Chinese firma rust wifi-sd-geheugenkaart uit met aan-uitknop

Het Chinese bedrijf LZeal heeft een wifi-sd-geheugenkaartje uitgebracht dat is voorzien van een schuifje om de wifi-functionaliteit aan of uit te zetten. Dat is vooral handig voor camera's die in het menu geen ondersteuning voor dergelijke kaartjes hebben.

Huidige wifi-sd-kaartjes van onder meer Eye-Fi en Toshiba zijn aangewezen op ingebouwde ondersteuning in camera's om het wifi-gedeelte aan of uit te kunnen zetten. Deze mogelijkheid is van belang omdat met wifi op always-on, de camera beduidend meer energie verbruikt. LZeal heeft nu een wifi-sd-kaartje ontwikkeld met een fysiek schuifje voor het aan- of uitzetten van wifi, zo is te lezen bij DPReview.

De Chinese fabrikant waarschuwt echter wel dat de camera uitgezet moet worden voor het omzetten van het schuifje, waarschijnlijk om dataverlies tegen te gaan. De gegevens op het kaartje kunnen met behulp van wifi in zowel de browser- als de app-modus benaderd worden. In het eerste geval moet nog 'ez' ingetypt worden na het intikken van het ssid en het bijbehorende wachtwoord van het kaartje op de adresbalk van de browser met Java-ondersteuning, terwijl in het tweede geval deze stap weggelaten kan worden.

Mobiele apps kunnen onder meer automatisch beelden vanaf het kaartje downloaden, bewerken en doorsturen, terwijl maximaal vijf personen tegelijk de gegevens op de kaart kunnen benaderen. Het wifi-bereik van het kaartje varieert van minimaal vijf meter binnenshuis tot en met maximaal vijftig meter in open veld. De kaartjes bieden ondersteuning voor wifi-b/g/n.

LZeal wil de ez Share-kaartjes leveren in formaten van 4GB, 8GB, 16GB en zelfs 32GB. Alleen fabrikant PQI biedt met zijn wifi-sd-kaartjes met een micro-sd-kaartslot de mogelijkheid van 32GB opslagcapaciteit. Eye-Fi en Toshiba leveren wifi-sd-kaartjes met 16GB als maximum. De ez Share-kaartjes worden geleverd in de sdhc-snelheidsklassen Class 4, Class 5 en Class 6. Prijzen zijn nog niet bekend en evenmin is onbekend of de ezShare-kaartjes ook in Europa uitgebracht worden.

LZeal ez Share wifi-sd-kaartje met fysieke aan uitknop

Door Pieter Molenaar

28-01-2013 • 17:10

30

Reacties (30)

30
29
19
3
0
6
Wijzig sortering
Ook erg handig dat het schuifje aan de bovenkant zit. Dat standaardschuifje voor locken en unlocken zit aan de zijkant waarvoor je het ding uit je camera moet halen. Deze kun je verzetten, terwijl het ding in de camera blijft zitten. Daarmee is het toch wat handiger, omdat het behoorlijk wat handelingen scheelt om wifi aan of uit te zetten.
Imo is het de onderkant, gezien ook de tekstopdruk en ik de "stekker/slots"als bovenkant zie.
Maar misschien vind jij het plaatje wel op zijn kop staan.... ;)
Maar dus het eerste waar ik ook aan dacht, die onderkant blijft in zicht en bereikbaar, de meest logische plaats dus.
Denken we dan toch net zoals de chinezen??? :P

[Reactie gewijzigd door Teijgetje op 27 juli 2024 07:27]

Op hun site staat als specificaties:

Capacity 4GB/8GB/16G/32G
Wireless Standards IEEE802.11b/g/n
R/W Speed Class 4/ Class 6/ Class 10
Dimension 32mm x 24mm x 2.1mm
Weight 4 grams
Applications Digital Camera, Digital Video, DSLR or other devices with SDHC slot
Access Terminals Wi-Fi device(iPhone, iPad, Smart Phones, Tablets, Pad, Laptops, etc
Files Supported JPEG/RAW/AVI/MP4/MOV,etc
Browsers Support Safari/IE/OPERA/Chrome
Operating Range Indoor: 5-10m;Outdoor: 25-50m
Max. Access Users 5 Users

Bij browser support staat Firefox niet aangegeven ;(
Class 4,6,10 is wel beduidend beter dan 4,5,6. Dat maakt het kaartje ook geschikt voor veel camcorders met uncompressed HD video
Ziet er goed uit. Zou mijn D90 van Nikon dit ondersteunen als er een aan/uit knopje op zal zitten? Toch al weer een ouder beestje aan het worden. Mocht dit werken wil ik er zeker een om op m'n PC aan te sluiten. Het gehannis dat ik eerst foto's op m'n laptop moet zetten ivm de ingebouwde reader, dan naar m'n main PC sturen is wat overdreven. (Ja ik weet het, er zijn goedkope cardreaders!;))
Het probleem met oudere camera's is juist dat als na 10 seconden de belichtingsmeter wordt uitgeschakeld het kaartje ook van de stroom afgaat, zodat het overzenden onderbroken wordt. Daar helpt, in tegenstelling tot wat in het artikel staat, het nieuwe schuifje niet tegen.

Nieuwere camera's laten de stroom op het kaartje staan en dan kan het genoemde schuifje stroom besparen als je geen WiFi wilt.
Anoniem: 16536 28 januari 2013 17:13
Kun je zo'n ding nou in elke camera met het correcte slot gebruiken? En draait er dan serieus een klein servertje + wifi netwerkkaartje op dat ding?
In principe, ja, ja en ja.

Ik gebruik ze al jaren (Eye-Fi) en ze werken gewoon. Geen gezeur of gezever. Zodra ik in huis kom leg ik mijn camera neer, doe hem aan en binnen een paar minuten staan alle foto's op de server.
Paar minuten?? met de cameras van tegenwoordig fotograferen mensen in 5-10 mpix (ik schroef meestal terug 1 a 2 stappen onder het maximale, betere kwaliteit doordat meer pixels worden gebruikt voor zelfde beeld, die hoge res heb je toch niet nodig).
Kost toch veel tijd omdat via wifi over te zetten?
Ik kan me vergissen (maar volgens mij niet) maar er word Pixel Binning gebruikt als je een kleinere filesize kiest in de camera (dus Small ipv Large). De kwaliteit wordt dus echt niet beter door small jpg te schieten. het beeld LIJKT beter omdat 100% op je monitor kleiner is, en dus je minder goed de verschillen ziet.

Anders zou elke pro-fotograaf op lage resolutie schieten.
Je vergist je niet. Beeld wordt niet beter door een lagere resolutie te kiezen en het is ook een fabel dat camera's met een hogere resolutie omgekeerd evenredig slechtere beeldkwaliteit leveren.

Bij bijv. de stap van Canon EOS 40D naar 50D was dit wel zo, er zat niet (echt) extra informatie in de extra 5mp. Een Nikon D800 levert echter veel meer nuttige beeldinfo dan de D700 deed, ondanks een idioot hoge resolutie.
Ja en nee. Als ik me niet vergis zijn er camera's die technieken aan boord hebben om (samen met info die ze niet wegschrijven naar bv raw) het beeld kunnen verbeteren door pixels te combineren. I.a.w. beeldverwerking op de camera. In dat geval kan het de moeite lonen om die pixels daarvoor te gebruiken.

Mijn camera doet dat iig voor de lowlight functie (schakelt zelf naar lagere resolutie), maar waarschijnlijk ook elders.

Daarnaast heb je natuurlijk het verschijnsel dat sommige camera's meer pixels hebben dan de lenskwaliteit. Maar daar hebben de betere camera's geen last van.

Ik heb trouwens geen idee in hoeverre dit beter is dan een hogere eindresolutie.

[Reactie gewijzigd door ritsjoena op 27 juli 2024 07:27]

Anoniem: 310408 @Jazco2nd28 januari 2013 18:42
Eerlijk gezegd zou ik het niet weten. Wat maakt het ook uit, ik kom thuis, zet de camera neer, doe hem aan, pak een biertje en als ik weer op kantoor kom staan de foto's op de server. Of dat nu 30 seconden of 3 minuten duurt maakt mij niets uit.

Als je je 64 GB kaartje helemaal vol doet met nieuwe plaatjes van je hond/kind/poes dan duurt het vast wel wat langer. Misschien wel twee biertjes. Maar de grap is nu juist dat dat niet veel uitmaakt als je er niets voor hoeft te doen (behalve dan dat biertje te pakken).
Dat vind ik een hele mooie redenering.
Inderdaad ik schiet in 12MP RAW, ben eigenlijk wel benieuwd hoe lang dat zou duren, ik had eye-fi wel in gedachten maar aangezien die krengen zo prijzig zijn toch maar een normaal SDHC 32GB Class 10 kaartje gehaald. Dan toch liever maar een stekker in m'n camera steken.
Jawel. Ik heb voor de veiligheid een extra batterij gekocht. Maar verder ideaal. Zo'n knopje is een goed idee.
En als je zo'n ding in een Raspberry pi douwt, heb je dan ook wifi?
Dat kaartje heeft Wifi. De Pi zelf dus niet. Dat kaartje fungeert als draadloos fileservertje vor de data op het kaartje. Je kan dus niet gaan surfen oid.
Helaas, Shuttersnitch ondersteunt deze kaartjes nog niet. Voor wie snel toegang tot de gemaakte foto's wil hebben de ideale app. Hopelijk komt dit nog.
Deze EZ-share kaartjes met die aan/uit schuif zijn al een tijdje leverbaar vanuit China, prijs is alleen niet erg aantrekkelijk vergeleken met de Eye-Fi's

[Reactie gewijzigd door alexnauta op 27 juli 2024 07:27]

Mwa, de prijs van een 16G kaartje is toch zo'n 20% goedkoper (<500 vs > 600 RMB). Probleem is dus meer de distributie naar Nederland
Ik kan me herinneren dat ik in mijn Mio P350 een wifi-sd kaartje had, zonder geheugen weliswaar, maar ik kon toen wel internetten :D Via het Wireless B netwerk wel te verstaan...
Anoniem: 126717 28 januari 2013 22:45
Vraag:

Ik heb dit soort kaartjes al een hele tijd gezien op de markt, maar waar gebruik je ze voor?
Als je alleen wat fototjes maakt kan ik het me voorstellen dat ze handig zijn, geen geneuzel met kaartjes in lezers etc. Binnen netwerk bereik komen is genoeg. En dan nog, kopieren via WiFi verwijderd je fotos niet van de kaart, dus hoe weet je wat je kan verwijderen i?
Maar capaciteiten van 16 en 32 GB? Dan ben je toch met een foto of 450/900 bezig (bij 18 MP), en dan is het geen echte moeite om die reader te gebruiken, en het is sneller.
In een studio schiet je met echte WiFi of bedraad.

Ik zie (tot dusver) dus de meerwaarde niet?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 126717 op 27 juli 2024 07:27]

Bij de eyefi geef je aan hoe vol je kaartje mag zijn. Dan zal na uploaden de oudste foto's verwijderd worden tot de capaciteit overblijft die je ingesteld hebt staan.

En het gebeurt weinig dat je 16-32GB op 1 dag wegschiet. Lijkt me dan.
Dat haal je vaak zat als je opdrachten schiet met een hoge res SLR, zeker in RAW+JPG.

Waar ik dit weleens voor gebruikt heb is foto's op een evenement die ook direct afgedrukt moeten worden. De foto's zijn dan bij de printer direct te laden vanaf de camera.
Ik zie me nog niet 64GB aan RAW files van met CF-kaartje overpompen via Wifi....

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.