Dell: OptiPlex 780 is kleinste zakelijke pc met geïntegreerde psu

Dell heeft zijn nieuwe zakelijke OptiPlex-serie uitgebracht. De nieuwe serie bevat onder andere een model dat volgens het Amerikaanse computerbedrijf het kleinste desktopsysteem met een geïntegreerde psu en Intel vPro-technologie is.

Dell heeft de OptiPlex 780 USFF en de OptiPlex 380 aan zijn assortiment zakelijke desktops toegevoegd. De OptiPlex 780 Ultra Small Form Factor meet 23,9x6,5x23,6cm en weegt 3,2kg. Er zijn wel kleinere desktops op de markt, maar die beschikken niet over een ingebouwde voeding of ze bevatten consumentenprocessors als de Atom zonder de zakelijke Intel vPro-technologie. Het kleintje van Dell kan met verschillende typen dualcore-cpu's van Intel en maximaal 4GB ddr3-geheugen worden uitgerust. In zijn eenvoudigste configuratie kost de 780 USFF 570 euro.

Dell OptiPlex 780 USFF Dell OptiPlex 780 USFF Dell OptiPlex 780 USFF

De OptiPlex 380 is volgens de fabrikant gericht op emerging markets en bedrijven die op zoek zijn naar betaalbare systemen. De 380 is leverbaar in een desktop-, minitower- of small form factor-behuizing en kost in de eenvoudigste configuraties respectievelijk 400, 330 en 420 euro. De 380-serie zal met dualcore of quadcore Core 2-chips van Intel geleverd worden. Er is plek voor 4GB ddr3-geheugen en de chipset is Intels G41 Express, die als igp de GMA X4500 heeft. Deze OptiPlex-systemen kunnen overigens ook met een AMD ATI Radeon HD 3450 of Nvidia GeForce 9300 GE worden uitgerust. De systemen zijn per direct verkrijgbaar.

Dell OptiPlex 380 Dell OptiPlex 380 Dell OptiPlex 380 Dell OptiPlex 380 Dell OptiPlex 380 Dell OptiPlex 380 Dell OptiPlex 380

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

11-12-2009 • 10:16

59

Reacties (59)

59
59
38
3
0
7
Wijzig sortering
Op zich leuk voor Dell dat het de kleinste is met geïntegreerde PSU, maar ik zie het voordeel van deze integratie niet helemaal voor een betaalbaar desktop systeem.

Ik zou het niet erg vinden om een laptop-style PSU te hebben voor dit soort systemen.
Je ziet het voordeel niet? Die geintegreerde PSU is juist een voordeel, hoezo zou je bij een niet mobiele werkplek een losse voeding willen hebben, dat is toch juist de omgekeerde wereld? Dit systeem is juist ideaal voor op een standaard 160x80 bureau, in principe maak je er zo een AIO van, daar wil je toch geen losse voeding bij? We werken hier bijna volledig virtueel op bijna alle werkplekken, dus die vPro technologie is een must, deze systemen zouden bij mijn werkgever DE oplossing zijn.
Het voordeel boven een losse voeding is dat je minder kabelzooi hebt, dat het makkelijker weg te werken is (altijd handig, een opgeruimd bureau op kantoor), en dat het geheel minder ruimte inneemt in totaal.

Voor een thuisgebruiker zou het idd niet zo'n bezwaar zijn zo'n externe voeding, maar vergeet niet dat dat niet de doelgroep is van deze modellen.
Probleem met externe voedingen is dat deze veel te vaak in de stecker geïntegereerd worden en dan dus de naastliggende contactpunten blokkeert. Thuis heb ik maar 4 wandcontactdozen in de woonkamer en twee op de slaapkamers, dus ik heb nu al een gigantische boom van contactdoos-verlengsnoeren. Dat is allemaal ook niet bevorderlijk voor de veiligheid en evenmin voor het schoonmaken.

Op kantoor valt dat nog wel mee, daar heb je genoeg ruimte onder de bureau's om eventuele contactdoos-verlengsnoeren weg te werken, thuis niet.

@Rizon
Dell richt zich, althans in Nederland, veel meer op de zakelijke markt als op de thuisgebruiker. Een deel van de modellen, meestal de interesantste, zijn alleen verkrijgbaar met een KVK en BTW-nummer. In tegenstelling tot in België kun je ook geen Dells kopen bij gewone winkeliers, alleen online. Een Fnac hebben we hier ook niet (daarvoor gaan we naar Gent of A'pen)

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 22 juli 2024 14:02]

Kabelzooi scheelt niks, je hebt nog steeds een kabel die van je trafo naar je PC gaat. Nadeel van die kabeltjes is dat de stekkers veel minder stevig vastzitten dan van een standaard voedingskabel. Ik heb ook zo'n externe trafo aan deze Acer hangen, en die is al eens uitgevallen omdat ik tegen de kast stootte. Stekkertje is haaks, was net achter de rand van het bureau blijven hangen, kast verschoof een stukje en pats, weg prik. Was met een standaard kabel niet gebeurd, die zit veel steviger vast.

Trouwens, op kantoor zet je toch je kast náást je bureau als het even kan?
Het is voor het beheer van/door een IT afdeling wel een pré natuurlijk, als men bij ons PC's vervangt laten ze de stroomkabels bij desktops gewoon liggen, en sluiten ze de vervangende desktop er weer op aan. Scheelt een heleboel stof happen en ergernis onder het bureau..
Helemaal mee eens. We hebben een aantal stroomkabels on de buros vastgezet en weggewerkt staan die al 3 PC's mee gaan.
Anoniem: 196662 @7o911 december 2009 10:26
En nu hebben bedrijven die een goedkope desktop zoeken met geïntegreerde voeding en zonder adapter ook een extra keuze.
Ik gok dat zij in totaal meer gaan kopen bij Dell dan jij :)
Anoniem: 326332 @7o911 december 2009 10:32
zakelijk is een losse PSU zoals eerder bij deze systemen een nachtmerrie, omdat deze dan verdwijnen, stekkers die op meerdere plekken los kunnne geraken.

En zo'n lelijk psu blok ergerns fatsoenlijk wegwerken met de warmte ontwikkeling die daarbij komt kijken is niet altijd een goede optie.

Ik zeg op mijn beurt, hoera voor DELL, goed bezig.
Wel een seriele & parallele poort die vrijwel niemand meer gebruikt maar dan weer geen DVI. 8)7 Deze kastjes zijn juist ideaal om integrated systems mee te maken door ze op de VESA-mount van een monitor te schroeven, maar zonder DVI ben je beperkt tot low-budget of oudere monitoren dus dat schiet niet echt op.
Serieel en parallel poorten worden in de zakelijke wereld vaker gebruikt dan jij denkt;)
Het wil niet zeggen dat als jij het niet gebruikt dat niemand het dan gebruikt. Op school gebruiken wij de com poorten ook nog steeds om Cisco routers en switches te programmeren.
Misschien heeft niemand het je ooit al verteld, dus bij deze dan maar: jouw school zegt een spiegel te zijn van "what's happening out there", maar ik moet de eerste school nog zien waar dat ook echt zo is :)

Verder is 'het probleem' met de paralelle- en seriele poorten (kom op tweakers, printerpoorten?!) op te lossen met een heel eenvoudig USB-verloopstukje, die zelfs ondersteund worden door linux-kernels zonder het installeren van software/drivers.

Tot slot, in het bedrijfsleven config je dergelijke apparatuur meestal maar een enkele keer met een console-kabel. Daarna gebruik je de efficientere oplossing die SSH heet (hoef je er niet meer heen te lopen) ;)

...en dan helemaal tot slot....dit zijn gewoon 'kantoorbakkies'. Niet specifiek gemaakt voor de paar mensen die echt noodzaak vinden te hebben bij die paar ontbrekende poortjes. Net zo goed hebben die poortjes eigenlijk geen toegevoegde waarde. Ik denk dat het alleen erop gezet is voor 'backward-compatibility' voor smartcard readers enzo, die bij banken/verzekeraars nog weleens hopeloos verouderd willen zijn....(als in: geen usb).

[Reactie gewijzigd door EnigmA-X op 22 juli 2024 14:02]

Ik heb een Optiplex staan, met, godzijdank, een seriele poort. Ik heb deze nog regelmatig nodig voor het flashen en configureren van embedded devices. Als Dell deze poorten weglaat, hebben we hier een gigantisch probleem.

Zelfde met de printerpoort, we hebben hier een aantal dongles welke werken op de printerpoort. Zonder is die software compleet waardeloos, en zoals J.W.M. al meld, via een USB converter werkt het niet.

Nee, laat wat mij betreft maar lekker die "legacy" poorten zitten, het is voor mij, en vele collega's met mij, een verademing.
Er bestaan pci kaarten met com en ltp poortjes...
Maar dan moet je wel vrije pci-sloten hebben, en aangezien bij dit soort kastjes je blij mag zijn als er uberhaupt al 1 pci-slot in zit, loop je dus erg snel tegen de beperkingen aan.
Ok, anders gezegd: het overgrote deel van de computers wordt niet gebruikt voor het flashen en configureren van embedded devices. Net zoals de dongles. Ik denk toch dat verreweg de meeste Dell systemen ergens belanden in een stoffig kantoortuintje. Voor Word, Excel en Outlook heb je gelukkig ook geen dongle nodig ;)

Natuurlijk zijn er gebruikers die dat graag willen hebben(/houden), maar het lijkt mij toch meer dat Dell goed kijkt naar de balans tussen 'specs' en inzetbaarheid :)

[Reactie gewijzigd door EnigmA-X op 22 juli 2024 14:02]

Sommige dongle's die nog gebruikt worden op de parallelle poort (printerpoort), lezen deze direct uit. De USB-versie werkt hier niet mee.
Anoniem: 290425 @AtleX11 december 2009 10:34
Als ik 't goed zie op de foto, zit er gewoon HDMI op, dus kun je 'm met 'n verloopplug op 'n DVI monitor aansluiten.
Het is geen HDMI, het is een Displayport. Dus wat dat betreft klaar voor de toekomst.
DisplayPort kan worden geconverteerd naar DVI (athans bij HP systemen).
Seriele en parallele poort worden anders nog best gebruikt hoor, zeker voor oudere modellen printers, of oudere PDA's etc.

DVI is idd jammer dat het er niet op zit, maar veel bedrijven kopen complete setjes, dus keyboard, mouse, systeemkast en monitor bij dezelfde leverancier (Dell in dit geval), en Dell heeft nog volop monitoren met D-Sub aansluiting in het assortiment zitten.

Trouwens, ik zie bij nadere bestudering gewoon een displayport zitten, dus met een converter kan je hem alsnog op een DVI-monitor aansluiten.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 22 juli 2024 14:02]

Alleen jammer dat je er niet zelf een fatsoenlijke (1-slot) graka in kan plaatsen, maar verder een leuk ding.
Anoniem: 111246 @AtleX11 december 2009 10:34
Bij de 780 is er wel zeker DVI aanwezig.
De poort tussen de VGA poort en de ESATA is een display port.
Bij Dell zit er een verloop stekkertje bij naar DVI.
DVI is dus wel zeker aanwezig. :)
Was al bij de voorgangers van deze modellen het geval.

Wat betreft die 380's:
Deze OptiPlex-systemen kunnen overigens ook met een AMD ATI Radeon HD 3450 of Nvidia GeForce 9300 GE worden uitgerust
Dan heb je dus wel DVI mogelijkheden.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 111246 op 22 juli 2024 14:02]

Dell levert simple insteekkaatjes om DVI naast VGA te krijgen. Ik geloof dat ze voor 20 euries in de system configurator staan wat er uiteindelijk op neerkomt dat ze nauwlijks meer kosten als je ze in een systeem stopt.
ik raad bedrijven aan gewoon een degelijke losse kast te kopen, een goeie voeding en dergelijke, over 3 jaar een upgrade setje erin, ben je veel goedkoper uit.. daarnaast zal de koeling wel zuigen in zo'n klein kastje.. dan belemmerd wel degelijk de prestaties
Dat gaat een bedrijf dat een beetje slim en professioneel bezig is nooit doen, zelfbouw systemen. Veel te veel werk, te onbetrouwbaar (niet alles specifiek op elkaar afgestemd), en wie gaat er support verlenen bij problemen?

Die paar tientjes die je daarmee bespaart weegt niet op tegen de nogal forse nadelen.

En Dell heeft zijn koeling altijd prima voor elkaar hoor, word vaak met airducts etc gewerkt.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 22 juli 2024 14:02]

Wat dacht je van het bedrijf dat de zelfbouwsystemen in elkaar zet voor het bedrijfsleven? Als er iets misgaat moet dat bedrijf support leveren. Je moet niet denken aan een huistweakert die voro familie leden een systeem in elkaar zet. :+

Dell is ook niets anders dan een assemblage bedrijf met een eigen behuizing.

[Reactie gewijzigd door Relief2009 op 22 juli 2024 14:02]

Typisch een reactie van een tweaker :Y)
Als bedrijf doe je niet aan zelfbouw systemen en zet je er na 3 jaar een upgrade setje in.
Als je circa 200 systemen op een kantoor hebt draaien dan wil je compacte, betrouwbare, stille, efficiente machines en bovenal een goede garantie.

Belletje naar Dell en volgende werkdag staan ze voor de deur om je systeem te repareren, bij servers zelfs binnen 4 uur!
Later een upgradesetje erin zetten doet eigenlijk niemand in bedrijfspc's. Deze zijn na 3 jaar afgeschreven en worden dan vervangen. Zeker als het om een massaorder gaat, is bv een dell een goedkope oplossing, want daar krijg je voor een relatief laag bedrag een zooi pc's met scherm, tobo en muis en een operatingsystem. Als je dit allemaal zelf wilt doen, is dat nouwelijks goedkoper maar moet je het allemaal zelf nog in elkaar gaan zetten. Over de koeling zal Dell wel na hebben gedacht, want anders zouden ze binnen een paar weken een lading computers teruggestuurd krijgen.
Deze zijn na 3 jaar afgeschreven en worden dan vervangen.
Vijf jaar tegenwoordig, eis van de belastingdienst.

[Reactie gewijzigd door BeosBeing op 22 juli 2024 14:02]

Die Optiplex doet z'n naam wel eer aan zeg... wat een jaren 80 bakelieten "ontwerp". Het is een goedkoop apparaatje voor wat je krijgt, maar ze hadden de buitenkant wel een béétje netter mogen afwerken.
Aan de anderekant zie je dat dit soort systemen vaak onder een bureau staan of achter het scherm. Een kantoor waar veel pc's moeten worden neergezet vraagt meestal niet om een mooi design, maar meer om degelijke afwerking. De kast zal immers toch niet in het oog springen. Zeker als je uitgaat van het feit dat deze dingen binnen 3 a 4 jaar compleet worden afgeschreven.

[Reactie gewijzigd door wettissue op 22 juli 2024 14:02]

Daar zit wel wat in ja... maar tegenwoordig is het niet echt een grote moeite om hem in een simpel fatsoenlijk kastje te stoppen? Zoals het kleintje er nu uitziet lijkt 't niet eens degelijk afgewerkt, maar alsof het in elkaar gegooid is en juist minder degelijk is dan anderen :/
Die kleine kast is een typische desktop computer: voor onder of achter je beeldscherm. USB en cd aan de voorkant (voor als hij onder je scherm staat makkelijk) en de andere aansluitingen aan de kant van de kabelgoot.

De afwerking aan de voorkant (intake?) is niet zo belangrijk. Bedrijven hebben geen oog voor 'design' als ze 300 computers Kopen. Ze hebben oog voor technische specificaties en de prijs. Besides, de voorkant: daar ligt een toetsenbord voor, of een foto van je dinnetje. Ik denk dat deze kleine pc best populair gaat worden.

[Reactie gewijzigd door Pixeltje op 22 juli 2024 14:02]

Wat een feestelijk klein dingetje! Overigens is de vanaf-prijs met een single-core celeron processor, als je naar een dual-core processor wilt komt er minimaal 31 dollar bij (voor een celeron dual-core). Ook zit er standaard maar 1gb geheugen in. De standaard configuratie is dus vrij kaal.
Ziet er wel aardig uit.
Echter vind ik het er echt lelijk uitzien met zo'n standaard, maar goed, ik ben het ook niet gewend.
Wij krijgen zelf altijd de 'medium' versie geleverd. Net wat kleiner dan de grootste, maar wel nog normaal iets extra's in te bouwen zoals een 56k modem voor de zeldzame klanten die in een buitenlands gehucht wonen waar ze geen breedband hebben :+

Buiten de eventuele lelijkheid om, is Dell wel snel een keuze uit weinigen voor bedrijven..
Toch vind ik zo'n systemen van bv acer veel handiger met de computer ingebouwd in het scherm. Het scherm is dan maar een paar cm dikker of een regulier TFT, maar hier heb je nog een kabel die moet lopen naar het scherm ook. Bij zo'n all-in-one's heb je genoeg aan precies 1 kabel(stroomkabel). Muis en tobo doe je draadloos(gamen doe je der toch niet op), wifi kan ook draadloos(ook hier geld dat je er niet op gamet.) en het scherm is vanbinnen al verbonden aan de PC.
Hmm zo te zien is de 380 en 780 gewoon de opvolger van de 760 die weer opvolger is van 755, ...745 ..GX520

Aan de ene kant is dat wel netjes want zo hou je hetzelfde type pc (uiterlijk) in je bedrijf. Maar aan de andere kant zou ik toch ook wel de 780 willen uitrollen hier.
Lekker klein en compact dat is toch wel prettig. Enige min punt is dat zilvere aan de voorkant. Hou het gewoon strak (zwart). Een werk-pc moet gewoon sober zijn en niet te veel bling bling.

[Reactie gewijzigd door Frostbite op 22 juli 2024 14:02]

Op zich allemaal leuke systeempjes maar ik vind de prijzen, zeker van die 780 best aan de hoge kant. Dell levert al vele jaren aan bedrijven dus die prijzen zullen ze vast goed afgewogen hebben maar toch mis ik echte budget systemen en vooral energiezuinige oplossingen. Ik snap dat je als bedrijf niet op Atoms gaat werken maar goed. Bedrijven die echt groen willen gaan gaan dan naar een andere leverancier of plaatsen hun bestelling bij mij :p
ziet er leuk uit, echter niet geschikt voor het "werk" in de grafische branche ;)
Anoniem: 48923 @rvdm8811 december 2009 11:41
Het is ook niet bruikbaar in het leger, tijdens fieldwork... ik zou daarvoor liever een laptop kiezen..

Daat gaat het toch helemaal niet om.. Leuk dat deze dingen steeds kleiner worden en minder kabels hebben. Is het zo dat deze computer de stroomkabel van de monitor gebruikt? of is het alleen voor het plaatje zo
Deze desktop is uitermate geschikt als werkcomputer in bedrijven (tesktverwerking etc)
indien bedrijven met meer grafische ontwerpen werken zullen ze dan ook voor een 'gewone' computer kiezen...

vraag me trouwens wel af hoe het met de warmte gaat in dit pc'tje...

@dvogel: ja er zijn stroomkabels die maar 1 stekker in het stopcontact nodig hebben en een aftakking hebben naar de pc en de monitor. (lekker handig, en goed voor het cable management)
Daarvoor is het nooit bedoeld geweest. Ik snap je opmerking niet echt :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.