Bedrijf start pilot met 'pinnen' via smartphone

Het bedrijf Payleven is gestart met een pilot voor zijn betalingsmethode. Die methode werkt via een opzetstukje voor smartphones, waarmee bijvoorbeeld taxichauffeurs klanten kunnen laten betalen. Het systeem werkt ook via 3g.

Mensen die betalingen willen doen, kunnen hun pinpas door het opzetstukje halen, waarna de transactie nog moet worden geverifieerd via een handtekening op het scherm van de smartphone van de verkoper. Op de site van Payleven staat niet toegelicht hoe transacties worden beveiligd, maar het werkt met een backend van Afterpay. Het gaat om eenmalige machtigingen en dus niet om reguliere pinbetalingen. De betalingen kunnen via 3g of wifi worden doorgestuurd.

De publieke pilot is onder meer gestart in het Westland en Purmerend, meldt Emerce. Achter Payleven staat het bedrijf Rocket Internet, dat bedrijven in e-commerce over de hele wereld financiert. Onder de bedrijven van Rocket Internet zit bijvoorbeeld internetwinkel Zalando.

Payleven werkt via een app, die op iOS en Android werkt en zowel op smartphones als op tablets kan worden gebruikt. De wijze van betalen is volgens het bedrijf onder meer geschikt voor mensen die niet vaak met dezelfde klanten in aanraking komen, zoals taxichauffeurs en kappers.

Payleven

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

01-09-2012 • 12:34

103

Reacties (103)

103
96
75
7
0
0
Wijzig sortering
Klinkt mij toch een beetje fraudegevoellig in de oren. Je maakt het skimmers wel erg makkelijk. Je hebt dus alleen een handtekening nodig, en een 'app' die je pas skimmed :P
Absoluut mee eens. Touchloggertje op de telefoon en je krijgt de pincode gewoon gratis, en gegarandeerd kan je met root access wel de pas onderscheppen en kopiëren.

De enige beveiliging die ze waarschijnlijk hebben is dat de scanner waarschijnlijk met een gesloten protocol met de app communiceert. Het gaat waarschijnlijk wel wat werk kosten, maar ik denk dat dit absoluut op veiligheid gaat floppen. Ik zou zeker nooit in een taxi met zo'n systeem met de pin betalen, het lijkt me erg onveilig.
Nee haal je pas hier maar door heen.

toe maar

er kan niks fout gaan....
Mensen die betalingen willen doen, kunnen hun pinpas door het opzetstukje halen, waarna de transactie nog moet worden geverifieerd via een handtekening op het scherm van de smartphone van de verkoper.
Daar zou ik persoonlijk nooit, maar dan ook nooit in mee gaan.

Het doorhalen van de pinpas wordt de magneetstrip dus uitgelezen. Je hebt dus geen skim-apparatuur meer nodig, foute software doet dat dan wel.

Met skimmen heb je heel geen pincode nodig als je de pas kopieert en deze gebruikt in het buitenland.

Maak het vooral makkelijk voor de criminelen. Geen hardware meer nodig, die heeft de gebruiker zelf al, enkel foute software is genoeg, en zeg maar bye bye tegen je stuivers die je met (hard) werken hebt verdient.

Ik zal dit dus nooit gaan gebruiken. Mij te risicovol, en ik heb geen smartphone :P
Hoezo heb je in het buitenland geen pincode nodig?
Das al heel lang zo... In Frankrijk ook kom je daar bij een supermarkt.. schrijven ze even wat nummers op.. handtekening er onder.. en je hebt betaald :)
Das al heel lang zo... In Frankrijk ook kom je daar bij een supermarkt.. schrijven ze even wat nummers op.. handtekening er onder.. en je hebt betaald :)
Dat is al meer dan een jaar niet meer zo. Frankijk was een van de eerste landen waar je de 'strip' kaarten niet meer gebruiken kon.
Winkels niet nee. Maar péage (tol) op snelwegen? Nog altijd zonder pincode.
Wordt gelukkig ook steeds minder. Sowieso moet ik steeds vaker mijn pincode intypen, maar ook steeds meer wordt de chip gebruikt i.p.v. de magneetband.
ik weet niet waar jij komt in frankrijk, maar ik kan overal pinnen met pincode. vroeger kom je idd overal pinnen met alleen een handtekening. die werd bij mij nooit gecontroleerd.
Dit is dus niet meer dan het geven van je rekeningnummer en naam + handtekening, maar dan digitaal? Het enige verschil is dat je gegevens automatisch van je pas worden afgehaald ipv handmatig. Niks meer dan de ouderwetse carbonkopie met je creditcard.
Anoniem: 471780 3 september 2012 09:40
Allereerst dank voor de vele reacties en feedback in dit forum. Graag willen wij als Payleven team een aantal zaken verduidelijken:

Payleven werkt voor de eenmalige machtiging samen met haar partner AfterPay. AfterPay is marktleider op het gebied van on-line achteraf betalen en verzorgt het achteraf betalen voor webshops waaronder Kleertjes.com, Scapino, Centralpoint, Suitsupply, Bart Smit, Intertoys en Zeeman.

De transactiegegevens worden in onze app realtime door AfterPay geverifieerd. Nadat de transactie door AfterPay geauthoriseert is, krijgt de ondernemer gegarandeerd uitbetaald.

Daarnaast vinden de transacties plaats in een beveiligde omgeving, net als bij online betalen. We lezen de bankpas alleen uit om het rekeningnummer te kunnen verifiëren. Er worden geen andere gegevens vanuit de magneetstrip of chip opgeslagen in ons systeem. Daarnaast vragen wij geen PIN code aan de consument. Misbruik van de bankpas (bijvoorbeeld door 'Skimming') wordt op deze manier ondervangen.
De magneetstrip wordt toch uitgefaseerd? Dit bedrijf kon beter een EMV-chiplezer uitbrengen.....

Leuk idee, maar helaas over enkele jaren onbruikbaar.

[Reactie gewijzigd door donny007 op 23 juli 2024 04:14]

Dit lijkt inderdaad gewoon een kopie van Square, maar lijkt me niet heel duurzaam voor de Europese markt door de afhankelijkheid van de magneetstrip. De EMV-chip zal vergelijkbare systemen als dit het overigens vrij lastig maken. Er zijn erg strikte regels over het invoeren van de bijbehorende pincode, dat mag bijv. niet op de telefoon gebeuren maar moet op een apart keypad.

iZettle uit Zweden (https://www.izettle.com/) werkt wel met de EMV-chip, maar gebruikt een handtekening ipv pincode om de transactie goed te keuren.
Dit is dus gewoon een Nederlandse variant van Square?

Op die foto zie ik trowens een credit-card en geen betaalpas.
Het gaat om eenmalige machtigingen en dus niet om reguliere pinbetalingen.
Voor een eenmalige machtiging heb je niet eens de pas nodig, toch? Alleen het bankrekeningnummer? Natuurlijk kun je die via een 'lezer' binnenhalen, maar in principe zou je ook zonder opzetstukje kunnen 'tekenen' voor eenmalige machtiging.

De winkelier loopt wel een groter risico van valse stornering door zo af te rekenen, trouwens.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 23 juli 2024 04:14]

Natuurlijk kun je die via een 'lezer' binnenhalen, maar in principe zou je ook zonder opzetstukje kunnen 'tekenen' voor eenmalige machtiging.

De winkelier loopt wel een groter risico van valse stornering door zo af te rekenen, trouwens.
Je geeft je eigen antwoord al.
Het lijkt me wat betrouwbaarder voor de ontvanger als iemand ze pas door een automaat haalt en zo betaald, dan dat hij uit ze hoofd een rekening nummer gaat intypen
Maar hoe betrouwbaar is het voor de klant? Als dit op de smartphone van de ondernemer draait, de smartphone die ook voor andere zaken gebruikt wordt naast de betalingen, bestaat er ook een risico van malware op die smartphone, waarmee er een mogelijkheid bestaat tot skimmen. Als ik die foto zo zie maakt deze nog gebruik van de magneetstrip in plaats van de chip. Dit lijkt me gevaarlijk.
Jij denkt hetzelfde als ik. Was dat niet de hele reden waarom we nu bij de benzinepomp de card er bovenin moeten indrukken i.p.v. rechts langszij moeten halen? Omdat we zijn geswitched van de (skim-gevoelige) magneetstrip naar een chip?
Eenmalige machtiging is weer wat anders dan een automatische incasso waar je inderdaad enkel rekening nummer (en toestemming) voor nodig hebt.

Het bericht zit echter inderdaad vol met onduidelijkheden hoe het nu werkt, het lijkt mij logisch dat het opzetstukje en smartphone van de ontvanger is maar het kan ook total anders zijn.
Ook welke kaarten er gebruikt worden is onduidelijk, gaat het om pinpas of een creditcard (zoals op de foto)
Nee hoor, een eenmalige machtiging is gewoon een machtiging voor een eenmalige (versus een doorlopende) incasso. Ook wel bekend als een One-off mandate (neem tenminste aan dat Payleven slim genoeg is om het meteen te starten op basis van het toekomstvaste SEPA Direct-debit schema en niet nu nog het eindige NL bancaire product incasso)
Klopt dat je daar de pas niet voor nodig hebt, maar de ontvanger heeft wel direct bewijs dat het klopt. Maar ook zou de ontvanger gewoon een stapeltje machtigingskaarten bij zich kunnen hebben.

Je schrijft het bedrag er op. En adhv de informatie op de pinpas (rekeningnummer, kaart nummer, expirationdate) neem die de andere informatie over, zet een handtekening, en klaar ben je. Het duurt wellicht 30 seconden langer, maar analoog is een stuk minder fraude gevoelig.

Goed, ik betaal dan ook wel regelmatig met cash, terwijl ik met 3 prive betaalpassen op zak loop. Immers kan je toch niet overal pinnen.
Anoniem: 274613 1 september 2012 12:37
ik pin gewoon door mijn bankpas in de pinautomaat te drukken.
dat werkt gewoon perfect, waarom moet alles maar op 1 apparaat geknald worden?
Het schijnt dat er in de taxi of de kapper geen pinautomaat zit.
Het gaat dus om gemak en daar is helemaal niks mis mee, er waren vast ook wel mensen die het nut van een pinautomaat niet zagen omdat er toch al banken waren waar je geld kon opnemen.
Ik heb zelf laatst de taxi in R'dam gepakt en meneer had gewoon een pin automaat in de auto...

http://www.pindirect.nl/m...LKN6MDAlLICFaXJtAodijwAmw

Op deze link zie je ook de standaard draagbare apparaten. Dit zijn de apparaten die ik op mijn werk ook gebruik zonder problemen.
Het is een mooie aanvulling op de bestaande betaalmethodes, maar je voorbeeld met de kapper lijkt me vrij raar. Waarom zou een kapper geen pinautomaat hebben? Hij/zij is niet eens mobiel aan het werk :o

Voor mensen die onderweg betaald moeten worden (taxichauffeurs, verkopers op het strand, ANWB-medewerkers...) is dit handig, maar ik verwacht niet dat winkeliers hun mobieltje gaan trekken als je wil pinnen ;)

Ik zie meer in betaalmethoden met NFC trouwens, ik verwacht dat betaalpassen op den duur uitgefaseerd worden.
Er zijn best veel kappers die bij mensen thuis komen.

Het hele idee hierachter vind ik wat vreemd. Een eenmalige machtiging met handtekening, OK. Maar waarom de pinpas erdoor halen? En is het niet fraudegevoelig als je handtekening overal digitaal staat?
Anoniem: 442878 @Bender1 september 2012 15:22
Het schijnt dat er in de taxi of de kapper geen pinautomaat zit.
Het gaat dus om gemak en daar is helemaal niks mis mee, er waren vast ook wel mensen die het nut van een pinautomaat niet zagen omdat er toch al banken waren waar je geld kon opnemen.
Nee.Maar je hebt ook mobiele pinautomaten die ook in taxi's te gebruiken zijn, zoals ze ook op markten gebruikt worden.
http://www.kassafriesland...utomaten/55/VX_670_mobile
Die mensen die bij de banken geld opnamen hebben gezien dat in de rij staan voordat je aan de beurt bent tijd kostte. De Pinautomaat was dus een uitkomst.

Ik vind dit idee Payleven niet echt een uitkomst. Je hebt een extra device+software nodig. Ik zie ook niet dat deze vorm van betalen enige levens vatbaarheid heeft.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 442878 op 23 juli 2024 04:14]

Anoniem: 399807 @Bender2 september 2012 08:12
En was dat niet zo dan? Maar goed, ik zal niet discuzeuren over het nut van een pin automaat. Dat ding is een oplossing voor een probleem: hoe krijg je contant geld buiten kantooruren?

Dit soort betalingssystemen zijn geen oplossing omdat taxichauffeurs en kappers (ik dacht dat iedereen altijd naar dezelfde kapper ging?) al prima mogelijkheden hebben voor betaling. Naast de pin automaat en de kassa heb je niets nodig en het werkt al prima zo en dat doet het al heel lang. Ik weet niet wanneer de pinautomaat geïntroduceerd werd, maar van contant geld weet ik dat we dat al zeker duizenden jaren gebruiken.
Er is dus geen probleem dat opgelost moet worden.
En wat nou als je telefoon (lees: batterij) leeg is? Dan beschik je dus ook niet over je geld. Aangezien de accuduur van de gemiddelde smartphone nou niet echt geweldig te noemen is.
Niet flamend bedoeld, maar heb je wel gelezen?

De accu doet geen zaak af voor de klant, deze blijft immers zijn pas gebruiken!!
De betaalautomaat is de smartphone ... En tsja, als die leeg is, kan de klant niet betalen.
Autoladertje (taxi chauffeur) kost je de kop niet.
Het verbaast mij enigzins dat jullie je druk maken om accu's...

Dit is veel belangrijker:
De betaalautomaat is de smartphone
De "betaalautomaat" cq smartphone is daarmee tevens een ideaal instrument geworden voor skimming door malafide personen die mensen zogenaamd klanten gaan laten 'pinnen' via hun smartphone. Zoals het eruit ziet wordt de magneetstrip gescand, niet de chip welke veiliger is.
Dit systeem is dus gewoon onveilig voor een klant, en zeker wanneer er malafide apps komen die op deze 'trend' gaan inspelen bij nietsvermoedende klanten. Het is skimmers nog nooit zo makkelijk gemaakt... Ik zou zelf dan ook altijd weigeren op deze manier te betalen.

Daarnaast is het systeem ook hoogst onveilig voor de retailer, want:
Het gaat om eenmalige machtigingen en dus niet om reguliere pinbetalingen.
Eenmalige machtigingen zijn - voor een retailer - een nogal fraudegevoelig systeem. Een klant kan ten allen tijde de machting intrekken of ongeldig verklaren, en de bank haalt het geld dan rucksichtlos terug bij degene die beweerde de machtiging te hebben. Daarom bied inmiddels 90% of meer van de webwinkels ze ook niet (meer) aan: er wordt/werd veels teveel mee gefraudeerd (klik).
En dat zou hier dus ook makkelijk kunnen met een gejatte of geskimde pinpas, want er wordt geen pincode geverifieerd, maar slechts naam, rekeninggegevens en hoogstens pasnr. Of nog makkelijker: een kwaadwillende betaler kan achteraf bij zijn bank roepen 'it wasn't me' en krijgt dan het geld teruggestort.

Dit is dus zowel voor nietsvermoedende eindgebruikers als nietsvermoedende ondernemers geen goede ontwikkeling. Mobiel betalen prachtig, maar graag niet op deze manier...

[Reactie gewijzigd door Cheetah op 23 juli 2024 04:14]

bij de voorbeelden die ze hier noemen, zie ik niet het probleem van een lege accu. Een taxi chauffeur heeft echt wel een lader aan zijn telefoon hangen en in een kappers zaak zal er ook vast wel een stopcontact te vinden zijn. Ik kan me zo even niet echt een beroep/verkopers groep bedenken die daar wel tegen aan lopen. Misschien alleen die mensen die zich daar bevinden waar geen bereik is, maar dat probleem lost zichzelf dan ook meteen weer op.
voor mij zou het eventueel wel een probleem kunnen veroorzaken. Dit is voor mij wel handig om mijn klanten via pin te laten betalen. Bij huisbezoek kan het echter nog wel eens voorkomen dat het niet helemaal goed gaat mijn accu of dat ik geen internet heb oid.
Je hebt bijna overal buiten wel internet via 3G, en anders nog wel wifi. De verbinding zal beveiligd zijn, zoals vrijwel alle internettransacties die met geld te maken hebben. Je accu is een probleem, maar je kan altijd even vragen of je een stopcontact mag gebruiken bij je klant.

Als je in de rimboe zit met je mobieltje, een pinpas en een lege accu.. oke. Hoe vaak gebeurt dat?
dan wacht je op een 4g toestel, of neem je dat alcatel dualsim toestel... zodat je een backup netwerk hebt.... verder wifi? - ik denk dat als ik strax een bedrijf start ik deze methode wel graag zou willen uitproberen.... een volledige pinsysteem is duur, en er zijn veel mensen die liever niet hun pincode invoeren op een systeem (ik incluis).
Maar wel liever je pin ingeven op een smartphone waarvan je geen idee hebt welke andere programma's er op draaien (keyloggers)? Dan vertrouw ik een dedicated betaaltoestel toch veel meer...
Als je in een situatie zit waarbij pinnen met je smartphone opeens niet werkt, dan kan je in die situatie ook geen andere draadloze pin optie gebruiken lijkt me. In dat geval heb je dus altijd een probleem.
De kappers en taxi chauffeurs die ik ken hebben allemaal een pinautomaat. Maar bijvoorbeeld taxichauffeurs van RTC hebben vaak tegen wil en dank (zijn ze verplicht) een mobiel pinautomaat bij zich, welke heel veel geld per maand kost. Mogelijk is deze oplossing goedkoper.
heel veel geld is 29 euro per maand.... valt wel mee toch.

Er zijn altijd ondernemers die klagen dat dat soort dingen heeel veel geld kost, maar valt reuze mee, je hebt minder zwart geld ja, dus er moet belasting betaald worden, dan wordt het al iets duurder ja.

En maar klagen dat ze overvallen worden...
Waarschijnlijk klagen taxichauffeurs omdat mensen die pinnen geen fooi meer geven (en terecht, want het is al duur genoeg).

"geschikt voor mensen die niet vaak met dezelfde klanten in aanraking komen"
Dit begrijp ik niet, waarom zou dat dan een voordeel zijn?

Dat de kapper hier in deze categorie genoemd wordt is mij ook een raadsel. Ik pin al bij mijn kapper sinds het pinnen bestaat en dat apparaat zit gewoon met een telefoonsnoertje verbonden.
Mobiel pin automaat duur? wat een gelul... ze moeten niet zo zielig doen...

De reden dat die RTC gasten zo zeiken daar op is dat er met pin niet te rommellen is...
Er zijn al mobiele pin apparaten die werken gewoon via het gsm netwerk door middel van een simpele simkaart.

Het enigste voordeel van dit systeem wat ik zie is dat het compacter zou zijn dan een log mobiel pin apparaat.
ik dacht dat we juist de chip gingen gebruiken ipv de magneetstreep ivm veiligheid, hier moet je de pas doorhalen dus magneetstrip.....

bovendien wil ik mijn pas helemaal niet bij een willekeurige taxichauffeur door zijn smartphone halen.
Ik zou dus mijn pas ook niet zomaar random door een apparaat willen halen.
Echter in het buitenland is het aardig gebruikelijk dat de cassiere je pas door een apparaat haalt en dat vind ik eigenlijk al vervelend..
(zeker doordat afschrijvingen uit het buitenland vaak erg onduidelijk zijn!)
In Zweden werd mijn pasje door een apparaat gehaald, en dat was het. Ik hoefde niet eens een pincode in te toetsen.
Klopt, in het buitenland kun je met een handtekening "pinnen". In Engeland is dat ook nog veel.
De magneetstrip was prima. Ik heb nooit argumenten kunnen vinden waarom we naar de chip over moesten. Eerder heb ik uit berichten alhier begrepen dat ook met de chip allerlei vormen van beveiligingsproblemen ontstaan...

Men doet allemaal maar wat.

Weet je, wij denken vaak dat de maatschappij gestructureerd is en dat er nagedacht wordt over zaken. Het tegendeel blijkt waar. We gaan er van uit dat nieuwe dingen beter zijn, vaak is dat niet zo. We denken dat alleen maar omdat we geil zijn op technologie en we willen altijd iets nieuws. Moeder wil af en toe een nieuw jurkje, pappa een gadget en zoonlief een nieuwe game. Anders vervelen we ons. Tevreden zijn we zelden.

Gewoon dingen bij het oude laten omdat het prima werkt is een concept waar weinig mensen over nadenken. Als iets op een nieuwe manier kan, doen!

Er is nu een trend en hype aan de gang om alles maar via je GSM te laten verlopen. App hier, app daar. Elke domme winkel of organisatie heeft ineens een app. App app appp. Het bekt lekker, het is nieuw, modern en mijn god wat zijn we gevoelig voor zulke marketing!

1,5 jaar geleden had niemand het over de 'app'. Wat zijn we toch een kinderachtig ras.
De magneetstrip was prima. Ik heb nooit argumenten kunnen vinden waarom we naar de chip over moesten.
Omdat de magneetstrip (bij mij toch) na een maand of 3 al kapot/versleten is. De chip gaat veel langer mee. Ik dacht dat er ook een extra beveiligingslaag in zat.
Waarom maken we nog niet meer gebruik van scashen!? Gewoon even QR code scannen, paswoord of pin ingeven en hopla.

"Het systeem zou bijvoorbeeld handig zijn bij een etentje met vrienden. Als het restaurant geen gedeelde rekening aanvaardt, kan een persoon de volledige rekening betalen, terwijl de anderen met hun smartphone hun deel onmiddellijk terugbetalen aan diegene die heeft betaald. Daarvoor zijn alleen een "QR-code" en de applicatie "KBC/CBC-Mobile Banking" nodig."

edit:typo

[Reactie gewijzigd door J.One op 23 juli 2024 04:14]

Omdat "gewone" mensen QR-codes voorlopig nog maar rare dingen vinden en niet iedereen zit te wachten dat je na afloop van een etentje telefoons tevoorschijn tovert en allemaal rare scan-rituelen moet gaan uitvoeren.

Zelf vind ik dat allemaal wel leuk, maar als ik dit soort high-tech dingen doe, dan proppen mijn vrienden me vaak al snel gewoon wat briefjes in de handen en vinden ze het allang best.

Kortom: Het probleem is niet groot genoeg en de oplossing bespaart niet voldoende voor mensen om hun gedrag te (willen) veranderen.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 23 juli 2024 04:14]

Het zou een extra optie kunnen zijn, vervangen kan niet aangezien niet iedereen ook een smartphone heeft, maar wel een pinpas
Cool, die variant had ik nog niet gezien...
Dat lijkt mij ook een handige manier. Alhoewel NFC sneller is, is zo iets als dit sneller in te voeren gezien meer mensen een camera op hun toestel hebben dan NFC-chip.
Overigens is dat gezamelijk betalen tegenwoordig ook eenvoudig te doen door onderling via de bank- of Paypal-app te betalen. NFC kan ook van tel. naar tel. betaling doen, maarja, die chip moet men wel hebben hè.
Anoniem: 381563 1 september 2012 18:39
Kasperski heeft al zijn bedenkingen bij het sterk beveiligde internetbankieren, dit lijkt me om diverse redenen nog onveiliger. Gewoon met geld betalen, is dat moeilijker? Meestal gaat het zelfs sneller zoals je elke keer weer in de supermarkt merkt: keer op keer is er iemand wiens kaart niet herkend wordt, die zijn kaart 5 keer opnieuw moet inbrengen waarna de winkelbediende het nog een paar keer probeert. Heb zo mijn bedenkingen of een smartphone vlotter zal werken.
Cash is niet meer van deze tijd, pinnen is over het algemeen sneller. Op mijn werk betaal ik al bijna een half jaar met NFC (niet het systeem in artikel), en dat is nóg sneller. NFC kun je overigens in en uitschakelen op je toestel, dus je kan gewoon de knip erop zetten :-)
Nog even terug naar de supermarkt... Bij AH hebben ze ook zelfscan, dan hoef je ook niet meer in de rij staan, en nooit meer iemand die zijn muntjes staat uit te tellen of laat vallen :-P
Maar waarom moet alles sneller?

Heb je soms haast? Je gunt jezelf de tijd niet om even wat langer in de rij te staan? Met respect hoor maar het geeft me een beeld van die situatie die je ook wel kent uit de winkel, je staat in de rij en er is een moeder met een jengelend kind dat overal wil zijn behalve daar. Ben jij dat?

Kun je alstublieft even wat geduld opbrengen voor oudjes die soms wat meer tijd nodig hebben? En relativeer eens, waar moet je zo snel zijn dat twee minuten langer een verschil maakt? Als twee of vijf minuten een verschil maakt en ik was je baas dan zou je in mijn achting dalen omdat het duidelijk is dat je je tijd niet goed kunt indelen.

Bovendien is contant betalen (waarom je dat "Cash" noemt snap ik niet) veel veiliger. Dat doen we al zeker 2000 jaar. En zie om je heen, we zijn er niet door in de hel beland.

Ik zelf pin steeds minder omdat ik geen vertrouwen heb in de samenleving. Als ik naar jouw kijk wordt dat bevestigd. Jij zou iemand zijn die early adopter wordt in de contantloze maatschappij. Jij zou steun geven aan dat idee en akkoord gaan met de afschaffing van contant geld. Mijn gebrek aan vertrouwen in de samenleving wordt versterkt als ik jouw zie.

Ik heb geen vertrouwen dat overheden altijd ter goeder trouw zijn. Dat zijn ze nu al niet altijd. Ik wil niet dat al mijn aankopen geregistreerd worden. Dat is schreeuwen om problemen. Geef de overheid deze informatie en ze zullen het gebruiken. En niet i9n jouw belang.

Ik stel voor dat je je ongeduld en jachtige bestaan herziet. Het is niet erg om even in de rij te staan, of wat langer in de rij te staan. Misschien kun je zelfs een prraatje maken met een ander klant. Dat kan leuk zijn, zo ontmoeten mensen hun partner.... Effe een communicatie momentje met een ander persoon. Effe sociaal contact. Maar jij wilt het liefst de winkel uitrennen...

Probeer wat te onthaasten en deel je tijd zo in dat je de tijd hebt om je inkopen te doen. Boodschappen halen is OOK belangrijk, het gaat verdorie om je eten of je kleding.

Als je je gedrag aldus aanpast, dan blijft de maatschappij ook voor mij veilig en hoeven we geen cashless society en de corruptie die daarmee gegarandeerd gepaard zal gaan.
Mijn ervaringen zijn tegenovergesteld... De enkele keer dat iemand nog met contant geld betaalt sta je te wachten tot ze eindelijk alle muntjes bij elkaar gezocht hebben.
Overigens ben ik het wel met je eens dat dit onveilig is, maar contant geld is ook onveilig, vooral voor bv de taxichaufeur. Als alles met zo'n machtiging werkt dan valt er weinig te beroven aan een taxi, maar cash is lekker mee te grijpen at gunpoint.

edit: Trouwens, als bij jouw winkel de pasjes zo vaak niet herkend worden dan zou ik eens een klacht indienen dat ze die dingen moeten fixen en doen ze het niet, boycotten die handel. Helemaal nu alles met de chip werkt ipv de magneetstrip zie ik het zo goed als nooit meer dat pasjes niet herkend worden.

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 23 juli 2024 04:14]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.