'Benzineprijzen moeten worden gepubliceerd op internet en pnd's'

Consumenten moeten op internet en op hun navigatieapparaat kunnen opzoeken wat brandstof kost, zo meent demissionair minister Van der Hoeven van Economische Zaken. De benzinemarkt zou zo transparanter moeten worden.

Oliemaatschappijen moeten worden verplicht om benzineprijzen te publiceren, omdat de brandstofsector zelf niet bereid zou zijn om de prijzen transparanter te maken, zo liet Van der Hoeven in een brief aan de Tweede Kamer weten. Meer openheid over de prijzen van brandstof zou onder andere tot meer concurrentie leiden. Daarnaast kunnen automobilisten beter prijzen vergelijken wanneer er informatie over brandstofprijzen beschikbaar is op internet of via navigatietoestellen in de auto.

Vorig jaar liet Van der Hoeven al weten iets te willen doen aan de beperkte informatievoorziening rondom brandstofprijzen. Hoewel er volgens de demissionair minister al wel applicaties zijn op internet en voor navigatieapparaten om brandstofprijzen te vergelijken, zouden deze niet afdoende zijn en lijkt er ook geen animo bij de industrie om iets te regelen.

"Om een structurele verbetering te bereiken heb ik brancheverenigingen van tankstationexploitanten en oliemaatschappijen verzocht hun leden te vragen mee te denken over concrete verbeteringen in het aanbod van online prijsinformatie op de benzinemarkt", schrijft de demissionaire minister. "Ik heb helaas moeten vaststellen dat er bij tankstationexploitanten en oliemaatschappijen onvoldoende bereidheid bestaat om voor de gehele sector vrijwillig te komen tot een verbetering van prijstransparantie op de benzinemarkt."

Van der Hoeven adviseert haar opvolger in een nieuw kabinet om een wetsvoorstel te maken waarin pomphouders worden verplicht om hun actuele brandstofprijzen te publiceren. "Ik ben evenwel van mening dat nadere maatregelen vanuit de overheid gericht op het verbeteren van prijstransparantie op de benzinemarkt niet passen bij de demissionaire status van het kabinet", aldus Van der Hoeven in haar brief. "Ik laat een besluit over het nemen van aanvullende maatregelen op dit punt derhalve aan een volgend kabinet en zal bovengenoemd knelpunt meegeven aan mijn ambtsopvolger."

Door RoD

Forum Admin Mobile & FP PowerMod

06-07-2010 • 19:53

163

Reacties (163)

163
163
121
8
0
0
Wijzig sortering
Waarom zouden de oliemaatschappijen transparant moeten werken terwijl de overheid zelf helemaal NIETS doet!

Weet je wel hoeveel belasting en accijns er op een liter brandstof zit?
Dit staat niet in verhouding met de kostprijs van een litertje brandstof en de marge van de pomphouder. De overheid zou zelf eens het goede voorbeeld moeten geven en laten zien wat er met ieder bedrag per liter gebeurd die de overheid int.

De oliemaatschappijen zijn niet de grote graaiers maar dat is de overheid zelf.
Er is echter niemand die daar ook maar iets aan durft te doen. Geen enkele politieke partij of consumenten organisatie doet daar iets aan en dit al jaren lang. In feite is het gewoon diefstal door onnodig veel belasting te heffen. Een beetje milieuheffing vind ik prima, maar de huidige belastingdruk per liter is exorbitant hoog.
Iedereen weet dit maar niemand doet iets. Treurig.
oliemaatschapijen maken natuurlijk zelf ook enorme winsten.

Heb je je trouwens wel eens afgevraagd waarom er zoveel belastingen op dit soort brandstoffen zitten? Je vind ze in veel mindere mate in bijvoorbeeld huisbrandolie terwijl het net hetzelfde product is als Diesel.

Als we benzine en diesel enorm in prijs laten dalen dan staan de wegen gewoon 24/7 geblokkeerd. Overal file file file. Het is een poging om de mensen te dwingen om na te denken over hun mobiliteit, nog altijd gebruiken we onze wagen te veel voor verplaatsingen waarvoor we hem echt niet nodig hebben.
Als je echt wilt nadenken over mobiliteit, zorg dan voor alternatieven:
OV betaalbaar en goede kwaliteit.

Ik heb 10 jaar trouw met de trein gereist - maar de pijngrens is bereikt.

trein auto
prijs 85 euro/maand 100 euro/maand
reistijd 2x45 min 2x20 min
uitval gem 1x /maand nooit
vertraging gem 3x+ / maand nooit

Voor 15 euro / maand meer levert dus 20x50 min tijdswinst (=16 uur!), en niet meer 's avond horen dat de trein niet gaat of weer vertraagd is - dat heb ik er dik voor over.

Betreffend tanken, in duitsland verschillend de prijzen per halve dag.
Gistermiddag 1.349 in Herzogenrath, zelfde tankstation vandaag 1.42
Oplossing; Jerrycans (2x22 liter - tanken als het goedkoop is - en aangezien ik er toch iedere dag voorbij rij, wachten tot de prijzen weer laag zijn en alles weer volgooien).

Belgie loont zich soms, afhankelijk van of ik in de buurt ben - tanken van: 55 liter + 44 liter jerrycans voor 1,32 euro (vgl met Tango nederland die relatief goedkoop zijn 1,439).
Bespaart ong. 11 cent / liter is totaal 10-11 euro.
Ik snap natuurlijk dat daar reiskosten bijkomen - daarom doe ik dat alleen als ik toch in de buurt ben.
Ik ben ook een trouw autorijder, maar vergeet je in de berekening de auto zelf niet?
Geen idee waarom de reactie boven me tot 'irrelevant' wordt gemod.
Je moet in de berekening auto-openbaar vervoer zeker de kosten van de auto meerekenen, niet alleen de brandstofkosten.
Als je al een auto hebt (ongeacht het gebruik van het ov) dan valt wegenbelastingen, verzekeringen en afschrijvingen misschien(grotendeels) weg, maar er is wel degelijk extra onderhoud (en extra afschrijving) door het aantal kilometers dat je maakt.
Dit zijn dingen die zeker in de berekening horen.
Ik heb altijd een auto gehad - ook toen ik met de trein ging - dus idd, wegenbelastig, verzekering, afschrijving etc is voor het vergelijk "irrelevant" - die kosten zijn er iig ook als ik met de trein zou gaan.

Onderhoud klopt etc klopt, heb ik vergeten - afgelopen paar jaar waren dat grofweg 200-250 euro (beurt + apk + klein spul, gelukkig geen grote reparaties gehad).
Laten we het ruim nemen: 30 euro/maand gemiddeld - komen we op 130 euro.

Dus 16 uur "kosten" me 45 euro... Nog steeds lonend om iets meer te betalen ^^
Waarom zou je de auto in de berekening meenemen als die toch al voor de deur staat.
Om nou met jerrycans te gaan zeulen... Pfff... dat is me toch wel teveel à la '73....
Onzin. Het is nog nooit aangetoond dat het verhogen van de brandstofprijzen tot minder files heeft geleid. De prijzen zijn de laatste jaren enorm gestegen (niet alleen door de belastingen overigens) maar er zijn niet minder files door gekomen.
Bovendien staat niemand voor zijn lol in de file, veel mensen moeten naar hun werk en hebben geen goed alternatief openbaar vervoer.
Er zijn niet minder files omdat files hoofdzakelijk woon-werkverkeer zijn. Het recreatief gebruik was in België wel degelijk lichtjes gedaald toen de prijzen op hun piekniveau stonden, mensen werden zich er iets meer van bewust. Maar door de crisis zijn de prijzen terug wat gedaald en ineens neemt het recreatief verkeer weer toe.
Juist, maar het recreatief gebruik van de auto overlapt natuurlijk veel minder met het woon-werkverkeer. Dus tja, dan is de snelweg op zondag een stuk leger, maar dat was toch helemaal het probleem niet?!
Meer wegen aanleggen dus, er verdwijnt al genoeg wegenbelasting en BPM in de pot "algemene middelen". Het is trouwens een tijd goedkoper geweest om je (oude) diesel op slaolie te laten rijden. Sommige supermarkten voerden toen een maximum in op de hoeveelheid slaolie die je per hkeer kon kopen (de sukkels, i.p.v. dat ze er juist reclame mee maakten en meer omzet mee haalden).
Op een of andere vreemde manier is bij alle supermarkten de slaolie duurder geworden van 0,65 á 0,85 cent per liter naar 1,25 of meer.

Vreemd genoeg gingen álle supermarkten hiermee omhoog in prijs. Dit was toen de diesel boven de 1,40 stond en er veel aandacht in de media was voor slaolie rijden.

Vraag me af of de overheid daar nog wat aan gaat doen.. of nog erger, of ze er iets mee temaken hebben.
Anoniem: 310408 @stefanv7 juli 2010 10:20
Op een of andere vreemde manier is bij alle supermarkten de slaolie duurder geworden van 0,65 á 0,85 cent per liter naar 1,25 of meer.

Vreemd genoeg gingen álle supermarkten hiermee omhoog in prijs. Dit was toen de diesel boven de 1,40 stond en er veel aandacht in de media was voor slaolie rijden.

Vraag me af of de overheid daar nog wat aan gaat doen.. of nog erger, of ze er iets mee temaken hebben.
Waarom zou de overheid zich ook al moeten bezighouden met slaolie? En natuurlijk is het een vrij normaal beginsel dat een fabrikant de prijs vraagt die wij willen betalen. Als er veel vraag is stijgt de prijs, als er veel aanbod is daalt de prijs. Voor slaolie en voor diesel.

En doe je nu de suggestie dat er op een ministerie mensen zijn die landelijk de prijzen van slaolie manipuleren? In godesnaam waarom zouden ze dat doen? Om die paar procent BTW? Denk je nu echt dat de BTW op slaolie belangrijk is?
Anoniem: 256386 @Blokker_19996 juli 2010 21:39
Die accijnzen en BTW is een leuke smoes. Want in nederland zijn de benzine prijzen een van de hoogste in de wereld, Daarbij komt dat de pompplaatsen geveild worden. En wie betalen het meest? Juist de grote jongens. Als de regering echt concurrentie wilde dan hadden ze meer pompplaatsen aan kleinere spelers verhuurd. Maar nee de regering wil zoveel mogelijk binnen harken.
Mwah, dat zeggen ze ook over roken. Het feit is dat de mensen toch wel blijven roken en rijden. Ik geloof niet dat de prijs nog veel verschil maakt.
Mag dit echt niet?
Ik rook in de auto tijdens het rijden, alleen niet in de bebouwde kom als ik veel moet sturen.
Ach het is sowieso niet handig omdat het de waarde van de auto de grond in drijft.
Maar dat werkt niet als er geen alternatieven zijn. Al wordt de benzine 1000 euro de liter en daalt mijn inkomen onder de 700 euro/maand, ik moet toch blijven rijden. Met OV kom ik er niet en op de fiets is te ver en regen je ziek van.

Baan opzeggen en dichterbij gaan werken kan ook al niet als er geen werk dichterbij is.
Honderd jaar geleden gingen mensen van hier zelfs te voet 100 to 150km naar hun werk, ver over de grens. 's Nachts vertrekken om 2 of 3 uur, werktijden van 10-12 uur op en dag en weer 's avonds weer terug naar huis.

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 23 juli 2024 22:44]

Interessant plan, dit is inderdaad een vreemd hiaat in onze informatie-maatschappij. Nergens kun je die prijzen vinden, alleen door er langs te rijden. Ga ik straks verder rijden om enkele centen te besparen?
Dit is natuurlijk een dom plan. Alsof het enige verschil tussen tankstations de prijs is...
Er is ook geen overzich van de prijzen van bakkers, of cola. Dus moet de overheid ook daar ingrijpen?

Willen we winkels gaan verplichten hun prijzen in pricewatch te zetten??

En de tankstations die wel goedkoop zijn, zetten hun prijzen wel op internet. De dure zijn daar niet zo happig op, maar die hebben ook hun punten die een hogere prijs verantwoorden.

Wat mij betreft mag juist de overheid wel wat transparanter publiceren wat zij ophalen bij de tankstations langs de snelwegen, want omdanks dat die stations veruit de grootste omzet draaien, zijn ze toch het allerduurste, omdat de zoveel moeten betalen om aan een snelweg te zitten - zeggen ze -

En dat geeft ook weer aan dat de autmobilist zich niet door prijs laat sturen. Als prijs zo belangrijk is, dan gaat er toch niemand meer aan de snelweg tanken? Elk navigatiesysteem kan je zo andere tankstations wijzen, niet aan de snelweg, dus per definitie goedkoper.
En ondanks dat de benzineprijzen als maar stijgen, gaan we alleen maar meer kilometers rijden.

Benzineprijzen zijn een noodzakelijk kwaad dat we betalen voor onze mobiliteit.
Correctie men kijkt wel naar de prijs.(TANGO 10 jr prijsstunt met file als gevolg)
ik heb het gevoel als je meer kwantiteit verkoopt met een mindere marche uiteindelijk ook je doel haalt.

Kijk overheid kan de prijs niet verder omhoog rekken wat ze graag willen, omdat ze dan juist nog meer mensen stimuleren om in het buitenland te tanken(afgezonderd van volk langs de grens)

Klopt men is afhankelijk van zijn mobiliteit prijs van de brandstof.

offtopic
OV is voor gros van nederland niet rendabel
1 netwerk is al vol
2 prijs
3 vertrek/aankomst/tijd plek niet idiaal met evt nog bus

Laat ze maar eens meer investeren in treinen waar we meer aanhebben.
geld voor internet had men naar mijn mening kunnen pompen om elke trein 10 min te laten vertrekken(geen vertrektijden meer)
Vraag me werkelijk af waarom men internet juis mist in zijn reistijd terwijl gros van de mensen thuis dan wel op eigen werk internet heeft.Zo crusiaal zou het toch niet zijn en dan nog degene voor wie het wel zo is heeft waarschijnlijk al internet op mobiel.
Anoniem: 105188 @Offens14907 juli 2010 05:13
Weet je wat ik meer en meer denk. Nederland is bijna hetzelfde als een grote metropool gelijkende aan Manhattan, London, Istanbul oid. Alles wordt maar vol gebouw en steden komen steeds dichterbij elkaar . Als ik dan kijk naar die metropolen dan zie ik een heel andere manier van aanpak. Dan zie ik complexe systemen van metro tunnels en bussen. Qua oppervlak en bevolking zijn die metropolen niet echt veel anders dan Nederland. Misschien moeten we dat hele NS opdoeken en overgaan op een Nationaal metro of metro-achtig systeem met cirkel-diensten (dus geen lijndiensten) die rondjes rijden langs de belangrijke punten.
Overigens bestaat er al wel enige tijd een prijsvergelijker voor bier ;)
De Nederlander weet goed prioriteiten te stellen :+
Ik wil geen Nederlands bier (Limburgs uitgezonderd) Belgisch en Duits bier is gewoon lekkerder als dat Hollandse bocht (Pils).

Maar het is inderdaad wel typisch.
Dat is inderdaad het geval nu, mensen in de grensstreek gaan massaal in duitsland tanken omdat het per liter 3 cent goedkoper is... Het slaat werkelijk nergens op, want als je 15km heen moet en 15km terug ben je al 2x je winst kwijt!
Tenzij je direct andere boodschappen gaat halen: kratjes lekker bier, goedkoop en goed vlees, etc.
2 scenarios:

Lokaal tanken a 1,47.
naar pomp en terug 5 k/m x 4 (maand) x 12 (jaar) = 240 km / 15 (auto rijdt 1:15) = 16 (liter) x 1,47 = 23,57 per jaar kwijt om te tanken.
4 x tanken a 50 liter (p/m) x 12 (jaar) = 2400 x 1,47 (benzineprijs) = 3528 euro
totaal = 3551,57 per jaar aan benzine en 12 uur aan reistijd (15 minuten voor 10 k/m)

Goedkope benzinepomp a 1,308
naar pomp en terug 54 k/m x 4 (maand) x 12 (jaar) = 2592 km / 15 (auto rijdt 1:15) = 172,8 (liter) x 1,308 = 226 per jaar kwijt om te tanken
4 x tanken a 50 liter (p/m) x 12 (jaar) = 2400 x 1,308 (benzineprijs) = 3139,20 euro
totaal = 3365,- per jaar aan benzine en 48(!) uur aan reistijd (1 uur voor 54 k/m)

Ik weet niet hoe het met jullie zit maar ik ga deze moeite niet nemen voor 186,57 euro besparing waarvoor je 36 uur meer moet spenderen aan reistijd. En dan heb ik nog niet eens rekening gehouden met de afschijving en onderhoud van de auto.

[Reactie gewijzigd door densoN op 23 juli 2024 22:44]

1 uur rijden voor 54km.. dan rij je gemiddeld een km of 50 per uur.
Je gaat er dus vanuit dat je volledig die 54 km binnendoor rijdt, terwijl dat meestal niet zo is.
54 km leg je in een half uurtje tot 45 minuten wel af.

Daarnaast kun je het combineren met goedkoper inkopen doen van boodschappen (die moeten toch ergens vandaan komen, dus dan maar gelijk meenemen), waardoor het een en ander nog goedkoper uitkomt.
Over de 26 km naar een bepaald stadje doe ik, ondanks dat deze grotendeels over 100km wegen gaat, toch minimaal een half uur. Dat komt doordat je eerst de stad uit moet, en zowel binnen, aan de rand van de stad en op nog enkele plaatsen stoplichten tegen komt, en omdat je nergens die langzaam optrekkende 42 tons-vrachtwagens voorbij kunt.
Het gaat ook om mensen uit de grensstreek waarvoor het veel voordeliger is om in Duitsland te tanken. als je 54 km van de grans af woont, dan woon je niet echt in de grensstreek
Sowieso kun je ook buiten de grensstreek prima besparen. Ik (wonend in Enschede) ga echt niet helemaal naar Duitsland rijden voor m'n brandstof, ook al is het vlakbij, daarvoor moet ik de stad door en daar heb ik geen zin in voor die paar euro besparing. Ik kijk echter wel waar in Enschede ik het goedkoopst kan tanken en meestal gaat dat tussen Firezone en Tango.

Als je een lange rit ga maken en de tank zit nog 1/4e vol, zou je zo ook kunnen kijken of je op de route nog goedkoper kan tanken of dat het misschien loont om even van de autosnelweg af te gaan om te stoppen en te tanken (eventueel te combineren met een sanitaire stop of een hapje eten). Als het op internet en voor pnd's wordt gepubliceerd, zou je altijd kunnen kijken of het loont om elders te tanken.
Je moet juist het afschijving en onderhoud van de auto. niet vergeten:
Sommigen hiervan zullen marginaal lager worden per kilometer door dit tanken (bijvoorbeeld wegenbelasting en verzekering nemen per kilometer af door meer rijden), maar een groot deel lopen wel op bij meer rijden: Afschrijving en onderhoud zijn afstand gerelateerd.
Mijn vorige auto had bijvoorbeeld 1 ct/km aan banden en 4,5 ct/km aan beurten.
Je voorbeeld zou dus ook nog (2592 - 240) = 2352 x 0,055 = 129,36 euro meer aan
onderhoud kosten, tevens heb je 2352 meer kilometers op de teller staan wat je afschrijving verhoogd.
Voor mijn auto is de totale meerkosten per liter dus (186,57 + 129,36) / 2400 = 13,16 cent.
De totaalprijs voor de brandstof is dus 1,308 + 0,1316 = 1,4396 euro/liter.
Het scheelt dan dus nog maar 3,04 cent/liter...
Op die tank van 50 liter is dit dus 1,52 euro. Daar ga ik niet een uur voor in de auto zitten...

(Daarnaast heb ik met die auto gemiddeld 1:12,97 ipv 1:15 gereden, dus het zou zeker niet lonend zijn geweest)
Men vergeet iets in deze vergelijkingen, maar dat doen ze wel vaker.
* Afschrijving
* Onderhoud

Je rijdt wel ff 2000km extra per jaar.
Dus je voordeel van een kleine 190 euro wordt een stuk minder als je een dikke 2000km per jaar extra gaat rijden.
Daarnaast reken je 15km/l maar als je speciaal gaat omrijden is het vast minder; koude motor, stoplichten, etc (een keertje file en je doet het voor niets zegmaar)

Ik zou het er niet voor doen. Als je ook andere voordelen gaat halen (boodschappen bijv) dan wordt het natuurlijk een ander verhaal.

Maar hoe het zit met dit soort dingen, mensen rijden wel vaker om, omdat iets ergens goedkoper is en vervolgens vergeten ze voor het gemak dat het omrijden benzine kost.
Jij hebt in je voorbeeld daar wel rekening mee gehouden, maar genoeg mensen die alleen maar zien dat je hier 1,47 betaalt en in duitsland 1,31. Dus rekenen ze dat je 16ct per liter minder betaalt en dat is op een tank van 60 liter toch wel bijna 10 euro per tankbeurt!
Maar in praktijk mag je volgens mij blij zijn dat je van die 10 euro voordeel er 1 overhoud.......
Leuk voorbeeld, ik zou ook duur tanken in dit scenario, maar ja het is en blijft maar een scenario niet iets wat algemeen geldt.
Sowieso rijdt ik niet naar een pomp om te tanken, maar doe dat onderweg naar iets anders.

Maar ik rijd woon-werk zo'n 25 km enkele reis en passeer dan een stuk of vijf benzinestations.

Als ik dan weet wat de benzine waar kost, kan ik goedkoop tanken zonder 1 km om te rijden - dan wordt die internet info heel wat leuker!
Het is dan niet alleen het tanken, duitse supermarkten zijn in de regel ook veel goedkoper. De meeste bekende verzorgingsproducten zijn daar bijv. 40 tot 50% goedkoper (Rexona deo, StudioLine etc.etc.etc.) dus je uiteindelijke besparing wordt veel groter.
Ik las laatst een onderzoek (kan het zo 123 niet terugvinden, maar het zal op NU of op Fok! geweest zijn) dat juist in Nederland de voedselprijzen gemiddeld lager zijn dan in Duitsland. En dat merk ik ook, want ik ben vaak in Hamburg en mijn dagelijkse boodschappen daar kosten beduidend meer geld dan in NL. Maar dat consmetica veel goedkoper is, staat als een paal boven water. Dat kan inderdaad soms wel bijna twee keer zo goedkoop zijn.

überhaupt vraag ik me af hoe dit geimplementeerd gaat worden. Mijn auto draait minder lekker op dat no-name spul dan op bijv. FuelSave van Shell, dus ik tank FS voor 2-3 cent meer per liter, hier in Enschede (Parkweg). Transparantie is altijd goed, maar het moet wel overzichtelijk en te customizen zijn: zoeken naar goedkoopste Shell oid en in vergelijking met andere tankstations.

[Reactie gewijzigd door Buggle op 23 juli 2024 22:44]

Ik heb een shell express naast de deur en het voelt niet lekker als je 's ochtends een prijs ziet van EUR 1,459 en 's middags een prijs van EUR 1,479. Terwijl de Tango die een straat verderop zit een continu EUR 1,465 hanteert. Tuurlijk het maakt niks uit op jaarbasis, maar het gaat om perceptie. Overigens is de benzine prijs nu zo'n 6 procent hoger dan een jaar geleden. Uiteindelijk valt het allemaal wel mee. Iedereen heeft het er over dat benzine in NL zo duur is, maar b.v. in vergelijking met de VS (goedkope benzine) kost een Internet verbinding voor de consument echt een schijntje.
6 procent hoger dan een jaar geleden. Dat zal, echter moet je kijken over het aantal jaren hoe asociaal de prijs omhoog is gegaan. Ik weet dat je eigenlijk niet meer mag redeneren in guldens, maar laten we dat toch nog eens 1x doen...

1,465 x 2.20371 = 3,228 gulden per liter!
Als we in de guldentijd dit zouden moeten betalen zou iedereen helemaal gek worden.
Daarbij komt ook gewoon dat we met z`n allen gigantisch in onze aars genaaid worden qua prijzen. Moet je kijken wat een vaatje olie kost t.o.v. litersprijzen bij een tankstation. Regelrecht belachelijk.

Daarnaast komt nog dat we nu een olieveld hebben gevonden bij ons in de Noordzee, maar de prijzen zullen ook hierdoor niet dalen, maar lekker kunstmatig hoog gehouden worden. Er wordt gewoon asociaal op verdient belachelijk... En laten we helemaal niet beginnen over het kwartje van Kok.....
Zoals al eerder aangehaald is het overgrote deel van de prijs van een liter benzine accijns en BTW. De olie prijs werkt dus maar op een relatief klein deel van de literprijs (overigens ook over de BTW). Een een liter ruwe olie heeft een aardige weg te gaan voordat het benzine wordt.

Kwartje van Kok heb ik nooit moeite mee gehad. Linksom of rechtsom zal dat geld toch in de schatkist moeten komen. En dan vind ik het rechtvaardiger om voor gebuik te betalen daar voor bezit door bijv. een hogere wegenbelasting.
Tja, heb je gelijk, maar wegenbelasting, brandstofaccijns en bpm moeten alle drie door de automobilist betaald worden. Als je kijkt hoe klein het aandeel daarvan is dat gebruikt wordt voor wegenaanleg, wegenonderhoud, en andere mobiliteitszaken zoals openbaar vervoer, en hoe groot het aandeel dat gewoon in de algemene middelen gaat, dan lijkt me de vraag of het terecht is dat er zoveel door de automobilist opgebracht moet worden.

Vooral als een groot deel van die automobilisten die auto gewoon nodig hebben om op hun werk te komen, zeker als er zoals hier, geen toerijkend openbaar vervoer is (en in veel steden, zoals Eindhoven en Tilburg ook niet. Je kunt meestal prima in het winkel-centrum komen, maar het industrie-terrein (voor je werk dus) is een stuk lastiger, en als je van zuidwest naar noordwest moet, dan moet je dubbele afstand afleggen via het centrum.

Onze samenleving is zwaar afhankelijk geworden van vervoer en transport.
Men heeft het niet over boodschappen doen, puur tanken! Als je bespaart op je boodschappen is dat van een hele andere pot.
Bij mij komt het allebei uit één pot hoor. Aangezien ik toch op mijn werk moet komen, dus niet kan besparen op de brandstof, betekent dat gewoon dat een dure reparatie betekend dat er 's avonds minder vlees op tafel staat en dat de klasse C droger, klasse D-koelkast (alhoewel, waren er toen al energie-klasses) en de CRT-TV nog een jaartje langer mee moeten gaan.
Je vind 36 uur per jaar teveel? Je moet eens weten hoeveel uur per jaar je op de WC spendeerd, dan lijkt 36 uur een uitje!
Jij niet dan? Als je die 36 uur zou werken dan zou je heel wat meer verdienen dan ~190 euro.
Anoniem: 196662 @Tsurany7 juli 2010 06:19
Ja maar als je zo gaat tellen leef om te werken en werk je niet om te leven.

Maar 36uur over een geheel jaar is wel niet veel. Zeker niet als je het samen met andere boodschappen doet waardoor je je tijdsverlies kan maskeren.
Maar de overheid heeft wel boter op het hoofd, het grootste deel van de benzineprijs bestaat immers uit accijns. Men focust de aandacht van de mensen nu op de benzinemaatschappijen en blijft zelf buiten schot..... handig
Ach, ik zou dit als tankstation aangrijpen om ook aan te geven hoeveel er naar de overheid gaat. Liefst met een linkje erbij naar een petitie voor lagere brandstofaccijnzen :)

btw, op http://www.brandstof-zoeker.nl/ kan je al prijzen opzoeken van de meeste pompen. Volgens mij worden die wel handmatig ingevoerd, dus het kan een dag of twee achterlopen met de echte prijs, maar je kan wel een inzicht krijgen in wat de goedkoopste pomp in jouw buurt is. Voor mij is gelukkig de dichtstbijzijnde ook gelijk de goedkoopste.
Dat is in het verleden al een keer geopperd, toen wilde Shell & co de bonnetjes voortaan op blauw papier printen met erbij hoeveel geld naar de staat gaat.

2/3 is belasting, dus wie voor 1,50 tankt is 1 euro aan belasting kwijt. Men 'verdient' gemiddeld 13,5 centen per liter, en daarvan zijn er 12 cent kosten. Dus winst is iets van 1,5 cent per liter. Goedkoper tanken lukt dus niet met concurrentie, en door het omlaag brengen van de kosten (a la Tango, Tinq & zo) max. met 10 centen de liter.

Nogal zinloze actie van EZ dus, dit gaat totaal geen drol effect hebben. Behalve misschien een halve cent de liter en schralere service (goedkopere nood-afsluiters op pompen? Jippie, wat een goede stap!)

ed: EZ moet hier een voorbeeld aannemen:
Publicatie prijzen in Europa.

[Reactie gewijzigd door kidde op 23 juli 2024 22:44]

Het gaat niet om de paar cent verschil aan de pomp maar inderdaad om de aandacht af te leiden van de miljarden die de overheid binnenhaalt op de brandstof.

Overigens, de winst is misschien maar uit te drukken in cent per liter, door de onvoorstelbare omzet loopt dat nog aardig op.
ja, en de laatste keer dat in nederland met benzineprijzen gestunt werd werd de korting dezelfde maand door accijnsverhoging ongedaan gemaakt.
Dus ze kunnen beter concurreren met leuke kortingsacties, dat valt de belastingdiesnt wat minder op.
Zelfstandige ondernemers denken daar anders over.
36 uur aan reistijd maken puur om te tanken betekend voor hun keihard minder inkomsten.

Ik ga zelf ook naar een goedkope pomp omdat ik hier domweg slechts 2km voor om hoef te rijden. Dan is het ineens weer een stuk beter te doen.
Inderdaad.

36 uur x mijn uurtarief is al meer dan ik überhaupt betaal aan brandstof.

Een zuinige auto en dito rijstijl zet meer zoden aan de dijk.
Tja of je leeft om te tanken.........
Nu met een vrachtwagentank aan brandstof
Anoniem: 224933 @ATS7 juli 2010 00:21
Hum, dat ligt net aan de brandstof die je tankt, hier komen juist veel duitsers om diesel te tanken en wij daar al onze benzine halen, alhoewel de prijzen steeds dichterbij elkaar komen laat ze daar aan dat verschil iets aan doen. scheelt weer veel meer co2 om elkaar de brandstof te afhandig maken.
Nog afgezien van het feit dat ik de verse producten in een Belgische of Duitse supermarkt vaak kwalitatief veel beter vind.

Terug ontopic: ik heb er nooit zo bij stilgestaan, maar het is inderdaad vreemd dat benzineprijzen zo worden ehm.. weggemoffeld. Vaak zetten bovendien de tankstationhouders die borden zodanig neer, dat je ze pas kan lezen als je het terrein al bent op gereden. Daar tank ik dus al niet als het even niet hoeft.
auto rijd 1:20.. dus 1.5 liter.. Je tankt voor 70 euro diesel dus 2,10 winst.. en de 1.5 liter kost maar ongeveer 1.60 .. Dus je hebt 70 cent winst per keer!!!! (alsof het de moeite is -_-)
auto rijd 1:20.. dus 1.5 liter.. Je tankt voor 70 euro diesel
Neeeeeee.... dit meen je niet.
Diesel is hier in Duitsland DUURDER dan in Nederland! Ik tank juist altijd pas in Venlo als ik naar NLD ga omdat het me rustig 10 ct per liter kan schelen. En jij rekent effe uit wat je bespaart door je diesel in Duitsland te komen halen :')
geniaal.
Anoniem: 224933 @Anoniem: 3997 juli 2010 00:26
Juist wat ik net zei, wij Nederlanders halen onze benzine uit Duitsland en de Duitsers halen de diesel uit Nederland. Laten ze daar wat aan die Europese afspraken doen want dat komt het milieu niet ten goede.
Dat doen ze al, daarom is bovenstaand allemaal non-discussie.... De prijsverschillen waren namelijk veel groter een paar jaar terug.

Ik vind het overigens niet zo boeiend om te weten, ik pomp bij de Avia hier om de hoek, of bij de Shell (iets duurder) maar dan doe ik direct een wasbeurt (En dat scheel dan 2 cent per liter)... Ook geloof ik niet zo in de *excelent* benzine die sommige marketing-boys ons willen aansmeren.
Maargoed, waar hebben we het over... Bij datzelfde tankstation koop ik een blikje red-bull of een zakje snoep (doei winst!), ik zie liever dat de belastingen omlaag gaan dan dat we ons belastinggeld besteden aan het inzichtelijk maken van zaken die toch niet boeien.
Voor de duidelijkheid, ik woon in Rotterdam, hoe dichter je bij de haven tankt, hoe goedkoper.... Meer hoef je niet te weten lijkt me, of ga je voor die karige 40 cent winst ineens naar een ander tankstation?

[Reactie gewijzigd door poepkop op 23 juli 2024 22:44]

ik ben zelf geen persoon wat in het buitenland tankt (daar werkt het tankpasje van de zaak niet) maar omdat ik het reeel wou houden haalde ik het voorbeeld van mijn auto (volkswagen passat)
Maar er zijn ook zat benzine auto's (ook zulke grote) die 1:20 halen.
je zegt het zelf al:''per keer'' dus stel je tankt 5x per week 52 weken in een jaar = 5x52=260, 260x€0,7=€182,-
€182,- p/j is voor mij wel de moeite ;)
dus jij rijd 7500 km per week? 150.000km per jaar? Want met 70 euro heb je ergens tussen de 65-70 liter, waar de auto 1100-1200 km mee rijd.. dus knap als je 5x per week tankt ;)
Iemand die zoveel rijd heeft daar echt de tijd niet voor. Al helemaal niet voor een miezerige 182 euro.

Maargoed, het scheelt NIET 3 cent maar 10 cent. En met 60 liter per keer als je er toch toevallig bent is dat wel mooi meegenomen toch?
Totdat je tijd=geld gaat meetellen.
Anoniem: 112442 @Bartjezz6 juli 2010 23:28
Ten eerste het prijsverschil is groter dan 3 cent is maar ergens tussen de 10 en 16 cent per liter voor benzine.

Ten tweede is het een rare opmerking dat mensen in de grensstreek 15 km rijden. Er zijn ook veel mensen die veel minder ver hoeven te rijden om een goedkoop tankstation te bereiken.

Op zich blijft het een keuze van iemand om op een bepaalde plaats te tanken. En ten tweede als ik in Nederland goedkoop wil tanken kan het ook best zo zijn dat ik iets om moet rijden. Langs de autoweg is natuurlijk erg gemakkelijk maar ook heel erg duur.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 112442 op 23 juli 2024 22:44]

Dat is gebaseerd op adviesprijzen gok ik. Maar alleen op de snelweg worden die adviesprijzen gehanteerd. In dorpen etc. wordt soms voor wel 15 ct per liter goedkoper verkocht, met name in de grensstreek.

Echter in Duitsland is het andersom: daar is benzine in de grensstreek iets duurder en diesel iets goedkoper. In veel gevallen komt het neer op dat je maximaal iets van 5 ct/liter winst hebt.

Op de snelweg is je winst in Duitsland wel groter en daar merk je het verschil met de snelwegprijzen in Nederland goed (handig op vakantie ook).
Behalve aan de A2 tussen Hannover en Magdeburg, daar is het (echt) flink duurder.
Ben een grensbewoner (achterhoeker, 200m van de grens) en ik tank altijd in Duitsland. Het scheelt geen 3 cent hoor... De goedkoopste hier in de buurt (Nederland) is 1.459 euro per liter euro 95. In Duitsland ben je maximaal 1.35 euro kwijt aan een liter benzine. Voor mij is het nog geen kilometer omrijden, dus voor mijn Vectra C'tje is het wel rendabel!

Komt omdat ze in Duitsland voornamelijk op diesel/gas rijden. Kom hier op een vrijdag maar eens bij een Nederlandse tankstation, 8 op de 10 mensen die tankt komen uit Duitsland. Wij halen benzine uit Duitsland, terwijl hun de diesel/gas uit Nederland halen.

Vind het een goede ontwikkeling zoals hierboven in het bericht staat! Nu hopen dat het in heel 'Europa' een mogelijkheid kan zijn. Kan ik zien of een andere Duitser in de buurt de Super voor minder kan leveren! Vraag me alleen af hoe vaak zoiets wordt bijgehouden en hoe je navigatiesysteem ermee om gaat. En dan moet natuurlijk ook een systeem bedacht worden die er voor zorgt dat de gegevens ook echt kloppen. Ik beknibbel niet op een paar cent, maar als het geen extra kilometers kost om er heen te gaan snap je natuurlijk wel waar ik voor kies...
BP (Aral) en Shell bieden de brandstofprijzen aan de pomp aan op hun website in Duitsland. Waarom ze dat voor NL niet doen vraag ik me af.
Als je van Frankrijk terugrijdt naar Belgie via Luxemburg zie je bij die twee tankstations gewoon file tot op de snelweg (in de zomer) van mensen die nog even goedkoop benzine willen inslaan. Het scheelt maar liefst 0.2 - 0.3€ per liter.

Maar het hangt er dus vanaf, hoe ver zit je van de grens, hoe veel goedkoper is het, ...
Ook kan dit wel handig zijn om bv een ander tankstation te nemen in je buurt, dat maar 1.5 kilometer verder is, maar wel goedkoper omdat het van een ander bedrijf is.

Op http://www.touring.be/fuel/fuel00.asp heb je de gemiddelde prijs per land trouwens, maar zoals gezegd, dit hangt vaak nog beetje af van tankstation tot tankstation.
Das afhankelijk van hoeveel je auto verbruikt, en welke brandstof..

Ik rij bv gas, en ik rij zo'n 6 km om, wat gelijk staat bij mij aan +/- 1 liter (Jeep), maar het verschil met bij mij om de hoek of die plek is zo'n 4 cent (vaak nog meer).. gemiddeld tank ik zo rond de 40 liter.. das dus 40x4=1.60 - 1 liter a 56 cent = 1.04 'winst', maargoed dat valt dus best mee, MAAR bij die tankstation krijg ik wel zegels waarmee je met een volle spaarkaart weer 5 euro korting krijgt als je die inlever + je krijgt een muntje wat weer goed is voor extra korting op producten/wasstraat bij hun + als je mazzel hebt kun je nog je kassebon terugwinnen.. Dus met al die extra's is de korting in dit geval een stuk beter, bij mijn tankstation op de hoek kan ik alleen punten krijgen waarmee ik producten in hun (online)shop kan kopen voor minder (waarbij de meeste producten gewoon al een stuk goedkoper zijn als je een beetje rondkijkt).

Maar als het prijsverschil bv 10+ cent is, en je hebt een aardige tank (50liter+) dan kan die 15km heen en 15km terug toch best interessant zijn...
Valt wel mee met de winst weg!

In belgie, op 10km afstand, tank ik LPG met 20..30 ct/l korting voor rond de 45ct/liter ipv 65..80ct/liter in nederlland.

Kost mij dus zo'n 90ct om heen en turig te rijden en ik win minimaal +/- 45*20ct = 9 euro per tankbeurt (die kost mij daar maar 20 euro, goed voor tussen de 350 en 400km rijden).
Anoniem: 248079 @torp6 juli 2010 20:13
In Vlaanderen gelukkig wel :-) http://www.brandstofprijzen.be
Achterlijke commerciële deeplink/advertentie-sites... Jammer dat niemand het serieus aanpakt.

Erg opmerkelijk ook dat de regering zich hier mee bemoeit aangezien ze zelf de helft (of iets dergelijks) in de eigen zak steken......
de nederlandse regering steek 70% van de branstofprijzen in hun 'zak'....

Overigens is die brandstofplanner toch helemaal niets mis mee IMHO, werkt perfect, die andere die deed mijn browser hangen (ofwel troep ja)...

[Reactie gewijzigd door SuperDre op 23 juli 2024 22:44]

Je hebt ook nog http://www.brandstof-zoeker.nl/ , die lijkt wel aardig te werken

En lol @ in eigen zak, we betalen daar gewoon onderwijs/ziekenhuizen/etc mee.
Vind je het erg gek, een pomphouder krijgt de adviesprijs doorgefaxt, vervolgens wordt er aan de hand daarvan de lokale pompprijs bepaald, bij lokale stations toch enkele centen onder de adviesprijs. Vervolgens zouden zij deze informatie zelf, handmatig, op dagelijkse basis in een extra database moeten invoeren. Ik kan goed begrijpen dat maar weinig bedrijven dit doen.
Het is natuurlijk ook goed mogelijk alle tankstations te bellen over hun huidige brandstofprijzen, daar zullen ze in het algemeen geen probleem van maken.

[Reactie gewijzigd door Jelle E op 23 juli 2024 22:44]

Die informatie is hier wel te vinden:
http://www.athloncarlease...nderweg/Goedkoper-tanken/

Was een paar jaar geleden nog heel wat om te doen, deze leasemaatschappij houdt de gegevens volgens mij bij aan de hand van de bonnetjes van leaserijders.

Komt misschien wel niet direct van de aanbieders, maar is meer dan niets. :)
Tja, prijstransparantie is niet in het beang van de branche. De markteconomie faalt door het ontbreken van transparantie en steeds verdergaande machtsconcentratie (schaalvoordelen).

@Hieronder
Veel hangt af van de afstand die men omrijd. Vijf km rijd je al snel om te kunnen tanken. Het voorbeeld van densoN is met 54km natuurlijk helemaal absurd, zeker aangezien hij vergeet dat hij in het tweede geval, doordat hij 2592 km extra rijd en daarmee 172.8 liter extra verbruikt 172.8/50 = 3,456 keer (dus afgerond naar boven 4 keer) extra moet tanken waarmee hij nog eens 4× 54km = 216 km (3,456×54km =186,624) extra moet rijden en nog eens 14,4 liter extra verbruikt, dus wordt het verschil nog kleiner.

Die 54km (39km meer) is dus gewoon te ver om nog om te gaan rijden. Daarbij is het prijsverschil met België nog kleiner.

ATS heeft echter gelijk als je het voordeel kunt versterken bv n door daar inkopen te doen (zoals beter vlees voor evenveel of minder geld, meer keus in beschikbare producten (andere vissoorten,zak je van 20kg rijst à 30 terwijl plaatselijk je voor 20 zakken van 1kg je minstens 40 kwijt bent en dan is die minder vers en hard)
Dat zijn echter voor de Hollandse winkeliers gemiste inkomsten waar ons kabinet nog zwaarder aan telt. Dat is een verlies voor de Hollandse economie en de belastingdienst.
Die applicatie werkt eigenlijk alleen in Frankrijk en is vooral mogelijk omdat de Franse overheid de prijzen zelf publiceert. Via de 'Fuel for Less'-app kunnen gebruikers zelf aanvullingen doen door foto's te maken van de prijzen op de pomp.
On top of the official prices supplied by the government, Fuel For Less allows the users to take part in the price updating by taking a photo of the fuel price signs.
Leuk, zit je dadelijk in het dorpje naast de snelweg elke keer vast. Want daar komen allemaal mensen doorheen die er eigenlijk niets te zoeken hebben. En veel vaker op de snelweg en er vanaf. Dus meer ongelukken.
Transparantie is meestal goed, maar je kunt hiermee ook problemen veroorzaken die eigenlijk niet nodig zijn en waar niemand op te wachten zit.
Zal in de praktijk wel meevallen denk ik. De meeste mensen die goedkoop willen tanken zullen sowieso niet langs de snelweg tanken, want dat is vrijwel altijd duurder (soms tot wel 10 cent per liter) dan in een tankstation langs een provinciale weg of in een stad/dorp.

En mensen die het weinig kan schelen (bijvoorbeeld omdat ze een tankpas hebben, of geld genoeg) zullen heus niet massaal de steden/dorpen intrekken om te tanken lijkt me.
Dat is juist het punt. Als je weet dat vlak na de afslag, links, tweede weggetje rechts de benzine 10 cent goedkoper is dan bij dat tankstation aan de snelweg, dan kan je er weldegelijk op rekenen dat dat verkeer gaat aantrekken.
Anoniem: 196662 @ATS6 juli 2010 21:12
Tja en dan komt marktwerking om de hoek kijken. Tankstation aan de snelweg zal zijn prijzen verlagen of tankstation aan de afrit zal zijn prijzen kunnen verhogen.
Tja en dan komt marktwerking om de hoek kijken.
Dat lijkt me de bedoeling van het hele idee, maar of dit nou de manier is om dat te bereiken...?
Tsja, hoe anders? Dit is juist het doel van dit alles!
Tja, je kunt ook de brandstofprijs door de overheid verplicht laten vaststellen: ieder tankstation dezelfde prijs.
Een detour van de snelweg een dorp in kost veel te veel tijd, daar heeft niemand zin in. Mensen zijn geïnteresseerd in het goedkoopste tankstation dat zich op of direct naast de route bevindt en waar zonder tijdverlies van gebruikgemaakt kan worden.
Als het drukker wordt bij dat tankstation, zal die zijn prijzen wel verhogen, waardoor een aamtal mensen weer elders gaan tanken. Vraag en aanbod :)
69% van de brandstof prijs bestaat uit accijnzen en andere heffingen. Als ze echt willen dat de consument eerlijker kan kiezen, dan doen ze eerst daar wat aan.
Natuurlijk niet, want die accijns en heffingen is voor elke oliemaatschappij hetzelfde, dus heeft voor de consument geen invloed op de prijs en dus keuze.

Overigens is "het moet omlaag" roepen een beetje te makkelijk. Als al dat geld wegvalt moet er dus héél hard worden bezuinigd op andere posten, de inkomsten zullen immers ergend vandaan moeten komen.

En het merendeel van de prijsstijgingen komen niet door de overheid, maar door de oliemaatschappijen. De accijns is immers al een behoorlijk tijdje niet meer verhoogd.
Daar heb je, inderdaad, volkomen gelijk.
Als het overal x cent goedkoper wordt heeft dat inderdaad weinig met beter kiezen te maken |:(
Precies. Er valt veel meer winst te halen uit het verminderen van de belastingdruk dan het aanpakken van de onderlinge concurrentie. Dat scheelt hooguit 2 cent per liter.
Met het grote gevaar dat als de overheid 10% aan heffingen zou verminderen dat de daadwerkelijke prijsdaling maar 8/9% wordt, iedereen denkt dat het goedkoper wordt, wat ook zo is, maar uiteindelijk blijft er meer over voor Shell/Bp.
Alle prijsverlagingen die de oliemaatschappijen doorvoeren (al doen ze per saldo meer verhogen) zullen door de overheid gecompenseerd worden met meer accijns.
Met 1 druk op de knop:

Vind het dichtstbijzijnde tankstation met de goedkoopste prijs. (En dan natuurlijk het sommetje of het aantal extra kilometers wel tegen de lagere literprijs opweegt).

Een XML feed (JSON, ander formaat, allemaal leuk) voor een lange periode loggen is natuurlijk altijd leuk, dus kom maar op!

[Reactie gewijzigd door wietse.cc op 23 juli 2024 22:44]

Uiteindelijk is de ene brandstof ook de andere niet. Er is wel degelijk een kwaliteitsverschil tussen goedkope pompen en dure pompen. Daarnaast zijn sommige mensen ook nog altijd bereid om meer te betalen voor een pomp met bediening.

Je merkt het trouwens vanzelfs als er vele stations dicht bij elkaar zitten, dan dalen de prijzen vanzelf. Het is dus niet dat men die prijzen overal kunstmatig hoog houd. Enkel wanneer een benzinestation alleen in de middle of nowhere zit dan heb je hogere prijzen.
Naast de prijs en lokatie zouden ze natuurlijk ook de kwaliteit en wat het voordeel is van hun brandstoffen/pompsysteem tov andere kunnen publiceren... Het gaat om meer informatie, niet minder!
Wat is het verschil dan tussen dure en goedkope benzine? ;(
Anoniem: 46304 @Mangofruit7 juli 2010 00:27
De prijs.
Toevoegingen om bijv. vlokken in de winter tegen te gaan. Ook blijft bij de ene brandstof je motor schoner dan bij de andere bijv. Ook het verbruik kan verschillen, afhankelijk van je auto.

Tankwagens rijden in Pernis eerst langs de kalen diesel/benzine tanks, daarna rijden ze langs andere tanks die per oliemaatschappij verschillen om de gewenste mix te krijgen.

Als je bijv. met je 15 jaar oude autootje altijd bij de witte pomp hebt getankt moet je niet ineens langdurig V-power gaan tanken.
Al het vastgekoekte vuil komt dan los waardoor je motor minder lekker kan gaan lopen.

Echter is alle in NL verkochte brandstof gewoon goed van kwaliteit dus ieder moet zelf uitmaken of hij duurder wil tanken.

OT: echt apart dat ze dit willen afdwingen, waarom brandstofprijzen wel en anderen niet?
Lijkt er eerder op alsof de politiek de schuld van hoge brandstofprijzen in de schoenen van de pomphouders wil schuiven..
Bovendien kan het nuttig zijn om te weten of het een bemande of onbemande pomp is. Als je alleen cash bij je hebt of er staat weinig op je rekening (genoeg om te tanken maar minder om het bedrag dat ze om te beginnen afschrijven) kun je bij een onbemande pomp niet terecht.
En even een uurtarief meerekenen, want 30 minuten omrijden om 4 cent te besparen doe ik liever niet.

Ik tank eigenlijk alleen bij goedkope stations als het uitkomt. Dat tomtom dat maar eens opneemt in zijn berekening. Hij weet hoe vaak ik mij bij welke tankstations meldt, laat hem dat maar meenemen in zijn routeberekening.
Liefst in combinatie met files, zodat ik even de snelweg af gestuurd wordt om te tanken als ik anders toch in de file terecht zou komen :D
Anoniem: 120539 6 juli 2010 20:38
Het systeem zoals dit in Frankrijk langs de snelwegen gebruikt wordt zou ook al een handig alternatief zijn; daar staat vlak vóór een benzinepomp wat de prijzen daar, en bij een aantal daaropvolgende stations is, zodat je ter plekke kunt bepalen wat je doet, zonder op kleine schermpjes te moeten gaan zoeken.
Zeker een PDA bedienen onder het rijden lijkt me niet aan te bevelen...
Maar dat zullen dan de daaropvolgende stations aan de snelweg zijn. Dat heeft in Nederland nauwelijks effect want de pompen langs de snelweg vragen allemaal de hoofdprijs. het is veel interessanter om te weten wat een pomp in een dorp verderop vraagt.
OK, maar dat is nu precies wat men beoogt te bewerkstelligen. Prijsconcurrentie (ook) langs de snelwegen.
Een PDA/GSM/GPS/... bedienen tijdens het rijden is zelfs niet toegestaan. Je moet je langs de kant van de baan zetten.
wat op een snelweg niet mag (alhoewel genoeg mensen zich daar helaas niets van aantrekken), de vluchtstrook is niet bedoeld als parkeerplek om te kunnen telefoneren..
Het ideale antwoord is autorijden verbieden.
Waar bemoeit de Nederlandse overheid zich mee? Zo komt er nooit wat van het 'minder regeltjes' voornemen. Beste regering: Wij zorgen wel voor onze portemonnee. Doe jullie alsjeblieft jullie taak, en dat is zuinig zijn met onze belastingcenten.
Jammer dat je weg-gemod wordt maar inderdaad waarom zouden ze dit moeten publiceren? Laten we deze lijn doorzetten en gaan we bijvoorbeeld nu ook van AH en en de drogisterij verwachten dat ze hun prijzen gaan publiceren zodat je ze makkelijker kunt vergelijken?
Over transparantie gesproken, ik zou wel eens precies willen zien hoeveel belasting er nou van dag tot dag op mijn benzine zit. Immers (gelet op wat wikipedia me geeft) is een kleine 60 a 70% belastingen en accijnsen, ik lig er dan opeens niet meer zo wakker van welke prijs de benzinemaatschappijen vragen immers de grootste boosdoener is de overheid zelf. Mij komt dit hele verhaal dan ook meer over dat ze de aandacht proberen te verschuiven wat er daadwerkelijk aan de hand is. Immers als overheid krijg je het toch eigenlijk niet meer verkocht ondanks een dalende benzine prijs dat de prijzen blijven stijgen dankzij stijgende accijnsen?
je kunt de folders van de supermarkten al on-line bekijken/vergelijken, dus waarom mag het met benzine niet? (werk je bij een grote :) olie maatschappij?)
Mogen is nog iets anders dan moeten.

Ik zie niet in waarom de benzineprijs op een andere plaats zou moeten worden gepubliceerd dan op het produkt zelf, dus op de pomp.

Wie kan mij een andere branche noemen die verplicht is om prijzen van goederen te publiceren via internet of borden langs de weg?
zijn er kleine oliemaatschappijen ;^)
Inderdaad! Waar houdt dit op?
Zo meteen verplicht een site met de goedkoopste boodschappen? Waar je de brood prijzen kunt vergelijken?

Wellicht zou de overheid een maximumprijs kunnen invoeren... oh nee, dat levert weer minder BTW op...
Ik denk dat dit vooral voor LPG een groot verschil kan gaan maken.
Op nog geen 10km afstand zie ik prijzen van 52 cent tot 63 cent de liter. Op een volle tank komt daarmee het break even point op 80 tot 100km omrijden.
En op de snelweg betaal je net geen 70 cent. Degelijk grote verschillen zie je niet bij diesel en benzine.

[Reactie gewijzigd door Part op 23 juli 2024 22:44]

uhhh.. moest je eens in helmond komen en daaromstreken, daar was het nog niet zo lang geleden 10+ cent verschil bij benzine, juist de lpg prijzen verschilde hier (helaas) niet zoveel...
Het absolute prijsverschil tussen benzine en lpg aan de snelweg en bij een goedkoop tankstation is ongeveer even groot, waardoor er absurd grote relatieve prijsverschillen ontstaan. Een maand geleden betaalde ik meer dan 70 cent aan de snelweg en 56 cent bij een goedkoop tankstation, een verschil van 25 procent.
Deze gebruik ik zelf:
http://www.athloncarlease...nderweg/Goedkoper-tanken/

Voor bij mij in de buurt klopt het zeker. Your mileage may vary. :)

[Reactie gewijzigd door Killemov op 23 juli 2024 22:44]

Die site heb ik ook een tijdje gebruikt, maar die klopt voor geen meter...

Kleijn voorbeeldje: de lokale Shell Express doet vandaag 1.139 voor een litertje diesel, maar Athlon zegt dat hij 1.15 doet... idem voor Euro95: 1.46 volgens Athlon, maar Shell Express zegt toch echt 1.45...

Een tweede station in de buurt (Tinq in dit geval) vertoont hetzelfde, ook steeds 1-2 cent verschil met Athlon.

Heb Athlon er al eens over gemailed, maar ze blijven stug volhouden dat hun site klopt, ook al zegt de prijs op de pomp zelf iets anders...
Net even die site gechecked: het verhaal is: ze halen die data uit de tank kaarten. Bedrag / getankte liters (altijd klein afrondingsverschil) + ongeveer 4 dagen achterstand als ik het zo zie. Het is dus wel een redelijke (zei het historisch) overzicht en vergelijk van de verschillende pompen in de buurt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.