Nokia laat Russische politie inval doen bij telecomsite

Nokia beschuldigt de bekende Russische telecomsite Mobile-Review van het stelen van prototypes van smartphones. Daarom heeft de Russische politie een inval gedaan bij de site. Volgens Nokia wil de site de prototypes niet teruggeven.

Een medewerker van het ministerie heeft gevraagd naar de locatie van de servers, maar de site blijft vooralsnog online, meldt hoofdredacteur Eldar Murtazin op zijn eigen blog. Mobile-Review staat bekend om het publiceren van reviews van telefoons en smartphones voor of op de dag van de aankondiging. Vooral de smartphones van Nokia liggen in een vroeg stadium op het bureau van Murtazin; hij publiceerde al previews van onder meer de N900 en N8 voordat de fabrikant de toestellen officieel had gepresenteerd.

Aanleiding voor de inval zou de publicatie van de preview van de N8 zijn. Murtazin heeft er geen geheim van gemaakt dat hij beschikt over nóg een prototype, dat een qwerty-toetsenbord heeft. Het is onduidelijk hoe hij aan de toestellen komt, maar Murtazin claimt al eerder een gesprek met Nokia over de beveiliging te hebben gehad.

Nokia heeft in een statement gezegd dat Murtazin heeft geweigerd om prototypes van Nokia-smartphones terug te geven. "Als gevolg daarvan hebben we de Russische autoriteiten ingeschakeld om ons te assisteren het ongeautoriseerde Nokia-bezit terug te krijgen." Murtazin ontkent dat.

Murtazin is naar Moskou teruggekeerd om op het ministerie over de zaak te worden verhoord. Het is onduidelijk wat er verder zal gebeuren en of Mobile-Review online mag blijven. De Russische site is een van de bekendste internationale telecomsites en publiceert in het Engels en het Russisch. De site trekt vermoedelijk rond tien miljoen pageviews per maand, al heeft de site daarover zelf nooit gepubliceerd.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

07-07-2010 • 11:49

45 Linkedin

Reacties (45)

45
44
32
1
0
0
Wijzig sortering
Volgens mij lezen de meeste lezers hier overheen dat de reden voor het binnenvallen is om het terugkrijgen van de prototypes

Volgens Nokia wil de site de prototypes niet teruggeven.

Publiceren ok, maar graag teruggeven aan de eigenaar anders word het heling wat zeker strafbaar hoort te zijn
wie zegt dat ze ze nog hebben. :P

wie zegt dat ze ze ooit hebben gehad?

kan ook zijn dat een of andere medewerker van nokia ook op mobile review zit en daar op heeft gepubliceerd. :P
Ook als je ze wel teruggeeft is het nog steeds heling.
Ik denk dat Nokia het eerder intern moet gaan zoeken. Er moet iemand zijn die van binnenuit de telefoons naar buiten smokkelt. En waarschijnlijk veel eerder dan alleen op de dag van de bekendmaking. Waarschijnlijk is Mobile-Review dan nog zo netjes tot op de dag zelf te wachten met het bekendmaken.

Het kan natuurlijk ook allemaal PR stunt zijn!

EDIT:
@arthur-m: Ik bedoelde meer in de zin van het "verspreiden" van prototype's! Zo wordt er wel veel aandacht aan geschonken, nog voor Nokia hem zelf al released. Zo kun je al wel de reacties bekijken en eventueel voor de officiële release nog verbeteren.

[Reactie gewijzigd door Timo002 op 7 juli 2010 12:00]

Denk niet dat het een PR stunt is. Ik denk ook dat het iemand is binnen Nokia. Hoe anders kan zo'n site die reviews doen vóór of op de dag van de release?

@Timo002. Dat zou kunnen inderdaad.. Maar vraag me dan wel af waarom Nokia het dan nu zo hoog speelt?

[Reactie gewijzigd door arthur-m op 7 juli 2010 12:04]

Anoniem: 27537
@arthur-m7 juli 2010 16:06
Omdat dat nog weer extra media-aandacht oplevert?

Merken jullie trouwens ook dat je bij dit soort berichten steeds vaker als eerste reactie aan (viral) marketing denkt? Misschien een té succesvolle tactiek gebleken ;).
Anoniem: 96523
@Timo0027 juli 2010 11:59
Mee eens, al ben ik wel van mening dat wanneer ze in het bezit zijn gekomen van een nieuw type, na het uitvoerig bestuderen, het toestel gewoon terug moeten sturen met een bosje bloemen erbij. Denk bijvoorbeeld aan Gizmodo en de iPhone 4G.
Anoniem: 365069
7 juli 2010 13:26
Dit gaat weer totaal nergens over.
Ze moeten denk ik beginnen met bij zich zelf te zoeken want als er een mogelijkheid is om prototypes te stelen heb je ze zelf niet veilig weggeborgen !
Dus als jouw huis leeggeroofd wordt door professionele inbrekers dan moet je ook eerst maar eens bij jezelf kijken voordat je hiervan aangifte gaat doen?
zelfs een professionele inbreker kan soms zomaar binnenwandelen via een open deur. dus ja, altijd eerst eens naar jezelf kijken of je zelf niet in de fout ging.

ik meen me te herinneren dat men een werknemer ontslagen heeft overlaatst voor het verkopen van prototypes. (ergens gelezen, weet niet meer precies waar), dus er zal wel onderzoek naar gedaan worden.
wie zegt dat ze dat niet aan het onderzoeken zijn? Waarschijnlijk hebben ze al een paar verdachten die ze laten achtervolgen door de "andere" politie. ;)
mja hoe komen die prototypes dan in rusland terecht , nokia is toch een fins bedrijf .
ik veronderstel dat de prototypes dan daar zouden blijven in verband met moest er iets niet in orde zijn met het toestel.
Nokia heeft ontwikkelcentra wereldwijd. En als iets gestolen is dan kan het gemakkelijk het land uit worden gesmokkeld. Geen douanier die kijkt of je mobieltje niet een gestolen onbekend model Nokia is.
Dit klopt, als freelancer die voor zulke firma's programmeeropdrachten doet kan ik beamen dat je prototypes gewoon met development bord, kabels en al door de douane krijgt. En dit zonder dat daar één vraag over komt. Je moet het gewoon zoals je laptop open door de scanner laten gaan. En dit kan discreet als je de douaniers daarom vraagt (wat gevraagd wordt te vragen door die firma's die je dat meegeven). Moest er toch een probleem zijn dan leg je de situatie eenvoudigweg uit.

Wanneer ik buiten Schengen moet vraag ik wel meestal een document van de firma dat erop wijst dat de elektronische apparatuur die ik met me draag in het bezit zijn van die firma. Vraagt de douanier iets: papiertje tonen, elektronica tonen; opgelost.

Het enige dat die mensen maar willen is dat je geen vliegtuigen gaat opblazen. Die zien natuurlijk ook wel (door de scanner) dat er geen springstof aan kleeft, ofzo (en dan nog, een timer met ontstekingsmechanisme doet men met héél wat minder hardware dan een hele f. telefoon hoor. Wat die rare sciencefiction films er ook altijd van maken).

Ik ben er vrij zeker van dat moest je enkele weken in bv. Helsinki airport werken, je meerdere prototypes door de scanner ziet gaan. Want bij Nokia zullen ze waarschijnlijk ook met enkele externe firma's werken die waarschijnlijk ook prototypes nodig hebben om hun programmeertaken uit te kunnen voeren.

Bij de meeste firma's krijg je echter wel géén prototypes mee tenzij ze je goed kennen en nadat je een resem contracten en NDA's hebt getekend (en die zijn doorgaans niet mals op het lekken van informatie). Dus ik vermoed dat er hier echt sprake is van diefstal door iemand die ze bij Nokia teveel toegang tot teveel lokalen hebben gegeven.
Finland grenst aan Rusland...
Ik kijk al jaren op mobile review als ik een nieuwe phone wil. Ik vind het 1 van de allerbeste sites op dit gebied, je zou ze kunne beschouwen als een authoriteit op het gebied van phones.

Het lijkt me dom van hun om over zoiets als dit veel ellende te maken, wat dat betreft zou er meer achter kunnen zitten.
Maar het zou ook puur sensatie kunnen zijn :)
uhh.. dus omdat jij het een goede site vindt, vindt jij het goed dat ze door criminele activiteiten een review kunnen maken? Dat is natuurlijk onzin, de site moet gewoon op een nette manier aan hun spullen komen, en niet op een criminele manier.. Ik vindt het meer dan logisch dat Nokia een inval laat doen.
wie zegt dat het ciminele activiteiten zijn dan? lijkt me dat het het niet duidelijk is hoe ze aan de gegevens van het prototype zijn gekomen. dan heet het onschuldig tenzij het tegendeel bewezen is. ;)
Politie doet inval -> Binnen een halve minuut weet het hele bedijf het -> Meneer die het prototype in z'n kamer heeft liggen stopt hem snel in zijn broekzak -> Meneer loopt naar een boekenkast in een klein achterkamertje waar ze nog niet zijn aangekomen -> Meneer haalt een paar boeken uit de kast -> Meneer legt de telefoon in de boekenkast en plaatst de boeken er weer voor -> Meneer gaat weer naar z'n eigen kantoor

Knappe jongen die hem dan vind..
Misschien hebben ze een standaard nummer, eventjes bellen! Tjakka! :9~
En ja je kunt hem uitschakelen maar daar zal dan heus wel wat op gevonden zijn en als je zo´n ding hebt geloof me dan wil je hem denk ik ook de hele dag gebruiken! :D
en dat kunnen ze zomaar even doen bij een POLITIE inval. daar is nokia zelf niet bij hoor. ;)
Als ze goed zoeken vinden ze hem wel heur ;).
Anoniem: 46304
@diabolofan7 juli 2010 12:49
Meneer is vergeten z'n vingerafdrukken eraf te vegen, en op het glimmende metaal van een N8 zie je die goed zitten. Oeps...
Anoniem: 363148
7 juli 2010 12:45
Nokia en prototypes kwijtraken begint zo'n beetje standaard te zijn:
medewerker steelt 55 prototypes onaangekondigde nokia telefoons
Hoe kan je een site nou binnenvallen zonder hacken?
Er is toegang tot de servers verkregen maar de site draait nog?
Wat klopt hier niet?
Hoe kan je een site nou binnenvallen zonder hacken?
Er is toegang tot de servers verkregen maar de site draait nog?
Wat klopt hier niet?
Je leest niet, ;). Ze hebben het kantoor van de mensen achter de site binnengevallen, en ze hebben gevraagd naar de locatie van de servers zelf, maar die blijkbaar niet gevonden of gekregen.
Of die hebben ze niet nodig, tenzij daar aanwijzingen toe zijn. Want laten we wel wezen; voor een fysiek product hoef je niet de servers offline te halen, dan is het puur site pesten.

Het gaat nu over een gestolen, fysiek product. Als ze daar over willen schrijven, denk ik niet dat iemand hen tegen zou houden, dat is volgens mij niet verboden. Wel is het verboden om een gestolen prototype in je bezit te hebben.
Ook verboden om een gestolen telefoon in je bezit te hebben gehad, en van een crimineel feit (heling) mag je geen voordeel krijgen, in de vorm van bijv advertentie inkomsten op artikelen.

Zie trouwens ook Gizmodo.

Meestal zal de site er niet voor offline gehaald worden, in eerste instantie, maar wat bijv wel kan is dat de servers oin beslag genomen worden om naar bewijs erop te zoeken, als de site mailseever erop draait kun je nog best eens wat vinden ook.
lees het goed,
ze weten niet waar de servers staan.

ze zijn het 'hoofdkantoor' binnen gevallen
Ze weten niet waar de servers staan? Komt op zeg, daar ben je toch zo achter. :/
Zeker van? TPB lijkt ze toch ook mooi te kunnen verstoppen.
Bijzonder dat er nagenoeg geen ophef is over opmerkelijke actie van Nokia. Ten tijde Apple haar prototype kwijt was en politie had ingeschakeld hadden we meer dan 200 reacties.

Overigens voordat ik zodadelijk een fanboy sticker opgeplakt krijg: ik heb een Google Nexus One ;)
Verschil is natuurlijk wel met Apple dat de vinder van het prototype eerst met apple contact heeft opgenomen, maar geen zinnige reactie heeft gekregen waarna de vinder het item verkocht heeft aan gizmondo (of welke site het ook was).. Das wel ff iets heel anders dan een gestolen prototype reviewen.
a) dat hij het daadwerkelijk heeft aangeboden weten we helemaal niet.
b) er is volgens het verhaal gebeld met de apple helpdesk, en het prototype is beschreven op zo'n manier dat het overkwam als een non apple kloon uit china.
c) zelfs als dat verhaal klopt was het iphone prototype nog steeds gestolen. Wat je dient te doen met gevonden voorwerpen, ook in californie, is ze aanmelden bij de politie. En dat isnniet gebeurd. Ook is de eigenaar van het cafe waar hij 'verloren' is niet op de hoogte gesteld.

Kortommer is geen enkel verschil tussen de twee situaties.
omdat Nokia gewoon netjes de politie heeft gevraagd. Apple heeft de politie min of meer gedwongen om een KGB-huiszoeking bij Jason Chen uit te laten voeren.
omdat Nokia gewoon netjes de politie heeft gevraagd. Apple heeft de politie min of meer gedwongen om een KGB-huiszoeking bij Jason Chen uit te laten voeren.
Euhm.

De politie in Amerika laat zich door niemand dwingen. Ook Apple heeft netjes aangifte gedaan, en het is de officier van Justitie, niet Apple, geweest die de inval op touw heeft gezet. (En heeft daarvoor, zoals het hoort, netjes een bevel bij de rechter gehaald, zodat de politie dat ook kon doen).
Ook een manier om je concurrentie uit te schakelen.
ze schakelen geen concurrent uit, maar een site die steeds opnieuw aan hun nieuwste prototypes geraakt en er over publiceert.
Moesten de prototypes niet gestolen zijn zou Nokia niks tegen de eigenaars van de site kunnen beginnen.

[Reactie gewijzigd door MClaeys op 8 juli 2010 13:08]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee