Chipknip verdwijnt in 2015

Het betaalsysteem Chipknip zal op 1 januari 2015 definitief worden uitgeschakeld. Organisaties die de Chipknip nog gebruiken, zullen dus zo snel mogelijk moeten overstappen op een ander betaalsysteem. Vanaf april wordt de Chipknip niet meer geaccepteerd in supermarkten.

ChipknipOp 1 januari 2015 wordt het Chipknip-systeem uitgeschakeld, zo meldt de NOS. Dat gebeurt vanwege het geringe gebruik ervan. Woordvoerster Jannemieke Zandee van Currence, het bedrijf dat de Chipknip beheert, bevestigt de berichtgeving. "We kondigen het zo ver van te voren aan zodat het gebruik ervan kan worden afgebouwd", aldus Zandee.

Volgens de woordvoerster is het nodig om een deadline te stellen, zodat bedrijven en overheden die de Chipknip nog gebruiken, het gebruik ervan afbouwen. Hoewel de Chipknip veel minder populair is dan PIN, dat eveneens door Currence wordt beheerd, worden in sommige gevallen juist enkel Chipknip-betalingen geaccepteerd. Zo moet in veel bedrijfskantines met Chipknip worden betaald en is het in sommige delen van Amsterdam bij parkeerautomaten enkel mogelijk om met Chipknip te betalen, naast muntgeld. Zandee verwacht dat de organisaties die nu nog op Chipknip leunen, genoeg tijd hebben om over te stappen.

Vanaf april stoppen winkels al met het accepteren van Chipknip-betalingen. Dat moet het afrekenen bij de supermarkt iets sneller maken: sinds de invoering van het nieuwe pinnen, waarbij de chip op de kaart wordt gebruikt in plaats van de magneetstrip, moet de koper bij het betalen altijd kiezen tussen een pin-betaling of een Chipknip-betaling. Die keuze verdwijnt dus.

De Chipknip werd in 1996 ingevoerd en is een soort digitale portemonnee, waar een gebruiker eerst geld op moet zetten om er mee te kunnen betalen. Het systeem is vergelijkbaar met het eerder al ter ziele gegane systeem Chipper van ING. Het voordeel van de Chipknip is dat offline-betalingen worden ondersteund: voor een transactie is enkel de kaart zelf nodig, een verbinding met de bank is niet vereist. Voor het opladen is uiteraard wel een verbinding nodig.

Door Joost Schellevis

Redacteur

27-03-2013 • 08:12

245

Reacties (245)

245
238
192
17
0
21
Wijzig sortering
De chipknip heeft wat mij betreft één belangrijk nadeel ten opzichte van fysieke munten: je kan niet zien hoeveel er op je kaart staat. Dat betekent dat je halverwege een betaling opeens of moet afbreken of anders moet gaan betalen. Hoewel je op een oplaadpunt ook je saldo kan checken, is dat met een portemonnee toch een stukje makkelijker.

Een NFC-oplossing op mijn mobiel zou een mooie oplossing zijn als hij de volgende functionaliteit zou bieden:
- online (via iDeal) opladen
- inzicht in mijn saldo
- zelf kunnen maximeren van het op te laden saldo. Uiteraard beveiligd (bijvoorbeeld met TAN-code) in te stellen.

Een extra pincode is niet nodig, zeker als het derde punt geïmplementeerd zou worden. Voor die paar tientjes loop ik wel het zelfde risico als bij contant geld.
Uiteraard kan je met allerhande readers gewoon het saldo van je Chipknip checken (werkt ook gewoon met passen van andere banken), zoals de RandomReader van de Rabobank. Vroeger deelde de postbank volgens mij ook van die lezertjes uit die alleen saldo konden lezen, wellicht was dat alleen voor Chipper.
In principe kan elke terminal jou vertellen wat het saldo is van je chipknip (gele knop). Toegegeven, dat kost wel meer tijd dan kijken hoeveel contanten er in je portemonnee zitten, maar het kan wel.

Mobiel betalen gaat niet echt de functionaliteit bieden die jij beschrijft. Het is geen systeem waarbij je op moet laden. Jouw telefoon is direct gekoppeld aan een bankrekening, en betalen werkt dus hetzelfde als bij pinnen met een normale pas. Ook qua technologie worden dezelfde methodes gebruikt (EMV).
Om ervoor te zorgen dat een telefoon niet nog een veel groter feest voor dieven wordt leggen de banken een dagelijkse limiet op voor mobiel betalen. Ga je over die limiet heen, of probeer je meer dan 10 euro in één keer te betalen zal je op je eigen telefoon (of op de terminal) een pin in moeten voeren (of verder moeten gaan met een normale betaling met een fysieke pas, ligt aan de instellingen).

Inzicht in je saldo zou geïmplementeerd kunnen worden. Bij het testproject dat deze zomer begint (nieuws: Nederlandse banken voeren mobiel betalen via nfc vanaf de zomer gefaseerd in zal het waarschijnlijk nog een vrij simpele app zijn, maar in de toekomst zullen de banken vast wel die app gaan integreren met hun andere apps.
Maar dat vind ik meer een vervanging voor de pinpas dan de chipknip. Ik vind het juist een voordeel om een bepaalde hoeveelheid geld 'cash' te hebben, dus los van een internetverbinding.
Daarnaast: wil ik eigenlijk wel dat al mijn betalingsverkeer te traceren is zonder dat ik daar ooit zelf invloed over heb kunnen uitoefenen? Nou ja, terug naar contanten opnemen dan maar...
Waarom was het systeem van de chipknip niet populair? Volgens mij zijn daar 2 belangrijke redenen voor:
1. Je hebt geen direct zicht op hoeveel geld er op je chipknip staat.
2. Het geld moet vantevoren op de chipknip worden gezet, voordat je het kunt gebruiken.

Wat betreft punt 1, veel mensen weten graag hoeveel geld ze hebben en bij de chipknip is er geen direct zicht op. Pas met een speciale lezer (random reader van rabo, e-reader van abn-amro en vergelijkbare systemen van andere banken) weet je hoeveel geld er op staat.
Wat betreft punt 2, bij een systeem waar je vantevoren geld op moet zetten, zit je heel erg vast aan de betrouwbaarheid van het systeem. Enkele weken geleden gingen 2 van mijn pasjes exact tegelijk kapot (althans, dat neem ik aan, ik stond in een winkel en kon niet betalen met beide pasjes van verschillende banken. Dit betekent dat de chip van beide kapot was gegaan en ik neem aan op hetzelfde moment). En dan weet je dus niet hoeveel geld er op die chipknip stond. In mijn geval niet veel, maar toch heb ik dat geld liever zelf dan dat de bank dat houdt. Een systeem waarbij pas op het moment van transactie ook daadwerkelijk geld van de ene naar de andere rekening gaat, is veel handiger.

Volgens mij zijn deze 2 redenen ook waarom de OV-chipkaart niet zo heel populair is (niet populair bij de gebruikers, wel populair als je kijkt naar aantallen in gebruik, maar dat is vanwege de verplichting om ze te gebruiken).
Op de OV chipkaart kan je tenminste automatisch opladen aanzetten. Dan heb je er verder geen omkijken naar. Of natuurlijk een abonnement.
Ik zie het al voor me als je pas wordt gestolen. Als je pech hebt en het duurt even voor je het doorhebt kan iemand in meerdere fases je rekening plunderen zonder pincode, gewoon even wachten tot het weer is opgeladen en gaan maar weer!
Maar dan zit je nog steeds wel met punt 1, alhoewel je gewoon kunt kijken bij het in-/uitchecken.

Punt is dat het opladen van een kaart in wat voor vorm dan ook niet lekker ligt bij veek mensen, eerst geld moeten verplaatsen van plek A (betaalrekening) naar plek B (chip/ov-chip) om het vanaf daar dan wel te kunnen gebruiken.
Die flow is toch totaal inefficient? En voor wat het automatiseren hiervan betreft, zoals Jorizzz al zegt, brengt dat ook een extra onveilige factor met zich mee. (die naar mijn mening ook totaal onnodig is)

Het moeten verplaatsen van het ene betaalsysteem naar het andere is toch juist het probleem, automatiseren hiervan zoals met de ov-chip is alleen symptoonbestreiding.
Anoniem: 118070 27 maart 2013 10:59
Nooit begrepen waarom men in NL niet met hetzelfde systeem is gaan werken als de Octopus in Hong Kong. De invoering van de OV chipkaart was het moment geweest om het te introduceren. Ik gebruik het dagelijks en je wil niet weten hoe efficient het werkt, in alle winkels rondom het station kan je het gebruiken.

Voor degenen die er niet bekend mee zijn, de Octopus kaart is de betaalkaart voor het openbaar vervoer in Hong Kong, te gebruiken in de trein, metro, bus en ferry. Je waardeert het op via contant geld of je kan het koppelen aan je creditcard (automatisch opwaarderen van max 25 euro per dag). Ik ken niemand in HK die er niet een heeft (toch gauw 7 miljoen inwoners), de meesten hebben er zelfs 2 of meer. De Octopus is zelfs zo doorontwikkeld dat ik het gebruik als Access Pass voor kantoor en ik gebruik het om mijn rekeningen te betalen. **beep** en klaar. In principe kan je alles kopen met de Octopus, behalve de taxi er mee betalen. De Octopus kaart is naar mijn weten ook nooit gekraakt.

Al die ellende met OV Chipkaart, Chipper en Chipknip schaar ik onder categorie, "moeilijk doen als het makkelijk kan".
Wat gaat er met het saldo gebeuren? Ik kan natuurlijk niet tot op de cent m'n pasje legen. Krijg ik dat terug?
Kun je zelf laten terugstorten bij elke oplaad-automaat, komt het weer terug naar je rekening. Bij het omruilen van je pas (als die verlopen is of kapot oid) controleert de bank dat ook, storten ze ook terug als er nog iets op staat (zolang de chip nog leesbaar is uiteraard).
Bij de Rabobank wordt je pas niet omgeruild en wordt er ook niets gecontroleerd en terug gestort.
Je krijgt een nieuwe pas in de brievenbus met een begeleidende brief dat je de oude pas moet vernietigen en niet moet vergeten om eerst nog even je chipknip leeg te maken.
Je zult ze de kost moeten geven die de pas vernietigen en er vervolgens ineens aan denken dat er nog geld op stond.
Pure winst voor de bank aangezien het geld op een tussenrekening staat zolang het niet uitgegeven is.
Je kan bij elk oplaadpunt je saldo laten terugstorten op je tegenrekening. Geen probleem.
Moet je dat natuurlijk wel doen voordat ze alle oplaadpunten uit de muur hebben gesloopt...

http://www.chipknip.nl/Co...tgesteldevragenSaldo.aspx
De Consument heeft het nooit begrepen...jammer.
Als Belg heb ik zowat hetzelfde zien gebeuren met het blijkbaar zeer vergelijkbare Proton. Dat leek op zich wel heel handig maar weinig mensen gebruikten het ook echt.

Persoonlijk heb ik het mijn kaart ook maar 1 of 2 keer opgewaardeerd voor in totaal maximum 40 euro of iets dergelijks. Als consument zag ik er nauwelijks meerwaarde in:
- Het werkt alleen maar in België
- Je kan altijd ook via Bancontact betalen (ik vermoed dat dat jullie PIN is) bij handelaren die Proton hebben (ik heb serieus nog nooit ergens een handelaar gezien die wel Proton had maar geen Bancontact)
- Voor parkeren kan ik, waar Proton ondersteund is, vaak ook met VISA terecht. Niet altijd, klopt, en daar ligt dan ook het enige nut dat ik ooit voor Proton gezien heb.
- Bankkaart verloren? Pech, geld kwijt.

Het is dus niet dat ik Proton niet begrepen heb als consument, maar ik heb er niet genoeg nut ingezien om het ook echt te gebruiken. Ik vermoed dat dat voor meer mensen geldt, zowel in België als in Nederland.
PIN is inderdaad hetzelfde als "Bankcontact"
Dat het is mislukt komt door de veel te trage start. Als "men" meteen had gezorgd dat ook de infrastructuur massal was aangepast had het wel een succes kunnen worden.

PIN staat overigens voor Persoonlijk Idetificatie Nummer, zo iets zal waarschijnlijk in België wel "Confidentiële Code" heten.

Er zijn vier grote fouten met de Chipknip gemaakt.

1. Twee incompatibele systemen tegelijk geïntroduceerd
2. Lage tijd nauwelijks infrastructuur
3. Lange tijd een ingewikkelde afhandelingsprocedure van betalingen
4. Veel te hoge instapkosten voor het bedrijfsleven

Daarbij had het een systeem moeten worden dat door de hele eurozone had moeten werken, het is echter ruim vóór de invoering hiervan geïntroduceerd.

Bij de introductie kon ik in de bedrijfskantine van een grote bank alleen met een raar pasjessysteem betalen, die kaart moest met contant geld worden "opgeladen". Het heeft 3 jaar geduurd voordat daar de chipknip werd ingevoerd. In Amsterdam heeft het een eeuwigheid geduurd voordat je met de chipknip parkeergeld kon betalen. Hoeveel automaten werden opengebroken is nog steeds geheim maar reken er op dat de schade groot was.

Nu moet alles "On line" maar als dat systeem faalt zit je met de gebakken peren. Dat is al een paar keer voorgekomen. We leren gewoon te langzaam....
De term PIN wordt ook in België gebruikt hoor, maar slaagt op de geheime code die je invoert bij het betalen. De term confidentiële code heb ik nog niemand weten gebruiken :).
Ik bedacht dat ter plekke, redenerend vanuit de Franse benaming "code confidentiel". Ik heb Fransen nooit NIP horen zeggen. PIN is in Nederland een merknaam geworden met een speciaal logo dat door alle banken en acceptanten wordt gehanteerd. Een bankkaart wordt doorgaans PINpas genoemd.
Ik mis 1 fout in het concept, namelijk:

- Geen mogelijkheid om snel/makkelijk geld op de kaart te zetten.

Het is zozeer de fout van de introductie, maar wel van het product.
Die keren dat ik er net te weinig op had staan kan ik me goed herinneren.
Ook hier in België werd Proton vaak gebruikt in studenten/werkrestaurants. Maar sinds de aankondiging van het einde van Proton, zijn ze vaak al overgeschakeld op een NFC systeem van Belgacom.
Ik heb PROTON veel gebruikt en gebruik het nog steeds. Ik vind het jammer dat het wordt afgeschaft. Ik gebruik het voor kleine betalingen zoals bij de bakker of de parkeerautomaat. Vele winkels rekenen nog steeds extra kosten aan als je een klein bedrag met Bancontact (Pin) betaalt.
Voor mij was het DE manier om kleingeld in je zakken te vermijden (zeker als je brood wilde kopen). Je kon je proton kaart ook aan de kinderen meegeven om naar de bakker te gaan, ze hadden dan je pin-code niet nodig.
Volgens mij heeft het systeem gefaald omdat de meeste mensen "vergaten" tijdig hun Proton bij te laden en de kaart dus altijd leeg was als men ze wilde gebruiken.
Verder vond ik er geen nadelen aan behalve dat je ze niet overal kon gebruiken.
Hoe het zit met proton weet ik niet, maar bij de introductie van de chipknip was het precies andersom qua extra kosten. Voor het betalen met chipknip moest je extra betalen. Dan is er ook geen reden meer om dat te gebruiken, en zullen de meesten gewoon contant afrekenen. Pin kostte normaal alleen geld bij lage bedragen. Daarom was er zo'n tweedeling tussen pin en cash, ik denk ergens rond de 10 euro, maar chipknip kwam, in ieder geval voor mij, nergens in dat plaatje voor. Tegenwoordig kosten kleine transacties met pin ook niks meer, en doe ik alles met pin. Ook de 60 of 90 cent die ik iedere week bij het parkeren betaal.
Ik gebruik het voor kleine betalingen zoals bij de bakker of de parkeerautomaat.
Dat soort dingen doe ik gewoon met het beetje cash dat ik altijd wel bij me heb. Ik moet zeggen dat ik nog geen handelaars heb tegengekomen waar extra kosten worden aangerekend voor Bancontact, maar aan de andere kant gebeurt het zelden dat ik echt kleine bedragen met Bancontact zou betalen. Dus misschien merk ik het gewoon niet op.

Ik begrijp dat sommige mensen het inderdaad nuttig vonden en ik kan zelfs de redenen ervoor enigszins begrijpen - ze vielen voor mij echter in het niets vergeleken met de nadelen.
Volgens mij heeft het systeem gefaald omdat de meeste mensen "vergaten" tijdig hun Proton bij te laden en de kaart dus altijd leeg was als men ze wilde gebruiken.
Ik denk niet dat je het hieraan kan wijten. Voor mij was het alvast niet dat. Maar ik besef ook wel dat ik niet de gehele populatie voorstel :)

In elk geval, het werd in groten getale gemeden en dat is de reden dat het weer wordt uitgefaseerd.
Op heel veel universiteiten en hogescholen, maar ook in bedrijfskantines wordt het nog steeds echt gebruikt. Ik gebruik hier op mijn werk mijn chipknip dagelijks om 's middags lunch te betalen, hier kunnen we ook wel contact betalen, maar ze hebben liever niet. Mijn oude hogeschool (Hoge school Rotterdam) kon je in de kantine, drank/koffie automaten enkel en alleen met chipknip betalen, contact geld werd niet geaccepteerd.
Het chipknip systeem was best potentieel, maar de allergrootste fout ligt bij de lancering ervan. Destijds had je de Chipknip van alle 'algemene banken' maar moest de Postbank zonodig haar eigen 'Chipper' systeem introduceren.
Twee systemen naast elkaar die incompatibel waren.

Als klant dacht je dat je goed zat (ja, zelfs hypermodern was) met je vers opgeladen chip op je bankpas, tot bleek dat bij die groenteboer of winkel ze nu precies dat 'andere' chipsysteem gebruikten en je er dus niet mee kon betalen. --> 'lekker terug naar contanten dus' was de gedachte, dan weet je tenminste wat je hebt.

Beide systemen zijn later samengevoegd tot één. Maar dan is natuurlijk het 'momentum' om zo'n systeem breed gedragen te krijgen totaal voorbij.

[Reactie gewijzigd door Ikkehans op 24 juli 2024 23:35]

Anoniem: 105188 @Ikkehans27 maart 2013 09:18
Niet alleen dat maar de grootste klacht voor winkels was de hoge kosten die aan het systeem vastzaten. Destijds moest je 25 cent per transactie betalen, coor een systeem wat juist bedoeld is voor kleine transacties (max 35eu dacht ik) is die 25cent killer. Over een pkaje kauwgom bijv, neem je direct alle winst weg. Hierdoor hebben zowel kleine als grote retailers ervoor gekozen het niet te gebruiken en is het daarna ook nooit meer terug gekomen.
...Destijds moest je 25 cent per transactie betalen, coor een systeem wat juist bedoeld is voor kleine transacties (max 35eu dacht ik) is die 25cent killer. ...
Weet je zeker dat je niet in de war bent met pinnen?* De chipknip/chipper werden juist geïntroduceerd omdat deze relatief weinig transactiekosten hadden.

De techniek is nl dat contact met de betalingsfacilitator niet was vereist per transactie. In plaats daarvan werden de transacties gepooled en werd er één (of een paar) keer per dag contact gemaakt.

NB: Currence is pas in 2005 opgericht.

*)Uitzonderingen daargelaten

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 415735 op 24 juli 2024 23:35]

Check dit bijvoorbeeld: http://www.hbd.nl/pages/8...osten-per-transactie.html
Onderstaande tabel geeft de gemiddelden voor de totale detailhandel weer.
contant PIN-pas Chipknip creditcards
kosten per transactie € 0,20 € 0,20 € 0,24 € 2,36
Bron: EIM, 2011
Hoe ze de kosten per transactie van contant betalen hebben berekend weet ik niet, maar het zal wel kloppen (reiskosten naar de bank op en neer, etc.).

Zo te zien is de chipknip dus inderdaad dood gegaan door de hoge transactiekosten voor de aanbieder.

Dan zijn er natuurlijk nog de combinatieaanbiedingen, pinnen en chipknippen in één. Maar doordat de betaler nu ineens een extra keuzeschermpje krijgt, en pinnen ook nog eens als eerste staat, gaat die niet eens meer de moeite doen om te chippen.

Er is gewoon voor niemand een voordeel aan chippen. Alleen zo'n beetje in parkeergarages.

Het hele businessmodel van chippen was dus gewoon shit, en de mensen die dat businessmodel hebben opgezet zijn dus zelf schuldig aan de ondergang ervan.
[...]
Hoe ze de kosten per transactie van contant betalen hebben berekend weet ik niet, maar het zal wel kloppen (reiskosten naar de bank op en neer, etc.).
Contant geld moet geteld worden en tussentijds veilig bewaard worden en, zoals je aangeeft, het moet veilig naar de bank. Ook als je dit zelf doet - ipv een duur geldtransportbedrijf in te schakelen - ben je er tijd of personeel (liefst 2 man) mee kwijt. Banken brengen voor het afstorten per keer ook een flink bedrag in rekening en het duurt enige tijd voor je geld op je rekening beschikbaar is. Contant geld is een gruwel. Voor kleine bedragen is de Chipknip uitermate geschikt en het voordeel voor de gebruiker is, naast een minder bulky zak met kleingeld, dat er bij betaling geen af te kijken pincode aan te pas komt (sta je dan in een donkere straat bij een parkeerautomaat...). Echt zonde, als het wordt afgeschaft.
Voor kleine bedragen is de Chipknip uitermate geschikt en het voordeel voor de gebruiker is, naast een minder bulky zak met kleingeld, dat er bij betaling geen af te kijken pincode aan te pas komt (sta je dan in een donkere straat bij een parkeerautomaat...). Echt zonde, als het wordt afgeschaft.
Dat is inderdaad het enige voordeel, maar wel de moeite. Het zou ook zo verschrikkelijk eenvoudig op te lossen zijn: laat klanten zelf instellen tot welk bedrag ze een pincode in willen voeren en een daglimiet, en vraag voor geld uit de muur altijd een pincode. Dan kan je zelf bepalen hoeveel je zonder pincode kan besteden (en hoeveel een zakkenroller er dus af kan halen). Zet de daglimiet op 50 en maak er maximaal 30 per betaling van en het is niet erg interessant voor een dief om je pas te rollen. De dief zal dan tenslotte alleen goederen ermee kunnen betalen en moet voor de volle 50 euro 2x ergens pinnen.. Met het risico op camera te komen of herkend te worden door de verkoper. (de bank kan tenslotte precies zien waar/wanneer de pas is gebruikt)

Maar 50 is genoeg voor een paar kleine boodschappen, parkeerautomaat etc.

Wil je dat risico niet, dan zet je het op 0 en 0.. Maar dan heb je meer risico (net als nu) dat iemand je pincode afkijkt.

[Reactie gewijzigd door Mentalist op 24 juli 2024 23:35]

Er is gewoon voor niemand een voordeel aan chippen. Alleen zo'n beetje in parkeergarages.
Ik vond het anders wel erg makkelijk 's ochtends bij de supermarkt
Enkele produkten (brood, beleg) op de band, terwijl ze gescand worden de pas pakken en in automaat, alleen maar op ja drukken en weer in de portemonnee/zak, spullen pakken, groeten en wegwezen. Heerlijk efficient (op het opladen na).

Voordeel: snelheid, gemak en veiligheid (pincode kan niet afgekeken worden)

Zo kon ik ook mijn zoontje de losse chipknip meegeven om een boodschap te halen.

Ik erger me aan inefficiente mensen bij kassa's; eerst alle boodschappen in de tas stoppen en dan pas de portemonnee pakken en betalen.

Het is alleen erg jammer dat de kosten van het chippen net zo duur zijn gemaakt als pinnen, terwijl er bij chippen veel minder communicatiemomenten zijn (zou bijvoorbeeld 1 keer per dag kunnen).

Dat is eigenlijk ook een voordeel, Bij pinnen wordt voor elke transactie een verbinding opgezet, Bij chippen niet en is daardoor minder storingsgevoelig. Het tegoed staat op de pas, niet op de bankrekening.

In principe vind ik het een mooi systeem icm met pinnen, alleen jammer dat er niet meer gebruik is gemaakt van de technische mogelijkheden.

Zo had het saldo ook op de terminal zichtbaar gemaakt kunnen worden en had de pas ook opgeladen kunnen worden op plekken waar je ook pint.

De banken hebben overigens al veel eerder besloten de chipknip te dumpen. Waarom denk je dat de reclamecampagne: "Klein bedrag, pinnen mag" in gang is gezet? De banken hadden ook kunnen kiezen voor "Klein bedrag, CHIPPEN mag." icm met lagere transactietarieven.
Nope, als winkelier werd je opgescheept met kosten per transactie. Dus het apparaat lag al snel in de hoek.

Daarnaast is er nog een psychologische factor. Van een bankpas weet je dat er geen geld op staat, dat staat "veilig" bij de bank. Van contact geld kun je zien wat je bij je hebt. Op een chipknip zie je niet direct wat je hebt. Gedoe met zo'n chipknip-lezer is niet handig. Voor veel ouderen een drempel om het te gebruiken.
Nee hoor, ik ben niet in de war met pinnen. Bij pinnen hoefde je alleen te betalen als het bedrag te laag was. Daarom hadden ze de chipknip gemaakt, omdat niemand lage bedragen pinde en de bank het liefst van contant geld af wil. Echter kostte dat apparaat ook geld, en had geen enkele winkelier zin om geld in te leveren op het gebruik van het systeem, dus de extra kosten werden gewoon doorberekend aan de klant, en in een hoop gevallen had een winkelier er helemaal geen zin in. Vooral in het begin kon je in een hoop winkels er niet mee betalen.
Ja dat weet ik zeker. Onze familie zit in de retail. En wij hebben het juist _niet_ ingevoerd vanwege de hoge kosten voor de detailist.
Ik kan me juist herinneren dat die 25 cent gewoon aan de klant werd doorberekend, waardoor je als klant geen behoefte had ermee te betalen. Iedere keer 25 cent betalen per transactie kost vele euros per maand. Dan maar contant.

Ooit heb ik er wel eens gebruik van gemaakt. In de kantine op het werk werd alleen maar chipknip ondersteund. Maar eigenlijk had ik een hekel aan dat opladen, en in de rij moeten staan om te mogen kunnen betalen. Ik heb het systeem altijd een snelle dood toegewenst, en ben blij met dit nieuwsitem.
Vooral in betaalsystemen was het irritant, als je werd gevraagd om te kiezen tussen pin/maestro en chipknip, en om een of andere reden chipknip onder knop 1 zat ipv pin, zoals op de meeste plekken. Kun je weer overnieuw beginnen :r
Een ander groot probleem met de chipknip is dat het niet echt anoniem is, in tegenstelling tot contanten. Er zijn wel pre-paid kaarten maar daar betaal je vet extra voor.

In feite precies hetzelfde probleem als met de ov-chipkaart.
Het probleem van de Chip-Knip, ligt op Europees model, Nederland is het enige land binnen Europa, die het als een geldig betaal systeem gebruikt, dat is ook de hoofd reden dat de Chip-Knip er uit gaat, Europa accepteert het niet, dus moet Nederland als enige zijn systeem aanpassen. Lijkt mij meer dan logisch - als je het zo bekijkt.

Toch hebben we er weer een investering erbij, die zichzelf niet terug betaald; duizenden Parkeer meters die op de Chip-Knip draaien, die moeten dan weer op rijks kosten vervangen worden. Daar gaat ons belastingen geld weer.... ;(

Mijn verhaal is gebaseerd op 'insight info' van o.a.: Interpay & Equens SE.

[Reactie gewijzigd door HoeZoWie op 24 juli 2024 23:35]

Interpay en Equens ken ik ook nog wel inderdaad. Dat is de samenvoeging van Currence. Mijn oude manager is naar Currence gegaan.

Maar om nou te zeggen dat de Chip Knip mislukt is omdat het alleen binnen Nederland gebruikt werd ben ik niet mee een. De acceptgiro is ook alleen binnen Nederland gebruikt en wordt nu gebruikt binnen het SEPA model. Wat dus inhoud dat je een acceptgiro straks kunt ontvangen uit bijvoorbeeld Italie. Verder staat dacht ik iDeal ook op de planning om mee te nemen in het SEPA model.

De Chip Knip zelf vond/vind ik ook niets. Elke keer ook ergeren als er alleen met een Chip Knip betaald kan worden of dat je net genoeg saldo had.

Ik ben toen ergens in 1997 in Rotterdam geweest naar Chipcard world waar ze de potentie van de chip lieten zien. Zo zeiden ze toen dat ze in de toekomst een dossier er wilden opzetten met informatie over je gezondheid en dergelijke. Als je dan in een ziekenhuis was buiten je streek hoefden ze alleen je chip uit te lezen. De chip zelf heeft dus nog wel toekomst zo te zien, alleen de Chip Knip niet.

[Reactie gewijzigd door IndoBoy op 24 juli 2024 23:35]

De Chipknip dankt zijn gebruik mijns inziens nu nog voor 95% aan school en bedrijfskantines + aan parkeerautomaten. Ik geloof niet dat er in winkels nog serieus gechipt wordt, behalve iemand die zich vergist en door een druk op de verkeerde keuzeknop niet pint, maar zijn parkeersaldo op de chip bij de supermarkt achter laat....

Wat prettig is dat je bij onbewaakte parkeerautomaten (ook P&R terreinen van Qpark etc) met je chip kan betalen bij een automaat zonder je pincode achter te laten. Onbemande tankstations en andere onbewaakte betaalautomaten zijn helaas nu DE plekken geworden om skimapparatuur neer te zetten. Als de eerste klachten komen, zijn de skimmers alweer verdwenen en die hebben in de tussentijd al heel wat klandizie gehad helaas. In mijn omgeving hoor ik velen die geskimd zijn bij onbemande takstations. Bij de meesten had de bank dit tijdig door en merkte de klant het pas omdat zijn pas geblokkeerd was. Ik ga het tanken van stations waar je je hele pas in de lezer moet stoppen nu ook uit de weg. (nieuwere automaten hoef je alleen nog de chip in te voeren wat hetuitlezen van je magneetstrip voorkomt.) Zoals eerder bericht is het skimmen van de chipautomaten intussen trouwens ook mogelijk. Dus zoveel verbetering is er niet.

Wat ik wel dom vind bij de introductie: een bankpas zonder pincode was tot aan de introductie van de chipknip waardeloos. Nu ga je opeens geld op een pas zetten wat iedereen eraf kan halen. Dat maakt de pas diefstalgevoeliger.

Dezelfde beweging verwacht ik straks met mobiel betalen. Een dief doet er alles aan om je mobiel te pakken te krijgen. Niet alleen voor de toestelwaarde, maar ook om toegang te hebben tot je bankrekening. Draadloos betalen lijkt mij vanaf de mobiel een ware speeltuin voor criminelen. Toch denk ik dat mobiel betalen bij deze toepassingen (kantines, automaten en parkeren) de vervanger gaat worden van de chipknip. Mobiel betalen komt nu niet van de grond, dus hoe meer alternatieven je van de markt haalt, hoe groter de kans van slagen van een nieuw systeem zal worden.

[Reactie gewijzigd door ucsdcom op 24 juli 2024 23:35]

Bij veel winkels is de mogelijkheid om te chippen uitgeschakeld en heb je niet de keuze, daar kun je alleen pinnen.
Nee hoor, ik gebruik het erg veel. In Nijmegen kan je er alleen maar mee betalen als je wil parkeren. En bij mijn laatste 3 klanten moest ik er mee in de bedrijfskantine betalen.
En eigenlijk werkt het ook wel fijn. Het scheelt een hoop wachtrij bij de kassa als iedereen met chipknip betaald... Gaat gewoon veel sneller.

Persoonlijk wel jammer dat het verdwijnt, maar PIN is wat dat betreft nog makkelijker, maar dat is geloof ik duurder per transactie, dus voor een bedrijfskantine vaak niet zo rendabel.
Een pin transactie kost niet meer dan een paar cent, zelfs in lage frequenties is het mogelijk om contracten af te sluiten waarbij je minder dan 10 cent per transactie betaald. Vaak zelfs niet meer dan 5 cent per transactie. Een abonnement voor een pinautomaat is voor minder dan 50 euro per maand te krijgen. Eveneens is het mogelijk een los pinapparaat aan te schaffen en een abonnement voor het afhandelen van transacties af te sluiten, dan praat je over enkele euro's per maand.
Stel je hebt 1000 pin transacties per maand in je bedrijfskantine, dan ben je 100 euro kwijt in een maand aan kosten voor betalingen. Dat is dus 10 cent per betaling. Dat moet toch makkelijk terug te verdienen zijn?

Daarnaast scheelt het de aanwezigheid van een of meerdere chipknip oplaadpunten. Die zijn immers nodig omdat je zelf nooit weet hoeveel geld er nog op staat en dus niet kan weten of je nog je lunch kan betalen. En kan je hem niet betalen zul je hem toch moeten kunnen opladen. Wat dat betreft snap ik ook niet waarom de chipknip zo veel gebruikt wordt, het missen van een pincode intoetsen is een marginale snelheidswinst en het gemak is absoluut niet hoger.
(Mijn bericht is een reactie op "Tsurany" en niet op Webmail"}

Je wilt toch niet oprecht beweren dat het intoetsen van 4 cijfers (wat ook nog fout kan gaan!), het afdekken van het numpad met je hand (waar je dus twee handen voor nodig hebt) en wachten op de communicatie, sneller is dan enkel (met één hand) op OK drukken?

Ik vind het juist een zeer handig systeem. Kantines (bedrijfs- en school-) gebruiken het, parkeren gaat snel (die alternatieve parkeersystemen verschillen nog erg overal) en kleine betalingen in de winkel (zonder dat je afschrift volstaat met lullige pakjes kauwgom en blikjes fris) zijn snel betaald. Daarnaast zijn er tal van automaten (snoepautomaten, printfaciliteiten, etc) die er gebruik van maken. En je loopt nergens het risico dat je PIN-code wordt afgekeken. Dit "digitale kleingeld" is juist een voordeel in mijn ogen.

Waar ik nog het meeste voor vrees is dat het straks dus daadwerkelijk een stuk minder handig gaat worden voor de consument. Waar de chipknip universeel is, krijgen we straks wellicht een versnipperd landschap van tal van betalingsmethoden.

Misschien wordt het PIN (met de eventuele nadelen van dien) maar misschien krijgen we juist allerlei alternatieven, waar je als consument wellicht wel of geen gebruik van kunt maken omdat je je wel of niet voor die methode hebt opgegeven. Er zullen alternatieven gaan ontstaan, die weer een zelfde volwassenheidstraject moeten gaan doorlopen. Dat betekent in de praktijk dat je dus op verschillende plekken op verschillende manieren moet gaan betalen.

Denk aan Minitix: http://www.minitix.nl/particulieren/home
Of Cashless Poremonnee: http://www.cashlessbetalen.nl/

Dit zijn alternatieven op de bestaande Chipknip, die feitelijk hetzelfde werken (zij het met een aanpassing in de uitvoering) maar nog zeker niet zijn ingeburgerd.

Ik vind het geen goede ontwikkeling, hoewel dit er al een paar jaar aan zat te komen. Helaas is de beslissing al genomen vrees ik..

[Reactie gewijzigd door Eagle Creek op 24 juli 2024 23:35]

Ik beweer dat het missen van een pincode intoetsen een marginale snelheidswinst is. Ik beweer niet dat pinnen sneller is dan chippen, waar heb jij gelezen dat ik dat zou beweren? Ik toets mijn pincode in enkele seconden in, dat is marginaal vergelijken met de tijd die de gehele transactie in beslag neemt. Daarom zie ik geen enkel bezwaar in het verdwijnen van de chipknip. In de situaties die jij op noemt kost het afgeschermd intoetsen van mijn pincode geen noemenswaardige extra tijd.

Daarnaast overdrijf je de complexiteit van het intoetsen van een pincode. Het is een transactie waar je een twee seconden en een enkele hand voor nodig hebt wanneer de pinapparaten goed gepositioneerd staan en knoppen hebben die goed te bedienen zijn. Willen bedrijven een hogere doorvoersnelheid moeten ze gewoon betere pinautomaten invoeren.
Vergeleken met chippen is het 5 knoppen in hoog tempo intoetsen in plaats van 1 knop. Je hand moet hoe dan ook naar de knoppen toe dus enkel die vier extra knoppen kosten extra tijd. Minder tijd dan het intoetsen van een extra product op de kassa in de kantine.

Banken zijn op dit moment druk bezig met contactloze betaalmethoden, ik verwacht dat die in de komende anderhalf jaar aardig verder ontwikkeld zullen zijn. Innovatie gedreven door noodzaak werkt het beste. De chipknip is achterhaald, wordt echt enkel gebruikt in kantines en parkeren en is gewoon niet interessant om in stand te houden enkel voor die twee scenario's.
Zodra we een universele betaalmethode hebben voor draadloos betalen, en dat zal niet lang meer duren, mist niemand de chipknip.

Bovendien is het een mooie push voor parkeerbeheerders om eens fatsoenlijke systemen te ontwikkelen. Contant geld en chipknip is waardeloos voor mensen die of enorm veel parkeren of juist incidenteel parkeren.

[Reactie gewijzigd door Tsurany op 24 juli 2024 23:35]

Helaas draait het in deze wereld om marginale snelheidswinsten.

Bij de NS moeten ze, als het kaartje kopen ineens 3 seconden langer duurt, 10-tallen (behoorlijk prijzige) kaartjesautomaten in het land bijplaatsen, om rijen te voorkomen tijdens de spits.

Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld parkeergarages.

In bedrijfskantines is er vaak geen ruimte voor extra kassa's: dit betekent dus rijen die tijdens de piek van lunchtijd (bij 20 minuten lang transacties van 23 ipv. 20 seconden dat iedereen die achteraan aanschuift maar liefst 1 minuut langer moet wachten. Reken maar uit wat dit een groot bedrijf aan productiviteit kost (naast gefrustreerde medewerkers).
Bij ING heb je bijna geen personeel meer om te betalen voor je lunch. Er staan gewoon allemaal chipknip automaten. Die kunnen ze dus gewoon vervangen door pinautomaten.
Zodra we een universele betaalmethode hebben voor draadloos betalen, en dat zal niet lang meer duren, mist niemand de chipknip.
Tenminste 1 iemand wel....IK :)
Pinnen bij alle parkeerautomaten en andere punten is te gevaarlijk (ivm skimmen) en draadloos betalen? Dat klinkt allemaal erg leuk, totdat er de zoveelste hack op gedaan word. Draadloos blijft vragen om problemen.
Juist het fysieke contact zorgt ervoor dat je er zelf nog enigszins controle over hebt.

Dat is trouwens mijn visie, ik snap ook wel dat die niet aan hoeft te sluiten bij een ander. Ik zal het dus ook niemand kwalijk nemen als die wel draadloos wil betalen....maar ik liever niet.

[Reactie gewijzigd door buzzin op 24 juli 2024 23:35]

Ik toets mijn pincode in enkele seconden in, dat is marginaal vergelijken met de tijd die de gehele transactie in beslag neemt.
...
Daarnaast overdrijf je de complexiteit van het intoetsen van een pincode. Het is een transactie waar je een twee seconden en een enkele hand voor nodig hebt wanneer de pinapparaten goed gepositioneerd staan en knoppen hebben die goed te bedienen zijn. Willen bedrijven een hogere doorvoersnelheid moeten ze gewoon betere pinautomaten invoeren.
Vergeleken met chippen is het 5 knoppen in hoog tempo intoetsen in plaats van 1 knop. Je hand moet hoe dan ook naar de knoppen toe dus enkel die vier extra knoppen kosten extra tijd.
Nee, het is niet alleen het intoetsen dat extra tijd kost, maar de verbinding kan, zelfs bij de snelle systemen, nogal al eens wat langer duren. Chipknipbetaling: Na de toetse Ja is de betaling binnen een halve seconde gereed. Ik chip regelmatig en vind pinnen een stuk vervelender.

Maar het gaat vooral om het gebruik, chipknip is bedoeld voor kleine transacties. Pinnen is hiervoor te omslachtig en riskant; hoe vaker jij pint, hoe groter de kans dat je pincode afgekeken wordt.

Met een draadloze variant kan ik ook best leven, mits die in de betaalpas geïntegreerd wordt, of eventueel in een losse (mini) pas of tag.
Maar het is wel zonde van al die apparatuur die nog prima functioneert, en op de betaalpas gecombineerd is. Loop je straks weer met verschillende systemen op zak,
Ik ben het 100% met je eens. ChipKnip was ideaal voor bijvoorbeeld kantines en parkeren. Zeker als er grote rijen staan. Pas erin, OK drukken en klaar. Ik erger me altijd kapot aan mensen die op zoek zijn naar muntjes als ze moeten betalen voor parkeren en er staat een rij van 10 man achter hun.
De kracht van de ChipKnip (en destijds ook de insteek) is de snelheid. JUIST omdat er geen beveiliging op zit. Dat is geen nadeel maar een bewuste ontwerpkeuze. Ik loop liever het risico om in een uitzonderlijk geval 20 euro kwijt te raken dan om dagelijks onnodig veel tijd kwijt te zijn aan dergelijk triviale dingen.
Daar is toch al één systeem voor: De OV Chipkaart.
In veel andere landen/steden kun je met de NFC OV kaart kleine betalingen doen.
In singapore betaalde ik er bv ook bij de uni mee.
Super makkelijk. Daar moet wel bijgezegd hebben dat hun ov chip veiliger is en nog niet gekraakt terwijl het systeem al 10+ jaar bestaat.
Anoniem: 394438 @Tsurany27 maart 2013 08:59
Ik heb een e.dentifier2 van de ABN Amro, en daarop kan ik mijn Chipknip saldo direct bekijken. Deze heb ik dan ook in m'n tas.
Chippen scheelt tijd? Er staan er altijd wel een paar in de rij die niet voldoende saldo hebben en alsnog naar kleingeld moeten zoeken. En veel chipautomaten zijn tergend langzaam; ik kan sneller pinnen dan bij sommige automaten chippen.
Daar heb ik heeeel andere ervaringen mee. Pinpas in de automaat...pincode intikken..oeps..verkeerd, nog een keer proberen...oh ja, dat is de andere pas...weer pasje zoeken, pas in de automaat enz enz. Ik betaal vaak sneller met contant geld dan sommige mensen kunnen pinnen. Ik vind een chipknip ideaal...werkt altijd, snel en je hebt geen dataverbinding nodig.
En als er niet genoeg geld op je kaart staat is dat ongeveer hetzelfde als geen geld bij je hebben of een legen bankrekening hebben. Dat gebeurt iedereen wel eens, maar eigenlijk weet je dat van te voren.
Anoniem: 463321 @Ortep27 maart 2013 13:50
Een verkeerde bankpas pakken geldt ook bij chippen dus je vergelijking is krom.

Zowel met pinnen als chippen kan het fout gaan. Bij de één omdat de pincode niet goed ingevoerd is, bij de ander omdat er geen saldo op de chip staat.
Bij de meeste mensen voor mij in een rij (waar dan ook) gaat het goed. En daar waar het mis gaat ligt het niet altijd aan juist die éne betalingsmethode. Soms gaat contant betalen nog sneller dan chippen of pinnen.
Goh, en je zou eens een paar secondes moeten wachten op iemand.

De snelheid van een betaling zit 'm echt niet alleen in het chippen of pinnen alleen. De tijd dat een pasje zoeken kost, het pasje weer opbergen. Bij een supermarkt kassa hoe snel iemand zijn tas inpakt. Bij de parkeerautomaat hoe snel iemand ziet hoe ie moet betalen etc. Wachten hoort er nu eenmaal bij.
Ik ben het grotendeels toch wel met Ortep eens. Sommige rijen moeten gewoon vloeiend verlopen, en dat geldt met name bij de supermarkt en de parkeerautomaat. Bij de slager en het theater maakt het me nog minder uit. Contant betalen duurt eigenlijk altijd langer door het zoeken naar de juiste muntjes, wisselgeld of niet geaccepteerde muntjes/briefjes. Pinnen duurt langer door de code, zéker omdat sommigen daar 30 seconden over doen.

Het nieuwe pinnen is ook al geen vooruitgang (bij de supermarkt), chippen ga ik zeker missen bij het parkeren.
ja, oh oh wat werkt het fijn, er moet wel wat op dat ding staan waarvoor je weer naar een losse oplaad punt moet, en je kunt ook niet simpel zien hoeveel er nog op staat..
In de kantine's van de Hogeschool Rotterdam wordt chipknip als betaalmiddel gebruikt, en ook bij de diverse automaten voor snoepgoed en koffie. Het werkt heerlijk, want het is gewoon een ultramoderne manier van betalen die sneller en veiliger is dan constant geld of pinnen.

Je kan niet geskimt worden met je chipknip, je hoeft geen code in te typen bij betalen dus het is sneller en veiliger dan als je met cash of pin zou betalen.
Anoniem: 394438 @Sebazzz27 maart 2013 08:56
Ik gebruik Chipknip altijd voor parkeergeld. Als ze dit gaan afschaffen, heb ik waarschijnlijk meer bekeuringen aan m'n broek omdat ik nooit losgeld bij me heb.
Eveneens is het makkelijk, vlot, en veilig. Waarom doen ze dit?
Je kan toch wel pinnen bij de parkeerautomaten straks, geen probleem.
In Apeldoorn is het zo dat je in parkeergarages meestal wel kan pinnen, maar helaas zijn het de parkeer automaten die vrijwel allemaal alleen maar chipknip accepteren. Inmiddels is het wel zo dat de meerderheid al omgebouwd is zodat er toch ook weer muntjes in kunnen. Veel gedoe over geweest in de politiek :)

Toen ik nog studeerde was het zo dat je alles met de schoolpas kon betalen, die kon je dan weer opladen bij een speciaal pin-automaat. Werkte ook wel goed, al werd er op een gegevenmoment ook pinpassen geaccepteerd in de kantines (copy shops nog niet).

[Reactie gewijzigd door thof op 24 juli 2024 23:35]

Anoniem: 463321 @thof27 maart 2013 13:31
In Apeldoorn is het zo dat je in parkeergarages meestal wel kan pinnen, maar helaas zijn het de parkeer automaten die vrijwel allemaal alleen maar chipknip accepteren. Inmiddels is het wel zo dat de meerderheid al omgebouwd is zodat er toch ook weer muntjes in kunnen. Veel gedoe over geweest in de politiek :)
Zo is het in veel garages. De meeste apparaten zijn bedoelt om te chippen. Her en der een pin-mogelijkheid. Dat zullen ze dus de komende jaren moeten gaan aanpassen. Allemaal weer extra kosten die uiteraard weer doorberekend gaat worden aan ons middels verhoging van de parkeertarieven. :(
Er worden steeds meer alternatieve systemen opgezet zoals belparkeren waarbij je kan betalen voor het parkeren via bellen, sms'en of een app. Aanmelden bij aankomst en afmelden bij vertrek.
De chipknip blijft nog bijna twee jaar bestaan dus voorlopig kan je er nog gebruik van maken. Tegen die tijd zullen er genoeg alternatieven opkomen. Juist het verdwijnen van de chipknip zal innovatie aanmoedigen.
Ja dat klopt, maar die systemen kosten allemaal geld, je betaalt al snel 10-15% extra om te parkeren. En het parkeren is in Nederland al zo lekker goedkoop... Chipknip was ideaal, lekker snel en geen kleingeld nodig (wat altijd net op is). Kwa veiligheid is het gewoon hetzelfde als contant geld, dus dat is niet meteen een issue. Pinnen is gewoon veel gevaarlijker, omdat straks alle parkeerautomaten voorzien moeten worden van pinmogelijkheden, wat natuurlijk een grote aantrekkingskracht heeft op skimmers.
Ook het nieuwe pinnen is niet zo veilig als ze ons willen laten geloven.
Ten eerste: als het pasje helemaal in de lezer verdwijnt is nogsteeds de magneetstrip te lezen door een skimmer.
Ten tweede: zie dit artikel: http://www.nujij.nl/econo...nschappers.11692117.lynkx Hierbij hoeven ze nieteens een camera te plaatsen, omdat de ze de communicatie tussen chip en automaat onbeveiligd kunnen laten lopen, en zo je pincode onversleuteld kunnen uitlezen.
Nee geef mij die "onveilige" chipknip maar....
Ja dat klopt, maar die systemen kosten allemaal geld, je betaalt al snel 10-15% extra om te parkeren.
Juist niet.
Bij op straat parkeren moet je van tevoren inschatten hoe lang je gaat parkeren.
Schat je dat te kort in, dan krijg je een boete, schat je dat te lang in, dan betaal je teveel aan parkeerkosten.
Bij het belparkeren, of via een app op je smartphone, betaal je per minuut, je meld je aan bij het parkeren en af bij het wegrijden.
Er komen welliswaar of abonnementskosten of transacteikosten bij, maar zelfs daarmee ben ik altijd goedkoper uit geweest.

[Reactie gewijzigd door ASS-Ware op 24 juli 2024 23:35]

Anoniem: 463321 @Tsurany27 maart 2013 13:37
Er worden steeds meer alternatieve systemen opgezet zoals belparkeren waarbij je kan betalen voor het parkeren via bellen, sms'en of een app. Aanmelden bij aankomst en afmelden bij vertrek.
Een groot deel van de mensen weet ook niet eens van die mogelijkheden af.

Het nadeel is dat het allemaal verschillende systemen zijn die op de ene plek wel werken en op een andere plek weer niet beschikbaar zijn. Het is nu bij elke nieuwe perkeerplek of -garage al goed bekijken hoe je er kunt betalen. Mijn pin heeft altijd geld maar mijn chip moet ik wel opgeladen hebben mocht dat de enige mogelijkheid zijn.

Als er al een alternatief moet komen dan hoop ik dat het één betaalmethode gaat worden en niet zo'n rijtje als jij noemt. Liever zie ik geen alternatief want dan zitten we nog steeds met twee betaalmogelijkheden net als nu de chip en pin. Gewoon lekker over blijven pinnen. Scheelt ons allemaal een hoop geld.
Ze zullen wel gaan pinnen. Zeker op dure plekken werkt contant niet, niemand heeft 20 euro in munten bij zich.

En het is ook gevoelig voor diefstal. Een mobiele pin is dan een betere oplossing.
Je kunt gewoon papiergeld in een automaat stoppen.
Ultramodern? Het is een digitale portemonnee met geld zonder enige vorm van verificatie of beveiliging. Het grootste voordeel is snelheid van betalen en het niet nodig hebben van een verbinding met een payment provider. Echter met de moderne technieken is dat laatste niet meer relevant en is enkel de snelheid nog een voordeel. Echter het intypen van een code van vier cijfers is een handeling die de minste tijd kost tijdens het afrekenen en het betalingsproces amper zal vertragen.

De chipknip is juist een bijzonder verouderd en onveilig systeem aangezien enkel tijdens opladen een vorm van verificatie aanwezig is. Daarna is het gewoon een pas met tegoed die door iedereen opgemaakt kan worden die hem in bezit krijgt. De chipknip is prepaid, dus van te voren moet er altijd geld op staan. Dat betekent dat mensen er vaak aardige bedragen op hebben staan omdat een chipknip vaak bij parkeren en lunchen nodig is, dan heb je geen tijd/zin/mogelijkheid hem voor elke transactie apart op te laden. Dus je loopt in feite rond met een portemonnee van tussen de 0 en 50 euro. Wat dat betreft is het dus absoluut niet veiliger dan cash.

Trouwens, wat niet in het artikel staat. De chipknip wordt uitgefaseerd omdat het aanpassen van deze techniek aan SEPA te kostbaar is gezien het aantal geringe betalingen. Dus de chipknip wordt niet direct uitgefaseerd omdat het niet populair is maar omdat er juist een enorme investering nodig is die door het gebrek aan populariteit niet rendabel is.

[Reactie gewijzigd door Tsurany op 24 juli 2024 23:35]

Ik snap dat het intypen van 4 cijfers niet veel tijd inneemt. Maar als dit tot gevolg heeft dat ik elk bakkie koffie op mijn betaalrekening tegen kom, bedenk ik me nog wel een keer of ik die koffie echt nodig heb.. Je wordt dan gewoon gek om de echte uitgaven tussen alle 36 cent uitgaven voor koffie te filteren..
Precies, ik had een hekel aan chipknip maar ben voor de bedrijfskantine dit wel gaan gebruiken omdat pinnen die eindeloze stroom transacties geeft.
Ben benieuwd hoe ze dat gaan oplossen, ik vermoed dat de bedrijven die met chipknip werken een andere betaalmethode gaan verzinnen, naast pinnen.
Niet alleen het bankafschrift / afschrijvingenscherm wordt een onoverzichtelijk zooitje.

Ik moet ook voor elke habbekrats mijn pin code intypen. Op al die extra keren kans dat die wordt afgekeken zit ik niet te wachten. -> Terug naar cash.
Naar mijn mening is chippen net zo "gevaarlijk" als contant betalen. Of ik nu mijn chipknip met 100 euro erin verlies of mijn portomonee met 100 euro contant. In beide gevallen is het er niet voor beveiligd...
De chipknip is juist een bijzonder verouderd en onveilig systeem [...]
Pinnen is dus een bijzonder modern en veilig systeem ???? Haha.

Als ik m'n chipknip verlies, ben ik het bedrag dat erop stond kwijt, in mijn geval maximaal 100 euro. Jammer, maar helaas. Als m'n pincode in verkeerde handen valt, hebben de dieven vrij toegang tot de hele inhoud van m'n bankrekening. Dat kan wel 1000 euro zijn. Over veilig gesproken.

En met internetbankieren, hebben ze dan bij sommige banken óók nog toegang tot mijn spaarrekening. Zéér veilig allemaal ! Hypermodern is zulk soort onveiligheid in ieder geval wel.

Met pinnen rapporteert mijn bank verder een ellenlange lijst van afschrijvingen. Hoe weet ik of daar geen onterechte afschrijving tussen zit ? Moet ik dus allemaal controleren. Hopelijk ben ik dan geen bonnetjes kwijt, wat een pinbetaling bij één bedrijf staat op het afschrift vaak als een pinbetaling aan een heel ander bedrijf.

Geef mij maar een chipknip.
Wat een rare beredenering.

Ik verlies mijn betaalpas, inderdaad; ik ben mijn geld kwijt dat via het Chipknip systeem erop staat.

Ik verlies mijn betaalpas, maar diegene deze vind weet mijn pincode toch niet? Je gaat direct van het uiterste uit, terwijl met een chipknip diegene over 0,0 informatie hoeft te beschikken om het geld los te krijgen.

Ook met internetbankieren heb je inloggegevens nodig, en in sommige gevallen, ook een reader of een gekoppelde GSM.

Eigenlijk, sla je de plank compleet mis met je verhaal om het zo zacht te zeggen.
Ik verlies mijn betaalpas, maar diegene deze vind weet mijn pincode toch niet? Je gaat direct van het uiterste uit, terwijl met een chipknip diegene over 0,0 informatie hoeft te beschikken om het geld los te krijgen.
Ik ga misschien van het 'uiterste' uit, maar dat is helaas beslist niet onrealistisch. Ik begrijp niet dat jij blijkbaar denkt dat een kwaadwillende niet aan jou pincode kan komen. Of vertrouw je erop dat de bank je eventuele schade wel zal vergoeden ?

Een pinpas wordt geskimd, en iemand kijkt (eventueel met een piepklein cameratje, gemonteerd op het pinautomaat) over de schouder mee. Of er staat een gehackt pinautomaat bij een winkel. Makkelijk zat om aan de nodige pinpas-gegevens te komen. En als ik zie hoe onachtzaam sommige mensen pinnen, dan ben ik blij voor ze dat de meeste mensen die naast ze staan in de supermarkt te vertrouwen zijn
Ook met internetbankieren heb je inloggegevens nodig, en in sommige gevallen, ook een reader of een gekoppelde GSM.
Niet waar.
Niet altijd, althans. Bij sommige banken heb je voldoende aan reader, pas en pincode.
Eigenlijk, sla je de plank compleet mis met je verhaal om het zo zacht te zeggen.
Ik ben realistisch, en steek m'n kop niet in het zand voor de risico's. Als jij de feiten niet aankunt, verberg dat dan niet door van mij te zeggen dat ik de plank missla 'om het zacht te zeggen'.
Eerst heb je het over verlies, nu weer over skimmen, maak een keus.... In het geval van doodnormaal verlies is de kans echt nihil dat iemand de pin code weet of kan raden. Tenzij een schimmig persoon de hele dag met je meeloopt en maar hoopt dat je de pas verliest. Dat gebeurt immers zo vaak dat het rendabel voor die persoon is jou de hele dag te volgen. Heeft hij jouw pas gevonden wordt het een heel moeilijk verhaal om achter jouw code te komen. Bij de chipknip hadden ze moeten implementeren dat je je pin in moet voeren zodat je bij verlies vrijwel niks kwijt kan raken.

Ontopic: 2015 is wel erg laat... Ik vind het systeem zo vervelend; bij mij op de uni kan je alleen maar betalen met chipknip waar ik geheel tegen ben, mede om het feit dat als iemand mijn pas heeft hij de chipknip kan opmaken. Ik heb wel wat beters te doen dan mijn pas eerst opladen en dan te gebruiken...
Anoniem: 463321 @Durazno27 maart 2013 13:27
Hij heeft het over skimmen omdat RJG-223 beweerd dat je bij verlies van je bankpas meteen gevaar loopt omdat een ander je pincode wel eens zou kunnen hebben. Dat is uiteraard in het algemeen niet het geval. Enkel in geval van bijvoorbeeld skimmen weet de ander je pincode. Die ander moet dan ook nog eens mijn pas zien te bemachtigen. Voor de skimmer is het dan niet erg handig om te wachten totdat ik een keer mijn pas verlies. Niet echt reëel. Die zal dan eerder mijn pas willen stelen.
Vandaar dat Ricepuppet het ook heeft over het 'algemeen'. Als je je bankpas verliest weet in het algemeen de vinder ervan niet je pincode. Het verhaal van RJG-223 is dan misschien niet onmogelijk maar echt veel voorkomen zal het toch niet.
Ik denk dat je niet begrijpt wat ik zeg.

We praten hier over 'algemeen'; niet iedere willekeurige burger heeft skimming/uitlees apparatuur.

Een ieder daarentegen, heeft handen en weet zo wel hoe chippen werkt, of hoe je moet betalen met een bankpas.

Ook niet een ieder, heeft een reader van de ABN of de precieze gekoppelde GSM zo 1-2 bij de hand.

Wat ik hier zeg is simpel; je moet een aantal obstakels overbruggen als het gaat om verificatie met deze vormen van betalen. Met chiptegoed op een bankpas die je vind, zit geen enkel obstakel.

Je kan 'offline' betalen, dus traceren van de betaling is niet mogelijk. Tenzij je camerabeelden gaat opvragen, of de bankpas retour gaat naar de bank om uit te lezen.

En vaak genoeg word de kaart gewoon vernietigd/weggegooid nadat het chiptegoed er af is.

edit: overigens lijkt het alsof je je zit op te vreten achter je monitor, misschien een beetje oxazepam?

[Reactie gewijzigd door Ricepuppet op 24 juli 2024 23:35]

Wat een rare beredenering.

Ik verlies mijn betaalpas, inderdaad; ik ben mijn geld kwijt dat via het Chipknip systeem erop staat.

Ik verlies mijn betaalpas, maar diegene deze vind weet mijn pincode toch niet? Je gaat direct van het uiterste uit, terwijl met een chipknip diegene over 0,0 informatie hoeft te beschikken om het geld los te krijgen
Hmmmz vandaar dat er zo weinig pinpasfraude is?
Hoeveel bejaarden zijn er al niet in de afleiding- en babbeltrucs getrapt?

Wat RJG eigenlijk wil zeggen dat wanneer het fout gaat, je beter met chipknip af bent (beperkte schade) dan met een pinpas. Ik heb eigenlijk nooit meer dan 50 Euro op mijn chipknip staan.
Wat een rare beredenering.

Ik verlies mijn betaalpas, inderdaad; ik ben mijn geld kwijt dat via het Chipknip systeem erop staat.

Ik verlies mijn betaalpas, maar diegene deze vind weet mijn pincode toch niet?
Je hebt geen pincope nodig om te chippen. Alleen om je chipknip op te laden.
Waarom is een chipknip veiliger dan contant geld? Beide vormen kan je uitgeven zonder enige vorm van authenticatie. Zodra ik over jouw chipknip beschik kan ik net zo makkelijk jouw chipknipsaldo uitgeven als hetzelfde bedrag in contant geld.
Anoniem: 394438 @mbe8127 maart 2013 08:57
Waarom is een chipknip veiliger dan contant geld? Beide vormen kan je uitgeven zonder enige vorm van authenticatie. Zodra ik over jouw chipknip beschik kan ik net zo makkelijk jouw chipknipsaldo uitgeven als hetzelfde bedrag in contant geld.
Chipknip is dan ook bedoelt voor kleine bedragen, tot 99,99 euro dacht ik. (en als je al zoveel geld op je Chipknip hebt moet je haast wel veel geld hebben, nietwaar?)
Moet je dan veel geld hebben? Als ik mijn parkeerkosten met chipknip zou moeten voldoen zou ik toch voor 100 euro aan saldo moeten hebben om een week te kunnen parkeren. Dan moet ik dus alsnog elk weekend weer opladen. Wil ik een maand kunnen parkeren mag ik al voor 400 euro op m'n chipknip hebben staan. En dan moet ik er ook nog m'n lunch mee betalen, dus daar komt dan ook vijf euro per dag bij. dan moet ik dus 500 op m'n chipknip hebben staan om een maand vooruit te komen of elke week 125 euro op m'n chipknip zetten.
De chipknip is inderdaad bedoeld voor kleine bedragen, maar wanneer je er dagelijks mee moet betalen lopen deze kleine bedragen fors op. Wat dat betreft een zeer onpraktisch systeem.

@ hieronder: Met mijn werk. Dagtarief van 20 euro in Amsterdam, dan is 400 euro per maand niet heel vreemd als je fulltime werkt.

[Reactie gewijzigd door Tsurany op 24 juli 2024 23:35]

Als je iedere maand 400 euro kwijt bent aan parkeren moet je je toch eens af gaan vragen waar je nou mee bezig bent...
Service verlenen aan klanten. Er zijn ook mensen die niet elke dag achter hetzelfde bureau zitten.
OffTopic:
Als je iedere maand 400 euro kwijt bent aan parkeren moet je je toch eens af gaan vragen waar je nou mee bezig bent...
Met wonen in Amsterdam bijvoorbeeld?

[Reactie gewijzigd door HoeZoWie op 24 juli 2024 23:35]

Als ik 400 euro in de maand moet betalen aan parkeerkosten ga ik wel met de trein. :-)
Een chipknip kan je - in ieder geval met een wereldpas van de Rabobank - opladen tot € 250,00.

Grote bedragen op je chipknip is hetzelfde als grote bedragen in je portomonee. Met als enig voordeel dat een dief niet kan zien hoeveel geld er op je chip staat. Het nadeel is dat het - als we de reacties hier mogen geloven - het alleen nog maar te gebruiken is in hogesholen en parkeergarages. :9
Sterker nog, de chipknip is officieel 'cash' - dat het geen restricties als pincodes heeft is juist de bedoeling. Net als met muntgeld is het de bedoeling dat iedereen die jouw bankpas vindt, het geld kan uitgeven, anders maken de banken wel erg makkelijk winst op je verloren bankpas.

(een nette vinder stort het chipknip tegoed overigens gewoon terug op de rekening van de vorige 'eigenaar' door het in een chipknip oplader te steken)

Edit: Het algemene probleem met het stoppen van de Chipknip vind ik dat er nog geen commercieel gangbaar alternatief is. Ik weet wel dat er veel kleine initiatieven zijn, bijv. Rabobank's tix-platform, Google wallet, ik meen ook iets vanuit de creditcard maatschappijen. Het enige systeem wat ik binnen anderhalf jaar van de grond zie komen, is een aanpassing in het PIN-systeem waarover gesproken wordt:
- Voor kleine transacties is geen pincode meer nodig
- Zolang het totaal aan kleine transacties niet meer dan bijv. 50 euro is
Dit zou uiteraard in samenspraak met je bank in te stellen zijn.

@biglia hieronder:
Helaas kan je je chipknip niet op afstand blokkeren (daarom is het ook 'cash'), chipknip automaten hebben in principe maar 1x per dag/week/maand een online verbinding nodig, wanneer de winkelier zijn geld van het apparaat af wil halen. Er zijn dus ook geen mechanismes voor blacklisting.

[Reactie gewijzigd door Nystran op 24 juli 2024 23:35]

[...]


Chipknip is dan ook bedoelt voor kleine bedragen, tot 99,99 euro dacht ik. (en als je al zoveel geld op je Chipknip hebt moet je haast wel veel geld hebben, nietwaar?)
Hoezo? Ik kan toch m'n volledige fortuin (als dat minder is dan de max van de chipknip) erop zetten?

Of dat slim is, is een tweede…
Veiliger omdat je je kaart kan blokkeren. Bij contant geld is dit veel moeilijker, zo niet quasi onmogelijk.
Veiliger omdat je je kaart kan blokkeren. Bij contant geld is dit veel moeilijker, zo niet quasi onmogelijk.
Je kan je kaart niet (laten) blokkeren voor chip transacties, die vinden namelijk offline plaats.
Eerlijk gezegd vind ik het een stuk handiger om mijn printkosten via chipnkip te betalen. Zeker aangezien het er wel niet op neer zal komen dat ze alle betaalterminals gaan omzetten naar pinterminals en er dan een extra pasje of extra handeling nodig zal zijn om te kunnen betalen.
Op de Universiteit Twente werkt ook alles met chipknip. Echt hypermodern vind ik het niet, maar het werkt prima.

Over hypermodern gesproken, als de banken opschieten met NFC is er gewoon een goed alternatief.
Nope.. op veel onderwijsinstellingen is chippen de enige manier om je printwerk of in de pauze je eten te betalen. (o.a. de Haagse Hogeschool & de Hogeschool Rotterdam).

Ook in Rotterdam kan je, wanneer je gaat parkeren, niet anders betalen dan met de chip. :)

[Reactie gewijzigd door GS88 op 24 juli 2024 23:35]

Chipknip de enige manier van parkeren?

Ik raad je van harte aan om eens te kijken naar http://www.parkmobile.nl/ of een van de concurrerende aanbieders.

Wat een gebruiksgemak, en het zal je in de meeste gevallen geld besparen (exact betalen voor hoe lang je parkeert), maar vooral gemoedsrust: niet bijvullen als je toch wat langer wilt blijven staan.
Ja, met als nadeel dat je extra moet betalen per parkeer actie end at je ook nog per maand een bedrag moet betalen. Dan is die chipknip toch een tikje sneller, handiger en goedkoper.
Ja, met als nadeel dat je extra moet betalen per parkeer actie end at je ook nog per maand een bedrag moet betalen.
Onzin, je bent blijkbaar niet op de hoogte.
Je kan of een maandelijks abonnement betalen of per transactie.
En als je op die manier per minuut kan betalen en nooit van tevoren teveel geld in de meter hoeft te gooien, je weet van tevoren immers nooit hoe lang je gaat parkeren, dan ben je ten alle tijden goedkoper uit.
Ooit in Apeldoorn geweest? Veel parkeerautomaten alleen Chipknip. En via Parkmobil nog weinig plekken waar je dan kan parkeren.
Anoniem: 131956 @TW_RdV27 maart 2013 15:38
Apeldoorn is een RAMP !!!! Afspraak aldaar, was ruim op tijd, maar vindt dan maar een parkeerplaats waar je met PIN of CONTANT kan betalen.... IS ER NIET !!!!!
Dus maar in een parkeergarage geparkeerd, moest nog een flink eind lopen en was maar net op tijd.... (dan denk je op tijd weg te gaan van huis en krijg je dit soort gedoe)

En ja, je kan natuurlijk vantevoren op internet zoeken naar een parkeergarage bla bla bla... MAAR vertel dat maar eens tegen mijn ouders (digibeet) die een dagje uit willen in Apeldoorn. (mijn vader is ECHT weer naar huis gegaan omdat er geen 'normale' parkeerplaats (contant betalen) te vinden was en hij dusdanig digibeet is dat hij geen pinpas gebruikt)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 131956 op 24 juli 2024 23:35]

Bij een dagje uit in een stad kun je ook beter de trein pakken (of gratis op een transferium parkeren) en een OV dagkaart gebruiken. Zie je veel meer, heb je minder stress.....
Anoniem: 463321 @menke27 maart 2013 13:53
Chipknip de enige manier van parkeren?

Ik raad je van harte aan om eens te kijken naar http://www.parkmobile.nl/ of een van de concurrerende aanbieders.

Wat een gebruiksgemak, en het zal je in de meeste gevallen geld besparen (exact betalen voor hoe lang je parkeert), maar vooral gemoedsrust: niet bijvullen als je toch wat langer wilt blijven staan.
Zolang de parkeergarage in de buurt is waar je moet zijn kan een concurrent een betere kueze zijn. Maar vaak is het niet handig om aan de andere kant van de stad te parkeren omdat je daar toevallig ook kunt pinnen. Feit blijft dat chippen vaak de enige methode is in veel parkeergarages.
Niet helemaal waar. De Haagse Hogeschool heeft, volgens mij vorig schooljaar, de mogelijkheid om te betalen met PIN toegevoegd aan de meeste betaalautomaten. In ieder geval de automaten in de restaurants, koffiecorner en DOK75 hebben die mogelijkheid.
Ik ben wel benieuwd hoe ze het printen aan gaan pakken.
Ik gebruik het ook dagelijks in de kantine. Ga echt niet iedere keer een pin code intikken. En het is een stuk sneller dan contanten.

Als ze slim zijn helpen ze bedrijven om over te stappen naar NFC, betallen mbv je mobieltje. Want enkel PIN zou ik niet blij van worden.
Ik type graag iedere keer m'n pincode als dat betekend dat m'n geld veiliger is. Als ik m'n portemonnee verlies heeft iemand daar weinig aan, ik heb zelden meer dan 10 euro contant bij me en niks op m'n chipknip. Als ik echter *ook* geld op een chipknip moet gaan zetten ben ik meer geld kwijt bij verlies.
Bovendien is een pincode intypen 2 seconden werk. Het opladen met bijbehorende wachtrij in kantines kost een heel stuk meer tijd.

[edit:] "ook" toegevoegd ter verduidelijking wat ik nou bedoelde met "meer kwijt bij verlies". Je hebt immers 2x zo'n bedrag: cash + chip

[Reactie gewijzigd door kozue op 24 juli 2024 23:35]

Veiliger met pin?
Je betaalpas is gekoppeld aan de inhoud van je bankrekening.
1x skimmen...en voila, hele inhoud staat ter beschikking van de verkeerde persoon.....en skimming is echt geen zeldzaamheid meer.

Een chipknip is niet veiliger als contant geld...maar ook niet minder veilig.

Hoezo ben je meer geld kwijt als je een chipknip gebruikt?
Het geld dat in je portemonnee zit ben je kwijt....of dat nou op een chipknip staat of contant er in zit....

Opladen van m'n chipknip doe ik altijd naast de gewone pinautomaten.....en daar heb ik echt nog nooit iemand anders zien staan....dus geen rij, geen vertraging.
Skimmen kon alleen met het oude magneetstrip systeem. Tegenwoordig loopt pinnen ook via de chip en heb je dus de fysieke pas nodig + de code om iemand's rekening leeg te plukken.
Is niet juist, collega van me is vorig jaar kerstavond geskimd via de chip en niet via de magneetstrip.
Hij heeft letterlijk van de bank te horen gekregen dat hij slachtoffer was van een nieuwe vorm van skimmen via de chip.
Iedere keer dat je je pincode in toetst is potentieel een moment dat iemand mee kan kijken.

Voor de minimale betalingen (<3 euro) die ik er mee doe vind ik een chipknip prettiger dan pinnen.
Het is een keuze. Ik hoef nu geen kleingeld mee te nemen; ik heb een hekel aan dat gerammel. Het scheelt dus in de contanten die ik op zak hoef te hebben. Zéker met een vaste werkplaats/standplaats. Dan zou ik alléén nog maar een chipknip meenemen.

En een pincode duurt bij sommigen maar 2 seconden (netto toetstijd, wellicht), maar sommigen doen er zeker 30 seconden over. Dan is het opeens wel lang...
Het wordt veel gebruikt in automaten, parkeeratuomaten of snoepautomaten. Ik weet dat Universiteit Utrecht werkt met Chipknip automaten, evenals een hele hoop parkeerautomaten door het land heen. Ik gebruik het daar wel regelmatig voor.
In heel Rotterdam kan je alleen met een chipknip terecht bij parkeerautomaten op straat (heel sommige nog net ook met een credit card). Gigantisch omslachtig vind ik dat, vooral als je bedenkt dat er steeds minder oplaadpunten zijn. En dan denk ik nog niet aan de problemen voor toeristen.
Het vervangen van al die parkeerbetaalautomaten zal vast een aardig gat in de begroting van Rotterdam slaan.
Alleen voor te parkeren, sommige parkeerplaatsen vragen om een creditcard of chipknip, daar is contant geld of pinnen niet mogelijk. En om nu een creditcard aan te vragen om op sommige parkeerplaatsen te mogen vind ik een beetje overdreven. Ik hoop dat ze dan wel met een goed gratis alternatief komen.
Creditcard? Welk land was dat? Ik heb op aardig wat plaatsen geparkeerd en heb nog nooit cc mogelijkheden gezien, en zeker niet waar je niet met pin kon betalen.
Gewoon in Nederland..Schiphol bv maar ook op de Zuidas zijn er zat parkeerplekken waar je met een CC kan betalen. Kaart in als je binnenkomt, kaart er in als je er weer uit gaat. En er zijn vast nog veel meer plekken
Dan moet je beter opletten....
Ongeveer de helft van de parkeergarages waar ik kom kun je inrijden met creditcard en ook zo weer uitrijden. Dat scheelt weer afrekenen bij de betaalautomaat :)
Overigens is dat in het buitenland gewoner als hier.

De laatste tijd is het echter wel normaler geworden hier, want de garages die het niet accepteren hebben nu vaak duidelijke waarschuwingen hangen dat je dus niet je cc er in moet duwen :P
Ook in Rotterdam is een aantal automaten geschikt voor CC, echter veruit de meeste automaten chip-only.
Hier in Engeland kun je een Visa of Mastercard in een parkeerautomaat stopen, ook in Zweden is dit gebruikelijk. Werkt hetzelfde als PIN.
Hier in Engeland kun je een Visa of Mastercard in een parkeerautomaat stopen, ook in Zweden is dit gebruikelijk. Werkt hetzelfde als PIN.
Sterker nog, als de parkeergarage het Maestro-logo voert kun je er gewoon je pinpas in douwen aan de poort.

In Engeland komt het vaak genoeg voor dat ik mijn Maestro-kaart (pinpas) als CC gebruik, ook om bijvoorbeeld bij hotels in te checken.
Nee hoor!
Parkeren, alleen chipknip, school automaten chipknip.
Opzich zie ik daar nog wel voordeel van in omdat je voor de pin je pincode moet invullen en dat lijkt me niet echt handig op bijvoorbeeld de snoep en fris automaten lekker intoetsen op zo'n gaar half werkend en ook niet afgeschermt touchscreen.

Ik ben dus benieuwd hoe ze het gaan oplossen.
Aan de andere kant snap ik het ook wel want het omslachtige aan de chipknip is juist dat je hem moet opladen!
Sta je bij de parkeer automaat kost het 3,50 en zie je dat je maar 3 euries op je chip heb.
Ik ben benieuwd de chip weghalen kan 2 kanten op gaan, maar ik hoop niet dat het betekend dat ik weer met contant geld in de zak moet lopen
Jongeren juist wel. In bijna alle schoolkantines wordt het gebruikt als betaalmiddel.
Ik ben een opa en heb ook nog nooit de Chipknip gebruikt.
Ik vond het bij de introductie maar niks en heb tot nu toe nog kunnen leven zonder Chipknip, dus is het wellicht toch niet zo'n noodzakelijk iets. Het is ook een ding dat technisch alweer een beetje is voorbijgestreefd. Een nieuwe chipkaart zoals die voor OV maar dan eentje die wel altijd werkt en veilig is zou beter zijn.
Ik heb er ook nog nooit mee betaald. Het grootste probleem met dat systeem was dat je altijd een bepaald bedrag moest opladen. Ik vond dat veel te omslachtig. Bovendien sneuvelde een betaalpas na enkele jaren en was het toch altijd weer een gedoe om dat geld er weer vanaf te krijgen.

Persoonlijk vind ik pinnen vele malen handiger en vooral veiliger. Wat mij betreft mogen ze contant geld ook afschaffen; er kan eigenlijk overal gepind worden. Dat bespaart niet alleen geld en energie (er hoeven dan geen grondstoffen meer gebruikt te worden voor papier- en muntgeld), het is ook veiliger voor winkeliers. Er valt bij een overval dan geen geld meer buit te maken. Goederen die in de winkel staan zijn sowieso verzekerd. Ook is uitgerekend dat elektronische transacties goedkoper zijn dan contant geld te beheren.
@KvanSteijn: Chipknip was juist het minst populair onder ouderen, niet dat het onder jongeren zo populair was...

In sommige delen van Amsterdam (ik weet niet hoe het in het rest van het land zit) kan je niet parkeren zonder chipknip, en wordt je als automobilist dus gedwongen om het te gebruiken en bij veel bedrijfskantines kan je ook alleen met chipknip betalen.

En tweakers.net is niet alleen een site voor jongeren, ik ben zelf 33 (en al opa(!)), en ik weet genoeg nog veel oudere tweakers.

edit: @mr.niceguy.89 hieronder: Dat is ook weer niet waar, hier in Amsterdam-Geuzenveld is het gratis parkeren, in Westerpark, Zuid en Centrum kan je met pin betalen en heel af en toe kom je een parkeerautomaat tegen waar je nog met muntjes kan betalen.

[Reactie gewijzigd door i8086 op 24 juli 2024 23:35]

Anoniem: 114278 @Xieoxer27 maart 2013 23:41
Meeste betaalautomaten voor parkeren werken met de chipknip
@Kees de Jong : De automaten in parkeergarages hebben eigenlijk allenaal de mogelijkheid om te betalen met pin.

In sommige steden zal een Q-park zelfs voordeliger zijn dan de auto ergens in de straat te zetten. Bovendien is er cameratoezicht en loop je niet het risico op een wielklem als het winkelen langer heeft geduurd dan de bedoeling was.

Misschien moeten ze de straten gewoon reserveren voor mensen met een parkeervergunning (bewoners). Bovendien moeten er overdag een aantal gratis parkeerplaatsen worden gereserveerd voor mensen die (d.m.v. een parkeerschijf) moeten laden of lossen en voor bijvoorbeeld servicemonteurs of pakketbezorgers. s' Avonds (na 1700u) zouden vergunninghouders dan weer op deze plekken mogen gaan staan.

Op die manier zorg je ervoor dat er alleen mensen in de straat parkeren die daar ook moeten zijn. Bovendien stroomt het verkeer zo beter door en heb je minder last van mensen die door de hele buurt scheuren op zoek naar een peperdure plek. Toeristen e.d. parkeren maar in een daarvoor bestemde garage in de buurt. De parkeertarieven moeten dan wel aantrekkelijk geprijst worden.
In Amsterdam kan je niet eens parkeren zonder chipknip.
Vaak genoeg meegemaakt dat ik genoodzaakt zwart moet parkeren.
@mr.niceguy.89 : In sommige steden is het echt geen pretje om een parkeerplaats te vinden. Meestal zoek ik dan gewoon zo'n vreselijke Q-park op (duur en hele krappe bochten vaak). Dan weet je tenminste waar 'ie staat, zeker als je in een stad bent waar je niet bekend bent.

Meestal ben ik met de scooter onderweg; dan heb je dat soort geneuzel niet :-)

Een ander voordeel van het afschaffen van zowel chipknip als contant geld is dat het ook makkelijker te controleren valt als iemand geld van je steelt; het staat tenslotte in je transactielijst. Als iemand je beurs steelt met je chipknip waar € 40 op staat en nog € 30 in papiergeld, probeer het dan maar weer eens terug te krijgen.
Ben geen jongere, ook nog geen opa, maar heb ook de chipknik nog never nooit niet gebruikt. En hoe je in godsnaam op het idee komt dat het puur iets is voor opa's en oma's is mij een raadsel. Typisch een bekrompen "jongere"-gedachte.
@swemmela : Behalve de "Chipknip" had je ook nog de "Chipper". Die twee passen konden vaak bij dezelfde automaat worden opgeladen maar waren volgens mij niet compatibel met elkaar. Zo splijt je de markt waardoor eerste de Chipper verviel, en nu ook de Chipknip. Ik zal er geen traan om laten in ieder geval.
Lijkt me sterk dat je echt alleen met chipknip kunt betalen, want dat zou betekenen dat ondanks dat je wel je portemonee vol met geld/pinpassen/creditcards hebt je niet zou kunnen parkeren.. dacht het toch niet...
Nog nooit in Rotterdam geweest? Alle parkeer automaten zijn Chipknip automaten only. Ze zullen niet blij zijn dat ze die allemaal moeten gaan vervangen.
Ik vind het een heerlijk systeem

[Reactie gewijzigd door Ortep op 24 juli 2024 23:35]

Jammer, want het achterliggende idee is wel goed: Namelijk zonder contant geld, toch kunnen betalen zonder een verbinding met de bank te hebben. Zeker voor parkeerautomaten was dit ideaal.
Parkeerautomaten zijn ook de enige rede waarom ik geld op mijn chipknip heb staan, zou het overigens niet erg vinden als parkeerautomaten gewoon over gaan op pinnen als standaard (naast munt). Scheelt weer gedoe met de chipknip opladen :) Ik snap wel waarom het ter ziele gaat.
Ik ben het met je eens, maar met alle skimming-praktijken van tegenwoordig, ben ik met PINnen ook niet zeker meer. Helemaal natuurlijk bij een parkeerautomaat ergens in een achteraf straatje in het donker 's avonds! Dan heb ik liever een Chipknip met een euro of 30 erop!
Pinnen gaat tegenwoordig via diezelfde chip, dus van skimmen heb je geen last meer. De laatste keer dat ik de magneetstrip gebruikte is al weer een hele tijd geleden.
Vooral in een donker straatje heb ik liever pin. Als je dan lastig wordt gevallen hebben ze je pincode niet, maar die 30 euro op je chipknip kunnen ze zo gebruiken.
Dan nog kan je gewoon skimmen. Ze lezen de magneetstrip uit...daar kan je dan in Nederland niets mee...maar bv in Thailand weer wel. Ze halen dan vanuit daar je rekening leeg. Dat is de reden dat alle banken hun passen buiten Europa blokkeren.
Die chip helpt niets als niet heel de wereld hem gebruikt. Zolang er nog ergens op de wereld een enkele automaat is die alleen de magneetstrip uitleest kan je skimmen.

[Reactie gewijzigd door Ortep op 24 juli 2024 23:35]

Daar heb je gelijk in, zo had ik er nog niet eens over na gedacht :) naja voor die gevallen dan toch maar gewoon wat contant geld op zak houden.
Ja precies, hier in Amsterdam betaal ik dagelijks met Chipknip. Nu moet ik wel zeggen dat er genoeg Apps zijn die dit ook vervangen en het grote nadeel van Chipknip is het vinden van een oplaadpunt.

Het idee achter chipknip is wel heel goed alleen van mij mogen ze over naar NFC, dat zou ideaal zijn voor een parkeerautomaat.
Het idee achter chipknip is ook waardeloos. Ik wil m'n geld niet verdelen over 10 verschillende prepaid kaarten. Nu heb ik alleen geld op m'n pinpas en een paar euro cash. Met chipknip, ov chipkaart, nfc-meuk of andere chips en kaarten moet je weer geld opladen, wat altijd onhandig blijft.
Het doet me teveel denken aan prepaid telefoons, en daar heb ik ook nooit wat mee gehad. M'n eerste mobiele telefoon was een prepaid en in die tijd (jaren 90) waren er nog niet zoveel mogelijkheden om op te laden. Als je tegoed ineens op was op een vervelend moment moest je een winkel zien te vinden die beltegoed verkocht. Lekker handig als je 's avonds wilt bellen en je niet aan je tegoed hebt gedacht voordat de winkels dicht gingen.
daarbij kost het je gewoon geld, als je op 10 van die kaarten 20 euro heb staan is dat toch weer 200e minder op je rekening waar rente over heen gaat. Nu is dat vrij weinig, maar de bedrijven die dat geld op dat moment in beheer hebben verdienen er wel grof geld aan.
Waar heb je het over? Je moest gewoon bellen en een code doorgeven voor het extra beltegoeden en het tegoed werd weer opgewaardeerd op je prepaidkaart.
Dit was voor mij ook de enige reden waarvoor ik altijd +- 20 euro op m'n chip heb staan: Parkeren
Dat moet het afrekenen bij de supermarkt iets sneller maken: sinds de invoering van het nieuwe pinnen, waarbij de chip op de kaart wordt gebruikt in plaats van de magneetstrip, moet de koper bij het betalen altijd kiezen tussen een pin-betaling of een Chipknip-betaling.
Ehm... ik heb die keuze nog nooit gezien? Bij mijn supermarkt pakt hij altijd meteen de pin-functie, ik krijg nooit een keuze om chipknip te gebruiken?

Wel erg jammer, gebruikte het erg vaak, was handig (want stuk sneller dan PIN-nen) voor kleine bedragen.

Vraag me af hoe ze dat met snoep/drank-automaten gaan doen? PIN-nen kan daar toch meestal niet? Iedereen weer terug naar contant geld voor die automaten?
Bij mij vraagt hij het ook weleens, ligt een beetje aan de AH waar ik ben :p (ABN pas)

Ik weet niet of het jammer is, het blijft een onding aangezien je het altijd apart moet opladen... en toevallig zit er nooit een oplaadpunt in de buurt als je hem nodig hebt (zoals op mijn werk...)

Hopelijk krijgt de ontwikkeling van NFC betalen via mobiel en/of pas nu wat meer snelheid, aangezien dat een beetje blijft steken op het moment.
Sommige supermarkten (verschilt mogelijk zelfs tussen filialen van een franchise) hebben nog wat oudere kastjes die inderdaad de keuze optie hebben. Die zouden vast voor die tijd al wel omgezet worden, maar nu wordt het dus definitief.
Op zich begrijpelijk dat ze een systeem dat zo weinig gebruikt wordt niet in de lucht willen houden maar voor in kantine's en bij (parkeer)automaten was het wel verrekte handig. Ik vraag me af hoe ze dat nu gaan doen. Pinnen voor je kopje koffie van 30 cent? Terug naar contant (lekker dure operatie om al die automaten om te bouwen)? Of elke instelling/bedrijf z'n eigen betaalsysteem?
[...]Ehm... ik heb die keuze nog nooit gezien? Bij mijn supermarkt pakt hij altijd meteen de pin-functie, ik krijg nooit een keuze om chipknip te gebruiken?
Vermoedelijk omdat achter de kassa de keuze al voor je gemaakt wordt. Bij de zelfbedieningskassa' s van de Hoogvliet krijg je die keuze bijvoorbeeld wel.

[Reactie gewijzigd door Ook al Bezet op 24 juli 2024 23:35]

Dat moet het afrekenen bij de supermarkt iets sneller maken
Sneller? Het is er alleen maar langzamer op geworden, "vroeger" kon je al gelijk je PIN invoeren en hoefde je alleen nog op het bedrag te wachten...
[...]

Sneller? Het is er alleen maar langzamer op geworden, "vroeger" kon je al gelijk je PIN invoeren en hoefde je alleen nog op het bedrag te wachten...
Eensch. Het mag dan veiliger zijn, dat pinnen via de chip is wel flink langzamer.
Yep, en dat is iets dat me ook stierlijk irriteert aan het nieuwe systeem. vroeger kon je al je pas erdoor halen, terugstoppen in je portemonee en dan de boodschappen inpakken om dan alleen nog even de pin in te voeren, nu moet je eerst je portemonee pakken ivm kortingskaart, die weer opbergen om te kunnen inpakken, portemonee pakken om de pinpas weer te pakken om te pinnen (of dus al meteen je pinpas in de apparaat stoppen, maar dan moet je dus alsnog je portemonee opbergen en weer pakken) OF je wacht tot alle boodschappen gescanned zijn en gaat dan pas beginnen met inpakken (maarja hoe vaak doen die cassieeres niet al de boodschappen van de volgende gewoon bij jouw band schuiven, bijna altijd bij de AH/plus waar ik kom)...
Dat gaan ze nou juist fixen door de chipknip uit te faseren.
De chipknip heeft als voordeel dat je een zekere hoeveelheid geld bij je hebt. Wanneer je ergens geparkeerd hebt en met pin af wilt rekenen maar er nét een automatische incasso heeft plaatsgevonden waardoor je geen geld meer op de rekening hebt staan, dan sta je mooi te kijken.
Daarom vond ik het idee van de chipknip zo goed: zeker genoeg geld bij je voor de parkeerautomaat én geen echt muntgeld nodig om in de automaat te stoppen wat het voor dieven minder interessant maakt.

Ik vind het dan ook jammer dat dit systeem gaat verdwijnen.
Hoe weet je dat je genoeg geld bij je hebt op je chipknip, immers moet je niet vergeten om dat ding op te laden..
Ik snap je reactie niet. Dieven kunnen net zo veel met jouw chipknip als met contant geld. Er zit geen verificatiecode op. Of denk je dat een dief niet even de moeite neemt om te kijken hoeveel er op je chipknip staat?
Ik heb daarom een betere oplossing voor het altijd bij hebben van geld: gewoon flappen uit de muur halen. Dat werkt echt precies hetzelfde als geld op je chipknip zetten, maar wordt door iedereen geaccepteerd, niet alleen door een paar automaten hier en daar.
Flappen uit de muur is wezenlijk anders dan geld op je chipknip zetten.
Flappen uit de muur is geld wat verdwenen is van je rekening en in je zak zit.
Geld op een chipknip is geld wat verdwenen is van je rekening en vervolgens verschenen is op een tussenrekening van de bank.
Zolang jij geen betalingen doet met je chipknip heeft de bank het in bezit en niet jij.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.