'Vraag naar grotere tabletformaten zakt in'

Uit cijfers van onderzoeksbureau DisplaySearch blijkt dat het aantal geleverde 9,7"-lcd's, voornamelijk gebruikt door Apple in zijn iPad-lijn, in de eerste maand van 2013 gekelderd is. Daarentegen steeg de levering van 7"- en 7,9"-panelen flink.

Volgens de maandelijkse update van DisplaySearch over de door lcd-fabrikanten aan klanten geleverde schermpanelen, is de levering van 9,7"-lcd's gedaald van 7,4 miljoen stuks in december naar 1,3 miljoen exemplaren in januari. Deze daling heeft vooral betrekking op de iPad-serie van Apple, die van dat beeldformaat gebruikmaakt.

De verkoopdaling bevestigt een eerder gerucht dat Sharp de productie van 9,7"-ips-panelen in januari teruggeschroefd heeft. De scherpe daling van de leveringen van dat formaat hoeft overigens niet te betekenen dat de verkoop van 9,7"-iPad's vorige maand met eenzelfde percentage gedaald is. Mogelijk heeft Apple minder van deze panelen besteld om eerst opgehoopte voorraden weg te werken.

Duidelijk te zien is dat de levering van kleinere tablets sterk in de lift zit. Zo werden in januari 14 miljoen 7"- en 7,9"-panelen geleverd tegenover 12 miljoen exemplaren in december. De iPad mini is als enige van de beschikbare tablets uitgerust met een 7,9"-display, terwijl van de 7"-tablets vooral de Nexus 7 grote populariteit geniet.

Volgens het onderzoeksbureau gaat Apple dit jaar daarom het accent van de tabletproductie verleggen naar de iPad mini. DisplaySearch denkt dat het bedrijf uit Cupertino dit jaar 55 miljoen van zijn kleinere tablet verkoopt, tegenover een eerder geraamde 40 miljoen stuks. Daarentegen wordt de verkoopprognose voor de 9,7"-iPad-modellen bijna gehalveerd van 60 miljoen naar 33 miljoen.

DisplaySearch suggereert dat tablets met een beeldformaat tussen de 7" en 9" in 2013 mogelijk de dienst gaan uitmaken bij de verkopen, maar daar moet de kanttekening bij geplaatst worden dat volgens de lcd-leveringsbarometer van DisplaySearch ook van 10,1"-panelen en hoger in januari meer geleverd zijn aan tabletfabrikanten.

Door Pieter Molenaar

28-02-2013 • 20:32

90 Linkedin

Reacties (90)

90
86
52
2
0
12
Wijzig sortering
Wanneer ik de grafiek bekijk:
11.6: stijging
10.6: stijging
10.1: stijging
9.7: keldering
9.0: daling
8.0: daling
7.9: stijging
7.0: stijging

Volgens mij is de conclusie niet dat 'vraag naar grotere tabletformaten zakt in', maar specifieker: vraag naar iPad 2/3 zakt in. De vraag naar formaten >10 stijgt.
Zo zie ik dat ook. Wat ik ook merk dat merendeel om mij heen een kleine ( erbij ) gekocht hebben vanwege de prijs en het ophemelen terwijl ze de grotere even willen "beet houden". Wat ik ook zie is dat er nu toch al een hoop tweedehands worden aangeboden.

Wat een nadeel van de laatste iPad serie is, is dat als ze plat liggen moeilijker op te pakken zijn dan de eerdere modellen zoals iPad1. Ze glijden nu ook eerder uit je handen.
Het is ook niet heel gek dat de 7 tot 8 inch en de >10 stijgen aangezien die formaten eerder veel minder werden gemaakt. groter dan 11 zijn er nog nauwelijks tablets dus is dat automatisch een stijging. De markt mag is groter geworden dus dat is voor vrijwel alle producenten gunstig alleen apple, die zeer hoge verkopen hadden en voor het grootste gedeelte de 9,7 inch formaten leverden, krijgt de klappen, zij moeten de markt met meerdere concurrenten delen waarbij zij eerst monopolist waren.
Wanneer ik de grafiek bekijk:
11.6: stijging
10.6: stijging
10.1: stijging
9.7: keldering
9.0: daling
8.0: daling
7.9: stijging
7.0: stijging

Volgens mij is de conclusie niet dat 'vraag naar grotere tabletformaten zakt in', maar specifieker: vraag naar iPad 2/3 zakt in. De vraag naar formaten >10 stijgt.
Alle 9.7 inch hebben en 4:3 verhouding terwijl 10inch tablet vaak 16:9a'10 formaat zijn en een beter kijk ervaring bied.
Overigens veel mensen kopen een tablet om thuis op de bank of in bed nog wat te lezen of film/serie te kijken via ziggo of upc app of naar iets anders dan hun partner terwijl ze toch in de zelfde kamer zijn. Mensen vinden het fijn als partner of ander familie leden samen in de zelfde kamer zitten/zijn (betere samenhorigheidsgevoel) ipv door het hele huis verspreid. ;)
Nog waarschijnlijker: Apple heeft de afgelopen maand(en) meer 9.7 displays aangekocht dan ze kwijt raakten, en moesten dus afgelopen maand zeer sterk snoeien in hun aankopen. Dus verkoop van iPad lag lager dan de aankoopstatistieken weergaven.
Hij heeft blijkbaar toch gelijk :P

Gestrekt been: Waarom 10"-tablets gaan verdwijnen

[Reactie gewijzigd door Eloy op 28 februari 2013 21:59]

De enige reden is denk ik dat het voor fabrikanten erg moeilijk blijkt om een grote tablet fabriceren welke qua kosten/winst opkan tegen de iPad. Apple doet het stiekem best wel goed met zijn €479 verkoopprijs en dan ook nog eens een hele goede gebruikerservaring, hardware en design leveren in tegenstelling tot de concurrentie. Ze maken de meeste winst van allemaal en zijn doorgaans relatief gezien het meest goedkoop als je vergelijkt op specs en kwaliteit.

De iPad mini is ook een hele slimme actie geweest, zeker als deze in zijn volgende versie een retinascherm krijgt en dezelfde prijs behoud. Goedkoper is simpelweg niet nodig, die dingen verkopen als warme broodjes en het zal nog lang duren voor dat gaat veranderen vermoed ik. En als de iPad mini 2 er komt, dan zal de eerste iPad mini in prijs zakken. Hierdoor concurreren ze eigenlijk alleen nog met zichzelf en is het een doodslag tegen de goedkopere kleinere tablets die er momenteel zijn.
idd, de strategie van Apple is goed. Breng een solide Mini uit met een scherm/ppi dat slechter is dan menig Android tablet maar naam verkoopt toch wel. Breng daarna een nieuwe uit met top scherm. Een groep die eerste niet ging voor een Mini maar voor Kindle/Nexus/Barnes komt terug en de Apple puristen die de mini kochten kopen de nieuw toch wel weer.

Het antwoordt (of uitdaging daarvoor) is aan de nieuwe Nexus 7 (en wellicht nieuwe Kindle?).

Of uiteraard, dat Pipo (of andere Chinese topper) groot in het westen gaat uitpakken.
Ik ben van iPad en iPad 2 naar Nexus 7 gegaan. Nooit meer terug...

iOS kan echt niet tegen android op qua gemak en gebruikersbeleving, zonder een heel stevige update. Een retinascherm op een mini verandert daar niets aan
Nouja daarover verschillen de meningen denk ik. Het lijkt me beter dat je formuleert: Ik vind dat Android een betere ervaring met meer gebruikersgemak bied in plaats van dat je het als feit neerzet. Daarnaast gaat het in het artikel over schermformaten dus is dit offtopic. en om nog dieper offtopic te gaan: Maat van me heeft een Galaxy S nu 2 jaar en vroeg laatst hoe hij apps kan verwijderen;) het icoontje inhouden en dan op kruisje drukken zoals bij iOS en Windows Phone werkte niet!.

Ontopic: Het lijkt er op dat Apple zijn eigen iPad heeft verslagen met een iPad mini!
Het icoontje inhouden en naar het kruisje slepen...
Pfffffffffff
Ontopic ook niet vreemd aangezien dat oude apparaat een kilo weegt.
Mijn tablet is 100 gram.
Microsoft kan hier in ieder geval ook op inspelen en een heel groot aandeel pakken. Vooralsnog lopen ze echter achter de feiten aan. Het zou toch zonde zijn als ze net zo traag zijn met een minitablet als ze waren met een grote tablet vind ik, maar het heeft er alle schijnt van dat dit het geval zal zijn.
Er zijn ook nog andere niet Chinese merken die goed en redelijk geprijsde 10 inch of kleinere tablets uitbrengen neem bv 10 inch tablet van bv de Nederlandse Point of View en Yarvik voor €200,-.
Kijk niet iedereen hoefd een appeltjes icon op hun tablet te hebben waar veelste veel geld voor neergelegd moet worden, voor veel minder krijg je redelijk veel waar voor je geld.
Bekijk deze Hardware.info video maar eens,
Betaalbare tablets van Point of View en Yarvik versus Nexus 7

[Reactie gewijzigd door Dragonetti op 1 maart 2013 01:51]

Veel mensen hebben de ipad mini zien komen... en laten lopen :+
http://bgr.com/2012/10/29...-tripled-after-ipad-mini/
Statistiek is vaak bedriegelijk. Het zou zo kunnen zijn dat er juist minder mensen de Fire HD hebben gekocht in de aanloop naar de launch van de Mini, maar toen toch uiteindelijk een stuk minder besloten hebben te kopen, en er ook veel mensen voor een Mini gegaan zijn.

Ik snap sowieso dat hele Fire HD ding niet. Je bent aan content zoveel meer kwijt dan het verschil tussen de Fire HD en bijvoorbeeld de Nexus 7.
Dit lijkt mij ook wel een logische en prettige ontwikkeling.

Een 7 inch tablet, zoals een Nexus 7 is enorm draagbaar, maar bezit toch nog een leuk scherm om als e-reader te gebruiken bijvoorbeeld.

Een 11 inch tablet is net wat groter, nog steeds relatief draagbaar en kan wellicht gebruikt worden voor school / werk, wellicht in combinatie met een toetsenbord.

Een 9 inch tablet zal dan tussen wal en schip vallen.
Ik persoonlijk vind een telefoon met groot scherm (zoals de note) icm een een 10 inch tablet een geweldige combo.

Grote telefoon voor buitenshuis en is het telefoon scherm te klein pak ik de tablet er even bij.
Zakelijke markt vraagt juist grotere tablets, panasonic A3-formaat 20" 4k voor de engineering wereld.
idd... ik zit al jaren te wachten p een betaalbaar A3 formaat 4k tablet. Waarschijnlijk kan moet nog wel een decennium wachten... Natuurlijk met een laag van Wacom-techniek! Die 20" van Panasonic is voorlopig nog niet betaalbaar helaas.
Omdat Apple een daling merkt in verkoop is er meteen een daling voor de hele tablet markt? Dat begrijp ik niet helemaal. Verder is het logisch dat de markt op een gegeven moment verzadigd is. Tevens is de tablet net als een netbook een tijdelijke trend/hype. De verkoop van netbooks heeft hetzelfde meegemaakt. Nu is de hype een Ultra book. Ik denk uiteindelijk dat verkoop van een gewone laptop het stabielste blijft. Tuurlijk je ziet wel een daling, maar dat komt doordat er dan een nieuwe hype is zoals een netbook of tablet. Daarna gaan sommige mensen toch weer over op een gewone laptop, omdat het veel hanteerbaarder is. Ook omdat een tablet niet voor alles gebruikt kan worden of wordt gebruikt zal het niet snel noodzakelijk gevonden om deze te vervangen, dit in tegenstelling tot een laptop denk ik.
Daarnaast gaat dit over 2 maanden en niet over twee jaar ofzo. Het is dus zo dat in december erg veel verkocht is en in januari minder. Dat is gek he? :P
Lijkt me meer bepaald door het aanbod dan door de vraag. Samsung Apple en Google (afaik de populairste) heb je maar in een paar formaten
Samsung heb je echt letterlijk in ALLE schermformaten.
Ben ik dan echt te enigste die een mooi en dun 15 of 13 inch tablet wil zien?
is dat haalbaar? zal een grote batterij in moeten en is een dunne tablet al snel uitgesloten. of 13/15 inch.
Anoniem: 434945
@dutchgio1 maart 2013 15:03
Hoezo? Groter scherm betekend toch ook meer oppervlakte voor de accu? De elektronica in een iPhone is net zoveel als in een iPad alleen heeft een iPad een gigantische accu vergeleken de iPhone.
Anoniem: 430054
@RandyM1 maart 2013 12:24
Archos heeft al een 13 inch tablet. Verder is die net wat te groot voor het meenemen enzo. Vind 10 inch fijner
Anoniem: 400009
@RandyM1 maart 2013 20:36
Nee hoor, zou 15" met een stylus ook top vinden.
Is het niet zo dat 9,7 inch toch gewoon de iPad is? Er zijn namelijk maar enkele en vaak chinese Android tablet fabrikanten die 9,7 inch tablets maken.

Kun je hieruit de conclusie trekken dat het slecht gaat met de iPad 3/4 ?
Anoniem: 451726
@Texamicz1 maart 2013 07:52
In de Enterprise markt gaat Apple nu ook enorm hard vooruit. Daar nu laatst uit onderzoek gelezen een 95% marktaandeel binnen de Fortune 100 markt. Als echte innovator heeft Apple natuurlijk de eerste tijd de luxe van een gigantisch marktaandeel, omdat er geen echte concurrentie was. Dat gaat natuurlijk veranderen als de goedkope Aziatische merken hard gaan produceren.

Ik denk dat vraag naar de grotere tabletformaten voor zakelijke toepassing helemaal niet zal inzakken maar juist hard gaat stijgen. We staan nog maar aan het begin. De tablet is daar nog maar net ontdekt , ook de smartphone trouwens. Dus goed om niet alleen naar de consumentenmarkt te kijken,

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee