Kloksnelheden AMD's nieuwe high-end cpu's bekend

Er is een document verschenen met specificaties van AMD's komende cpu's, waaronder de cpu's met codenaam Vishera. De snelste cpu, met acht cores, zou op 4,2GHz kunnen tikken. AMD brengt ook een hexa- en een quadcore uit.

AMD's huidige high-end cpu's, de FX-serie, is gebaseerd op de Bulldozer-architectuur. De nieuwe cpu's, met codenaam Vishera, zijn gebaseerd op de Piledriver-architectuur, een kleine refresh van de Bulldozer-architectuur. Volgens het document krijgt de snelste variant, de FX-8350, een kloksnelheid van 4,0GHz, wat met Turbo Boost kan oplopen tot 4,2GHz. Deze snelheden gelden ook voor de quadcore-variant, de FX-4320. De hexacore FX-cpu tikt op 3,5GHz, wat wordt verhoogd tot 4,1GHz met behulp van Turbo Boost.

De maximale kloksnelheid van de FX-8350 is met 4,2GHz even hoog als die van de FX-8150, AMD's huidige snelste cpu. De FX-8150 tikt echter standaard op 3,6GHz, tien procent langzamer dan de FX-8350. De Vishera-cpu's worden nog steeds op 32nm gebakken en hebben dan ook tdp's die vergelijkbaar zijn met die van hun voorgangers. De verwachting is dat AMD de nieuwe FX-cpu's over enkele maanden uitbrengt, mogelijk tegelijk met Windows 8.

AMD cpu details

Door Marc Rademaker

Redacteur

27-08-2012 • 09:23

121 Linkedin

Reacties (121)

Wijzig sortering
Ik begrijp niet dat tweakers blijven zeggen dat CPU`s snel genoeg zijn.
Er is nog zo veel functionaliteit die veel snellere CPU`s vereist.
Er is alleen geen goede software die dat ondersteunt, maar dat is kip ei denken.

Even denken:

Fatsoenlijke spraakherkenning met syntax correctie.
Bediening dmv hersengolven.
Games met een volledig vrij speelveld en niet de beperkingen die je nu hebt.
Kunstmatige intelligentie.
Beperkt zelf bewustzijn.
etc.

De bovengrens word gek genoeg dus bepaalt door AMD die vrij matige CPU`s maakt. Intel hoeft alleen maar te wachten.
-Bediening met hersengolven: draait op 600MHz ARM in verschillende semi-commerciële producten, niet CPU limited

-Spraakherkenning: Was al mogelijk op de C64. De beperking is software, niet CPU kracht.

-Games met volledig vrij speelveld: Ook niet CPU limited. Textures en grafische kaarten die om kunnen gaan met de view-distance zijn veel grotere beperkingen.

- AI: ligt aan de definitie. geavanceerde robotica draait al op veel lichtere platformen. Volledig autonome auto's gebruiken huidige level hardware.

-Beperkt zelfbewustzijn: Dat is iets waar je veel processing power voor nodig hebt. Maar eerlijk gezegd verwacht ik dat je hier niet naar toe gaat werken op x86 architectuur.

[Reactie gewijzigd door Belgar op 27 augustus 2012 10:15]

Er is genoeg te bedenken wat mogelijk meer CPU kracht nodig heeft. Alleen, niemand gebruikt die software. Voor hardware fabrikanten is het prachtig als er programma's ontstaan die meer eisen stellen aan de hardware. Echter, de recente golven nieuwe producten hebben juist weinig performance (netbooks, smartphones en tablets). Voor die producten is zelfs een i3 eigenlijk te krachtig. Je ziet dan ook dat Intel naast het doorontwikkelen van de ix range ook veel tijd besteed aan het zuiniger maken van haar low end producten om zo in de consumenten electronica markt een plaats te winnen. Want in die hoek zit nu de grote groei.

Tien jaar geleden kocht vrijwel iedereen de snelste computer die men kon betalen. Tegenwoordig kiest de overgrote meerderheid van de mensen voor een mid range systeem met op zijn hoogst een i5. Als men al niet een tablet koopt. Er is gewoon geen echte reden voor consumenten om snellere PCs te kopen. En dus zijn CPUs "snel genoeg". En zolang de interesse in snelle i7 chips of SandyBridge E chips niet flink toeneemt blijft die stelling gewoon op gaan.
Anoniem: 174926
@humbug27 augustus 2012 12:57
juist de volgende generatie zie ik dus vooral weer een sprong nemen in het energie verbruik: de kloksnelheden zijn zelf lichtjes gedaald de laatste jaren :)
Dat zijn nou net dingen die we nu niet gebruiken. Wanneer de bovenstaande software vraagt om performance is er genoeg materiaal om die performance te leveren (supercomputers).

Maar het blijven niche projecten of producten die nog niet goed ontwikkeld zijn. Zodra de x86 processors krachtig genoeg zijn om bepaalde taken over te nemen van supercomputers dan zal dat ook gebeuren.

Daar gaat het nou om. High-end cpu's blijven nodig, maar de doelgroep is veel kleiner. Verder merk je dat we veel meer richting gpu's gaan die bepaalde taken overnemen van cpu's.

[Reactie gewijzigd door Relief2009 op 27 augustus 2012 10:04]

beter voorbeeld had gpu geweest gpus hebben extreem veel rekenkracht nodig en hebben erg veel baat bij een snelle cpu.
ik heb dit zelf gemerkt met mijn overstap van mijn amd 955 naar een 3770k de pu is ineens veel sneller al is volgens velen de 955 op 3,7 ghz meer dan snel genoeg.
Hopen dat het eindelijk echt wat is, maar ik vermoed van niet aangezien het een kleine refresh van bulldozer betreft.
Voor de consument hoop ik dat AMD snel weer kan bijbenen met Intel.
Hopen dat het eindelijk echt wat is, maar ik vermoed van niet aangezien het een kleine refresh van bulldozer betreft.
kleine refresh? trinity maakt gebruik van de zelfde core en die heeft tog wel laten zien bulldozer met wat verandering een goede chip kan worden. tot 15% sneller per clock en veel zuiniger. en dan mist trinity nog de L3 van bulldozer.

15% meer snelheid per clock + 10% hogere clocksnelheid voor alles zonder turbo = tot 25% sneller.
en dat kan hem toch best interessant maken.
Voor de consument is een AMD ook ruim snel genoeg. Wat moet een normale consument met een i7?

Het antwoord is in 99% van de gevallen niks.

Je kan hele mooie pc's samen stellen die net zo snel zijn als Intel zijn tegenhanger voor wat minder geld wanneer je een AMD CPU gebruikt. Niet alleen de CPU is als je in hetzelfde prijs segment shopt gewoon ongeveer even snel, maar de Mobo's zijn vaak fors goedkoper.

De enige rede dat AMD het voor de consument beter moet doen is dat het sneller goedkoop wordt. Echter zijn de pc's gewoon snel genoeg, en kunnen ze makkelijk 10 jaar mee voor een beetje internet. Pas als er een revolutie komt in het pc gebruik zal er voor de normale consument iets veranderen. Tot die tijd blijft een snelle CPU(en GPU) vooral voor de high end gebruiker. Dat wil dus zeggen gamers of grafisch werkers. Maar daar valt slechts een klein deel onder.
inderdaad. om het nog maar niet te hebben over de serverkant!
Een 8 core intel server cpu kost je gewoon 1000 euro.
Voor 3/4 van dat geld heb je een AMD board, 8 core CPU en 16 GB registered ECC geheugen.
Dus op server gebied is er nog meer verschil.
Voor mij geen intel server.
Dat is wel erg kort door de bocht. Absoluut hebben de AMD server CPU's veel cores en weinig tdp for the buck. Maar da's alleen gunstig als je veel cores en weinig tdp benodigt.

Veel servers in kleinere omgevingen draaien meerdere OSsen per server en dan moet je gewoon de krachtigst mogelijke hebben, al kost dat een 500 meer, het is nog altijd goedkoper dan een 2e server neerzetten. En in dat geval is er reden om voor Intel te kopen.

Ik vind het sowieso verkeerd om blindelings voor een merk te kiezen. Je weegt de geschiktheid en gebruikersdoel af tegen de kosten en daar kies je de beste kandidaat uit. Dan zul je vaak zien dat de ene keer Intel de betere keus is en de andere keer een AMD. Dat geld voor zowel servers als desktops.

En inderdaad kan je dan het best de kosten per platform (CPU+Mobo) pakken en niet de kale CPU.
Volgens mij zijn de AMD CPUs die hier genoemd worden niet bestemd voor server gebruik, ondanks dat je ze er wel voor kan inzetten. Volgens mij zijn deze CPUs bedoeld voor de veeleisende gebruiker die geen 3000 euro wil neertellen voor een high-end Intel systeem..

Een quad-, hexa-, of octacore CPU is prima voor videobewerking thuis voor relatief weinig geld. Een hexa- of octacore is ook uitstekend voor de thuisgebruiker die een eigen goedkoop servertje heeft staan voor privé doeleinden of een kleine website, die mensen zie ik niet zo snel meerdere virtuele OS'en simultaan draaien op hun machines.

Overigens denk ik dat voor thuisgebruik de meeste consumenten eigenlijk aan een dual- of hooguit een quadcore genoeg hebben: Wanneer gebruik je die cores nou volledig? Ik in ieder geval niet, niet met spellen en nauwelijks met mp3/flac coderen. Videobewerking is de uitzondering mits de programmatuur er goed mee om kan gaan maar dat doe ik ook vrij weinig en om nou een hexa- of octacore te kopen voor die ene keer.. Ik wacht wel 3 minuten langer ;)
Inderdaad, ik heb zelf graag snel gerief maar als ik eerlijk ben met mezelf kan ik me niet voorstellen wat de meerwaarde zou zijn van een quadcore bv.Ik tik dit hier thuis op een Dell M6400 met een dual core (core2 x9100) en die volstaat ruimschoots voor alles wat ik doe. Foto- en videobewerking is geen probleem, op twee schermen werken met tal van applicaties open gaat vlotjes en al zal die wel minder geschikt zijn voor de allerlaatste veeleisende games ik speel er af en toe games op als mass effect3 (op high en 1920*1280) en dat gaat erg vloeiend.
Een Leuk "highend" intel systeem heb je al onder de 1000 euro O-)
Het antwoord is in 99% van de gevallen niks.
Het is erg leuk dat je dit van Intels i7 zegt, maar van deze 'nieuwe' cpu's van AMD kan je makkelijk hetzelfde zeggen: Wat heeft de gemiddelde consument inshemelsnaam aan acht CPU cores?

Het vervelende is dat Intel óók goedkope processors heeft, die vaak beter presteren en zuiniger zijn dan AMD's tegenhangers. Het enige voordeel van AMD op dit moment zijn de APU's maar uiteindelijk scheelt het niet heel veel in grafische kracht.
Dat valt wel tegen. Ik ken geen intel cpu's die je voor 80 dollar zoveel power geven. Intel's kracht zit in de i5 en i7 en niet in de i3's. De eerste zitten vaak toch wel een 100 tot paar honderd dollar hoger, maar bieden je dan ook veel meer power dan wat AMD kan leveren.

Qua prijs kun je niet met AMD concurreren, maar AMD heeft ook geen antwoord op de high-end cpu's en dat is wel pijnlijk gezien het A64 tijdperk.

[Reactie gewijzigd door Relief2009 op 27 augustus 2012 09:47]

Dit is inderdaad gewoon waar.

Vriend van me heeft een computer gekocht met een A8-3870K, met een Asrock moederbordje van volgens mij nog geen 60 euro. Dat ding doet, met zijn oude 1280*1024 beeldscherm, Battlefield 3 gewoon op high.

Gezien je een processor van 100 hebt, met een moederbord van 60 en geheugen (4GB DDR3-1600) van 30 heb je voor 190 euro een BF3-op-high spelend platform. Ook kan je hier nog CPU-intensievere dingen op doen zoals Minecraft, wat op een G530 bijvoorbeeld niet gaat lukken.

Ik denk dat voor dit soort markten Intel gewoon niets heeft.
Geen kracht in de i3 ?
Je onderschat deze chip, is mijn mening:
http://www.anandtech.com/bench/Product/399?vs=289

Battlefield kan speelbaar op 30~40 fps. Op een lage res en veel andere dingen op low/med:
http://www.youtube.com/watch?v=WPqYlrBE8J4

Vergelijkbaar met i3 21** (i3 540) met een HD5770
http://www.youtube.com/watch?v=-A1QmYIs1_E
80 fps op high 1280x1024.

Punt is; voor pakweg 100 euro meer heb je vaak 2x zoveel game power.

[Reactie gewijzigd door Madrox op 27 augustus 2012 11:58]

Dit lijkt me sterk, kun je linken naar benchmarks voor deze uitspraak?
Ik zie vaker het "een vriend van me"-argument voorbij komen, maar ik heb genoeg beroerde geintegreede systemen onder de vingers gehad en BF3 en Minecraft draai je daar echt niet (speelbaar) op.
Los hiervan vergeet je nu voor het gemak de case, voeding, opslagmedia en optische lezers/schrijvers. Idd als je een beetje zoekt zul je "gamesystemen" vinden gebaseerd op AMD producten van in totaal €360,- maar niemand hier op Tweakers zal dat ook als een serieus gameplatform zien.

voorbeeld:
http://gamepc.nl/game-pc-budget
Uhm, 1280x1024, dat is niet echt een moderne waarde.
Je vermeldt het wel hoor, maar deze resolutie valt dus buiten (zo'n beetje) alle vergelijkingen en benchmarks, omdat deze tegenwoordig meestal op 1920x1080 worden uitgevoerd?

OT: Ben benieuwd wat de meerwaarde is van deze chips, minder energieopname, hogere kloksnelheden, maar is er ook nog een nieuwe techniek o.i.d. ?
Ik heb i.i.g. nog niets gehoord over een opvolger van DX11 ?
Dus m.a.w., waarom wil ik een 8xxx serie ipv een 7xxx ?

Ow wacht, het gaat hier over een CPU natuurlijk 8)7

Hogere klok tegen minder energie is dan altijd interessant !

[Reactie gewijzigd door moreasy op 27 augustus 2012 13:59]

Goed, als consument, probeer AMD CPU's in te stellen dat hij alle programma's en spellen alle cores/threads benut. Al jaren denkt men dat Intel CPU's niet echt cores heeft, maar desondanks worden ze allemaal gebruikt.

Ja ik ben een AMD fan, maar ik heb gezien in game load times, dat een Intel proc al jaren beter doet en sneller is.

Ik vind het jammer dat Intel wat dat betreft beter is met wat o.a. de Amerikanen zo leuk zeggen "Intel overclockers are like 'simpletons' for overclocking". Mag misschien waar zijn maar als een simpel overclocker, of een onderclocker zoals ik, moet ik toch voor Intel kiezen.

[Reactie gewijzigd door Midnight4u op 27 augustus 2012 12:04]

dan moet je wat beter gaan zoeken

de Intel Pentium G600 en 800 series zijn minder dan 100 euro en zijn allemaal stuk voor stuk krachtiger dan de tegen hangers die van AMD zijn
Het is onzin dat je qua prijs niet met AMD kan concurreren. Een I3 of een pentium is gewoon een goede concurrent van een AMD chip. Het verschil zit hem in de GPU capaciteiten waarbij AMD voor loopt. Daarentegen kan je met een Intel weer fatsoenlijk media files re-coden.

@OpenMinded
En op de server kant heeft AMD al helemaal niets te zoeken. Een 8 core AMD CPU wordt al verslagen door een 4 core Intel chip. Je kan niet simpelweg cores tellen. Wil je een serieuze server bouwen is er (net als bij desktops en laptops) maar 1 optie. Intel. AMD is leuk als alternatief in het low budget segment maar de beroemde waar voor het geld levert AMD eigenlijk al jaren nauwelijks meer. Het is echt dubbeltjes werk. Dat is misschien leuk als je een thuisserver bouwt, maar zakelijk is het echt onzin om 10,100 of zelfs 500 euro te gaan besparen op een server. Deel dat door 36 (3 jaar afschrijven) en leg daar de maandelijkse kosten van de werknemer die het ding moet onderhouden tegenover en je ziet dat het echt peanuts is.
Anoniem: 382150
@humbug27 augustus 2012 13:39
i3's en Pentums kunnen alleen concureren met AMD als je een losse videokaart erbij koopt.
Die IGP's van die krengen zijn namelijk vreselijk traag, en btw die pentiums kunnen net zoals de Atoms geen HD afspelen.
Een gemiddelde consument heeft bijvoorbeeld nut aan multicores bij het converteren van Audio-CD's naar mp3/ogg/flac/aac/...
De enige reden om een i7 te kopen is omdat er in de goedkopere cpu's steeds meer features zijn uitgeschakeld. Hoe verder je in de lijn naar beneden gaat van i7-i5-i3-Pentium-Celeron, hoe meer je moet opgeven van TurboBoost, Hyperthreading, Intel VT-x, VT-d, Vpro, TXT, EPT, enzovoorts. Daarbij moet je uitkijken want de multiplier-unlocked K-versies (zoals 2600K) heeft ook al dergelijke functies niet die de gewone 2600 wel heeft en ook in de andere series is er geen eenduidige lijn. Als je niet uitkijkt mis je dus een voor jou essentiële functie.

AMD schakelt in die zin nauwelijks iets uit.
Logisch. Anders zouden ze helemaal geen potje kunnen breken.
Intel heeft die luxe wel :)
Anoniem: 463576
@Kevinp27 augustus 2012 10:56
Mensen die geen i7 nodig hebben interseerd het ook niet zoveel wat er in zit, die willen gewoon een nieuw systeem, en kijken in de winkel wel wat hun wordt aangesmeerd. Voor die Consumeten waar een AMD snel genoeg voor is doen dus ook niets met hun PC, beetje interneten heb je echt geen nieuwe PC voor nodig!
alleen pc leken doen dat ja.
een beetje slimme consument gaat is eerst even wat info inwinnen via Google.
verder kom ik persoonlijk veel meer kant en klare pc'tjes tegen met i7 cpu's van rond de 600 euro dan een amd systeem
Maar dat wil niet zeggen dat dat erg nuttig is.

Een systeem van 600 euro waar 300 euro CPU in zit is niet in verhouding. En dat is vaak wat er gebeurd er worden wat leuke kreten opgeschreven en klaar.
ja dat bedoel ik dus!
het interesseert ze wel wat voor een type cpu erin zit ze mogen er wellicht geen verstand van hebben maar i7 word wel gezien als een high end cpu en een leek zal dan denken dat dat zijn pc snel maakt

hoe dan ook een leek koopt wat lekker in de oren klinkt
Ik denk dat we op een punt zijn gekomen waarin de processors zo krachtig zijn dat een cheap AMD meer dan genoeg is voor de gemiddelde consument.

Ik denk dat alleen de veeleisende gamer/video-editor voor een i7 gaat en high-end gpu. Deze doelgroep is weer heel klein.

Ik denk dat de consument meer gebaat is bij SSD's dan bij nog krachtigere processors. Daar zit de meest merkbare winst in voor hun. Dat was zelfs voor mij de beste aankoop van de afgelopen jaren.

[Reactie gewijzigd door Relief2009 op 27 augustus 2012 09:37]

Daar ben ik het mee eens. Maar ook op het gebied van gaming heeft een superCPU niet het nut wat je ervan zou verwachten. Op het gebied van gaming ben je het beste uit met een goede GPU (of meerdere GPU's).

Voor fotobewerking en volgens mij ook bij veel videobewerking programma's wordt de GPU steeds vaker ingezet. De CPU blijft belangrijk maar is al een langere tijd niet meer zo belangrijk als de GPU of HDD. Je zegt het zelf al, veel snelheid kun je pakken met een SSD.
Hangt van de game af, ik speel Tera Online met een Intel i5 2500k en een AMD 7950 maar het is de CPU die in dat geval de bottleneck is. De game vraagt weinig van de GPU maar weet wel 2 cores van de krachtigste CPU's plat te leggen. Slechte optimalisaties natuurlijk want als het minstens 4 cores wist te benutten dan zouden daar een hoop mensen bij gebaat zijn.
Een gemiddelde consument gaat niet voor een AMD of intel, die gaan voor een computer die in de winkel te koop is.. Ze hebben namelijk de ballen verstand van (en dat is ook helemaal geen probleem). SSD is alleen leuk als je ook SATA-600 hebt, anders kun je genoeg problemen krijgen..
SSD's doen het prima met SATA-300. Waar haal je vandaan dat alleen SATA-600 goed zou werken?
SSD's werken wel met SATA-300. Maar de nieuwste SSD's hebben een maximale doorvoersnelheid die zo hoog is dat SATA-600 het al niet altijd kan bijbenenen. SATA-300 is dan al helemaal 'te langzaam'.

Ontopic:

Een standaard snelheid van 4Ghz met een turbo-boost van 4.2Ghz. Dat is slechts 5% verschil, is het uberhaupt nog zinvol om turboboost te hebben dan?
Draai dat eens om, is het zinvol om geen turbo te hebben.
Volgens mij klopt daar niet veel van. Er is nauwelijks performance verschil (merkbaar dan) tussen 300 en 600. Het grootste merkbare verschil is de overgang van HDD naar SSD. De andere verschillen zijn meer theoretisch.

Zo heb ik een prima PCeetje gbouwd met AMD hex en een SSD, retesnel voor een gewone consument, en alle nieuwe games met hoge framerates en laadtijden, om een voorbeeldje te noemen.
Inderdaad , veruit de meest bruikbare winst zit hem in de latencies en 4k reads.
Uiteraard wel afhankelijk van je gebruik maar de max sequentiele doorvoer zie je alleen in zeer beperkte scenario's.

Wel is het zo dat de moderne SATA600 SSD's het met de 4k reads en IOPS ook beter doen. Prijstechnisch zie ik ook geen argumenten meer om voor een SATA300 te gaan.
Ook al heb je nu geen SATA600, je 4k reads en IOPS zullen hoger zijn en die SSD neem je gewoon mee naar een toekomstig SATA600 bord.

Kortom een last gen. SSD blijft (bij minimale prijsverschillen) alsnog de beste optie.
Dan spreek je over de capaciteit van SATA-300,
maar dit heeft geen invloed op het verschil in reactievermogen van een SSD tov een normale HDD.
Je hebt als consument geen problemen als je een SSD op een SATA-300 bus aansluit.
Heb zelfs onlangs zo een P4 systeem upgedate!
Zelfs met SATA-150 zou je het verschil merken, het zit puur in de access tijden. Die maximale doorvoersnelheid is marketingspraat.
Voorheen werkte ik altijd met dual CPU systemen. Tot s604 was dit nog aanzienlijk sneller dan high end desktop prut. Bij s771 begon het al zinloos te worden. Een tijd geleden het laatste dual s1366 systeem weg gedaan. Wilde een quad core s1155 systeempje bouwen in een mITX kastje. Tijdelijk had ik een G530 totdat ik voor een leuk prijse m'n i3/i5 kon vinden. Nu, bijna een jaar later, werk ik nog met die G530, voldoet gewoon prima. Kan er alles mee, nieuwe games werken prima, alle software die ik gebruik ook.
Ik ben het dus geheel met je eens.
Zie toch liever dat ze Intels nemen dan, dual cores bijv.
Per IPC is de intel nml. zuiniger. Beetje groen, hou ik wel van.
De strijd tussen intel en AMD gaat in mijn ogen eigenlijk alleen over het high-end segment, waar AMD lastig voet aan de grond lijkt te krijgen. Alle andere producten die in mainstream of semi-high end apparaten gebruikt worden zijn redelijk gelijkwaardig, zeker als je de prijs in je overweging meeneemt.
AMD heeft zelf gezegd niet meer te willen concurreren met Intel in de High-end markt.

Zie gerelateerd artikel: nieuws: AMD gaat zich richten op apu's

[edit] typo

[Reactie gewijzigd door daan.timmer op 27 augustus 2012 11:07]

10% clockspeed boost en 5-15% door de architectuur afhankelijk van de applicatie. Dat is toch wel een aardige winst. In ieder geval genoeg om er voor te zorgen dat ze niet verder achter gaan lopen.
AMD heeft een tijd terug gezegd dat het zich alleen op het midden-klasse segment zou gaan begeven. Kan de bron helaas zo even niet achterhalen.

AMD bevindt zich op het moment dus niet meer op de high-end markt.
Ik zou dus adviseren gewoon een FX8150 black edition te kopen. En deze via de bios gewoon omhoog clocken. En niet deze nieuwe variant te kopen, gezien er het zelfde mee behaald word al dan niet meer.
de nieuwe variant is sneller per clock en zuiniger. (zie trinity met de zelfde core)
trinity zonder L3 cache is al tot 15% sneller per clock als bulldozer met L3.
en waarschijnlijk is de nieuwe beter te overclocken aangezien het ontwerp is gefinetuned.
Zou m ooi zijn als je de 5ghz behaald dan is het wel een kroontje waard
Intel CPU's verslaan AMD CPU's puur door software optimalisatie, vooral benches. Vergelijk je ze in praktijk situaties dan verdampt Intels winst, behalve voor Intel geoptimaliseerde software, volledig. Ik kan t weten heb nl een 2500K en 1100T.

[Reactie gewijzigd door bgttje op 27 augustus 2012 10:33]

Welke praktijk situaties?

3D rendering: Flinke voorsprong voor Intel
Video Encoding: Flinke voorsprong voor Intel
Photoshop: Flinke voorsprong voor Intel
Software (of VHDL) compilen: Flinke voorsrpong voor Intel

De voorsprong die Intel in de synthetische benchmarks heeft zie je ook terug in een groot aantal programma's / praktijk situaties.

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 27 augustus 2012 11:44]

Hmm ik weet niet waar je die "Flinke" voorsprong vandaar haalt...
Maar volgens de bechmarks op HWI presteert AMD in Photoshop ( gelijk geprijsde FX8150 BE en Intel Core i5 2400) "iets" minder dan Intel: http://be.hardware.info/r...marks-adobe-photoshop-cs4
In 3D rendering doet AMD 18% beter dan Intel: http://be.hardware.info/r...-benchmarks-cinebench-115
Maar als je naar HD (1080p) encode benchmark kijkt dan maakt AMD FX8150 "gehakt" van Intel Core i5 2400: http://be.hardware.info/r...in-hd-video-incl-effecten
Maar als je naar ietske lagere segment gaat ( AMD FX-6100 vs Intel i3 2100 ) dan presteert AMD 15% beter in Photoshop dan Intel CPU.
In HD (1080p) encode doet AMD 48% beter dan Intel. En in 3D rendering is AMD zelfs 62% beter dan Intel !!!


Dus flink flink flink voorsprong is niet altijd waar... :)

[Reactie gewijzigd door Adlan op 27 augustus 2012 16:51]

Hij heeft niet per se gezegd gelijk geprijsd. Je kan onmogelijk beweren dat AMD niet achterloopt op prestatiegebied. Ze kunnen Intel gewoon niet bijhouden. Uiteraard vragen ze er meer geld voor, maar AMD kan daar (zelf voor een meerprijs) niets tegenover zetten. Bij deze hier een andere review waar de Fx8150 in praktisch iedere benchmark het onderspit delft. http://www.anandtech.com/...ge-core-i7-3770k-review/6 Zelfs in de eigen benches die je aanhaalt zie je dat de benchmarks keer op keer aangevoerd worden door een bende Intel processoren.
Daarom staat in de laatste zin dat het niet "altijd" waar is (bvb in prijs/prestatie).
Jawel, in alle genoemde domeinen van knirfie244 is Intel heer en meester, hij heeft het helemaal niet over prijs/prestatie, maar gewoon over puur prestatie. Intel heeft een grote voorpsprong in elk gebied, ongeacht de hogere prijs.

Ik vind momenteel AMD enkel interessant als HTPC oplossing, waar je voldoende hebt met de APU's die ze bieden voor een aantrekkelijke prijs. Ook de randapparatuur is goedkoper, qua verbruik komt het ongeveer gelijk uit.
Ja dat is natuurlijk waar, als je alleen naar power kijkt dan is de Intel CPU de snelste. 20% sneller en maar liefst 500% duurder...Maar of dat nut heeft (niet dat knirfie244 dat anders beweert) laat ik dat in het midden liggen.
links naar benches oid zijn wel handig ?
Waarom? Het is algemeen geweten dat AMD bijlange na niet opkan tegen Intel op cpu gebied. Neem er gelijk welke benchmark bij en je ziet dat Intel de vloer aanveegt qua processing power.
Was het maar zo eenvoudig dan zou AMD ook makkelijk mee kunnen doen. De optimalisatie zit toch echt in de CPU: Intel heeft minder clockcycles nodig voor dezelfde operatie. Dat het in de praktijk wel losloopt klop dan weer wel: de meeste applicaties zijn niet CPU maar User-bound.
Anoniem: 463576
@latka27 augustus 2012 11:01
User-bound applicaties????

Het OS bepaald welke resourses er tot zijn beschikking zijn, en dus welke resourses een app kan gebruiken om te runnen.
onzin ik heb voor de intel 3770 gekozen over de 8150 puur omdat games met de intel veel sneller zijn en mijn gpu veel baat heeft bij de snellere cpu dat heeft nietys met software te maken.
Ben benieuwd of deze AMD cpu's mijn 3930K verslaan ;) Gok van niet ookal is er een prijsverschil AMD heeft sinds dag en nacht al geen snellere CPU dan Intel.

Momenteel zijn ze kwa snelheid misschien net zo snel als de i7 920.

Het wordt pas echt interessant als AMD Intel verslaat kwa snelheid voor de helft van de prijs. Daarnaast zit AMD kwa sata 6 als beter in de schoenen dan Intel met 2 luttige Sata 6 poorten op de high end segment mobo's.

so fingers crossed !
Anoniem: 64119
@JayJay27 augustus 2012 11:19
@jayjay: Ruim !
bijvoorbeeld de AMD FX8150 verslaat jouw 3930K qua bang for the buck:

De FX8150 kost gemiddeld 175 euro
De 3930K kost gemiddeld 540 euro

Voor 1 3930K koop je dus 3 stuks FX8150
De 3930K is gemiddeld 1,6 keer zo snel en niet 3 keer zo snel.
Qua dollar/performance is AMD dus bijna twee keer zo gunstig.
Daarnaast zijn de moederborden ook nog eens voordeliger geprijsd bij AMD _/-\o_

pricewatch: AMD FX-8150 Black Edition
pricewatch: Intel Core i7 3930K Tray
pricewatch: Intel Core i7 3930K Boxed
http://www.cpubenchmark.n...Core+i7-3930K+%40+3.20GHz
http://www.cpubenchmark.n...pu=AMD+FX-8150+Eight-Core
Dure Intel 1,6 keer sneller dan goedkope AMD.
Er past maar 1 chip in het moederbord.
De keuze lijkt me snel gemaakt? Intel dus!

Bang for your buck is nl. niet relevant als we het hebben over de snelste CPU?

[Reactie gewijzigd door moreasy op 27 augustus 2012 13:58]

Voor mensen die echt te veel geld hebben klopt dat inderdaad helemaal.

Voor alle andere mensen die kijken wat ze voor hun geld als prestatie terug krijgen is de allersnelste en duurste cpu totaal niet relevant.
Laten deze slimme mensen nou net ruim 99% van alle cpu's kopen. ;)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 64119 op 27 augustus 2012 14:29]

Bang for your buck is nl. niet relevant als we het hebben over de snelste CPU?
Als jij graag 400 euro meer neerlegt voor 1.6x de prestaties niet nee... meeste mensen zijn wel wat slimmer
maar punt hierbij is: wie heeft de snelste cpu nodig? een student die een scriptie moet maken? een gezin die HD content op hun televisie wil kijken? iemand die graag linux wil draaien in plaats van Windows?

het hangt ervan af wat je wil gebruiken. zowel intel en amd maken goeie cpu's, en de consument mag kiezen wat hij precies wil hebben, maar mag ook kiezen wat hij precies nodig heeft.

en wat hebben de meeste consumenten nodig? dat weten ze niet eens. ze krijgen bijna altijd te horen dat intel sneller is. is dat zo? bijvoorbeeld als iemand alleen maar word en internet explorer gebruikt? of als iemand the gimp gebruikt?

hoeveel gamers hebben een tri sli in hun systeem? ik heb hier een crossfire (5850 op een Asrock mobo) en ik gebruik een x 4 955 bij die crossfire. in mijn andere kast gebruik ik een x 3 450 (7850 HD en mischien een crossfire in de toekomst), en ik moet zeggen ik ben trots op beide, want ze voldoen aan MIJN behoefte. ik besteed liever meer geld aan gpu's dan cpu's.

o ja, om de 'volle kracht' van mijn cpu te benutten draai ik rc 72. dan werkt ie tenminste. met office of bepaalde spel (exclusief Ruse en BF 3) krijg ik beide cpu niet eens aan het zweten.

ik had vroeger een Toledo 4800 X2 en een Q6600. Volgens mij kunnen de meeste gezinnen die CPU's nog steeds prima gebruiken voor hun dagelijkse behoeften. Enige voordeel is dat die cpu's niet zo zuinig zijn - waren, maar als je dagelijks jouw magnetron gebruikt maakt het niet zoveel uit.

ik ben benieuwd naar de vishera, maar als ik geen grote verschillen zie, dan blijf ik met mijn 'oude' cpu's die 'onuitputtelijk' zijn.

intel? hartstikke leuk, maar dat laat ik aan mensen over die:
a) heel veel geld hebben
b) oh, dat moet ik nog verzinnen, maar ik neig te zeggen ik laat het aan de pro's over, maar als ik de benchmarks goed bekijk, ben je beter uit met een zeer snelle ssd dan een 'zeer snelle' cpu, die op seconden van elkaar scheelt.

ik zou het leuk en rechtvaardig vinden als verkoper 'eerlijk' en rechtvaardig zouden zijn. wat wil je doen? wat heb je precies nodig? en dan komende de meeste mensen in de 'lagere klasse' uit bij zowel AMD en Intel.

[Reactie gewijzigd door westlym op 27 augustus 2012 15:43]

dan moet je alleen nog een mobo hebben die 3 cpu's ondersteunt als deze al bestaan
Ja precies dat was wat ik ook bedoelde, maar ipv een nieuwe processor op zijn kunnen te beoordelen gaat het hier duidelijk over de prijs-kwaliteit verhouding. Daar is ook wel wat voor te zeggen maar ik dacht dat het in eerste instantie over de kwaliteit van de cpu ging en daarop wint Intel nou eenmaal.

Jayjay: "Ben benieuwd of deze AMD cpu's mijn 3930K verslaan
Gok van niet ookal is er een prijsverschil AMD heeft sinds dag en nacht al geen snellere CPU dan Intel.
Momenteel zijn ze kwa snelheid misschien net zo snel als de i7 920.
Het wordt pas echt interessant als AMD Intel verslaat kwa snelheid voor de helft van de prijs. "

tmn00000,0001 "@jayjay: Ruim !
bijvoorbeeld de AMD FX8150 verslaat jouw 3930K qua bang for the buck:"

Bang for buck != quality

Maar goed, zinloze discussie, pruttel maar lekker verder over die AMD rommel.
Voorlopig zit je met een zware Intel gebeiteld qua PRESTATIES en als je al een SSD hebt en een stevige (set) videokaart(en) valt er nergens meer iets te winnen. Een langzamere doch goedkopere AMD is dan wel de láátste keuze lijkt me.

Zelf heb ik ooit één AMD 750 gehad, prima beestje, maar ná de P4 nooit meer aan AMD gedacht.

CPU Historie eigen PC's:
AMD 750 -> P4 2,1 -> E8400 -> Q9650 -> i7 2600K -> ? (surely not AMD) ?

[Reactie gewijzigd door moreasy op 28 augustus 2012 10:01]

tijd is geld. Die verdiende tijd kan je benutten en meer geld verdienen. Zo heb je de kosten er al snel uit en ga je er zelfs op verdienen }>
beetje onzin om naar een benchmark te kijken die de i7-3930K op 3.2GHz heeft draaien
terwijl die processor gerust op 5GHz kan draaien met lucht koeling...
Het is juist omzin om de processor overclocked te gaan vergelijken, een beetje verglijking laat de processor zoals hij is out of the Box en vergelijkt dan met elkaar

En een i7 overclocked is volgens mij nog steeds niet 3x zo krachtig... kan het fout hebben, maar dat klinkt echt zwaar overdreven
de K staat voor overklokken de processor is hier voor gemaakt
het is dus en blijft dus onzin om dit niet te doen zeker als dat makkelijk haal baar is.

die processor werkt out of de box al op 3.8GHz
(die zich zelf standaard al oc'ed hoort dus out of de box bij het product)

we hebben het hier over iemand die zich baseert op benchmarks die de volledige capaciteit van processor niet gebruikt dan kun je dus uberhaupt niet zeggen dat de i7 niet 3x krachtiger is dan zon FX-8000 cpu

het overklokken is nu met letterlijk 1 druk op de knop gedaan.

[Reactie gewijzigd door firest0rm op 27 augustus 2012 18:09]

@firestorm:

Om vergelijkingen zuiver te houden kijken we altijd naar de specificaties en prestaties binnen de standaard niet overclockte instellingen. Leuk wanneer bepaalde cpu's goede OC resultaten kunnen geven maar het is NOOIT een garantie.

N.B. met 7 reacties binnen dit nieuwsitem scoor je in totaal nog steeds negatief, dwz: -1
(een hele prestatie voor zoveel spamberichten imho _/-\o_ )
Zal wel ........ 3930K is ongeveer 2-3x zo snel als die 8350 imo, op gelijke kloksnelheid.
Het is eigenlijk 4core vs 6 dus logisch dat intel dan dik wint!

Ik hoop wel dat die 8350 flink sneller is dan een 920 in games.. met 3 way GPU... wat moet je er immers anders mee?.. tenzij je 1-2 GPU's draait

[Reactie gewijzigd door A87 op 27 augustus 2012 10:54]

CPU's zijn niet meer de bottleneck in de mid en low-end. AMD zou meer aan haar marketing moeten doen waarin AMD de consument laat beseffen dat een dure i7 totaal nutteloos is. Koppel een AMD aan een SSD en de consument zal pas echt verschil merken. Ik denk dat dat het grote probleem is van AMD. Naamsbekendheid is totaal afwezig.

AMD zou veel meer geld maken in mid en low-end als ze nou eens de hele markt zou veroveren. AMD staat bij de consument nog steeds voor lage kwaliteit wat natuurlijk onzin is.

[Reactie gewijzigd door Relief2009 op 27 augustus 2012 10:04]

AMD staat bij de consument nog steeds voor lage kwaliteit wat natuurlijk onzin is.
maar hoe zal dat toch komen, zelfs de tests over de bulldozer chips tot nu toe zijn niet om over naar huis te schrijven ongeacht de prijs..
Een dure i7 is helemaal niet totaal nutteloos, het is puur afhankelijk van wat je er mee doet, een dure AMD is dan ook net zo nutteloos.. (overigens zou ik ook liever een i7 zonder gpu zien aangezien die dan goedkoper, en nog wat zuiniger kan zijn).
Voor het Mid en Low-end is AMD gewoon goed.

en die laatste comment op de APU's van AMD dan moet je maar eens goed kijken in pricewatch want dit slaat nergens op. Een i7 hab je vanaf 200 euro, duurste AMD (1100T) is 200 euro duurste APU is nog geen 100 euro. Get your facts straight

[Reactie gewijzigd door ArgantosNL op 27 augustus 2012 10:45]

Slaat nergens op? SuperDre zegt dat hij i7 processors wilt zonder geïntegreerde gpu. Immers in dergelijke systemen die zo'n zware processor gebruiken zit vaak best wat discrete gpu power op, of is een mini kaartje genoeg. Als er geen gpu moet in gebouwd worden, kan de i7 dus goedkoper gemaakt worden. Waarom zou dat nergens op slaan?
maar hoe zal dat toch komen, zelfs de tests over de bulldozer chips tot nu toe zijn niet om over naar huis te schrijven ongeacht de prijs..
Dat heeft toch niks met kwaliteit te maken... kwaliteit staat voor iets dat goed werkt en niet kapot gaat.. niet hoe snel iets is vergeleken met de concurrent

Je hebt namelijk nog steeds mensen die denken dat een AMD eerder kapot gaat dan een Intel... wat natuurlijk pure onzin is

[Reactie gewijzigd door Sinester op 27 augustus 2012 14:52]

niet geheel mee eens een snellere cpu haald meer uit geheugen en gpu preformance.

ik ben laatst overgestapt van een amd955 be naar een intel 3770 en mijn mid ens 165 euro kostende (destijds) amd6870 haald wel even 40% meer fps in games en benchmarks !
dus sommige componenten/software hebben extreem veel baat bij een snellere cpu.
Voor de dingen die ik regelmatig doe zou een iets langzamere 16 core of zelfs 32 core cpu beter zijn. Wat je nu ziet zijn hele snelle CPU's maar weinig verbetering in het onderliggende subsysteem, zoiets als een Ferrari V12 in de carrosserie van een opel Astra, kan je nog steeds niet hard mee.

Geheugen snelheid is nog steeds limiterend en ook in SSD land is nog veel winst te behalen.
jep is was een grafiek te zien dat liet zien dat cpu snelheden bijna kwadratisch groeide vergeleken met geheugen snelheid wat bijna vlak bleef. Maar geloof dat daar nu ook verandering in komt met 2.5D en 3D stacking.

Ben niet zo ingelezen op de technische hardware side of things.
Het is inderdaad al tijden zo dat geheugensnelheid een (zwaar) limiterende factor is in vergelijking met cpu's. Dit heeft onder meer als gevolg dat er veel cache op de cpu wordt gezet om zo weinig mogelijk het geheugen aan te moeten spreken. En die memory gap zal nog een eindje duren, het is daarom zaak om je geheugenmanagement zo te doen dat je niets merkt van het traag geheugen.
Anoniem: 114278
27 augustus 2012 09:51
Ik heb een x6 T1100 draaiend gehad, nu een FX 8150 merk geen verschil in snelheid om eerlijk te zijn dus stap goedkoop over op een X4 965 en doe alles net zo snel als voorheen, heb het een beetje gehad me tde core hype ongeacht of het nu Intel of AMD is.

Wellicht dat het de moeite is om meer geld uit te geven voor meer cores met een OS en software die fatsoenlijk kan omgaan met 6 cores of hoger en dat ik dan het weer eens ga proberen.
Windows kan prima omgaan met multi-cores, maar je HDD blijft de bottleneck in je computer of laptop. Vervang de HDD met een SSD en je zult een sprong in snelheid merken.
Een van de grootste problemen is imho dat sommige programma's (met name games) het laden met 6-8 threads doen die allemaal data van de harddisk vragen, met gevolg dat de laadtijden juist omhoog gaan. Voor die situaties zouden SSD's voor de consumenten een flink verschil kunnen maken.

Veel mensen staren zich blind op meer cores, maar de huidige 6 die ik er heb zijn naar mijn idee al overkill.
Veel games gebruiken er twee, een paar 4 en games die er nog meer gebruiken.. bestaan die uberhaupt? Dus ja 6 is in de meeste situaties overkill, vooralsnog kunnen Intel/AMD zich beter richten op de prestaties per core.
alleen de frostbite 2 engine gebruikt meer core's echter kun je hem wat dat betreft niet super efficiënt noemen
alleen de frostbite 2 engine gebruikt meer core's echter kun je hem wat dat betreft niet super efficiënt noemen
Fout, CryEngine schaalt ook z'n threads naar alle beschikbare cores, hetzelfde geld voor de Source Engine, de Sims 3+ engine, veel RTS games engines en de RAGE engine van Rockstar (Alhoewel deze ook totaal niet geoptimaliseerd is).

Ik hoop dat ze eens stoppen met CPU's verbeteren, volgens mij zitten we nu aardig op dat gebied en zijn er andere dingen in het systeem die meer baat hebben bij verbetering, onder andere harde schijven en RAM geheugen.
[...]
Ik hoop dat ze eens stoppen met CPU's verbeteren, volgens mij zitten we nu aardig op dat gebied en zijn er andere dingen in het systeem die meer baat hebben bij verbetering, onder andere harde schijven en RAM geheugen.
Tja, daar heb je als CPU-fabrikant niet veel boodschap aan he
@ Relief2009:

er hangt een revodrive x2 in het systeem denk dat dat wel supersnel is
Als je een beetje onderzoek had gedaan had je geweten dat je niets hebt aan meer dan 4 cores. Of je moet hele specifieke software gebruiken. Bij standaard internet gebruik heb je zelfs meer dan genoeg aan 2 cores. Games komen nog wel tot 2-4 cores. Maar dan houd het op dit moment op. Het heeft gewoon tijd nodig voordat de software zo ver is.

Daarnaast zijn er altijd mensen die wel foto of video bewerkings software gebruiken die bv makkelijk 8 cores kan benutten. Daarnaast doen veel mensen ook 5 jaar met een systeem. En dan heb je er wel wat aan om nu een 6 core te kopen. Over 5 jaar heb je daar zeker voordeel van.

Maar als je nu iets wilt hebben voor 1-2 jaar en je internet alleen maar. Gewoon een simpele dual core. Meer dan zat.
Zo nieuw is die nieuwe architectuur toch niet gewoon module systeem van server platform naar de desktop reeks gebracht.
Ik merk heel erg aan de tabel te zien dat ze zich enorm richten op de graphics. Op sich ook een mooie zet als het gaat echt om ubicom. Alhoewel ik niet verwacht dat men dit soort processoren erin doen. Voor een HTPC zou zo een AMD waanzinnig zijn. De hoogte versie komt in de buurt van de i7, maar is absoluut niet zo zuinig.

Thuis zitten we met een Phenom II X4 beestje, en performd nog uitstekent. Het is de videokaart / hdd snelheid die het meestal laat afweten ;-).

De cores zijn wel erg fijn voor 3d programma's en dergelijke, maar denk dat helaas Intel toch beter preseteerd (geen aanname, maar gewoon een gedachte ;-) )

Ik denk dat die kloksnelheid weinig winst maakt, wellicht voor de patsers die toch weer een AMD kopen :-)

Ik ben benieuwd hoe hun server chips gaan worden,... Dat kan nog best wel eens interessant worden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee