Ook Nokia werkt aan toestel met Qualcomm Snapdragon 800-soc

In navolging van naar verluidt onder meer Samsung, LG en HTC werkt ook Nokia aan een telefoon met Qualcomms nieuwe Snapdragon 800-soc. Verwijzingen naar deze krachtige quadcore zijn gevonden in documentatie van de Finse fabrikant.

In de documentatie is een lijst te vinden met termen die Nokia gebruikt en onlangs zijn daar 'qualcomm snapdragon s4 msm8974' en 'adreno 330' aan toegevoegd, die ook aparte pagina's hebben. Omdat de fabrikant alleen termen toevoegt als ze daadwerkelijk worden gebruikt, wijst dat erop dat Nokia voor toekomstige Lumia's gebruik gaat maken van de Snapdragon 800-soc, die als typenummer MSM8974 heeft en voorzien is van een Adreno 330-gpu. De verwijzingen zijn gevonden door TechTastic. De documentatie bevestigt ook het gebruik van de Snapdragon 400 met Adreno 305-soc, waarvan maandag een benchmark verscheen.

Het is de eerste keer dat er bevestiging lijkt te zijn dat er Windows Phone-toestellen komen met Snapdragon 800-processors. De Snapdragon 800 zit nog niet in een huidige telefoon, maar de verwachting is dat de chip dit najaar verschijnt in modellen van alle grote merken. De Snapdragon 800 heeft vier Krait 400-processorkernen met een maximale kloksnelheid van 2,3GHz en geldt daarom als krachtigste soc in de line-up van Qualcomm. Het zou voor het eerst zijn dat Windows Phone-telefoons van de nieuwste processor gebruik kunnen maken. Tot nog toe liepen telefoons op het platform een generatie achter.

De Snapdragon 800 is krachtig genoeg om onder meer schermen met full-hd-resolutie aan te sturen. Al maanden gaan er geruchten dat Windows Phone met de zogenoemde GDR3-update een schermresolutie van 1920x1080 pixels gaat ondersteunen. Het is onduidelijk wanneer Nokia's met de Snapdragon 800 in de winkels zullen liggen.

Nokia presenteert de eerstvolgende Lumia op 11 juli. Waarschijnlijk gaat het daarbij om de Eos, een Windows Phone-telefoon die net als de 808 PureView een 41-megapixelcamera heeft. Vermoedelijk heeft die echter nog geen Snapdragon 800-soc aan boord.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

18-06-2013 • 09:20

57 Linkedin

Reacties (57)

57
52
28
2
0
18
Wijzig sortering
En weer is Windows Phone te laat. Ik begrijp er weinig van, ze willen groot meedoen, maar met de ondersteuning lopen ze gewoon achter. En voor mensen beginnen over hoe nodig een quad-core processor of een full-hd scherm is. Dat maakt niet uit. Als je bovenaan mee wil doen, moet je de markt niet volgen, maar leiden.

Edit: en ja, ik weet dat iOS ook soepel loopt op een dual-core, maar volgens mij heeft Microsoft met Windows Phone niet een dusdanig sterke positie ze zich dit soort dingen kunnen permitteren.

Sowieso rare praktijken wat mij betreft bij Microsoft, Skype wordt op alle platformen ondersteunt, behalve door Windows Phone :? En windows 8 is nauwelijks te begrijpen voor mensen met gebrekkige technische kennis. Ik weet niet, ik hou ervan als bedrijven innoveren, zoals Microsoft deed met Windows 8, en Windows Phone 7, maar de producten zijn gewoon lang niet zo sterk als de concurrentie. Jammer!

[Reactie gewijzigd door jorrit91 op 18 juni 2013 09:31]

Waarom te laat? Er staat in het artikel dat het voor het eerst is dat WP8 niet achter loopt qua specs van concurrenten. Daarnaast heeft het WP platform dergelijke cpu kracht niet nodig. Het os draait soepel op alle telefoons (zelfs op de lumia520 met 1ghz en 512mb ram)

Hoe kom je er overigens bij dat skype niet ondersteund wordt door WP? Misschien wat vaker kijken op de marketplace? En WP8 is heel wat anders dan windows 8.. wat overigens is een zeer innovatief os is.. Het is het eerste OS wat mijn ouders van 60+ ook begrijpen. Het is juist lastiger voor de mensen die gewend zijn aan de windows workaround, omdat vertrouwde knoppen op andere plaatsen zitten.
Ze zijn nu toch juist niet te laat? Er zijn nog geen toestellen met deze soc. Zolang Nokia deze op tijd uit brengt dan komt Noka/Windows Phone eindelijk met een echte high end telefoon uit.
Inderdaad, het gat was qua specs eerder reusachtig, maar een Snapdragon 800, zelfs een aantal maanden, zal een grote stap in de juiste richting zijn.
Het zal vooral van MS afhangen wanneer ze met de update komen voor ondersteuning voor quadcore soc's en Full hd schermen. Pas dan kan Nokia de Snapdragon 800 en Full hd scherm in zijn telefoons leggen.
Anoniem: 126717
@jorrit9118 juni 2013 09:34
Sowieso rare praktijken wat mij betreft bij Microsoft, Skype wordt op alle platformen ondersteunt, behalve door Windows Phone :? En windows 8 is nauwelijks te begrijpen voor mensen met gebrekkige technische kennis.
Eh......? Wel eens een WP telefoon vastgehouden?
Ik heb op mijn Lumia 800 (dus WP 7.8) gewoon Skype zitten, en het werkt prima.
Voor het platform heb je geen enkele kennis nodig, pak beet, zet aan, en werk er mee. Persoonlijk vindt ik het overzichtelijker dan Android.
@Jorrit91
Waarom zou Windows Phone te laat zijn volgens jou? Ik kan de logica niet helemaal volgen die je aanhaalt, want zonder die zogenaamde Quadcore loopt WP8 gewoonweg als een raket op mijn toestel. Daar kunnen de meeste android toestellen die ik hiervoor had een puntje aan zuigen.

Ook haal je het ontbreken van ondersteuning voor skype aan, maar daar zit je echt naast hoor, want skype draait gewoon onder Windows Phone.

Sorry dat ik het zeg, maar ik kan me niet aan de indruk ontrekken dat je nog niet echt met WP7.8 of WP8 gewerkt hebt..

Dat ze op bepaalde vlakken echt harder zouden kunnen meedoen in de markt, daar heb je een punt, maar laat ze dan eerst een aankloppen (en helpen) bij partijen als Whatsapp om een fatsoenlijke versie voor WP uit te brengen..

Terugkomend op dit soort hardware... Ik weet zo net nog niet niet of ze al zo hard die "overkill" nodig hebben, batterij performance is de beste must have die men moet ontwikkelen naar mijn idee.
Waarschijnlijk zijn ze bezig met een intergratie in de People Hub met Skype en daar gaat wat meer tijd in zitten dan de gewone apps voor de andere platformen te updaten. Dat zal de reden zijn dat er nog geen update voor Skype is voor WP7 en 8, maar ik weer bijna zeker dat de gebruikerservaring van Skype straks op WP beter en uitgebreider zal zijn dan die op de andere platformen (Android & iOS) straks met de komst van WP8.1.

Hier nog het verhaal achter die uitgelekte beta screenshots van WP8.1 wel een grappig verhaal. Het is ook goed om te zien dat de fabrikanten achter de Windows Phone toestellen niet stil zitten en bezig zijn aan de nieuwe generatie WP toestellen. :)
Sowieso rare praktijken wat mij betreft bij Microsoft, Skype wordt op alle platformen ondersteunt, behalve door Windows Phone :?
Rare uitspraak. Skype staat gewoon op mijn WP en ik kan er net zoveel (zo niet, meer) als op een iOS of Android device.
ik kan anders donders lekker skypen met mijn Lumia 820 en met mijn omnia7. Met dualcore en single core.

Wat voor technische kennis moet je hebben om W8 te begrijpen?
Dat is hoe het werkt met Microsoft en hun gesloten systeem voor WP. Ze dicteren welke hardware de fabrikanten mogen gebruiken. Zo eens in de zoveel tijd komt er dan weer wat nieuws op de lijst en dan maken alle fabrikanten een update met die nieuwe specs.

Zo lopen ze wel eigenlijk altijd achter, omdat MS eerst de hadware moet certificeren en het OS daarop aanpassen. Dan moet je dus eerst de SOC hebben en testen en dan ben je al een half jaar verder voordat er iets op ontwikkelt kan worden.

Ging toch ook zo met de vorige ronde. De huidige lichting WP apparaten zijn gebaseerd op de hardware specs van de Galaxy S3 en de HTC One X/One S van februari 2012.

Verwacht ook maar dat WP apparaten met Snapdragon 800 soc weer een paar maanden tot een half jaar na de Android toestellen op de markt komen.

Of misschien dat Nokia gewoon stiekem al is begonnen met de ontwikkeling en niet eerst afwacht tot MS eindelijk eens klaar.
Dat ligt niet zozeer aan Nokia, de beperkte hardware-ondersteuning van Windows Phone is opgelegd door Microsoft - hoewel Nokia daar toch ook wel enige zeggenschap in gehad moet hebben. Dat gezegd hebbende, hardware-specs zeggen ook niet alles. WP gaat een stuk efficienter met systeemresources om dan Android, en heeft dus ook geen high-end soc nodig om vloeiend te draaien.
Nokia loopt toch chronisch achter ;)
Waarom? Omdat ze niet meedoen met de hardware hype? Omdat ze zich focussen op software? Deze strategie is zeker niet slecht, kijk maar naar Apple.
Ja kijk eens naar de hardware van Apple idd..... heb je weleens benchmarks gezien?
De specificaties zien er goed uit (Snapdragon 800-soc, 1920 x 1080 pixels). Ik hoop dat Nokia zich nog volledig kan herpakken m.b.v. het Windows Phone segment. Het blijft een mooi merk, dat vaak degelijke telefoons maakt van goede materialen. Toch denk ik dat Nokia deze telefoon ongeveer gelijk met de Sony Xperia Z en de Samsung Galaxy S4 op de markt had moeten brengen, dit zijn de grote concurrenten met 1920 x 1080 pixels. Op zo'n moment van introductie van de Full HD schermen, maakt de potentiele koper keuzes, hier moet je dus bij zijn als je als merk marktsegment wil veroveren (wellicht dan met een iets mindere processor, omdat deze nog niet voor handen was).

[Reactie gewijzigd door Jumpman op 18 juni 2013 09:44]

Nokia is natuurlijk ook afhankelijk van Microsoft: de huidige WP release ondersteunt volgens mij geen quad-core soc noch full-HD schermen. Daarom is bijvoorbeeld de Lumia 925 slechts een bescheiden update op de 920.

Voor deze nieuwe telefoon met Snapdragon 800 en 1920x1080 scherm zal dus ook een nieuwe WP release moeten komen (WB Blue?).
WP8.1 bied ondersteuning voor meer hardware en hogere resoluties.
Om nu in het artikel te benadrukken dat WP hardware een generatie achter loopt is wel wat kort. WP heeft namelijk bewezen dat het dergeljke hardware totaal niet nodig heeft. Het klopt dus wel, maar er hoeft geen nadruk op te liggen.
Ik hoop dat deze cpu wat beter aan powermanagement doet, misschien dat we dan nog eens een high end toestel op de markt krijgen met een degelijke batterijduur :) dat mis ik meer dan elke andere feature :) theoretisch kan deze taken sneller afhandelen en dus sneller in "rust" gaan.
Het is een fabeltje dat WP geen profijt zou hebben van een snellere processor.

Dat de launcher anmaties "soepel" draaien is niet de definitie van performance. Dat heeft MS erin geramd, maar het blijft marketing praat.

Performance is de snelheid waarop applicaties worden uitgevoerd en, je raadt het al, dat gaat sneller als je een snellere processor hebt.

WP toestellen zijn langzamer in browser tests dan Android toestellen met dezelfde specs. Dus WP is ook geen magisch iets wat je apparaat sneller maakt. Eerde het tegendeel. Al zijn het marginale verschillen.
Als ik het goed heb begrepen van Qualcomm heeft de Snapdragon 800 SoC een Krait 400 CPU, niet een Krait 300. De Krait 400 moet weer net een paar procent hogere IPC hebben dan de 300 en op hogere frequenties draaien natuurlijk.
Ik word steeds blijer dat ik heb gewacht met het aanschaffen van een nieuwe telefoon, eindelijk een volwaardige opvolger van mijn N8
Dat gezeur van mensen hier om maar per se de snelste processor te hebben. Het gaat om het resultaat van hardware + OS. Benchmarks geven daar enigszins een indicatie van, maar het allerbelangrijkste is dat alles wat je wil doen op je telefoon lekker soepel en snel verloopt. Dit heeft WP8 op al zijn toestellen dik in orde. Punt uit!
Mijn oude Pentium computer draait ook heel "soepel" op Windows 3.1. Waarom zou iemand nog een snellere processor willen? Zonde toch?
Het zou mooi zijn om te zien dat Nokia is een keer met processor voorop loopt ipv altijd een generatie achter. Als eerste de snapdragon 800 soc introduceren voor de andere merken in combinatie met een 41mp cameraphone kan ze alleen maar goed doen zou je denken. Dan gaan ook de vaak gehoorde klachten van 'verouderde hardware' overboord. Ik zie een langzame maar gestage groei van mensen die als volgende toestel zeggen een windows phone te kopen. Nu zou dat alleen maar mooi zijn die concurrentie tussen 3 grote ecosystemen.
Het zou mooi zijn om te zien dat Nokia is een keer met processor voorop loopt ipv altijd een generatie achter. Als eerste de snapdragon 800 soc introduceren voor de andere merken in combinatie met een 41mp cameraphone kan ze alleen maar goed doen zou je denken.
Waarom zou ze dat goed doen? Over iphones hoor je toch nooit dat ze verouderde hardware hebben? Het is net goed dat Nokia een andere koers vaart, de grootste, de snelste, dat gevecht kunnen ze niet winnen. Ze hebben WP8 al als grote troef.
Over de iPhone hoor je daar niks over omdat mensen die een iPhone kopen niet zozeer kijken naar specs. Mensen die Windows Phone kopen kijken ook niet echt naar specs volgens mij. De reden daarvoor is volgens mij vrij simpel: zowel iPhones als Windows Phone's draaien enorm soepel op mindere hardware dus is het minder belangrijk wat er in je telefoontje zit.

Sowieso is de groep die processors bij naam kent en weet hoe ze presteren vrij klein. Tegenwoordig gooi je hogere ogen met unieke features zoals de S-apps van Samsung, de navigatie en camera van Nokia, het ultrapixel-gebeuren van HTC en de waterdichtheid van de Xperia Z. Daar begrijpen mensen meer van dan Snapdragon, Krait en GHz ;)
Begint Nokia niet langzaam beetje elke scheet op de markt te gooien? Er was al een hele x00 serie, x10 serie, de x20 serie, komen ze nu wéér met andere toestellen.
Lijkt me niet zo verwarrend toch? 3 reeksen telefoons waarvan de eerste uit begin 2011 stammen.
Het enige dat misschien apart over komt voor je is dat ze dus 5 telefoons in een serie uit brengen, maar dat is niet zo vreemd aangezien ze nog geen ruime keuze aan 'oude' modellen hebben zoals een samsung dat wel heeft.
lijkt mij heel wat logischer als 50+ telefoons op een galaxy branding mee te laten liften.


edit : oke oke oke, dat was wel flauw ja. mod deze maar weg :P

[Reactie gewijzigd door spank_mojoo op 18 juni 2013 11:28]

Hoezo is dat onlogisch? Het eerste cijfer (5, 6, 7, 8 en 9) duid de "rang" aan, low, mid of high end. Het 2de cijfer (nu nog 0, 1 en 2) duid de generatie aan. En het laatste cijfer is voor carreer specifieke toestellen.
Hopelijk de opvolger van de Lumia 920, met dan Windows Phone 8.1 en een 1080p scherm. Mijn 920 nu is goed, maar ik wil toch wel een beetje die onnodige specs hebben :) Ik wil kunnen zeggen dat ik een Full HD scherm heb :D
Mwa, ik vind 1080p wel een meerwaarde hebben t.o.v. 720p, leg ze maar eens naast elkaar, letters zijn veel scherper.
Of ze nou wel of geen meerwaarde hebben is eigenlijk irrelevant. Om een concurrerend produkt neer te zetten in de bovenkant van de markt moet je gewoon 1080p hebben. En laten we eerlijk zijn, als je 500-600 Euro neerlegt voor een telefoon mag je wel wat hardware verwachten die verder gaat dan 'voldoende'.
Voor mij is de gebruikerservaring belangrijker dan Quad-cores of 1080p schermen en die is in WP8 gewoon zeer goed vooral met een Nokia toestel.
Hetzelfde geld voor iOS en Android. Toch hebben die toestellen betere hardware ondanks dat ze hetzelfde kosten. Hoewel het te begrijpen is waarom MS kiest om hardware standaarden neer te zetten kost dat gewoon tijd en is de hardware daarom vrijwel altijd inferieur. Voor de consument heeft dat model op de korte termijn (en verder kijken ze toch niet) alleen maar nadelen.
Op zich heb je een punt. Echter is het zo dat teneerste iOS-hardware voor zover ik zie lang niet zo rap is als de hardware die in sommige Android toestellen zit.
2 of zelfs 3GB RAM, 2 GHz quadcores, ik heb het bij Apple nog niet zien gebeuren.

Toch doet een iPhone5 in de benchmarks waarin valt te vergelijken nauwelijks of zelfs niet onder voor de krachtigste Android-toestellen en dat heeft met maar één ding te maken: iOS is tot in perfectie geoptimaliseerd voor de hardware waarop het moet draaien.

Dat Apple dat kan betekent dat ook Microsoft dat kan: laten we even niet kijken naar of Apple een speciaal bedrijf is met de X-factor, maar puur naar slagkracht op basis van ontwikkelbudget en -capaciteit.

Mijn Nokia Lumia 520 (een basicbasicbasic telefoon, qua prijs 1/4e van de goedkoopste actuele iPhone) is in gebruik meestal erg snel, de interface is prettig (loopt mijns inziens op een aantal punten zelfs voor op Android/iOS) en de gebruikservaring is daarmee goed. M'n eerste zelfgebouwde appje draait zonder dat ik heel erg nagedacht heb over performance gewoon vlot.

Er zit echter een trage dualcore in met 512MB RAM: Op zich al een prestatie.

Ik zeg niet dat MS de twee groten bij gaat halen, maar hun gulden middenweg-tactiek (hardware opleggen, en met vaste partners werken, maar niet alles inhouse trekken) hoeft ze geen windeieren te gaan leggen in de toekomst.

[Reactie gewijzigd door kakanox op 18 juni 2013 11:55]

Waarom kijken mensen bij dat soort specs toch altijd alleen naar de CPU? Apple besteed het grootste deel van het oppervlak aan de GPU's. Daarom kunnen ze in (grafische) benchmarks inderdaad goed meekomen ondanks een wat mindere CPU.
Jammer dat ik je niet kan modden, vind 'm namelijk wel een +2 waard ;)

Ik wilde m'n post niet onnodig ingewikkeld maken met gedoe over GPU's en CPU's, enerzijds omdat ie dan tl;dr-status krijgt en anderzijds omdat dat voor mij toch ook wel een beetje klokken & klepels territory is.

Overigens vind ik heel iOS lekker snel aanvoelen, het is niet alleen maar zo dat spelletjes er rap uitzien.

Wat ik dus aan mijn oorspronkelijke post toe had willen/moeten voegen is dat die focus op een enorm snelle CPU in een telefoon misschien wel een verkeerde is: Apple toont aan dat een telefoon met minder CPU-power en meer GPU ook een goed resultaat kan opleveren.
De eens steekt het in de GPU (Apple) de ander in de CPU (Android). Als ze op beide vlakken achterlopen (WP) dan zeggen ze gewoon dat hun OS dat "niet nodig heeft".

De smartphone toestellen van een generatie geleden (Galaxy S3, HTC One X, iPhone 5, Lumia 920) zijn inderdaad ook allemaal gewoon snel zat.

Alleen willen mensen meer en als mobiele apparaten meer kunnen gaat de software ook meer doen. Net als op PC's was een Pentium vroeger beestachtig snel. Daarvoor was juist de 486 weer zo ontzettend snel dat je toch nooit meer een nieuwe computer nodig zou hebben.

Er zal altijd de behoefte zijn aan snelelre apparaten en de high end modellen krijgen als eerste die nieuwe specs tegen hogere prijzen. Een apparaat dat gewoon goed werkt koop je voor wellicht de helft van de prijs inderdaad.
Dat wou ik dus ook zeggen. Lijkt mij overigens dat WP efficiënter omgaat met een processor dan dat android dat doet. Dus een WP-toestel met deze SD800 zou wel eens een stuk sneller aan kunnen 'voelen' dan eenzelfde toestel met Android.

Dit zeg ik puur uit eigen ervaringen.. had een Lumia 800 (single-core) en die deed alles prima, zonder gestotter etc. Met een single-core Android-toestel is dat, naar mijn mening, toch net ietsjes anders. :)
WP gaat niet efficienter met de processor om. "gestotter" is ook geen geval van "sneller". Geen "gestotter" betekent alleen maar dat de GUI hogere prioriteit heeft gekregen. In de praktijk lopen programma's daardoor zelfs langzamer en dus minder efficient.

Het was op de iPhone zelfs zo dat als je je vinger op het scherm had dat dan Safari niet door ging met het opbouwen van de pagina. Kon je dus wel soepel scrollen, maar dan kreeg je geen (volledige) webpagina te zien.

Wat je vergelijkt is dus de grafische animaties van de launcher. Kijk eens naar de performance? Hoe snel starten apps op (zonder verveldende animaties om te verbloemen dat dat zo lang duurt) hoe lang het duurt voordat een web pagina gerenderd is.
Ligt er maar net aan hoe groot het scherm is natuurlijk. :)
Inderdaad, er gaan overigens geruchten dat dit toestel met Snapdragon 800 een 5.3 inch Lumia phablet is. Wanneer daar een Full HD scherm inzit , kom je op een PPI van 415.
Terwijl de Nokia EOS een 4.5 inch scherm met 720p resolutie krijgt (332 PPI), aanmerkelijk minder scherp dus. ;)
Sterker nog: er gaan geruchten dat deze phablet dezelfde telefoon is als de Nokia EOS:
http://wmpoweruser.com/is...a-5-3-inch-nokia-phablet/
Waarschijnlijk is dat omdat je zegt dat de "ervaring op Windows Phone nooit zo goed zal zijn als met een ander toestel", iets wat je laat uitschijnen als een feit terwijl het eigenlijk een mening is, leuk voor jou, maar compleet irrelevant als je het niet beargumenteerd voor andere. Er zijn nu eenmaal mensen die vinden dat de ervaring op Windows Phone niet kan worden geëvenaard door iOS of Android. Bijvoorbeeld omdat voor Windows Phone een compleet nieuwe interface is opgebouwd, terwijl iOS en Android een aftreksel zijn voor de iconen interface die we al enkele decennia kennen.
Je wordt omlaag gemod omdat je zonder verdere onderbouwing op Windows Phone zit te bashen, terwijl een beetje tweaker weet dat Windows Phone ook een hele goede ervaring biedt.
het verschil tussen de s3 en de s4 is ook groter dan bijvoorbeeld bij de one x en de one puur vanwege de pentile layout daardoor was de s3 toch niet zo scherp als de one x en door nu full HD te gebruiken heeft Samsung met zijn amoleds dus eigenlijk een grotere winst gehaald in scherpte dan de lcds die al de RGB layout hadden
Same here ik zelf zit nog op een omnia 7 heb upgraden nu zo'n beetje een jaar uitgesteld.
ik bash mischien een beetje maar ik heb toestelllen gehad met zowel windows als ios als android

Nu inbezit van xperia Z
deze heb ik naast iphone 4 en htc radar gehad en wat eerder is gezegd klopt zeer zeker full hd scherm is veel helderder.

Maar voor zover mij bekend is heeft windows phone tijden een solo en ergens eind vorigjaar begin dit jaar pas de support voor dual core socs gekregen omdat windows phone totaal geen kracht vereist zoals adroid en ios dit vereisen. Windows phone is vele malen lichter en simpeler opgezet ,alle 3d dingen als de shells van htc en samsung op android heb je niet.

dit is deels omdat microsoft het weigerde en omdat het totaal onzinig is die life tile structuur te verbouwen die op een radar let wel dit is dus een solo core telefoon op 1,2 ghz uit me hoofd
liep het vrij stabiel ja in vergelijking hebben windows telefoon ook minder werk geheugen aanboord dan de xperia z of galaxsy s3 en s4 omdat ze zimpelweg aan 512mb genoeg hadden om stabiel te werken,

hoewel ik het wat weinig vind zet daar in whats app en 2 web tabs open tegelijk met muziek en de snelle scrolling was weg geheugen zat bijna vol en cpu was goed belast gelijk dat is min punt wat windows phone heeft en waarom het totaal niet goed aanslaat bij grote publiek.

android is gewoon heel goed op de markt gezet door google zelfde met iphone door apple alleen microsoft heeft nooit echt goede marketing campagne opgezet om windows phone toestellen aan de man te brengen.

hoewel windows phone nu wel begint in op mars te komen grootendeels door de stabiele naam van nokia en stukje door htc die ook enige windows phone toestellen heeft


naar mijn mening is die snapdragon 800 totaal overkill in een windows phone toestel alleen maar zinloose baterij vreter de volle kracht zal zn toestel nooit echt gebruiken

ik heb dan de s4 pro op 1,5 ghz in mijn xperia zitten maar ook die zou in specs niveau meer dan voldoede moeten zijn voor windows phone zelfs met een full hd schermpje en dat bewijst lert de xperia z al
een HTC radar, serieus? Dat is je vergelijk? Vergelijk het dan ook even met HTC desire op het vlak van android...

Ik wil de concurentieslag wel met je aan dan, met Ativ-s. Dan hebben we ook daarmee een huidige generatie toestel voor je vergelijk.

Daarna mag je nog een keer je stukje optekenen en wil ik wedden dat je tot een behoorlijk andere conclusie komt.
Heb je een of ander script gebruikt wat al je woorden door elkaar husselt ofzo?

Of heb je deze onsamenhangende woordenbrij van een of andere automatische translatie functie gerukt?
Met andere woorden: je krijgt 'keuze' (niet echt..), maar tussen de toestellen is het onderscheidend vermogen op basis van hardware specs weg?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee