Start-up introduceert aan smartphone te koppelen pinapparaat

De start-up Payleven heeft een pinreader geïntroduceerd die kan worden gekoppeld aan een mobiele telefoon. Daardoor kunnen kleine ondernemers makkelijker pinbetalingen accepteren, denkt de start-up. Eerder kwam het bedrijf al met een vergelijkbare pilot.

Het pinapparaat van Payleven wordt via bluetooth gekoppeld aan de mobiele telefoon of tablet van de ondernemer, waarop een app moet worden geïnstalleerd; zowel Android als iOS worden ondersteund. Payleven denkt dat vooral kleine ondernemers baat zullen hebben bij de dienst, omdat er geen opstartkosten zijn, behalve de aanschaf van de lezer. Die kost voorlopig 49 euro.

Wel moeten bedrijven per transactie 2,75 procent van de transactieprijs afstaan aan Payleven. Bij traditionele pinbetalingen moet veel minder worden betaald. "Maar verder zijn er geen kosten", zegt Ernst Moorman van Payleven. "Een kleine ondernemer betaalt dus niets als hij bijvoorbeeld een maandje op vakantie gaat." De dienst wordt deze maand nog geïntroduceerd in Duitsland, Engeland, Italië en Polen.

In september kwam de start-up al met een pilot waarbij gebruikers hun pinpas door een opzetstukje voor een telefoon konden swipen. Daarbij ging het echter om een eenmalige machtiging; de nieuwe lezer ondersteunt daadwerklijk elektronische betalingen. Daarnaast heeft het nieuwe apparaatje ondersteuning voor het nieuwe pinnen, waarbij de chip op de pas wordt gebruikt, in plaats van de magneetstrip.

De dienst van Payleven doet denken aan die van Square, een Amerikaanse start-up van de oprichter van Twitter, Jack Dorsey. Die dienst werkt eveneens met een opzetstuk voor smartphones, waarmee creditcardbetalingen kunnen worden geaccepteerd. Square heeft echter ook ondersteuning voor particulieren, terwijl Payleven enkel ondernemers met een kvk-inschrijving toelaat.

Payleven op iPhone

Door Joost Schellevis

Redacteur

08-02-2013 • 09:02

67

Reacties (67)

67
67
46
9
0
5
Wijzig sortering
Dit product en de dienst zijn dan ook bedoelt voor kleine ondernemers, zzp'ers bijvoorbeeld die geen lease contract aan willen gaan van minstens een jaar. 50 euro per maand voor een pin toestel is nog steeds best veel ( ik spreek uit ervaring, ik heb zelf een contract afgesloten per volgende maand. )

Het omslag punt zit op ongeveer € 1818 via het pinnen per maand. Sommige zzp'ers hebben niet zoveel pin transacties, omdat er een gedeelte cash wordt betaald, en er voor bedrijven veel op rekening wordt betaald.

Dan is het makkelijk als je klanten kan laten pinnen zonder dat je ergens aan vast zit!

Berekening heb ik als volgt gemaakt: 50 / 2,75 x 100 = 1818,18181818.........
Omgekeerd kom je weer op ongeveer 50 euro.
Overigens heb ik zelf gekozen voor een "echte" betaal automaat vanwege de uitstraling en bekendheid, maar als mensen dit gaan kennen is het over een jaar een leuk alternatief ;)
Ik kreeg recent een mailtje van de online payment provider Adyen. Die hebben de Shuttle en volgens mij veel interessantere rates: http://www.adyen.com/prod...ce-payments/chip-and-pin/

Ik weet alleen niet of je aan een jaarcontract vast zit, of dat je het per maand aan/uit kunt zetten.

Het lijkt om precies hetzelfde kastje te gaan. De echte verdiener is volgens mij de fabrikant daarvan! :)

[Reactie gewijzigd door ArmEagle op 23 juli 2024 06:41]

2,75% is de helft van de marge van een supermarkt. Daarnaast, als je een bank koopt à la 500 euro is het weer 13,75. Dacht dat voor grote betalingen een pinbetaling rond de 0,06ct lag voor winkels? Uiteraard moet je dan wel weer pinapparatuur leasen voor 30-50 euro per maand. Maar ja, 3 van deze grote betalingen per maand en je hebt dat er alweer uit. Zie het dan ook niet winstgevender zijn dan de huidige pinapparaten, behalve dat je dan niet aan een contract vastzit.

[Reactie gewijzigd door Chrotenise op 23 juli 2024 06:41]

Outside the box denken. Geen winkels met gigantisch hoge transactiefrequenties of winkels die zeer dure producten verkopen. Denk aan mensen die geen 600 euro per jaar willen uitgeven maar liever eenmalig 50 euro uitgeven en daarna gewoon per transactie rekenen. Wat dacht je van mensen die op een kerstmarkt staan met producten? Je gaat niet voor zo'n korte tijd een duur pinabonnement afsluiten maar de prijzen zijn vaak wel hoog genoeg dat de consument niet klaagt over een paar procent meer en je die 50 euro aanschafkosten wel terug verdiend.

Of kunstenaars die regelmatig op die kunstmarkten staan maar dat puur als bijbaan doen? Ga je geen 600 euro per jaar uitgeven maar een eenmalige aanschaf van 50 euro om mensen die geen cash bij zich hebben ook te bereiken? Waarom niet. Je kan hem zelfs delen met anderen waardoor aanschafkosten marginaal zijn.
Ik ken een kleine ondernemer die voor 20 euro per maand een pin-abonnement heeft. Dat is goed te doen. Beter dan een marge van 2,75%!
Ik ga er dan vanuit dat je geen extra kosten hebt aan apparaten, klopt dat?

Dat betekent dat je aan ruim 700 euro per maand transacties moet hebben om voordeliger uit te zijn met zo'n abonnement. Zit je daar onder, wat veel hobbyisten doen, dan is het al voordeliger. En daarnaast heb je een app om al je betalingen te managen, betalingen terug te storten,... vraag me af waar het uiteindelijke omslagpunt zal liggen maar ik zie zeker markt.
Zit je onder de ~10.000 euro per jaar aan pin omzet is het al snel voordeliger.
Anoniem: 426269 @Tsurany8 februari 2013 15:54
Ja voor 20 euro in de maand heeft hij gewoon zo'n ding waar pinpassen in gaan. Het is de lease van dat apparaat en de bijbehorende abonnementskosten. Goed te doen dus voor 20 euro in de maand. Dus het accepteren van pinnen kost hem maar 12x20=240 per jaar. En het gaat om een autobedrijf dat al zo'n 20 jaar bestaat dus die zetten wel wat om.

Als je voor minder dan 700 euro per maand pinomzet hebt dan moet je er mijn inziens gewoon niet eens aan beginnen. Wat is nou 20 euro per maand voor een ondernemer? Valt in het niet bij je telefoonabonnement en je normale bankkosten. Elke dag 1 koffie uit de automaat is al duurder. :)
Mooi en aardig allemaal, maar op deze manier staat iedereen driemaal zo lang in de rij bij de kassa. Eerst bluetooth aanzetten, koppelen, werkt weer niet etc.
Volgens mij heeft de ondernemer zelf een telefoon die hij of zij gebruikt als "PIN-toestel". Oftewel door zijn telefoon naast de kassa aan de lader te leggen kan er continu BT verbinding met het Payleven (rare naam trouwens) apparaat zijn.

De telefoon van de klant staat hier dus geheel buiten.
Ah, dat verklaart wel het een en ander. Bij dit soort berichten hoop ik altijd dat er eindelijk een manier is voor mobiele betalingen in de winkel, maar valt dan weer vies tegen.

Zou ook fijn zijn om te melden wat een normale pinautomaat kost in aanschaf en licentie/transactie. Om een goede vergelijking te kunnen maken. Ik kan me voorstellen dat het op korte termijn goedkoper is, maar op de langere termijn veel duurder.
Hangt enorm af van het aantal transacties en of je een pinautomaat huurt of koopt. Je zit snel op de 20-50 euro per maand voor het apparaat en dan heb je vaak een bedrag per X aantal transacties of een FUP. Vaak zit je dan rond de 1000 transacties per maand, wil je meer dan moet je ook (flink) meer betalen.
Je kan niet zomaar een op een vergelijken wat de kosten zijn. Dit nieuwe systeem is goed voorspelbaar aangezien het een bedrag per transactie is en er verder niks bij komt. Ideaal als je een aantal kleine transacties hebt, niet handig als je weinig transacties hebt die wel heel groot zijn of veel transacties die juist erg klein zijn.

Wellicht iets voor taxichauffeurs met korte ritten? Dan is het aantal transacties erg hoog maar het bedrag per transactie erg laag. Of mensen die enkel in het weekend iets doen, zoals markt kooplui?


En er zijn genoeg manieren om mobiel te betalen in een winkel, de lastige punten zijn de hoge investeringskosten, geen standaardisatie en weinig echte vraag vanuit de consumenten.

[Reactie gewijzigd door Tsurany op 23 juli 2024 06:41]

Een normale (vaste)pinautomaat kost €30/maand (bij de rabo)
En dan betaal je niks per transactie.

Of je kan je eigen hardware gebruiken, dan kost het 5 cent per transactie.
Anoniem: 415197 @marapuru8 februari 2013 11:41
Oh, maar waarom hebben ze dan niet gewoon een klein lcd matrix-displaytje op de kaartlezer gemaakt? Hoeveel kost zo'n displaytje nu? 1 of 2 euro?

Dan kan de winkelier zijn mobiel gewoon achter de toonbank laten (uit het zicht), en ziet het geheel er ineens een heel stuk betrouwbaarder en vertrouwder uit voor de klant.
Het lijkt me eerder de bedoeling het pinapparaat te pairen met een telefoon van de winkelier ;)
Anoniem: 37996 8 februari 2013 09:13
Dan 300-400 euro uitgeven voor een pinautomaat en daarna 7 cent per transactie betalen. Bij een omzet van ongeveer 15K heb je de kosten al eruit.
Precies dat.
Zelf voor de sigarenboer die telkens een pakje peuken van 5 euro verkoopt, betaalt met dit apparaat bijna 14 cent per transactie (oftwel het dubbelen als het bedrag van Sandu klopt). Het percentage is veel te hoog....
Wat moet de sigarenboer met een mobiel pinapparaat? Die heeft een vrij grote omzet, vaste locatie en kan prima een normaal pinapparaat nemen. Dit is juist ideaal voor mensen met workshops en dergelijken die weinig transacties hebben. Bijvoorbeeld elke zaterdag een cursus geven en dat mensen direct producten kunnen kopen. Ideaal als je ze dan relatief simpel kan laten pinnen.

Dit is niet iets wat je bij de AH neer zet of bij een drukke winkel.
Het ging mij om de grootte van de transactie.
Off-topic: met de sigarenboeren gaat het trouwens niet meer zo goed, die hebben niet meer zo veel transacties ;)
link
En jouw cursussen moet je meestal van te voren betaald hebben...

[Reactie gewijzigd door keko12 op 23 juli 2024 06:41]

De sigarenboeren die ik ken hebben genoeg transacties om een vast pinapparaat te verantwoorden en zelfs met een dreigend faillissement zal dat nog zo blijven.
En cursussen betaal je vooraf, maar vaak is het ook mogelijk daar direct producten te kopen (boeken, cursusmateriaal,...) en dan is pinnen erg handig in een maatschappij waar contant geld steeds meer verdwijnt.
Dit product is echt bedoelt voor mensen die niet binnen de standaard hokjes vallen waar graag in gedacht wordt. Dat is wellicht geen gigantische markt, maar kennelijk groot genoeg om zo'n bedrijf in te passen.
Dat gat in de markt is allang gevuld met een CCV Vx-670. Google daar maar eens op, je zult het apparaat wel herkennen van de terasjes. Waar dit apparaat zich in onderscheidt is dat goedkoper is dan deze CCV omdat er geen sim kaart/telefoonverbinding ingebouwd hoeft te worden maar dat deze dat stuk hardware als externe component via bluetooth gebruikt.

Voor de reverse engineers hierboven: Gezien dat bij vermissing diefstal er geen meldplicht is durf ik aan te nemen dat dit apparaat tamper proof is dan wel dat voldoende checks plaatsvinden om dit te detecteren. Zoals op https://payleven.nl/security te lezen is verlopen de transacties immers via hun datacentrum en wordt er gebruik gemaakt van versleuteling en de Payment Card Industry Data Security Standard
Op zich een leuk idee, maar maakt dit niet het skimmen nog makkelijker?
Nou ja ik neem aan dat de betaling gedaan word via de verbinding gaat van de telefoon.
Dus het lijkt me dat een man in de middle attack ook mogelijk is?
We doen al jaren allerlei betalingen via internet (iDeal, internetbankieren, pinautomaten, etc), waar tig punten zijn waar je een man-in-the-middle attack zou kunnen uitvoeren. De technieken om dit te voorkomen bestaan al jaren en zijn behoorlijk goed (SSL, etc), sterker nog, zo goed dat criminelen liever keyloggers en/of software maken die de communicatie met de bank vanaf de clientkant beïnvloeden voordat het geheel versleuteld wordt. Dat is bij zo'n kastje nog een stuk moeilijker dan op een normale computer, dus dit lijkt me juist alleen maar veiliger.
Anoniem: 120539 @Radiant8 februari 2013 13:09
Het vervelende voor mij als gebruiker is dat ik het kastje moet vertrouwen. De versleutelde verbinding naar de betaalservers geloof ik wel, maar wie zegt mij dat het kastje dat ik voor me krijg (hoe fancy ook) niet mijn pincode in een logfile opslaat, gecombineerd met de gegevens benodigd om betalingen te autoriseren?

Sinds we hier de chip gebruiken ipv de magneetstrip is klonen weliswaar lastiger, maar zeker niet onmogelijk geworden. Bovendien kan de strip wellicht alsnog gebruikt worden om betalingen in buitenlandse automaten te doen met een gekloonde pas.
Dat kan nu toch net zo goed? En om de ondernemer op te lichten door stiekem de reader te wisselen zul je eerst de bluetooth verbinding moeten kraken om het ongemerkt te doen.
Ik kan me wel bijvoorbeeld bij markten iets voorstellen waarbij geskimmed zou kunnen worden door het apparaat stiekem door een "proxy" te vervangen die alles doorzend naar zowel het echte apparaat als naar de oplichter.
Maar dat zou alleen kunnen als je razendsnel het originele apparaat zou weten te modificeren terwijl je in de buurt van de kraam blijft.
Wanneer er goede encryptie wordt gebruikt is die kans zeer klein. Tijdens een betaling met de chip wordt er geen data opgeslagen, dat is ook de reden dat pinpassen tijdens het binnen moeten blijven zitten in het apparaat, dus wanneer de data direct encrypted wordt opgeslagen en verzonden over een encrypted verbinding is de kans relatief klein dat er wat mis gaat. Betalingen met de magneetstrip zijn gevaarlijker omdat data tijdelijk opgeslagen moet worden, maar zolang dat ook encrypted gebeurt is de kans op misbruik erg klein.

Het grootste gevaar gaat zitten in skimmers die de apparaten namaken en consumenten laten denken dat ze een officieel apparaat gebruiken. Daar moet nog wel wat op gevonden worden aangezien mobiele pin apparaten voor steeds meer zaken normaal gezien worden.
Collectanten die ook mobiel pinnen accepteren, dan is skimmen wel vrij makkelijk en heb je in korte tijd een vrij groot publiek te pakken.
Alleen kan wel iedereen zo'n apparaat bemachtigen, en rustig thuis gaan zitten sleutelen om hem na te maken. Bij een pin automaat hoop je nog te kunnen zien dat er iets niet klopt.

Het grote voordeel is in ieder geval al de drempel die er is om een pin automaat (in de muur) te voorzien van skim apparatuur. Een winkel begint hier echt niet aan bij hun betaalmachines! Als je thuis een kastje kan namaken / reverse engineeren wordt die drempel echter al een stuk later.

Wanneer ze eenmaal bij jou aan de deur staan voor de "collecte" zie jij echt niet of het kastje nog in originele staat is, of dat hij zijn gegevens (jouw rekening + pincode) in plain tekst naar de telefoon stuurt.

Het is een telefoon! Die weet per definitie de locatie. Oftewel, doe een "collecte", laat mensen pinnen! (klinkt ideaal, pinnen voor collecte). Bij de transactie sla je locatie op, rekeningnummer en pincode. De transactie laat je gewoon doorgaan zoals geplant, zodat het doelwit niets door heeft.

Een maand later gaat een van je vriendjes in de nachtelijke uren de wijk door opzoek naar pinpassen in de jas aan de kapstok. Thuisgekomen doe je een rekeningnr + pincode check, en incasseren maar. Dit laatste uiteraard door je contacten in de oostbloklanden.

Nee.. denk maar niet dat ik via zo'n apparaat ga betalen!
Zelfs met een onbeveiligde verbinding zal je hier geen last van hebben. Het enige wat waarschijnlijk gebeurt is dat er vanaf de telefoon een bedrag wordt geroepen richting de betaalterminal en deze handelt alles veilig af. Dit is niet veel anders als bij normale kassa's waar een terminal aanvast hangt. Alleen gaat de verbinding nu via het internet in plaats via een serial kabeltje ofzo.
Erg cool, maar een percentage van het bedrag afstaan klinkt niet heel aantrekkelijk; dan toch liever een paar cent per transactie.
Lijkt me in deze tijd ook niet echt een goed business model. Stel een retailer heeft 8% marge op zijn producten (dat is al ruim). Dan ben je de helft al kwijt aan een transactie.

Voor hele kleine bedragen kan het wel, maar dure duurzame goederen is dit niet handig.
Anoniem: 120539 @CMG8 februari 2013 13:11
Voor creditcard betalingen is dit een heel gebruikelijke constructie. De hoogte van de commissie is afhankelijk van het 'merk' creditcard.
(Zo is Visa één van de goedkoopste, en zijn Amex en Diners voor zover ik weet de duurste.)
Moeten pintransacties naar de transactieverwerker niet via een speciale lijn? Ik neem dan aan dat een mobiele provider dit niet ondersteunt.
Volgens mij belde men vroeger altijd gewoon in over de gewone telefoon lijn. Nu gaat het volgens mij vaak gewoon via internet, wat voor speciale lijn bedoel je?

Wel gek trouwens dat deze Nederlandse start-up niet in Nederland begint, maarja de Duitse markt is natuurlijk veel groter.
Er zijn al jaren GPRS pinautomaten. Zulk verkeer hoeft niet over een speciale lijn omdat er een beveiligde verbinding (point to piont encryption) opgezet wordt naar de payment provider en alle data encrypted over de lijn gaat. Hierdoor maakt het niet uit of data onderschept kan worden, het is encrypted dus niet te ontcijferen.
Ik kan me wel voorstellen dat het handig is voor iemand die bij de mensen thuis komt, een loodgieter of bv ZZP-ITer die betalen via pin mogelijkheid wil hebben. Al stuur ik zelf liever een factuur en zie het wel verschijnen op mijn rekening met zulke percentages.
Alsof het verzenden, administreren en innen van facturen geen geld kost? Ik denk dat je waar mogelijk beter kan zorgen dat mensen hun rekening direct voldoen per pin, dan dat je met facturen moet lopen klooien. Één klant die zijn factuur niet betaalt, en de pinoplossing is goedkoper.
Als iemand met zo iets bij mij aankomt zodat ik kan betalen, dan koop ik het product niet ...
Wie zegt dat die telefoon van die winkelier virus vrij is of niet gewoon 1 skim-device is? Je voert wel je pincode in op die smartphone (en de chip van je pas is ook na skimmen).

Leuk idee, maar hoge kosten, en ik heb me twijfels over de beveiliging en veiligheid.
Je voert je pincode niet in op de smartphone maar op het apparaat van Payleven. Tezamen met je chip wordt de pincode realtime verwerkt en dan ook niet opgeslagen op het device. Geen van de gegevens zijn vanaf het Payleven apparaat te achterhalen en de betalingsgegevens worden encrypted doorgestuurd naar de payment provider.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.