Het betaalsysteem Chipknip zal op 1 januari 2015 definitief worden uitgeschakeld. Organisaties die de Chipknip nog gebruiken, zullen dus zo snel mogelijk moeten overstappen op een ander betaalsysteem. Vanaf april wordt de Chipknip niet meer geaccepteerd in supermarkten.
Op 1 januari 2015 wordt het Chipknip-systeem uitgeschakeld, zo meldt de NOS. Dat gebeurt vanwege het geringe gebruik ervan. Woordvoerster Jannemieke Zandee van Currence, het bedrijf dat de Chipknip beheert, bevestigt de berichtgeving. "We kondigen het zo ver van te voren aan zodat het gebruik ervan kan worden afgebouwd", aldus Zandee.
Volgens de woordvoerster is het nodig om een deadline te stellen, zodat bedrijven en overheden die de Chipknip nog gebruiken, het gebruik ervan afbouwen. Hoewel de Chipknip veel minder populair is dan PIN, dat eveneens door Currence wordt beheerd, worden in sommige gevallen juist enkel Chipknip-betalingen geaccepteerd. Zo moet in veel bedrijfskantines met Chipknip worden betaald en is het in sommige delen van Amsterdam bij parkeerautomaten enkel mogelijk om met Chipknip te betalen, naast muntgeld. Zandee verwacht dat de organisaties die nu nog op Chipknip leunen, genoeg tijd hebben om over te stappen.
Vanaf april stoppen winkels al met het accepteren van Chipknip-betalingen. Dat moet het afrekenen bij de supermarkt iets sneller maken: sinds de invoering van het nieuwe pinnen, waarbij de chip op de kaart wordt gebruikt in plaats van de magneetstrip, moet de koper bij het betalen altijd kiezen tussen een pin-betaling of een Chipknip-betaling. Die keuze verdwijnt dus.
De Chipknip werd in 1996 ingevoerd en is een soort digitale portemonnee, waar een gebruiker eerst geld op moet zetten om er mee te kunnen betalen. Het systeem is vergelijkbaar met het eerder al ter ziele gegane systeem Chipper van ING. Het voordeel van de Chipknip is dat offline-betalingen worden ondersteund: voor een transactie is enkel de kaart zelf nodig, een verbinding met de bank is niet vereist. Voor het opladen is uiteraard wel een verbinding nodig.