Aantal in India beschikbare telefoonnummers nadert limiet

India loopt in rap tempo tegen de limiet van het aantal telefoonnummers aan. Als het aantal in gebruik genomen nummers in het huidige tempo blijft groeien, dan zit het land volgend jaar zonder vrij uit te geven nummers, zo heeft de Indiase overheid bekendgemaakt.

Volgens het Indiase Department of Telecom, dat verantwoordelijk is voor het beheer en de uitgifte van blokken telefoonnummers, is de limiet ongeveer een miljard nummers. Als deze is bereikt zijn er geen vrije nummers meer en moet er naar alternatieven worden gezocht. Overigens is India met een miljard niet het land met het meeste telefoonnumers in gebruik; in China hebben de drie grootste providers gezamenlijk al meer dan een miljard telefoonnummers uitgegeven.

India kijkt naar een aantal opties om ook in de toekomst telefoonnummers uit te kunnen blijven geven. Zo komen er mogelijk 11- of 12-cijferige nummers en moeten de nummers die aangeven bij welke provider het nummer is uitgegeven, worden veranderd. Doordat elk telefoonnummer een prefix heeft die per provider verschilt, zouden er momenteel nog veel nummers ongebruikt blijven.

Vooral de groei in mobiele apparaten met een eigen verbinding zou ertoe hebben geleid dat het aantal beschikbare nummers in rap tempo is afgenomen. India zou daarom naar structurele oplossingen willen zoeken opdat ook toekomstige apparaten op mobiele netwerken of op een vaste lijn aangesloten kunnen worden.

Door RoD

Forum Admin Mobile & FP PowerMod

23-10-2012 • 09:42

51

Reacties (51)

51
48
28
8
0
9
Wijzig sortering
Het probleem met mobiele nummers in India is dat ze bestaan uit zones en vervolgens nummer, ZZZZ-NNNNN. Zones zijn 4 digits en nummers zijn 6 digits.

Dit houd in dat er per zone maximaal 999.999 nummers kunnen zijn. Maar er zijn zones waar 3 a 4 miljoen mensen wonen. Dus niet bepaald handig. ZZZ-NNNNNNN zou handiger zijn geweest.
Het beste is dus om zones samen te voegen en daarmee van 4 naar 3 digits te kunnen teruggaan. Dan komt er weer meer ruimte voor abonneenummers vrij en stel je een uitbreiding naar een grotere totale nummerlengte weer wat uit. Zo heb ik zelf jaren terug het zo in 1992 binnen KPN voorgesteld voor de grote nummerwijziging voor vaste nummers, die uiteindelijk in 1995 werd ingevoerd. Vervolgens is die aanpak onder besturing van de overheid gekomen en die heeft nog geen nummerwijziging moeten invoeren, hoewel ik vroeger dat nog wel rond 2015/2020 verwachtte. Allemaal omdat mobiel gebruik zo sterk is gegroeid en we terecht een zuinig uitgiftebeleid vanuit de overheid kennen. Een zuinigheid die wellicht in India bij gebrek aan een sterke, centrale overheidssturing niet is aangehouden?

Don van Riet (oud-KPN, i.c. Nummerp[lan 2000, later als Decibel uitgevoerd)

NB Bij ons was dat het combineren van netnummergebieden met oorspronkelijk 4 cijferige netnummers (excl de 0) naar een opzet met drie cijfers. In Nederland was dat overigens wel wat makkelijker omdat die gebieden door de techniek van de 30-er jaren dicht bijeen lagen. Dat hoeft voor die zones in India natuurlijk niet te gelden (ik ken de systematiek ervan niet). Ook het opnemen van de operator in het nummer, ipv dat in een database bij te houden vreet capaciteit. Nummers zijn voor gebruikers en dienstvormen, de rest moet er maximaal buiten blijven.
Het vreet capaciteit, maar is het heel handig voor de routering.
Dus een makkelijke oplossing is om elk nummer binnen een zone uit 7, 8 of 9 digits te laten bestaan.

Volgens mij is dat in NL ook wel eens gebeurd. Ik kan mij herinneren dat het thuis nummer bij mijn ouders van 5 naar 6 digits ging. En elk bestaand nummer binnen de plaats kreeg een 6 ervoor. Elk nieuw nummer had geen 6 maar een random ander extra digit.
Dat was op 10 oktober 1995.

het grote omnummeren....
Wie tot 10 kan tellen, kan de hele wereld bellen

Behalve straks india ;)
Eigenlijk is het verbazingwekkend dat we nog met nummers bellen ipv letters. Waarom zou je niet kunnen bellen naar een e-mail adres o.i.d.? Dan is dat hele gedoe in een klap opgelost en krijg je makkelijk onthoudbare "telefoonnummers". Wil je MediaMarkt Enschede bellen, dan bel je met Enschede.MediaMarkt. Wil je de tv-afdeling, bel je Enschede.MediaMarkt.TV o.i.d. KPN klantenservice? KPN.Klantenservice. UPC helpdesk? UPC.Helpdesk. Soort van skype-achtig, maar dan universeel.

Ik vind telefoonnummers hopeloos verouderde dingen.
Eigenlijk wel natuurlijk maar het probleem is dat het hele wereldwijde systeem gebaseerd is op telefoonnummers en dat heb je niet zo snel omgebouwd.

Moet je kijken hoe lang het duurt om over te stappen van IPv4 naar IPv6. Dat is nog steeds niet gebeurd. Pas nu de IPv4-adressen echt "op" zijn beginnen de eerste serieuze pogingen om op grotere schaal IPv6 te gaan gebruiken terwijl dat protocol al vele jaren bestaat.

"If it works, don't change it."

:)
De markt om tweedehands ipv4 adressen komt nu pas echt op, verkoop de nummers die je niet gebruikt.
Zolang die er is zal ipv6 nog steeds niet wereldwijd in gebruik genomen worden.

Ik heb het thuis wel geprobeerd hoor, maar het is dan wel zo lastig om een ip-nummer te onthouden plus dat websites bereiken buiten het lan soms niet lekker werkte. Zal wel brakke software zijn geweest.
Waarom zou je niet kunnen bellen naar een e-mail adres o.i.d.?
Je moet een telefoontje kunnen adresseren. Wat je nodig hebt in jouw idee is een telefoon-variant van DNS. Eerlijk gezegd zou dit geen heel grote moeite zijn voor de telecomproviders om zo'n architectuur en infrastructuur op te zetten.

Maar aan de andere kant: dat kost een hoop geld en investering, waar geen duidelijke noodzaak voor is, behalve wat gemak.

Wat je nu ziet is dat dit soort systemen wel gebruikt worden door bijvoorbeeld Skype of FaceTime. Met die laatste zeg ik wel eens rare dingen als "Kun je me terugbellen op mijn e-mailadres?".
Dat werkt alleen met bedrijven.
Er is maar één Jan de Vries in Amsterdam die JanDeVriesAmsterdam kan claimen, maar daar krijgt hij wel de telefoontjes op van elke Jan de Vries in Amsterdam. :)

Maar als je wilt betalen, dan kun je het telefoon'nummer' 0880 - GRRRRRENE kopen.
Een budget telefoon heeft geen querty toetsenbord.
als of dat uit maakt? je kan toch ook SMSen zonder volledige toetsenbord? (oftewel met de numerieke toetsen )
India is 0091, dus in theorie kunnen ze zelfs nog naar 13 cijfers.
India is 0091, dus in theorie kunnen ze zelfs nog naar 13 cijfers.
Bedoel je dat er een maximum is voor het aantal cijfers in een telefoonnummer? Daar ben ik niet van op de hoogte. Ik bel wel eens naar Rusland naar een nummer van 18 cijfers (inclusief de 2 nullen).

Overigens is India geen 0091, maar alleen maar 91.
Dat je vanuit Nederland 0091 kunt bellen komt omdat wij een exit code hebben van 00, net als de meeste andere landen. Maar dit kan net zo goed 09 zijn.
Dat is het handige aan GSM: je gebruikt de + als exit code, ongeacht in welk land je zit.

Edit:
Meer hierover op http://en.wikipedia.org/wiki/International_access_code

Dank voor reacties hieronder. Zie ook http://en.wikipedia.org/wiki/Telephone_numbering_plan
The E.164 standard regulates country codes at the international level and sets a maximum length limit on a full international phone number (15 digits). However, it is each country's responsibility to define the numbering within its own network.

[Reactie gewijzigd door menke op 23 juli 2024 15:39]

Anoniem: 19339 @menke23 oktober 2012 10:18
Bedoel je dat er een maximum is voor het aantal cijfers in een telefoonnummer?
E.164-nummers mogen (inclusief countrycode, maar exclusief international access code) 15 digits zijn.

Een land zou denk ik best langere nummers intern mogen uitdelen (dat valt onder de telecom-wetgeving van dat land, daar heeft geen enkele internationale organisatie iets over te zeggen), maar je gaat een probleem krijgen als die nummers vanuit het buitenland aankiesbaar moeten zijn.
Dat je vanuit Nederland 0091 kunt bellen komt omdat wij een exit code hebben van 00, net als de meeste andere landen. Maar dit kan net zo goed 09 zijn.
Dat is het handige aan GSM: je gebruikt de + als exit code, ongeacht in welk land je zit.
Dat is dus precies waarom we E.164 hebben. Amerika heeft bijvoorbeeld 011 als international access code. Dankzij E.164 kan elk willekeurig telefoonnummer over de hele wereld gebruikt worden.

Ik zet Nederlandse telefoonnummers ook altijd als +31 in mijn gsm, dan werkt het altijd en overal.

(Ik krijg ook altijd kromme tenen als ik visitekaartjes zie met +31 (0)70 1234567. Die (0) maakt het een ongeldig nummer. Ik snap de bedoeling, maar het is een illegale notatie van telefoonnummers, en op websites krijg je problemen met click-to-dial tools die dat format niet snappen. Gebruik E.164 of gebruik het helemaal niet.)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 19339 op 23 juli 2024 15:39]

Een land zou denk ik best langere nummers intern mogen uitdelen (dat valt onder de telecom-wetgeving van dat land, daar heeft geen enkele internationale organisatie iets over te zeggen), maar je gaat een probleem krijgen als die nummers vanuit het buitenland aankiesbaar moeten zijn.
Dat niet alleen, dat land zal de grootste moeilijkheid hebben om telecom apparatuur aan te schaffen.

Alle telecom apparatuur moet voldoen aan standaarden, dat moet omdat je anders geen apparatuur van verschillende fabrikanten niet met elkaar kan laten praten en dat is toch wel essentieel voor enige vorm van communicatie.

Die standaarden worden dus internationaal vastgeled door de ITU en zijn vastgelegd door standarisatie instituten als ETSI, CCITT en ISO. Fabrikanten implementeren vervolgens die standaarden (en worden ook type goedgekeurd voor toelating).

Als een land dus langere nummers zou willen gebruiken betekend dat ook meteen eigen standaarden want GSM. UMTS, ISDN en noem maar op volgen de internationale standaarden en dus E.164 nummering. Met telecom apparatuur volgens die standaard kun je dus niet van die langere nummers bellen want daar is in het protocol geen ruimte voor. Dito voor centrales, die kunnen dat soort nummers niet routeren. Alleen hele oude mechanische (Strowger) centrales zouden dat misschien kunnen omdat die het nummer niet opslaan maar "on the fly" de route opbouwen.

Kortom, leuk dat je als land wat anders wil omdat het kan, je zal geen fabrikant vinden die er apparatuur voor heeft. Kortom, je hebt als land helemaal geen keuze tenzij je een gesloten land bent dat zijn eigen apparatuur maakt dat met opzet niet compatible is met wat dan ook elders in de wereld.

Wat overigens wel kan is met een E.164 nummer een verbinding opzetten met een abonnee en vervolgens een extensie nummer sturen achter het abonnenummer. Dat gaat dan buiten de publieke infrastructuur om.
Ja, eigenlijk 15 exclusief de twee nullen.
Je hebt dan vaak te maken met doorkiesnummers. Deze extra nummers worden idd doorgegeven en de bedrijfscentrale pikt ze op vindt het juiste telefoontoestel bij dat nummer
Het verbaasd me eigenlijk dat men zo veel aansluitingen heeft... Ik dacht dat india niet bepaald een rijk land was?!?

Wat is de reden dat men niet een extra nummer kan toevoegen (en hiermee nieuwe combinaties kan maken?)
Juist in armere landen worden mobieltjes veel gebruikt hoor. Ik was afgelopen zomer mee in een project voor de aller armsten in Namibië. De huizen waren daar gemaakt van golfplaten en afval, met geluk hing er een lamp die werkt dan op pre-paid stroom. Uiteraard had niemand daar een computer of een iPad. Wel had bijna iedereen had een simpele mobiele telefoon - daar smssen ze vooral regelmatig mee. De lokale netwerk aanbieder (MTC) sponsorde bijna alle lokale zuipketen waar mensen eens per maand een overdosis alcohol nemen (op uitbetalingsdag).
Kennelijk is communicatie ook belangrijk voor deze groep en is mobiele telefonie voor hun de meest toegankelijke weg.
Zie mijn reactie hierboven. Zelfs in één van de allerarmste landen ter wereld, Burkina Faso, heeft bijna iedereen een mobieltje. Je hebt voor omgerekend €0,50 een SIM-kaart en je kunt ook vanaf die prijs opwaardeerkaarten kopen.
Momenteel heeft India ongeveer 1,2 miljard inwoners, dus het is opzichzelf best bijzonder te noemen, dat er al bijna 1 miljard nummers in gebruik zijn. Zulke berichten laten toch maar weer zien, dat dergelijke landen heel erg hard groeien.
Er zullen behoorlijk wat nummers naar naar bedrijven gaan die hele reeksen tegelijk afnemen.
Daarnaast zullen de Indiërs die beter af zijn ook snel meerdere 'gadgets' hebben in de vorm van telefoons/ tablets die een eigen nummer hebben. (Zelf ben ik Thuis, op het werk en mobiel al onder drie telefoonnummers te bereiken.)

Ik denk wanneer er in een land als India, met 1,2 miljard inwoners, 1 miljard telefoonnummers zijn uitgegeven, dat betekent dat er misschien wel 800 miljoen Indiërs geen eigen telefoonnummer hebben. (Dat is uiteraard inclusief kinderen.)

Heeft er iemand cijfers over hoeveel telefoonnummers er inj Nederland zijn uitgegeven en in gebruik zijn?
Ik wilde zelf een zakelijk telefoonnummer (088) afnemen, maar je moet tenminste een reeks van 100 nummers afnemen. Ik heb nu dus 99 nummers niet in gebruik.
telefoonnummers zijn niet 1op1 te herleiden naar inwoners, want ik kan me al snel voorstellen dat iemand 3 of 4 nummers heeft (privé thuis/mobiel, werk thuis/mobiel)
Dat begrijp ik natuurlijk wel, dan nog is het in een land waar zoveel mensen arm zijn bijzonder te noemen, dat er zoveel nummers zijn uitgegeven.
1 pre-paid SIM-kaart à €0,50 - €1... Dan heb je vrij snel een hele verzameling. :)

In Ghana bijvoorbeeld kocht ik voor 1 cedi (€0,75) een prepaid SIM met 2 cedi (€1,50) beltegoed erop. In Burkina Faso, Togo en Kameroen kon ik een SIM kopen voor 500 frank (€0,76). De ene carrier is goedkoper met dit, de andere is goedkoper met dat, dus dan zorg je toch dat je van elke carrier een SIMmeke hebt? :D

[Reactie gewijzigd door Mx. Alba op 23 juli 2024 15:39]

India is niet arm hoor,
Het is één van de meest welvarende landen ter wereld.

http://nl.wikipedia.org/wiki/India#Economie

Alleen is het beeld, en de kaste verdeling enorm.
Daar geldt het gezegde werkelijk, als je voor een dubbeltje geboren bent, zal je nooit een kwartje worden

[Reactie gewijzigd door FreshMaker op 23 juli 2024 15:39]

Een gigantische groep mensen moet rondkomen van een paar euro per maand, dat maakt het land per definitie nog steeds arm. Dat er ook rijke mensen leven , zal best. In Ghana en Zimbabwe gaat dat ook op.

Het Bruto national product van India ( totaal inkomen ) ligt nog altijd onder dat van Europese landen, zoals Italië. Met een totale bevolking die wel 10 x zo groot is.

Al met al genomen is het land dus wel gewoon arm.
Dat verbaast mij niets. Kijk eens naar een gemiddeld land in Afrika - of neem geen gemiddeld land, neem Burkina Faso, één van de allerarmste landen van Afrika. Bijna niemand heeft daar een vaste telefoonlijn of vast internet thuis, maar bijna iedereen heeft een of meerdere mobieltjes. Het is namelijk veel makkelijker en veel goedkoper om een mobiel netwerk aan te leggen dan een vast netwerk...
Veel werkende mensen zullen wel meerdere nummers hebben zoals hier in nederland ook het geval is, Vergeet ook het toerisme niet er zijn namelijk heel veel toeristen die ook twee nummers of meer nemen, een om te bellen en de ander voor een internet verbinding voor de laptop.
Daarnaast is het als toerist ook stukken goedkoper om in verschillende gebieden een nieuwe sim kaart te kopen, zie het maar als europa, als je in nederland zit dan bel je met een Nederlandse simkaart, zit je in duitsland dan neem je een Duitse simkaart.
Mwa, als je vergelijkt met Nederland, valt het wel mee.
"[..]In Nederland zijn er 125 mobiele telefoonaansluitingen per 100 inwoners.[..]"
http://nl.wikipedia.org/wiki/Mobiele_telefoon#Nederland
Was Google niet ooit begonnen met 'one phonenumber to rule them all'?

http://googleblog.blogspot.nl/2007/07/all-aboard.html
Wat ik mis in het stukje is hoe ze dat in China hebben opgelost.. want er staat dat er bij de 3 grootste providers al ruim 1 miljard nummers aanwezig zijn, maar niet waar het verschil tussen China en India zit in de opbouw van de nummers (hoe kan China nog niet tegen de limiet aanzitten, en India wel).
Omdat de mobiele nummers in China bestaan uit 11 cijfers :-)
De kop moet natuurlijk zijn: Aantal in India in gebruik genomen telefoonnummers nadert limiet. Je zou zeggen dat het aantal beschikbare nummers nul nadert, wat ook een limiet is, maar blijkens het artikel is dat niet het geval en zijn er nog heel veel beschikbare, maar onbruikbare nummers over.
Om tijd te rekken zouden ze kunnen overgaan op telefoondelen, de Indiase variant op autodelen. Gewoon meerdere abonnees op éen nummer.
in china heeft men bijvoorbeeld soms wel 3 simkaartjes omdat het veel goedkoper is om met een vriend te bellen die dezelfde carrier heeft dan met een andere carrier. Vandaar ook al die dual, triple en quad sim toestellen daar. Ik vermoed dat India niet veel anders zal zijn.
Ik had het eerder vanuit China verwacht, economisch gezien is China binnen 10 jaar fors gegroeid en het aantal gsm gebruik is verdubbeld.

Aantal inwoners China: 1.344.130.000 (2011)
Aantal inwoners India: 1.241.491.960 (2011)
Aantal inwoners Nederland: 16.696.000 (2011)

In Nederland hoeven we voorlopig geen zorgen over te maken. :*)
Als je het artikel hebt gelezen dan had je gezien dat er in China meer nummers dan in India zijn, maar het systeem is blijkbaar beter daar.
Ik denk dat er grote bevolkingsgroepen in India gewoon te arm zijn om een werkende telefoon te bezitten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.