Boxee stopt met ontwikkeling pc-versie mediasoftware

Boxee Inc. heeft versie 1.5 van zijn gelijknamige mediacentersoftware uitgebracht. Dit zal de laatste versie zijn die gebruikers kunnen draaien op Windows, Mac en Linux. De nieuwe release is tot het einde van januari 2012 te downloaden.

Boxee BoxDat meldt het bedrijf op zijn blog. De downloadversie van Boxee biedt momenteel ongeveer vijfentachtig procent van de mogelijkheden die de losse Boxee Box aan boord heeft. Enkele premium apps zijn niet beschikbaar omdat de drm bij de verschillende Boxee-versies niet identiek is. Daarnaast werkt de onlangs aangekondigde Live TV-module niet met de pc-versie.

Het bedrijf denkt dat maar weinig mensen in de toekomst nog een losse computer op hun tv aan zullen sluiten, en staakt daarom de ontwikkeling van de pc-versie. Gebruikers die ook in de toekomst nog met nieuwe versies van Boxee willen werken zullen de Boxee Box-mediaspeler aan moeten schaffen. Deze mediaspeler zal in januari een update naar versie 1.5 krijgen.

Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

28-12-2011 • 12:38

69 Linkedin

Reacties (69)

69
69
46
1
0
4
Wijzig sortering
Een voordeel aan een HTPC vind ik (persoonlijk) de mogelijkheid om BR/DVD media af te spelen... Of kan je aan zo'n Boxee ook een USB BR-drive hangen?
Het probleem met een HTPC en bluray is dat Windows het niet kan afspelen vanwege licentie gezeik.

Je hebt er speciale software voor nodig zoals powerdvd of zo.

XBMC, Windows Media Center en andere gratis (en zelfs betaalde) media center software spelen geen blurays af.
Dit artikel op live hacker toont een methode om bluray af te spelen in XBMC.
Het artikel is al een jaar oud en de methode (toen) alles behalve perfect, maar het schijnt te werken.
Ga je voor de iets duurdere dune. Heb ik zelf ook gedaan. De popcorn vervangen door een Dune en als bonus gelijk en goede blurayspeler in gebouwd.
Ding speelt werkelijk alles en kinderlijk eenvoudig.
dat is wel balen zeg! , ik had altijd heel veel plezier van de mooie interface en mogelijkheden van boxee achja XBMC werkt ook top! Ik was net bezig om een htpc te kopen voor boxee.

[Reactie gewijzigd door mr.DJ95 op 28 december 2011 12:43]

Ik heb zowel XBMC en Boxee getest indertijd, en sindsdien heb ik altijd XBMC gebruikt (Boxee had ik na een paar uur al terug verwijderd). Boxee is bovendien gebouwd op basis van XBMC, maar Boxee ging het te commercieel zoeken met meer internetmogelijkheden dan multimediabeleving. Daarom is Boxee misschien meer geschikt voor aan de tv, maar op de computer vind ik XBMC toch het leukst.

Het is uiteraard jammer voor de Boxee-fans. eze zet van Boxee is puur om de mensen een Boxee-box te doen kopen (=winstbejag). Zeer spijtig...
ik vind het geen winstbejag, ze moeten wel ergens op gaan verdienen natuurlijk. Aardig van ze dat ze nog een goedwerkende versie hebben opgeleverd en duidelijk / netjes zeggen dat ze nu wel geld willen gaan verdienen..
jij niet, ik wel, boxee is een van die projecten die niets toevoegt aan xbmc maar wel geniet van de voordelen. misschien als je de commits eens bekijkt, zul je dat wel zien, daarin zijn ze exact net als bijv linksys die net genoeg posten om aan de gpl te voldoen maar geen regel meer dan dat.. en nu ze ook nog eens stoppen met de 'free'ware windows versie kun je rustig stellen dat het winstbejag en freeloader-mentaliteit de overhand heeft gekregen...

ik vind dat in ieder geval jammer, en weinig te maken hebben met 'open source, en eerlijk ondernemen. gelukkig zijn er nog bedrijven die het WEL goed kunnen en willen.
Als het echt winstbejag was dan hadden ze update 1.5 wel eerst op de box uitgebracht en daarna (maandje of 2 wachten) op de pc. Is niet zo gebeurd is ik twijfel bij de statement winstbejag, dan is het slecht uitgevoerd winstbejag.
Ik zie ook niet het winstbejag verhaal in het hele boxee gebeuren. Het is gewoon een bedrijf dat geld probeert te verdienen zoals ieder ander bedrijf. Ik heb middels een jaar een boxee box aan mijn TV hangen en geniet van bijna 250 gratis apps naast al het andere internet gebeuren dat je kan verzinnen. Ik heb na de aanschaf nog nooit een cent extra aan uit hoeven geven terwijl de updates regelmatig voorbij komen met verbeteringen en nieuwe apps. Wat is er dan oneerlijk aan het ondernemen van Boxee? De wereld is niet gratis!
Ik heb voor hetzelfde punt gestaan maar waar de mediaspelers al de mogelijkheid hadden om aan te geven dat je enkel lokale content wilde afspelen was dit met de applicatie voor Windows niet mogelijk. Dit is erg jammer want het kiezen voor enkel lokale content had als resultaat dat je verlost was van al die online mogelijkheden die je toch niet kan gebruiken omdat je niet uit Amerika komt.
Verder zag ik op de interface na geen nut in Boxee, het voegde voor mij niks toe wat ik niet met XBMC of MediaPortal kan bereiken.
Wat maakt dat nou weer uit? Ze moeten toch ergens op verdienen. Denk je dat Tweakers naar VNU is gegaan omdat ze die 3 letters zo mooi vonden en dat dat helemaal niks met de centen van doen heeft?
Boxee maakte toch al winst met hun deal met D-link en de Boxee-box die eruit volgde.
Nu verplichten ze echter om die box te kopen door hun software niet meer voor de pc te maken, en juist dat is een spijtige evolutie
Je kunt het winstbejag noemen, maar waarschijnlijk is het meer lijfsbehoud. Boxee krijgt nl geld voor al die online diensten waar jij je op kunt abonneren. Zo'n kant-en-klare Boxee is makkelijker te controleren. Mensen die een pc versie downloaden kunnen er makkelijker mee rommelen zodat ze niet meer geconfronteerd worden met Netflix enzo.
Ik snap eigenlijk niet waarom iemand de pc versie van Boxee zou willen als XBMC net zo makkelijk is en tenminste de keuzes aan de gebruiker over laat. Als je al genoeg van een computer snapt om iets te downloaden en te installeren, snap je ook wel hoe je bepaalde dingen moet instellen om hetzelfde met XBMC voor elkaar te krijgen.
Ik denk dat ze gelijk hebben, zeker qua stroomverbruik is een pc aansluiten aan een tv voor het afspelen van media en andere kleine toepassingen niet echt ideaal. Meestal is de aanschaf en het verbruik dus veel hoger. Ookal heb je met een pc wel wat meer mogelijkheden. De tweakers onder ons zullen ook sneller een pc neer zetten ipv. een media spelertje.
En een beetje tweaker kan een zeer zuinige htpc neerzetten. Veel verbruiken is totaal niet nodig.
Klopt, maar de aanschaf blijft desalniettemin hoger dan een kant-en-klare mediaspeler.
En de functionaliteit beperkter.

Edit: de functionaliteit van de mediastreamer dus.

[Reactie gewijzigd door InflatableMouse op 28 december 2011 13:33]

Dat lijkt me zeer sterk, ik moet nog een mediaspeler tegenkomen die meer kan dan mijn HTPC. Indien je de juiste software gebruikt en de juiste plugins uitkiest kan je een zeer compleet systeem neer zetten dat je volledig kan aanpassen naar je eigen wensen.
Zeker als je kijkt naar die goedkope mediaspelers is dat vaak echt niks, de processor is vaak erg langzaam en zaken zoals wireless wordt je niet vrolijk van. Laat staan dat ze films en tv series zo uitgebreid kunnen behandelen zoals XBMC of MediaPortal dat kan doen.
Dan moet je toch overstappen naar een duurder model en dan valt het argument dat ze goedkoper zijn vaak al weg. Voor onder de 300 euro kan je een prima HTPC neerzetten die zuinig is en alle functionaliteiten heeft van zo'n mediaspeler. Sterker nog, je kan hem zeer eenvoudig configureren als echt downloadstation en je kan, wanneer je er een flinke hardeschijf in stopt, ook nog gebruiken als NAS.

Maar ik begrijp dat Boxee hier geen heil in ziet, ze verdienen er immers niks mee terwijl het ze wel tijd kost om te onderhouden. Bovendien kiest de consument toch sneller voor XBMC of MediaPortal.
Inderdaad, en zo'n systeem hoeft niet eens erg groot of lelijk te zijn. Zie bv de barebones van zotac, maar helemaal zelf bouwen kan ook. Heb afgelopen zomer nog een E-350 systeem gemaakt met 500 GB WD blue, slimline dvd drive in een leuk klein m-itx kastje voor 250 euro. Die trok idle rond de 20 watt uit het stopcontact, wat weliswaar iets meer is dan wat je met een dedicated mediaplayer kunt halen, maar daar krijg je wel heel veel functionaliteit voor terug.
Naja, mediacentertje op de laptopje en daarna ff snel aan tv sluiten is goed te doen en werkt voor veel doeleinde ook best lekker op zich.
De functionaliteit van een zelfsamengestelde HTPC is beperkter dan een mediaspeler zoals Boxee Box? :?
Zeker. Je kan er toch geen windows op draaien.
Volgens mij begrijp je mijn reactie verkeerd. ;) Zie de reactie van Tsurany hieronder, die is wat duidelijker dan mijn eigen reactie.
Ja, maar dat is toch het hele punt? Je wil er geen windows op draaien!
Nee, van de mediastreamer. Mn reactie al aangepast.
Nou, als je een systeem in elkaar draait op basis van 1 van AMDs zuinige APU's kun je heel goedkoop uit zijn en dan heb je nog een erg zuinig systeem ook.

Ik heb een tijd terug nog zoiets bij elkaar geraapt in de pricewatch en dat was niet gek duur. Tegen de huidige prijzen blijkbaar €239.15. Is het een krachtige PC? Nee. Is het een stuk krachtiger en veelzijdiger dan een kant en klare oplossing? ja. Het is duurder dan sommige mediacenters en goedkoper dan anderen. Misschien is het ondertussen mogelijk om zoiets nog goedkoper of beter op te stellen, het is al een tijdje geleden dat ik die hardware heb gebundeld in m'n wenslijst.
Was toendertijd namelijk aan het kijken of ik beter een moederbordje kon halen voor de onderdelen van mijn overleden laptop of dat ik beter af was met het halen van iets geheel nieuws. Ben zelf toch voor het recyclen van mijn laptop onderdelen gegaan aangezien het moeilijk is die te verkopen. Dat het systeem daardoor ook nog vrij krachtig is geworden is een leuke bonus.
bronnen??? een mitx mobo met een amd brasos heb je al voor flink weinig die dingen zijn aanzienlijk krachtiger dan die atom junk van d-link. en je hebt er alle vrijheid bij meer schijven? (6tb in plaats van 500gb) geen probleem, wireless M (opvolger van n?) geen probleem, en de doos hoeft echt niet veel groter te zijn... gaat er iets kapot kun je bovendien heel gemakkelijk zelf onderdelen vervangen of upgraden en hoef je tientjes te besden in plaats van een hele nieuwe box te kopen.

boxee 180 euro,

zelfbouw:
.. 80 euro - ( Asrock A75M-ITX)
+ 40 euro (Kingston ValueRAM KVR1333D3N9K2/8G - 8gb dual channel kit)
+ 45 euro (MS-Tech MC-10-ITX - behuizing = vanaf prijs en afhankelijk van je eigen keuzes en wensen)

eventueel extra's zoals schijven en of dvd / blueray drives zijn allemaal afhankelijk van eigen keuze en behoeften. maar met een budget van 20 euro en wat oude reserve ondelen kun je nog steeds ver komen. - en dan heb ik hier bewust voor heel veel ram gekozen zodat je ook op je media box nog aan encoding decoding of streaming kunt beginnen. en features die je op je boxee per defenitie kunt vergeten.
Een zuinige HTPC op basis van een Atom oid, verbruikt maar minimaal meer dan een media streamer. Ik geloof dat mijn Asrock bv maar iets van 25 watt gebruikt tijdens volledige belasting. Daar hoef je het dus niet voor te laten want daar wordt niemand arm van.
Een zuinige HTPC op basis van een Atom oid, verbruikt maar minimaal meer dan een media streamer. Ik geloof dat mijn Asrock bv maar iets van 25 watt gebruikt tijdens volledige belasting. Daar hoef je het dus niet voor te laten want daar wordt niemand arm van.
ATOM+HD = niet lekker.. Kan wel maar draait gewoon niet soepel
ik heb de asrock met de ion nvidia kaart. max 25 verbruikt hij. maar hij heeft nergens last van. ook geen bluray 3d
Schei toch uit, werkt PER-FECT.

Ik doe het zelf, Full HD + DTSMA, feilloos gewoon, in elk willekeurig formaat/codec.
sinds wanneer kan een atom Full HD met DTSMA aan? Je kan het zowieso al niet eens bereiken door het aan een HDMI poort te hangen want die stuurt max 2.0 audio aan. ook zo lekker.
Daarnaast ken ik geen atom die Full HD goed aankan daarvoor moet je toch naar AMDs E-350 kijken. Die kan en Full HD goed aan net als 5.1 over de HDMI poort en sterk genoeg voor wat lichte post processing mocht het nodig zijn.

Anyways ik snapte Boxee op de PC toch al niet het enige wat Boxee deed was vanuit hun software meer externe apps gebruiken die toch al voornamelijk op de US markt gericht waren. Het bied wat dat betreft helemaal niks boven XBMC of Mediaportal.

[Reactie gewijzigd door Hakker op 28 december 2011 14:06]

Geen HD audio maar wel lpcm audio en dat in 5.1 via HDMI met een Atom (ION 330). Ook full-HD en Blu-ray (image) vanaf NAS gaat werkelijk probleemloos mits goed geconfigureerd, dat heb je blijkbaar niet helemaal goed voor elkaar gekregen. Een AMD E-350 is sneller en daardoor prettiger in gebruik maar de ION 330 doet het ook nog steeds prima als mediaplayer bij ons in huis. We gebruiken beide systemen naar volle tevredenheid.

Boxee als media-software heeft in mijn ogen eigenlijk nooit bestaansrecht gehad naast Mediaportal en XBMC. In het begin zo buggy dat er niet mee te werken viel en dan heb je weinig trek om dat later nog eens te gaan proberen. Zeker als de eerder genoemde (gratis) alternatieven dat eigenlijk veel beter voor elkaar hadden en hebben.
gadver, secondes wachten tot hardware acceleratie weer er in kickt als je even spoelt in een film.

Nee doe mij maar een flinke passieve pc met een lekkere coreavc.
Dan doe je toch echt iets fout, ik draai regelmatig x264 materiaal met bitrates van +60Mb/s.
Ik heb XBMC op Ubuntu64 geinstalleerd op een Atom D525 INTEL® NM10 + NVIDIA® ION2 GPU met 4Gb geheugen en dat draait als een tierelier. geen hickups oid op full hd vanaf blu-ray formaat (50GB).

Verbruikt ook ongeveer 25watt op volle belasting.
Overduidelijk uit commerciele overwegingen. Is hun keus natuurlijk.

En wat betreft stroomverbruik, een atom bakje neerzetten kan nog wel eens een stuk goedkoper zijn want de meeste (luxere, zoals de Boxee-bakjes) stand-alone mediaplayers gaan nooit helemaal uit, die blijven altijd ca 15 watt slurpen terwijl je een atom bakje prima op standby of hibernate kan zetten als je hem niet gebruikt.

Daar komt bij dat een PC nog altijd een onderliggend OS heeft waar je naast de mediaplayer ook andere zaken op kan draaien, zodat je nooit afhankelijk bent van plugins. Voorbeelden zijn zaken als spotify, maar ook zullen plugins voor youtube, uitzending gemist e.d. nooit zo goed werken als de originele website, zelfs vanaf de bank.
Ik heb een half jaar geleden een 200€ neergeteld voor de Boxee box, net omdát die zo mooi werkt met plug-ins. Spotify werkt zalig, al moet je wel premium hebben om Psotify te kunnen gebruiken op andere apparaten.

Boxee maakt hier niet de kracht van. Youtube kijk ik liever via m'n Boxee, vanuit de zetel, op m'n TV, met mijn klavier op de afstandsbediening, Boxee pikt er automatisch de HD kwaliteit uit en gooit 'em fullscreen. Ik verschrok er echt van hoe mooi dat ging.

Bij Kerst familie en vrienden ontvangen, op een kwartiertje een spotify playlistje in elkaar gebokst. De muziek mogelijkheden op standaard Boxee zijn wel pover, maar met Spotify is het echt fantastisch.

OT:
Blij dit te horen! Hopelijk leggen ze nu meer focus op de Boxee Box ontwikkelingen. Ze mogen van mij nu wel eens afkomen met een volwaardige android app, die mis ik wel.
Ik vind dit wel een goede zet, nu hebben ze meer tijd om de BETA Boxee Box eens goed aan te passen, want het ding barst nog steeds van de bugs en fouten. Ik weet niet hoe andere Boxee Box gebruikers zich voelden, maar ik voel me nog steeds als Beta gebruiker van dat ding.

Naast dat ben ik toch blij met mijn Boxee Box.
Idem hier,de potentie is er wel maar de ondersteuning van de box laat nog te wensen over.

Overigens was boxee volgens mij op GPL software gebaseerd dus dan zal iig een groot deel van de source nog beschikbaar zijn dus in principe kan het geforked worden (al kun je net zo goed xbmc gebruiken)
Hee, toevallig heb ik gisteren een Boxee-box besteld, ter vervanging van de complexere HTPC. De trend die Boxee Inc. dus meent te zien klopt dus wel in mijn geval.
Mooie truc denk ik om meer boxees te verkopen. Ik denk dat ze met de nieuwe generaties atoms toch wel achter hun oren krabben. Ik denk dat juist meer mensen een goedkoop pctje wegzetten - heb er zelf ook net een gekocht!

Ik denk eerlijk gezegd dat ze er niet veel mee opschieten. XBMC werkt minstens net zo goed en heeft meer mogelijkheden qua addons etc. Daarnaast is er ook nog Plex, wat ook ontzettend goed werkt.
Ik gebruik nu al een geruime tijd een Boxee (sinds de lancering) en ik ben er uitermate tevreden mee. Speelt alles af wat ik er tegenaan gooi. Daarnaast heeft het nog een mooie interface, automatisch covers downloaden en subtitles zijn binnen enkele klikken te downloaden vanuit het systeem. Heb hiervoor een popcorn en een wdtvlive gehad.

Al met al, en zeker voor de prijs, een prima mediaspeler.
Anoniem: 437945
28 december 2011 12:51
Heb sinds vrijdag een Boxee Box en kan deze ontwikkeling alleen maar toejuichen. Het is echt een fantastisch apparaat. De focus verleggen naar de Box alleen kan het kastje alleen maar beter maken!
Die boxee's zijn toch ook gewoon atom x86 pc's?
Zelf ben ik juist voor de mogelijkheden (usenet, surfen, gemist, youtube, etc.) en snelheid voor een htpc gegaan ipv een dedicated mediaplayer. Met een leuk SOC-platform en picoPSU is het verbuik net zo laag als bij een boxee oid.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee