Thermalright toont cpu-koeler met dubbele ventilator

De Taiwanese fabrikant van koelers Thermalright heeft een processorkoeler uitgebracht die de geproduceerde warmte met behulp van twee grote ventilators afvoert. De introductiedatum en prijs van de Silver Arrow zijn nog niet bekend.

Het koelblok van de Silver Arrow is in twee delen gesplitst; elke toren bevat vier 8mm-heatpipes, die met u-bochten met elkaar in verbinding staan. De heatpipes voeren de warmte van het vernikkelde koperen koelblok af. De koeler dankt zijn naam Silver Arrow aan het ontwerp van de koelribben. De pijlvormige vinnen zouden de luchtstroom bevorderen en de geluidsproductie binnen de perken houden. Het gewicht van de Silver Arrow, zonder ventilators, bedraagt 825 gram; de hoogte is 160mm en de koeler is 147mm lang en 123mm dik.

De Silver Arrow kan met maximaal twee ventilators worden uitgerust, waarbij exemplaren van 120, 140 en 160mm worden ondersteund. Thermalright levert twee ventilators van 160 bij 140mm mee, met een dikte van 25mm. De fans draaien op 500 tot 1300 toeren per minuut en verplaatsen daarmee 28 tot 73,6cfm, ofwel 793 tot 2084 liter per minuut. Daarbij wordt 17 tot 21dBa geproduceerd. De koeler kan op Intels sockets lga1366, lga1156 en lga775, en op AMD's AM2- en AM3-sockets worden bevestigd. Het is nog niet bekend wanneer Thermalright de Silver Arrow op de markt brengt en wat de prijs wordt.

ThermalRight Silver ArrowThermalRight Silver ArrowThermalRight Silver Arrow

Door Willem de Moor

Redacteur

22-06-2010 • 11:42

55

Reacties (55)

55
55
37
2
0
3
Wijzig sortering
Ik vind dit een vreemd plan. Veel producenten van luchtkoelers lijken tegenwoordig een essentieel deel te vergeten: lucht! De koelvinnen zitten zo dicht op elkaar dat er amper meer lucht doorheen kan stromen. Ik durf te wedden dat ze met 1/3 van de vinnen een betere en stillere koeler hebben.

Het geluid wordt tegenwoordig namelijk niet door de ventilators geproduceerd. De high end fans zijn zo ontzettend stil, die hoor je niet. Het geluid komt van het ruisen van de stromende lucht langs allerlei onderdelen in de computer, zoals koelvinnen. Haal er een paar weg, en je hebt stillere en betere koeling. Het is niet voor niks dat de Scythe Ninja Mini zo goed is, ondanks dat ie erg klein is.

Bovendien hoef je dan niet elk half jaar je koeler helemaal open te maken om het stof er tussen uit te blazen.
Ik kan mij vergissen, maar juist deze "drag" creeert (sorry, geen umlaut zit op m'n notebook; te veel moeite) het koelende effect. De luchtfrictie is nu eenmaal groter wanneer de vinnen dichter op elkaar zitten. Bijkomend effect is natuurlijk inderdaad "ruis" / geluid. Can't have best of both worlds...
High end fans is ook al zo overdreven. Die heb je al voor 6 euro nml, maar door de hype en marketing zweren sommigen bij de Noctua's die minstens 3X zoveel kosten.
Als het duur is , moet het wel beter zijn; nietwaar ? Zo werkt dat en de marketing speelt daar handig op in. Ik heb Yate Loons van 6 euro, dezelfde fans die Nexus ook gebruikt; zet ze op een laag toerental en je hebt een "high end fan" voor een normale prijs.
Anoniem: 78739 22 juni 2010 11:48
Zou dit zo'n groot verschil maken? Wil dit zeggen dat de doorstroom van koelers met één fan niet zo goed is? Of zou het pure marketing zijn?
2 fans, die samen nog langzamer kunnen draaien waardoor het geheel ook stiller word.
Zeker weten? Want de doorstroom zal maar iets verbeteren, doordat de drukval tussen de vinnen wat gecompenseerd wordt. Maar de vraag is of die drukval groot genoeg is om 2 fans te motiveren. Want de 2e fan zorgt wel voor extra dB's...
2 fans zijn slechter, omdat de ene fan de andere aanstuwd, helemaal omdat ze zo dicht opelkaar zitten. Heeft totaal geen nut alleen meer lawaai.

Wat meer zou helpen is een airduct om de koelvinnen heen zodat er geen lucht ontsnapt voordat ze langs het hele koelblok geweest zijn.
Ze zijn slechter in een situatie waarbij er eentje genoeg opvoerdruk heeft om de stromingsverliezen te compenseren en toch en deftig debiet te geven.

Op 500rpm zie ik hier zeker het nut van in, op 1500rpm zal het wel winst geven, maar die zal de het extra lawaai zeker niet verantwoorden.

Wanneer je dit enorm versimpelt zal de karakteristiek gaan lijken op die van 2 centrifugaalpompen in serie (let wel : axiaalventilatoren gedragen zich anders dan centrifugaalpompen, maar voor een simpele verduidelijking is het meer dan genoeg). Bij een opvoerdruk die per pomp sowieso laag is heeft het inderdaad zijn voordelen, je debiet zal vrij hard stijgen tov 1 pomp. Wanneer de opvoerdruk per pomp hoog is, dan zal een extra pomp in serie inderdaad weinig winst opleveren.
Als je alleen die fan ertussen gebruikt bereik je (vrijwel) hetzelfde. Die fan heeft een airduct die bijna helmaal aansluit aan de koelvinnen van de beide torens.
Ja en dus ook het geluid van niet één, maar twee fans produceren.
wow +3db(a) dat is een groot geluidsverschil...

Maar lang de andere kant heb je natuurlijk wel gelijk, konden ze beter de middelste fan naar de buitenkant verplaatsen, lijkt mij een betere oplossing. Vooral omdat ze dan elkaar niet gaan vooruitstuwen (wat een nog hogere geluidsproductie geeft!).
Ik verwacht dat je op deze manier iets duurder uit ben met je product, maar dat je wel meer kan spelen met koelprestaties en geluidniveau's. En aangezien mensen die een super koeler, of een enorm stille koeler zoeken niet op een paar euro kijken denk ik dat je hiermee met 1 product twee markten kan bedelen. De keuze van de fan(s) is uiteindelijk bepalend voor de applicatie.
Ik zeg marketingtruc: "2 is beter dan 1".
Ik zeg ook: 2 klinken harder dan 1.

Ik gebruik een Scythe Ninja met daarop een cheapass Scythe slipstream.
Stil, en koelprestaties te over. En dat voor minder dan €40.
1) Kan, maar hoeft technisch echt geen onzin te zijn! Door twee fans achter elkaar te plaatsen forceer je waarschijnlijk een veel beter stromingsprofiel door de vinnen. Ook het debiet zal veel hoger liggen dan met 1 fan.

2) Kan maar hoeft niet! 2 identieke met dezelfde specs en instellingen wel ja, maar 2 kunnen ook even hard klinken als 1 maar met een veel hoger debiet (oftwel koelprestaties!) Of welke verhouding je ook maar kiest.

Ja dus jij blijft de komende 10jaar lekker zitten met je Scythe Ninja cheapass Scythe slipstream....denk et niet! Stiller kan altijd = beter. Koeler kan ook altijd = ook beter. En geld hangt maar net van je budget af.

Maar blijf jij lekker in je 1liner hoekje zitten met je mooie scythe Ninja, ik vind het erg mooi dat fabrikanten er heel anders over denken en met nieuwe spullen willen en durven komen. Testen zullen uitwijzen wat deze koeler echt in zijn mars heeft!
Anoniem: 113849 @MRTNbos22 juni 2010 17:57
Blijkbaar denkt bijna iedereen dat het alleen de fan zelf is die je hoort. De luchtstroming tussendoor de koelvinnen maakt ook lawaai.
Ik heb zelf eens van golfkarton een tunnel gemaakt en op de 80mm fan op de voorkant van mijn oude pc geschoven en een tweede 80 mm fan op het einde ervan. Het geheel hing horizontaal in mijn kast en was ongeveer 15cm lang. Daarna een blad gemaakt of schoep zo je wil die de lucht omhoog stuwde. het geheel was redelijk stil, door dat de sensor een enorme koele luchtstroom over zich heen kreeg. Enorm, omdat het een oude socket 462 Sempron 800Mhz was en dan is elke graad naar beneden er een.
In het bios kon ik aflezen hoe koel (of hoe warm) de cpu werd (eerst iets van 50 klein nulletje cee) en later zelfs 35 klein nulletje cee!!! :)


_/-\o_ voor mezelf dus.

Ik snap wel waarom dubbele fans beter zijn dan enkele, twee fans kunnen meer lucht doorvoeren dan één, maar niet zo kort op elkaar in de zelfde richting. Ik zou kiezen voor een fan aan weerskanten van het koelblok.

Tsja en geen fans is ook zo sneu :+ Geheintje

Edit: Ik zie pas verder in de reacties dat er een Cooling forum is, ik heb er dus geen foto's van :|

[Reactie gewijzigd door qbig1970 op 22 juli 2024 14:07]

Het ontwerp leent zich volgens mij wel aardig voor 3 koelers. Krijg je bijna één grote luchttunnel door dat koelblok.
1 zuigt aan, 1 duwt door en 1 blaast weg.
Zou het dan niet voordeliger zijn om er ook daadwerkelijk een tunnel van de maken? Dus zijkanten afsluiten om " lekken" te voorkomen. Het zou wat lastiger worden in sommige configuraties, mijn Mugen 2 heeft bijvoorbeeld 2 fans gericht op de achterste casefan, maar plukt ook een graantje mee van de 2 top fans, maar voor een cast zonder top fans zou dit erg goed kunnen werken?
Zou het dan niet voordeliger zijn om er ook daadwerkelijk een tunnel van de maken? Dus zijkanten afsluiten om " lekken" te voorkomen. Het zou wat lastiger worden in sommige configuraties, mijn Mugen 2 heeft bijvoorbeeld 2 fans gericht op de achterste casefan, maar plukt ook een graantje mee van de 2 top fans, maar voor een cast zonder top fans zou dit erg goed kunnen werken?
Een fanduct maken is niet heel moeilijk (een beetje Tweaker kan het met een metertje karton/blik) en het wordt dan ook in menig kleine kasten toegepast

Ik zou zeggen: Knock yourself out, en show het in het Cooling forum als het klaar is. :Y)
Geen zorgen, ik heb al eens een compleet sidepanel en fanduct gemaakt van een tray energydrink (de Monster PC), maar ik denk dat het in mijn kast dus niet gaat helpen ivm de 2 topfans...
nadeel van zon tunnel is dat het een soort resonantie box wordt.
niet bevordelijk voor het (verminderen van)geluid
Mmh, alle fans zuigen lucht aan en daarna duwen/blazen ze de lucht weg. Dus doen ze alle drie het zelfde.
Anoniem: 126717 @hood22 juni 2010 14:48
Ah, maar marketing....
Herinner je dit nog?

Het eerste mesje ..., het tweede mesje..., het derde mesje.... Scheert gladder dan ooit!
Of je zet gewoon 2 fans in Push-Pull?
Ik zie het voordeel hier niet echt van in,
tenzij je om een of andere reden push-middle-pull wil hebben 8)7
Naja, kwestie van afwachten op prestaties
Ik vermoed dat het voordeel zit in de wervelingen die de fans tussen de bladen van de koeler creëren. een 'gelamineerde' luchtstroom zorgt voor veel minder warmte uitwisseling dan een wervelende luchtstroom zoals direct achter een fan.

omdat de wervelingen tussen de platen van de koeler plaatsvinden komt er weinig geluid naar buiten toe vrij. De wervelingen worden geconcentreerd rond de heatpipes.

Vind dit een meer logische oplossing dan 1 breed koelblok met push-pull fans.
Ik vermoed dat het voordeel alleen in de marketing zit.

Er zijn mensen die denken dat er serieus nagedacht wordt over dit soort ontwerpen en die dus makkelijk wat extra betalen voor zo'n ontwerp.
Anderen willen gewoon een ontwerp wat er leuk uitziet, of in ieder geval anders is dan de koeler van hun vrienden.


Dat er weinig geluid naar buiten vrij komt omdat die wervelingen tussen de platen van de koeler plaats vinden is onzin. Probeer het zelf maar eens.
Houd de fan los in je hand en je zult zien dat de meeste fans volledig geruisloos zijn.
Houd de fan bij de heatsink in de buurt en de boel maakt herrie.
dat zijn dus de wervelingen die ontstaan tussen de bladen van de koeler.

dat heb je altijd, tenzij je de fan een heel eind van de koeler vandaan houdt en de lucht met een pijp naar de koeler geleidt. Dat zo'n opstelling een lager koelvermogen heeft, is dus verklaarbaar.

de vorm van die koelbladen, daar zie ik ook niet zoveel in. Behalve om die clipjes achter te haken heeft het geen enkel nut.
8mm dat zijn best wel dikke pijpjes, zal wel veel warmte afvoeren!
had de IFX14 ookal die is al behoorlijk oud. echt heel anders ziet dit design er niet uit lamellen andere vormgeving en nu ook dopjes op de uiteinden van de heatpipes. die dingen zullen de prestaties niet op voeren. dus ze zullen iets technisch verandert moeten hebben in de heatpipes ofzo, dat ze nog sneller hitte vervoeren of beter aansluiting van de lamellen op de heatpipes. ik moet t nog zien.
Hmm...bijgeleverde fans zijn zo te zien PWM. Wellicht offtopic, maar zijn er al veel moederbordjes die meer dan enkel CPU-fan PWM ondersteunen?
pwm? dat kan toch ook gewoon met 3 pinnetjes? zoja, dan heb je die splittertjes overal! Pm me maar als je er geen kunt vinden :)
Ja, ok. Alleen ben je dan afhankelijk van third party software (speedfan bijv.) om je rotatiesnelheid te kunnen reguleren. Laat mij nou net een chipset hebben dat niet wordt ondersteund door speedfan :) Wanneer je gewoon 4pins PWM gebruikt wordt het direct vanuit je moederbord ondersteund en werkt het ook met bijvoorbeeld CnQ (Cool n Quiet). Ik kan mij vergissen, maar daar is het vierde snoertje (itt 3-pins headers) toch voor bedoeld.
Volgens mij niet, maar je kan wel een splittertje pakken zodat ze alle 2 hetzelfde doen..
splittertje....heb je daar toevallig een voorbeeld van / linkje? Ben op zoek naar iets dergelijks, maar het vinden van snoeren, snoeraccessoires, pluggen e.d. vind ik echt een drama. Zowel hier in de pricewatch als bij de gemiddelde online webstore. Iedereen gebruikt zijn eigen "subcategorieen" of nog erger "ongesorteerd". :)
Thermelright IFX-14 (2) dus. Lijkt er in ieder geval op hopen dat deze het nog beter doet dan zijn voorganger.
Hmm, als ik het zo zie, zouden er zelfs 3 ventilatoren op kunnen.
Maar 2 lijkt me al meer dan voldoende..
Anoniem: 358917 22 juni 2010 11:52
Dit ziet er een mooi cooler uit. Had wel graag een ander kleur van fans gezien. Ben benieuwd wat de 'double-push' + rear-exhaust fan ( 3 fans ) van temperaturen zal opbrengen.

'k kijk uit naar de eerste benchmarks met dit speeltje!
De Silver Arrow kan met maximaal twee ventilators worden uitgerust,

nee hoor 3, 1 voor in t midden en ook nog 1 achter. tenminste dat kon met de ifx14 dus deze vast ook wel

http://www.xbitlabs.com/i.../110_ifx14_3fans3_big.jpg

[Reactie gewijzigd door koudepinda op 22 juli 2024 14:07]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.