Sony verlaagt prijzen PlayStation Vita in Japan

Sony heeft aangekondigd de prijzen van de PlayStation Vita in Japan flink te verlagen. In het thuisland kosten de wifi+3g-versie en de wifi-only-versie van de handheld vanaf 28 februari net geen 20.000 yen. Omgerekend is dat ongeveer 160 euro.

De prijsverlaging houdt mogelijk verband met tegenvallende verkoopcijfers van de handheld-console. In de tweede verkoopweek daalde het aantal verkochte Vita's met 81 procent ten opzichte van de introductieweek. Ook is Sony teleurgesteld in het aantal games dat door andere uitgevers naar de Vita wordt gebracht. Volgens Shuhei Yoshida, hoofd van Sony Worldwide Studios, is het door de toename van het aantal gameplatforms niet meer zo vanzelfsprekend om de PlayStation Vita te ondersteunen. Wellicht hoopt Sony met de prijsdaling een nieuwe groep gamers te kunnen interesseren in de handheld.

De adviesprijs van de PS Vita was bij introductie 250 euro voor de wifi-versie en 300 euro voor de uitvoering met 3g-functionaliteit. In webshops is de Vita met wifi ondertussen al te krijgen voor prijzen rond de 200 euro. De Nederlandse persvoorlichter van Sony PlayStation kon nog niet zeggen of de adviesprijs van de handhelds ook in de Benelux wordt verlaagd.

Door Jelle Stuip

Redacteur

18-02-2013 • 11:04

49 Linkedin

Reacties (49)

49
49
45
2
0
1
Wijzig sortering
Ik denk dat dit ook wel nodig is.

Als ik ga kijken naar de prijzen nu (neem ik even bol.com als voorbeeld):

Vita: http://www.bol.com/nl/p/s...ta-wifi/1004004011541544/ ->269 euro
Memory Card: http://www.bol.com/nl/p/s...ps-vita/1004004012018859/ -> 41 euro (even een 8GB genomen voor de PSN games)
Game:http://www.bol.com/nl/p/a...A3_B4__1_1004004012328503 50 euro

Dus: 360 euro voor het totaalpakket.

Daarvoor heb je (ook via bol.com):

3DS+Oplader: 227 (3DSXL) + nog 133 euro voor games over
360+Kinect+3 games (349)
PS3 500GB Superslim (279) + 81 euro over voor games.

In vergelijking dus gewoon heel duur. Vooral als je kijkt naar de prijs van de 3DSXL, wat op dit moment gewoon de grooste concurent is.


Als ze de prijs ook zo in de EU verlagen, dan wordt hij heel interesant, vooral met de Playstation Plus gratis vita games die je er bij krijgt elke maand.


P.S: Natuurlijk zullen sommige prijzen anders uitvallen bij andere winkels, daarom is dit ook een gemiddelde.
PS Vita wifi kost 200 euro bij de mediamarkt. €269 is zelfs voor de 3g versie veel te duur. Games zijn 45 euro en als je het via een webshop in de uk koopt rond de 30.
Bedankt voor de info, zal de post updaten :) Zoals ik zei, heb ik bol.com gebruikt omdat zowel Gamemania als Media Markt (waar ik meestal games/consoles haal) qua website erg out of date/verkeerde info hebben.
Prijs verlaging of niet, ALLES valt en staat met de games.
En ja, op dit moment is dat gewoon het hekel punt ! Wel een paar leuke games maar iedereen is het er over eens dat het niet op schiet en dat de games deze prachtige handheld de das om doen.
Als er dit jaar niet een dozijn echt goede titels bij komen dan is het gedaan met de Vita.

Oh enne, ja ik heb er ook 1, dus ik weet waarover ik praat.
Helemaal mee eens bomberman. Ik heb ook een vita. en heb er behoorlijk spijt van eigenlijk.

Ik heb aardig wat spellen maar de meeste vallen mij echt vies tegen. enige echt mooie spel kocht ik bij release en dat was uncharted. Daarnaast heb ik unit 13 dat is een mooie game maar het ontbreekt bij deze game echt aan diversiteit. waardoor het me al snel niet meer boeide. LBP vita is wel een heel mooi spel. maar aangezien die geteisterd wordt door bugs, slechte verbinding online en uren durende laadtijden, heb ik dit uiteindelijk ook opgegeven.

Games als LBP karting hadden crossplatform moeten werken... dit had een gigantische boost gegeven kwa verkoop en gebruik. De paar games die crossplatform gespeeld kunnen worden. worden amper gespeeld of zijn ruk.

Games als BF3, farcry 3 en crysis 3. Dat zouden pas games geweest zijn om echt de verkoop te boosten, maar ook "the last of us" zou hier goed aan bijdragen.

Sony heeft het gewoon helemaal verkeerd aangepakt. ik geloof dat er 4 Gb op een kaartje past. Games van de PS3 moeten al op een bluray omdat ze anders niet passen... om deze manier krijg je nooit een console waardige game op de vita. Vervolgens verkopen ze een 32 Gb geheugenkaart voor meer dan 100 euro. waarbij je 10 games kwijt kan.... Er had gewoon 64 GB in het apparaat zelf moeten zitten.

Als laatste een accu die max 4 uur mee gaat. en wifi die automatisch uitschakeld als het device in standby gaat...

Het is een hopeloos aparaat. Er zit kracht in... maar ze hebben teveel de prijs moeten drukken en daarbij moeten beknibbelen op functionaliteit. Nu ook nog eens grote namen met low budget versies komen van hun franchises is het echt afgelopen met de vita.

Killzone ziet er aardig uit maar het hele gekloot met die bounty en het spelen van aparte missies waardoor het verhaal helemaal om zeep geholpen wordt maken ook die game weer een flop.

Stel je voor als het mogelijk was geweest het immense spel als farcry 3 volledig te kunnen spelen op de vita. Dat was echt super vet geweest. Maar helaas, er komt tegenwoordig alleen nog maar chinese/japanse rotzooi uit in de PSN store... erg jammer!

Dus als iemand een leuk bod op mijn vita doet is ie verkocht. hij ligt nu weg te stoffen

[Reactie gewijzigd door sygys op 18 februari 2013 12:28]

Vervelende is ook dat mensen met een Galaxy SIII/andere telefoons met een hoesje en een GameKlip een nog betere combinatie hebben.
Beetje jammer dat je de kwaliteit van smartphone "games" gaat vergelijken met die van consoles.

Wat ik vooral zie bij Smartphone spelletjes is dat deze nogal rushed ontwikkeld worden.
Daarbij zijn deze vaak voorzien van het pay-to-win embleem.

De PS Vita is puur ontwikkeld voor het spelen van games en enkele internet applicaties.
Smartphone spelletjes zijn ook onstabiel omdat spelletjes die over 1 jaar uitkomen al vaak niet meer gespeeld kunnen worden met een telefoon van 1-2 jaar oud of resulterend dat je lagg issues krijgt.

Daarbij is het zo dat zodra je verschillende processen open hebt staan de telefoon vaak niet genoeg RAM kan opvragen omdat deze al in gebruik is.

De PS Vita en andere portable consoles zijn voorzien met kwaliteitsspellen die je altijd kan spelen hoe oud de Vita ook is.
Er zijn ook genoeg kwaliteit spellen verkrijgbaar in de App store. Een PS Vita zal gerust z'n pluspunten hebben. Maar kiezen tussen een paar euro voor een goede game uit de App store voor een apparaat dat je toch al hebt of je betaalt 30 a 40 euro voor een spel plus nog een keer een flink bedrag voor het apparaat. Voor een groot deel van de mensen is dit een uitgemaakte zaak waardoor de Vita een niche product wordt.
@gewoonwatspulle: gamen op een telefoon is niet te vergelijken met gamen op een console, zeker omdat op die laatste games echt games zijn en geen spelletjes die je voor 5 minuten vermaken ( op paar zeldzame uitzonderingen na dan)
Lekker in de trein op je telefoon gamen zodat als je op school/werk aankomt je batterij leeg is.....
Verder zijn de games van een 3DS en Vita niet te vergelijken met games uit de app store van Android en Apple.
Grapjas,, die Gameklip (samen met de losse controller) is geen vervanging voor de fijne controls van de vita..
Het zat er aan te komen, opzich een veel belovend apparaat en nog altijd een mooi staaltje vakmanschap wat ze wel allemaal niet kunnen verwerken in zo'n formaat apparaat.

Er moeten weer originele titels komen en titels die mensen er van overtuigen dat de Vita de portable console is die mensen willen hebben.

Kijk naar Nintendo, die hebben standaard grote namen. Pokemon, Mario, Zelda, Xeno blade,
Monster Hunter etc.

Dit mis ik bij de Vita. Althans niet genoeg grote namen.

[Reactie gewijzigd door 1337mhz op 18 februari 2013 11:35]

little big planet hun makers: Media Molecule's Tearaway vind ik er anders erg leuk en vernieuwend uitzien,sure er is geen pokemn/mario systemseller, maar er zijn best wel wat leuke games op de Vita. 3rd party support moet alleen ook echt op gang komen. de assasins creed was echt een goede titel voor de vita, de eerste echte console achtige game (van third party) op een handheld.

straks ook een killzone, dat zal vast ook wat mensen over de streep trekken. en hopelijk nog wat meer tijdens de show.

[Reactie gewijzigd door freaq op 18 februari 2013 11:18]

Grappig dat je de 'maker' van Little Big Planet noemt en daarna meteen Media Molecule's Tearaway. LBP wordt namelijk ook door Media Molecule gemaakt. En dat is het punt wat 1337Mhz precies wilt maken. Er is te weinig game penetratie bij de PS Vita. De 3DS heeft hier ook een tijd onder geleden wat ook in een prijsverlaging resulteerde, en succesvol bleek te zijn.

Maar dit soort gedrag zagen we ook al bij de PS3. GT5 die elk jaar weer uitgesteld werd, tezamen met onder andere God of War 3. Waarna het nu lijkt alsof Sony wat angstig is voor de huidige gamemarkt. Zo brengt Media Molecule ook ineens een LBP kart spel uit (Mario Kart?), Sony brengt een Super Smash Brothers clone uit, de Move werd iets minder recentelijk in alle haast geïntroduceerd, maar heeft uiteindelijk weinig voeten in de aarde gehad.

Met andere woorden, zo'n prijsverlaging is goed en zeker vond ik de PS Vita te duur. Maar aan de andere kant, wat kan Sony hiermee eventueel nog redden? Het lijkt me dat er eerst systemsellers moeten komen voordat je pas echt kunt gaan verkopen.
Het was niet enkel de prijsverlaging die de 3DS uit het slop heeft getrokken. Gelijktijdig was er een offensief qua goede games van oa Nintendo. Bundel je net afgeprijsde draagbare console een nieuwe topper als Super Mario 3D Land en je hebt een gegarandeerde kaskraker.
Daar zeg je het zelf al waar voor mij (en misschien wel meer) het probleem zit. "Console achtige game op een handheld'. Ik wil juist korte, simpele,snelle spelletjes zoals Mario. Assassins Creed is leuk maar speel ik toch liever op mijn grote scherm en dolby surround. Waarom AC op een Vita kopen als je hem voor nagenoeg hetzelfde geld ook op je PS3 kan spelen? Killzone gaat de Vita ook niet helpen, die komt op dezelfde dag uit als GTA5. De prijzen van de games en memory card zijn wat mij betreft ook te hoog. Maar het is vooral het grote gebrek aan goede games. En als je ziet wat er aan komt... vrij weinig. 3rd partys laten het apparaat links liggen.
Maar daar stopt het bij Nintendo ook, het is altijd maar Pokemon, Mario en nog enkele andere oude franchises. Daarjuist op de Game Heaven 2 heeft Sony veel hunter games laten zien, die zijn momenteel erg populair in Japan. Zien of de Vita nu aanslaat daar.
Het is na 25 jaar nog altijd leuk om Mario, Zelda, te spelen.
Dit is het sterkste 'selling point' van Nintendo. Betwijfel het Nintendo zonder deze titels nog zou bestaan.
Pokémon is er nog niet eens op de 3DS, Xenoblade al helemaal niet - welke overigens geen grote naam is -, Zelda OoT 3D is een remake en Monster Hunter is er ook nog niet voor de 3DS. Wat dat betreft doet de PSVita zeker niet onder voor de 3DS. Originele titels van Nintendo heeft de 3DS zelfs niet (ok, je zou Kid Icarus: Uprising nog wel als een originele titel kunnen beschouwen) terwijl de PSVita heeft Gravity Rush heeft. Bovendien heeft de 3DS een 'jaartje voorsprong' met het uitbouwen van de gamescatalogus.

Maar goed het lijken me wel beide fijne apparaten.


Ik verwacht eveneens een boost voor PSVita verkopen als ze het goed gaan integreren met de PS4 (bvb. de gebruiken als Wii U-achtige controller) en als ze ook PS4 + PSVita bundels verkopen en dit goed promoten.
Toch wel apart om een prijsverlaging door te voeren, 3 dagen voor de (naar geruchten) aankondiging van de PS4. Je zou toch denken dat de PS4 en de PS Vita in ieder geval voor een deel elkaar ondersteunen (Vita als controller, of streamen naar Vita ala Wii U) en dat de PS Vita verkopen een kleine lift zullen krijgen daardoor.
Hier hoop ik ook op, zou een briljante zet zijn van Sony, en de combinatie van lagere prijs en vergaande integratie met de PS4 zou mij zeker over de streep trekken om een Vita aan te schaffen.
Waarschijnlijk komt er idd een betere integratie tussen Vita en PS4, bijvoorbeeld via Gaikai (ps3/4 games streamen naar Vita!).
Door deze prijsverlaging, samen met nieuwe games en andere games op een separaat event te presenteren wordt dit nieuws niet ondergesneeuwd in de 'PS4 show' van woensdag.
Dan kunnen ze het woensdag over de PS4 hebben, en hoe Vita in dat plaatje past, zonder specifieke Vita nieuwtjes (deze prijsverlaging en games) te hoeven hebben. Bovendien was deze show vooral op Japan gericht, ook met de introductie van PS Plus aldaar.
Woensdag is veel meer 'westers' georienteerd.

Dus verschillende markten, verschillende aandachtsgebieden. Goede keuze dus om dat los te presenteren.
Nee, de prijsverlaging gaat pas in per 28 februari, en is dus eerder gewoon gelekt...
Als de 3g versie onder de € 200,00 duikt zal ik deze waarschijnlijk aanschaffen. Meer voor de heb dan voor de functies, en met playstation + krijg je er leuke games voor niks bij.
In japan zal met de prijsverlaging de 3G versie even duur zijn als de Wifi versie... (raar maar waar als we de berichtgevingen mogen geloven)..
Lijkt mij ook wel nodig de prijsverlanging. Gamen op een echte handheld console wordt steeds minder interessant omdat de huidige mobiele telefoons steeds sneller en krachtiger worden.
Met mobiele telefoons hoeft men echt niet te concurreren. Simpelweg omdat een smartphone niet de benodigde knoppen heeft om lekker te kunnen gamen. Gamen op een echte handheld console zou eigenlijk steeds interessanter moeten worden maar de Vita wordt nogal tegengehouden door het gebrek aan goede games. Sony zal eerst daar dingen recht moeten zetten om van de Vita nog een succes te kunnen maken.
Vergis je niet; een van de redenen van de tegenvallende verkoop, is ook het ondersteunen van de vorige generatie games.

Door het afbakenen van het meenemen van je vorige collectie games, van je vorige consoles - in dit geval de PSP - stoot je alweer een nieuwe groep mensen af.

Mensen worden steeds koop bewuster en hebben nu meer keuzes in entertainment. Van hardware tot software. Daardoor word het steeds moeilijker concurreren omdat mensen voor een dubbeltje op de eerste rij willen zitten.

Waarom weer een nieuwe handheld, terwijl de kids tevreden zijn met de huidige?

Daarnaast een nieuw formaat geheugenkaart, game disk en de uitgaven worden nog duurder. Begrijplijk dat de introductieprijzen voor nieuwe hardware hoger zijn dankzij vernieuwde technologie, maar de keuzes die Sony maakt tegenover zijn huidige klantenbestand maken het voor hun zelf ook moeilijk om iets verkoopbaar te maken.

Sony is niet de enige die dit doet, overigens. Uiteindelijk zullen mensen wellicht overstappen op het nieuwere model (Vita) maar daar moet eerst een hoop uitfasering van de vorige modellen en prijsverlagingen tegenover staan.
Ik ben wel met je eens ja, als de PS-vita nou (op 1 of andere manier) ook je oude collectie kon afspelen, dan was die al meteen een stuk interessanter voor meer mensen die al een PSP hebben..
Als ze nou ook even de prijzen van het geheugen aanpassen dan koop ik hem zeker wel. Als je nou graag wilt dat mensen downloaden in de store dan maak je toch de prijzen van het geheugen niet zo kunstmatig hoog en dus een bottleneck voor je gebruikers ? Altijd lees je in het vita topic dat het geheugen vol zit bij gebruikers en dat ze daarom maar even niet een game kopen in de playstation store.

Even offtopic : Dat PSN + wat ik voor de consument helemaal top vind is ook zoiets waarvan ik niet begrijp dat het positief voor Sony zelf is. Natuurlijk krijg je op deze manier elke maand geld binnen , maar ik koop nu heel veel games niet meer met een Playstation store actie of in de budgetbak , omdat ik ze toch wel een keer bij PSN + gaan langs komen (of iig grote kans)

Misschien snap ik het gewoon niet omdat ik zelf geen groot bedrijf heb :)
Ik heb zelf een PS Vita en vind dat de koop van z`n systeem zich niet geloond heeft. De spellen die uitkomen zoals Need for Speed kosten 60 euro in de PS Store (in de winkels niet veel goedkoper) maar op de PC waar je zelfs betere graphics hebt en je er een stuur kan aanhangen kost het maar 30 euro.
Zelfs Motorstorm die maar een tientje kost vind ik al veel leuker spelen als NFS. Je koopt er 1 spel bij en je had net zo goed een PS3 kunnen kopen waar ik veel meer plezier aan zou hebben gehad. Nu proberen ze de prijzen te verlagen, maar zeg nou eerlijk, iedereen die een Vita wou heeft hem al en ieder ander heeft al een mobieltje zoals een iPhone 5 waar je NFS voor 5 euro kunt downloaden.
Ze kunnen beter de prijs van games verlagen, want dat bespaart vele malen meer voor de consument.
Het is al eerder gezegd hier boven, en mijn opmerking mag rustig weg gemod worden, maar voor de statistiek doe ik hem toch maar even...

Ik zit al een hele tijd verlekkerd te kijken naar de PS Vita, maar ik heb gewoon geen zin in een apparaat waarbij ik 30 / 40 euro voor een spel moet neertellen. Dat doe ik een of twee keer en dan ben ik het zat, en ligt het ding in de kast.

Juist van mijn gameboy's en de psp is het leuk dat je er voor weinig geld heel veel lol uit kunt halen. Tweedehands games voor een paar euro en een actieve mod / homebrew community maken een console veel leuker dan wat de Vita nu bied.
Er staan bijzonder veel games op psn voor enkele euro's, plus er zijn vaak aanbiedingen en tenslotte is er zelfs playstation+ waarbij je een wisselende stapel games krijgt aangeboden voor de prijs van een enkele game.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee