Bedrijf maakt insulinepomp met touchscreen

Het bedrijf Tandem heeft een insulinepomp gemaakt die lijkt op een smartphone, en via een touchscreen bediend kan worden. Er is ook monitoringssoftware aan boord, waarmee gebruikers hun data kunnen uploaden naar een website.

Het smartphone-achtige apparaat kan via het touchscreen de opdracht worden gegeven om een dosis insuline in te spuiten, waardoor de pomp bruikbaar is voor diabetes-patiënten. Er kan gekozen worden voor een grote dosis, of een kleinere dosis die vaker wordt gegeven, zodat de glucosewaarden stabieler blijven. Voor gebruik is het wel noodzakelijk om Tandems eigen insuline-cartridges aan te schaffen.

Het apparaat kan opgeladen worden via de micro-usbpoort, die ook gebruikt wordt om data op de pc te zetten. Een programma voor de pc of Mac kan vervolgens de gebruikersdata online plaatsen. De pomp is ongeveer even groot als een creditcard, en het uiterlijk moet gebruik ervan in het openbaar discreter maken.

De webapplicatie laat onder andere de bloedglucosewaarden en de hoeveelheid ingespoten insuline zien, zodat de gebruiker inzage krijgt in de ziektesituatie over een bepaalde tijd. Er kan tot 90 dagen terug in de tijd gekeken worden.

Tandem insulinepomp Tandem insulinepomp Tandem insulinepomp

Door RoD

Forum Admin Mobile & FP PowerMod

19-11-2011 • 09:08

50

Reacties (50)

50
49
28
6
0
17
Wijzig sortering
Grappig, ik ben diabeet en heb een insulinepomp. Ik kan echter helemaal niet warm worden van de toeters en bellen die tegenwoordig in deze dingen wordt gestoken. Als de pomp zijn basale functies goed uitvoert en ik er niet teveel mee wordt geconfronteerd vind ik het allang best. Wat kan mij die monitoring functie schelen, laat staan een touchscreen dat je niet op gevoel kunt bedienen.
Stoppen met die flauwekul en help daarmee de gezondheidszorg goedkoper te houden
Anoniem: 381257 @EdGnoj19 november 2011 15:16
Helemaal mee eens,

Ik ben eveneens diabeet. Als ze nou een onderzoek deden in apparaten die kleiner zijn dan een tandenstoker, dan ben ik bereid om na te denken over een insuline pomp.

Tot die tijd mag men mij een mooi set insuline spuiten mee geven, daarmee kan ik prima uit de voeten, zonder op te vallen.

Belangrijkste reden voor diabetes patienten om géén insuline spuit te nemen is in mijn optiek het 'vreemde'. Als ik naar een zwembad ga, en ik moet allerlijk kunsten uithalen omdat ik een insuline spuit heb, dan heb ik geen behoefte aan zo'n spuit.

Als ik bij het uitgaan een vrouw mee naar huis zou willen nemen, moet ik mezelf realiseren dat ik een aanhangsel aan mn lichaam heb hangen dat wellicht niet geapprecieerd zal worden door mijn metgezel.

Mijn punt is dat het iets "ongewoons" aan je lichaam is, waar je constant rekening mee moet houden.

Als men in staat is een insuline pomp te bouwen die niet zichtbaar is aan de buitenkant, zelfs als ik schaars gekleed ben, dan spreken we van een doorbraak op het gebied van suikerziekte. In plek daarvan bouwen leveranciers geavanceerde dingen met features die ik op mn pc wel interessant zou vinden, maar op mn glucosemeter volstrekt nutteloos vindt.

Bouw een insulinepomp die ik kan opladen via een micro-usb aansluiting in mn grote teen. En laat dat ook de enige reminder zijn aan het feit dat ik suikerziekte heb....

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 381257 op 23 juli 2024 01:36]

Helemaal mee eens. Eerst en vooral is er behoefte aan een apparaat zonder al die poespas, een simpel, discreet en betrouwbaar apparaat; beperkt in kosten en geen OS/touchscreen-gedoe.

In tweede instantie kan ik me voorstellen dat er een betrouwbaar apparaat komt dat op een intelligente manier continue monitoring van je bloedsuiker combineert met afgifte van (ultrakort werkende) insuline. Inclusief opvang van hypo's en hypers. Helaas is dat op dit moment nog erg duur.

Al die tussenoplossingen met touchscreens, gsm's en weet-ik-veel wat kunnen wat mij betreft direct opgeborgen worden. Wat een onzin. Of gaan ze binnenkort voor een pacemaker of een dialysetoestel ook een iPhone-app verzinnen...
Anoniem: 346826 20 november 2011 17:47
De veel genoemde nadelen als kortere batterijduur, opladen met usb en de twijfelachtige voordelen van een touchscreen als de functies niet veel meer zijn dan van reguliere pompen: helemaal mee eens. Er wordt echter totaal voorbijgegaan aan het doel wat de makers ermee voor ogen hadden:

'het uiterlijk moet gebruik ervan in het openbaar discreter maken'

Als het apparaat er uit ziet als een smartphone zal het de gebruiker minder gene geven het in het openbaar te gebruiken. Het gaat hier dan niet om gebruikers zoals mijn vader, maar om het tienermeisje wat in zich niet lekker voelt maar op dat moment in een volle aula staat te praten in een groepje met die ene jongen die ze leuk vind. Als ze daardoor wel even checkt of haar pomp niet te hoog staat lijkt me dat een prima doel.

Overigens ben ik het ermee eens dat het wel volgens marktwerking zal moeten gaan en de kosten bovenop de 'normale' pomp binnen de eigen bijdrage moeten vallen.
Zeer handig dit. Mooi grafiekje bij de diabetescontroles.. Hier kunnen we wat mee, als huisartsen en endocrinologen!
Ja leuk maar waarom dan een batterij vretende touchscreen het apparaat heeft zo weinig functies dat het net zo goed met een paar knopjes kan. Lijkt mij goedkoper helemaal met de uit de hand lopende gezondheidskosten. Grafieken zijn nuttig maar als het apparaat alleen data verzameld kun je die grafieken net zo goed bekijken op een website of via bleutooth op je eigen smartphone
Helemaal mee eens, maar je kan niet ontkennen dat dit meer "futuristisch" is dan een apparaatje met knopjes, en daardoor sneller als "prettig in omgang" word ervaren waardoor het waarschijnlijk sneller verkoopt.
En vergeet niet dat er een complexer OS op moet draaien dat geheid meer en makkelijkere lekken bevat zodat het steeds makkelijker wordt zo'n ding te hacken (zoals laatst aangetoont met een andere insulinepomp).
De enige interface die er op zit is USB.. Je zult dat ding dus bewust aan iemand moeten geven om te hacken.

Ik begrijp dus niet hellemaal wat je bedoeld..

Daarnaast is het een embedded systeem. Wel eens in een ziekenhuis rondgelopen? Bijna alle apparatuur zoals Hart Monitoren, Insuline Pompen, Beademings systemen. Zijn allemaal emmbeded systemen. Met een beetje geluk een CE device,.
Deels heb je gelijk, als er iemand in slaagt om een worm in de PC software te krijgen die vervolgens een aanpassing aan de waarden in de pomp maakt (bijvoorbeeld harder pompen wanneer dat juist niet de bedoeling is) dan gebeuren er alsnog ongelukken.
Zo ver ik weet lopen bijna alle navigatie systemen op WinCE (incl TomTom). En zeker met de komst van de nieuwe Windows Phone 7(is WinCE) telefoons zal er nog steeds veel gebruik van gemaakt worden. Ook worden de PDA met bedrijfs specifieke software vaak op WinCE gedraaid.

Lekker offtopic ook
Dat het sneller verkoopt vind ik echt niet relevant. Ik vind dat in de gezondheidszorg andere dingen belangrijker moet zijn dan een gelikte layout echter omdat je dit apparaat altijd bij je draagt kan het wel relevant zijn alhoewel ik denk dat je beter het apparaat kleiner kan maken en ervoor zorgen dat de batterijduur lang mogelijk mee gaat.
Dat apparaatje heeft maar één ding wat nieuw is, en dat is dat touchscreen. Het apparaat heeft meer functies dan jij denkt. Grafieken maken kan ook al lang. Evenals draadloos uitlezen. Op de kosten van het apparaat (3000 tot 4000 euro) zal dat touchscreen niet uitmaken. Maar dus wel op de batterijduur, zoals je terecht aangeeft.

Maar welke halve zool heeft bedacht dat het handig is om je pomp per usb op te laden? Dat apparaat draag je vrijwel 24 uur per dag op je lijf.
Anoniem: 335614 @hydex19 november 2011 15:55
Bovendien lopen ze zo alleen maar kans om aangeklaagd te worden door Apple.
Waarom niet gewoon een mini-usb insuline pomp die je aansluit op je mobieltje? Heb je ook ene touchscreen en scheelt weer een hoop apparaten.
Ja precies ik zat daar ook aan te denken. Medisana (als ik het goed schrijf:$) Die heeft bijvoorbeeld een bloeddrukmeter welke aan te sluiten is op een iDevice. Dat is opzich al leuk, de accu die dan in het apparaat zit hoeft dan in elk geval geen voeding te geven aan het touchscreen.
Aan de andere kant. Zie jij jezelf al zitten als diabeet? apparaat uit je zak. Iphone er bij, aansluiten.
Zaken als crashende OS hebben we dan ook nog last van. Dus misschien is dit toch wel de beste oplossing.
Nu ben ik geen diabeet en heb ik geen iDevice maar hoe vaakt crasht zo'n ding? En moet het apparaat continu aangesloten zijn of is het 3x per dag even dat ding op tafel en 5 minuten je telefoon+pomp in de gaten houden?
Hangt van de patiënt af. Sommige mensen moeten echt 20 keer per dag meten en anderen hebben aan 3 keer per genoeg.

Maar dan nog, gebruik maken van een smartphone is misschien wel veel handiger, aangezien mensen die meestal bij zich hebben. Nadeel daarvan is dat als een dergelijk apparaat alleen maar wordt uitgevoerd door middel van werking op een smartphone het dan lastig wordt voor de omgeving als een suikerpatiënt neervalt. Een insulinespuit zal dus altijd meegedragen moeten worden, hoe vervelend ook.
Je begrijpt duidelijk de insulinepomp niet.

De meeste patienten gebruiken medicatie of spuiten insuline, dit is vaak 3x per dag. Om bij insuline te weten hoeveel je moet spuiten, moet je weten hoe hoog je suiker is. Is je suiker binnen de normale grenzen dan spuit je een vaste hoeveelheid, is die hoger dan spuit je meer.

Het probleem is dat bij sommige mensen die hoeveelheden gigantisch kunnen schommelen. Nu kan je natuurlijk constant meten, maar dat is niet te doen. Een insulinepomp is dan een uitkomst. Deze zit 24 uur per dag aangesloten op je lichaam en die spuit insuline naar vraag zodat je suiker altijd goed zit.


Jij hebt hier over meten, maar dat is technisch gezien niet meer nodig door de pomp (routine controle kan altijd om zeker te zijn dat die goed werkt).
Op de vraag van roy-t of die constant moet zijn aangesloten. Kijk technisch gezien moet het niet, maar als je dat niet doe dan kan je net zo goed niet een pomp gebruiken, immers wat je dan doet is meerdere keren per dag spuiten.
De pomp geeft geen insuline naar vraag. De pomp heeft een basaal-instelling, welke op basis van het moment van de dag iedere minuut (of daaromtrent) een minieme hoeveelheid insuline afgeeft. Daarnaast moet je zelf het aantal koolhydraten invoeren wat je eet.

Je pomp langere tijd afdoen, is geen optie. Het kan wel voor een uur zwemmen, of zo, maar de pomp geeft kort werkende insuline af. Na drie uur pomp af, is alle insuline uit je bloed verdwenen.

En een pomp werkt ook niet tegen schommelen, al wordt het schommelen met een pomp wel iets minder. Wat wel kan is een continue-meter, welke bij te lage suikerwaardes de pomp stop kan zetten.
Anoniem: 26447 @roy-t19 november 2011 15:18
Ik ben wel diabeet en doe het al jaren meet een simpele meter met pennetje om een druppel bloed af te nemen en dan even op een strookje na te kijken hoe de glucose stand is, daarna de insuline naald vullen en in het dijbeen of andere plek te prikken waarna de dosis toegediend kan worden, niets geen pompen, OS'en of wat voor futuristische ongein ook, kan allemaal kapot en dat lukt je niet met een insulinepen of het apparaat om te meten, 1 maal een batterij vervangen in de afgelopen 5 jaar bij het metertje en dat is alles. :Y
Dat is lastig, omdat je dan een willekeurige smartphone medisch moet gaan certificeren, en over die smartphone heb je als producent geen controle. Wie is er aansprakelijk als de software na een OS update op je smartphone ineens niet meer goed werkt, en er ineens een dodelijke hoeveelheid insuline wordt gegeven?
Waarom niet, vraag je... waarom wel? Bij de meeste gebruikers van een pomp is er gewoon geen vraag naar een flashy apparaat met touchscreen. Zo'n schermpje is trouwens sowieso veel te klein om aan monitoring te doen. En daarnaast: ik *wil* nog niet eens dat de controle over zoiets belangrijks wordt overgenomen door een 'mobieltje'.

Een gewone insulinepomp kan je blind (betrouwbaar) bedienen. Dat overzetten naar een touchscreen is al een stap achteruit. Dat overlaten aan een 'mobieltje' waarbij je een app moet gaan zoeken tussen de wekkers, spelletjes en gsm-bankieren is al helemaal omslachtig.

Daarnaast, de levensduur van een insulinepomp is meer dan vijf jaar. Ik zou het strontvervelend vinden als ik nu plots iedere twee jaar naar een nieuwe moet gaan zoeken.
@ hierboven, dat lijkt mij niet zo'n heel groot probleem. Ik denk niet dat ze verbonden zijn met internet dus waarschijnlijk zul je als 'hacker' direct contact moeten hebben met het apparaat om het te hacken. Dan kun je jezelf misschien meer of minder insuline in laten spuiten als je dat zelf wenst. Volgens mij kun je er een ander vrij weinig kwaad mee doen.

Ik weet niet of dit nou echt het toppunt is qua medicatie toedienen. Waar gaat het apparaat bijvoorbeeld toedienen ? En waar laat je het apparaat? Moet het bijvoorbeeld constant direct op de huid zitten of met een slang met je lichaam verbonden zijn? Dit alles zou het apparaat best gebruiksonvriendelijk kunnen maken. Oudere mensen waarbij de kans op diabetes toch groter is zullen de interface en het touchscreen gebeuren misschien niet eens begrijpen.
Ik ben aan de hand van deze tekst in elk geval niet overtuigt dat het 'de' oplossing is.


EDIT: Diabeten moeten vanzelfsprekend altijd een apparaat meenemen voor het inspuiten van insuline. Het gedeelte over de grote van een creditcard was ik overheen gelezen. Ik hoop alleen dat de batterij een stuk beter is dan bij de gemiddelde smartphone zodat je niet dagelijks op hoeft te laden. Dit zou wel weer lastig worden om het apparaat dan dagelijks te gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Clifdon op 23 juli 2024 01:36]

De meeste insulinepompen heb je 24/7 bij je en zit met een slangetje verbonden met je lichaam. Die insulinepomp kun je dan in je broekzak hebben en in de nacht met een houder die, de insulinepomp bij je houd.

Ik zie persoonlijk niet echt voordelen eraan, energie vretend voor redelijk belangrijk apparaat voor diabetici.

Edit: De meeste insulinepompen (zonder touchscreen) houden het wel een paar weken uit.

[Reactie gewijzigd door Winkey op 23 juli 2024 01:36]

Ik zie de voordelen ook niet echt. Stel je wilt een 'historie' van het ziektepatroon? dan kun je dat ook in een apparaat zonder touchscreen verwerken. Je wilt toch niet dat je pomp uitvalt omdat de stroom op is halverwege de middag ?:S Ik heb geen idee wat voor accu er in zit en hoe lang hij op een accu kan draaien. Maar ik denk dat dat toch wel een belangrijk punt is.
Dat is zeker een groot nadeel ja, ook omdat de meeste pompen altijd wel iets insuline per uur afgeven.
Ik zie de voordelen ook niet echt. Stel je wilt een 'historie' van het ziektepatroon? dan kun je dat ook in een apparaat zonder touchscreen verwerken. Je wilt toch niet dat je pomp uitvalt omdat de stroom op is halverwege de middag ?:S Ik heb geen idee wat voor accu er in zit en hoe lang hij op een accu kan draaien. Maar ik denk dat dat toch wel een belangrijk punt is.
Er bestaan al langer pompen zonder touchscreen die ook een geschiedenis van je insuline bolussen geven.

En ik snap niet waarom jullie gelijk aan de batterij denken, geen mobiel os, lage resolutie, trage cpu, geen wifi 3g of gps. Het enige nadeel is het opladen, ik weet niet hoelang dat duurt maar je zit dan een tijdje aan het stopcontact vast :)

Edit: voor veel diabeten lijkt me dit vast wel een voordeel, het lijkt mij wel fijn om deze te hebben (ben zelf diabeet)

[Reactie gewijzigd door yesjohn op 23 juli 2024 01:36]

Ik weet niet zo goed wat ik er van moet vinden. Als kerncentrales en drinkwaterinstallaties gehacked en daarmee gesloopt kunnen worden. Dan neem ik aan dat dat met deze insulinepompen ook mogenlijk is.
Sterker nog, er stond laatst hier op tweakers nog een artikel over. Kon draadloos een dodelijke dosis toedienen.
Anoniem: 391561 19 november 2011 10:07
Zo te lezen is het een 2in1 en lekker klein:
Ik vind dit dus een prachtig apparaat.

Vriend van me heeft een insulinepomp én een continue glucosemeter aan zijn lijf hangen.
Beiden zijn niet echt klein te noemen.. groter als een pakje peuken (x2 dus).
Vervangen door maatje creditcard lijkt me een hele grote plus. Gaat beduidend minder in de weg zitten en zo te zien is dit ding ook nog eens een stuk beter afleesbaar.
(van Suiker worden je ogen ook niet beter...)

Accuduur?
Zal voldoende zijn, neem aan dat ook de fabrikant het belang daarvan wel begrijpt...
Bovendien is het op te laden via micro-usb en dus ook met een heleboel telefoonladers..

Prachtding, ook optisch.
Ik vind de UI voor het invoeren van de insulineconcentratie niet slim.

Dit is precies het soort "wat niet te doen" voorbeeld dat ik kreeg bij mijn Human Computer Interaction course. Je wilt liever een 'up' en 'down' knop per digit. Als je nu per ongeluk een keer te vaak het touch-screen raakt krijg je minstens een tienvoudige dosis. Bij een positie-gebaseerde invoer is dit maximaal een dubbele dosis.
Ik wil niet zeiken, maar "wie betaalt dat?" Het is allemaal wel fancy en erg leuk, maar deze insulinepompen beginnen al aardig in de buurt te komen van een smartphone. Dat kan niet anders dan dat het flink wat duurder wordt en ik denk dat de zorgverzekering zijn doel voorbij schiet als zij dit gaan vergoeden.
Dat lijkt mij niet.

Die pompen kosten al zat geld, dat beetje technology kost tegenwoordig weinig, ze hoeven hier immers geen nieuwe hardware in te doen, hier kan gewoon vrij standaard spul in, daarnaast hebben veel mensen meet apparatuur die ze dan niet meer nodig zouden hebben. Daar komt bij als je alle kosten bij elkaar doet en het zou toch nog iets meer kosten, dan is dat nog steeds peanuts vergeleken met de totale kosten.

Hou er trouwens rekening mee dat met goede systemen (ik weet niet of dit dat uiteindelijk is) je patienten veel beter kan helpen wat uiteindelijk weer hogere kosten bespaart.
Een smartphone is veel goedkoper dan een betrouwbare en goede smartphone.

En voor de rest ben ik het niet met je eens. De zorgsector zou zijn doel pas voorbijschieten als diabetici niet meer behandeld kunnen/mogen worden. De behandeling van een diabeet over zijn hele leven kost de gezondheidszorg trouwens een pak minder dan de kosten die ze hebben aan een roker of aan iemand met obesitas.
Het probleem van zulke pompen is nog steeds dat ze te groot zijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.