Asus gaat Transformer Prime-bezitters gps-adapter en 17 dollar geven

Asus heeft een rechtszaak met bezitters van de Transformer Prime-tablet geschikt. Het resultaat is dat gebruikers die hun tablet tussen 1 december 2011 en 19 februari 2013 hebben gekocht aanspraak kunnen maken op een gratis gps-adapter en 17 dollar compensatie.

Het ging om een class action-zaak die gebruikers van de Transformer Prime aanspanden tegen Asus wegens het slechte functioneren van de gps-functie. De zaak is nu geschikt, waarbij de partijen hebben afgesproken dat ter compensatie er een gratis gps-adapter wordt geleverd en daarbij nog 17 dollar. Asus heeft een speciale website opgezet voor mensen van de regeling gebruik willen maken. Wel moeten mensen dan zelf een claim indienen om deel uit te maken van de class action en tevens moet de tablet gekocht zijn tussen 1 december 2011 en 19 februari van dit jaar.

Asus benadrukt dat het met de schikking geen schuld wil bekennen, maar juist een langdurige en dure rechtszaak wil voorkomen. Overigens had de fabrikant al eens eerder beloofd een gratis gps-adapter te geven aan bezitters van de Transformer Prime: klanten die hier toen op in zijn gegaan kunnen niet opnieuw een adapter claimen maar kunnen wel de 17 dollar krijgen.

Kort na de introductie van de Transformer Prime bleek dat de gps-functie niet goed werkte, iets dat waarschijnlijk door de behuizing werd veroorzaakt. Daarop haalde Asus de gps uit de lijst met specificaties, maar dit kon een rechtszaak niet voorkomen.

Door RoD

Admin Mobile

02-04-2013 • 19:05

64 Linkedin

Reacties (64)

64
62
49
5
0
3
Wijzig sortering
tja werkt het niet dan claim je garantie, blijft het niet werken dan blijf je terugsturen op hun kosten.
Ze komen vanzelf met een (beter) alternatief
Als ze het vervolgens uit de specs halen en zonder gps terugsturen heb je alsnog het product niet dat je dacht gekocht te hebben.
Je kan niet achteraf de koopovereenkomst wijzigen.

Ze kunnen het doen met producten in de winkel, maar niet nadat de overeenkomst in gemaakt.

Dan kunnen ze je de keuze geven om een "nieuwe" te krijgen zonder gps, of ontbinding van de koop
Tenzij de tekortkoming in de nakoming niet van dusdanige aard is dat het niet de ontbinding van de (koop)overeenkomst rechtvaardigt. In Nederland zie ik Asus opzich nog wel wegkomen met een minder functionerende gps-adapter, helemaal wanneer er al een externe gps-module aangeboden is.

Of de tekortkoming ernstig genoeg is om ontbinding van de koop te rechtvaardigen.. Ik weet het niet.

edit @timberleek
[a] "Maar zoals Flamingworm zegt ineens gps uit de specs halen, dat mag niet.
[b]Voor de reeds verkochte producten blijft de koopovereenkomst gelden voor een apparaat met gps."


[a] Dat zeg ik ook niet - al mogen ze wel een nieuwe variant in de schappen leggen zonder gps. Maar dat komt hun naam niet bepaald ten goede.

[b] Dat klopt, ook dat zei ik niet. Wat ik stelde, is dat ze wellicht niet de verplichting hebben om deze te vervangen, omdat een 'geringe afwijking' niet de ontbinding van een overeenkomst rechtvaardigt, aldus ons Burgerlijk Wetboek ;).

[Reactie gewijzigd door -Tom op 2 april 2013 22:47]

Nee dat denk ik niet

Ze hebben er in hun macht, alles aan gedaan om de klant werkende gps functionaliteit te geven.

Maar zoals Flamingworm zegt ineens gps uit de specs halen, dat mag niet.
Voor de reeds verkochte producten blijft de koopovereenkomst gelden voor een apparaat met gps.
Wat is dat toch met Android en GPS? Zo nu en dan kom ik er weer langs, maar er is altijd wel een topic op welk forum dan ook dat de GPS maar niet wil werken. Op mijn HTC HD2 ook niet, maar dat is verklaarbaar omdat het officieel geen eens Android zou moeten draaien. Maar ook op telefoons als de Jiayu G3 schijnt het vaak niet te werken.

Is hier iemand met een high-end Android phone? Werkt het bij jou wel? Want ik krijg toch de indruk dat Android maar blijft klieren met GPS. Overigens, ik vind Android behalve dit soort kleine foutjes een prachtig besturingssysteem. Het is gewoon een vraag, geen troll ;)
Op de HD2 onder android werkte het ook perfect. Waarschijnlijk heb je iets over het hoofd gezien tijdens installatie van android. Zoals bijvoorbeeld het flashen van je Radio.

Op de Evo 3D en One X werkt het ook perfect, geen negatieve ervaringen vanuit mijn omgeving ook.
Ik heb het ook wel werkend gehad, maar nu onder MIUI 3.2.22 op een EXT4 partitie wil het niet. Ik dacht dat je puur radio 2.0.00.08 nodig had? Tot nu toe heb ik alle roms zonder problemen met die radio geflasht. Maar ik zou het wel even kunnen updaten, en dan kijken of het werkt.

Aan alle mensen die zeggen dat het wel werkt: ik snap dat het met de meerderheid wel wil, maar ik zie het bij Android ( naar mijn mening) toch opvallend vaak voorbij komen, vandaar mijn vraag ;)
Als je een costum rom op je telefoon zet word het er vaker niet beter op. Ik had een DHD en heb alle roms geprobeerd die er waren.
Nu heb ik een One X plus en die blijft standaard.
HTC heeft een complete afdeling waar men de software aanpast op het toestel.
En jantje op de zolderetage kan dit echt niet beter...
Offtopic: Ik heb nu versie 15.50.14 geflasht, maar helaas, geen fix. Ach, ik gebruik het toch niet. En gesupercharged met supercharger v6 ( memorymanagement script) is hij ook weer lekker snel. Prachtig wat je nog kan met zo'n HD2. Maar dat was allemaal even offtopic ;)
Op alle androiddevices die ik in mijn handen heb gehad, deed GPS het perfect
Nog nooit last gehad met verschillende android telefoons en tablets en in het geval van de prime ligt het dus aan de behuizing... Deze blokkeert (deels) het signaal.

Niet zozeer Android dus maar wellicht een brakke uitwerking vanuit de fabrikant (niet werkende drivers of weet ik t wat).
Zoals je zelf al zegt staat op je HTC HD2 origineel geen Android, maar op mijne oude HD2 werke GPS perfect en op mijn huidige Android toestel (HTC One X) werkt gps ook prima.

Daarnaast heeft het niet functieren niks met android te maken maar met de metalen behuizing van de transfomer prime, er is hier sprake van een zogenaamde Kooi van Faraday. http://nl.wikipedia.org/wiki/Kooi_van_Faraday

[Reactie gewijzigd door rdohmen op 2 april 2013 19:28]

Maar ook op telefoons als de Jiayu G3 schijnt het vaak niet te werken.
Dat is een Chinese telefoon en ondanks dat Chinese producten langzaamaan beter worden, kan je ze nog lang niet als een goed voorbeeld zien.

Ik heb zelf een HTC Magic, HTC Legend, Samsung Galaxy S2 en Sony Xperia T gehad en nooit problemen gehad met GPS.
GPS doet het ook geweldig op mijn Samsung Galaxy S3 maar ik moet toegeven dat ik er wel flinke problemen mee gehad heb op de S+ van een tijd geleden. Trage (of geen) fix, fratsen uit moeten halen om überhaupt GPS lekker te laten werken. Soms moest ik de telefoon wel 5 minuten in de open lucht leggen met zo'n GPS tool ervoor om een fix te krijgen.

Nee dan is de S3 wel een verademing met zelfs binnen 's huis vrijwel altijd een fix :)
Zoals hierboven al gezegd werkt GPS in het algemeen goed op Android (en ik ben er zeer tevreden van op mijn HTC desire C, nochtans een low end telefoon).

Telefoons met Mediatek MTK6577 processor zijn er wel om gekend slechte GPS ontvangst te hebben (helaas gebruiken bijna alle dual core android chinaphones die processor, en de Jiayu G3 dus ook).
Jiayu het een mediatek chip, rde hele serie mtk 6573/75/77 heeft problemen met de GPS. Je leest bijna zonder uitzondering dat telefoons met deze chips tijd nodig hebben voor een fix.

Heb de HD2 gehad, desire en nu Note 2 en GPS werkt direct.
Gps werkt perfect om mijn high end toestel, mede doordat deze ook Glonass ondersteund. Dit is iets wat mij betreft in elk high end toestel moet zitten zodat je ook binnenshuis GPS aan kunt hebben staan en nog steeds verbinding hebt met de satellieten zodat je direct aan kunt rijden/fietsen zodra je buiten staat. Hierdoor hoef ik niet de straat uit te rijden voordat ik een fix heb.
Hier de one x plus geen probleem
Heel jammer dat dit dus alleen voor inwoners van de USA geldt.
Ik vind de schikking ook een schande. Jammer dat Asus toe heeft gegeven, ok voor degene die hem de eerste 3 maanden kochten. Maar alle andere (waaronder ik) wisten precies waar ze aan toe waren. Toch krijgen ze (in de US) nog 17 euro...
Lastige is natuurlijk dat veel mensen reviews hebben opgezocht waarop nog wel stond dat er een werkende GPS in zit.

Het wordt pas anders wanneer gebruikers specifiek worden ingelicht dat de GPS niet werkt voordat ze het product kopen, anders kan je dus echt niet verwachten dat mensen het internet goed doorzoeken om te lezen hoe het met de GPS zit.
Lastige is natuurlijk dat veel mensen reviews hebben opgezocht waarop nog wel stond dat er een werkende GPS in zit.
Tsja, vind het een beetje vreemd om Asus daarvoor verantwoordelijk te houden.
Het wordt pas anders wanneer gebruikers specifiek worden ingelicht dat de GPS niet werkt voordat ze het product kopen, anders kan je dus echt niet verwachten dat mensen het internet goed doorzoeken om te lezen hoe het met de GPS zit.
Waarom? Als de fabrikant niet aangeeft dat een bepaald product over een bepaalde feature beschikt, maar derde partijen zeggen van wel, is dat dan opeens de fabrikant zijn verantwoordelijkheid?

Ik snap dat het feit dat ze het in eerste instantie wel als feature opgaven het eea compliceert, maar ik vind met het oog op de vlotte en coulante reactie van Asus een "schadevergoeding" echt belachelijk.
Dat lijkt me niet. Er staat duidelijk dat het product tussen 1 december 2011 en 19 februari van dit jaar gekocht moet zijn.
Op 1 januari 2012 was zeker al duidelijk dat de GPS niet goed werkte. Twee maanden later dat dat niet software matig op te lossen was. Dus tot 1 juni 2012 was lang genoeg geweest in mijn ogen. (lees wel als deze actie komt in de EU wil ik ook best die 17 euro krijgen, maar ik vind dat niet nodig, en maak er denk ik ook geen gebruik van).
Niet iedereen die een tablet koopt is een tweaker en volgt alle nieuws. Toen ik deze tablet kocht in september was ik zelf niet op de hoogte van die problemen.
Maar iedereen, tweakers of niet, kan de lijst van specificaties bekijken en zien of er wel of niet GPS in zit. Asus was gewoon zo netjes om *geen* GPS in de specificaties te zetten na de eerste ophef erover. + ze boden een GPS module aan aan de rest (en je kon tablet ook nog retourneren als ik me goed herinner indien je dat wou). Sorry hoor, maar puur hulde voor Asus in deze zaak en echt zwaar ondankbaar/oneerlijk van de gebruikers die deze class action hebben aangespannen.

Wij hebben er trouwens zelf dus ook 1, nog totaal in het begin aangeschaft toen het nog niet helemaal duidelijk was hoe slecht de GPS werkte (alhoewel die al wel uit de specs was gehaald), maar daarna die GPS module ontvangen... en alhoewel dat niet de meest ideale oplossing is, is het wel gewoon super netjes afgehandeld door asus...

[Reactie gewijzigd door David Mulder op 3 april 2013 00:56]

Asus heeft uitdrukkelijk geen schuld toegegeven door te schikken, waarschijnlijk was dit voor hun goedkoper dan zich verdedigen tegen zo'n rechtszaak. In de VS is dit redelijk standaard procedure, een gevolg van een relatief scheef systeem.
Dan moet je bij de winkel zijn die je daar attent op hoort te maken. Niet bij Asus.

Edit:
Ja ook een webwinkel kan dat doen.

[Reactie gewijzigd door Kevinp op 3 april 2013 09:04]

@Kees de Jong: Sorry hoor, maar deze reactie slaat nergens op. Asus heeft GPS al heel snel uit de specificaties gehaald toen bleek dat het niet naar behoren werkte. Wat mij betreft hebben ook alleen de allereerste kopers, die GPS verwachtten, recht op een schadevergoeding. Mensen die tot wel 15 maanden later (!) nog een tablet kochten, waar nergens in de specificaties nog iets bleek van GPS-ontvangst, hebben toch gewoon geen recht van klagen?

GPS is voor hun een menu-item dat er misschien nog wel in zit, maar niks doet. Het is een extraatje dat amper werkt, maar waar ze voor de verkoop ook niet van wisten dat het erin zat.

Je hebt de mond vol van hoe slecht Asus dit heeft aangepakt, maar dit is juist een schoolvoorbeeld van hoe het moet. Je hebt het over verborgen gebreken, maar dat gaat hier niet op. Als er volgens Asus geen GPS in zit, kan het ook niet defect zijn en al zeker niet "verborgen".

Overigens had Asus al lang een gratis gps-adapter aangeboden. Alleen de 17 dollar schadevergoeding is nieuw.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 3 april 2013 06:23]

sorry hoor, maar asus heeft wel een goede support, en niet alleen op dit product maar ook voor laptops en andere dingen die ze maken...

tevens is het zo dat hun producten over het algemeen minder uitval hebben dan de andere merken dus ze zijn kwalitatief beter en je komt sowieso al minder in aanraking met support dan bij andere merken..

ik ben pc hersteller; en ik heb ook een tijd dienst na verkoop gedaan bij de grootste elektroketen van europa..; ik weet echt wel waar ik over praat
17 dollar, dus maar € 13.24
quote: qntal
Heel jammer dat dit dus alleen voor inwoners van de USA geldt.
Tja, dat komt omdat we ons vaak toch tevreden geven met troep wat al niet out of the box werkt...
En waar geen actie, daar ook geen reactie !!

In de VS laten ze niet met zich dollen :)

[Reactie gewijzigd door Mystery1976 op 2 april 2013 20:18]

in belgie bestaat er geen class action rechtzaak

het is hier ieder man voor zich en duurt waanzinnig lang
Het is al mooi dat je de schade in geld kan uitdrukken -.-
Het concept van de Prime was mooi: tablet plus keyboard.

Ooit had ik de intentie om een Prime aan te schaffen. Het gps-debacle maar ook het spontaan barsten van schermen en daar bovenop nog eens de vele ervaringen van gebruikers welke bot vingen op de service (lees: geen) van Asus, hebben me destijds tegengehouden.

Een externe gps module en 17 dollar voor zo'n prijzige tablet is wel een heel kleine pleister op de wonde. Jammer.

[Reactie gewijzigd door WicKeD.El.GuPPo op 2 april 2013 20:23]

Lijkt me wel meevallen. Ze onderkennen (indirect) dat de GPS niet (optimaal) werkt en bieden een oplossing. Tja, niet de mooiste, maar je moet wel redelijk zijn. Het is voor de meeste mensen slechts een functionaliteit die sporadisch of niet gebruikt wordt. Voor degenen die toch, terecht, eisen dat ze hem wel hebben gekocht mét deze functionaliteit, is er een oplossing. Daarnaast een douceurtje. Niet veel, maar het is natuurlijk niet zo dat het apparaat helemaal niet meer werkt zonder die GPS oplossing.

Het is altijd lastig te bepalen wat redelijk is. Moet een tent failliet? Moeten ze een relatief hoge vergoeding geven omdat een enkeling de functionaliteit heeft gemist? Moeten ze überhaupt een financiële vergoeding geven, terwijl ze een externe GPS module geven? Voor sommigen is het nooit voldoende (je hebt er in de tussentijd natuurlijk niets aan gehad), maar ik denk dat het voor velen een prima oplossing is.
Ik denk dat je het wat simpel stelt met "Lijkt me wel meevallen". Ten eerste lap je € 500 tot € 700 voor een tablet, waarvan je vooraf al een bepaald verwachtingspatroon hebt, op basis van de specificatie van de fabrikant. Dit met betrekking tot de - slecht werkende c.q. nadien uit de specificatie verwijderde - gps-functie.

Verder denk ik dat er genoeg gebruikers zijn, die nog met pijn in de buik terugdenken aan de dag dat ze een Asus tablet kochten. Dat je nadien - en binnen de garantietermijn - dan nog doodleuk de rekening van herstel gepresenteerd krijgt omdat volgens Asus het gebarsten scherm aan de gebruiker zelf zou liggen. Voor mij zou dat in ieder geval de limit zijn geweest.

Hoe het ook zij: of het nu aan de gps of aan de gebarsten schermen lag, ik denk dat de Prime toch niet echt een succes was, gezien het feit dat ze op dit moment (bijna) nergens meer te koop zijn.
Volgens jou logica waren de eerste iphones dan ook geen succes ? vermits ze nu nergens meer te koop zijn ?

De transformer prime (TF201) is al opgevolgd door de TF300 en de TF700 en ondertussen is er weeral een nieuw model, logisch dan dat het oudere model uitgefaseerd wordt, vooral ook door de GPS mankementen.

Zelf ben ik nog altijd een zeer tevreden gebruiker van mijn Prime, als ik vergelijk met andere en recentere tablets heb ik nog niets gezien die (veel) beter is. Een prachtig scherm, die zelfs in zonlicht zichtbaar is.
De externe GPS module heb ik getest of ze werkt en sedertdien nooit meer gebruikt.

In plaats van een GPS module en 17$ terug te geven zou ik liever de 4.2 upgrade hebben, zodat ik met multi user profiles kan werken.
Ze moeten eens de mensen te goed komen voor het scherm, bijna iedereen die deze tab heeft met een dock heeft wel een barst in het scherm.
De 2 materialen zijn niet goed voor elkaar en met dicht klappen is het glas erg kwetsbaar.
ik ken 4 personen die de ATP hebben met dock, 0 van de vier heeft een barst.
dus bijna iedereen is relatief ...
Oke veel mensen dan ik lees er echt veel klachten er over(forums) en heb er zelf ook 1 gehad, en bij geen 1 maakt asus het in de garantie zelfs niet als die nog in de garantie zit.

Er word ongeveer z'n 200 euro gevraagd om hem te laten maken.
Blijft toch vreemd: de GPS op mijn Prime doet het uitstekend, ook in de auto....1 streepje 'minder' ontvangst dan mijn HTC telefoon....

Inderdaad al een gratis GPS ontvanger gehad van Asus, nog nooit gebruikt.
Wat ik begreep hebben ze na de eerste serie een aanpassing gedaan aan de antenne. Mijn prima van het eerste uur heeft totaal geen ontvangst. Muv als ik heb ongeveer 15minuten met het scherm naar boven laat liggen, dan weet hij ongeveer waar hij is. Als ik er dan vervolgens mee ga lopen heeft hij mijn locatie aan het einde van de straat al niet meer.

Helaas voor Asus, heeft dit ook invloed voor mij voor verdere aankopen. Maar ik denk niet dat Asus daar echt mee zit.
uiteraard is het een slechte zaak dat dit product op de markt is gekomen met zo'n slecht functionerende gps functie. alleen is de gps snel uit de specs verdwenen dus iedereen die de tablet daarna gekocht heeft wist al dat er geen gps op zat. zelf heb ik de prime ook gekocht terwijl ik wist dat de gps slecht tot niet functioneerde (ik gebruik alleen navigatie op mijn smartphone). ik ben dan ook tevreden met de gps dongle die ik later heb gekregen.
kortom: Asus heeft absoluut een fout gemaakt maar in mijn ogen is dit redelijk hersteld.
Anoniem: 58555
@ralph t3 april 2013 09:45
Mijn prime deed het met de ingebouwde GPS zeker zo goed als de later ontvangen adapter.
Die dan ook nog eens het grote nadeel heeft, dat je er tijdens gebruik van die adapter geen voeding meer op aan kan sluiten.
ASUS had naar mijn mening de voedings connector er dan ook op uit moeten voeren.
Verder kan ik alleen maar tevreden zijn over de tablet, automatisch updates zonder dat ik daar elke keer naar moet zoeken.
Wel jammer dat de 17 dollar cash back ALLEEN geldt voor mensen die in de Verenigde Staten een adres hebben.

Zou wel even in het artikel genoemd mogen worden!
Wellicht een goede keuze van Asus, maar wat mij betreft wel erg gul voor de kopers die het apparaat hebben aangeschaft terwijl de GPS feature al maanden niet meer op de doos stond. Vandaar dat ik de uiterste aanschaf datum van 19 februari 2013 vrij gul vind. Als dit 19-02-'12 was geweest, dan zou het wellicht ook goed genoeg zijn geweest toch?
In der tijd had Asus inderdaad ook een actie dat je een gratis GPS adapter kon krijgen bij registratie van je Transformer Prime.
Ik heb deze daarna ook keurig per post opgestuurd gekregen, maar moet zeggen dat ik de feature ook nooit echt heb gemist (sterker nog, de adapter zit nu, bijna een jaar later, nog steeds in de verpakking).

Wel was het niet de beste stunt die ze ooit hebben uitgevoerd... het compleet weghalen van de GPS functie van de specs lijst van het apparaat. Dat de behuizing van het apparaat niet goed was voor het signaal hadden ze natuurlijk al veel eerder moeten ontdekken, in elk geval flink voor ze hem in productie namen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee