Microsoft brengt embedded-versies Windows 8 uit

Microsoft heeft Windows Embedded 8 uitgebracht. Het besturingssysteem is bedoeld voor embedded systemen en gericht op oem's en grote bedrijven. Windows Embedded Standard 8 draait onder andere op ARM-processors.

Windows EmbeddedVrijwel tegelijk met de release van de reguliere Windows 8-uitvoering bracht Microsoft een previewversie uit van de embedded-variant. Inmiddels heeft Microsoft de officiële versies van Windows Embedded 8 Standard en Windows Embedded 8 Pro uitgebracht. Een versie voor touchscreen-bediening, gericht op de medische industrie en grote productiebedrijven, luistert naar de naam Windows Embedded 8 Industry en zal vanaf begin april beschikbaar komen.

Over twee embedded-versies waar Microsoft nog aan werkt, de Handheld- en Automotive-versies, heeft de softwaregigant nog geen specifieke releasedata genoemd. Volgens Microsoft-watcher Mary Jo Foley liet het bedrijf in januari nog weten dat het de release van de Handheld-versie eind 2013 of begin 2014 uit ging brengen. Onder andere Motorola, Intermec, Honeywell, Ingenico en Bluebird gaan extra stevige telefoons uitbrengen die op deze embedded-versie van Windows 8 gaan draaien. Verder zal er later dit jaar een sdk voor Windows Embedded 8 Handheld uitkomen.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

21-03-2013 • 14:09

38

Reacties (38)

38
38
31
4
0
0
Wijzig sortering
Leuk dat Tweakers ook aandacht besteed aan Windows embedded. Wat ik alleen nog een beetje mis is zijn de voordelen / nadelen van een Windows embedded OS. Laat mij die toelichten.
Ik heb ervaring met WES7 (Windows embedded Standard 7) en wat ik gezien heb van WES8 is het idee hetzelfde:

- WES7/WES8 zijn in principe gewoon de normale Windows 7 / 8 OS installaties. Je kunt met een toolkit een eigen custom image bouwen, waarmee je een Windows installatie stript van alle overbodige componenten. Denk aan drivers, mediaplayer, notepad, areo, maar ook tcp/ip ondersteuning, etc. Bij WES7 is de core installatie iets van 600 MB groot en dan krijg je een Windows omgeving met een cli en verder niets. Maar je kunt ook een WES7/WES8 installatie bouwen die hetzelfde is als Windows 7 / 8. Daar zitten alle varianten in die je maar wilt.

- WES7/WES8 is veel goedkoper dan hun "normale" tegenhanger. Microsoft merkte natuurlijk dat in de industriële omgeving veel te halen viel, alleen willen de klanten niet zoveel geld betalen voor een licentie. Vandaar ze de prijs flink hebben laten zakken. Wij betalen voor een WES7E licentie iets van 90 euro. Deze licentievorm komt overeen met een Windows 7 professional.

- Verder kan je met WES7/WES8 enkele embedded achtige features doen, zoals custom boot screen, Windows message box afvangen, read-only partities, etc. Dat zijn handige dingen voor een installatie die 1 ding moet doen en niet vernaggeld mag worden.

Ik hoor hier mensen al zeggen: installeer dit op een tablet, raspherry, etc. Of het zal werken? Waarschijnlijk wel. Of dit ook mag? Waarschijnlijk niet. WES7/WES8 mag alleen maar gebruikt worden voor een single purpose device. Zoals procesbesturing, een kiosk, een koffiezetapparaat (ja, ook die worden met Windows embedded geleverd :), maar geen office computer of tablet. Want dat is geen single purpose meer.

Je kunt ook niet zomaar een WES7/WES8 installatie kopen/uitrollen. Als eerste koop je een toolkit voor 800 dollar. Hiermee kan je WES7/WES8 images maken, zoveel je wilt. De product keys voor die image vraag je kosteloos aan bij MS en na het tekenen van een eCLA krijg je ze toegestuurd. Die gebruik je voor je image. (vergelijk ze met een Windows XP VLK key). Activatie bij WES7 is dan niet nodig. Tenslotte koop je voor elk uit te leveren computer met WES7/WES8 een eerder genoemde licentie van 80-100 euro en die lever je mee. (te vergelijken met een OEM sticker)

Tenslotte, een groot NADEEL van Windows embedded 8: Microsoft introduceert de activatie noodzaak weer!! :( :( WES7 heeft het grote voordeel dat je niet hoef te (her)activeren. Ideaal in een productie omgeving. Je wilt immers niet dat op een operator scherm ineens een melding verschijnt dat Windows niet legaal zou zijn ofzo.
Maar helaas, bij WES8 wilt MS toch weer dat je braaf gaat activeren. Heel irritant en hopelijk schaffen ze het snel af.
Maar de auto-industrie zit niet op Windows te wachten. Windows Embedded is niet echt optimaal voor autotoepassingen en er moet daarnaast ook licenties voor worden betaald. Automotive toeleveranciers als Delphi, Siemens VDO en anderen hebben dat al lang opgevuld.
Ik heb een paar keer aan automotive oplossingen met Windows CE 6 / Compact 7 gewerkt, maar dat is niet eenvoudig. Er bestaat bijvoorbeeld geen ondersteuning voor automotive netwerken als CAN. CANopen, J1939 of Flexray.
maar de auto industrie gebruikt al lang windows embedded..

Kijk bijv : http://www.microsoft.com/...mbedded-automotive-7.aspx met Support voor CAN/IPC!

Fiat, Ford, Kia, Nissan etc.. Niet direct de kleinste spelers.
Daimler Car2Go, Pioneer PAIS, PACAR smartnav, Alpine Blackbird
Blue and me, Ford Sync ( zoals in de reclame op tv)
Support for Media Oriented System Transport (MOST) vehicle networking support is available from third parties. Microsoft has worked with K2L, a German software development company, to provide a working MOST stack for Windows Embedded Automotive 7. Third-party products can also be used for other networks, such as Local Interconnect Network (LIN) or FlexRay, if desired.
http://download.microsoft...omotive%207%20(final).pdf

[Reactie gewijzigd door SED op 25 juli 2024 07:27]

PCAN explorer werkt toch gewoon op Windows? Er is wel wat software voor te vinden, geen idee of dat ook op grote schaal is.

Maar naast auto-industrie is er nog genoeg waar embedded op zou kunnen draaien. Maar het valt of staat geheel met beschikbare software voor Windows8, neem aan dat CE6 software niet zomaar draait op Windows8 (uitgaande dat het ARM software is).

[Reactie gewijzigd door SinergyX op 25 juli 2024 07:27]

Anoniem: 120539 @Conrado21 maart 2013 15:10
Vergis je niet, er zijn heel wat systemen (ook in auto's) die een Windows variant draaien zonder dat je daar iets van ziet. Zoals SED hieronder al noemt gebruiken veel merken dit OS voor hun boordsystemen; het enige wat de gebruiker daarvan ziet zijn de teksten in het dashboard. (Er is dus geen 'normaal' beeldscherm nodig.)
Mijn Merc A en C draaien op het infotainment systeem gewoon Windows.. Daarnaast heb ik het al in heel veel auto's gezien...
Zou de ARM versie op de Raspberry Pi werken? :+
Nee, waarschijnlijk niet. Windows RT vereist in ieder geval een ARMv7 processor, en de Raspberry heeft een ARMv6 processor.
Anoniem: 431326 @Sebazzz21 maart 2013 14:22
Een Odroid U2 bordje ondersteund dus wel deze Windows 8 versie? Deze heeft een Exynos 4412 cpu, een ARMv7 versie dus. Ik wilde deze binnenkort bestellen, dus zou mooi zijn als Windows 8 daar wel op draait..
Zie wel dat je geduld hebt, heb het mijne 4 weken terug besteld en nog altijd geen melding dat het onderweg zou zijn :/

En het bordje zou in principe wel in staat moeten zijn om dit te draaien, maar wil je dat wel, uiteindelijk zal de beschikbare software beperkt zijn (of het moest zijn dat alle RT software er ook op draait).
Welke heb je besteld? De U2 of de X2? Linux draait er ook goed op heb ik gelezen evenals Android. Zou Windows 8 ARM er wel goed op draaien of is dat het zelfde als Windows 8 embedded?
Overweeg dan eens om een Ouya te bestellen, bied meer waar voor zijn geld.
Deze heeft een Tegra 3 cpu. Ik kwam veel sites tegen waarin deze minder presteerde dan de Exynos 4412. In wel opzicht vind jij de Ouya beter dan de Exynos, behalve USB 3.0?
Dat was ook het eerste waar ik aan dacht maar de CPU in de Raspberry PI is nou niet bepaald de sneltste. Lijkt me eerder geschikt voor iets met een VIA Nano Eden X2

[Reactie gewijzigd door -Elmer- op 25 juli 2024 07:27]

Lekenvraag:
Wat is precies het voordeel van een embedded systeem?


@ Dreamvoid
Dank je!

mmm, een embedded-system generator lijkt me wel wat, waarmee
ik zelf een systeem kan configureren door de relevante functies aan
te vinken die ik nodig heb voor mijn desktop, mediacenter, auto...

Veelzijdig en flexibel, precies waarom ik van modulair design houd :)


@ Garyu
Dank je!

[Reactie gewijzigd door Mative op 25 juli 2024 07:27]

Embedded betekent normaal gesproken een customized systeem (hardware en software) met net genoeg performance voor de taken die het systeem moet uitvoeren. Elke controller die er in een apparaat zit is in principe een embedded systeem. Dat gaat van de controller in je koffiezetapparaat, je wasmachine, tot aan de controller voor de airbag, de automotor, de buitenspiegels, en ga zo maar door. Dat is de "low-end" kant van het spectrum, waarbij de taken heel precies gedefinieerd zijn (maar wel altijd moeten werken!), je kan dat natuurlijk ook tot aan complexere systemen als een navigatie-unit of iets dergelijks denken.

Je gebruikt dagelijks vele embedded systemen, en het is een hele tak van sport, maar je zult normaalgesproken alleen met de functionaliteit in aanraking komen, en deze niet zelf implementeren (tenzij je natuurlijk in die sector werkt).

Op een kleine controller is Windows natuurlijk veel te uitgebreid, maar op een wat groter systeem zoals een navigatie-systeem of iets dergelijks kan je je best Windows voorstellen. In de safety-critical wereld (motorcontroller en dat soort gein) zul je Windows niet snel tegenkomen, daar zitten hele specifieke, compleet doorgeteste kleine OSes op die slechts basisfunctionaliteit leveren.

[Reactie gewijzigd door Garyu op 25 juli 2024 07:27]

In de safety-critical wereld (motorcontroller en dat soort gein) zul je Windows niet snel tegenkomen, daar zitten hele specifieke, compleet doorgeteste kleine OSes op die slechts basisfunctionaliteit leveren.
Klopt, en dat mag ook niet eens volgens de licentie overeenkomst met Microsoft. Ze verbieden dat je Windows (welke versie dan ook) gebruikt in saftely-critical situaties, zoals medische apparatuur, voertuig besturing, etc. Ze willen voorkomen dat ze ooit aangeklaagd kunnen worden voor dood door schuld.
Anoniem: 145867 @Garyu21 maart 2013 20:02
Als je in de embedded wereld gaat kijken zie je vooral Linux. Zeker voor zeer specifieke zaken omdat je Linux zoveel naar eigen wens kan buigen. Je compileert gewoon de kernel met zaken die je nodig hebt en je gebruikt die voor jou specifieke taak. Windows Embedded is veeeeeel te zwaar voor zulke taken. Kun je beter gebruiken voor o.a. pin automaten en andere zaken die weer samenwerken met Microsoft diensten.
Dat je er alles vanaf kan strippen wat je niet nodig hebt, en toevoegen wat je wilt. Zie het als je eigen Windows distro bouwen.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 25 juli 2024 07:27]

Ik ruik hier een uitstapje naar de steeds digitaler wordende automotive industrie?
Veel systemen draaien nog op CE 6.0 en het lijkt mij dat met de komst van W8 veel meer mogelijk en efficienter moet kunnen.
Dat veel systemen nog CE 6.0 draaien is geen goed excuus, Windows XP embedded is er immers ook al een hele tijd.
Windows XP embedded draait niet op ARM. Alleen de Windows CE varianten draaiden tot Windows 8 op ARM.
CE is dan ook iets heel anders dan XP Embedded ;) XP Embedded is duurder in licentiekosten, zwaarder en werkt niet op ARM-processoren.
En ook CE 7.0 is al enkele jaren uit.
Anoniem: 338569 @MadMarky22 maart 2013 10:43
Vertel jij maar eens aan de grootste fabrikant van besturings elektronica (siemens dat ze over moeten op Windows 8. ik wens je veel succes
Windows CE is realtime, Windows 8 embedded is dat niet volgens mij dus het zal in lang niet alle gevallen geschikt zijn voor automotive / industrial.
Ik ruik hier een uitstapje naar de steeds digitaler wordende automotive industrie?
Dat is al tijden aan de gang.
Het "laatste" is Sync of MyFord Touch, auto software van Ford USA en Microsoft. Op zich niets mis mee, maar dan zie je dat de autofabrikant doorslaat in kostenreductie. Ik hoop dat ze daar snel mee kappen, want het kan ronduit gevaarlijk uitpakken op de weg.

Met de intrede van het touchscreen voor Sync in de auto heeft Ford de kans gezien om allerhande fysieke knoppen te verwijderen voor bediening van o.a. radio, airco, etc., want daarmee besparen ze op kosten. De bediening daarvan hebben ze ondergebracht in software die je via het touchscreen of via voice command kan bedienen.
Je raadt het al: een ergonomische ramp. Je kan niet meer op gevoel (en haptische herkenning) de airco/ventilatie/radio bedienen. Je moet nu kijken op het touchscreen. Daarbij herkent de voice recognition je commando's ook niet altijd, nadat je daarvoor "verplicht" voice commando's heb moeten leren.
Ford heeft daarmee ontzettend slecht gescoord in koperstevredenheid. Ford excuseert zich ervoor door te zeggen dat de bestuurder maar even aan de kant moet stoppen, om iets ingesteld te krijgen wat niet met autorijden te maken heeft... en dat als iets van Sync niet werkt, dat het geen impact heeft op de veiligheid van de rijeigenschappen van de auto.

Dit ligt niet aan de onderliggende gebruikte software an sich, maar aan de idiote toepassing ervan door de autofabrikant.
Anoniem: 145867 @PolarBear21 maart 2013 19:58
In automotive wordt meer Linux en QNX gebruikt. Windows is een kleine gebruiker in de wereld van dedicated apparaten.

Net zoals Linux bijvoorbeeld klein is op desktops...
lijkt me nou niet bepaalt handig. zit je op de snelweg met een leuke snelheid. pats!!!!! windows has been shutdown to prevent damage to the system.......... :+

nee grapje lijkt mij eigelijk wel wat metro interface(of hoe het nu ook heet) in de auto misschien dat het daar wel heel erg geschikt voor is. denk dat het er hoe dan ook heel erg cool uit gaat zien of het werkt zien we dan wel weer.
Indien ook metro applicaties werken op Windows 8 embedded zou het een interessant alternatief voor Windows RT kunnen zijn. Desktop applicaties zullen immers dan zonder jailbreak gewoon werken.
Nope,
Windows 8 Embedded mag dan in naam op Windows 8 lijken, maar is een heel ander product.
Nou heel anders wil het noemen. Het is hetzelfde als Windows 8 RT, wat afgeslankt specifieke opties e.d. Maar de kernel zou grotendeels gelijk/gelijk zijn aan de normale Windows 8 RT. Met als grote verschil dat je eigen ARM software mag installeren. Daarnaast zijn er wat andere api' s te vinden en drivers.

Windows Embedded CE, deze is wel totaal anders. Deze is van oorsprong voor o.a. ARM ontwikkeld.

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 25 juli 2024 07:27]

Reken maar niet te veel op Desktop applicaties. Als je de embedded versie op een ARM systeem zet is het niet erg waarschijnlijk. Doorgaans zijn die desktop applicaties gecompileerd voor x86 (al dan niet de 64 bit variant). Dan krijg je het alleen werkend als je zelf compileert from source, maar als je je daar mee bezig gaat houden is Windows het laatste waar jij iets te zoeken hebt. Daar is dus Linux voor.
Huh, er zijn duizenden developers die hun eigen software compileren voor Windows.
Ik ruik nieuwe apparaatjes op DealExtreme. Als die navigatie-dingen draaien op Windows CE 5.0/6.0. W8 Embedded zal meer kunnen lijkt mij zo.
Maar die navigatie zut van azie is veelal ook op ARM processors van amper 500-800mhz (V5 op z'n best?), die dingen zijn niet meer vooruit te branden, laat staan enige vorm van grafische kracht aan boord te hebben. Zelfs die radio's en dualdins zijn bizar traag.

Daarnaast, er is ook een Embedded 7 geweest (compact 7?), daar is zo goed als geen device in zo'n vorm op de markt gekomen (buiten wat overpriced zut).
Zelf denk ik dat dit een prima systeem wordt voor Thin Clients.
Binnen het bedrijfsleven kan dit voor een beter gevoel zorgen op het gebied van alle '8' producten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.