. Wat dat betreft heeft mijn vertrouwen met het sluiten van Google Reader wel een deuk opgelopen. Ik heb niet echt meer de neiging dit soort proefballonetjes uit te proberen.
Anoniem: 470811
@Knippr22 juni 2013 23:03
Zelf denk ik dat Google een stuk kritischer is dan voorheen voordat zij diensten lanceren.
Anoniem: 398603
22 juni 2013 07:25
Dit idee ontstaat al heel erg in facebook groepen, volgens mij kijkt google teveel af bij zijn buren.. Hehe.. Ben zelf ook reuze benieuwd hoe dit gaat uitpakken.
Handig voor dieven die dit systeem weten te kraken.
Google Apps is toch wel de eerste die een 100% Cloud werkplek aanbood en op dit moment zijn alle andere dat aardig aan het nabouwen als MS of Apple. Dus ergens lopen ze jaren vooruit.
Anoniem: 499360
@3mib22 juni 2013 17:33
Nooit van iTools gehoord zeker? iTools was de voorloper van iCloud. iTools > .Mac > MobileMe > iCloud

Apple bracht iTools in 2000 al op de markt. Google Apps dateert van 2006. Wie bouwt er hier wie na?
Het gaat er toch altijd om wie het 't beste doet en op het juiste moment...
Het idee was er al, maar in de praktijk gebeurd het weinig..
Voor een hoop dingen ga je naar de winkel, terwijl het een veel goedkopere optie zou zijn om het van iemand te lenen.. (En zelfs beter voor het millieu).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee