Een 21-jarige student heeft een Chrome-extensie uitgebracht, waarmee op eenvoudige wijze geheime boodschappen kunnen worden verborgen in foto's op Facebook. Dat was tot nu toe lastig vanwege de compressie die Facebook toepast op plaatjes.
De student aan de universiteit van Oxford in het Verenigd Koninkrijk heeft voor de ontwikkeling van de extensie achterhaald hoe Facebook foto's comprimeert en zijn bevindingen hierover gepubliceerd. De extensie met de naam Secretbook zet de boodschap een aantal keer in de afbeelding, waardoor het algoritme altijd het geheime bericht zou moeten kunnen achterhalen.
De technologie werkt door enkele pixels volgens een vast patroon subtiel van kleur te veranderen. Secretbook werkt dan ook het beste op plaatjes met veel detail; de extensie waarschuwt geen plaatjes te gebruiken met grote delen blauwe lucht, omdat de methode hierbij minder goed werkt. Hoe lager de resolutie van het plaatje is, hoe korter de boodschap is die kan worden verstuurd.
De app werkt door, na installatie, op Facebook de toetscombinatie Ctrl-Shift-A te gebruiken, waarna in een venster de boodschap, een wachtwoord en een plaatje kan worden geselecteerd. Het plaatje met de boodschap wordt vervolgens gedownload en heeft een naam als DSC0165.jpg, waardoor het lijkt alsof het van een camera afkomstig is. Dat plaatje kan vervolgens geüpload worden.
De ontvanger kan de boodschap decoderen door eveneens de applicatie te installeren, vervolgens op de foto te klikken en dan eveneens Ctrl-Shift-A te drukken. Daardoor verschijnt een venster waarin om een wachtwoord wordt gevraagd. Als dat juist is, verschijnt de boodschap in een dialoogvenster.
De maker, Owen Campbell More, maakt wel enkele voorbehouden in de voorwaarden: zo biedt de extensie geen 'military grade' encryptie en mag deze niet voor terroristische doeleinden worden gebruikt. De extensie werkt niet via een Facebook-app, maar met een extensie die opgeroepen kan worden op pagina's op Facebook. Daardoor is de applicatie niet afhankelijk van goedkeuring van Facebook. Omdat de extensie alleen lokaal draait, kan netwerkanalyse niet uitwijzen of een gebruiker de extensie heeft gebruikt.
Het inbedden van boodschappen in afbeeldingen is niet nieuw: op Google+ kan het bijvoorbeeld altijd al, omdat Google geen verdere compressie toepast op uploads. Ook in andere communicatiekanalen is deze vorm van steganografie al veel langer bekend. Niet bekend is of er andere omwegen zijn om geheime boodschappen in Facebook-plaatjes te stoppen.
/i/1365671269.png?f=imagenormal)
/i/1365671258.png?f=thumb)
/i/1365671287.png?f=thumb)