KPN maakt MijnKPN onbereikbaar voor duizenden klanten

KPN zet de MijnKPN-omgeving, waar klanten hun diensten zelf kunnen beheren, voor 187.000 gebruikers een week lang op slot. Aanleiding is de melding van 50 klanten dat ze gegevens van anderen met de mobiele MijnKPN-app konden inzien.

Van de 5 miljoen klanten kunnen 187.000 gebruikers de selfserviceomgeving MijnKPN tijdelijk niet meer bereiken. Eind volgende week kunnen ze waarschijnlijk weer inloggen, zegt KPN in een mededeling. Voor alle klanten geldt dat ze tot waarschijnlijk dinsdag geen nieuw wachtwoord kunnen aanmaken. Op dezelfde dag hoopt de telecomaanbieder zijn MijnKPN-app weer beschikbaar te maken.

Afgelopen dinsdag haalde KPN die app offline, na een melding van een klant dat hij de gegevens van een willekeurige andere KPN-klant kon inzien. In totaal maakten ongeveer vijftig klanten de afgelopen maanden melding van soortgelijke privacyproblemen. Het ging onder andere om inzage in naam-, adres- en woonplaatsgegevens, de diensten die de klant afnam en facturen. Er zou geen onterechte toegang tot e-mailaccounts en wachtwoorden zijn geweest.

De oorzaak van het privacyprobleem zou bij een tool om wachtwoorden te resetten liggen. Alle betreffende klanten zouden sinds april een nieuw MijnKPN-wachtwoord hebben gekregen via deze tool en daarnaast zouden ze een telefoonnummer of e-mailadres in gebruik hebben die daarvoor of daarna door een andere klant in gebruik is geweest.

De 187.000 klanten die nu geen toegang meer tot MijnKPN hebben, zouden ook van de tool gebruikgemaakt hebben en KPN wil met de blokkade voorkomen dat ook zij de gegevens van anderen kunnen inzien. KPN heeft de password-resetter offline gehaald en belooft de bug de komende dagen op te lossen. Zodra de toegang hersteld wordt moeten de gedupeerden een nieuw wachtwoord aanmaken.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

25-08-2012 • 12:26

42 Linkedin

Reacties (42)

Wijzig sortering
Dit kon ik al in 2008/2009, toen kreeg ik namelijk hetzelfde klantnummer als mijn vader toegewezen. Hierdoor konden we bij elkaar alles inkijken, maar niet meer de gegevens van onszelf inzien.

Dit probleem heb ik destijds bij KPN gemeld, maar daar werd toen niets mee gedaan. Het klantnummer veranderen was dan ook vrij lastig voor KPN. Ook het CPB vond het destijds niet belangrijk genoeg om hier een onderzoek voor te starten.
Weet iemand welk van de drie MijnKPN omgevingen dit is? Regulier, glasvezel of Planet/Maranello?
MijnKPN is voor alle omgevingen is gewoon een stuk klantinformatie. Afhankelijk van wat je hebt ziet MijnKPN er net iets anders uit m.b.t. tot de opties.

Zeer netjes dat ze dit z.s.m. oplossen ook al is de app dan een tijdje niet te gebruiken zijn er altijd nog andere opties om bijv pakketten te wijzigen bij i-tv zoals via de tv ontvanger zelf of bellen naar het gratis nummer 0800-0402
Dit klopt maar aan de achterkant hangen deze systemen gewoon aan elkaar.
In het bericht staat dat de oorzaak ligt in de password reset tool. Dat zou betekenen dat elke omgeving er last van zou hebben. Impact zou alleen betrekking hebben op klanten die sinds april hun wachtwoord hebben gereset. Toen is volgens mij die tool online gekomen na die hack.
De drie omgevingen zijn van elkaar gescheiden met ieder een eigen username/password, en ieder hun eigen manier van password reset. Vandaar dat ik graag wil weten welke omgeving exact geraakt is.
Cijfermatig ligt het voor de hand dat het om de glasvezel variant gaat. Jij hebt het gezien bij de glasvezel variant, en het gaat om slechts 180.000 klanten.
Ik kreeg anderman's gegevens bij het inloggen op het glasvezelgedeelte via de Android-app. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat de andere twee omgevingen hier geen last van hadden.
Beste b_smulders,

Het gaat hierbij om alle drie de omgevingen. Daarbij kan ik vermelden dat het uitsluitend klanten betreft die in de periode vanaf 17 april een wachtwoord reset hebben uitgevoerd.

Zie voor alle informatie en updates rondom dit incident ook http://forum.kpn.com/t5/News-stream/bg-p/News-stream

Met vriendelijke groet,

Jorn
En ze blijven maar blunderen bij KPN.

Deel van het probleem is dat ze allerlei systemen aan elkaar gekoppeld hebben, een samengeraapt zooitje dus.

Voorbeeld: de omgeving van (voorheen) Planet. http://csc.maranello.planet.nl/ (plus gegevens). Dat is bereikbaar vanuit de site van KPN, je wordt dan doorgestuurd, de ene keer kun je er wel op, dan weer niet, je maakt een gebruikersnaam/e-mailadres aan, dat staat er dan niet in, probeer je het nog eens, is het al wel aangemaakt, maar wordt het niet weergegeven etc. etc.

Dan de storing met de online backup laatst.

Dan de eindeloze reeks problemen die ik in mijn omgeving zie bij verhuizingen van telefonie en ADSL, enorme vertragingen, lange wachttijden voor aanvraag en oplevering, etc. etc.

KPN zelf weet vaak niet wat voor lijnen er op een adres beschikbaar zijn.

KPN stuurt herinneringen voor reeds opgezegde diensten.

KPN melkt de trage ADSL-techniek uit (m.n. d.m.v. vDSL-technieken die nog vrijwel nergens verkrijgbaar zijn, terwijl ze zich op glasvezel zouden moeten richten, dat is nl. iets van deze tijd).

Het is bij KPN vrijwel onmogelijk een abonnement op een andere naam te zetten (bijv. bij wijziging van de bedrijfsnaam).

Ik heb klanten die vanwege alle administratieve rotzooi niets maar dan ook niets meer met KPN te maken willen hebben.

Maar nee, de winst moet omhoog.

Als ik bestuursvoorzitter was van KPN zou ik eerst die rotzooi opruimen voor ik ook maar één euro salaris zou accepteren.

Ik zit nu bij UPC (totaalpakket, dus TV, telefonie en internet (100 / 5 Mbit)). Sinds vandaag. Wanneer aangevraagd? GISTEREN! (Ik was al klant voor analoge kabelTV.)

Ongelofelijk als je KPN gewend bent , maar het kan echt. Binnen één dag na bestelling pakket geleverd en alle services probleemloos opgeleverd. Binnen een half uur aangesloten en het werkt perfect. Grote dikke pluim dus voor UPC (Gelderland).

En dan de snelheid: 100 Mbit is ook echt 100 Mbit, 5 Mbit is 5 Mbit. Niet zoals bij ADSL dat je voor 20/1 Mbit betaalt en met pijn en moeite 10 Mbit haalt down en 0,75 up maar gewoon de volle snelheid.

Als het aan mij ligt ga ik al mijn abonnementen bij KPN zo snel mogelijk afbouwen (heb nu nog een internet/telefonie-abonnement via XS4All, dat is dan nog de minst slechte KPN-dochter).

EAT THAT, KPN!

[Reactie gewijzigd door pinockio op 25 augustus 2012 23:38]

Tja, allemaal persoonlijke ervaringen he.

Ik heb nu een totaalpakket van UPC. Wij zitten midden in een verhuizing en in het nieuwe huis geen UPC meer voor mij. Alles word daar KPN. Daar heb ik dan weer betere ervaringen mee.

Echt waar, als jij in jouw verhaal de namen UPC en KPN omdraaid is dat mijn situatie :)

Ontopic: Verstandige keuze van KPN om snel de dienst te bevriezen. Echter vind ik wel dat er bepaalde mensen wat meer overuren behoren te gaan maken, want een week deze service eruit vind ik persoonlijk te lang duren.
"Echter vind ik wel dat er bepaalde mensen wat meer overuren behoren te gaan maken, want een week deze service eruit vind ik persoonlijk te lang duren."

Dat is te laat. Ik vind dat ze de zaak zodanig hadden moeten opzetten dat dit niet eens kán gebeuren.

En jawel, dat is mogelijk. Het kost alleen meer geld.

En daar zit het probleem. Wat er is gebeurd, is vergelijkbaar met die faal van die server onlangs, waarvan de updates niet waren bijgehouden: onvoldoende aandacht voor preventief onderhoud.
kpn bestellingen druppelen binnen, zeker als je nog losse spullen bijbesteld, dan denk je alles mooi 1 doos te krijgen, maar nee dus. trouwens kpn kan je ook binnen een paar dagen aansluiten als je belt, je zit in de meeste gevallen toch met 1 maand opzegtermijn bij je oude provider en meestal is de activatie dag de einddatum van je oude provider.
Netjes dat ze er snel voor zorgen dat men niet de data van anderen kan inzien, maar ze nemen er wel de tijd voor. Mensen betalen al deze tijd dus voor niks. Ik hoop dan ook dat KPN deze mensen wel geld terug gaat geven.
je betaalt niet voor MijnKPN, dat is gewoon een extra service van KPN.
Mensen kunnen nog steeds bellen, smsen en internetten (het product waar ze wel voor betalen)
Van KPN krijg je geen papieren rekening meer. Dat moet je allemaal online bekijken tegenwoordig. Aangezien men verplicht is om je een rekening te doen toekomen valt dit dus wel degelijk onder de dienst(en) die je afneemt.
De rekeningen komen gewoon netjes als pdf per mail, geen enkel probleem om ze in te zien zonder mijnKPN.
Bij mij in ieder geval niet. Is dit ergens in te stellen? Als ik weer kan inloggen tenminste. Blijkbaar behoor ik ook tot die 187.000 klanten. :/
KPN stuurt maandelijks je factuur naar het contact e-mailadres dat bij ze bekend is. Dat is niet altijd juist ingesteld omdat sommige mensen bijvoorbeeld een oud e-mailadres ingesteld hebben. Normaal is MijnKPN de juiste plek om dit aan te passen, maar in dit geval kun je ook de klantenservice bellen. Je kunt ze bereiken op 0800-0402, of 0800-0404 als je glasvezel van KPN hebt. Overige telefoonnummers hier.

[Reactie gewijzigd door Rourke op 25 augustus 2012 17:28]

Dan valt het nog steeds niet onder een dienst.
@The_Zohan: nou toch wel hoor sinds het ook (al sinds de lancering van IPB) het dashboard voor je internet-/mail- en telefonieveribinding is.
Het is nou alleen nog mogelijk om via de helpdesk zaken als je voicemail in te stellen. Dat maakt het nog niet minder "dienst" maar het is wel degelijk een essentieel onderdeel ervan.

Ben het helemaal met je eens dat het zo wel netjes opgelost wordt, maar ja, veel andere keus hebben ze verder ook niet. Dit onder de pet houden zou lastig zijn en vast imagoschade veroorzaken.
Nou heb ik niet het idee dat KPN daar tegenwoordig echt nog om geeft gezien de nieuwsberichten van het afgelopen pakweg jaar, maar da's dan weer een andere discussie. :P
Er staat ook, dat KPN de afgelopen maanden er al melding van heeft gekregen. Niet zo heel snel dus
Hoezo betalen mensen voor niks?
Men betaald voor KPN diensten zoals TV, Internet, (mobiel) telefonie en deze diensten zijn gewoon up 'n running.
Wat nu, tijdelijk, even niet werkt is een stukje service die "MijnKPN" heet, waar men onder andere factuur- en verbruiksinformatie online in kan zien en wijzigingen door kan voeren.
Voor dit stukje service betaal je niets extra's.
Daarbij is een deel van deze informatie nog steeds verkrijgbaar door gratis te bellen met de klantenservice.

En wees blij dat ze er wel even de tijd voor nemen; beter een goede oplossing die werkt en wat tijd kost dan een 'quick-fix' die maar half werkt waardoor de klant er later nog een keer last van heeft.

[Reactie gewijzigd door Nnoitra op 25 augustus 2012 12:44]

Men betaald niet voor KPN diensten, maar men betaalt ervoor!
MijnKPN is niet bereikbaar, dat betekent niet dat je niet meer kan bellen ofzo. Om nou te zeggen dat 1870000 mensen zijn gedupeerd en/of geld terug zouden moeten krijgen gaat wat ver... Ze kunnen de rekeningen niet meer inzien en geen abonnementswijzigingen aanvragen via de online omgeving, dat wel. Ze kunnen echter nog steeds met KPN bellen of mailen om een wijziging door te voeren.
Beetje vreemd. Ik heb geen app of tool of wat dan ook gebruikt de afgelopen tig maanden. En nu kan ik ineens niet inloggen. Erg fijn allemaal. Zie zojuist op mijn telebankieren dat KPN een ruim groter bedrag heeft afgeschreven dan normaal. En dat kan/mag ik nu dus niet bekijken tot op zijn vroegst dinsdag. Als het dan is opgelost.

Daarnaast kun je dan wel met de klantenservice bellen welke gratis is. Tenminste meestal... Afhankelijk van waar je naar wordt doorverbonden krijg je soms na het doorverbinden alsnog te horen dit gesprek kost x cent per minuut.

Sowieso had KPN wel even een mail of sms kunnen sturen. Nu moet ik het op tweakers lezen dat ik niet kan inloggen. 8)7
Zeuren is ook een vak blijkbaar.
Als je hier moet lezen dat je niet in kunt loggen dan heb je dus blijkbaar nog geen behoefte gehad om in te loggen, anders het je het gewoon op de inlogpagina van MijnKPN kunnen lezen. Daarnaast staat in dit artikel niet dat je niet in kunt loggen, maar dat een bepaalde groep mensen niet in kan loggen. Of je daartoe behoort weet je pas als je het probeert.
Wat betreft het niet kunnen inzien van wat er nu afgeschreven is, ik heb al mijn KPN rekeningen van de week netjes in de mail gehad zoals altijd.

Ik vermoed dat je gewoon opzoek bent naar een reden om bij KPN geld terug te kunnen vragen....

[Reactie gewijzigd door Zer0 op 25 augustus 2012 13:34]

"Ik vermoed dat je gewoon opzoek bent naar een reden om bij KPN geld terug te kunnen vragen...."

Dit is nou zo jammer he.

MijnKPN is niet zomaar iets.

Het is de toegang die je moet gebruiken omdat KPN zo veel mogelijk door de klanten zelf wil laten doen.

De gegeven voorbeelden zijn NIET zeuren, maar zijn voorbeelden van waar je elke dag en elk uur recht op hebt. Het zou wat moois zijn zeg, eerst doet KPN alle mogelijke moeite om je naar die MijnKPN te sturen, en dan zou het nu ineens een "luxe" zijn? Welnee.

Diverse reageerders hierboven zeggen dat je MijnKPN niet nodig hebt, en dat het zelfs prachtig is dat je het mag gebruiken. Zo lief van KPN dus.

Maar deze reageerders hebben het heel erg mis, en tegelijk is hun taalgebruik zodanig dat ze er veel kennis van hebben. Zijn die mensen van KPN zelf misschien? (en ja: dat gebeurt overal, al vele jaren, dat bedrijven zelf accounts op sites hebben, om berichten rond te strooien die erg positief zijn voor het bedrijf).

Conclusie: trap er niet in. Wat je vrijwel gedwongen moet gebruiken van je leverancier, hoort domweg altijd goed te werken. Dat het ICT is, doet er niet toe.
weinig keus denk ik om de boel op slot te gooien.

als een grapjas in je management pagina's even vrolijk alle plus-pakketten, ServiceThuis & whatnot aanvinkt wordt het een leuke factuur de volgende maand.
Anoniem: 394438
@Zephyr25 augustus 2012 20:17
weinig keus denk ik om de boel op slot te gooien.

als een grapjas in je management pagina's even vrolijk alle plus-pakketten, ServiceThuis & whatnot aanvinkt wordt het een leuke factuur de volgende maand.
Goed idee, even een nieuw wachtwoord aanvragen en kijken wat er gebeurt... :+
Van de ene kant goed dat ze dit privacy probleem hard aanpakken maar een groot nadeel is dat de 187000 gebruikers er de dupe van zijn. Hopelijk is dit binnen een week opgelost
Niets is waterdicht, zouden Tweakers toch moeten weten :)
het wordt een bekende: KPN sluit je AF
Dude, zo openminded ben je blijkbaar niet ! Probeer je nou gewoon expres te trollen?

Dat (de app) MijnKPN niet meer bereikbaar is heeft helemaal niets te maken met de werking van de diensten (bellen, internet, tv).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee