Google komt met 'augmented reality'-game

Google heeft Ingress gepresenteerd, een game die elementen en opdrachten projecteert op de werkelijkheid. Gebruikers kunnen wereldwijd spelen bij een van de twee teams, die vechten om controle over de gedachten van het andere team. De game komt later ook voor iOS beschikbaar.

De eerste versie die nu is uitgebracht werkt echter alleen op Android. De game Ingress is ontwikkeld door Niantic Labs, een startup binnen Google zegt All Things Digital. De missies in de game, die wereldwijd kan worden gespeeld, hebben te maken met toegankelijke objecten zoals kunstwerken en beroemde gebouwen.

De game werkt niet alleen in een app, maar thuis achter de computer kunnen gebruikers een breder perspectief krijgen van het speelveld. De gamemakers verdienen geld door advertenties in de game, die bijvoorbeeld gelieerd zijn aan fysieke winkels en horecagelegenheden.

Het spel is momenteel alleen nog op uitnodiging te spelen. Omdat het spel wereldwijd speelbaar is, werkt het ook in Nederland en België. Of er veel missies te spelen zijn in Nederland, is vooralsnog niet duidelijk.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

16-11-2012 • 10:03

51 Linkedin

Submitter: SgtElPotato

Reacties (51)

51
50
34
7
0
8
Wijzig sortering
Waarschijnlijk bedoeld om data te minen voor turn-by-turn navigatie voor voetgangers. Google heeft daarvoor veel data nodig over looproutes, voetpaden, zones waar alleen voetgangers kunnen komen, en dergelijke informatie. Dit 'spel' zorgt ervoor dat mensen met een smartphone met GPS, 3G en geotagging in fotos de hele wereld over gaan lopen, zodat google dit alles netjes in kaart kan brengen.
Jep, dat is wel degelijk de achterliggende gedachte.

Maar dit zo aan te kleden met script en scenariowriters, een gamingsetting, nieuwe technologieen en mogelijkheden doe je een paar dingen:

Je laat mensen met plezier data voor je minen. Je legt een nieuwe lat op een nieuw gaming gebied. Je profileert je in een nieuwe sector (Google en gaming? die kende ik nog niet).

Ik vind het een win-win. Wanneer de geminede data voldoet aan privacynormeringen (anoniem maken), en Google geeft het weer terug in de vorm van nieuwe diensten, dan kun je dit alleen maar toejuichen toch?

Ik vind het goed bedacht en hopelijk wordt het net zo goed uitgewerkt.

Een zelfde concept heb ik recent gelezen waar de crowd middels een game ingezet wordt om AED's locaties te minen, daar een database ontbreekt.

http://www.gamer.nl/colum...vader-misschien-had-gered

[Reactie gewijzigd door RielN op 16 november 2012 10:42]

Dat artikel over hoe een game iemand kan reden van een hartaanval is natuurlijk totale onzin.
AED's zijn beveiligd dus alleen geautoriseerd personeel kan ze überhaupt openen en die mensen weten ook waar ze zijn.

Buiten dat om denk je niet dat het verstandig zou zijn om gewoon je eigen AED bij je te hebben nadat je al 3 keer een hartaanval heb gehad?
Dit is wel een heel erg vergezocht motivatie om gaming te promoten.
Wat hierboven staat is onzin, want achterhaald door de realiteit. Als je je aanmeldt op http://www.hartslagnu.nl/ krijg je een SMSje als er een noodgeval is bij jou in de buurt, inclusief directies naar de dichtsbijzijnde AED. En ALS die AED inderdaad achter een code zit (sommigen zijn wegens gevaar van diefstal vergrendeld), dan krijg je die code ook in je SMS! Alleen aanmelden als je ook echt kan reanimeren natuurlijk!
Dit zijn net zo goed aangemelde AED's.
AED's zijn zo gemaakt dat iedereen hem kan gebruiken. Het apparaat verteld je wat en hoe je het moet doen. Ze zijn zeker niet beveiligd, dat zou het nut van een AED helemaal weg nemen...
Sorry, maar wat jij zegt klopt niet, Caelestis.
De game is heel relevant in deze. Ik zie niet in waarom dit een vergezochte motivatie is. Weet jij waar je binnen nu en 5 minuten een AED van de muur trekt?
Niet alleen het minen voor navigatie. Dat is feitelijk wel te realiseren via mapdata en dergelijke. Belangrijker: Google weet zometeen van elke speler waar hij vaak komt, welke winkels daar zijn, welke winkels hij zelf gebruikt, waar mensen koffie drinken, lunchen, eten, etc. Dat is allemaal interessante data voor de advertentie markt. Het is big-data en daar kan je interessante gegevens uit trekken. Maar nu heeft Google niet alleen je online gedrag, maar ook je RL gedrag in kaart.

Let wel, ik zeg niet dat je nu bang moet zijn dat Google daar iets vreselijks mee doet, het kan ook heel handig voor je zijn (en zeker voor de verbetering van diensten als Now), maar wees je er bewust van dat je echt niet alleen maar Google info geeft over traffic density oid. (Alhoewel ze dat ook vast gaan gebruiken voor wat leuks)
Ik weet niet of je Game gedrag erg relevant is.

Hier zie je dat Google duidelijk inzet op inzenden van beeldmateriaal ter bevordering van de kwaliteit van landmarks, items etc, in de game ' Portals ' genoemd:

(support portal van Ingress is gewoon online)
http://support.google.com...4?hl=nl&ref_topic=2799270


Denk bijv. ook aan Google Googles, herkennen van locaties en beelden via je smartphone, en dat soort zaken.

En wellicht ook wat profilering, maar ik weet niet of dat nu helemaal de insteek is geweest, denk je wel?

[Reactie gewijzigd door RielN op 16 november 2012 10:57]

Zo had ik er nog niet eens over nagedacht. Als dit spel een beetje aanslaat is dit voor google natuurlijk een enorme bron van bruikbare data. Aangezien hun voetgangersnavigatie nog in beta is, en nadrukkelijk vermeldt dat niet overal looppaden kunnen liggen, is dit wel een logische aanvulling op hun bestaande diensten.

Clever, google, clever.
precies dacht ik ook al. En volledig gratis intel, kosten betaald door de sponsoren ... slim.
Voor de geïnteresseerden: het spel is op het moment in closed beta en je kunt je voor een kans op een invite aanmelden op de website. Onderin staat een balkje waar je je email adres moet invullen.
Dit + Project Glass zou zo ontzettend tof zijn.
Ik moet bekennen dat ik een goede hoop heb dat dit de eerste echte doorbraak voor Alternative Reality Gaming gaat worden. Ik weet niet hoeveel mensen hier daar bekend mee zijn, maar voor diegenen die de film "The Game" met Micheal Douglas hebben gezien of (in mindere mate) The Secret World spelen, maar bij een Alternative Reality Game is het bedoeling dat je in een soort wereld binnen een wereld wordt gezogen. Er zijn heel veel geweldige voorbeelden te vinden, van promotie voor muziek Albums (Nine Inch Nails heeft voor Year Zero een vorm gebruikt) tot full blown immersion waarbij spelers echt en spel niet meer van elkaar kunnen onderscheiden zoals in Majestic van EA of The Beast van Stephen Spielberg. Denk: rare telefoontjes, opdrachten, vage e-mails, vaak allemaal gebaseerd op complot theorien of nog iets verder gaande Millenium-achtige ideeen.
Punt is dat A) Het best een beetje link is, er zijn spellen door authoriteiten afgesloten omdat mensen er te ver in gingen of niet meer konden onderscheiden wanneer iets door het spel was geregeld of gewoon toeval en B) Het tegenovergestelde, namelijk de werkelijkheid zal altijd tussen je spel beleving door fietsen waardoor je er nooit helemaal in kunt zitten.
Met je mobiel kun je echter echt in zo'n wereld zitten en worden opdrachten en plots gegenereerd ongeacht waar je bent en op de momenten dat jij beschikbaar bent. Daarnaast scheidt het realiteit en game wat meer. Het levert daarom wat minder de thrill op van "zo snel mogelijk naar locatie X!!!!" maar wel een beter speelbare formule.

I know, een lange post om iets wat misschien niemand aanspreekt, maar ik wilde wat enthousiasme kwijt en kwam er net achter dat veel hiervan ook op wikipedia staat (doh!)
Dus: http://en.wikipedia.org/wiki/Alternative_reality_game
Zal dit de toekomst worden van het gamen? Lijkt me wel super tof om de game te spelen. Helaas filmpje niet kunnen kijken, wordt geblokeerd op mijn werk. Als ik de afbeeldingen zo zie... Ik ga deze game zeker een kans geven!

Zo zie je ook een keer wat van de wereld, al is het virtueel hahaha!!!

[Reactie gewijzigd door HarryL op 16 november 2012 10:07]

Dan mis je zeker wat, het filmpje prikkelt de fantasie goed. Consider my interest awakened.

Ik ken meer van dit soort 'enhanced reality' spelletjes. Op de smartphones heb je ook al het simpele "ghosthunter" bijvoorbeeld. Dit is natuurlijk 'a whole new league' binnen dit genre.

Ik ben erg benieuwd of ze het goed genoeg uitwerken en voldoende toegankelijk maken om het interessant te houden. My eye's on it!
Ik zou dit absoluut spelen. Dit lijkt me zo gaaf. Dit kan wel eens de toekomst van gaming gaan worden.
Voor mij ziet het er gewoon uit als modern schatzoeken. Gezien de afstand mogelijk voor mensen > 18 jaar (ivm auto).
Zie ook de google support page voor meer informatie over hoe het gaat werken!
http://support.google.com/ingress?hl=en

Ziet er zeer interessant uit :) Een leuke combinatie van interactief bezig zijn met een realworld omgeving en de toevoeging van game elementen.
Anoniem: 481566
@HarryL16 november 2012 11:53
Zet de proxy uit en kijken of het filmpje dan wel werkt. Werkt bij mij namelijk wel. Het is trouwens een mooi filmpje!
hier werkt t filmpje ook niet helaas. de opzet van dit soort games is wel gaaf!
Uuuuhm, hoezo augmented reality? ik zie alleen een kaart en een veel te duur promo filmpje.

Ben benieuwd naar echte gameplay vids.
Misschien dat het later compatible is met de augmented reality brillen die google aan het ontwikkelen is?

@Tweakers hier... ik ben wel geinteresseerd in een invite, dus als iemand iets weet/kan doen :Y)

[Reactie gewijzigd door ArcticWolf op 16 november 2012 10:22]

De invite kan je aanvragen op www.ingress.com en dan daar je mail adres achter laten. Daarna kan je niet veel meer doen dan wachten helaas
Op Google+ zijn er wel enkele Nederlanders die binnen 24u de invite gekregen hebben, kan ik melden.
Anoniem: 468629
16 november 2012 10:09
Dan krijgen we allemaal van die gekken die met hun autootje door Nederland heen scheuren :P
Het is wel een vet concept, maar hoe toegankelijk het is voor iedereen is weer een andere vraag...
Wel leuk dat het bij kunstwerken en "points of intrest" gebeurt, goed voor culturele ontwikkeling!

Allen stap ik niet zo op mijn fietsje naar Amsterdam om daar een kunstwerk te bekijken.
Wat dacht je van het buitenland? Zolang je je nog scheel moet betalen voor dataroaming zie ik dit niet van de grond komen, in ieder geval niet met nederlandse providers...
@hatake: Die 'gekke' heb je al, Geocaching :P

Lijkt me verder ook al leuk om te spelen, kijken of dit in Nederland (buiten de randstad) ook gaat werken.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 225842 op 16 november 2012 19:55]

Ze berichten niets over een Windows Phone versie, dus dat zal wel niet gepland zijn. :'(
Uhm Google richt zich helemaal niet op Windows Phone. Google maakt wel veel apps voor iOS. Ik weet niet waarom.. Maar Google heeft denk ik gewoon een betere relatie met Apple.
Zo kunnen we weer buiten spelen! ;)
Moet je gaan geocache. Kun je ook veel buiten spelen.
Lijkt een beetje op het concept van Turf. In Zweden erg groot waar men daadwerkelijk door het hele land rijdt en ook in Nederland is er een kleine groep die dit speelt. Turf is echter een soort 'landjepik' dat iedere maand opnieuw start, terwijl Ingress wat meer context geeft. Ben benieuwd!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee