Foto's nieuwe BlackBerry's duiken op

De hele line-up van RIM's BlackBerry-smartphones voor de komende maanden ligt op straat. Na de Touch en Bold Touch zijn nu foto's en specs opgedoken van de Torch 2 en Curve Touch, een opvolger van de Curve met een touchscreen.

De nieuwe BlackBerry's hebben het design zoals dat al enkele jaren gemeengoed is bij de fabrikant, maar luiden toch een nieuw tijdperk in. Bijna alle nieuwe BlackBerry's zijn niet langer voorzien van de Marvell-processors waar RIM zijn toestellen eerder nog mee uitrustte, maar met Qualcomm-processors. Bovendien draaien de nieuwe toestellen op BlackBerry OS 6.1, een nieuwe versie van het besturingssysteem dat nog niet op toestellen in de winkel te vinden is.

De verwachting is dat RIM over een paar weken op zijn eigen evenement BlackBerry World in de Amerikaanse stad Orlando in elk geval enkele nieuwe toestellen zal aankondigen. Het is onduidelijk of alle uitgelekte toestellen - het aantal staat inmiddels op vijf - daar hun officiële introductie zullen krijgen. BlackBerry's lekken meestal veel langer voor de aankondiging uit.

Een van de nieuwe toestellen draagt de codenaam van de stad waar BlackBerry World wordt gehouden: Orlando. Dit toestel doet veel denken aan de Curve 8520 en Curve 9300, maar zou voorzien zijn van een touchscreen. Daarnaast is er nog een Curve met touchscreen, maar zonder toetsenbord, die onder de naam Malibu ontwikkeld zou zijn.

Daarnaast is er nu een foto van een Torch 2 9810, die dezelfde vormgeving heeft als de Torch 9800 die sinds vijf maanden in de winkel ligt. De Torch 2 heeft in plaats van een Marvell-processor een Qualcomm aan boord. Bovendien is de resolutie van het scherm opgeschroefd naar 640x480, in plaats van 360x480.

Ook doken er veel details op van onder meer de BlackBerry Bold Touch 9900 en 9930. Ook gaan er al langer geruchten over een BlackBerry Touch 9850 en 9860. Het bestaan van deze toestellen wordt niet alleen bewezen door foto's, maar ook door profielen met specificaties op de site van RIM zelf.

BlackBerry Apollo BlackBerry Dakota BlackBerry Storm 3 BlackBerry Touch Monaco BlackBerry Touch Monaco BlackBerry Orlando BlackBerry Torch 2 9810

Door Arnoud Wokke

Redacteur

09-04-2011 • 11:17

79 Linkedin

Reacties (79)

79
77
34
0
0
16
Wijzig sortering
Jeetje, kunnen ze bij RIM niet iemand in huren om normale iconen te ontwerpen? Die iconen op de modelen zijn toch echt niet meer van deze tijd. (bellen, ophangen menu enz). Ik snap dat je wilt vast houden aan duidelijkheid, en dat RIM draait om duidelijkheid en herkenning, maar van evolutie wordt niemand bang...
Lijkt me nergens goed voor, de ontwerptaal van de huidige iconen is iedereen duidelijk en past goed bij de rest van het ontwerp zonder te veel uit te springen of schreeuwerig te worden. Ik zie dus niet in waarom ze manuren zouden moeten besteden aan het oplossen van een ontwerpprobleem dat niet bestaat.
Wat jij evolutie noemt, noemen anderen veranderen om te veranderen.
De meeste gebruikers zullen dat niet als storend ervaren lijkt mij.
Ik denk dat dat meer een kwestie van smaak is, ik vind de standaard icoontjes van android afschuwelijk deze icoontjes van RIM vind ik weer erg mooi.

Die Orlando zou ik wel als 2e toestel willen hebben :)
(Gelovigen worden bang van evolutie)

Maar wat is er mis met de icoontjes? Ze zijn simpel en duidelijk, en niet direct lelijk ofzo (tenminste, ik vind ze niet lelijk). Overigens is BlackBerry in mijn ogen een beetje verpest sinds de 14 jarige jeugd ermee aan de haal is gegaan. Waar het voorheen een voornamelijk zakelijk merk was is het dat nu absoluut niet meer. Stel je voor dat je een jaar terug een BB kocht, voor zakelijk gebruik. Het was een redelijk exclusief toestel, zag er goed uit, was functioneel, en vervolgens gaan veel kinders ermee aan de haal. Ik zou flink balen denk ik...
Dat maakt een gemiddelde zakenman niets uit. Als hij maar gewoon kan pingen met zijn kroost ;)

In de zakenwereld boeit een telefoon kwa exclusiviteit niet zo hoor. Verder hebben de toestellen nog steeds een zeer zakelijke uitstraling, dus BB is wat dat betreft niet verkindert. Dienstverlening van BB zal ook niet veranderd zijn om die reden.
ping? is het 2009 ofzo?
De services die BB biedt zijn achterhaald; ping is BB only (whatsapp/pinchat niet), push services heeft iedereen (en is niet meer nodig met de huidige data abbonementen), exchange integratie heeft natuurlijk elke speler op de markt....

dan heb ik het niet eens over het OS en de features!

ik snap niet dat mensen een BB kopen :) zeker niet voor die prijs }:O
Dan heb jij blijkbaar nog nooit met een BB gewerkt :)

BB OS is in de loop der jaren rustigjes geëvolueerd, alles werkt intuïtief (voor mij althans), de combinatie toestel + BES-omgeving is imho fantastisch. Geen enkel toestel biedt mij wat een BB kan voor mijn zakelijke mail e.d. De Exchange/Remote ActiveSync functionaliteit op iOS, Android en Symbian is wel ok, maar niet zo fijn geïntegreerd als op een BB. Als ik wil spelen dan neem ik wel een Android of (binnenkort) een PlayBook.

OT: De Monaco is volgens mij de 9860 a.k.a. Storm 3. Leuk toestel maar imho geen typisch BB design. Voor een BB wil ik een volledig toetsenbord. De Dakota vind ik, net als de Bold 9000 net iets te lomp. De 9810 Torch 2 daarentegen... Ik denk dat dat de opvolger gaat worden van m'n 9800. Het design spreekt me wel aan, een lekker groot scherm met al een iets betere resolutie en een stuk betere CPU. Me like :)
Jij maakt zeker geen gebruik van de browser verder?
Anoniem: 368883
@N1ckk11 april 2011 09:13
Since BB OSv6 hebben ze wel een deftige browser aan boord hoor. Is op WebKit gebaseerd denk ik.
tsja alleen jammer dat je dan met die namen aankomt. het iss BBpin, pinGchat en whatsapp. alleen pingchat werkt naar behoren op alle telefoons die er zijn en de iPod touch. BBpin komt binnenkort ook naar android en iOS dus dat probleem is dan ook verholpen. verder is het voor zakelijke abbonementen erg handig dat de verbindingen en berichten versleuteld zijn. niemand kan je dus tappen. handig als je bedrijfsgevoelige informatie via de mail naar je werknemers wilt sturen. (of een gevoelig smsje stuurt dat je vrouw niet mag lezen ;-)) BB heeft zo zijn voor en nadelen, maar ik vind het zelf niets. zakelijk is het leuk, maar de gewone consument heeft er niets aan.
Voor mijn werk heb ik veel te maken met Blackberries. Wat jij zegt klopt inderdaad, er zijn zakelijke gebruikers die inderdaad geen BB meer willen hebben omdat de jeugd hem al heeft. Die kiezen dan een iPhone, zelfde probleem maar dat hebben ze niet door dan :p
Aan de andere kant kom ik ook zakenlui tegen die nu juist een BB willen omdat hun kinderen hem ook hebben, dus het verhaal heeft, zoals altijd, ook hier 2 kanten.
Hier lopen ook een kleine 1000 blackberry's rond op onze vestigingen het grootste voordeel is misschien wel dat ik met name toch de oudere garde nooit iets hoef uit te leggen. Je kunt ze een 8800 geven of de laatste Bold ze komen er zonder problemen mee weg.
Bijkomend voordeel is dat ze blijkbaar makkelijk te managen zijn en dat ze in-house software zonder problemen draaien.

Zelf moet ik zeggen dat ik sinds korte tijd een Torch heb en het is toch wel een aardig stapje vooruit tov de 8800/Bold wat veel van hetzelfde was hooguit iets sneller. Enigste minpunt vind ik wel dat Blackberry de keyboard keer op keer probeert te verbeteren waar ik toch wel aan moet wennen. Zo had de Bold iets scherpere randen tov de Torch.
Ik heb nu zakelijk een Torch (na jaren 8800, Bold en Curve) en ben eigenlijk niet erg onder de indruk. De keyboard+trackpad bediening is nog steeds perfect, maar de touchscreen interface is wat rommelig, je doet te snel dingen per ongeluk. Ik heb prive een iPhone en daar werkt de touchscreen interface is gewoon veel beter. Al met al was de Bold 9000 nog de beste telefoon van de drie, ook al was t scherm klein en de multimedia features slecht. Het grootste pluspunt van BB's vind ik toch de batterijduur, daar lever ik graag wat op in qua specs.

Het is ook tekenend dat bij het bedrijf waar ik werk de Torch alleen wordt gegeven aan de wat meer tech-savvy gebruikers, de meeste (oudere) managers krijgen gewoon een Bold - er waren teveel klachten dat ze de bediening niet snapten. RIM moet echt werk gaan maken van hun touchscreen interface anders gaan ze gegarandeerd de boot missen. Sowieso ben ik bang voor ze dat het onverwachte succes bij de consumenten toch tijdelijk is en ze gewoon weer terugvallen op de zakelijke markt (waar nog altijd een prima boterham te verdienen is). Tegen het marketing geweld van de consumentenelectronica giganten (Apple, Samsung, Nokia, Google, Microsoft, LG, Sony, etc) kunnen ze op de lange duur toch niet op - en da's geen schande.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 10 april 2011 00:44]

Ik heb mijn zakelijke blackberry eindelijk uit het raam. wat een naar ding. het voelde bijna of ik mijn prive=iphone verraadde als ik hem gebruikte. En normaal een nummer draaien kon NOOIT. eerst wachtwoord typen, dat elke maand veranderen moest, nummer zoeken - of proberen te te typen, waar ik altijd mis op zat. omdat ze de toetsen van het telefoonnummer helemaal bij elkaar hadden gezet. Ja, je kon de laatste nummers bellen via een shortcut, waar je alleen met dat balletje bij kon komen. En als je er ter bevestiging ongelukkig op drukte schoot hij een optie omhoog, waardoor hij weer in de lockedstand ging.

En dat rotledje dat je altijd vertelde dat er mail lag te wachten op je...

Ik heb nu een nokia 2700 - en dat werkt pas simpel. Als ik dan on-the-road een keer mail nodig heb, pair ik die met mijn macbook.

Zelfs die oude krengen zijn niet intuitief - oudere managers zijn gewoon gewend dat het allemaal wat moeilijker mag - de nieuwe generatie accepteert dat niet. Ik denk dat de enige reden dat RIM het zou kunnen gaan redden een soort tablet a la ipad is. De ipad mag in veel organisaties niet, RIM wel. dat is ongeveer hun laatste stronghold.
eerst wachtwoord typen, dat elke maand veranderen moest
Tsja, dat is een keuze van de IT afdeling, met een WM/Android/iPhone is dit ook door een policy in te stellen dat je een wachtwoord *moet* hebben.
Tenzij je dan bij Holland Signaal apparaten of Urenco werkt moet die IT beleidsmaker een schop hebben...
Tja, maar dat is niet alleen een BB 'probleem'.

Ik denk toch echt dat het meer met ervaring opdoen is. Toen ik een Android toestel kocht moest ineens iedereen in mijn omgeving een Android toestel hebben. :)
same here, maar dat kom gewoon door 'kekke features'
(Gelovigen worden bang van evolutie)
Haha, nice one.
Raar... ik blijf het lelijke aparaten vinden die BlackBerry toestellen.
Die storm 3 doet me denken aan die verschrikkelijke voorgaande versies, de storm 1 en 2. Wat een flut dingen. Die gaan echt snel stuk!! En die klik touchscreen.. tsja wel leuk bedacht maar in de realiteit kan het alleen maar stuk gaan en stof happen etc noem het maar op.
Werk het dan goed uit!!
Hoop toch dat RIM nog een keer uitkomt met een nieuwe versie van de Bold 9000. Wat mij betreft is dat formaat gewoon ideaal. Die nieuwe Bolds (9700/9760/9780 e.d.) zijn allemaal net iets te klein imho.

[Reactie gewijzigd door schelling op 9 april 2011 15:28]

Idd, zeker voor mensen met grote handen was de 9000 ideaal. En het maakt ook nog een wat grotere accu mogelijk.
Alhoewel de toestellen er op 't eerste oog goed uitzien, wordt mijn volgende telefoon toch met zekerheid geen BB meer. Heb op dit moment een 9700. Redenen:

- BIS abo is stukken duurder dan gewoon data-abo
- agenda van mijn werk account (Exchange) kan niet OTA gesynct worden (met BES wel)
- scherm is te klein om echt op te kunnen surfen, eigenlijk alleen geschikt voor mobiele sites
- weinig en vooral dure apps
- apps worden op het interne geheugen geïnstalleerd
- OS is soms zeer traag
- garantieafhandeling van RIM is bar slecht (gelukkig zelf geen ervaring mee)
- toetsenbordblokkering van 9700/9780 werkt slecht (broekzak bellen)
- matige (video) camera

Ik hechtte altijd veel waarde aan het toetsenbord, maar sinds mijn vrouw een iPhone heeft gekocht ben ik erachter dat een touchscreen net zo goed werkt indien je eraan gewend bent.

[Reactie gewijzigd door havana op 9 april 2011 16:20]

Is de laatste niet de standaard torch?
Qua uiterlijk wel, torch 2 krijgt een hoger resolutie scherm en een 1.2ghz CPU.
als ze nou ook eens langer dan een jaar meegingen dan was t wat:D
Ligt dat niet een beetje aan hoe je er mee omgaat?
Heb de mijne nu al weer ruim anderhalf jaar (mag binnenkort weer vernieuwen als ik dat wil) en hij functioneert nog prima!
Misschien dat je een slecht exemplaar hebt gehad maar dat kan overal mee gebeuren. Dat is niet iets van RIM alleen!

Als je per se het nieuwste van het nieuwste wil hebben dan is een jaar al lang. Dat ligt dan echter weer meer aan de reden dat je een bepaalde telefoon hebt. Heb je hem voor de functionaliteit of alleen voor de HIP!?

[Reactie gewijzigd door TheCapK op 9 april 2011 11:46]

Ik zie nog regelmatig mensen met een oude Pearl 8100/8110 rondlopen hoor. Die krengen zijn zowat onverwoestbaar. Enige zwakke punt was de trackball, maar da's al een tijdje niet meer aan de orde. Ik zie ook zat collega's rondlopen met Bold 9000's of Curve 8900's. Mijn oude 8900 doet het ook nog steeds, al is 'ie van eigenaar veranderd.

Gelukkig heb ik dat 'probleem' sowieso niet, maar da's een ander verhaal :)
Bij mij zijn er ook al 2 vroegtijdig overleden. Eerst de 9000 en toen de 9700. Misschien dat het een Bold kwaaltje is...
ziet er goed uit, erg mooi design :)
hopelijk fixt OS 6.1 de vele vastlopers die mensen hebben
Anoniem: 344398
@Brian14549 april 2011 23:22
Wat is er zo mooi aan de design vergeleken met oudere BBs ?
Dit is inderdaad meer van hetzelfde. Ik heb zelf al sinds jaar en dag een BlackBerry (Bold), maar dit is getting boring. Kom eens met iets vernieuwends, Rim!
hmm zo te zien gaan ze toch echt ook de touchscreenkant op, de twee grote zien er uit als highend devices van RIM maar dan zónder toetsenbord!
Anoniem: 146396
@sjongenelen9 april 2011 13:31
Ikzelf wacht al jaren op een degelijke clamshell-smartphone. Blijkbaar moet ik dan toch een van de weinigen zijn aangezien er waarschijnlijk geen markt voor is.
Ikzelf sjouw mijn zakken altijd vol met m'n sleutels en andere krasmakers dus een gewone smartphone met touchscreen zou bij mij weggeworpen geld zijn.
Liefst dannog een clamshell die in de breedte openklapt zodat je widescreen beeld hebt en dat je toetsenbordje horizontaal staat (ik zou de bovenstaande typische hoog-ipv-breed toetsenbordjes van blackberry niet echt handig kunnen noemen) en een klein extern lcd-schermpje die voldoet om gewoon te kunnen bellen :)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 146396 op 9 april 2011 13:41]

volgens mij is dat laatste plaatje ook de torch

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee