Android blijft nfc-chips van het Nederlandse NXP ondersteunen

Android blijft ook in de toekomst nfc-chips van het Nederlandse bedrijf NXP ondersteunen. Dat zegt het bedrijf in antwoord op vragen van Tweakers. De stacks van meerdere chipleveranciers zullen in Android zitten, waardoor fabrikanten uit verschillende chips kunnen kiezen.

Google heeft nfc-chips van Broadcom in zijn twee nieuwste Nexus-apparaten gezet en daarom zit de stack van Broadcom ook in Android 4.2. In de toekomst zal Android zowel de software voor NXP-chips als de nci-standaard ondersteunen.

De stack van NXP is nodig voor fabrikanten die NXP's PN544 gebruiken, de nfc-chip die onder meer in de Galaxy Nexus, Samsung Galaxy S III, HTC One X en Sony Xperia T zit. De nieuwere PN547 is volgens NXP compatibel met nci.

Daardoor hebben fabrikanten van smartphones en tablets meer keuze op Android, zegt woordvoerder Michael Kriek tegen Tweakers. "Android 4.2 biedt dus meer mogelijkheden voor telefoonmakers om stack en chips te kiezen. Een mobiele telefoon manufacturer heeft nu dus de keuze om een stack te kiezen en vervolgens ook de keuze om nfc-chips te kiezen die compatibel zijn met deze stacks."

Nfc is afgelopen jaar een functie geworden die in steeds meer toestellen terug te vinden is. Het is een communicatietechnologie voor beveiligde info over korte afstand. Het kan gebruikt worden voor mobiele betalingen, maar diverse fabrikanten kwamen afgelopen jaar ook met een andere toepassing: kleine schijfjes die op een plek kunnen worden opgehangen, waarna via nfc wordt doorgegeven welke instellingen moeten worden toegepast. Zo'n nfc-schijfje in de auto kan bijvoorbeeld gps aanzetten en de navigatie starten.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

16-11-2012 • 10:38

16 Linkedin

Reacties (16)

16
16
13
3
0
1
Wijzig sortering
dan mogen ze wel eens opschieten met die schijfjes. eentje in mijn houder voor in de auto zou ideaal zijn!
Ik heb al eens een heel stuk geschreven over hoe je NFC kan gebruiken met stickers die je voor een paar euro kan kopen :)

http://www.duurtlang.net/...d-tags-samsung-galaxy-s3/
Anoniem: 303253
@Neo_TGP16 november 2012 12:57
Moet zeggen is leuk dat het met die stickers kan maar mis het voordeel er heel erg van. Zoals in je stuk tekst aan geeft dat je een sticker voor 's avonds en 's ochtends hebt. Maar vergeet je 's ochtends te tappen staan alle instellingen nog verkeerd en kan je met de hand alles goed gaan zetten omdat de sticker/tag nog thuis ligt. Dan heb ik liever dat dat soort dingen automatisch gaan zoals een silentmode. Dat ie tussen 22:00 en 7:00 stil is of ik haal een knopje om aan de zijkanten om hem op stil te zetten.

Zelfde als bluetooth aanzetten in de auto om verbinding te maken met je carkit. Dit werkt automatisch veel beter. Of je dan bluetooth of NFC hebt aanstaan dat maakt qua batterij niet heel veel uit. Als je het via NFC doet staan ze ook nog is een tijd samen aan wat toch meer batterij verbruikt. Dan liever alleen bluetooth aan en automatisch connectie maken. Kan je ook niet vergeten om te tappen om bluetooth weer uit te zetten om stroom te besparen.

Ik had het op me Nexus 7 zitten en wel is meegespeeld maar moet zeggen kan het nog missen. Ik deed op me werk af en toe wel het 1 en ander mee met Mifare en Desfire kaarten en dan is de NFC wel handig om deze kaartjes/tags uit te lezen. Maar verder heb ik er nog weinig zinnigs voor gevonden. Ik wacht echt nog op een goede functie voor NFC heb het dus nog niet langs zien komen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 303253 op 16 november 2012 13:00]

NFC en Bluetooth zijn echt niet zomaar inwisselbaar! NFC is heel goed voor het sturen van enkele bytes(!) aan informatie, terwijl Bluetooth als draadloze USB-kabelvervanger kan worden gezien. En hoewel Bluetooth ontworpen is om heel weinig stroom te vebruiken is NFC nog echt vele malen zuiniger!

Het gebruik van NFC staat echter inderdaad nog in de kinderschoenen. Dat 'tappen' om een bluetooth-verbinding op te zetten is vooral handig voor mensen die de oude pairing-methodes (in menu'tjes gaan en de juiste dingen selecteren) te ingewikkeld vonden. Die NFC-tags en stickers kunnen hier en daar al handig zijn, maar zoals je zelf aanhaalt zijn daar ook al mogelijkheden voor (bv. Nokia Situations).

DE grote doorbraak voor NFC moet er komen wanneer je er mobiel mee kunt betalen. Bv. bij het openbaar vervoer kan je dan ticketjes op je smartphone hebben en dit via NFC laten controleren door een scanner, waardoor je toegang krijgt tot de metro, bus, trein, tram, etc. Het probleem is dat bijna elk mobiel OS hier zijn eigen afgesloten systeem voor aan het construeren is, en dus elke verkoper ook elk systeem afzonderlijk moet gaan ondersteunen.
Nou verschil tussen NFC en Bluetooth qua stroom verbruik is naar mijn weten juist te verwaarlozen zeker als je gewoon de recentste bluetooth 4.0 hebt wat tegenwoordig ook standaard aan het worden is. Zitten beide zo rond de 15mA bij gebruik. Dus vele malen zuiniger is het echt niet, verschil is gewoon te verwaarlozen. Als je beter kijkt verbruikt juist NFC meer. Linkie: http://www.dailywireless..../22/bluetooth-4-0-vs-nfc/

Maar ik vraag me daarnaast af of NFC wat gaat worden als betaalmiddel in een telefoon. Je ziet nu ook al dat de banken en creditcard maatschappijen dit gewoon in de pasjes stoppen als betaalmiddel. Denk dat dat nog steeds beter werkt als in de telefoon veel mensen hebben of geen mobiel en een nog grotere groep heeft geen Smartphone. Het blijft afwachten wat het gaat worden maar vraag me af of het in een telefoon een succes gaat worden. Het is toch vrij prijzig een kaartje met RFID is vele malen goedkoper een factor 100 a 500.

We zullen het zien. Voorlopig kan ik het nog steeds missen en hoeft het van mij ook niet op een nieuw devices te zitten als ik die aan het uitzoeken ben.
Als je de tabel op je eigen source goed bekijkt gaat de vergelijking over 'Bluetooth Low Energy' vs. NFC. Bluetooth Low Energy is dik 10x trager dan normale Bluetooth, waardoor je je dus ook weer de vraag kan stellen of het wel nuttig is... Bluetooth heeft nu al zware compressie nodig om geluid real-time te kunnen doorsturen, wat moet dat niet geven op BLTE? Overigens, wanneer je iets doet dat teveel bandbreedte nodig heeft schakelt ook BT4.0 gewoon terug naar de 'oude', snellere zendkracht, die dus ook meer stroom verbruikt. En als er in de hele BT-keten ook maar één niet-BT4.0-apparaat zit, gaat het hele 'minder stroomverbruik'-verhaal al helemaal niet op ;)

NFC is trouwens een heel andere technologie, die alleen op heel korte afstanden werkt. Als we BTLE beginnen gebruiken als mobiele betaling dan wordt het wel heel makkelijk om een soort hack-stationnetje te bouwen die elk toestel dat binnen een 10m diameter voorbijkomt wat geld afhandig maakt. NFC werkt enkel op dusdanige korte afstanden dat er eigenlijk echt fysiek contact voor nodig is voor er verbinding kan worden gemaakt. Dat op zich is al een vorm van security.

Maar HET grote voordeel van NFC is dat je ook passieve, read-only tags kunt maken die helemaal geen stroom gebruiken (deze worden geactiveerd puur door de stralingsenergie van een actieve NFC-tag). Bij Bluetooth dienen beide apparaten over een accu te beschikken, die tevens ook geen jaren zal meegaan. NFC-tags kun je dus bv. als vervanger gaan gebruiken voor de steeds meer voorkomende QR-codes, waarvoor je een energieslurpende camera-app EN een data-verbinding op je smartphone moet aanzetten. Dergelijke read-only tags kunnen de URL/nodige informatie ingeprogrammeerd hebben, waarbij die met een tap hun data naar je smartphone brengen. Dit kan echter ook in magazine's, stickers, betaalterminals (waarbij de betaling dan wel over internet/data-connectie dient te verlopen).

Kortom, beide technologieën zijn echt vanuit een heel ander doel ontwikkeld. Bluetooth werd ontwikkeld als een draadloos alternatief voor fysieke connecties als USB, terwijl NFC ontwikkeld werd om heel kleine data-pakketjes snel en energievriendelijk over te brengen (10x sneller 'gepaird' dan Bluetooth/BTLE!). Bluetooth is ook eerder opgezet als constante verbinding, om bv. muis/toetsenborden aan te sluiten, terwijl NFC echt bedoeld is voor kortstondige 'transacties' van informatie.

[Reactie gewijzigd door darkjeric op 19 november 2012 01:23]

je wifi instellingen in een tag zetten voor de visite / klanten, lijkt me wel een handige.

Verder: je wekker zetten, navi aanzetten in de auto, reisplanner starten in het OV.

Kortom, apps starten waar je eigenlijk niet met je telefoon moet / wilt spelen,
maar een specifieke app wel handig is.


god wat zijn we eigenlijk lui tegenwoordig :-)
dan mogen ze wel eens opschieten met die schijfjes. eentje in mijn houder voor in de auto zou ideaal zijn!
Die schijfjes kan je gewoon al kopen voor een paar euro, zie nieuws: Samsung komt met programmeerbare nfc-tags voor smartphones
Je kan zelf tags kopen en programmeren hoor ;)

b.v. met : NFC Task Launcher

https://play.google.com/s...uZmNhY3Rpb25sYXVuY2hlciJd

Tags zijn o.a. hier te verkrijgen : http://rapidnfc.com/

[Reactie gewijzigd door AlphaBlack_NL op 16 november 2012 10:59]

Anoniem: 145867
16 november 2012 17:52
MIjn Nexus 7 herkent de OV chipkaart wel. Echter kan hij hem niet uitlezen. Je kunt hem wel makkelijk hacken.. maar dat moet via de PC. Dan kan je je Saldo tenminste uitlezen.

Ik snap niet dat het OV op deze trend niet inspringt. Heel veel mensen hebben al een NFC Mobieltje of Tablet.

Het is namelijk onhandig dat je niet weet wat er op je OV chipkaart staat.

Zo dus:
http://www.youtube.com/watch?v=L7wyHfYDg4A

Echter moet je wel je OVchipkaart hacken. Jammer.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 145867 op 16 november 2012 17:54]

Nexus 7 kan prima de OV kaart uitlezen je moet alleen de juiste app hebben. Er zijn ook een aantal apps die je saldo kunnen uitlezen als ik me niet vergis en zien dat het een public transport kaart is.

Je moet in de Google Play Store ff zoeken op NXP dan heb je enkele apps die dat kunnen. Volgens mij is het deze https://play.google.com/s...com.nxp.taginfolite&hl=en
Denk dat Google ook niet veel anders kan dan het blijven ondersteunen. Naar mijn mening kan je niet zo maar een marktspeler, waar je al eerder zaken mee hebt gedaan, uitschakelen. Wel goed dat er een keuze-vrijheid is (gekomen) van hardware leveranciers.
Die vrijheid is er altijd geweest, alleen moest je dan als hw bouwer zelf voor de drivers en stack zorgen.
Vind die tags meer een speeltje eerlijk gezegd. NFC heb je pas echt wat aan wanneer je je smart phone kunt gebruiken als portemonnee, of als ov-chipkaart. Dat kan in feite ook al lang, alleen niet hier.. :/
Waarschijnlijk worden de betreffende chips allemaal standaard ondersteund in Linux. Tja, Android is dan maar een kleine stap.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee