Belastingdienst experimenteert met aanslag per mail

De Belastingdienst start een proef, waarbij dertigduizend ambtenaren hun belastingaanslag niet per post, maar per e-mail krijgen. Vanaf 2015 wil de Belastingdienst alle aanslagen via een beveiligde e-mail versturen.

De aanslagen lopen niet via een standaard e-mailclient, maar zullen worden bezorgd op een apart e-mailadres op Mijn.overheid.nl. Dat meldt Binnenlands Bestuur. Via die aparte mailbox zullen ook bezwaarschriften kunnen worden ingediend. Uiteindelijk moet alle overheidscommunicatie via die mailbox op Mijn.overheid.nl gaan lopen.

De proef, waarbij dertigduizend ambtenaren de aanslag digitaal ontvangen, moet aantonen of het systeem goed werkt. Als dat zo is, zullen veel meer mensen hun belastingaanslag niet langer per post ontvangen. Overigens blijven ook balies en telefonische mogelijkheden tot contact bestaan.

Het is nog lang niet zeker of alle overheidsinstanties gebruik kunnen gaan maken van de nieuwe beveiligde mailbox, waarop mensen kunnen inloggen met hun DigiD. Daarvoor moeten alle systemen op elkaar worden afgestemd en dat is vooralsnog niet het geval. Bovendien hadden gemeenten een eigen digitaal systeem ontwikkeld voor communicatie. Dat project wordt nu stopgezet.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

10-09-2011 • 11:09

138

Reacties (138)

138
128
79
2
0
5
Wijzig sortering
Waarom kan dit niet naar je gewone mailbox?
Ik zie de post / m'n brievenbus ook niet als "goed beveiligd", dus waarom zou je dit ingewikkelder maken dan nodig is?
Waarom kan dit niet naar je gewone mailbox?
Dat staat nota bene letterlijk in de FAQ?
Waarom worden de berichten niet gewoon naar mijn privé e-mail gestuurd?

Een bericht van de overheid bevat vaak vertrouwelijke informatie. Berichten worden daarom naar een beveiligde Berichtenbox verstuurd, waar u alleen met DigiD toegang toe hebt. Bij verzending naar uw privé e-mailadres is er geen garantie op een veilige verbinding of aflevering en kunnen berichten mogelijk worden onderschept. U kunt wel zelf berichten vanuit uw Berichtenbox doorsturen naar uw privé e-mailadres. Omdat dit geen beveiligde verbinding is, bent u hiervoor zelf verantwoordelijk.
Zoals je kan lezen, kan je gewoon een forwarder instellen.

Hoezo ingewikkeld? Dit is iets wat je direct bij registratie al kan aangeven. Weinig ingewikkelds aan hoor, gewoon je scherm goed lezen!
Dat is inderdaad een goede reden. Aanvullende reden is dat de overheid moet bewijzen dat een belastingaanslag (of andere beschikking in juridische zin) afgeleverd is. Dat bewijs is bij e-mail moeilijk te leveren, maar bij een gecontroleerd systeem waar zij alle logs hebben, kan dat wel.

Er is jurisprudentie dat berichten in het Mijn IBG portal geacht worden aangekomen te zijn als de IBG kan bewijzen dat het verzonden is naar de mailbox in die portal.

Mis je dan als student de notificatiemail dan is dat dus jouw probleem.
Tja, al die portals maken het allemaal zo ingewikkeld. De overheid verwacht dat ik in de brievenbus op hun portaal kijk. KPN op dat van hun, UPC op dat van hun, VISA op dat van hun, etc, etc, etc. Heel irritant dat je bij elk bedrijf in dit land (en straks dus ook de overheid) kennelijk zelf de nota af moet halen en als je er eentje niet ziet wel wanbetaler bent en kosten aan je broek krijgt. En dan al die wachtwoorden, verschillend functioneren van de sites, problemen als er 'ns eentje al je bewijsstukken wegmaakt, etc. :(

Als de overheid dit beveiligd berichten sturen serieus op wil pakken, dan maken ze een systeem waarop je alle beveiligde / zekere berichten kunt ontvangen, dus ook je telefoonnota's, credit card nota's, etc, etc.
Nee, dat helemaal niet.
Dat wordt een spam box, als je niet oppast. Zeker in "polderend" Nederland: alles mag hier. Spam wordt massaal verstuurd onder het motto: kost (bijna) niks, en bij een paar reacties kan het al uit.
Mijn "analoge" brievenbus moet ik al schoon houden met een nee/ja sticker. Zodra ik een digitale brievenbus krijg, staat die helemaal stijf van de loterijen, reclame, goede doelen en weet ik wat voor reclame meuk nog meer.
Als ik een een "staats mailbox" krijg met met toegang voor iedereen, zoals mijn analoge brievenbus, wordt ik per die datum direct digi-beet.
"U kunt wel zelf berichten vanuit uw Berichtenbox doorsturen naar uw privé e-mailadres."

Zoals je kan lezen, kan je gewoon een forwarder instellen.
Dat staat er niet, er staat dat je berichten kunt doorsturen.

Dat zou kunnen betekenen dat je een forward kunt instellen, maar dat zou ook kunnen betekenen dat je alleen handmatig een enkel bericht kunt doorsturen. Gezien de context vrees ik dat het laatste het geval is.
De overheid moet het veilig afleveren.
Als je het over de gewone mail stuurt, weet je niet wat er gebeurt.
Het idee is niet nieuw, in werk.nl zit ook al een dergelijke mailbox.
Daar moet je ook met DigiD in.
Alsof werk.nl lekker werkt...... NOT!
Dan moeten ze wel een service regelen waardoor dit makkelijk te bekijken is op andere devices, want ik ga toch echt niet elke week kijken of er weer een email is binnen gekomen op mijn.overheid.nl
Als straks meer overheidsadiensten hun communicatie via die mailbox gaat afhandelen, is het toch wel handig om regulier je mailbox even uit te lezen :)

Zoveel anders is het toch niet met de huidige situatie? Nu moet je regelmatig je brievenbus legen, straks doe je gewoon hetzelfde, maar dan digitaal.

Scheelt weer een hoop post in de brievenbus denk ik, als straks alle overheidsdiensten via de site gaan communiceren. Lijkt me ideaal, minder papierverspilling etc.
Ja, maar dan wil ik het wel kunnen uitlezen via mijn ipad, smartphone of email client op mijn pc. Ik bezoek nu ook zelden m'n Gmail accounts.
Eh, er staat bij de registratie vrij duidelijk dat je een SMS-je krijgt (mits je dat accepteert) als er een nieuw bericht is?

Wat is dan het probleem? Je hoeft dan toch alleen te kijken als er een SMS binnenkomt?
Ik heb niet de registratie bekeken van deze service, maar dat is in elk geval al iets ja. Maar dan nog vind ik het niet echt gebruiksvriendelijk.
Hoe wil je het nog meer gebruiksvriendelijk maken dan?

Nu moet je het sowieso ook al controleren elke dag in je brievenbus (waarbij je ook nog eens het risico van bezorgfouten loopt), en er actie op ondernemen.

Straks hoef je het niet meer structureel te controleren. Je krijgt, zodra er een bericht voor je binnenkomt, én een mail op het door jou opgegeven emailadres, én je krijgt een SMS, en als je die niet krijgt, is er niets voor je binnengekomen.

En als er dan een aanslag komt, moet je toch al digitaal aan de gang (de meesten doen tegenwoordig elektronisch aangifte ipv op papier), zodat je toch al achter de PC moet.

Lijkt me dus juist makkelijker te worden tov de huidige situatie. Ik zou niet weten hoe je het nóg gebruiksvriendelijker zou kunnen krijgen dan?

Ik vind het een beetje zoeken naar argumenten eigenlijk.
Ten opzichte van de huidige situatie wordt het inderdaad gebruiksvriendelijker, maar waarom kan ik die aanslag niet direct geleverd krijgen via email. Nu moet je zelf actie ondernemen om naar die website te gaan en in te loggen.

Als ik onderweg een email krijg dat er een bericht klaar staat ben ik niet zo snel geneigd om die mail aan te merken als nog te behandelen. Als deze email direct de aanslag zou bevatten dan heb ik dit echter wel.
Waar lees jij in het stuk dat het zo zal gaan dan? Dit is vooralsnog gewoon een proef om te kijken of het werkt/handig is etc. Wellicht dat je straks als eindgebruiker wel gewoon de mogelijkheid hebt om het direct naar je eigen mailclient te laten sturen.
omdat mijn.overheid.nl al een tijdje werkt en het werkt op die manier. Dat jij alleen uit dit stuk informatie probeert te halen, doet niets af van het feit dat elders meer informatie te vinden kan zijn ;)
Misschien omdat hoogst vertrouwelijke gegevens als je hele financiële huishouding niet via een onbeveiligd kanaal verstuurd moeten worden? Dat zou ik pas onacceptabel vinden, deze manier van werken vind ik een prima compromis. En als de technische mogelijkheden groeien, groeit de overheid (een tijdje later) wel mee. Je kunt niet in één keer een utopisch systeem invoeren.
Ik heb geen email of mobiele telefoon. Hoef ik nu geen belasting meer te betalen?


Wat is er mis met gewoon een email naar een opgegeven email-adres? Ipv mijn.overheid.nl? Hoef ik ook geen SMS te krijgen, want "You've got mail" is genoeg.
Omdat zo'n mailtje onderschept kan worden waarmee je gegevens open en bloot liggen. Met iets als de belasting is het toch wel fijn als daar iets meer beveiliging aan vastzit. Daarnaast is het direct een archief: alles op één plaats. Genoeg mensen die hun inbox regelmatig legen of op een andere manier belangrijke mail kwijtraken...

Een mailtje naar een zelfgekozen e-mailadres met de mededeling dat er een bericht is, lijkt me wel erg welkom. Want Jan met de pet gaat niet elke week z'n digitale mailbox van de overheid checken. Z'n eigen mail en telefoon dan weer wel, net zoals met de reguliere post het geval is.
Mail kan prima geencrypt worden. Dingen als GPG zijn niet voor niets uitgevonden waarmee het prima te doen is om mail te encrypten. Enige wat een klant dan zou moeten doen is zijn email certificaat/key doormailen naar de belastingdienst en vervolgens kan die de mail geencrypt naar de betreffende gebruiker sturen.
Ik log ook niet constant op gmail maar ik gebruik gmail-notifier.

Een soort gelijke ala 'Mijn.overheid notifier" zou een oplossing kunnen zijn.
Als straks meer overheidsadiensten hun communicatie via die mailbox gaat afhandelen, is het toch wel handig om regulier je mailbox even uit te lezen :)
Nee, dat is niet handig.

Mijn studie-instelling heeft zijn eigen mail (en ook nog BlackBoard).
Mijn werkgever heeft zijn eigen mail.
Voor mijn Android-telefoon moet ik Gmail hebben
Ik heb mijn eigen privé-mail.

De overheid krijgt zijn eigen mail ?

Dus nee, dat is niet handig, want in tegenstelling tot vele anderen zit ik niet 24/7 in mijn e-mail te kijken en ik heb geen zin om 6 locaties te moeten controleren. Ik mis nu al een deel van de mails, simpelweg omdat iedereen ervan uitgaat: "Ik heb je dat gisteren toch gemaild; heb je dat niet gezien?"

NEE, dat heb ik NIET gezien, want ik ben geen compulsieve mailchecker en ik ontvang mails niet automatisch op mijn telefoon. Ik heb er een schurfthekel aan als ik met mensen in gesprek ben c.q. ergens mee bezig ben, en ze MOETEN gewoon dat bericht van Twitter / Facebook / Mail lezen dat net binnenkomt op de telefoon.

Ik ga me er niet mee bezighouden. Doe maar lekker via de post.

[Reactie gewijzigd door Katsunami op 23 juli 2024 10:20]

[...]
Nee, dat is niet handig.
Mijn studie-instelling heeft zijn eigen mail (en ook nog BlackBoard).
Mijn werkgever heeft zijn eigen mail.
Voor mijn Android-telefoon moet ik Gmail hebben
Ik heb mijn eigen privé-mail.
De overheid krijgt zijn eigen mail ?
Mee eens. Heb privé mail via Thunderbird, 3 webmail adressen, 1 vpn mail van de baas, Hyves-mail, een website met beheer en mail, kortom ook ik lig echt niet te wachten op mail # zoveel.
Straks gaat iedereen webmail invoeren en verplicht stellen: banken, verzekeraars, gemeente, enz.
Stuur inderdaad maar mooi een briefje dat ik de aangifte moet downloaden, de voorlopige aangifte is vastgesteld en vervolgens definitief is vastgesteld.

Ik ben het er niet mee eens dat de staat X miljoen gaat bezuinigen op brieven en postzegels, en ik dat mag "betalen" door ongewenste web-mail website of zo te moeten bezoeken. En nee een sms-je is niet handig: ik wissel privé elke paar jaar van abbo en nummer. En ook van mail adres, overigens: spam is de reden.
Niet handig bij een "jaarlijks" verschijnsel als de belastingaangifte.

[Reactie gewijzigd door Xubby op 23 juli 2024 10:20]

Je kan ze toch ook laten forwarden naar je eigen mailadres, of een melding krijgen in je eigen mail, zodat je weet dat je moet kijken.
Je krijgt een mail in je normale mailbox dat er een mail voor je klaarstaat op mijnoverheid.nl dus iedere dag/week checken is niet nodig.
Tja, stuur dan gewoon die mail door... Dit is een zinloze extra stap.
Omdat je soms van mailadres kan veranderen en het niet de bedoeling is dat andere mensen jouw belastingaanslag krijgen.

Je hebt nog altijd die provider mailadressen. Hier zullen de meesten wel een provider onafhankelijk mailadres hebben (gmail, hotmail, ...) maar vele "gewone" mensen hebben dit niet maar (in belgie) ...@telenet.be ....@synet.be. Als morgen Jan Jansen zijn mailadres jan.jansen@skynet.be stopzegt (wegens overstap naar andere provider) is het mogelijk dat maanden erna een andere jan jansen dat mail adres begint te gebruiken en dus een aanslagbiljet krijgt dat helemaal niet voor hem bestemd is.

Durf er geld op verwedden dat, mocht het aanslagbiljet gewoon per mail verstuurd zou worden, hier iedereen moord en brand schreeuwt omdat zo'n persoonlijk document gewoon via mail wordt verstuurd |:(
Anoniem: 220810 @Kenhas12 september 2011 23:48
Een mailbox gehost door de overheid heeft geen van deze problemen. Je moet het checken ja, maar dat kan je samen met je andere mailaccounts. Ik zie niet wat het probleem hier is, er staat niks over of het opt-in of out is, en ik denk dat we er van uit kunnen gaan dat het opt-in is.

Ik zelf word redelijk gek van de post. Het is een enorme rompslomp om te sorteren en archiveren. Als alle post digitaal binnen zou komen had ik geen van deze problemen, vrije ruimte in de kast en geen losse papieren.

De optie moet mijns inziens open gehouden worden, post of e-mail, maar de optie moet er zijn, het is 2011 verdomme.
Dit gaat dus niks worden op deze manier.

Op de universiteit waar ik zit (Radboud Nijmegen) krijgen ook alle studenten een 'eigen' e-mail-adres waar eigenlijk alles naartoe gecommuniceerd wordt.

Het eerste wat je leert in de allereerste week is dat je het moet forwarden naar je eigen e-mail adres of regelmatig checken. Ik kan uit ervaring vertellen dat 1 op de 100 studenten dit niet doet en/of vergeet te doen, waardoor er bv. tentamens gemist worden, aanmeldingen niet voltooid zijn, cijfers niet doorkomen etc. (soms is het niet eens de schuld van de student, maar gewoon v/h falende systeem).

En niet om uit de hoogte te doen, maar dan heb je het (imo) nog over de meer intelligentere mensen van Nederland.

Als zo'n systeem landelijk toegepast wordt op 16 miljoen mensen, gegarandeerd dat er dus veel mensen zijn waarbij dit fout gaat; Wachtwoord vergeten, accountnaam vergeten, etc.

Dus hoewel er manieren zijn om het te laten forwarden en what else, zal dit voor een groot deel van de mensen echt warpraat zijn.

Ik snap écht niet dat er nog geen ministerie voor digitale ontwikkeling of iets dergelijks is. De overheid faalt echt zo hard de laatste jaren mbt internet, dat het gewoon beschamend is.

[Reactie gewijzigd door RobbieB op 23 juli 2024 10:20]

Ik zie het systeem met eigen emailadressen (zoals elke school, instelling of bedrijf heeft) juist als ideaal. Het is de eigen verantwoordelijkheid om dat adres te controleren en er is vaak een mogelijkheid om te forwarden als je dat prettiger vind. Vaak krijg je ook wel een informatiefolder of documentatie erbij of er wordt wel uitgelegd waar dit te vinden is (op bijvoorbeeld intranet. De mensen die dat niet doen (vaak een kwestie van luiheid of geen tijd oid): eigen verantwoordelijkheid

Voor mij zelf: alles op één emailadres, dat wordt nu juist een janboel en zo kan ik alles prima gescheiden houden. En gezien sommigen nog wel eens regelmatig van emailadres veranderen (hetzij vanwege spam, hetzij door bijvoorbeeld een provider wijziging) of meerdere emailadressen gebruiken is het voor een bedrijf/school/instelling ook geen optie om een centrale database bij te houden van privé emailadressen. Ook voor de belastingdienst dus niet.
Hmm.. dan zitten wij duidelijk op een totaal verschillende lijn. Ik vind alles op 1 e-mail adres wel fijn. Automatisch indelen in folders/labels op basis van afzender.

Ik zie meerdere e-mail adressen als verschillende brievenbussen voor je deur, die allemaal een andere sleutel nodig hebben en waarvan je niet kunt zien of er post binnen is gekomen. Totaal onnodig.
Daarnaast werkt forwarden vaak voor geen meter, ik heb 2 email adressen, en als het goed is worden alle mails van de ene naar de andere gestuurd. Het lukt met zo ongeveer 1 op de 100 mails.
Dat is wel degelijk de eigen schuld van de student. Je kiest bewust zelf voor een studie en dan hoor je alle nodige taken even serieus te nemen, en het in de gaten houden van je mail is hier een van, ook al vindt je het een niet goed systeem.

Wat ga je doen straks als je bij een bedrijf gaat werken waarvan je een gebruikte methode niet goed vindt? Je taken niet (op tijd) uitvoeren en de 'foute' bedrijf proces de schuld geven?

Maar over je stukje voor de belastingdienst ben ik het grotendeels met je eens omdat het in een andere context zit. We zijn verplicht om deel te nemen aan het belasting stelsel. Zij moeten dan inderdaad ook rekening houden met bijvoorbeeld ouderen die geen (constante) internet hebben omdat ze misschien in een verpleeghuis wonnen.

Maar uit het tekst blijkt dat men daar wel rekening mee houdt.

En zelfs de titel geeft aan dat het nog in de ontwikkel fase zit en dat het nog behoorlijk aangepast kan worden indien het op deze manier niet goed werkt.
Daarom ik begrijp de commotie niet helemaal.
Agree, zit nu in de eerste week en heb nu al 3 mails gemist.

En de interface van webdisk en mail is sowieso uit 1980, ze moeten eens kijken naar een wat modernere, simpelere interface.
Die adressen met een webinterface zijn inderdaad gruwelijk irritant.
Gelukkig zijn wij erachter gekomen dat POP en IMAP ook werken (wordt je mooi niet verteld door de IT-staff)

Heb het adres dus mooi in thunderbird gehangen
Anoniem: 153166 10 september 2011 11:13
Dit is allemaal leuk en aardig maar dan moeten ze mensen wel een vast e-mail adres geven net als het persoonsnummer. Dit kan alleen niet door de overheid beheerd worden ivm privacy dus een onafhankelijk bedrijf zou het moeten runnen.
Hoezo zou de overheid dat niet kunnen beheren? Ze kunnen gewoon iets als BSN-nummer@overheid.nl oid hanteren. Iedereen heeft immers al een BSN-nummer.

Inloggen kan je vervolgens met DigiD, zodat het alleen toegankelijk is voor de gerechtigde. Vertrouwelijkheid gegarandeerd op die manier.

Zou niet weten waarom daar een extern bedrijf aan te pas zou moeten komen?
Lijkt me niet handig om je BSN nummer als emailadres te gebruiken.
Wordt wel heel makkelijk om spam te versturen....
Het lijkt me onwaarschijnlijk, dat er een koppeling aan het gewone email verkeer komt.
Het zou ook te zot zijn, als ik mijn buur kan mailen met dat adres.
Als zo'n adres-structuur al gaat bestaan (wat op zich niet onaardig is), dan is het eenvoudig genoeg te beveiligen. Gewoon alle inkomende e-mail die niet van een overheidsdienst komt weigeren. Oftewel: een whitelist en de rest komt er niet in.
Juist niet alleen overheids instellingen mogen hier naar toe sturen alle andere externe bedrijven kunnen er gewoon geen gebruik van maken.
Dus de overheid zou minder om de privacy geven als een particulier bedrijf denk je ?
denk dat de overheid dan toch makkelijker te handhaven en controleren is.

Er staat ook dat het op een eigen emailadres op mijn.overheid.nl bezorgd gaat worden. Maar die zou dan wel weer een melding op mijn eigen op te geven emailadres moeten geven want ik ga idd niet regelmatig inloggen om te kijken of ik DAAR ook niet nog een mailtje heb rondzwerven.

Maar wat te denken van iedereen die geen internet/email heeft of gebruikt ?
Er zijn genoeg ouderen die hier niets mee kunnen en willen doen !

[Reactie gewijzigd door harley op 23 juli 2024 10:20]

Anoniem: 153166 @harley10 september 2011 11:17
Dan moeten ze het formulier niet invullen die ze gaan versturen of je het per e-mail willen hebben.

De overheid kan het niet beheren omdat de mensen daar niet voor zullen staan omdat de mens altijd denkt dat de overheid alles door gaat zitten spitten heel simpel.
Ik snap je laatste zin niet helemaal, misschien kan je die iets anders formuleren, maar als ik het goed begrijp ben jij bang dat de overheid een formulier/bestand (digitale aangifte), wat zij zelf hebben gemaakt, door gaat zitten spitten?
Dat hoop ik wel ja, anders heb ik die hele aangifte voor niks ingevuld.
Leuk voor de 'ouderen'. Die kunnen/ willen echt niet aanslagen via de e-mail ontvangen...
Vooralsnog zal dit nog niet de enige methode worden denk ik, de beide methoden (papier en digitaal) zullen nog wel een tijdje naast elkaar blijven bestaan. Zo ging het met de daadwerkelijke aangifte zelf immers ook.

En ja, over een tijdje zal het wel overstappen worden. Je kan nu eenmaal niet eeuwig bij het oude blijven, de tijd gaat ook vooruit. En mensen die er geen verstand van hebben, kunnen zich altijd nog door anderen laten helpen. Dat gebeurt met de daadwerkelijke aangifte zelf ook al, dus waarom zou dat hier ook niet kunnen?

Sommige ouderen hebben ook al moeite met de papieren variant. Wat moeten we anders? Iedereen persoonlijk opbellen, of langs de deur gaan, lijkt me nu eenmaal minder praktisch.
Ik vind dit toch nog wat te eenvoudig. De groep ouderen die dit niet lukt via de computer is veel groter dan je zou denken.
Natuurlijk komt er veel hulp bij andere vandaan, maar er zijn ook een hoop mensen die het perse zelf willen doen.

Ik vind het best als ze zoveel mogelijk digitaal willen doen, maar blijven de papieren variant aanbieden en dan niet alleen aan ouderen, maar ook aan mensen die graag het gewoon op papier hebben, zoals ikzelf. Mijn ervaring met digitaal is immers erg slecht, dit kan best goed gaan werken, maar 75% van dat spul heb ik liever op papier.
Ik weet niet wat jij onder ouderen verstaar, maar de bewoners van de seniorenflat waar mijn vader woont (allemaal 70+) zijn digitaal vaardiger dan veel jongeren.
Ik zie een groot practisch probleem. Hoe moet je de gegevens gaan invullen nu opsturen?
Free-form text zal wel niet de bedoeling zijn.

Op een papieren-formulier zijn er duidelijke vakjes waar je informatie in moet komen met uitleg er bij. In een e-mail gaat je dat niet lukken.
Als nu digitaal aangifte doet dan helpt dat programma je met je aangifte wat nog veel makkelijker is dan het papieren formulier. Met e-mail gaat dat ook niet werken.

In theorie is het natuurlijk mogelijk om het bestaande programma te gebruiken en de output per mail te versturen, maar dat is ingewikkelder dan het nu is (het huidige programma kan de gegevens zelf uploaden).

Hoe gaan ze het dan doen? Ik hoop niet dat we een PDF of DOC-formulier gaan krijgen dat je alleen kan bewerken met de nieuwste versie van Adobe/MS-Office.

Als we dan toch helemaal digitaal gaan kunnen we dan niet gewoon een website opzetten om je belastingaangifte te doen? Dat geeft ook nog eens de flexibiliteit om halverwege het jaar nog wat foutjes te verbeteren.
Ehm, het gaat niet over het aangifte doen, maar alleen over de aanslag hé.

Voor het aangifte doen zelf heb je gewoon de gebruikelijke aangifteprogramma's etc, of je doet het op papier (zolang dat nog kan dan).
Bedankt, dat maakt het duidelijk en snap ik niet waar iedereen zich zo druk over maakt. Heel Nederland heeft nu toch ook al een extra e-mail adres van z'n baas, school, sportclub en whatever.
De email is alleen maar de oproep om het tedoen... Je zal wel verwezen worden naar een formulier op de site zelf, met alle bijlage vakjes
dus .. nu moeten mensen actief een mailbox gaan controleren waar niets anders in komt dan mail van de overheid? dat is niet practisch.

het zou al handiger zijn als mensen een forwarding address kunnen invoeren, zodat mail die op dat mijn.overheid.nl adres aankomt automagisch in je eigen mailbox terechtkomt. het voordeel is, dat de overheid dan meteen een mooi distributiekanaal heeft voor spam[del][del]informatie, en 3e partijen zou de mogelijkheid gegeven kunnen worden om dat adres te gebruiken voor SSO authorisatie of iets dergelijks.

het nadeel is dan meteen, dat er naast je burger service nummer nog een publiek beschikbaar onderdeel is dat jou kan identificeren. en dit keer ook nog eens in menselijk leesbare vorm! hoe practisch en veilig allemaal.

wat was er eigenlijk mis met de papieren versie? en niet zeggen: te duur, want ze vangen er gewoon belasting voor..
het zou al handiger zijn als mensen een forwarding address kunnen invoeren, zodat mail die op dat mijn.overheid.nl adres aankomt automagisch in je eigen mailbox terechtkomt.
Euh.... dat kan toch al? Waarom denk je dat je je emailadres op moest geven bij registratie op mijn.overheid.nl?

Je kan ook een SMS-je laten sturen als er een nieuw bericht is binnengekomen enzo.

Wat wil je nog meer dan?
Ik denk dat het hetzelfde kan gaan werken als Studielink. Die sturen een mail naar je eigen normale e-mailadres als er een nieuw bericht voor je klaar staat in Studielink.

Wat dat bericht precies inhoudt staat natuurlijk niet in die mail want e-mail is niet versleuteld en makkelijk af te tappen, daarvoor moet je dus naar de site toe.

Overigens had mijn.overheid.nl tot gister nog een DigiNotar SSL-certificaat draaien maar ik zie dat ze het vannacht gefixed hebben :)
Ik ben best wel bereid om hier aan mee te werken, MITS het geheel via PGP loopt.

(Dus versleuteld en ondertekend!)

Dit zie ik niet zo snel gebeuren...
PGP is een commercieel Amerikaans stuk software, tegenwoordig van SYmantec. Weet je het zeker? Bedoel je niet stiekum iets anders?
PGP staat voor Pretty Good Privacy en is een manier om e-mailverkeer te waarborgen en (volgens mij) eventueel te versleutelen. Heeft niets met Symantec te maken bij mijn weten en wordt ondersteund door een boel mailclients (eventueel met een plugin).

http://en.wikipedia.org/wiki/Pretty_Good_Privacy
De algoritmes die PGP gebruikt vertrouw ik wel. Je hebt wel een punt dat je het programma er om heen ook nog moet vetrouwen. Gelukkig is er ook een open-source implementatie, GnuPG, die je (in theorie) helemaal zelf kan controleren. Die versie wordt door zoveel beveiligingsexperts gebruikt dat ik er wel enig vertrouwen in heb.
Anoniem: 422347 10 september 2011 12:00
waarom doen ze het in nederland niet met 'tax-on-web' zoals in belgië? ..iemand enig idee wat jullie overheid tegenhoudt om het zo te doen? (lijkt me pakken simpeler, en ze kunnen leren uit de beginners mistakes)
Het gaat om de aanslagen die je binnen krijgt. Als ik het (even snel bekeken) goed heb, is tax-on-web om aan gifte te doen.
Nederlanders zijn (goed) eigenwijs en doen het allemaal zelf.

Tenslotte hebben ze een naam hoog te houden dat de regering niet goed met ICT kan omgaan :+
Anoniem: 294759 10 september 2011 12:31
Opzicht een goed iets maar ik heb m,n twijfels hoe dit experiment opgepakt zal worden ivm het ssl kraak. Twee hele verschillende technieken die gebruikt worden maar dat is voor het grote publiek niet te zien. Het zou verstandig zijn om het op de lange baan te schuiven tot het moment dat het SSL verhaal is overgewaaid.
Die SSL-kraak is geen issue meer. Mijn.overheid.nl is inmiddels van nieuwe certificaten van Getronics voorzien :)

En het grote publiek zegt "SSL" echt niets hoor. Die kijken of er een slotje en "https" staat (beiden staan er), en gaan dan gewoon verder.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 23 juli 2024 10:20]

Ik krijg anders nog een hele grote foutmelding van https://www.overheid.nl

Maar ik zit in het buitenland dus misschien is dat wel normaal :+ (niet in Iran)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1322 op 23 juli 2024 10:20]

Ik ook en ik zit gewoon in Nederland.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.