Bittorent maakt downloaden torrents via Chrome-extensie mogelijk

BitTorrent heeft een extensie voor Chrome uitgebracht waarmee gebruikers direct vanuit hun browser torrents kunnen downloaden. De software beschikt ook over een zoekfunctie en is inmiddels beschikbaar gemaakt als alfa-versie.

De Chrome-extensie staat bekend onder de naam Surf en kan gratis uit de Web Store van Google worden gedownload. Het gaat vooralsnog om een experimentele versie, waarbij BitTorrent ook plannen heeft om op termijn een versie voor Firefox uit te brengen. De softwarebouwer hoopt met de alfa-versie commentaar te vergaren van gebruikers om zo de plugin te kunnen verbeteren.

Met Surf is het mogelijk om de browser als torrentclient te gebruiken. Er is een zoekfunctie ingebouwd die automatisch torrentsites doorzoekt, maar het is ook mogelijk om handmatig websites toe te voegen waarin gezocht moet worden. Verder is er nog de mogelijkheid om content die gedownload wordt, zoals muziek en video's, direct vanuit de Surf-plugin af te spelen.

Het is nog onduidelijk wanneer BitTorrent van plan is om de final-versie van de plugin uit te brengen. Wanneer de release van Surf voor Firefox volgt is eveneens onduidelijk.

Door RoD

Admin Mobile

12-01-2013 • 14:35

63 Linkedin

Lees meer

Reacties (63)

63
57
35
3
0
1
Wijzig sortering
Volgens mij is dit meer dan een extension. Ik heb na het installeren van deze extension ook opeens een progje genaamd 'Torque' in mijn quicklaunch staan (zelfs nadat ik de extension weer verwijderd heb uit chrome). De extension is kennelijk een soort frontend voor dat progje. Ws. werkt deze plgin dan ook alleen onder windows.

Daarnaast vond ik deze extension niet fijn werken. Het is een klein schermpje en was me ook niet direct duidelijk waar die de files opslaat en hoe je de upload/aantal connections kunt beperken.

Ik blijf liever bij een los programma welke je opstart als je hem nodig hebt. Heb het sowieso wel een beetje gehad met plugins en extensions in je browser die niet direct nodig zijn. Komt misschien ook door de slechte ervaringen voorheen met Firefox die echt traag en instabiel kon worden door talloze extension te installeren.

[Reactie gewijzigd door Palomar op 12 januari 2013 17:24]

Wat is hier het voordeel van? Lijkt me niet handig om je browser op te moeten houden om iets te kunnen downloaden.
dit kan wel handig zijn als mensen geen torrent Client hebben,
bijvoorbeeld bij je vriendin thuis, of op de laptop van je schoonmoeder...

Als je dan de nieuwste aflevering willen zien van Gold Rush omdat ze weer eens kijken naar één van de 208427 talentenshows, dan kan je op deze manier gemakkelijk downloaden!

ik zie er wel wat in!

[Reactie gewijzigd door gekke-gerrit op 12 januari 2013 14:42]

Maar dan zul je hoe dan ook toch die extensie moeten installeren. Dus of je nu een torrent client installeert of een extensie... Maakt dan toch ook niet meer uit?
Klopt, maar mij zou het wel fijn lijken om het gewoon in m'n browser te hebben... ik heb sowieso praktisch alles al in m'n browser, dus waarom ook de torrent client niet?

Maar los daarvan, persoonlijk geen fan van de techniek die deze plugin mogelijk maakt (NPAPI) het nadeel zit hem er in dat het letterlijk niks anders is als een programma wat je installeert. Je zult dus ook merken dat de waarschuwing tijdens installatie zegt dat je toegang verleent tot *alle* data op je computer, want NPAPI extensies zijn simpelweg native code extensies. Dat is natuurlijk goed te justify'en in dit geval, want zonder is het (haast) onmogelijk, maar het blijft jammer, want het mooie van chrome extensies in het algemeen is dat ze een *stuk* veiliger zijn dan die van firefox.
Maar dan maakt het dus toch ook niet uit of je je browser open houdt om iets te downloaden of de torrent client? (als reactie op je eerste post)
Als je gewoon Opera als browser installeert dan heb je die hele plugin niet nodig. Opera heeft dit briljante idee namelijk al 7 jaar geleden ingevoerd.

-edit- @ hieronder:
Dat 'briljant' was natuurlijk sarcastisch bedoeld omdat dit het grote project is waarmee BitTorrent vernieuwend wil te zijn. Daarnaast snap ik het idee van verwarrende gimmicks niet helemaal. Je merkt in Opera niks van die torrent client. Geen knopje, niets. Open je echter een .torrent, dan wordt de content downgeload, waar in andere browsers niets gebeurt (tenzij je natuurlijk al een client geinstalleerd hebt.)

@Pineka ik heb eigenlijk precies hetzelfde als jij, alleen gebruik ik Chromium i.p.v. Chrome. Bijna het zelfde maar dan inclusief dagelijkse updates en exclusief geheime google statistiekentracking en marketinggerelateerde code. En torrents downloadt ik gewoon met Deluge.

[Reactie gewijzigd door Redsandro op 13 januari 2013 23:30]

En dan is dan ook natuurlijk de reden waarom mensen zoveel van opera op stervens na dood aan het gaan is (van 2% een jaar geleden naar 1.2% nu). Het is 1 ding dat iets in een browser *kan* en een heel ander iets als het er standaard in zit. Jan en alleman wilt niet 101 gimmicks in z'n browser die hem alleen verwarren. Dus ja... ik moet zeggen dat ik het dan 'briljanter' vind dat het mogelijk is om zo'n extensie te kunnen schrijven voor chrome en firefox, dan het 'briljant' zou zijn dat het in opera standaard zit.

Oh trouwens, in firefox kon dit al jaren met behulp van https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/firetorrent/ (en daarvoor was er ook volgens mij iets vergelijkbaars voor seamonkey of hoe dat ook hete toentertijd) .

[Reactie gewijzigd door David Mulder op 12 januari 2013 20:38]

Ik zie anders genoeg mensen die dit willen hebben, maar Opera simpelweg niet kennen. Voor Google Chrome heb je echter:
 • Reclame op TV, Google.com, en Google Ads
 • Billboards
 • En zelfs advertenties per Google Nieuwsbrief
Heeft Opera dit? Nee. Kan Opera dit? Nee, daarvoor hebben ze de financiën niet.
Zal dit ooit gebeuren? Ik betwijfel het.
Ik heb Opera altijd een warm hart toegedragen en zelfs nog gebruikt tot versie 12.12. Toch ben ik er nu vanaf gestapt omdat ik op sommige sites niet kon inloggen en dat op enkele sites links niet werkten. Ik gebruik nu Chrome en alles werkt naar behoren. Ik heb meteen ook deze extensie geïnstalleerd: werkt goed en snel ondanks dat hij nog in de alpha fase is.
Verder gebruik ik al enige tijd qBittorrent met veel plezier.
Als je op een (windows-)account zit die geen programma's mag installeren is dit wel handig. Een mooie omzeiling dus voor de kinderen die niks mogen installeren... :)
Toen ik hem daarnet installeerde kreeg ik toch echt drie keer de vraag of ik door wilde gaan, en dan nog een keer Windows Firewall. Dus zo mooi werkt die omzeiling niet :)
Anoniem: 440603
@Juzzby12 januari 2013 16:28
Dat is wat anders.

Chrome kun je installeren zonder beheerders rechten en dus die extensies ook
Dan staat de extensie er misschien wel, maar de vraag is of die extensie ook het ook daadwerkelijk doet. Wat ik betwijfel...
Chrome kun je installeren zonder beheerders rechten en dus die extensies ook
uTorrent of een andere client kan dat waarschijnlijk ook wel.
Anoniem: 331883
@Avalaxy12 januari 2013 14:54
Als je inlogt met je Google Account syncen je extensies automatisch. De laptop van je schoonmoeder heeft dus alleen Google Chrome nodig.
En andersom heeft dezelfde laptop alleen een torrentclient nodig als je een standalone client wil gebruiken. Oma heeft natuurlijk gewoon Internet Explorer als browser. (Al is het dan heel aantrekkelijk om meteen Chrome te installeren, tja, dan is dit wel een prima oplossing :p)
Of dat je nou ergens een torrent client installeert, of dat je een plugin installeert. Dat is natuurlijk een bullshit argument. Ik zie hier namelijk ook niet echt het nut van in. Sterker nog, ik zie hier een probleem in. Ik sluit mijn browser vaak af als ik er klaar mee ben. Mijn torrent client draait altijd actief in de systray. Die sluit ik nooit af.
Ik heb een exensie (remote transmission) dat een torrent automatisch naar transmission stuurt die op mijn server draait, een staat een klein knopje waar je de torrents kan zien en de volledige webinterface kunt oproepen.
Dus geen probleem met browser open laten ofzo. Maar dit alles is natuurlijk al wat techinsher dan gewoon in chrome iets downloaden.
Wellicht wel handig voor gebruikers van het Chrome OS, waarbij Chrome de basis is voor de meeste functionaliteiten?
Denk het niet, want NPAPI extensies moeten voor ieder platform onafhankelijk worden gecompileerd en daarbij word Chrome OS vaak vergeten (Heb voor deze specifieke extensie niet gekeken, maar ik las al beneden in de comments dat het niet op 64 bit windows 8 werkte volgens mij).
Wat is hier het voordeel van? Lijkt me niet handig om je browser op te moeten houden om iets te kunnen downloaden.
Of juist wel. Veel mensen zoeken toch eerst een film op internet en gaan daarna pas downloaden via hun torrent client. Met deze extensie gaat dat net even sneller en handiger.
volgens mij worden torrents toch automatisch geopend als iemand aangeeft een torrent te willen downloaden, dus ik zie de snelheidswinst niet echt, en handiger is ook maar betrekkelijk. zoals hierboven al iemand aangaf zet je vaak nadat je gezocht/gevonden heb de browser uit en ga je andere dingen doen. nu moet je browser ten alle tijden open blijven. is voor sommigen geen probleem, maar als ik zelf klaar ben sluit ik alles af wat ik niet gebruik om het overzichtelijk te houden. met deze plugin zou ik dus altijd chrome open hebben.

nu heb ik gelukkig geen chrome dus ik heb niks met deze plugin te maken :P
Anoniem: 126717
@Avalaxy12 januari 2013 14:44
Niet alle torrents zijn films en dergelijke. Ik download regelmatig spul voor mijn werk via torrents.
Maar die torrents staan niet op Pirate bay of iets dergelijks.

Ik ben benieuwd in hoeveel landen deze extensie verboden gaat worden. Het zet aan tot illegaal gedrag (volgens die landen zijn wetgeving), en dat wordt vaak niet echt goedgekeurd.
mijn browser staat ALTIJD open :)
Als er iets is op mijn pc dat altijd aanstaat dan is t wel de browser:)
Kan ik hiermee ook op school downloaden of is dit hetzelfde principe als Utorrent met poorten etc. want Utorrent wordt bij ons juist helaas geblokkeerd :(
... is dit hetzelfde principe als Utorrent met poorten etc...
Het maakt gewoon gebruik van het Bittorrent-protocol dus voor de firewall van de school zal het niet verschelen van een standaard bittorent-client.
Dat ding zal niet magisch een totaal ander torrent-protocol draaien - wil je je verkeer maskeren zou je een vpn op moeten zetten naar huis oid (leuk vanaf eigen laptop, minder praktisch via schoolcomputers).
Overigens, als ze *poorten* blokkeren, kun je makkelijk genoeg in uTorrent een paar andere poorten instellen. Waarschijnlijk doen ze dan ook niet alleen maar dat, maar wellicht helpt het ;)
Probeer eens nieuwsgroepen met poort 443
Installeer deze extensie.. log in met je google account in chrome, en je hoeft NOOIT meer een bittorrent client te downloaden.

Mocht je ooit een nieuwe install doen op je pc, of een 'vreemde' laptop gebruiken, log je daar in op chrome met je google account. En direct worden alle extensies ook geinstalleerd die je op je profiel gebruikte (bv, adblock, en deze bittorrent client.)

Toch wel makkelijk zo :). En het word ook nog eens allemaal automatisch geupdate.

[Reactie gewijzigd door DarkUnreal op 12 januari 2013 14:52]

tot de extension wordt geweerd, je op een pc zonder chrome zit, ...

Dit heeft nix met deze extension te maken, maar is gewoon een feature van chrome
Met Opera kan je al bijna een jaar torrents direct met de browser downloaden echter is het een optie die ik nooit gebruik. Bij elke update zet ik het juist uit in de configuratie zodat de torrent files niet automatisch door Opera worden geladen.

In principe een leuk idee een "alles in één" browser maar ik vindt het toch op een of andere manier prettiger werken met de aparte software die er speciaal voor is gemaakt. Zo ook met emails bekijken in outlook i.p.v. de ingebakken email applicatie van de browser.

Ik zie er persoonlijk het nut niet van in gezien zelfs mijn 13 jaar oude pc de browser en de torrent tegelijk kan draaien zonder problemen. Echter kennelijk is het voor anderen wel een plus gezien er tijd wordt gestoken in zo een extensie.
...
Echter kennelijk is het voor anderen wel een plus gezien er tijd wordt gestoken in zo een extensie.
De extensie mag alle files op je pc benaderen, en alle websites die je bezoekt. Er is een eula, maar geen privacy verklaring. Een maal raden wie hier een voordeel uit haalt...
Mooie extensie!!

Jammer dat hij niet werkt niet op Win8 Pro x64.

Zegt: Deze applicatie wordt niet ondersteund op deze computer. De installatie is afgebroken.
Dit is zoooooooo Opera (: Vooruit, ik ben geen Google gebruiker. Maar ik gebruik ook een client buiten de browser om, maar voor Chrome OS is het een mooie toevoeging natuurlijk.
Kijk eens, nu kan dat ook al weer op de Chromebooks. Ideaal.

EDIT:
Helaas, werkt niet op Chromebooks.

[Reactie gewijzigd door RielN op 12 januari 2013 17:34]

Leuke extensie maar voor mij (helaas) nutteloos en ik lees enkele reactie's dat het geen administratie rechten nodig heeft en daardoor dus een omzeilende werking heeft op bijvoorbeeld werk of school: gebruik gewoon een portable Torrent client (werkt ook omzeilend) maar vrijwel 9 van de 10 keer heeft de systeembeheerder de poorten die nodig staan dicht staan.

[Reactie gewijzigd door sc0va op 13 januari 2013 15:32]

Ja, of je doet het op de makkelijke manier, namelijk als Browser Extentie. Wat vind je zelf?
Probleem is dat veel scholen alleen internet explorer bieden en het installeren van chrome vinden ze al helemaal niet leuk. Dan heb je meer aan een portable utorrent.

De doelgroep is volgens mij vooral voor thuisgebruikers waar je dan nog maar 1 programma nodig hebt voor films/muziek downloaden: je browser. Ipv dat je eerst op internet een torrent zoekt en vervolgens met je client download. Daar is het wel ideaal voor.
Goed nieuws; dit maakt het een stuk makkelijker voor non-tweakers om toch aan het "torrenten" te gaan.

De meeste tweakers hier denken alleen in technische maatregelen tegen de content-MAFIAA, maar power is in numbers.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee