'Vastleggen microsoft-sony.com was defensief'

Volgens Frank X. Shaw, corporate vice president van de communicatieafdeling van Microsoft, moet er niets gezocht worden achter het vastleggen van microsoft-sony.com en sony-microsoft.com. Het was een 'defensieve zet' volgens de topman.

Frank X. ShawEen week geleden bleek dat Microsoft de domeinnamen sony-microsoft.com en microsoft-sony.com heeft vastgelegd. De zet was voer voor veel speculatie, vooral omdat zowel Microsoft als Sony zich op de vlakte hield.

De stilte is inmiddels verbroken. Frank X. Shaw, corporate vice president van de communicatieafdeling van Microsoft, heeft via Twitter laten weten dat er niets gezocht moet worden achter de zet. "Het is geen scoop, dit was gewoon een defensieve domeinregistratie. Laten we verder gaan", was de boodschap van Shaw. De topman laat verder nog los dat Sony 'een geweldige partner is van Microsoft'.

Door Paul Hulsebosch

Redacteur

18-07-2011 • 11:27

55 Linkedin

Reacties (55)

55
53
32
3
0
7
Wijzig sortering
Anoniem: 386034
18 juli 2011 11:41
Defensief vastleggen van DNS names kan handig zijn. Kijk maar naar duck.com dat offensief door Google is vastgelegd om de concurrerende search engine duckduckgo het leven zuur te maken.

Oh ja en dont be evil Google :/
Maar in dit geval zou je er dus vanuit gaan dat er een concurent baat bij kan hebben om het domein sony-microsoft.com te hebben. Ik neem toch aan dat er niet snel een bedrijf het zal bedenken om zichzelf sonymicrosoft oid te noemen, want dan weet je direct dat je een rechtszaak aan je broek krijgt.

Ik kan me zo ook voorstellen dat je het domein in handen wilt hebben om te voorkomen dat er iemand een of andere linkportal op zet (wat natuurlijk niet fijn is om mee geassocieerd te worden) maar dan ga je er ook al vanuit dat er een reden is voor mensen om uberhuabt het domein sony-microsoft.com te bezoeken.

Lijkt me in ieder geval dat microsoft of zelfs beide partijen er rekening mee houden dat ze hun samenwerking meer in de openbaarheid brengen zodat sony-microsoft een logische combinatie is voor mensen die het web browsen.

Edit: typo.

[Reactie gewijzigd door HokiPoki op 18 juli 2011 12:52]

Simpel: stel dat er een samenwerking tussen sony en microsoft komt. Dan is het niet ondenkbaar dat mensen die url gaan proberen, of dat mensen doen alsof dat een legitieme site is ("check pics of the new leaked Sony/Microsoft phone here!"), terwijl ondertussen die url dus doorwijst naar samsung.com, om maar een voorbeeld te noemen. Niet alleen is dat een trollactie op multinational niveau, het is ook nog eens direct klanten proberen weg te kapen bij de concurrent. En daar heeft élk bedrijf in principe baat bij. Het is dus helemaal niet ondenkbaar dat dit een defensieve actie is.
Defensieve domeinregistratie? Ja, sorry, maar dat maakt het voor mij niet echt veel duidelijker eerlijk gezegd. Waarom zou iemand microsoft-sony.com willen registreren en hoe zou dat Microsoft of Sony schaden? Zo kun je elke bedrijf-combi wel registreren als defensieve registratie.
Ik zie ook niet wat er defensief aan is om de mindere domeinnamen vast te leggen (met streepje tussen de namen). Want www.sonymicrosoft.com en www.microsoftsony.com zijn al geregistreerd door een of ander Japans bedrijf.

Dus hoe groot is de kans dat een partij offensief uberhaupt nog geinteresseerd in een mindere domeinnaam met een streepje tussen de namen? Ik denk dat die heel klein is, en Microsoft wel degelijk een ander doel voor ogen heeft.
Misschien is dat juist wel defensieve hieraan.

Iemand heeft laatst gezien dat sonymicrosoft en microsoftsony geregd zijn door een japans bedrijf.

MS heeft een idee hoeveel het kost om een domeinnaam terug te krijgen (ietwat meer dan simpel dat ding registreren).
Dan kan je wachtten tot iemand ook sony-microsoft en microsoft-sony bezit en dan over 20 jaar rechtzaken gaan starten omdat je er iets mee wilt doen, of je betaalt nu gewoon enkele tientjes per jaar en je bespaart over 20 of 30 jaar advocaatkosten.
www.sonymicrosoft.com
[bedrijfsnaam] proxy server reports: Access denied (content_filter_denied)


Your request was denied by the following content filter: "Pornography"
:? (overigens is het een zuid-koreaanse site)


En dan nog, waarom deze naam wel uit voorzorg registreren en andere combinaties niet?

[Reactie gewijzigd door knirfie244 op 18 juli 2011 13:02]

@knirfie, die site direct naar http://mooon.co.kr wat dus een 18+ site is lijkt het zo
Eigenlijk simpel: liever registreren en er niets mee doen, dan x aantal uur mee bezig zijn om het domein over te nemen van een domainsquatter.
En geld natuurlijk. Een .com registratie kost slechts enkele tientjes per jaar. Een overname of een juridische procedure kost een heleboel tientjes.
Ik trok eigenlijk de lijn in m'n gedachten dat tijd = geld. Een persoon een aantal uur aan een taak laten werken kost natuurlijk zijn loon + onkosten. Maar inderdaad, je hebt gelijk.
Ik snap wel waarom iemand een defensieve registratie zou doen. De vraag is waarom Microsoft dat NU doet met sony in de naam. Dat is onduidelijk. :)
Ja, dat snap ik.

Ik bedoel te zeggen: waarom zou microsoft dat domein dan willen hebben. "Defensieve" registratie is veel te makkelijk. Blijkbaar willen ze het vastleggen omdat ze verwachten er iets mee te gaan doen. Anders heeft het vastleggen geen zin.

Anders kunnen ze net zo goed "Microsoft-Hamburger" registreren, want ja, defensieve registratie he?

Nu is het een vage circelredenatie.
Onzin natuurlijk!
Dan kan microsoft ook minimaal de volgende domeinen vastleggen:

Apple-Microsoft.com
Microsoft-Apple.com
HP-Microsoft.com
Microsoft-HP.com
Dell-Microsoft.com
Microsoft.Del.com
......

En ga zo maar door.

Natuurlijk zit er een verhaal achter deze domeinregistratie van Microsoft, en dat heeft niets met een defensieve zet te maken. Eerder een deal met Sony dat zij Windows Mobile gaan gebruiken.
Ja hoor, tuurlijk, voor elke deal moet een website komen. /sarcasm
En wat voor ervaring heb jij met defensief domeinen opkopen?
Of grote miljoenen/miljarden deals?

Er zijn al zat deals tussen al die bedrijven en die hebben heus niet hun eigen geheime domein erbij geplakt voor de secrecy-factor.

Als Microsoft zegt dat het een defensieve zet is, dan slikken we dat omdat Sony allang W7 rotzooi op de markt brengt. Dus waar is dan zo'n domein voor nodig?

(Om te voorkomen dat iemand hun voor is? Misschien hoor, is maar een gok /sarcasm)
en wat is het nut van het "defensief" vastleggen van een domein?
Dat is toch een ander verhaal.
Dat verhaal gaat over een trademark waarvan de aanklager de rechten bezit.

Microsoft heeft geen claim op rechten van Sony lijkt mij zo.
Ook uit het Sony kamp is het verdacht stil door hier niet op te reageren.

Natuurlijk gaat deze registratie van Microsoft ergens over en waarschijnlijk over een samenwerking over het mobiele besturingssysteem.

Sterker nog, misschien wel over een portable gaming device dat de twee concurrenten samen ontwikkelen om Android en Apple een hak proberen te zetten.

In dat laatste geval liegt Microsoft niet eens en kun je zo'n samenwerking best als defensieve zet zien.

[Reactie gewijzigd door p0pster op 18 juli 2011 12:53]

Sony die Android een hak probeert te zetten? Ze brengen zelf genoeg Android telefoons uit, dus dat zou een schot in de eigen voet zijn.
In aller eerlijkheid moet ik je inderdaad wel vertellen mijzelf af te vragen waarom MS nog niet met een handheld is gekomen... Maar om in deze context samen te gaan werken met Sony die net haar PSVista heeft uitgebracht? Dat klinkt niet echt logisch.
Hoezo defensieve zet? Ik zie het nu er niet van in. Als Sony zo'n geweldige partner is van Microsoft, waarom dan een domein registreren als defensieve zet :?
Defensief tegen domainparkers (echt vuile business wat mij betreft :/ )
Anoniem: 14124
18 juli 2011 11:31
Om te voorkomen dat een domein kaper het domein registreert en je weer diverse juridische kosten moet gaan maken om het terug te vorderen. Dan zijn de kosten van het registeren natuurlijk peanuts.
Verklaart op zich nog steeds niet waarom dan specifiek DIT domein is geregistreerd.

Gaan we dan straks ook www.microsoft-nvidia.com krijgen? www.microsoft-asus.com?

Met deze verklaring van Microsoft komt er eigenlijk meer onduidelijkheid.
En morgen registeren ze microsoft-tweakers.com voor een 'defensieve zet' en de dag daarop microsoft-philips.com en microsoft-tefal.com ??? Dit antwoord maakt natuurlijk niet veel duidelijk en zou betekenen dat ze wel heel erg veel moeten gaan registreren ineens om defensies te blijven...
Hoezo misschien hebben ze het wel over samenwerkingen, en hebben ze het domein dus defensief vastgelegd, als de verkeerde namelijk te horen krijgt dat er een samenwerking komt kan die de domeinen zelf claimen, en nu is dat dus onmogelijk = defensief, en toch een samenwerking...

Het ene sluit het andere niet uit, maar het sluit ook zeker niet uit dat er niks gaat gebeuren of pas over 10 jaar, immers moet je nu al nadenken wat je over een aantal jaren wil doen, zeker bij die grote bedrijven...
"De topman laat verder nog los dat Sony 'een geweldige partner is van Microsoft'."

Dit plaatst het hele bericht gelijk in een ander perspectief. Het lijkt me dan ook sterk dat het alleen een defensieve zet zal zijn.
Juist door er zo op te reageren krijg je denk ik meer speculatie...

Want wat ik nu eigenlijk lees is: we zeggen nog niets, maar er zit wat in de pijpleiding... want waarom eerst zeggen 'doorlopen, niets aan de hand' om vervolgens direct even je partner te prijzen voor een goede samenwerking. Er is wat aan het handje...
Niemand die er aan denk dat dit een defensieve zet kan zijn die samen met Sony bedacht is?
Met 'Een geweldige partner' kun je natuurlijk altijd ergens in de krochten van de R&D afdeling bezig zijn aan een apparaat wat je mogelijk op de markt wil gaan brengen. Dan is het inderdaad geen slechte zet om die domeinen nu al te registeren.
Tsja, het is nu geen geheimpje meer dat er hoogstwaarschijnlijk een diepere samenwerking aankomt. Anders zouden inderdaad alle goedepartner-microsoft.com's wel defensief zijn gekocht.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee