Android-toestel van 100 euro met qwerty-toetsenbord gepresenteerd

De Chinese mobieltjesmaker ZTE heeft een Android-toestel met fysiek qwerty-toetsenbord gedemonstreerd, dat voor ongeveer 100 euro in de winkel moet komen te liggen. Goedkope Android-toestellen kosten momenteel ongeveer 230 euro.

Het goedkope Android-model heeft een 2,8"-scherm met een resolutie van 320x240 pixels. Welke chipset het toestel bevat, houdt ZTE nog geheim. Het toetsenbord wordt, net als bijvoorbeeld bij de Palm Pre, aan de onderkant van het scherm uitgeschoven.

Het toestel, dat van ZTE de naam Smooth geeft meegekregen, ondersteunt gsm, gprs, umts en wifi. Ook is er een fm-radio en 3,5mm-jack voor headsets aanwezig. De Chinese fabrikant gaat het toestel niet onder eigen naam op de markt brengen. Het bedrijf is van plan deals met providers te sluiten. Welke providers dat zullen zijn, wil de fabrikant niet zeggen. ZTE werkt in Nederland in elk geval samen met Vodafone, KPN en T-Mobile.

ZTE Smooth Android-toestel ZTE Smooth Android-toestel ZTE Smooth Android-toestel

Door Arnoud Wokke

Redacteur

18-02-2010 • 10:39

58 Linkedin

Reacties (58)

58
54
42
2
0
3
Wijzig sortering
Anoniem: 201016
18 februari 2010 10:57
Dit is een mooie vooruitgang, de beste manier om android populair te maken onder de jongeren is door goedkope mobieltjes te maken die door ouders voor hun kinderen gekocht worden.
Waarna ze later als ze ouder zijn kunnen overstappen op de duurdere android telefoons ;)
Denk dat dit de beste manier is om android main-stream te maken
De formule voor chinese smartphones. Form factor van bedrijf A + OS van bedrijf B + goedkope onderdelen qua kwaliteit en/of specs = Chinese smartphone.

Je hebt ook al die IPhone met Windows Mobile (of moet ik het al windows phone OS noemen?).
Je haalt nu een paar zaken door elkaar. Chinese bedrijven zijn goed in kopieren en er zijn vele iPhone klonen uit China. Maar Chinese bedrijven zijn ook goed in het goedkoop produceren van A merk producten. De echte iPhone komt bijvoorbeeld ook gewoon uit China. Daarnaast proberen die producenten ook met eigen producten op de markt te komen. Merken waar men in Europa nog nooit van gehoord heeft beginnen langzaam maar zeker producten te maken die zich met de buitenlandse bedrijven kunnen meten. Oftewel: Niet alles uit China is rommel.

Daar bovenop komt nog dat China Mobile (hun eigen versie van) Android groot in de markt wil zetten en dominant wil maken in China. Voor Chinese telefoon fabrikanten is Android dus erg belangrijk. Zonder Android zullen ze in hun thuismarkt marktaandeel verliezen en dus zullen er vele goedkope Chinese android telefoons verschijnen. Net zoals bv Motorola goedkopere Android telefoons op de Chinese markt aanbiedt.
Ik heb het puur en alleen over de bedrijven die copy pasta leveren, niet de producenten van producten die ergens anders zijn bedacht en ontworpen.
Leuk een android toestel voor 100 euro alleen wat een lelijk ding zeg..
Voor €100 mag je daar niet om klagen hoor. ik vind hem persoonlijk niet zo heel erg lelijk, ben benieuwd naar alle specs. Voor zover bekend zijn die wel redelijk geloof ik. Ben wel meer benieuwd naar het geheugen.
Natuurlijk mag je wel klagen over het uiterlijk van een telefoon van €100. Deze telefoon ziet er uit alsof een designer hem in de 5 minuten dat hij op het toilet zat ontworpen heeft op een stuk toilet papier. Echt veel meer aandacht is er niet aan besteed.
Ja maar daarom kost hij ook maar 100 euro. ;)
Als een designer er nou weken werk aan gehad had, had hij duurder geweest. Het is het een of het ander.
Ik vind hem niet eens zo lelijk, ik ken ZTE ook niet als een fabrikant van extreem lelijke telefoons.
Dit is echt wel een mooie, want als je het opsomt, krijg je voor 100 euro:
 • Een QWERTY toetsenbord
 • Wifi
 • UMTS
 • 3,5 MM jack
Hiervoor betaal je bij de A-merken sowieso wel 300 euro ofzo, de vraag is dus gaat het werken, laten we hopen van wel :)
Iig: Keep on going!
Google's droom wordt hier een beetje waargemaakt, want ze zeiden dat Android voor iedereen moest worden, nou dat is gebeurd, want 100 euro is een low-budget prijs, zeker als je dit ervoor krijgt!

offtopic:
Trouwens, het is 'was geweest'
Wat een zeikerd voel ik me nu...

[Reactie gewijzigd door thijsje66 op 19 februari 2010 14:47]

Anoniem: 345958
@l.s18 februari 2010 10:52
Helemaal mee eens, maar voor dit Android toestel met wifi voor maar 100€ ? is niet echt duur.
trouwens zelfs al zo het wifi a/b zijn (zeer onwaarschijnlijk) dan nog lijkt het me niet slecht - het nadeel is dan wellicht alleen dat je soms last hebt met een netwerk vinden (niet iedereen heeft dual-band/dual-chanel wifi-apps

waar ik meer ban voor ben is dat de chipset en de rom te klein zijn,
en dat je dus maar op XDA moet gaan vertrouwen om er een degelijke en functionele rom op te zetten,

je wilt op een 100euro gsm natuurlijk niet te veel functies geinstalleerd hebben ....
dit omdat dat je telefoon alleen maar vertraagt....

als ik zo'n phone zou hebben zou ik 'm waarsch willen ombouwen van (bijna smart) phone naar goede featurephone (met de nadruk op messaging / en mail...

de lage resolutie maakt hem toch maar zeer beperkt geschikt om multimedia bestanden te bekijken, en de camera zal ook niet denderend zijn, - wel zul je door het qwerty-toetsenbord redelijk goed kunnen sms-en, emailen en myspacen/hyven en dat soort meuk...

goede calender / adressen intergratie met je mail client / pim lijkt me dan zinniger dan alle overige poohah dat android te bieden heeft...
Denk dat dit toestel vooral wordt gericht op mensen die voor weinig geld een telefoon willen waar ze mee kunnen mailen. Meer kan ik me er niet bij voorstellen.

Overigens vind ik 100 euro niet duur. Betekend waarschijnlijk dat je 'm bij een vrij goedkoop abonnement al gratis meekrijgt.

[Reactie gewijzigd door Pixeltje op 18 februari 2010 12:28]

Das wel erg vet.
Hoop dat ie snel naar NL komt.
Dat er Wifi in zit vind ik wel vet, want als je nu een Samsung Star ofzo koopt dan heb je dat nog niet :)

[Reactie gewijzigd door topaj op 18 februari 2010 10:41]

Uhm ja, het scherm is echt vet / wordt snel vet zo op de foto te zien ;)

Iemand ervaringen met de kwaliteit van dit merk?
Het is een grote chinese fabrikant, maar de toestellen die ik van hun in handen heb gehad waren allemaal redelijk goedkope toestellen die niet echt lekker werkten. Hoe dit toestel werkt met Android als basis zou ik echter niet weten
Ik heb een ZTE X760 Vairy Touch gehad. Het touchscreen was bagger, maar het grootste probleem was toch het OS, klein toetsenbord enzo.
Waarschijnlijk is dit wel verholpen, en een Android voor 100 euro is wel fijn :)
Het is beter dan de Sciphone N19, denk ik, mede door het toetsenbord en de 3,5 mm jack.
De Sciphone N19 kost wel iets minder dan 100 euro, maar als ik zou moeten kiezen zou ik toch voor deze ZTE gaan. Waarschijnlijk heeft deze ook nog betere support, omdat dit door providers wordt aangeboden.
De Sciphone N19 heeft ook het probleem van géén Android market, en ook géén update naar Android 1.6 of hoger!
Echt vet, dat vette scherm... :D
Ik vind dit toestel helemaal niet zo lelijk, alleen schijnt men zijn best gedaan te hebben om het op zijn minst voordelig te presenteren vol met vette vingeradrukken tegen de achtergrond van een verpakking, met een stuk ijzer op de achterkant. Waarom geen foto's van het toucscreen met een gezichten er op van mooie vrouwen zoals bij WM7. Dat maakt een wereld van verschil.

Dit lijkt meer op ant-reclame dan reclame

Maak hem roze en het wordt een mega hit

Voor dat geld kan je nog geen WM7 krijgen ;)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 34296 op 18 februari 2010 17:06]

is gewoon een shopper geweest die in een telefoonzaak toevallig een showmodel zag liggen van een nieuwe telefoon.
Daar heb je inderdaad een punt echter is het toestel niet van een toonaangevend merk wat nog een rem kan zijn. Althans.. 100 euro.. Daar zie ik genoeg mensen over lijken voor gaan zegmaar al je begrijpt wat ik bedoel
Heb nog wel een potje ontvetter.
Komma's en punten heb ik ook nog in de aanbieding.
Ik heb hier nog wat mieren in huis liggen. Neuken?
De Star heeft nu wel wi-fi . ;)
Anoniem: 320263
@botech18 februari 2010 19:13
inderdaad, hij wordt zelfs niet meer verkocht zonder.
Wow. Dat is wel een zeer nette prijs voor wat het levert! Als het waar is.

Al kan je je natuurlijk heel erg af gaan vragen hoe de kwaliteit van zoiets relatief goedkoops is, valt het niet na een half jaar uit elkaar, bijvoorbeeld?

Ik ben zeer benieuwd wat voor processor, hoeveel ROM en hoeveel RAM erin zit.
Ook is onduidelijk of er een touchscreen bijzit, al lijkt me dat tegenwoordig wel een minimale vereiste.
(Edit: Ik zie geen trackball, dus inderdaad een touchscreen).

Desalniettemin, het laat zien dat moderne smartphones niet duur hoeven te zijn!

[Reactie gewijzigd door anandus op 18 februari 2010 10:43]

Dit is nog een mooi als 2e toestel.
Een prijs van 100 tot 150 euro maakt het nog eens aantrekkelijk om zo'n toestel aan te schaffen zonder abbo. Ik gebruik nu m'n oude phone als 2e phone maar dat toestel is al weer 3 jaar oud.

Ben benieuwd naar de specs. Ik hoop dat de accu wel even meegaat, is handig voor bijvoorbeeld een weekendje survival (zonder stroom).... dat red m'n nieuwe phone niet echt.

tsja... wat moet je met een phone op survival? (maps, kompas, foto's maken en mailen).
Survival met internettoegang _/-\o_

Ik vrees dat de gebruikerservaring toch wel eens wat zou kunnen tegenvallen. Allicht heeft deze telefoon niet zo'n snelle chip, en je wilt van een telefoon toch dat hij vlot reageert.
Zelf heb ik een samsung spica, toen de snelste CPU (800Mhz). Maar van tijd toch o zo traag. Het licht meestal niet aan de CPU maar aan de implementaties die worden gebruikt in de software. Slecht geschreven software kan zelf een quadcore 3 GHz op zijn gat trekken.

Mijn conclusie, als ze het op een 800Mhz met een simpele UI niet vlot kunnen laten doen werken dan lukt het nergens. Ik zal bij mijn volgende GSM aankoop me dus niet meer zo laten lijden door de CPU Mhz, aangezien dit dus een vertekend beeld geeft.
Wel fijn natuurlijk, dat ze ook aan de wat minder rijke mensen denken.
Alleen jammer dat de design er niet uit ziet.. Maar goed, zie dat maar te vinden voor zo een goedkoop prijs. Ik zou hem in ieder geval niet kopen.

Misschien ideaal voor mensen die hun telefoons vaak laten vallen?
Nou 1x laten vallen en deze is stuk denk ik zo.
Heb al een hele tijd de G1, bijna een jaar onderhand? Ondanks dat die er niet meer uitziet, en al wel 100x gevallen is werkt die nog helemaal perfect en is het scherm nog krasvrij.
De duurdere hebben vaak een wat betere bouw kwaliteit, en dit is vaak plasticfantastic.
Precies, maar wat ik dus probeer te zeggen is dat als hij kapot gaat, dan ben je niet gelijk € 500,- lichter :P Wat dus gewoon een pluspunt is :)

[Reactie gewijzigd door Way2Death op 18 februari 2010 12:30]

Ik hoop dat dat een prototype is. Zelfs als je €100 budget hebt op de onderdelen kun je best wel beter kleurstellingen kiezen :) Kan wel eens een ideaal mobieltje voor arme studenten worden, als de snelheid te vergelijken gaat zijn met bv. een T-Mobile G1.
de G1 - dat meen je toch niet serieus he, - ???? vergelijk hem eerst maar eens met de LG cookie - maar dan een iets ander OS...
Het is niet het eerste goedkope Androidtoestel uit China. Chinavasion heeft al een tijdje een Android toestel liggen van 130 euro in hun webshop uiteraard van Chineze makelij ([url]http://www.chinavasion.com/product_info.php/pName/the-robot-28-inch-touchscreen-cellphone-with-android-os/[/url)]. Als dit zo doorgaat, kan het nog leuk worden voor Android in het low-budget segment :9

Edit: Zag nog een ontwikkeling voorbij komen. Android en een processor samen op één simkaart (http://www.zdnet.nl/news/...ssor-op-simkaart-gepropt/). Straks heb je alleen nog een body nodig. Je stop je simkaart erin en voilá een Android telefoon. Kan je elk half jaar goedkoop een nieuw body aanschaffen.

[Reactie gewijzigd door Vircos op 18 februari 2010 12:46]

Ja inderdaad sterker nog hij werkt perfect ook. Nou goed het zijn misschien niet top spec's maar android draait perfect. :D

Het design van de chinavasion mobiel vond ik daar in tegen ook een stuk beter.
Mooi dat er ook goedkopere Android toestellen komen,
Hoewel ik hem er nou niet zo super uit vind zien :/

Maarja smaken verschillen.
Anoniem: 332175
18 februari 2010 10:42
Een goede kans voor het wat minder rijke volk om met android te werken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee