Acer komt eind april met Windows 7- en Android-tablets

Acer heeft laten weten eind april vier tablets in Nederland te introduceren. Twee draaien op Android Honeycomb en worden aangedreven door een Tegra2-soc. De andere twee zijn Windows 7-modellen op basis van een AMD C50-apu.

De twee Windows 7-tablets zijn identiek, maar het duurdere model zal inclusief keyboard-dock worden geleverd. Beide hebben een 10,1"-scherm met een resolutie van 1280x800 beeldpunten, 32GB opslag, wifi b/g/n en een hdmi-uitgang. AMD's C-50-apu vormt het kloppend hart, gekoppeld aan 2GB intern geheugen. Verder beschikken de Windows-tablets over een g-sensor, sd-kaartlezer, 1,3-megapixelcamera's aan voor- en achterzijde, en een 3cells-accu die goed zou moeten zijn voor vier uur werktijd. De W500 moet los 499 gaan kosten, terwijl de bundel met keyboard-dock voor 599 euro over de toonbank zal gaan.

Acer Iconia W500 Acer Iconia W500 Acer Iconia W500 Acer Iconia W500

De Android-tablets staan bekend onder de namen A100 en A500, en hebben een beelddiagonaal van respectievelijk 7 en 10,1". Beiden bevatten een Tegra2-soc van Nvidia, draaien Android Honeycomb, en beschikken over wifi b/g/n, bluetooth 2.1, een usb-poort, een micro-usb-aansluiting en een hdmi-uitgang. Verder zijn nog een micro-sd-slot, een camera met een resolutie van 5 megapixel achterop en een 2-megapixelexemplaar aan de voorzijde aanwezig.

De A100 beschikt over 512MB geheugen en 8GB opslagruimte, terwijl de A500 1GB werkgeheugen en 32GB opslag aan boord heeft. De kleinste variant moet het vijf uur kunnen uitzingen op een volle accu en heeft een adviesprijs van 349 euro. Zijn 10,1"-broer redt het zeven uur en gaat 499 euro kosten. Zowel de Windows 7- als de Android-tablets worden eind april in Nederland verwacht.

Acer Iconia A100 Acer Iconia A100 Acer Iconia A500 Acer Iconia A500 Acer Iconia A500 Acer Iconia A100

Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

25-03-2011 • 14:04

40 Linkedin

Reacties (40)

40
38
24
1
0
0
Wijzig sortering
Anoniem: 290425
25 maart 2011 14:26
Ik sta er nog steeds van te kijken dat zelfs 'n budgetmerk als Acer 't niet lukt 'n fatsoenlijke 10-inch tablet op de markt te zetten voor rond de 300 Euro. Tot nog toe is alleen Archos dat gelukt.
De A500 heeft hele leuke specs voor 500 Euro. Als je die vergelijkt (wat je vast zelf wel kan) met die van de iPad 2 zie je dat deze Android tablet veel meer techniek biedt voor minder geld. Voor een prijs van 300 Euro zou men daar in moeten snijden en krijg je een beetje het gevoel dat de techniek verouderd is. Blijkbaar wil men dat niet en denkt men dat de klanten ook niet op tablets van 300 euro zitten te wachten.

Maar misschien is een ePad wat voor jou. Minder dan 100 Euro, Android en 10".
Ik denk dat je een misplaatst beeld hebt: De tablet markt is een zeer jonge markt, maw nieuwe productieprocessen etc... Initieel kost alles veel, kijk naar de eerste PC's, LCD, LED, 3DTV, DVD,....

Budget Tablet = slechtere/oudere HW (maw: niet deftig)
Tablet = Nieuwe, kleinere HW (maw: niet goedkoop)

Een IPad kost tussen de 200-300 euro (en dit is ondertussen mss gezakt). Reken nog eens transportkosten en tussenverkopers die hier ook winst op willen maken... Ok, ik vergelijk het nu met een IPad, maar deze kost enkel in productie al evenveel als het geld dat jij aan je tablet in totaal wil geven... Je moet het gewoon (nog) wat tijd geven. (bedenk ook dat Apple al wat langer aan tablets bezig is als andere producenten)

En betreffende Archos:
The Archos 101 is a little unwieldy for one-handed use, has an average screen and slightly unresponsive touchscreen, for a capacitive model, but with a tweak or two it's a very versatile and useful entertainment device. We'd recommend waiting for the next generation of tablets to arrive before making a buying decision though, especially when the first-gen iPad's price drop shows that prices could tumble significantly.
Sorry, maar de "tablets" van tot de 300 euro zijn gewoonweg telefoons met groot scherm en zonder belfunctie.

De CPU is verouderd of komt totaal niet in de buurt van een "echte" tablet (1GHz ARM11 in epad tov 1GHz dual-core A5 in iPad), scherm is single touch ipv multi touch en draaien op een oude Android versie (max. Android 2.1).

Dus tenzij je het alleen als gadget is het leuk, maar voor het serieuze werk zal je toch iets dieper in de buidel moeten tasten.
Budgetmerk of niet, Acer is de laatste jaren steeds meer bezig een kwaliteitsmerk te worden. Ook dit is gewoon een zeer netjes, strak product en dat mag best wat geld kosten. Voor hetzelfde geld koop ik liever dit ding dan de iPad 2.
Ja die zijn inderdaad ook lekker leverbaar van Archos.....
Tot nog toe is alleen Archos dat gelukt.
En het is ze nog goed gelukt ook (kijkende naar het verleden van Archos). Ben zeer tevreden met m'n Archos 101 .
Anoniem: 344398
25 maart 2011 14:11
Vraag me af wat de batterijduur van windows 7 tablet zal worden.. Microsoft zou een nieuwe OS moeten brengen puur voor de tablets. W7 is te zwaar denk ik voor een tablet.
Microsoft is op het moment bezig met de ontwikkeling voor Windows 8. Deze zou beter zijn voor tablets. Hier nog wat details.

[Reactie gewijzigd door JerX op 25 maart 2011 14:15]

Het is nog steeds vreemd dat je een "nieuw" OS moet ontwikkelen alleen maar om een tablet UI te implementeren. Vind het nog steeds naar geldklopperij ruiken :P

OT: Ik hoop dat Acer hiermee de tablet markt een beetje kan wakker schudden zodat de prijzen naar een acceptabel niveau gaat. Al de huidige Android tablets (op archos na) zijn echt veelste duur voor het gene wat je krijgt. Ik hoop dat nu Acer, een echte computer fabrikant die gewend is aan lage marges, verandering kan brengen!

[Reactie gewijzigd door Mellow Jack op 25 maart 2011 14:42]

Tablets lopen dikwijls op ARM SoC's, en niet op "losse componenten-MoBo's met een x86 erop geprikt". Dus ja, er zijn toch ook een hele lading nieuwe drivers nodig, en Microsoft moet iets bedenken om achterhaalde x86-code (spul waarvan ze de leverancier dus niet even kunnen vragen nanar ARM te porten) op ARM te draaien.

Soms hebben ARM-processors maar 1 commando nodig waar een Inel X86 processor er 4 nodig heeft. Ook heeft ARM een ander soort 'vector' commando's, NEON werkt vziw net wat anders dan SSEx. Tevens gebruikt ARM her en der 40 bits. Dat soort optimalisaties zullen in een compiler verwerkt moeten worden. Dus dat mag MS ook nog lekker gaan doen, tenzij ze een bestaande compiler gebruiken.

En natuurlijk, bij tablets / ARM SoC's ligt de nadruk altijd op power management, en bij Windows 7 natuurlijk totaal niet, dat is toch echt nog 'ouderwets' ontworpen voor apparaten met een 700 Watt-voeding die op 220 / 110 volt wisselstroom aangesloten zitten. Terwijl een typische ARM-SoC 1 Watt verbruikt (productieversies!) op vol vermogen.

Verder hebben al die ARM SoC's natuurlijk hardwarematige h.264 en binnenkort WebM versnelling welke niet zoals bij desktops via de CPU maar via een "dedicated chip" verloopt. Daar zit de voornaamste 'batterijduur'-winst voor het consumeren van media, dus dat zullen ze ook moeten fixen.

En waarschijnlijk ook nog ondersteuning voor meer soorten touchscreens, accelerators, gyroscoopjes enz., dus ja, er is een hele hoop werk aan de winkel!
Uuuhm jou post is grappig maar ik weet niet waar jij iets over ARM heb gezien in mijn post...

Je hebt helemaal gelijk hoor het heeft alleen geen toegevoegde waarde

Ik stel alleen dat het vreemd is dat je een nieuw OS moet bouwen om tablets te kunnen ondersteunen. Een tablet opgebouwd uit een Atom proc icm Windows 7 is goed mogelijk.
Even naast het stroom gebruik natuurlijk. Het enige wat ze moeten doen is een werkbare UI implementeren in 7 die afgestemd is op het gebruik met vingers.

Wat ik dus eigenlijk zeg in mijn post... MS had Windows 7 al 1 jaar geleden klaar kunnen maken voor tablets en de ARM ondersteuning in Windows 8 kunnen proppen (hadden ze ook al de vervelende bugs uit het systeem kunnen halen voordat 8 gelanceerd zou worden...)

Hier praten we natuurlijk niet alleen over tablets maar ook laptops met touchscreen en gewone touch pc's (die nu al 2 jaar worden verkocht)

[Reactie gewijzigd door Mellow Jack op 25 maart 2011 15:56]

Staat gewoon in de tekst:
en een 3cells-accu die goed zou moeten zijn voor vier uur werktijd
Scheelt bijna de helft met een android.
Tja de hardware is dan ook compleet anders en misschien wel 2x zo snel als de Android hardware ;)
Ja windows draaien op dezelfde specs as die android gaat niet en daardoor gaat je accu leeg. Goh.
Zo simpel kun je dat echt niet stellen hoor, de performance van een gemiddeld netbookje is nog altijd een stuk beter dan de beste androids of ios toestellen, tenminste, als je voorbij vloeiende graphics kijkt. Webpagina's laden sneller en betrouwbaarder (alle websites werken zoals ze bedoeld zijn), PDF's bekijken werkt veel beter (op mijn desire z tenminste blijf ik iritante laadtijden houden bij het scrollen door een PDF), video's afspelen werkt vaak probleemlozer en zonder dat je uren aan het configureren en uitzoeken bent. Het is echt niet alleen maar dat windows een logger OS is, je kunt er ook veel meer mee.
Overigens heb ik net windows 7 op een 6/7 jaar oude laptop met 1.5 GHz pentium M en 1 GB ram geïnstalleerd en ben verbaasd over hoe goed dat draait, dus ik denk dat het op de hardware van die tablet best heel behoorlijk zal lopen. Vind het alleen jammer dat het toch nog 500 euro is, blijft best veel vind ik, en ik ben benieuwd of Acer ook een IPS of gelijkwaardig scherm gebruikt of dat het TN-hel wordt.
"...en een 3cells-accu die goed zou moeten zijn voor vier uur werktijd"
De batterijduur van W7 tablets hangt vooral af wat voor CPU en wat voor accu erin zit. De Asus EP121 tablet bijvoorbeeld bevat IIRC een i5 en heeft een accuduur van iets tussen 2.5 en 4 uur volgens sommige gebruikers. De Motion J3500 (niet gericht op de consumentenmarkt) heeft een i5 of i7 (afh. van de configuratie) en heeft 2 hot-swappable accu's, goed voor 7 uur gebruik.
En een 3cells-accu die goed zou moeten zijn voor vier uur werktijd.
Misschien eerst lezen dan posten?
Wat ik niet snap is dat er niet een ontwerper naar de concurrentie kijkt. De iconia ziet er best leuk uit, maar je krijg wel de indruk: mm er kan een groter scherm in of de bezel kan kleiner. Waarom heb je een zwarte rand van het scherm en dan ook nog eens een extra zilveren rand voor de casing. Waaom? Dit staat een stuk lomper dan de nieuwe tabs van samsung, of de iPad.
Ik vind dat hij er best leuk uitziet, en volgens hand-on reviews voelt het prima aan allemaal, waarom die extra randen? Ok dat je je moet onderscheiden van de meute snap ik, maar er zijn toch subtielere manieren...

Ik ben wel erg blij met de extra concurrentie. Meer keuze!!!
Anoniem: 116947
@shakedown25 maart 2011 15:28
Dat van die randen was ook mijn eerste reactie. Tot als je met zo'n tablet gewerkt hebt.. Die randen zijn nodig om de tablet te kunnen vasthouden. Stel dat de rand slechts 0,5cm zou zijn dan zou je continu met je duim op dat touchscherm drukken..
ja uiteraard dat snap ik ook. Maar als je de randen van de ipad, samsung tab en deze vergelijkt, zie je dat de samsung dunne randen heeft. Minder dan de iPad en die van de ipad vind ik te breed. Die mogen van mij zeker de helft kleiner. Je legt er namelijk nooit je duim op.
De Acer android tablets staan al met prijs op de site van Dynabyte
De A500 gaat 499 euro kosten

linkje:
http://dynabyte.nl/artike...ia_Tab_A500_32_GB_10.1%22
Anoniem: 320277
25 maart 2011 14:48
Die Acer Iconia A100 gaat het voor mij worden. Niet erg duur, en toch Honeycomb en veel aansluitingen. Vraag me wel af of ik die 8GB kan uitbreiden met een SD kaartje.
Echt bizar dat die dingen zoveel geld moeten gaan kosten. Instapmodel iPad 2 is net zo duur en wel van een A-Merk.

Ben benieuwd wanneer er een kwalitatief goede Android tablet komt die onder de iPad 2 prijs duikt.
Het scherm lijkt het duurste onderdeel te zijn. Alle "goedkope" tablets hebben een "simpel" TN paneel en hebben een belabberde kijkhoek. Voor een tablet wil je juist een goede kijkhoek en dat biedt Apple met het IPS paneel.

De Ipad is relatief goedkoop als je kijkt naar bv de Xoom. Uiteindelijk is apple ietsjes duurder Maar heel erg veel scheelt het ook niet, hoewel er wel weer minder features op de apple variant zitten. De hardware die ze gebruiken is top en de software is geoptimaliseerd voor het apparaat. Bij de huidige androids (2 duurdere daargelaten) vind ik android vrij matig zijn werk doen.

[Reactie gewijzigd door basset op 25 maart 2011 15:37]

Ik denk dat tablet echt 300 euro grens voor nieuwe types moeten paseren om mainstream te worden.

Wij tweakers zijn best een selecte groep gebruikers.

En laten we eerlijk zijn je gaat gewoon geen tablet kopen als je nog met oude P4 notebook nog staat te werken want al zouden ze maar 300 zijn dan doe je er liever 200 bij om je notebook te vervangen.

Mischien denken jullie dat 15 miljoen ipad wereld wijde verkoop veel is maar het stelt echt totaal niets voor. Dat is niet eens heel nederland.
Dus om mainstream te worden moeten ze veel goedkoper worden.
Anoniem: 386598
@Seyed25 maart 2011 18:14
nou 15 miljoen klinkt misschien niet als veel.
maar wel even realiseren dat zij toch met 15 miljoen 90% van de markt in handen hebben.
en een tablet is zoiezo al een luxe apparaat dus ik zie niet in waarom het 300 euro moet kosten.
een mobieltje is nog in deze tijd domweg noodzakelijk, daarom zijn er mobos van 10 euro en 700 euro.
tablets zijn er gewoon voor mensen die het graag willen en blijkbaar het geld ervoor hebben, en de helft van die mensen heeft geen tablet nodig.
daarom denk ik dat tablets minder gebaat zijn bij prijs, maar vooral bij specs en software-kwaliteit.
en tsja.. daar loopt apple nu nog ver voorop.
Anoniem: 256386
26 maart 2011 23:03
Ik dacht dat de Acer A500 ook met 16 GB verkocht zou worden.
De Asus eee transformer kost 399 met 16 GB wifi only. Dan zal het toch maar de Asus worden
Anoniem: 283495
25 maart 2011 14:13
ik schat een uur of vier (met een drie-cells accu, tenminste)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee