'Samsung gaat dualsim-telefoon met Android maken'

Samsung gaat een dualsim-telefoon met Android maken. Dat zegt telecomblog GSM Arena. De Galaxy Y Pro Duos is een dualsim-variant van de al bestaande Galaxy Txt. Het is onduidelijk of het onaangekondigde model ook naar Nederland komt.

De Galaxy Y Pro Duos, waarvan GSM Arena een advertentie ontving, vertoont geen wijzigingen ten opzichte van de in augustus aangekondigde Galaxy Txt, op twee na: de ondersteuning voor twee simkaarten en de toevoeging van een frontcamera voor videobellen. De Galaxy Txt is de Nederlandse naam voor de Galaxy Y Pro. Het is onduidelijk of de gebruiker moet switchen tussen de twee simkaarten of dat beide sims tegelijk actief kunnen zijn.

Dualsim-telefoons zijn gebruikelijk in sommige Aziatische landen, maar zijn in Nederland nauwelijks te vinden. Smartphones met dualsim-functionaliteit werden tot nu toe zelden gemaakt. Vorig jaar maakte de Koreaanse fabrikant al wel een dumbphone met dualsim. Nokia is vorig jaar ook begonnen met het maken van dualsim-telefoons. Ook dat zijn echter geen smartphones. Acer maakte wel al een smartphone met ondersteuning voor twee simkaarten.

De Galaxy Y Pro Duos meet 111x63x12mm en heeft naast een 2,6"-scherm ook een fysiek qwerty-toetsenbord. De processor is vermoedelijk een Qualcomm MMS7227, die is geklokt op 832MHz. De Galaxy Txt kost in Nederland bij een prepaidpakket ongeveer 120 euro, waardoor het voor de hand ligt dat de dualsim-versie ook een verkoopprijs onder 200 euro meekrijgt.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

14-12-2011 • 11:20

57 Linkedin

Reacties (57)

57
57
23
7
0
32
Wijzig sortering
Anoniem: 436521
14 december 2011 12:29
Ik lees hier veel nonsens als zou er geen echte Dual Sim bestaan waarbij je op beide sims bereikbaar bent.
Ikzelf heb de Samsung B5722 en daarop ben je steeds bereikbaar op de 2 sims tegelijkertijd.
Je beslist ook zelf met een simpele druk op een zijtoets van het apparaat met welke sim je zelf wil bellen of sms-en.
Wil je in het weekend onbereikbaar zijn op je werk-SIM en enkel privégesprekken ontvangen, dan schakel je die sim gewoon uit. Je hoeft daarvoor of om ze terug te activeren zelfs niet je telefoon volledig uit te schakelen.
Handiger kan niet.

Ik hoop dat de nieuwe samsung Galaxy Y Pro Duos snel uitkomt en zal mij die dan ook onmiddellijk aanschaffen, want de B5722 is natuurlijk geen smartphone. ik kijk ernaar uit!
Dualsim is ideaal voor mensen die veel reizen naar een vast ander land of mensen die zakelijk en privé een nummer hebben, maar niet met twee toestellen willen zeulen.

Ik denk dat hier wel meer animo voor zou zijn met bovenstaande voordelen. Alleen jammer dat de toestelkeuze zeer beperkt is.
Wellicht eens op http://www.dual-sim.nl rondspeuren. Zij hebben tevens diverse Android toestellen klaarliggen. De Lenovo A60 lijkt nu het meest interessant, maar een daadwerkelijke dual-sim met ICS zou ook mijn voorkeur hebben.

edit: nog even rondgekeken. Voor het betere China werk kom ik deze review site tegen. Een mooie HTC Sensation body met dualsim en zelfs een soort van dualcore.

[Reactie gewijzigd door mailis op 14 december 2011 12:27]

Probleem is/blijft bij veel toestellen dat je nooit op 2 nummers tegelijk bereikbaar bent en ook hier is dat nog niet duidelijk vermeldt.

Erg jammer; zou graag een high-end telefoon zien (zeg ff iPhone 5 / WP7.5 / Android4) met alle toeters en bellen en 2 nummers tegelijk kunnen gebruiken; hoef je als zakelijke gebruiker ook niet meer na te denken om 2 carkits te hebben of 2 dezelfde telefoons te kopen etc.
ik heb een samsung c5212 duos (dual sim dumb phone), voor werk en persoonlijke nummer.
Dit toestel kan zelfs twee gelijktijdige gesprekken aan op beide sims (bij gesprek is de andere ook bereikbaar). Er zitten gewoon ook 2 radiosystemen in.

Als ze de features van de "duos" reeks voortzetten heeft deze dus ook dual standby. De huidige duos telefoons zijn ook wel wat gedateerd (de c5212 is van 2009 en was toen geen high end).
Ik heb ook een samsung Dual Sim.

Ben er niet heel erg tevreden over. Mis o.a. de functionaliteit dat je per contact kan instellen met welke simkaart deze standaard wordt gebeld. Het gebeurd mij nu te vaak dat ik per ongeluk een zakelijke klant met mijn prive sim bel en vica versa.

Verder ben je wel op beide kaarten tegelijk bereikbaar en dat is wel mooi.
Toch nog altijd beter dan met twee toestellen rondlopen.
Als je twee toestellen hebt moet je ook manueel overschakelen :D
Ik heb oudere Dual Sim Samsung (D980) gehad en daarmee waren beide sims tegelijk aktief. Je kon wel een primary of secondary aangeven, maar voor het uitbellen was het afhankelijk of je hoorntje 1 of hoorntje 2 aantikte welke sim er gebruikt werd.

Alleen jammer dat de firmware van dat toestel gewoon erg brak en **VOL** met bugs zat. Zo kon je maar 100 SMSjes opslaan in je geheugen, maar je kon ze onbeperkt verplaatsen van je SIM naar het geheugen. Dan werden de oudste berichten gewoon 0 bytes groot. Helaas is er nooit een FW update voor gekomen.

Dus je zult waarschijnlijk wel met 2 actieve sims kunnen werken, maar ik hoop wel dat ze wel iets meer moeite hebben gestoken om dat ding een beetje werkend te maken.
Anoniem: 294494
@MAX340014 december 2011 11:33
Ben het helemaal met je eens. Toen ik de titel van het nieuwsbericht las had ik stille hoop dat het hier een high-end model betrof met dual sim én de mogelijkheid om beide kaarten actief te laten zijn, maar dat valt weer tegen. Op dit moment heb ik geen zakelijke telefoon maar de kans is groot dat dit in de nabije toekomst wel gaat veranderen. Ik heb eerder in de situatie gezeten en toen liep ik met twee HTC Desires rond, niet bepaald kleine jongens. Dat is gewoon vervelend.
De meeste huidige dual-sim toestellen zijn ook eerder low-end als high-end. Even generaliserend kun je stellen dat:
Als je twee sims hebt om op verschillende netwerken zo goedkoop mogelijk te bellen is een high-end toesel niet zo vanzelfsprekend.

Wie een high-end-toestel kan betalen hoeft anderzijds meestal ook niet zo te letten op zijn belkosten.
Dit toestel lijkt me ideaal voor mijn vrouw. Zelf heb ik liever een uitschuifbaar tobo, en dan over de lengte van het toestel zoals bij een Desire Z of de LG GW620 want voor de toetsjes van dit type heb je hele smalle vingers nodig.
Ik heb tot vorig jaar een Acer DX900 gehad, en hiermee was je zeker wel met 2 nummers tegelijk bereikbaar, tenzij je op een van beide in gesprek was natuurlijk :-)
Qua functionaliteit nog altijd onovertroffen toestel, Ik zou dan ook graag een High end toestel met android en dual-sim zien.
Bijna elk toestel heeft allebei de SIMS geactiveerd (dual standby enz....), dus de mensen moeten zich iets beter inlezen zo te zien.

Dat samsung nu met een dual sim komt is echt niet nieuw, het enige wat nieuw is dat op die dual-sim samsung, android draait.

Hier een NL link waar dit soort telefoons al jaren te koop zijn.

Voor meer keuzes (3 tot 4 -sims en weet ik allemaal wel niet in een mobiel gepropt kan worden, moet je voor de gein 's op chinese sites kijken...

edit...lol, hierboven is me voor ;P ...eerst alles lezen voordat ik reageer :S

[Reactie gewijzigd door ioor op 14 december 2011 12:03]

Dual sim is in Aziatische landen allang. Dat klopt, Ik snapte ook nog steeds niet waarom ze dat in Europa niet veel hebben. Want ik hoor toch in mijn omgeving dat er vraag naar is.
Klopt, er is veel vraag naar. In België bv. is er een grote vraag naar zo'n telefoons aan onze grensstreek met Luxemburg (het landje). De pendelaars en bewoners lopen vaak tegen vrij hogen roaming kosten op...

Echter... de operatoren in Europa zijn niet opgezet met dual sim toestellen. Nog minder als het smartphones zijn.
Het is op dat moment namelijk heel makkelijk om bv.
1 kaartje te hebben bij Mobile vikings (vooral voor je data verbruik: 2Gb en nog eens 1000 sms'en naar iedereen en nog eens 1000 sms'en naar je Viking vriendjes. En nog eens tot 60min om te bellen naar alle Belgen)
1 kaartje bij Base voor het onbeperkt bellen en sms'en tussen Base gebruikers

Voor 40 euro (15€ herlaadkaart bij MobileVikings en 25€ abonnement bij Base) heb je dus plotseling een enorm voordelig formule (naar Belgische normen toch...)
Er is "vraag" naar omdat de meeste mensen hier niet weten hoe de meeste dual sim toestellen werken: er is er altijd maar 1 actief. In azie heb je bij veel providers geen roaming, dus schakel je in een andere stad over op een andere sim kaart. Zoiets is in Europa met zijn (verplicht) lage roaming kosten nauwelijks zinnig. Er zijn wel actieve dual sim telefoons, maar dat hakt de batterijtijd bijna de helft korter.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 14 december 2011 11:54]

Volgens mij zijn bij de meeste telefoons beide altijd sims actief. Dit is alleen niet zo als je een niet dual-sim telefoon upgrade met van die dual-sim adapters.
Ik heb een "domme" D880 gehad van samsung (één van de weinige mainstream dualsims hier te verkrijgen) en die was toch altijd alletwee actief, op het moment van bellen had je een default sim om met te bellen en met een knopje kon je kiezen om de andere te nemen.

Als ze je bellen maakt het niet uit, dus ook handig als je maar 1 gsm tegelijk op handsfree kan zetten in de wagen.
Nauwelijks zinnig hangt af van je situatie. Zoals je boven kunt lezen hebben nogal veel tweakers een zakelijk en een privé-nummer. Ook als je bv net over de grens werkt of simpelweg in de grensstreek woont en dus geen dekking hebt als je jezelf 100 meter verplaatst kan dual-sim zeer nuttig zijn.

Ook kan het nuttig zijn als je veel belt naar het buienland (Lebara, Ortel, Lyca) maar ook wil internetten (KPN/Hi, Vodafone, T-mobile of zelfs Ben) of ook binnenlands via een goedkoper tarief wilt bellen als de met de buitenland-sim.
Probleem waarom je weinig Dual Sims in het westen ziet is in eerste instantie de opzet van telecom providers in de VS (en in mindere mate in Europa):
- Je kan geen losse toestellen kopen, je koop ze altijd via een provider.
In de VS was de Google Nexus een bijzonderheid omdat het het eerste toestel was dat los te koop was. Anders zit je telefoon altijd gekoppeld aan je provider.
En een provider zit er niet op te wachten dat jij met het toestel dat je via hun hebt aangeschaft op een ander netwerk gaat bellen, zodat zij inkomsten mislopen.

Dus gezien vanuit de VS (en in mindere mate Europa waar ook veel abonnement+telefoon contracten zijn) heeft het geen zin om een dual-sim te maken.
En omdat de verkoop punten er niet om vragen, worden ze dus ook niet gemaakt of geleverd aan deze markt.
Nu nog een touchscreen variant op de markt en dan is het al helemaal ideaal.
Zeker voor de zakelijke markt zal hier vraag naar zijn, nu heb je 1 telefoon voor zakelijk+prive.

Edit: Wat natuurlijk ook een reden kan zijn waarom in NL de providers bijna tot geen dualsim aanbieden is namelijk dat je maar 1 data abonnement nodig hebt.

[Reactie gewijzigd door prekz op 14 december 2011 11:34]

Nu nog een touchscreen variant op de markt
De Galaxy Txt heeft een touchscreen, of bedoel je een versie zonder uitgebreid toetsenbord?
Klopt dit is natuurlijk ook handig, maar mijn voorkeur gaat toch uit naar een geheel touchscreen
Lijkt erop alsof ze een oud canvas pakken er er een leuke feature aan toevoegen.
Het lijkt mij echtwel handig omdat ik overweeg een zakelijke naast een privé te gaan draaien en ik op mijn zakelijke niet een Iphone dataslurper mag draaien.
Anyway dat canvas lijkt be-hoorlijk op de Nokia N71.

Edit:
Trouwens als ik de reacties zo lees doet het mij denken aan een vorm van strategische productontwikkeling over de merken heen. Ik verklaar, als er wel "High End" toestellen kwamen met duo sim zouden deze door veel mensen gekozen worden, hetgeen dus kannibaliserend werkt op de totaal afzet van toestellen incl verplichtingen.

Waarom nemen we namelijk een privé telefoon ernaast?

- het toestel van je werk is brak (geen smartphone etc.); of
- je wil graag werk/privé gescheiden houden (of je mag niet privé bellen van je werk)

Bieden telecommers een dienst aan waarbij je een nummer (privé) opzet en laat doorverwijzen naar een ander nummer ie je er parallel ernaast draait? Volgens mij niet..

[Reactie gewijzigd door Fuzzy op 14 december 2011 12:00]

Lijkt me niet dat Android duidelijk minder data als een Iphone verbruikt... dat zal waarschijnlijk aan de instellingen en apps liggen.

Verder moet ik zeggen dat deze serie telefoons van Samsung er mooi uit vindt zien. Ik ben sowiezo wel liefhebber van vol-toetsenborden.
Ik zou graag een Android dual-sim telefoon willen hebben, ik loop nu met twee telefoons rond (zakelijk en prive) wat erg onhandig is.

De keuze voor twee aparte telefoon is bewust, ik wil zakelijk en prive gescheiden houden.
Jammer dat dit geen high-end telefoon is... :(

Overigens kan ik mij niet voorstellen dat er zo weinig vraag is naar dual-sim, als ik in mijn omgeving kijk zie ik aardig wat mensen die met twee phones rondlopen en dat graag zouden inruilen voor 1 goeie met 2 sims.
Ook als die maar de halve batterijtijd heeft?
Je hoeft niet beide dataconnecties open te hebben, als de telefoonlijnen maar open staan. De dataconnecties als 3G en HSDPA verbruiken het meeste aan batterij dacht ik.
Strak telefoontje van Samsung.. het kan zijn dat ik erover heen lees, maar:
De Galaxy Y Pro Duos meet 111x63x12mm en heeft naast een 2,6"-scherm ook een fysiek qwerty-toetsenbord.
Ik zie nergens of dit een toucscreen is of niet. :?
Check de specs van de Txt:
Invoermethode: Qwerty-toetsenbord, Touchscreen

In het artikel staat:
De Galaxy Y Pro Duos is een dualsim-variant van de al bestaande Galaxy Txt
Dat maakt het erg aannemelijk dat de specificaties hetzelfde zijn (op de dual-sim mogelijkheid na dan).
De originele Galaxy Txt / Y heeft gewoon een touchscreen.

We gebruiken dit toestel bij ons op werk, maar ervaring leert wel dat de Touchwiz applicaties voor Mail en Agenda verre van optimaal en goede performance werken. En laat dat nu net hetgene zijn waarvoor je een toestel in een zakelijk omgeving gebruikt...
In China is een dual sim bijna de standaard.
De meeste toestellen op Dealextreme zijn ook dualsim.
Ik verwacht in Nederland ook grotere vraag naar Dualsim toestellen, want veel mensen willen niet met 2 of 3 toestellen rondlopen.
Kijk inderdaad maar es op DealExtreme. Dat is een Chinees internationaal postorderbedrijf die naast zo ongeveer ALLES, ook dualsim telefoons verkoops. Er zitten dacht ik ook al enkele quadsim toestellen tussen.

Maar, het is allemaal Chinees spul. Namaak-hardware met namaak-software veelal. En de meeste toestellen hebben geen 3G, terwijl sommige dan weer wel (het hier nutteloze) CDMA hebben.
Mooi. Ik heb nu een oude Samsung Dual sim dumb phone en ik zoek al tijden naar een Android dual sim. Er zijn wel dual sim androids in Azie, en sommige kan je ook wel in NL krijgen maar alles wat ik heb gezien is van rare merken, slecht en/of slechts deels vertaald, is onstabiel, heeft geen (goede) android market etc.

Eindelijk een dual sim android van een A-merk. Lijkt me super. Alleen jammer dat het er een is met zo'n toetsenbord ipv een touchscreen. Doe mij een dualsim android met touchscreen van een A-merk en ik neem hem gelijk.
Mijn volgende telefoon.

Zakelijk en privé lekker gescheiden en privé ook makkelijk kunnen genieten van je zakelijke data-abbo.
Dat valt nog af te wachten, vrees ik. Als je kijkt naar die Acer die vermeld wordt in het artikel, betekent dual sim daar dat je een simkaartje voor 3g netwerk en een kaartje voor 2g netwerk tegelijk kan gebruiken.

Ik ben nog geen telefoon tegen gekomen waar je twee telefoonnummers kan gebruiken. Liefst bereikbaar zijn op de twee tegelijk en niet dat je eerst de ene moet deactiveren om de andere te kunnen gebruiken. Je hebt die wel in het dumbphone gamma blijkbaar maar bij een smartphone ligt het blijkbaar toch moeilijker
Mijn oude E-Ten (later Acer) DX900 had gewoon 2 actieve simkaarten hoor. Je kan bellen en gebeld worden op beide nummers, tegelijk.
Was wel 3G + 2G inderdaad maar anders is de batterij waarschijnlijk toch in 5 minuten leeg...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee