Huawei wil Nokia overnemen

Huawei-topman Richard Yu heeft tijdens een persbijeenkomst voor de introductie van de Ascend P6-smartphone laten weten dat het Chinese bedrijf interesse heeft in een overname van Nokia. Daarmee zou Huawei tot de grootste speler op de smartphonemarkt kunnen uitgroeien.

Richard Yu, baas van de consumentenafdeling bij Huawei, heeft volgens de Financial Times gezegd dat het bedrijf overweegt om een belangrijke speler als Nokia over te nemen. Daarmee zou het de grootste smartphonefabrikanten ter wereld kunnen worden. Of er al concrete overnamegesprekken gaande zijn tussen de twee bedrijven, is niet duidelijk.

Zowel Huawei als Nokia maken mobieltjes die op Windows Phone draaien. Huawei kwalificeert Microsofts mobiele platform echter als 'zwak' vanwege het nog steeds kleine marktaandeel. Ook hekelde Yu de licentiekosten voor Windows Phone, terwijl Android geen licentiekosten kent. Het bedrijf maakt dan ook vooral smartphones die op Googles mobiele besturingssysteem draaien.

Yu voorspelde tijdens de introductie van de Ascend P6, het nieuwe topmodel van het Chinese concern, dat de markt voor mobiele telefoons zal consolideren en dat er drie tot vier toonaangevende fabrikanten zullen overblijven. Momenteel zijn Samsung en Apple de marktleiders, maar Huawei is hard op weg om de achterstand in te lopen; het bedrijf zou dit jaar 55 tot 60 miljoen smartphones willen verkopen. Ook gaf Yu aan dat het bedrijf geen feature phones meer wil produceren, en zich wil focussen op betaalbare maar kwalitatief goede smartphones die onder de eigen merknaam worden uitgebracht.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

18-06-2013 • 19:43

185 Linkedin

Reacties (185)

185
176
122
9
1
23
Wijzig sortering
Anoniem: 614
@kumulus18 juni 2013 22:34
Bedankt.
En 'grappig' is dat het BB aandeel vandaag ook 4% steeg.
Toch jammer dat Tweakers dan niet even dit nieuws artikel update.

Update 4:45PM ET: Huawei is now claiming that they have "no plans" to buy Nokia to Reuters. It's an odd statement since technically, you can't have plans to buy a company that's not for sale anyway. To us, it sounds like Huawei is backpedaling a bit, as their desire to buy Nokia has not been challenged. They're just stating that nothing is in the works, which we already knew.
Dat er nog geen plannen op tafel liggen wil niet zeggen dat ze niet open staan voor de overname.
Huawei heeft wel vaak een goede prijs/prestatie verhouding. Echter vertrouw ik het merk niet helemaal, kijkend naar de spionage en dergelijke. Nokia heeft een reputatie die Huawei niet heeft. Als Huawei slim is kopen ze het merk Nokia en gaan als Nokia verder.

[Reactie gewijzigd door Frozen op 18 juni 2013 19:45]

[...] Echter vertrouw ik het merk niet helemaal, kijkend naar de spionage en dergelijke. [...]
Veel infrastructuur aparatuur van grote telco's is afkomstig van Huawei. Als ze zouden willen spioneren, dan is het irrelevant of jij een Huawei, Nokia, Samsung, of Apple telefoon hebt, dan halen ze het gewoon weg bij de telco's zelf. ;)
Wij hebben ook wat Huawei netwerk apparatuur in gebruik gehad, maar veel verder dan Cisco klonen komt het toch eigenlijk niet. Logisch, daar komt ook veel van hun kennis vandaan.

Huawei doet me altijd wat aan HTC denken, het komt soms met opvallende producten maar het gros valt dan toch tegen.

[Reactie gewijzigd door Jiriki op 18 juni 2013 21:52]

Huawei is op telco niveau toch enorm groot. Ik sprak laatst iemand die die netwerken aanlegt/onderhoud en Huawei en een scandinavisch merk waarvan me de naam even ontschoten is, zijn hierin wel dominant.
Eriksson bedoel je wss. Zij zijn marktleider.
Nokia Siemens Networks
Alcatel Lucent
Zijn de andere 2 grote spelers.
En dan zijn er nog ZTE en Samsung.
Vooral Samsung zal men als nieuwe speler in de gaten moeten houden.

[Reactie gewijzigd door Zwendel op 18 juni 2013 23:51]

Anoniem: 449164
@Jiriki18 juni 2013 23:58
Ik denk dat het eerder andersom is en dat Cisco Huawei kloont.
Huawei is op dit moment de sterke merknaam... Nokia niet meer. Zou dus totaal niet logisch zijn om als Nokia verder te gaan gezien de slechte cijfers in de afgelopen jaren.
Nokia, waarde 21 Miljard dollar: http://www.interbrand.com/nl/best-global-brands/2012/Nokia 19e merk van de wereld.
Huawei, niet in top 100: http://www.interbrand.com...t-Global-Brands-2012.aspx

[Reactie gewijzigd door Whatson op 18 juni 2013 20:56]

Dit gaat over de waarde van de merknaam. Als je kijkt naar de omzet dan doet Nokia het met 30 miljard toch wat lafjes vergeleken met Huawei (279 miljard). Sterker nog, de winst van Huawei in twee jaar is net zo groot als Nokia's omzet.

Wel blijkt uit je overzicht dat Nokia een sterkere merknaam (in financiele zin) is dan Huawei. Het is ook niet ondenkbaar dat Huawei voor een groter deel waarde ziet in de naam van Nokia dan in het bedrijf zelf.
279 miljoen Yuan is 34 miljoen euro...

http://en.wikipedia.org/wiki/Huawei

Revenue: CNY 217.9 billion (2012)
Profit: CNY 14.9 billion (2012)

[Reactie gewijzigd door chronoz op 19 juni 2013 09:12]

Daar niet nee, maar onder tweakers heeft Huawei wel een goede naam. Het punt is echter dat ze hiermee ook de gewone consument over willen halen.
Anoniem: 382732
@Whatson18 juni 2013 22:08
Maar de waarde van Huawei is veel meer. Het is alleen niet zichtbaar omdat het geen beursgenoteerde onderneming is. Smartphone zijn maar een heel klein deel van wat ze doen.
Anoniem: 449164
@Whatson19 juni 2013 00:00
Huawei is ook niet beursgenoteerd, dat maakt dit soorten lijsten meer geschikt als lijsten met de titel: honderd duurste beursgenoteerde bedrijven.
Huawei sterke merknaam? Sterker dan Nokia? Beetje kort door de bocht, nee?

Misschien in hun thuisland maar hier (Westerse wereld) toch niet.

90% van de mensen met een smartphone zegt Huawei waarschijnlijk niéts. Terwijl 90% wél Nokia kent.
Inderdaad, alles waar Huawei op staat loop ik juist met een boog omheen.

Als Huawei Nokia zou overnemen dan heeft Apple er weer een klant bij.

De naam Nokia staat juist nog steeds voor kwaliteit. Bij de naam denkt bijna iedereen meteen aan onverwoestbare telefoons en goede hardware. En vervolgens uiteraard alle vooroordelen van WP8 etc. maar dat verdwijnt ook nog wel.

Overigens zie ik deze overname echt niet gebeuren, in dat geval zal Microsoft waarschijnlijk Nokia overnemen, aangezien Huawei niet verder wil met WP8. Bovendien kan Huawei dat nooit betalen zonder staatsfinanciering, en met staatsfinanciering gaat de Finse overheid er toch een stokje voor steken.
Een andere naam aannemen, hoe goed die ook klinkt, vrijwaart een bedrijf niet van zelf toegebrachte reputatieschade. Denk maar aan Caldera, dat zich SCO ging noemen en daarna van het toneel verdween.

Dat gezegd hebbende, weet Huawei best dat het uit moet kijken. Het risico op afluisterpraktijken omdat MS als leverancier van de software in Amerika gevestigd is, lijkt me ongeveer even groot.

@adamar: Dat is inderdaad wat ik bedoel met zelf toegebrachte reputatieschade. Overigens was het ten gronde gegane SCO dus Caldera en niet wat vroeger SCO was. Ze hadden de boedel en de rechten overgenomen. Zoals Huawei dus eventueel met Nokia zou doen.

@max998: Dat zeg ik juist: het riscio lijkt me ongeveer even groot op Amerikaanse of Chinese afluisterpraktijken...

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 19 juni 2013 00:06]

SCO heeft zichzelf vooral de das omgedaan met hun rechtzaak tegen IBM over de rechten op unix. Uiteindelijk zijn ze (gelukkig) de grond in geboord en falliet gegaan. Ondanks dat hun SCO unix blijkbaar toch redelijk populair was.
Anoniem: 449164
@mae-t.net19 juni 2013 00:01
Wat afluisteren betreft kan China ook wel wat hoor, Huawei is ook een Chinees staatsbedrijf.
Huawei is een private company, geen staatsbedrijf.
Maar als genoeg mensen ongefundeerde uitspraken doen over een bedrijf krijg je die reputatie, ja.

Ja, een ex-militair heeft het bedrijf opgestart, dat betekend niet dat het een staatsbedrijf is.
Anoniem: 449164
@Kenzi19 juni 2013 12:45
China heeft volgens mij een belang van 40 %, excuses voor de fout.
Wie heeft het over het aannemen van een andere merknaam? Ze kunnen overwegen om naast het eigen merk ook Nokias in de markt te zetten voor het gepeupel.
Tja want Amerika doet niets en is deze week ook totaal niet in het nieuws geweest over het hele NSA gebeuren...

OT: Ik denk dat als dit gebeurd ik Nokia voor altijd aan de kant zal laten, niet vanwege spionage maar omdat ik denk dat Huawei Nokia helemaal gaat verprutsen... nou zijn dit natuurlijk vooroordelen maar we shall see.
Een van de grotere electronica concerns ter wereld zou volgens jou niet weten hoe je een electronica concern moet runnen?
Een autofabrikant weet hoe hij een tank moet maken??? het rijd beide.....

Ik snap dat Huawei veel met electronica doet maar op telefoon gebied zijn ze nog niet heel groot. Althans niet zo groot als Nokia was/is.
@thevgv

ehm ze zijn al actief sinds 2003 op mobiel gebied en ik denk dat de deal wel doorgaat of nokia als merknaam zal blijven bestaan is de vraag. ik denk microsoft mobiel veel interesse zal hebben in een Ascend P6 variant.

:)

[Reactie gewijzigd door bbstreams op 20 juni 2013 09:48]

dubbel

[Reactie gewijzigd door bbstreams op 20 juni 2013 09:48]

Ze maken prima spullen, tegen een aantrekkelijke prijs. De afgelopen jaren hebben ze eerst de markt overspoeld met goedkope datasticks voor in je laptop. Concurrenten als Option en Novatel Wireless zijn in Nederland compleet van de markt weggevaagd. In de testen altijd de Huawei USB sticks als best ontvangende datasticks.

Nu stappen veel netwerken over op "single RAN" netwerk apparatuur van Huawei voor mobiele netwerken die tegelijkertijd GSM, 3G en LTE kunnen uitzenden.

De volgende stap is de consument aan hun smartphones helpen.

Mijn wantrouwen tegen Huawei richt zich nu puur nog op hun slechte support. Voor een datastick heb ik zelden of nooit een software update kunnen vinden. Heel jammer als het zelfde model als jij hebt opeens in de winkel 2 keer zo snel surfen mogelijk maakt, terwijl jij je stick niet kan updaten. Ik ben benieuwd welke ervaringen er zijn met eventuele updates voor hun smartphones. Ik ben benieuwd.
Mijn ervaringen daarin zijn :-( :-( .. met veel pijn en moeite levert men een Android update, maar dan vol met problemen en beperkingen (zoals het ontbreken van een NL versie van Swype die er eerst wel in zat). Ook documentatie over geavanceerde (VoIP/QoS) instellingen van de router is ver (in China?) te zoeken.

Voor mij een reden op het merk links te laten liggen.

Vreemd is wel dat men interesse in Nokia heeft, maar de strategie en producten niks vind. Dan is het blijkbaar alleen te doen om de merknaam.
Nou dan nemen we gewoon deze als we allemaal bang zijn voor spionage via de leverancier van de telefoon...
nieuws: FairPhone haalt grens 5000 kopers en neemt telefoon in productie

Dan heb je android om de USA tevreden te stellen en chineese makelij om de ander tevreden te houden :)

[Reactie gewijzigd door bonus op 18 juni 2013 20:23]

Inderdaad USA backdoor in Android en China backdoor in de hardware, dat word een ruzie over wie jou telefoon gaan volgen :9
Huawei heeft geen reputatie....? Behalve die van grootste gsm-netwerk-spullenleverancier die de wereld rijk is bedoel je dan neem ik aan? 8)7

Als Huawei wil afluisteren doen ze dat wel via zo ongeveer 60% van alle zendmasten die we hier in Nederland hebben staan :*)
En je vertrouwt Android en iOS wel? Met de Amerikaanse spionage praktijken. 8)7
Android is tenminste open source. Als je geen Google-diensten gebruikt, zoals Gmail of de Play Store of Google Maps, dan zou je in principe alleen maar door de Nederlandse overheid bespioneerd worden. Als je Internet via een VPN-verbinding, hebben "ze" alleen je locatiegegevens en je gewone telefoongesprekken plus SMS-berichten. En natuurlijk gegevens over wanneer je actief bent, wat ook wel wat zegt. Als b.v. criminelen inbreken bij KPN, kunnen ze zien dat jij met vacantie bent en bij jou thuis inbreken, net zoals bij de 'slimme' energiemeters.

Nokia is trouwens deels een 'octrol' (octrooi-trol): ze hebben allerlei nutteloze octrooien opgekocht in America waarmee ze start-ups aanklagen en afpersen, echt schandalig. Net als Microsoft en Ericsson, overigens; ze zijn erger dan Apple, dat tenminste alleen directe concurrenten aanklaagt, voor zover ik weet.

[Reactie gewijzigd door Cerberus_tm op 18 juni 2013 23:10]

Android is tenminste open source
Open Source biedt vooral schijnveiligheid. Er kan van alles in verstopt zitten (gewoon open en bloot in het zicht) zolang niemand met kennis van zaken de boel nakijkt blijft het gewoon zitten. En omdat het gewoon werkt ziet niemand de noodzaak de boel na te kijken; effectief is kun je niet zeggen of het veiliger is dan close source.
Zat aluhoedjes die het wel aan het nakijken zijn hoor.
@localjoost.nl
Aluhoedjes ? als jij niets te verbergen hebt wat is dan jouw bankrekeningnummer en hoeveel heb je erop staan. Hoevaak sta je rood, welke sites bezoek .. mag ik die ook van je weten. Ik bedoel als een of andere anonieme ambtenaar het doet wel ok is maar dan niet voor iemand die zelf kan traceren ?? Think again met dergelijk opmerkingen.

PS een grote overheid = het treden van privacy van gewone niet criminele burgers = corruptie en weinig burgelijke vrijheden.

Huawei kan de politie niet opdracht geven mijn deur in te trappen omdat ik geen Huawei telefoon koop, de overheid kan wel met de politie mijn voordeur in trappen als ik niet betaal middels belastingen voor het weggeven van 1 miljard aan een dictator in Egypte als ontwikkelingsgeld.
Android is tenminste open source. Als je geen Google-diensten gebruikt, zoals Gmail of de Play Store of Google Maps, dan zou je in principe alleen maar door de Nederlandse overheid bespioneerd worden.
Alleen jammer dat ik om mijn Android toestel te activeren verplicht een Google account moest aanmaken.
maar buiten de play store ben je voor niets, maar dan ook niets verplicht om die te gebruiken.
Ik heb dan zelf ook een volledig apart account aangemaakt voor Android, net zoals ik voor Windows Phone ook gedaan heb, en idem voor iOS.
Het enige phone OS waar dat niet gebeurd is was symbian.
Bij Symbian moest je voor de app store ook een account hebben.
En je hoeft de Play Store niet te gebruiken: de meeste applicaties staan ook in andere Android-winkels, zoals Appbrain.

[Reactie gewijzigd door Cerberus_tm op 19 juni 2013 14:01]

Ja en? Dan maak je toch een account aan? Het is niet alsof dat account ook maar iets zegt of wel?

Ik heb er ook een paar van aangemaakt.
Het is gewoon erg lastig als je voor elk apparaat een account moet hebben. Voor elk apparaat een wachtwoord, en een naam die waarschijnlijk al in gebruik is en dus eindigt op wat rare tekens en cijfers.
Dat is inderdaad wel zo. Maar buiten het feit dat je de telefoon activeert geef je Google geen informatie door zo'n account aan te maken, dus het valt mee.

[Reactie gewijzigd door Cerberus_tm op 19 juni 2013 20:52]

Je weet toch dat die berichten over spionage altijd uit dat land komen wat juist zelf het meeste aan Spionage doet.
En dat de beschuldigingen van een directe concurrent (Cisco) in een grote financiele deal kwamen, en naderhand in diverse landen zijn onderzocht en er geen aanwijzingen voor spionage naar voren zijn gekomen. Rara wie kreeg de deal toen Huawei door die beschuldiging niet meer mee mocht doen?

Zelf heb ik in 8 jaar 3 Huawei telefoons gehad waarvan ik er 2 nog dagelijks gebruik en de 3e (eigenlijk de 2e) wordt nu dagelijks door een familielid gebruikt. Imho bijna perfecte telefoons, als je de prijs meeneemt in de vergelijking kan je eigenlijk niet meer om ze heen. Je moet alleen weten naar welke modellen je moet kijken, want sommige oude modellen worden soms nog voor prijzen verkocht die hoger zijn dan hun flink verbeterde opvolgers.
" waarvan ik er 2 nog dagelijks gebruik en de 3e (eigenlijk de 2e) wordt nu dagelijks door een familielid gebruikt. "

Dat mag je toch ook verwachten? Ik neem niet aan dat iemand een telefoon koopt omdat die niet werkt.

Ik heb hier nog een Nokia 3010 o.i.d. uit de vorige eeuw die nog werkt, en een Samsung uit het stenen tijdperk die ook nog werkt.

Wat is het voordeel van Huawei dan ten opzichte van andere merken?

Leuk dat ze het design kopiëren en een hoop kosten besparen omdat ze zelf niks hoeven te ontwikkelen/ontwerpen, maar niet iedereen wil met een kopietje rondlopen.

[Reactie gewijzigd door Brazos op 19 juni 2013 12:59]

Dat neemt niet weg dat de VS gewoon een stabiele bondgenoot van Nederland en de EU is en je van china bijna het tegenovergestelde kan zeggen. Ik heb liever dat een vriend meekijkt dan een vijand om het maar even beetje overdreven te zeggen.
Dat zie je nu juist net verkeerd haha. Je kan beter een land mee laten kijken die geen bondgenoot is, als je juist wat te verbergen hebt. Toch?
Je kunt beter helemaal niemand laten mee kijken denk ik.
De VS is echt geen stabiele bondgenoot. Bovendien wat maakt het uit of een vriend of vijand jouw ontwerpen steelt? In beide gevallen heb je niks meer.

Volgens de bewijzen die op tafel liggen doet Amerika meer aan industriële spionage en diefstal dan China, ook omdat zij de apparatuur ervoor hebben, maar geef mij dan maar een vijand die er wat minder succesvol in is dan een vriend die alles onder je neus wegkaapt.
Een vriend vandaag is een potentiële vijand morgen. Een ander voorbeeld, Duitsland was 60 jaar geleden nog onze vijand, nu zijn ze een goede buur en bondgenoot, hetzelfde zou in theorie (op het een goede buur na) ook kunnen gebeuren. Als je wantrouwend bent, wees wantrouwend jegens iedereen, ieder selectie is pure hypocrisie. Beide landen horen niet mee te kijken, of het nu China of de US is.
Anoniem: 22438
@Frozen18 juni 2013 22:55
Hm misschien komt er dan toch een Pureview 41 Mpixel telefoon met Android. Als dat zo is, dan ben ik verkocht :p
Dat spionageverhaal duikt iedere keer op en is alleen maar bedoeld om ze van de Amerikaanse markt af te houden. Cisco is nl als de dood voor ze. Terwijl bij Cisco de backdoors zijn aangetoond, en ze bij Huawei nog moeten worden aangewezen. Just saying...
Anoniem: 449164
@28056219 juni 2013 00:03
nieuws: Huawei richt zich niet meer op VS na spionage-aantijgingen

Ik citeer:Bewijzen daarvoor heeft de VS echter nooit getoond.
Je citeert Tweakers ? Haha. Dan kun je net zo goed theonion.com citeren. Sinds wanneer zijn artikelen op Tweakers ook maar enigzins betrouwbaar ?

Huawei besluit uit eigen beweging te stoppen op de amerikaanse markt. Sinds wanneer geven bedrijven vrijwillig hun markten op ? Dit bericht doet mij vermoeden dat Huawei gestopt is, om erger te voorkomen. Die voelden op hun klompen aan dat het mis zou gaan. En stopten daarom al voordat het tot een proces kwam.

Bovendien, ik vroeg naar een URL die aantoont dat cisco bewust backdoors in hun firmware stopt. Ik geloof niet dat ze dat doen. Zolang ik geen URL zei die anders zegt, blijf ik dat geloven.
[...]

URL svp.
Algemeen geweten, zelfs door mensen zonder alu-hoedje, en Cisco is écht niet de enigste. Dat Amerikaans geblaat op de Chinezen vind ik imho altijd nogal hypocriet.

http://www.forbes.com/2010/02/03/hackers-networking-equipment-technology-security-cisco.html
Heb je dat artikel wel gelezen ?
De claim is:

1) Hackers verschaffen zich toegang tot cisco routers met oude software. (Bv via brute-force password guessing).
2) Hackers die binnen zijn op een router, kunnen de router configureren met een feature genaamd "lawfull intercept". Daarmee kunnen ze traffic dat door de router gaat, kopieren naar een bestemming naar keuze.

Dat is heel wat anders dan "cisco heeft backdoors".

1) Als een ISP (of enterprise netwerk) zijn firmware niet een beetje up to date houdt, dan krijg je vulnerabilities. Niet gek. Is niks verdachts aan. Niets stiekums. Als een ISP zijn configs niet in de gaten houdt, dan heb je zowiezo een probleem.

2) De "lawful intercept" feature is gewoon een feature. En (ik weet dat niet) misschien wel verplicht in sommige situaties. Niks stiekums. Niks backdoor.

De definitie van een backdoor is: een manier om access tot een apparaat te krijgen, zonder dat de eigenaar van het apparaat daar van op de hoogte is. (Het gebruik maken van bugs hoort hier niet toe. Dat is geen backdoor, dat is iets anders).
Anoniem: 414003
18 juni 2013 21:01
Ook hekelde Yu de licentiekosten voor Windows Phone, terwijl Android geen licentiekosten kent.
Dat android zelf gratis is snap ik.. Maar zijn er dan ook geen licentiekosten om Google play te gebruiken (icm de andere Google apps)?
Nee, maar er zijn wel een hele hoop patenten en licenties waar betaald voor moet worden, waardoor de prijs haast uitkomt op de prijs van Windows Phone.
Nee, die zijn er niet.
Dit betekent dan waarschijnlijk het einde van Windows Phone, aangezien Nokia zowat de enige grote fabrikant is die consequent smartphones met dit OS ontwikkelt.

Hoewel het voor Nokia daarentegen geen slechte zet kan zijn om toestellen met Android te maken.
Nee, Nokia moet niet beginnen met Android. Die markt wordt nu gedomineerd door Samsung en andere spelers kunnen er maar zeer moeilijk tussen komen. HTC, toch niet de minste naam, heeft er al moeite mee, laat staan dat Nokia ook maar een schijn van kans maakt. Nokia moet gewoon doorgaan met Windows Phone. Dat platform groeit gestaag door en er is niks zo verandelijk als de smartphonemarkt dus wie weet waar iOS en Android over 1 á 2 jaar staan.
Anoniem: 292995
@SomerenV18 juni 2013 20:18
Volgens mij groeit de installed base MS Phone gestaag, maar minder hard dan de wereldwijde smartphone markt in z'n totaliteit groeit. Het is dus een zinkend schip
heb jij daar cijfers van of blijft het bij volgens mij?
Anoniem: 292995
@ikwilwp818 juni 2013 21:13
Exacte cijfers zijn natuurlijk een probleem. Maar een leuke indicator is dit: http://www.businessinside...smartphone-market-2012-11

China is hard op weg de grootste smartphone markt te worden (India zal vrij snel volgen). Andere Bric landen groeien ook nog steeds.

Als je dat vergelijkt met dit: http://www.tech-thoughts....s-phone.html#.UcCy2XVDvqU, dan zie je dat vooral in China het aandeel MS snel afneemt.

Het blijft dus bij 'volgens mij' maar wel met zeer sterke indicaties (heb gewoon de eerste twee links gepakt van google, er is veel meer te vinden).

EDIT: stats van december 2012 vervangen door de meest recente

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 292995 op 18 juni 2013 21:23]

LOL, 1 markt nemen. Je moest eens weten hoe groot de verschillen in landen onderling zijn.
In o.a. Polen en Italië zit Windows Phone al sinds vorig kwartaal in de dubbele cijfers. Kijk AUB een volgende keer eerst iets na voordat je iets wil gaan roepen. Dank je.
Edit: onderbouwing http://venturebeat.com/20...nd-faster-than-you-think/

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 614 op 18 juni 2013 22:19]

Yep, 1 markt nemen. Maar wel de grootste groeier en in potentie verreweg de grootste. Je aandeel in de chinese markt is in de nabije toekomst bepalend voor je omzet. Ik denk dat veel bedrijven liever 1 procent van de Chinese markt hebben dan 50% van de Poolse en Italiaanse tezamen.
Dus denk na(!) voordat je iets wil gaan roepen.
Dus je bevestigt wat ik zeg.
Denk ook eens aan India, waar Nokia een hele sterke groei door maakt. En kijk vervolgens hoe veel mensen in India leven ;)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 614 op 18 juni 2013 22:24]

Apple groeit minder hard dan de totale markt groei. Windows Phone groeit procentueel het hardst en zeker harder dan de groei van de wereldmarkt.
Dus Apple is een zinkend schip?
Zoals ik al aan gaf; correcte cijfers zijn moeilijk te krijgen. Over Apple: al deze grafieken zijn niet reprecentatief voor Apple. Zij richten zich namelijk maar op een klein gedeelte van de smartphone markt. Het top segment. MS richt zich op alle segmenten. De grafieken (kunnen) duiden op een grotere groei in het midden en lage segment. Zolang de high-end markt niet krimpt en Apple daar z'n aandeel weet vast te houden zullen ze niet echt bezorgd zijn.
Zijn de aandeelhouders het niet met je eens. Kijk maar eens het APPL aandeel na. Kijkende daarna, dan is er al wat water overgeslagen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 614 op 18 juni 2013 22:30]

Daar heb je gelijk in. Maar ik denk dat het aandeel overgewaardeerd was... en dat de Apple top daar wel van op de hoogte was.
Apple is maximaal zo'n 4 dollar gedaald vandaag per aandeel dat is meer dan wat heel Nokia waard is per aandeel ;).
Nokia kan zich wel onderscheiden met Android met hun bouwkwaliteit. Als je die vergelijkt met bijv. Samsung is die toch wel veel beter. Samsung gebruikt altijd van die goedkope glimmende plastics terwijl Nokia hardere plastics gebruikt. Zelfs een topmodel zoals de S4 ontsnapt er niet aan.
Anoniem: 109989
18 juni 2013 19:44
Gaat lekker met Europese bedrijven...
Welke Europese mobieltjesmakers blijven er over? Valt Alcatel Europees te noemen? Ik begin te vermoeden dat ik met m'n Europese (Finse) toekomstige Jolla een uitzondering vorm, en zelfs die worden in Azië gebouwd...

* Fuzzillogic aait zijn made-in-Finland N9.
Ik was dit nieuws helemaal vergeten maar Huawei gaat zelf ook al in Finland een kantoor neerzetten om smartphones in Europa te ontwikkelen.
Het nieuwe onderzoekscentrum van Huawei in Finland, dat onder meer nieuwe mobieltjes moet ontwikkelen, gaat het bedrijf in de komende vijf jaar om en nabij de zeventig miljoen euro kosten, zo meldt persbureau Reuters. Daarnaast wil het Chinese telecombedrijf, dat onder meer telefoons en netwerkapparatuur fabriceert, de komende jaren het aantal werknemers in Europa verdubbelen.
bron: nieuws: Huawei gaat in Finland nieuwe mobieltjes ontwikkelen

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 16328 op 18 juni 2013 21:12]

Alcatel is een merk van de TCL Corporation uit China.
Nokia is onder beheer van/gekaapt door Microsoft uit Amerika.

Europees:
- Jolla Phone.
- FairPhone, niet echt nu maar wordt misschien nog wel volledig eigen design en dan puur fabricage in Azië.
- Ubuntu Phone?
Nokia is nog steeds Europees, immers zitten de ontwikkelafdeling en het hoofdkantoor nog gewoon in Finland. Ook is er in Hongarije nog beperkte productie. Of zou je het bedrijf Chinees willen noemen omdat daar ook wat ontwikkeling en veel productie zit?

Amerikaans is het in elk geval niet, want de enige band is dat men daar zijn software voor de high-endmodellen betrekt. Nou, dan kan je ALLE fabrikanten van Androidtoestellen ook wel Amerikaans noemen, en daar zullen ze het in China en Korea wel niet helemaal mee eens zijn. Die vlieger gaat dus niet op.

Na een eventuele overname door Huawei zou Nokia misschien Chinees worden, maar dat hangt er maar net van af hoe men het daar organiseert. Het kan net zo goed Europees blijven.

Dezelfde vraag gaat dus ook over Alcatel. TCL kennende zullen die een groot deel van de Europese operaties opgeheven hebben (zoals toen ze de boedel van het Frans-Amerikaanse TCE kochten), maar zolang ik de details niet ken is ook niet met zekerheid vast te stellen wat de nationaliteit van het merk is.

* mae-t.net aait zijn made in Finland E6-00.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 19 juni 2013 00:09]

Ubuntu phone wordt een OS, geen telefoon
Je kan klagen over de Europese fabrikanten (Nokia, Ericsson, Philips, Bosch, Siemens en Alcatel) maar er is gewoon niet genoeg geinnoveerd, noch qua productietechnologie, noch qua software. Ze waren er vroeg bij, maar zijn links en rechts ingehaald. De markt is keihard, je kan als Europese fabrikant niet overleven op nationalisme, je zal technisch, en qua design en software voorop moeten lopen. De Europese (Duitse) auto industrie lukt dat wel.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 18 juni 2013 22:57]

Ik denk dat als deze overname doorgaat, dat de fabrieken van Nokia niet zullen verdwijnen. Dat is juist wat Huawei overneemt. Ook Nokia als naam zal niet verdwijnen. Het is juist een te waardevol merk om te laten vervallen, en ook dit is juist wat Huawei overneemt.

Op termijn zullen er misschien Huawei-telefoons met WP8/9/... komen, maar het merk Nokia gaan ze echt niet laten vallen. Sterker nog, Nokia zou juist voor Huawei de springplank naar de Europese markt kunnen zijn, omdat ze hier nu nog maar een mager marktaandeel hebben.
Dit gaat Microsoft niet laten gebeuren denk ik. En Nokia zelf wrs ook niet, die hebben nog veel moois te laten zien komende jaren.

Eigenlijk vrij zeker dat dit niet gaat gebeuren gewoon :D

[Reactie gewijzigd door X-Fighter op 18 juni 2013 19:51]

Gaarne argumenten. Wat dit gaan MS en Nokia niet laten gebeuren omdat ze nog veel moois hebben te laten zien de komende jaren, slaat natuurlijk nergens op. Palm had ook veel moois te laten zien bv. Zijn overgenomen door HP om vervolgens te verdwijnen... Je hebt verschillende soorten van overnames. Je kan bv gewoon zorgen dat je meer dan 50% van de aandelen in handen krijgt.
Hij heeft anders wel een punt. Moest er een overname komen dan is het altijd verplicht om concurrenten ook de kans te geven om een tegenbod te doen. Kan goed zijn dat MS dan zelf ook voor Nokia zal gaan. Uiteindelijk steekt er al veel MS geld in Nokia (om het tijdens zijn rampjaren uit de nood te helpen).
Uiteindelijk heeft MS veel van zijn eieren in de mand van Nokia gegooid. Nokia is de enige fabrikant dat uitsluitend WP toestellen verkoopt en daarbij nog eens apps maakt (zie naar Nokia maps) en kaarten levert aan alle WP toestellen.
Kortom, Nokia is veel te kostbaar voor MS. Zonder Nokia moet MS het doen met de fabrikanten dat WP als zijproduct aanschouwen en met MS dat maar een kleine speler op de mobiele markt is zullen ze dat wel proberen tegen te houden.
http://www.nokia.com/glob...ers/biggest-shareholders/

De nokia aandelen zijn een beetje versnipperd, en microsoft is zeker geen groot aandeelhouder. (grootste aandeelhouder heeft 1.8% van nokia in handen)
Anoniem: 16328
@Whatson18 juni 2013 21:15
Kijk nog maar eens 33% van het bedrijf is in Amerikaanse handen: http://www.nokia.com/glob...-mix/shareholder-geo-mix/

Dat lijstje waar jij naar linkt zegt niks omdat daar helemaal niet alle shareholders worden genoemd.
Ik vraag het me ook wel af of dit gaat gebeuren. Ze zitten natuurlijk wel met aandeelhouders, maar of die overgaan tot de overdracht vraag ik me af.
Daar zit de hele clue, juist de aandeelhouders bepalen of dit wel of niet gaat gebeuren.
En die kijken niet naar mooie producten, de historie, het personeel en de bedrijfssfeer, ze geven maar om 1 ding.. geld
Als hun aandelen voor (ruim) boven de marktwaarde door Huawei kunnen worden opgekocht zullen ze zeker instemmen, en zal de overname dus gewoon kunnen gebeuren (tenzij bezwaar vanuit een toezichthouder)
Als er écht iets mis mee is dat Huawei (uit "communistisch" CN?) een Europees bedrijf over wil nemen dan zal er wel iets verkeerd zitten aan déze kant van de "economie", toch?

Huawei is al één van de grootste spelers wereldwijd op de markt van mobiele communicatie als het op 3/4G apparatuur aankomt.
Je zou kunnen stellen dat MS (Amerikaans bedrijf) Nokia al heeft overgenomen. Overigens heeft Lenovo (Chinees) ook een enorm deel van IBM (Amerikaans) overgenomen.
Je punt? Hoeveel Nokia aandelen heeft Huawei inmiddels?
Wat maakt het uit of Nokia nu door MS (Amerikaans bedrijf) of Huawei (Chinees bedrijf) wordt overgenomen. De orginele cultuur die Nokia groot maakte is inmiddels al afgebroken door Elop, het is niet voor niets dat massa's Nokia medewerkers en ontwikkelaars wegliepen.
Misschien word het van buiten Nokia zo gezien, maar voor de werknemers is het een redding. Nokia zit in onzekere tijden en heeft nog altijd veel europese werknemers die voor R&D werken, die zullen bij een overname gewoon aan het werk blijven ipv in onzekerheid zitten. Die R&D kan Huawei goed gebruiken, terwijl Huawei de productiecapaciteit heeft om die telefoons te maken en goed gebruik te maken van de R&D.

Elop heeft het bedrijf gestroomlijnd omdat het te groot, log en inefficient was geworden. Traag in beslissingen, etc. Ja, er zijn een hoop mensen niet mee eens geweest met zijn beslissingen in zijn drastische overgang, maar dat hoort bij een overgang als deze. Ipv op het zinkende schip te blijven zitten heeft Elop een gewaagde sprong genomen en de hele boel omgegooid. Die "cultuur" is een log bedrijf met een hiërarchische bedrijfsvoering, het was succesvol in zijn beginjaren, maar te groot en log gegroeid waardoor het te traag is geworden met het volgen van ontwikkelingen.

Neem het voorbeeld van Kodak, het bleef te lang zitten met hun oude technologie, ookal hebben ze die weliswaar goed ontwikkeld. Het bestuur durfde niet grote veranderingen door te voeren en bleef zitten in het verleden, waardoor het langzamerhand tot zijn einde is gekomen.

Een overname door huawei kan een redding voor nokia en zijn werknemers zijn. De productiecapaciteit van huawei is nodig om die nokia telefoons te maken, en huawei heeft die technologie en patenten nodig om sterker te worden in al zijn branches.

Edit: conclusie toegevoegd

[Reactie gewijzigd door DtenBrink op 19 juni 2013 00:13]

Die "cultuur" is een log bedrijf met een hiërarchische bedrijfsvoering, het was succesvol in zijn beginjaren, maar te groot en log gegroeid
Is dat een analyse van buitenaf? Van van binnenuit had ik tot 2008 nooit die indruk, Nokia was naar mijn mening veruit de best gerunde multinational die er was. De markt is door de iPhone (en succesvolle kloon Andoid) compleet veranderd van feature driven naar beleving driven. Dat kon Nokia niet nadoen.
Zoals DtenBrink hierboven al aangeeft is Nokia toen ze marktleider waren in slaap gesust en hebben ze te weinig geïnnoveerd terwijl de consurrentie dat wel deed. Dit is een bekend patroon bij marktleiders in de smartphone-markt en zie je ook bij andere merken als BlackBerry en Apple.
Nee geen analyse van buitenaf, maar van een bekende die bij Nokia werkt. Ik werk er zelf niet, maar ik volg nokia al een tijdje als investeerder.
Ik moet de eerste vijandige overname nog meemaken waar het personeelsbestand intact gelaten wordt. Voor sommige afdelingen wellicht een redding, maar voor andere een zekere ondergang.
Beter maak je een vergelijk met bedrijven als Cisco / Nortel. Dát soort bedrijven missen nu een slag of hebben 'm al gedeeltelijk gemist.

Nokia lijkt 't zelfde pad te gaan bewandelen als dat wat IBM al gedaan heeft, inderdaad.

En dan gaat 't niet alleen over de devices die je als eindgebruiker in je hand hebt/houd.
Nokia heeft voor een Microsoft OS gekozen, dat is iets heel anders. Of is Samsung nu ook Amerikaans nu ze Google, Microsoft en Intel OSsen gebruiken?
zo dat is niet mis, een 'onbekende' naam die gewoon even nokia over kan nemen?
Is huwai zo groot tegenwoordig?
Huawei is een van de grootste leveranciers van netwerkapparatuur, maar op de smartphonemarkt zijn ze ook al derde, na Apple en Samsung, maar ruim voor Nokia
Volgens de cijfers zijn ze 4de qua smartphones

http://www.gartner.com/newsroom/id/2482816
Anoniem: 292995
@Lisadr18 juni 2013 20:13
Volgens mij zijn dat statistieken van mobile phones, niet alleen van smartphones. Ik denk dat Nokia daar op de 7e plaats komt of zo.
Nee, er zijn meerdere tabellen

Table 1 = Worldwide Mobile Phone Sales to End Users by Vendor in 1Q13

Huawei staat op de 5de plek

Table 2 = Worldwide Smartphone Sales to End Users by Vendor in 1Q13

Huawei staat op de 4de plek
Anoniem: 292995
@Lisadr18 juni 2013 22:12
You're right. Ik had je eerste reactie dan ook verkeerd uitgelegd
Others is 35%
Dat vind ik eigenlijk best wel een groot percentage.
Ik vraag me af hoeveel fabrikanten hier dan onder vallen.
140.000 werknemers volgens Wikipedia. Dus wat dat betreft grofweg net zo groot als Sony.
In de telecomindustrie is het helemaal geen onbekende naam maar net een heel bekende. Het is 1 van de grootste op gebied van de apparatuur die nodig is om grote communicatienetwerken (waaronder GSM netwerken) op te zetten. Een overname van Nokia is niet geheel onlogisch aangezien Nokia in feite een gelijkaardig bedrijf is.
Wel in China waar 1/3 deel van de bevolking leeft.
Je bedoelt natuurlijk dat in China een derde van de wereldbevolking leeft. Anders is er een catostrofe gebeurt.
Ik hoop dat dit echt niet gebeurd. Ik heb de Huawei Ascend W1 een poosje gehad, alleen maar lag en haperen, terwijl ik nu de Nokia Lumia 520 heb en die werkt prima! Allebei Windows Phone, dezelfde specs zelfs, behalve dat de processor van de Huawei 0,2GHz hoger is geklokt.

Nee, ik vertrouw het merk echt niet en al helemaal niet in verband met spionage. Zowel Amerika als China zijn allebei zeer agressief.

Ik hoop eigenlijk meer dat Microsoft Nokia overneemt, die kunnen samen tot een robuuste gigant uitgroeien.
Anoniem: 16328
@maussie9518 juni 2013 20:01
Aan het einde vergeet je even dat Microsoft Amerikaans is zeker en als eerste meedeed aan het PRISM aftapprogramma ;). Nokia had nooit een oud MS topman moeten aanstellen die heeft Nokia zo snel mogelijk richting een exclusiviteitsdeal met MS gestuurd en nu kan Nokia geen smartphones met een ander besturingssysteem uitbrengen.
Blij toe dat Nokia geen ander OS op hun smartphones zet. Windows Phone is stiekem echt een heel goed platform als je op de Nokia manier (lees simpel, zakelijk en niet meedoen met de hypes) omgaat met je telefoon. Ik heb geen instagram en games nodig. Geef mij maar Office (oneNote) en goede OV en kaart applicaties van Nokia.
Ik heb een Huawei y300. op Android
Perfect ding Niks lag...
Voor 100 euro!

Zou voor Nokia en bevrijding kunnen zijn..
Ja, zeggen ze allemaal. Totdat je er zelf mee werkt. Ik moet nog een sub 200 euro Android telefoon tegenkomen die niet zwaar lagt.
Ik ook, perfecte telefoon en niks lag. Ik hoef daar geen dure iPhone van meer dan 600 Euro voor......
Anoniem: 292995
@maussie9518 juni 2013 20:15
Als Huawei Nokia overneemt (wat ik nu zeer waarschijlijk vind) dan is het gebeurd met de Windows Phone....dus ook geen lag meer ;-)
Volgens mijn lagged Android nog altijd stukke harder. Windows Phone heeft beperkte hardware ondersteuning wat ook te merken is aan de prestaties (alles is ook daadwerkelijk geoptimaliseerd).
Wat zegt u? Ik zei namelijk dat de Nokia Lumia 520 met dezelfde specs (behalve de lager geklokte processor die overigens voor de rest wel hetzelfde is) niet lagt! Nokia heeft op het moment 80% van de Windows Phone markt in handen en het zou echt vreemd zijn om dan van Windows Phone af te stappen.
80% van 4% van de totale markt is alsnog niet veel.
Daar gaat het laaste restje Europees erfgoed. :')

Liever in Amerikaanse handen, dat Microsoft het overneemt, dan Chinese. Het hele Westen gaat naar de klote door ons eigen toedoen. Al onze know-how verkopen en vervolgens huilen dat de maak-industrie in Nederland/Westen zo klein is. Ja, vind je het gek? We verkopen alles waar we goed in zijn. Waarschijnlijk vertrekt ASML ook over een paar jaar richting China. Amerika is bezig om Apple producten weer te laten maken in Amerika zelf, dat is op zich goed, maar veel te laat.

Alles gaat altijd om zo goedkoop mogelijk in de wereld. Want ja, overbodige zware metalen zijn makkelijk te dumpen in China. Er zijn zelfs compleet grijsgekleurde loodmeren in China..

:')

[Reactie gewijzigd door ikwilwp8 op 18 juni 2013 20:12]

Anoniem: 292995
@ikwilwp818 juni 2013 20:20
Oh, maar dat is makkelijk op te lossen. Als jij en een flinke groep anderen nu eens aangeven dat je wel, in Nederland, voor 1 euro per uur (bruto) telefoons in elkaar wilt gaan schroeven, dan komt de maak industrie zo weer terug ;-)
Je legt precies de vinger op de wond. Juist omdat het zo goedkoop kan en is, verplaatsen we onze productie naar China. Maar geloof mij, made in Holland en made in Germany zijn stevige handelsmerken.
Ik ben bereid 100 euro meer op een smartphone te betalen als er achterop Made in Holland staat, of Germany of Finnland. Ik hoop dat er meer mensen zijn die op deze manier denken.
En mijn bedrijf levert de technologie die het mogelijk maakt om die goedkoop in eigen regio te assembleren. We lopen echter voortdurend aan tegen C-level executieves die de keuze tussen investeren in ingewikkelde technologie in eigen land en laten assembleren in China niet kunnen maken ten gunste van de eerste propositie en daarom maar kiezen voor het "begrijpbare" outsourcing model en in zee gaan met een Chinees plattelandsschuur bedrijf.
Veel waardering daarom ook dat er een Amerikaans bedrijf is die in hoog tempo de productie weer in eigen land laat uitvoeren. Laten we hopen dat dit een aanstekende werking heeft op Europese bedrijven. Wij zijn er in elk geval klaar voor!
Mooi dat er bedrijven zijn zoals de uwe. Het probleem zit hem denk ik ook in de opleiding. Managementopleidingen hameren erg op winstbejag terwijl er meer op langetermijn en duurzaamheid (zowel economische duurzaamheid als het milieuaspect ervan) moet worden opgeleid. Het probleem zit in zoveel aspecten van onze samenleving.
Snel winst maken en goedkope productie is heel verleidelijk, maar lang zal het niet kunnen duren voordat de nadelige gevolgen ook in eigen land te zien zijn, al denk ik wel dat de omschakeling steeds dichterbij komt.

Wat ik mooi vind om te zien is dat bij mijn bijbaantje, waar sommige producten uit China komen (mandjes en dergelijke) vreselijk hard in prijs toenemen.

[Reactie gewijzigd door ikwilwp8 op 18 juni 2013 21:39]

Anoniem: 292995
@ikwilwp818 juni 2013 23:22
Wat je niet moet vergeten is dat de welvaart hier is gebaseerd op de ongelijkheid in de wereld. Als je een 'relatief correcte' prijs zou moeten betalen voor kleding en voedsel (dus een prijs gebaseerd op een hier geldend arbeidsloon) dan hadden de meesten hier geen smartphone... of auto.
Mooi dat dit soort initiatieven bestaan!

Ik denk dat veel bedrijven, zeker in de technologische sector, niet alleen behoefte hebben aan goedkope productie maar vooral ook flexibele productie.

Ik kan niet zeggen hoe de techniek werkt die jullie gebruiken maar een bedrijf, of iig veel bedrijven, willen kunnen wisselen qua capaciteit en meegaan met de markt. Het mooie aan outsourcen is en blijft natuurlijk het feit dat wanneer de 1e fabriek niet snel genoeg innoveert (of te weinig capaciteit heeft) je altijd de keuze houd om een andere fabriek het nieuwe product te laten produceren.

Zo laten wij in een extreem geval 3 fabrieken hetzelfde product produceren puur en alleen omdat het om een eenmalige enorme deal gaat. Het is onmogelijk om dit inhouse te doen omdat je of een te lange levertijd hebt of de capaciteit vergroot om achteraf met nutteloze capaciteit te zitten.

Maar ja dit geldt voor ons bedrijf, 90% van de producten die in Azië worden geproduceerd veranderen nooit en zijn met gemak in NL te produceren (lepels, vorken, kastjes enz enz enz)
Ik denk veel mensen niet, waarschijnlijk omdat ook de technologische vernieuwing snel gaat, maakt dat steeds meer elektronica een korte economische levensduur heeft. Ik ben het wel eens met je betoog: we snijden in onze eigen vingers. Dat is niet alleen vanwege de lagelonenlanden maar ook omdat je steeds minder mensen nodig hebt om een product te maken.
Of jij bent niet gierig en wilt inderdaad 300 euro betalen voor een mobiel die hier in het westen gemaakt is ipv eentje die voor 150 euro gemaakt wordt in china.
Het geld dat je naar china stuurt zie je niet meer zoveel van terug. Maar als je het salaris van je buurmant betaald komt die misschien wel bij jou de vloer bestellen.... of snap je dat verhaal niet?

Pot, ketel en zwart springt me in het hoofd.

We moeten met ons alle beseffen dat we niet goedkoop kunnen hebben hier in het westen.
Misschien iets meer dingen kopen die heir gemaakt worden zodat meer en meer bedrijven hier in het westen willen produceren ipv zo goedkoopmogelijk in china of india..
Anoniem: 292995
@GeKo18 juni 2013 23:32
Ik beken, ik ben schuldig. Maar betaal jij 10 euro voor een paar sokken? Of kies je ook die 3 paar voor 7 euro uit lage lonen landen? En doe je dat principieel voor alles wat je koopt. In dat geval leef je op zeer grote voet of heb je nauwelijks kleren om aan te trekken.
En over kortzichtig gesproken; kijk eens naar de lange termijn opties:

1. We blijven importeren uit China en India. Sterker og, meer en meer industrie gaat die kant op. Dat heeft tot gevolg dat de lonen daar zullen stijgen (gebeurd nu al in China, praktisch de hele kledingsindustrie is vertrokken naar Vietnam en Bangladesh). Ze worden daarmee minder competatief en maakt het op termijn weer interessant om hier te produceren.

2. We gaan allemaal 'made in holland' kopen. Dat heeft tot gevolg dat de welvaart in NL geweldig omlaag gaat. Alles wordt immers 2 tot 20x zo duur! OK, er zal meer werkgelegenheid komen maar... we hebben nu 600k werkelozen. Daarvan is misschien de helft in staat dit soort werk te doen. Er ontstaat dus een enorme krapte op de arbeidsmarkt. Wat dan? Chinezen importeren?
De lage lonen in China zijn het probleem niet. Je hoeft ook echt niet in China te zitten - Samsung produceert voornamelijk in Korea, wat bij lange na geen lage lonen land is. Ze zijn desondanks aardig succesvol. De winst zit m niet in het in elkaar schroeven, maar in het ontwikkelen en marketen van toestellen, en de diensten/software eromheen. Apple verdient echt veel meer aan hun telefoons dan Foxconn die ze in elkaar schroeft. Datzelfde kunnen we in Europa echt ook wel, maar dan moet er wel een Europees bedrijf zijn die produkten kan ontwikkelen waar de (wereld)markt op zit te wachten, en niet aankomen met Maemo tablets en Philips dumbphones.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 18 juni 2013 23:29]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee