Alfaversie van Fedora 18 bevat vereenvoudigde installer

De eerste alfaversie van Fedora 18 bevat een vernieuwde grafische interface voor de Anaconda-installer. Deze moet het installatieproces van de Linux-distributie vereenvoudigen en versnellen, al ontbreken nog enkele features.

De vernieuwde grafische installatietool Anaconda in de alfarelease van Fedora 18 vraagt niet meer stapsgewijs alle benodigde instellingen; de gebruiker kan vanuit een overzichtscherm zelf aangeven welke opties gewijzigd moeten worden, zoals het rootwachtwoord of de installatielocatie. Met de nieuwe installatie-gui hopen de ontwikkelaars het installatieproces niet alleen te vereenvoudigen maar ook te versnellen. Ook kunnen er in de toekomst eenvoudig nieuwe onderdelen aan toegevoegd worden. Desondanks ontbreken nog enkele features in de alfarelease of bevatten deze nog bugs. Zo overschrijft de optie automatisch partitioneren zonder waarschuwing alle data op een schijf.

Fedora 18 alpha Fedora 18 alpha Fedora 18 alpha Fedora 18 alpha Fedora 18 alpha

Fedora 18 is beschikbaar met diverse desktopomgevingen, waaronder Gnome 3.6, KDE 4.9, Xfce 4.10, Cinnamon 1.6 en - voor de eerste maal - Mate, een fork van Gnome 2.x. Verder is er ondersteuning voor secure boot op uefi-systemen, kan er met de NetworkManager een wifi-hotspot worden opgezet en kan via Samba 4 een Active Directory-server benaderd worden. De alfa bevat verder een release candidate van Linux-kernel 3.6 en een groot aantal bijgewerkte softwarepakketten.

De alfaversie is meerdere keren uitgesteld wat tot vertraging zal zorgen bij de uiteindelijke release van Fedora 18. Als ditmaal de geplande releasedata voor de bèta en final wel worden gehaald, dan moet Fedora 18 eind november verschijnen.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

18-09-2012 • 19:14

28 Linkedin

Reacties (28)

28
28
21
2
0
3
Wijzig sortering
Voor een kleine samenvatting van alle nieuwe features in GNOME 3.6, check dan vooral ook het grote GNOME 3 topic:

http://gathering.tweakers...message/38944812#38944812
Ik snap het hele probleem met de installatie niet zo eigenlijk :P
Ik gebruik zelf momenteel fedora 15 en 16, maar de installatie op zich was voor mij altijd het makkelijkste onderdeel.. Wat je daarna allemaal moet doen om het eea goed werkend te krijgen was voor mij als niet linux goeroe vele malen lastiger dan de installatie zelf. Mja, wel goed dat ze het nog laagdrempeliger willen maken.
wilde net zeggen,
de installatie NOG makkelijker dan die al was?

inderdaad moet je na installatie nog wat zaken doen maar dat lijstje wordt steeds korter.
in principe is dit enkel nog de basis die over blijft:
---------------------------------
# eerst systeem up to date brengen
yum -y update
reboot

# rpmfusion repo toevoegen (http://rpmfusion.org/Configuration)
yum localinstall --nogpgcheck http://download1.rpmfusio...release-stable.noarch.rpm http://download1.rpmfusio...release-stable.noarch.rpm

# adobe repo voor flash:
rpm -ivh http://linuxdownload.adob...ase-i386-1.0-1.noarch.rpm
rpm --import /etc/pki/rpm-gpg/RPM-GPG-KEY-adobe-linux
yum install flash-plugin

# codecs/players voor multimedia:
yum -y install gstreamer rhythmbox gstreamer-plugins-good gstreamer-plugins-bad gstreamer-plugins-ugly amarok phonon-backend-gstreamer audacious audacious-plugins libdvdread libdvdnav lsdvd xine xine-lib xine-lib-extras-freeworld mplayer smplayer vlc kaffeine pavumeter pavucontrol

# video3D accelleratie als je ati of nvidia kaart hebt:
Nvidia:
yum install kmod-nvidia
OF Ati:
yum install akmod-catalyst xorg-x11-drv-catalyst xorg-x11-drv-catalyst-libs.i686
---------------------------------

VOILA


# nog wat handige programma's:
yum -y install thunderbird firefox filezilla ktorrent unrar wget pidgin amsn qt-recordmydesktop

# windows programma's en games draaien:
yum -y install http://rpm.playonlinux.com/PlayOnLinux_yum-3.3.rpm
yum -y install playonlinux

# virtualbox om andere OS'en virtueel te draaien:
yum -y install http://download.virtualbo...737_fedora17-1.x86_64.rpm

voor meer opties volg deze guide:
http://www.my-guides.net/...7-post-installation-guide

[Reactie gewijzigd door GiLuX op 19 september 2012 13:58]

Anoniem: 292995
18 september 2012 20:13
Mate is wel interessant. Van pure ellende (Gnome 3) overgestapt op CentOS (voor mijn desktop). Misschien maar weer eens bij Fedora kijken.
BTW, btrfs zit al tijden in Fedora, alleen nog niet als default optie. Moet je altijd aangeven in het eerste install scherm (CD/DVD boot). Als ik het wel heb is het nu wel opgenomen in Anaconda.
van een DWM overgestapt op een heel andere distro?
je weet dat het een simpele 'apt-get install kde4' (of 'yum install kde4') is op vrijwel elke distro om te switchen? (vervang kde4 eventueel met een andere DWM)
Wel grappig... is weliswaar niet bekend op welke hardware dit geïnstalleerd is maar toch wel leuk om te zien: 11 minuten later het systeem up-n-running :+
dat is al jaren zo hoor...

zelfs op een simpele single atom n260 cpu zoal s de meeste oude netbookjes hebben ben ja na een paar minuten up and running.

maar... daarna ben je nog wel even bezig om alle updates binnen te halen.. maar dat terzijde... in principe is dat laatste bij elk OS zo...
Anoniem: 192473
18 september 2012 21:15
De installatie is het probleem van linux niet, laat ze nu gewoon eens een videokaart app ontwikkelen die zonder problemen je ati drivers update :P.

Altijd als ik over wil stappen naar linux ga ik toch weer terug omdat ik mijn distro verpest heb omdat ik toch weer eens wil proberen om mijn drivers te update.
De installatie is het probleem van linux niet, laat ze nu gewoon eens een videokaart app ontwikkelen die zonder problemen je ati drivers update :P.

Altijd als ik over wil stappen naar linux ga ik toch weer terug omdat ik mijn distro verpest heb omdat ik toch weer eens wil proberen om mijn drivers te update.
In ubuntu kan je de AMD drivers gewoon aanzetten via de "restricted drivers" programma en met fedora kan je ze gewoon installeren vanuit de rpmfusion repository en werkt het updaten daarna net zoals je het systeem update.
Handmatig updaten hoef je dus eigenlijk helemaal niet te doen en je hebt met de automatische updates er geen omkijken na, behalve wellicht met fedora die nogal eens wat nieuwe dingen uitproberen en eigenlijk te snel vernieuwen voor AMD.

[Reactie gewijzigd door Caelorum op 18 september 2012 23:25]

Nou, lijkt mij een verbetering, al is het een kleine.

Vooral veel niet Linux gebruikers vinden Fedora een "moeilijke" distributie, dus alles wat de installatie vergemakkelijkt kan (ihmo incorrecte) dat beeld veranderen.
Niet moeilijk maar linux desktops zijn gewoon chaotisch en lelijk. Gebrek aan design en fatsoenlijke applicaties. Dat is altijd al zo geweest.
Je kan veel zeggen over GNOME 3, maar lelijk is iets wat het zeker niet is. KDE4, dat is naar mijn mening inderdaad chaotisch en lelijk.
GNOME3 is niet chaotisch en lelijk? wat een puinhoop.
Alle grotere distro's zijn langzaamaan Gnome aan het uitfaseren. Debian gaat naar XFCE met de volgende release. Juist dankzij Gnome3 (al gebruiken ze het excuus 'te weinig ruimte op CD1').
Ubuntu wou van Unity terug naar Gnome3 gaan (volgens mij ook kort het geval geweest) maar wil dit ook niet meer.

Gnome3 word aan alle kanten gedropt in support terwijl het dik 10 jaar lang de standaard WDM van meerdere grotere distro's is geweest.
Kom op gnome stelt toch weinig voor! Waarom maken ze het niet eens een keer echt goed ipv half goed. want kde/gnome zijn hebben nog nooit echt goed gewerkt en het lijkt wel of men niet weet wat et moet worden. Er zijn zoveel mogelijkheden om een goed en strakke interfaces te maken maar dat halve design werk moeten ze toch eens goed over nadenken. Half is niet voldoende
Vernieuwde anaconda vind ik niet echt bijzonder. Had liever gehad dat ze brtfs in Fedora 18 hadden gestopt zoals oorspronkelijk het plan was. Maar helaas, btrfs is weer doorgeschoven
Ik heb eindelijk een poging gewaagd tot Linux (Kubuntu). Mint (cinnamon) wilde helaas niet lukken, kreeg de GUI niet aan de praat. Nu zie ik dat ik Cinnamon toch kan proberen! Heb ik meteen een kans om ook Fedora te proberen ;)

Wat betreft de installer, alleen maar beter dat hij makkelijker wordt, maakt de overstap voor beginners als ik stukken makkelijker ;)
Helaas lijkt het voor Fedora 18 inderdaad bij "kan via Samba 4 een Active Directory-server benaderd worden" te blijven en kan Samba 4 in Fedora 18 niet zelf als AD/DC dienen. Dat vind ik persoonlijk wel een tegenvaller. Ik gebruik Fedora voor mijn Server, omdat ze op het gebied van KVM wel steeds vooruitlopen op de rest, maar ik wil eigenlijk toch wel eindelijk eens aan de gang met Samba 4 als AD/DC

link:
http://fedoraproject.org/wiki/Features/Samba4
Gemiste kans dat je de localization settings niet kan doen tijdens de installatie (is bij Mint 13 bijvoorbeeld wel zo).
Heb je de plaatjes wel bekeken? Op het derde plaatje zie ik toch echt dat je verschillende opties kan aanpassen onder het kopje "Localisation".

Toen ik de kop las had ik in mijn hoofd dat het toch onmogelijk korter kon dan hoe Ubuntu het nu doet, maar chapeau; het kan inderdaad nog korter.

Op zich vind ik dit wel een goede zet, vooral als je beginners wil lokken. 99% van de beginners wil immers toch gewoon akkoord gaan met de standaard instellingen, en op deze manier geef je ook de gevorderde gebruiker de mogelijkheid om dingen aan te passen zoals ze willen.

Alhoewel ik fervent Ubuntugebruiker ben, vind ik dit wel een goede ontwikkeling. Nu maar hopen dat de Canonical gewoon leentjebuur gaat spelen. En zo wordt Linux elke keer weer beter.. :)

@Rudey hieronder
ah, ik had jouw "tijdens" niet helemaal begrepen. Excuus! :)

[Reactie gewijzigd door kramer65 op 18 september 2012 20:26]

"Heb je de plaatjes wel bekeken? Op het derde plaatje zie ik toch echt dat je verschillende opties kan aanpassen onder het kopje "Localisation"."

Ik heb de plaatjes blijkbaar beter bekeken dan jij. ;) De installatie begint pas op het vierde plaatje.

Mint:
http://howtovideo.eu/wp-c...issue-free-disk-setup.jpg

[Reactie gewijzigd door Rudey op 18 september 2012 19:37]

Grappig dat je Mint aanhaalt want volgens mij was Ubuntu eerder (en heeft Mint gewoon de Ubuntu installer overgenomen) ;)
en Ubuntu had het van Debian die een soortgelijke manier al heeft sinds Sarge dacht ik. (Debian 3.0) waar je in het begin gewoon alles kon invoeren en de setup ging bezig. en eventueel van de geselecteerde packages kreeg je dus alleen af en toe wat vraagjes van de extra packages die je installeerde.
Maar waarom zou je dat willen TIJDENS de installatie, als je alles instelt VOOR de installatie moet je tijdens er niet meer naar om kijken. Dat vond ik altijd zo kl*** aan windows xp enzo moest je in het midden van de installatie nog eventjes vanalles en nog wat ingeven, nu kan dit voor de echte installatie ingegeven worden en dan kun je een lekker bakkie koffie gaan drinken.
Het levert tijdwinst op. Daarnaast kan je de settings meteen aan het begin van de installatie ingeven, en wordt het niet halverwege gevraagd, dus het nadeel dat je opnoemt bestaat niet. Je hebt in principe een integratie van stap 3 en 4.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee