De rechter die twee weken geleden het bedrijf BlueBeat voorlopig verbood om nummers van de Beatles online te koop aan te bieden, heeft dit verbod nu definitief gemaakt. Hij is ervan overtuigd dat er sprake is van inbreuk op het auteursrecht.
Toen BlueBeat, een dochterbedrijf van Media Rights Technologies, enige weken geleden begon met de online verkoop van Beatles-nummers, waren niet alleen de klanten hier verrast over, maar ook de platenmaatschappij EMI, want die had hier nooit toestemming voor gegeven. Directeur Hank Risan gaf als verklaring dat de aangeboden muziek niet de originele was, maar een bewerking middels 'psycho-akoestische simulatie', zodat er sprake was van een nieuw werk, waar EMI geen rechten meer op bezat.
EMI nam geen genoegen met deze uitleg en stapte naar de rechter. Ook die had moeite met het verhaal over de psycho-akoestische simulatie en besloot BlueBeat een voorlopig verbod op te leggen om de muziek nog langer aan te bieden. Een hoorzitting over het verdere verloop van de zaak stond gepland voor vrijdag.
Rechter John Walter heeft inmiddels deze zitting afgelast, omdat hij er al van overtuigd is geraakt dat BlueBeat geen rechten op de muziek heeft. Het verhaal van Risan, dat hij omschreef als 'technokwebbel en dubbelspraak', kon hem op geen enkele manier overtuigen. Hij had enkele nummers beluisterd van de cd van EMI en die vergeleken met de 'bewerkte' versies van BlueBeat, en geen enkel verschil kunnen ontdekken, zo meldt Ars Technica.
Ook al zou er wel verschil te horen zijn geweest, dan nog zou er volgens de rechter sprake zijn geweest van auteursrechtinbreuk, omdat BlueBeat geen onafhankelijke uitvoering van de muziek had gemaakt, maar een bewerking van de oorspronkelijke opname. In eerdere zaken was al beslist dat dit het auteursrecht op die opname niet teniet doet, meldde de rechter in zijn vonnis. Het is BlueBeat nu definitief verboden om de muziek van de Beatles nog aan te bieden.
