Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 140 reacties
Submitter: hostname

De Olson-database, die tijdzones voor onder meer Unix bijhoudt, is op zwart gezet. Aanleiding is een aanklacht van een producent van astrologiesoftware, die eigenaar David Olson ervan beticht onrechtmatige gegevens in zijn database te gebruiken.

De database wordt gebruikt als bron voor het tonen van tijdzones, locatie- en datagegevens. Onder meer Unix, Linux, Java-applicaties en talloze websites maakten gebruik van deze gratis dienst. Het offline halen van de database betekent dat beheerders hun lokale systemen zelf moeten bijwerken als de regels veranderen. Dit leidt mogelijk tot 'gaten' in wereldwijde tijd- en locatiediensten, zoals weersites.

Het Amerikaanse Astrolabe claimt dat Olson voor zijn Time Zone and Daylight Saving Time Database, kortweg de Olson-database of tz database, onterecht gegevens van Astrolabes ACS Atlas gebruikt. Astrolabe gebruikt deze gegevens voor commercieel belang en heeft inmiddels een copyrightaanklacht bij de federale rechtbank ingediend.

David Olson schrijft in een bericht op zijn site dat 'hij de gedaagde is en dat de aanklacht de database voor tijdzones betreft'. Hij heeft de ftp-server, met gegevens van de ACS Atlas, offline gehaald. De aanklacht van Astrolabe treft niet alleen Olson. Ook Paul Eggert van de Universiteit van Californië is aangeklaagd, omdat hij onder meer meewerkte aan de database van Olson. Daarmee komt voorlopig een einde aan een project dat al vanaf 1986 door vrijwilligers wordt gerund.

Gebruikers reageren teleurgesteld op het besluit. "We staan allemaal in het krijt bij de vrijwilligers die jarenlang de database werkend hielden", blogt Java-ontwikkelaar Stephen Colebourne. Colebourne vraagt in een noodkreet de bedrijven IBM, Oracle, Apple, Google en RedHat om hulp.

Moderatie-faq Wijzig weergave

Reacties (140)

Wat ik me hierbij afvraag, wat staat er dan precies in die database? Een tijdzone is toch gewoon een gegeven, daar kun je toch geen copyright op aanvragen? Dat Nederland in GMT+1 ligt is toch gewoon algemeen bekend, en als ik dat in een database prop dan hoeft toch niemand daar moeilijk om te gaan doen?
Net als locatiegegevens. Iedere plaats, object e.d heeft een locatie, die we meestal aangeven met GPScoordinaten oid. Dat kun je toch niet copyrighten, iedereen kan die informatie toch nagaan.

Of denk ik nu gewoon te simpel?
Ik heb zojuist de aanklacht erbij gepakt. De gegevens waar we het over hebben:
These atlases set forth interpretations of historical time zone information pertaining to innumerable locations throughout the world, based upon the compilation of historical research and documentation regarding applicable time zones officially and/or in actuality in effect, given the actual latitude and longitudes of specific locations throughout the world.
...en de 'facts' rondom de aanklacht:
Defendant Olson’s unauthorized reproduction of the Works have been published at ftp://elsie.nci.nih.gov/tzarchive.qz, where the references to historic international time zone data is replete with references to the fact that the source for this information is, indeed, the ACS Atlas.
Kennelijk kunnen ze bij ACS Atlas op basis van specifieke gegevens (afwijkingen) vaststellen dat het daadwerkelijk om *hun* database gaat.
In connection with his unlawful publication of some and/or any portion of the Works, defendant Olson has wrongly and unlawfully asserted that this information and/or data is “in the public domain,” in violation of the protections afforded by the federal copyright laws.
Dit is opzich duidelijk, je mag niet iets van iemand in het public domain gooien, zonder dat je daar toestemming voor hebt.

Het feit dat de ftp-site is gesloten, lijkt me meer te maken met damage-control voor het geval de uitspraak negatief uitvalt voor de gedaagden. Dit hoeft niet persé te betekenen dat het *niet* in de haak is, maar meer met 'het geval dat de jury de gedaagden schuldig bevinden'.

Het niet doen van uitspraken lijkt me ook alleen maar slim, daarmee kan je alleen de jury maar beinvloeden. Kortom: afwachten.
Uit de aanklacht wordt niet duidelijk wélke gegevens nu exact zijn overgenomen. Men begint met "wij hebben copyright op een stuk software en bijbehorende data" maar werkt nergens uit wát er dan overgenomen is daarvan. Men spreekt van "the Works" wat een geniepige truc is om niet in detail te hoeven treden.

Bijvoorbeeld in item 9 wordt gezegd dat de Works overgenomen zijn, terwijl daar geen stuk software te vinden is.

Men zegt dat Eggert ten onrechte claimt dat de data publiek domein is. Helaas gaan ze nergens in op het waarom.

Voor feitelijke data (zoals tijdzones) is een héél goed argument te maken dat er geen auteursrechten op zitten. De US Supreme Court heeft expliciet geoordeeld (Feist-arrest) dat alleen creatieve dataverzamelingen beschermd zijn. Hard werken ('sweat of the brow' zoals dat daar heet) is expliciet géén argument.

Ik zou de kansen van deze astrologogen dan ook zeer laag inschatten.
In punt 4 van de aanklacht wordt omschreven wat "the Works" inhoudt:
Pursuant to a written agreement, Astrolabe is the copyright assignee of the copyright owner, of certain copyright-protected computer software programs and information contained therein, pursuant to the Copyright Protection Act, 17 U.S.C. Section 101, et seq., known as the “ACS Atlas,” consisting of both the “ACS International Atlas,” and the “ACS American Atlas,” in the form of computer software program(s) and/or data bases, and in the form of electronic output and future electronic media from said programs [hereinafter “the Works”].
Neemt natuurlijk niet weg dat dit een ontzettend brede definitie is.

Verder kan ik (als "leek") alleen maar de conclusie trekken dat de aanklager in punt 9 bedoelt dat het geheel gereproduceerd is en aangeboden is via de genoemde link. Er staat niets over "een deel", er staat volgens mij wel dat "the Works" in zijn geheel aangeboden zijn.

Daarnaast, als ik het woord 'replete' vertaal, dan geeft dat als uitkomst: "afgeladen, boordevol, mudvol, stampvol, tjokvol". Dit sterkt het idee dat het zou gaan om een "1:1 kopie", wat mij (persoonlijk) heel erg sterk lijkt.

Het lijkt me dan ook dat ze dit inhoudelijk zullen moeten bewijzen en daarnaast dat het daadwerkelijk uit hun database afkomstig is. Iets wat mij inderdaad ook lastig lijkt als het om timezones gaat, tenzij er echt hele duidelijke afwijkende markers zijn ten aanzien van andere mogelijke bronnen.
het gaat toch ok niet over software maar over een atlas waaruit de data gehaald is. Het is niet zo dat hij een database leeg lepelde, maar hij heeft gegevens uit een atlas verwerkt in zijn eigen database.
Het gaat weldegelijk over software: databases. Zie mijn reactie hieronder met een deel uit de aanklacht.
Ik weet niet hoe het in amerikaanse recht zit, maar in Nederland kan je onder bepaalde omstandigheden auteursrecht claimen op een database, voorwaarde is wel dat er moeite is gedaan om de data te verrijken en dat het geen bijproduct is van een andere activiteit, zo kon de NS geen rechten claimen op de treintijden omdat het geen "core" business is, maar een bijproduct van de dienst die ze leveren. Funda kan dat weer wel, odmat hun data van huizen substantieel onderdeel maakt van hun dienst.

Ik ben geen jurist dus me uitleg kan ietwat krom en misschien niet helemaal juridisch correct zijn, maar hoop dat je het principe begrijpt.
Nederland ligt momenteel in UTC + 2 uur vanwege de zomertijd. Over drie weken zitten we weer op +1 uur (wintertijd). Daarnaast zijn landen of zelfs afzonderlijke staten nogal grillig of zij wel of niet meedoen met Daylight Saving Time (DST). Zo heeft de Mountain Standard Time (MST en model MDT (zomertijd) een andere definitie dan bijv. US Mountain Standard Time welke geen DST kent en momenteel alleen wordt gebruikt door de Amerikaanse staat Arizona en zelfs dat verschillend waar je op dat moment bevind ik Arizona. En dan heb je ook nog staten zoals South Dakota welke zowel en Central Time en Mountain Time liggen.

En vroeger viel Nederland onder Central European Standard Time (CE(S)T), maar sinds een aantal jaren is deze zone opgeslitst in West Europe Standard Time en Central Europe Time en vallen wij onder die eerste.

Ook het moment waarop naar zomertijd wordt overgeschakeld is per tijdzone anders. In veel zuidelijke landen zoals Zuid Afrika en Australie gaan de zomertijd juist in als wij in de Winter zitten (heeft te maken met de keerkringen). Daarnaast gaan sommige tijdzones op 1 november over, terwijl wij op de laatste zondag van oktober de wintertijd ingaan.

Die gegevens zijn inderdaad openbaar, maar AstroLabe is de eigenaar van deze database waar Olson zijn gegevens uithaalt. Net zoals de uitslagen van voetbal wedstrijden in principe openbaar zijn, moet je stevig in de buidel tasten als je gebruik wilt maken van de InfoStrada database. Ik ken verder de voorgeschiedenis niet tussen AstraLabe en Olson, maar ik vermoed dat er eerder wel onderhandeld is en dat ze er niet zijn uitgekomen. Olson 'verzint' namelijk niet zomaar de login gegevens van de AstraLabe FTP server.. Maar misschien dat de Linux Foundation of zelfs een kapitaal krachtige partij als Oracle (Solaris, Java, etc) eventueel het lidmaatschap op de database op zich kunnen nemen als de kosten te hoog blijken te zijn voor Olson.
Misschien vergeet je het werk dat erin gestoken moet worden om de informatie te verzamelen?

Ik ben ook niet zeker maar jouw redenering zou betekenen dat alle databases met straten zonder copyright zouden moeten zijn. Iedereen kan immers gaan kijken of die straat er werkelijk is (wat openstreetmaps uiteindelijk doet).
dat recht/copyright zou in elk geval niet bij een bedrijf moeten liggen, maar bij een overheidsinstelling.
Dat copyright zal ook bij een overheidsinstelling liggen, mits die overheidsinstelling geinvesteerd heeft om die gegevens te verzamelen.

Als een commercieel bedrijf veel geld heeft moeten steken om die gegevens te verzamelen is het niet meer dan logisch dat ze ook de mogelijkheid hebben om dat geld terug te verdienen en moeten ze dus ook copyrightbescherming krijgen.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 7 oktober 2011 12:25]

Zo werkt copyright niet. Het is geen investeringsbescherming maar een beloning voor CREATIEVE arbeid. Heel hard werken om alle Nederlandse woorden op een rijtje te krijgen, geeft je géén bescherming op die woordenlijst. Heel creatief nadenken hoe je woorden definieert geeft je wél bescherming op je definities.
OK, prima. .Waar het mij om gaat is dat omdat gegevens openbaar te verzamelen zijn dat nog niet wil zeggen dat iemand die geld investeert om dat ook daadwerkelijk te doen zijn verzameling niet kan beschermen.

De woorden van de Nederlandse taal zijn niemands eigendom. Toch kan ik niet gewoon de Dikke Van Dale kopieeren en gratis uitdelen. Van Dale heeft namelijk geld en energie gestoken in ghet verzamelen en rubriceren van die openbare informatie.

Het staat natuurlijk iedereen vrij om zelf een woordenlijst met verklaring van het Nederlands te maken en die zelf uit te geven en te concureren met Van Dale.

Het staat dus ook iedereen vrij om een eigen lijst met straatnamen of, zoals in dit geval, zeer uitgebreide tijdzone details te verzamelen en daar geld voor te vragen. Het staat David Olson vrij om zelf al die informatie te verzamelen en gratis in die database te verspreiden. Het kopieren van andermans arbeid (als dat inderdaad is gebeurt) is natuurlijk uiterst dubieus.
De definitie van een woord is natuurlijk niet altijd 100% hetzelfde. Zowel van Dale als Wolters zullen op een andere tekst uitkomen. Ga ik echter de tijdzone van Indiana in 1987 opzoeken, zal ik toch echt op precies dezelfde waarde uitkomen zoals deze in het boek van Astrolab staat.

Hij kan natuurlijk 2 maanden lang geen updates uitbrengen, dan precies dezelfde database minus de vermelding naar astrolab uitbrengen en zeggen dat hij ze van iemand gehoord heeft. Hoe gaat astrolab aantonen dat die feiten hun werk is?
Natuurlijk kun je zelf de tijdzone van Indiana in 1987 opzoeken. En als je dat ook voor enkele tienduizenden andere plaatsen en over twee eeuwen (of zo) doet dan heb je precies dezelfde database. Dan kun je die ook gaan verkopen om je gemaakte kosten terug te verdienen (maar bijvoorbeeld nét onder de prijs van ACS Atlas om te concurreren) of gratis weggeven aan dit project. Dat laatste kan een dure grap zijn als je er veel tijd en geld in hebt gestoken.

Het is irrelevant dat je dit zelf kunt opzoeken. Het gaat er om dat iemand dat ook écht gedaan heeft voor alle mogelijke locaties en jaren en dat in één handige database heeft uitgebracht die ze verkopen. Kennelijk is dat geld waard voor mensen en goedkoper dan het zelf doen. Ik kan ook alle straten van de wereld zelf in kaart gaan brengen, toch is het een stuk goedkoper om gewoon een licentie op een bestaande database te nemen.

De beschuldiging is dat David Olson wel graag deze data wilde hebben in plaats van het zelf te verzamelen en daarbij een bestaand commercieel product heeft gekopieerd. De beschuldiging is gebaseerd op twee punten:
1) de TZ database geeft letterlijk aan dat ACS Atlas de bron van sommige informatie is.
2) er zijn enkele foutjes uit de ACS Atlas database één-op-één in de Olson database terug te vinden. Als dat zo blijkt te zijn dan is het natuurlijk een kwalijke zaak.

Indien schuldig bevonden is de beste oplossing aarschijnlijk deze data direct verwijderen en het zélf verzamelen, eventueel met behulp van een hoop vrijwilligers. Dat soort projecten kunnen best goed werken zoals bijvoorbeeld OpenStreetMap laat zien.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 7 oktober 2011 14:26]

Waarschijnlijk hebben ze expres kleine fouten aangebracht in hun data. Knap als hij dat er binnen 2 maanden uit vist.
Hoeveel keer wordt er op tweakers.net niet verwezen naar wikipedia? Is dat copyright schenden? Natuurlijk niet. Wat de Olson database doet is zich baseren op definities en feiten uit de betrokken Atlas. Het is niet alsof de Atlas gekopieerd wordt en gepubliceerd wordt door de Olson db.

Het opsommen van feiten valt niet onder copyright. De bindtekst waarin je deze feiten opsomt wel. Maar als iemand de data uit je bindtekst haalt en opnieuw gebruikt in een applicatie, dan kan je daar niets tegen doen. Opzoekingswerk /= copyright. Punt.
Het is niet verwijzen, het gaat om het kopieren van grote delen van de database. De beschuldiging is dat het een grote copy-paste job is van een commerciele database naar een gratis database. Verwijzen zou helemaal geen zin hebben, je kunt een OS moeilijk verwijzen naar een niet openbare database.

De vergelijking met Wikipedia gaat niet op, dat is gratis beschikbare informatie met een specifieke licentie voor publiek gebruik. Als jij de hele Dikke Van Dale inscant en als PDF gratis op het web gooit kun je er donder op zeggen dat je in de problemen komt.
En aangezien overheden door belastinggeld worden gefinancierd zou deze data in het publieke domein horen, wat het probleem zou oplossen..
De informatie is natuurlijk al vrij beschikbaar maar als jij die verzameld, op to date wil houden, aanbied aan anderen kunnen daar zeker wel rechten op rusten. Voorbeelden genoeg. Van catalogus tot een simpele landkaart,
Ja en welke dan? we hebben geen wereldwijde overheidsinstelling. :?
Overheid van het desbetreffende land wellicht?
Die beslissen waar ze bouwen, hoe ze de straten noemen etc. :P
De tijdzone is al in handen van de overheid van een land

Dit gaat niet om de tijdzone maar om de database met de tijdzone offset van alle landen.

Daar hebben ze waarschijnlijk veel tijd ingestoken om te verzamelen en zo'n dataset is prima auteursrecht/copyright op toe te passen
Hoe kun je in godsnaam een copyright laten toepassen op een vaststaand feit/internationale afspraken? Dat is net zoiets als wanneer de Fransen zeggen dat ze copyright hebben op de lengte van een meter. Van nu af aan mag niemand meer de eenheid meter gebruiken voor afstanden zonder daarvoor toestemming te vragen. Wordt nog een leuke wereld op die manier.

Al dit gezeik over auteursrechten en patenten begint me zo langzamerhand een beetje de strot uit te komen. Het heeft tegenwoordig geen zak meer te maken met bescherming van intellectueel eigendom of wat dan ook, maar gaat puur om incasseren.
Het gaat hier helemaal niet om patenten, maar het feit dat iemand de moeite heeft genomen al die "publieke data" te verzamelen en heeft omgezet naar een mooi tabelletje. In plaats van zelf erachteraan gaan hebben de makers van deze database gewoon zijn of haar tabelletje gekopieerd.

Als jij voor de grap uitzoekt welke plaatsnamen er in nederland hoevaak gebruikt worden, jij gaat naar het CBR, gemeentes etc. Vervolgens verkoop jij een boek waarin dit staat vermeld (een atlas over NL laten we zeggen).

Nu kopieer ik al die data mooi in een SQL tabelletje waar het gratis opvraagbaar is. Zeg me niet dat jij mij niet zou aanklagen en geld zou willen zien hiervoor?
Als jij voor de grap uitzoekt ... Zeg me niet dat jij mij niet zou aanklagen en geld zou willen zien hiervoor?
Als ik dat voor de grap doe, ga ik uiteraard niet moeilijk doen. En wat is het verschil met mijn voorbeeld over de meter? Er zijn blijkbaar Fransen geweest die de moeite hebben genomen om het 10-miljoenste van de afstand van de evenaar naar de noordpool over Parijs te meten. Moeten zij niet beloond worden voor die moeite?

Als ik iets publiceer, dan doe ik dat onder een freeware licentie of zo. Scheelt een hoop gelazer voor iedereen. Een keer moeite doen is al moeite genoeg, dan wil ik niet nog eens moeilijk moeten gaan doen omdat ik de illusie heb dat 'mijn' publieke data mij geld zou moeten opleveren. Als meer mensen zo dachten zou de wereld er een stuk rooskleuriger uitzien.

Data die voor iedereen beschikbaar is, bij elkaar zetten op een overzichtelijke manier is niet mijn idee van auteursrechtwaardige moeite.

[Reactie gewijzigd door Zyppora op 7 oktober 2011 16:15]

Het verschil is dat jij het hebt over 1 feit, hetgeen algemene wiskunde is tegenwoordig en een collectie van feiten.

Dat de zon op komt is een feit, degene die dit heeft onderzocht heeft hier waarschijnlijk niet veel voor teruggekregen. Degene die van elke dag de tijd heeft wanneer de zon op komt verkoopt dit wel door aan bijv de overheid zodat die mooi jongeren kunnen bekeuren in de winter die 1 min voor de officiele zonopkomst hun verlichting niet aan hebben. (laatste is wat OT :P)
Het grappige van zo'n database is dat deze dezelfde informatie bevat voor iedere producent. Tenzij er natuurlijk opzettelijk fouten in worden gezet. Maar het is toch vreemd dat er copyright wordt geclaimed op vrij toegankelijke gegevens. Waar houdt dit op? Gaat iemand straks copyright op het alfabet claimen?
Woordenboek zit ook copyright op, Landkaarten ook. toch allemaal dezelfde 'vrije' informatie.

Het gaat om de collectie van de vrij toegangkelijke gegevens. Die is uniek en er zit werk in en copyright op de gegevens zelf niet.
Volledig mee eens!
Maar in het artikel staat dat het ding werd gerund door een stel vrijwilligers in de afgelopen 25 jaar. Natuurlijk zal er op een database als geheel een copyright zitten, dus die 1 op 1 kopiëren is natuurlijk not done, maar die tijdzonegegevens, die kun je er gewoon inzetten lijkt me.
Het maakt niet uit hoeveel werk je steek in het verzamelen van data, op de data zelf kun je geen copyright krijgen als het publieke feiten betreft (ook niet in de vs)
Tijdzones zijn niet statisch die data veranderd nog wel eens. ;)

er zijn zo'n 20 tot 100 wijzigingen per jaar aan die data. Een regering kan namelijk zijn eigen tijdzone 'kiezen' en landen buiten europa en de vs willen dat ook nog wel eens doen.

Dat is data die verzameld moet worden. Net als kaartdata. daar zit ook copyright op. En die lui stellen nu dat ze die data uit de database van hun hebben overgenomen.

[Reactie gewijzigd door Rmg op 7 oktober 2011 11:54]

Hoe kan er copyright zitten op algemeen beschikbare gegevens.

Dat ze zo stom (of naief) waren om het zo in de database te zetten maar er zijn 101 manieren om achter deze data te komen.

Daarnaast vind ik het nogal kinderachtig van de atlas maker om het zo te doen. Ze zouden ook dit project kunnen ondersteunen.
Vertel mij de 101 manieren om aan HISTORISCHE tijdzonegegevens (want daar gaat het blijkbaar om) te komen maar dan. Natuurlijk is die informatie wel ergens, maar je moet waarschijnlijk veel tijd (en dus geld) investeren om die informatie bij elkaar te zoeken.

Stel je voor, jij zou dat gedaan hebben en daar duizenden dollars in geïnvesteerd hebben, en dan komt er een of andere figuur en die jat je werk en stelt dat gratis beschikbaar, hoe zou jij dat vinden?
de 101 verschillende atlassen ;). Welke soms mogelijk wel gratis hun gegevens ter beschikking stellen.

en de veel werk manier bellen naar de verschillende landen/ambassades.
Er veranderen "regelmatig" bepaalde zaken met betrekking tot tijdzones. Bijvoorbeeld het moment dat de zomer/winter tijd in gaat. Maar ook zijn er landen die wel eens verschuiven van tijdzone (zoals tijdens 1999->2000) of DST invoeren (of juist weer afschaffen).
Tijdzones worden constant aangepast, regeringen, maar soms ook steden/provincies beslissen soms om de tijdzones aan te passen.

Microsoft zelf brengt ook constant updates uit, vorige maand zelfs nog via KB2570791, waar je misschien geen eens erg in had toen ie geïnstalleerd werd.

http://support.microsoft.com/kb/2570791/nl

Met één van de vele tijdzone wijzigingen die doorgevoert zijn:
De Turkse regering heeft besloten de zomertijdperiode van 2011 te wijzigen. De periode gaat in op maandag 28 maart in plaats van op zondag 27 maart.
'Istanboel' is verwijderd uit de weergavenaam van de tijdzone '(UTC+2:00), Athene, Boekarest, Istanboel'.
Je kan die informatie, zoals ik net dus aangaf, echter keurig nakijken bij Microsoft, ook tot ver in het verleden, dus vraag mij af of die dan ook een licentie hebben op de ACS Atlas. Vaak zie je dan dat er daarmee vaak niks gebeurt, en dat ze alleen maar de kleintjes treiteren, omdat die geen dure rechtzaken kunnen veroorloven.

Als er nu financieël voordeel uit behaald wordt, dan kan ik het me nog indenken, maar het zal me niks verbazen als David Olson dit meer als hobby doet en er wel op toe moet leggen wat server kosten betreft en de tijd die hij inbrengt.
Blijkbaar heeft Atrolabe een nieuwe eigenaar. Het orginele bedrijf is falliet gegaan in 2008, en is doorgestart als non-profit organisatie. De nieuwe eigenaar heeft nu deze aanklacht ingediend.

Interessant stuk hier: http://article.gmane.org/gmane.comp.time.tz/4159
Dit wordt al vanaf 1986 gebruikt... en nu komen ze pas met een aanklacht?
't Lijkt wel of de technologiewereld enkel nog draait om patenten, rechten en aanklachten.
Ik ben vóór eigendomsbescherming, ook intellectueel eigendom.
Maar volgens mij gaat dat tegenwoordig echt veel te ver als iets eerst 25 jaar wordt toegestaan en er vervolgens een aanklacht komt wegens onrechtmatig gebruik.
Het draait om de volgende bron:

"The key passage in the time-zone databse files is this:

# From Paul Eggert (2006-03-22):
# A good source for time zone historical data in the US is
# Thomas G. Shanks, The American Atlas (5th edition),
# San Diego: ACS Publications, Inc. (1991).
# Make sure you have the errata sheet; the book is somewhat useless without it.
# It is the source for most of the pre-1991 US entries below."

(bron is blog uit artikel)

Dit betekend dus dat een deel van de gegevens uit een 20 jaar oude atlas komen, en men nu inderdaad begint te zeuren over copyright.

Ook grappig is het volgende:

"For obvious reasons, I'll refrain on commenting on the rights and wrongs of the case, although I will note that facts like the phonebook cannot be copyrighted."

(zelfde blog post)

Is dit inderdaad het geval met data uit een atlas? Het lijkt me anders een nutteloze rechtzaak.
Mja, ik weet niet...
Een boek heeft natuurlijk wel auteursrechten.
Maar als je de atlassen met elkaar vergelijken hebben deze vrijwel altijd precies dezelfde locatie data, en daardoor zijn het wel "feiten".

Als ze nou luchtfoto's of hele pagina's geupload hadden was het wat anders geweest. De data die ze hier gebruikt hebben kunnen ze in principe uit iedere atlas halen imho :/
Lang geleden heb ik me ooit eens laten vertellen dat makers van atlassen express kleine foutjes en onnauwkeurigheden in hun kaarten stoppen. Daarmee zouden ze later kunnen aantonen dat concurrenten niet zelf een nieuwe kaart hebben gemaakt, maar hun oude kaart hebben gebruikt.

Het lijkt me niet zo heel moeilijk om dit op te lossen.
Hoewel de source misschien niet copyright-free is geweest, is de data zelf toch publiek te verkrijgen. (Het zou er uit zien als niemand wist wat de regels voor tijdzones waren. :-)
Laat vrijwilligers gewoon nieuwe entries verzamelen. Ik wed dat er wel een of andere instantie in de US is die over tijdzones gaat. Als je van hun website copieerd, dan kan dat geen probleem zijn. Alles wat je moet doen is zeker zijn de je duidelijk maakt dat je nieuwe info niet uit die oude atlas komt.
In een boek rust auteursrecht op de tekst, niet op de feiten.
Als ik een artikel schrijf voor een wetenschappelijk tijdschrift, waarin ik een nieuw
wetenschappelijk inzicht presenteer, dan is de letterlijke tekst beschermd door auteursrecht, maar niet het inzicht zelf. Maxwell heeft niet het auteursrecht op de Maxwell vergelijkingen.

Data die voor een atlas verzameld worden zijn natuurlijk in zekere zin iets heel bijzonders. Op de kaarten die mensen voor navigatie systemen maken rust ook auteursrecht, ook al zijn ze geen creatief werk.

Een van de grote problemen van deze hele aanklacht is dat het gaat om een oude atlas, waarvan het copyright is verworden doordat de aanklagende partij deze uit een faillisement heeft opgekocht. Daarnaast lag het copyright van de atlas al niet bij de persoon die het historisch onderzoek ervoor had gedaan, omdat deze het als work-for-hire had gedaan. Normaal rust auteurschap altijd bij de auteur, niet bij zijn/haar werkgever. Bijdragen aan encyclopedieen en atlassen zijn daarvan uitgesloten als een work-for-hire.

Een probleem hier, is dat de data (als ik het goed begrijp) zijn gebaseerd op historisch onderzoek over hoe tijd zones vroeger waren. De auteur heeft dus zelf ook uit bronnen geput om deze informatie te vinden. Heeft hij dan over deze data dan uberhaupt wel auteursrecht? Natuurlijk, de tekst die er tussen staat wel, maar de data zelf?

Ik kan allerlei voorbeelden noemen waar vergelijkbare dingen zijn gebeuren. Er zijn bijvoorbeeld boeken geschreven waarin tabellen van astronomische waarnemingen uit het verleden zijn opgesteld. Iemand heeft daar dus heel veel tijd in zitten. Die is naar allerlei europese musea gegaan, om handschriften, boeken en brieven van astronomen te bestuderen. Vervolgens heeft hij dat allemaal in tabellen samengevat. Heel handig dus als je op zoek bent naar die info. Maar zijn die getallen dan van hem?
Normaal rust auteurschap altijd bij de auteur, niet bij zijn/haar werkgever.
Jij claimed dat als ik in opdracht van mijn werkgever iets schrijf, dat ik dan de copyrighthouder ben?
Dat lijkt mij toch behoorlijk sterk moet ik zeggen.
Als in je arbeidsovereenkomst hier niet expliciet iets over is opgenomen, dan ben je zelf inderdaad de copyright houder. Zoek iets in de trand van "alle rechten" in je arbeidsvoorwaarden. Auteursrecht bestaat namelijk uit meer dan alleen kopijrecht, er is ook nog zoiets als persoonsrecht. Zoek maar is op en hou het naast je arbeidsvoorwaarden. Het is soms verbazingwekkend wat voor stommiteiten werkgevers op dit vlak begaan in hun arbeidsovereenkomsten.
Het is inderdaad vreemd zeker omdat de bron nooit is verborgen of zo. Het is zo dat je er jaren over mag doen voor je een ander aanklaagt wegens een schendig om een aantal redenen de eerste is omdat het vaak erg lastig kan zijn om te er achter te komen dat een ander jouw copyrighted data gebruikt bijvoorbeeld, dan is er nog een periode waarin de partijen kunnen overleggen en tot een overeenstemming kunnen komen hoe deze inbreuk te voorkomen dan wel een licentie te nemen bijvoorbeeld. Vervolgens kun je naar de rechter stappen.

Omdat een Astro lab misschien simpel weg de moeite nooit heeft genomen om uit te vinden hoe deze data in de tz database terecht kwam is het niet ondenkbaar dat ze het simpel weg al die tijd niet wisten. Als de vrijwilligers bijvoorbeeld om toestemming hebben gevraagd al die jaren geleden dan had dit allemaal voorkomen kunnen worden. Op het moment dat je data gebruikt van een ander dan is dat toch wel het minste wat je kunt doen.
Ook kan het zo zijn dat er bijvoorbeeld toestemming is gegeven al die jaren geleden maar dat in middels de nieuwe eigenaren vinden dat deze toestemming niet meer geldig is en daar zouden de vrijwilligers het bijvoorbeeld niet mee eens kunnen zijn wat dan weer leid tot een rechtsgang.

Ik denk dat er een simpele oplossing is voor 99% van de wereld omdat dingen als daylight saving en tijdzones redelijk stabiel zijn. Er zijn plaatsen waar iedere paar maanden een nieuwe gewapende club de macht grijpt en waar men dan weer besluit de beslissingen van de vorige club terug te draaien maar dat is maar zeer zelden en ook daar een commerciële aanbieder niet altijd op tijd met het aanpassen van de regels voor de volgende club weer met en net even ander idee komt aan zetten.
Het is mij ook niet duidelijk wat de eigenlijke aanklacht is. Als de data door vrijwilligers word ingegeven en beheerd hoe is er dan net sprake van copyright inbreuk?
Als een vrijwilliger de data zonder toestemming uit een andere database heeft overgenomen is er vrij snel sprake van copyright inbreuk.
Het gaat om feiten, en uit eerdere gerechtelijke uitspraken in de VS (en ook andere landen) blijkt dat op de feiten zelf geen copyright heerst, alleen op de verzameling als geheel. Dus alleen als je de gehele verzameling of een groot deel van de feiten overneemt zonder verdere bewerking kan er sprake zijn van copyright inbreuk.
Precies datgene is hier toch sprake van?
Komt waarschijnlijk door het ACTA verdrag.
Dit zal de komende maanden alleen maar toenemen dit soort berichten.

Ik sta er niet van te kijken dat websites offline worden gehaalt en aangeklaacht omdat ze een bepaalde font hebben gebruikt.
Dit heeft natuurlijk helemaal niets te maken met het ACTA verdrag, hoe kom je derbij om de connectie te maken?

En ja, als jij een font gebruikt waarvoor je de commerciële rechten niet hebt kan je daardoor problemen krijgen. Lijkt me niet meer dan normaal. Koop het font (meestal een paar euro) en je hebt geen problemen.
Wat zijn de consequenties voor de normale gebruiker? Heeft een desktopversie van Windows, OSX of Ubuntu hier last van? Als ik het goed begrijp is dit geen timeserver, maar een server die de regels voor timeservers doorgeeft?
Windows gebruikt standaard een eigen (time.windows.com) OSX weet ik niet maar Ubuntu zal wel de Oslon server gebruiken.

Consequentie zal zijn dat je PC na een tijdje een paar seconden out of sync kan gaan lopen, en voor sommige authenticatie systemen kan dat een probleem zijn. Ik heb in iedergeval al eens problemen met openvpn ondervonden omdat mijn PC out of sync met de server liep.
Dit heeft NIETS met het op tijd lopen van systemen te maken, dat loopt via andere servers. Er staan globaal 2 soorten informatie in dit systeem:
- Welke regio heeft welke tijdzone (de UTC-offset)
- In welke regio's is er sprake van zomer/wintertijd en wanneer gaan die in?

Deze informatie verandert regelmatig, maar ook weer niet zo vaak dat er direct sprake is van paniek.
Je zegt het min of meer zelf al, maar het heeft wél direct te maken met het op tijd lopen van systemen.

De allerbelangrijkste van de database waar we het hier over hebben, zijn de wijzigingen van de timezones.

Sommige applicaties zijn afhankelijk van juiste tijd/datum op server en client, een simpel voorbeeldje is internetbankieren bij Rabo/ABN/etc. Daarnaast is het ook van belang voor sommige andere vormen van encryptie, updates van systemen, etc, etc.

Een aantal voorbeelden van wijzigingen vanaf maart 2011:

- Bahia Reintroduces Daylight Saving Time (DST)
- Ukraine eliminates Daylight Saving Time (DST)
- Eternal Daylight Saving Time (DST) in Belarus
- DST for Gaza and The West Bank
- Bolivia Introduces Daylight Saving Time (DST)
- Chile continues to alter DST schedule
- Israel to extend daylight saving time
- “Daylight saving time” for some in Japan
- Egypt Abolishes Daylight Saving Time
- Irkutsk Region Switches Time Zones in Russia

Kortom, dit is echt niet zomaar iets. Accuut probleem, niet echt. Vervelend? Absoluut!

[Reactie gewijzigd door EnigmA-X op 7 oktober 2011 14:58]

Maar vrijwel al die tijd-afhankelijkheden in systemen zijn m.b.t. 'Unix time' (aantal milliseconden sinds 1 januari 1970 00:00:00 met timezone offset 0)... niet m.b.t. lokale time-zonedata gevoelige display time, enkel gevoelig m.b.t. informatie over schrikkelsecondes.
En wat gebruikt Microsoft voor het updaten van time.windows.com? Ik ken geen client-software die direct die database van Olson gebruikt, maar serverside zou hier wel het een en ander mis kunnen gaan lopen.
Het gaat om tijdzone data. om precies te zijn de offset. Als swahili ( en dat soort landen doen dat wel eens ;) ) de tijdzone veranderd dan weet je niet meer hoe laat het daar precies is.

[Reactie gewijzigd door Rmg op 7 oktober 2011 11:56]

Als je de juiste timestamp aan een gebeurtenis op locatie X op datum Y en locaal tijdstip Z wil bepalen, heb je deze database nodig.

De database bevat de informatie van de verschillende tijdzones in de loop der jaren. Denk aan momenten waarop een tijdzone is aangepast, zoals bij van winter- naar zomertijd overschakelen en de introductie van schrikkelseconden.
Wat een onzin zeg...
Dus nu meent er ook een bedrijf copyright op tijdzones te hebben... het moet niet veel gekker worden.
Er zijn zo veel databases met coördinaten van steden, als je die hebt kun je ook makkelijk uitrekenen in welke tijdzone die zit + wat uitzonderingen...

Ik hoop dat de bedrijven IBM, Oracle, Apple, Google en RedHat ze te hulp schieten.
Ze bestaan al 25 jaar en nu pas komt de aanklager in actie. Dit gaat alleen maar om geld, maarja, hoe kun je nou geld krijgen van een non-profit organisatie :/
Vergelijk het met een postcode database, op een postcode kan je uiteraard geen copyright aanvragen, op een verzameling van postcodes met daarbij hun straten en huisnummers wel. Zelfde geld voor telefoonnummers, gemeentegrezen, etc.
Jep, en als ik het goed begrijp is het pijnpunt hier met name de historische tabel met tijdzones. Het kan voor sommige systemen best relevant zijn om te weten welke tijdzone een bepaalde plaats had in bijvoorbeeld 1984.

Als ik het goed begrijp zat deze informatie ook in deze database, en die astrologie-partij zegt dus dat het uit hun boek gekopieerd is. Als die astrologie-partij dat kan bewijzen en ze hebben toen veel tijd en geld geïnvesteerd om die informatie te verzamelen, dan lijkt het me niet meer dan terecht.

Dat iets in een open database wordt gezet betekent natuurlijk niet dat je zomaar gegevens van een andere partij mag overnemen. Maargoed, alles is op basis van aannames want er is nog maar weinig bekend over deze zaak.
Nee dat bedrijf heeft copyright op informatie over de offset van bepaalde tijdzone's die hebben waarschijnlijk contact met regeringen om die data / wijzigingen te krijgen. Dat is werk en waarschijnlijk veel ook. Daarom kan je de data die je vergaart copyrighten (net als landkaarten)

je hoort niet data te 'stelen' uit zulde databases, zeker niet als die producent van die database het commercieel beschikbaar stelt.

[Reactie gewijzigd door Rmg op 7 oktober 2011 12:01]

Aangezien je al aangeeft dat overheden deze informatie bezitten zou het niet meer dan logisch zijn dat deze data in het publieke domein thuis hoort, het is namelijk door belastinggeld tot stand gekomen. Maar dat is veel meer een principiële kwestie. Simpelweg kopiëren (stelen) van data van commerciële bedrijven is inderdaad een no go area. In principe betekent dit simpelweg de database opnieuw vullen met vrij beschikbare data.
Kern zal zijn of het nieuwe feiten zijn welke geaggregeerd zijn uit bestaande data of gewoon een verzameling publieke data, in dat laatste geval gaat de vlieger niet op.

Overigens de website doet me vermoeden dat het het niet echt een professioneel bedrijf is en dat dit misschien gewoon een shake-down is (al vraag ik me af wat ze kunnen halen bij een dergelijke non-profit db), klinkt een beetje als het dreigen met onbekende patenten om geld te innen bij linux gebruikers wat microsoft doet, al denk ik dat beide partijen hier niet voldoende fondsen hebben om een langdurig gevecht aan te gaan.

Ik zou als deze zaak eenmaal is afgedaan nog wel een civiele claim indienen bij ACS als ik de beheerder van die DB zou zijn.
Hmmm... er is een aanklacht ingediend en nog voor de uitspraak van de rechter heeft Olson de database al off-line gehaald. Olson erkent impliciet schuld?
Ik denk eerder dat Olson hoopt dat de aanklacht wordt gedropt. Ook al staat hij natuurlijk in zijn recht, dat bewijzen kan vaak bijzonder duur zijn.
Hoezo "natuurlijk"?

Nergens in het bericht (ook niet dat van Olsen zelf) wordt beweerd dat er geen gebruik is gemaakt van de data van Astrolabe. Sterker nog, de vreemde reactie van Olson om direct de FTP site en mailinglist op zwart te gooien vertelt mij eigenlijk dat er waarschijnlijk wel gebruik is gemaakt van de gegevens van Astrolabe.
De data die gebruikt is van ACS Atlas komt uit een boek met tijdszone gegevens van voor 1991. Dat staat ook bij het commentaar. De vraag is nu of het inbreuk op copyrights is, of dat het basic information is die is overgenomen. Het offline gooien van de database is enkel een manier om aan te geven dat er niet bewust illegaal is gecopieerd en dat er dus vanaf het moment van de aanklacht actie ondernomen is. Afwachten is juridisch niet zo handig.
Het gaat om data die vrij beschikbaar is, het zijn feiten. Astrolabe heeft ze enkel verzameld.
Er is ook nog dit stukje uit de wetgeving:
Under the Feist ruling in the US, mere collections of facts are considered unoriginal and thus not protected by copyright, no matter how much work went into collating them. The arrangement and presentation of a collection may be original, but not if it is "simple and obvious" such as a list in alphabetical or chronological order.
De data staat gedupliceerd op een aantal .gov servers. Ik ben benieuwd welke richting dit zal uitgaan.
Dit.

Die gegevens zijn gewoon vrij verkrijgbaar, en dat al decennia lang. Ook astrolabe heeft ze ergens vandaan gehaald.
...where the references to historic international time zone data is replete with references to the fact that the source for this information is, indeed, the ACS Atlas.
Wat ik uit de aanklacht lees is dat de historische gegevens, gecompileerd door ACS atlas de crux zijn.
Dus blijkbaar vindt ACS dat het de rechten heeft op openbare gegevens die zij opgezocht en gecompileerd hebben, waarbij Olson de ACS atlas heeft geraadpleegd.
Had hij zelf die gegevens opgezocht was er niets aan de hand geweest volgens ACS?

Mij lijkt het ook dat openbare gegevens openbaar blijven, wat je er ook me doet en uit welke bron dan ook.

En ja, buiten dat is dit een al wel heel oude zaak. Had ACS wel eerder aan de bel mogen trekken.


Dit vindt ik met afstand de meest stompzinnige en kansloze zaak die hier voorbijgekomen is dit jaar.

[Reactie gewijzigd door ZenTex op 7 oktober 2011 13:53]

En ja, buiten dat is dit een al wel heel oude zaak. Had ACS wel eerder aan de bel mogen trekken.

Dit vindt ik met afstand de meest stompzinnige en kansloze zaak die hier voorbijgekomen is dit jaar.
Hoewel ik het gevoelsmatig volledig met je eens ben, dit is hoe het juridisch nu eenmaal werkt. Een copyrighted werk is nu eenmaal een bepaalde periode beschermt (was dat niet tot 70 jaar na de dood van de schrijver ?)
Het staat de houder ervan gedurende die hele periode vrij zijn rechten te verdedigen. Daarnaast moet de schending eerst nog ontdekt worden. Wellicht hebben ze jaren niet geweten dat hun rechten geschonden waren.

Maar zelfs wanneer ze bewust gewacht hebben om zo te wachten tot de wereld van hun auteursrechtelijk beschermd werk afhankelijk was, dan mag dat nog steeds ! Strikt zakelijk gesproken hebben ze nog gelijk ook !
@T-men:
...dit is hoe het juridisch nu eenmaal werkt.
My ass.

Strikt zakelijk gesproken mag Sinar Mas ook rustig doorgaan met het kappen van talloze duizenden vierkante kilometer oerbossen en regenwoud. Immers, ze krijgen steeds weer nieuwe concessies om dat te mogen doen. Strikt zakelijk gesproken mag Shell Nigeria ook totaal vervuilen met miljoenen weglekkende liters olie. Iets wat ook in Rusland massaal gebeurd en mag, en iets wat ze nu ook op de noordpool gaan doen nu die veel ijsvrijer is geworden. Dat mag allemaal, omdat er geen wetten tegen zijn.

Maar dat wil nog niet zeggen dat het goed is. Mijn punt: of een bedrijf strikt zakelijk gesproken gelijk heeft, doet er helemaal niet toe.

[Reactie gewijzigd door kimborntobewild op 7 oktober 2011 15:20]

@ZenTex
USA is het meest corrupte land ter wereld, niet Nigeria. Nigeria heeft alleen minder prestige en te veel infamy om de propaganda van Amerika en dergelijke te weerstaan. Maar zijn natuurlijk ook gewoon corrupt, daar niet van :P .


@kimborntobewild
of een bedrijf strikt zakelijk gesproken gelijk heeft, doet er helemaal niet toe.
En daarmee concluderen we dat zo'n beetje elke post, boven en onder jou post, off-topic gebabbel is.

Het enige wat discutabel is, is of de ernst van de wandaad opweegt tegen het off-line halen van een no-profit, world-wide, open source instelling.
Want off-line halen was hoe dan ook het gevolg geweest van de aanklacht.

[Reactie gewijzigd door Yezpahr op 7 oktober 2011 19:05]

offtopic:
Kan shell nauwelijks iets aan doen dat die Nigerianen de pijplijnen openbreken om olie af te tappen. Af en toe explodeert de boel als die figuren daarmee bezig zijn.
Mag shell lekkeer miloenenbedragen aan de nabestaanden betalen + boetes aan de overheid vanwege de door acties van hun landgenoten + de smeergelden, wat Nigeria is het meest corrupte land ter wereld.

Zo, dat moest me even van het hart.
Een beter voorbeeld dat copyright te lang duurt is er denk ik niet te vinden.
Mja, het lijkt me ook zo dat tijdzone gegevens algemeen bekend zijn... Beetje vreemd verhaal dit. Zou wat zijn als je als burger moet gaan betalen om te weten wanneer zomertijd in gaat of hoeveel uur verschil er nu tussen een of andere zone in Amerika en hier zit. Te bezopen voor woorden.
Het gaat om historische timezone informatie, niet om huidige timezone informatie.
Op historische voetbal uitslagen zit toch ook geen copyright?

Vindt het een beetje gek als het hier om feiten data gaat. Regelgeving van tijdzones e.d. staan toch ook in wetboeken. Ja het is een 'goedkope' manier om aan die data tekomen, maar copyright ?!
Uitslagen van sportwedstrijden zijn als extra regel in de wet opgenomen, er kan geen copyright op geclaimd worden vanwege de algemene aard van de uitslagen. Anders zou je bijvoorbeeld ook kunnen krijgen dat alleen RTL4 over de uitslag van Ajax - Feyenoord zou kunnen schrijven.
Geen idee hoe het in de VS zit1) maar hier in Nederland hebben we iets dat het database-recht heeft. Een database (zelfs van, op zichzelf, openbare gegevens) mag je niet zomaar kopiëren. Denk bijvoorbeeld aan de kaartgegevens van Tomtom of Google Maps.
Op zich valt hier nog wel iets voor te zeggen (om voor bescherming onder database-recht in aanmerking te komen moet je onder andere aantonen dat er veel werk is gestoken in het bij elkaar halen / up-to-date houden van de informatie). Zonder bescherming zullen commerciële partijen niet snel het geld eraan uitgeven en voor vrijwilligers is het waarschijnlijk te veel werk, zodat de gegevens dan helemaal niet bestaan; ook niet handig.

Van de andere kant, was er niet een bepaling in de Amerikaanse copyright-wetgeving dat je actief je copyright moet beschermen, omdat het anders automatisch vervalt...? Als iemand een mailtje van tussen 1986 en, laten we zeggen, een paar jaar geleden weet te produceren waarin Astrolabe hier al op gewezen wordt (en waar dus, klaarblijkelijk, niks mee gedaan is), dan kan dit nog heel interessant worden...

1) Zie net hieronder de post van -Stijn-. Die heeft opgezocht dat er in Amerika een wet is die exact het tegenovergestelde zegt van ons database-recht.

[Reactie gewijzigd door robvanwijk op 7 oktober 2011 16:25]

Die wetgeving wat betreft de plicht om je rechten actief te beschermen betreft patenten, AFAIK.
Nee hoor, als hij hem laat draaien zal Atlas geen stress voelen en gewoon hun pad vervolgen. Nu hij hem offline gooit, begrijpelijk, je bent maar een simpel individue, zal de druk vanuit de wereld zich richten op Atlas, kijk de reacties maar eens. Er wordt over gepraat. Atlas = bad, Olsen = good. Als het toch doorgezet wordt heeft Olsen de sympathie, en daarmee misschien ook wel geld vanuit de wereld om iets er tegenin te brengen. Daarmee geeft hij indirect ook aan dat hij niet helemaal legaal bezig is geweest.

[Reactie gewijzigd door grimlock op 7 oktober 2011 13:38]

Niet alleen krijgt Olson zo aandacht voor zijn kant van het verhaal - door de functionaliteit meteen uit te zetten lopen er wellicht dingen in het honderd die zorgen voor druk op de aanklager om dit door de vingers te zien...

Ik denk niet dat Olson erg rijk wordt met z'n database, en ik denk ook niet dat van Astrolabes erg kritieke data is gebruikt (want waar hebben we het nou over - tijdzones & zomer/wintertijd correcties als ik het goed heb?). Op mij komt dit over als een beetje pesten van een vrijwilligersproject...
Door de vingers zien?? In het boek staat dat water nat is. Olson zet in een bestandje neer dat water nat is met een verwijzing naaar het boek. Is hij dan strafbaar? Dan ga ik snel een boek met lullige feitjes op de markt brengen en iedereen aanklagen.
Ik denk eerder dat Olson hoopt dat de aanklacht wordt gedropt. Ook al staat hij natuurlijk in zijn recht, dat bewijzen kan vaak bijzonder duur zijn.
Misschien kunnen de "grote" waarvan de gebruikers die van zijn database gebruik maken een financieel steentje bijdrage in de proceskosten, zoals Colebourne ook vraagt.
Daarmee komt voorlopig een einde aan een project dat al vanaf 1986 door vrijwilligers wordt gerund.
Overigens wel raar dat men daar nu pas meekomt terwijl het project al draait sinds 1986 :?

[Reactie gewijzigd door Dutchphoto op 7 oktober 2011 14:00]

Gewoon achteraf een schadeclaim indienen als je gewonnen hebt voor het aantal dagen dat de server offline was.
betekend dit dat op een gegeven moment de unix systemen out of sync gaan lopen? hetzelfde als dat je 'vroeger' bij novell had?
Nee, ik denk dat het met name invloed zal hebben op server side applicaties, stel dat een gebruiker in zijn profiel aangeeft in New York te wonen, en bijvoorbeeld een pakketje heeft laten versturen, dat het verrekte handig is dat de tracking tijden in zijn eigen tijd staan aangegeven, uiteraard zal er op een server "offset" berekend moeten worden aan de hand van de lokatie waar de persoon zich bevind, en die offset kan weer uit de tijdzone database gehaald worden.
Dat zal zeker wel gaan gebeuren. De "ticks" worden door een kristal frequentie bepaald, en laat die nou niet 100% zuiver zijn. Digitale klokken gaan nu eenmaal ook achter lopen. Laat je computer maar eens een tijdje zonder sync doorgaan en kijk na een maand ofzo eens wat er gebeurt als je weer synced. Kan zomaar 1 minuut schelen.
Nee, de Olson-database is geen atoom-klok. De database geeft slechts informatie over tijdzones. B.v. wanneer de klok verzet wordt, in welke tijdzone een bepaalde locatie is gesitueerd e.d.

Zie ook wikipedia: tz database
Data stored for each zone
For each time zone that has multiple offsets, usually the standard and daylight variants, the tz database records the exact moment of transition. The format can accommodate changes in the dates and times of transitions as well.
Het gevolg is dus meer dat wanneer er iets in de tijdzones wijzigt, dat dat niet verwerkt wordt door de software welke van de informatie op de Olson-database gebruik maakte. Software die on the fly informatie ophaalde (b.v. om een server-tijd om te rekenen naar lokale tijden) moet die informatie nu ontberen en zal dus problemen kunnen ondervinden.
Software die dat on-the-fly ophaalt ken ik niet en zou verboden moeten worden. De Olson database is gewoon ge-embed in Java en Unix OS'en. Als er een update is dan wordt er een Unix patch of Java patch de wereld ingestuurd.
Dat klopt, maar ik kan me wel genoeg OSS projecten voorstellen waarvan ik bijna verwacht dat ze geen 'omstreden' databases willen gebruiken, waaronder bijvoorbeeld Debian.
Ik verwacht bijna dat Debian dan nog liever zelf de timezone informatie gaat verzamelen.
Het gaat hier om tijdzone data. Op veel plekken maakt het niet zoveel uit (Nederland zit bijvoorbeeld al jaren in dezelfde tijdzone, al heeft dit wel invloed als de zomertijd ooit nog afgeschaft wordt), maar op andere plekken veranderd de tijdzone wel eens (bij een regime verandering, bijvoorbeeld). Op termijn kan het dus een behoorlijk invloed hebben als er geen vervanging komt.
Sommige regimes bepalen ook elk jaar opnieuw op welke dag ze overgaan op winter/zomertijd dacht ik, niet?

En die gegevens staan ook in die database normaal gezien.

Dus het kan wel problemen geven bij overgang op zomertijd
In Turkije hebben ze dit afgelopen voorjaar op het laatste moment aangepast.
Dit omdat mensen anders te laat op hun examen zouden komen.
Hij heeft nu in ieder geval de tijd om Tokelau goed te zetten: http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-pacific-15197275
Nederland zit inderdaad al decennia lang in dezelfde tijdzone. De ingangsdatum van de wintertijd is sinds 15 jaar het laatste weekend van oktober terwijl dit voorheen eind september was. 40 jaar terug was er zelfs geen zomer en wintertijd. En dan heb ik het in deze gevallen enkel over Nederland. Andere Europese landen hebben weer andere regels (gehad).
Tegenwoordig hoor je weer geluiden om de zomertijd af te schaffen. Hoewel dit soort wijzigingen niet frequent zijn hebben ze wel degelijk invloed op de tijdberekening ten opzichte van andere zones.
Het gaat hier niet om de NTP-servers waarmee je je klok synct.
Als er in de eis van Astrolabe 'met terugwerkende kracht' staat scheelt dat wat geld als de rechter daar in mee gaat.

Lijkt wel of het een trend wordt om 'onzin' patent/copyright claims te gaan doen.

Heeft misschien wat met de financiële crisis te maken?!
Ach, ik vind het wel meevallen met het onzin gehalte. Ja de data is in princiepe vrij verkrijgbaar, maar het verzamelen en bundelen kost tijd, wat de database dus meer waard maakt dan de som van de delen.
Als het alleen het verzamelen betreft dan kun je er over het algemeen geen copyright over claimen, er zal iets unieks met die data aan de hand moeten zijn wil je er copyright op hebben.
Klinkt haast alsof ze een copyright hebben op tijd :/
En na 25 jaar pas een aanklacht indiennen is toch bizar te noemen
Copyright op tijd hebben en dan 25 jaar te laat zijn, is nooit grappig. :p

Maar het klinkt mij in de oren dat het bedrijf in geldnood zit...
Offtopic: Haha, een producent van astrologiesoftware die zichzelf serieus neemt :). Waarom hebben die mannen in godsnaam meer nodig dan de random functie om voorspellingen te doen??? Zou een stuk goedkoper zijn dan proberen berekeningen te doen die toch op niets slaan...

OT:
Ik gebrijp niet dat een bedrijf van dit zwakzinnig caliber (bekijk hun website en je weet wat ik bedoel) zonder enige maatschappeljike relevantie zomaar een bonafide onderneming, dan nog zonder winstoogmerk, kan op zwart zetten.
Omdat, hoe "zwakzinnig" (wat ik ook niet echt een erg intelligente term in deze context vind, maar dat terzijde) een bedrijf ook is, als het tijd en geld heeft geinvesteerd in het maken van een product, dan kan dit niet zomaar worden gekopieerd zonder dat daar toestemming voor verleend is. Stel ik vind TeleAtlas maar een "bedrijf van zwakzinnig caliber", mag ik hun kaarten dan gewoon overnemen?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Apple iOS 10 Google Pixel Apple iPhone 7 Sony PlayStation VR AMD Radeon RX 480 4GB Battlefield 1 Google Android Nougat Watch Dogs 2

© 1998 - 2016 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True